Ajvar
Moderator: anex
- jedna tamo
#101 Re: Ajvar
ja izgubim 2 dana, ali mi nije teško jer obožavam ajvar, ionako ništa neradim...
najgore dok se sve ispeče, treba čekati a onda ide ko od šale....
- Karabaja
#102 Re: Ajvar
Od ovih kupovnih mi se Šofko najviše dopada
a volio bih probati taj "Eminin"
gdje ima kupiti?
-
djana h
#103 Re: Ajvar
Znam,treba puno truda i vremena i zaista cijenim ko zna napraviti domaci ajvar.Kod mene je malo problem jer zatrpam sebe obavezama,pravim mnogo zimnice,salate,dzemove i sl. i onda jos kad pomislim da pravim i ajvar,tu bude kraj voljijedna tamo wrote:ja izgubim 2 dana, ali mi nije teško jer obožavam ajvar, ionako ništa neradim...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#104 Re: Ajvar
Bogme ti je najboje zapucat u UstikolinuKarabaja wrote:Od ovih kupovnih mi se Šofko najviše dopadaa volio bih probati taj "Eminin"
gdje ima kupiti?
i najvi se:
518 323,
061 936 480
Prijatno
- Cyber-harambashica
#105 Re: Ajvar
Ja nisam neka bogzna kakva domacica, ali jednom u godini,u kasnu jesen, sa majkom krenem na radnu akciju koja traje tri dana.Eborg wrote:Ima li ovdje još ljubitelja ajvara? Ja to čudo strašno volim, pogotovo kada je na sceni nešto što ne volim pa ajvar uvijek spasi stvar.A može i u sendvič, za dipping i sl.
![]()
Elem, koji i kakav ajvar volite? Mislim da se ništa ne može mjeriti sa domaćim ajvarom, neki ljudi stavljaju i bijeli luk i iako ga nominalno ne volim u posljednje vrijeme sve i više i više se navikavam na taj okus u ajvaru.
Koji kupovni koristite? Pošto su na tržištu kod nas uglavnom makedonski primjećujem da ljudi uglavnom kupuju onaj "Šofko" ili kako već. Meni nije nešto, previše mi nekako usitnjeno, kao kaša, pravo fabrički. Ubjedljivo najbolji ajvar koji sam jeo je "Baš Ajver" (ili je ono "Vaš Ajver", nisam siguran) iz Makedonije. Teško ga je naći jer je očito "maksuzija" a i tegla je 6 KM.
Kakva su vaša iskustva s ovim namazom/all-round utility jelom? Koji je najbolji odnos cijene i kvaliteta?
Nakupujemo kod turcina celi lager paprika i onda udri.
Godinama je ajvar presao ipak u pindjur, mnogo je ukusniji!
Razlika je u tome da paprike ne "izmeljemo" vec "cepkamo", tako da je "mesnatiji". Patlidzan isto ubacimo i paradajz.
Ja ne mogu da vam opisem kako je odlicno, ja ga SUPENOM KASIKOM JEDEM, bez leba
- Cyber-harambashica
#106 Re: Ajvar
kako si ovo odlicno srocila
a za luk prvi put cujem da se stavlja u ajvar, ali probacu i ja tako.
a za luk prvi put cujem da se stavlja u ajvar, ali probacu i ja tako.
- wewa
#107 Re: Ajvar
bilo u Konzumu, navodno i Lori. javim kad ga opet pronadjemKarabaja wrote:Od ovih kupovnih mi se Šofko najviše dopadaa volio bih probati taj "Eminin"
gdje ima kupiti?
btw. meni je mamin ajvar najbolji, ali ovaj Eminin nije nista losiji.
- Karabaja
#108 Re: Ajvar
hajde wewa, javi kad pronađeš, mada se neću ljutiti ni ako mamin podijeliš samnomwewa wrote:bilo u Konzumu, navodno i Lori. javim kad ga opet pronadjemKarabaja wrote:Od ovih kupovnih mi se Šofko najviše dopadaa volio bih probati taj "Eminin"
gdje ima kupiti?
btw. meni je mamin ajvar najbolji, ali ovaj Eminin nije nista losiji.
- chengaba
#109 Re: Ajvar
Jo bog vam pomog'o ko diže temu, zaboravih da pravo volim ajvar!

- jedna tamo
#110 Re: Ajvar
ja digla temu
pola posla završeno sutra nastavak
pola posla završeno sutra nastavak
- jedna tamo
#111 Re: Ajvar
gotofo 
-
Gospoda Ministarka
#112 Re: Ajvar
U ime foruma, tj.u ime ljubitelja ajvara sa forumu ja sam spremna da se zrtvujem i da probam taj tvoj ajvar te da utiske iznesem javno.
- Ljuska_u_BaklaFi
#113 Re: Ajvar
Daj malojedna tamo wrote:gotofo
- jedna tamo
#114 Re: Ajvar
hoću ljusko
ministarko nije problem donijet ću u teglici
pa me hvali hvali 
ministarko nije problem donijet ću u teglici
-
Gospoda Ministarka
#115 Re: Ajvar
Joooj jedva cekam.jedna tamo wrote:hoću ljusko![]()
ministarko nije problem donijet ću u teglicipa me hvali hvali
Znas kak cu te samo hvaliti...
-
LeeLooSA
#116 Re: Ajvar
Hej, ja samo da kazem da na ovom sajmu sto ide do 19.09. ispred Ekonomije ima jedna teta iz Gorazda koja prodaje ajvar domaci, organski, bez konzervansa. I pravi je pravcati. Ja sam ga prvi put kupila prosle godine i ove godine sam isla na sajam maksuz zbog njega. Odlican je i svima ga preporucujem. Teta se zove Hasanspahic Melisa i ima sto tamo prema knjizari Svjetlost. Ima i domaci pekmez, dzemove i slatko, bestilj i to. Mala tegla 4 KM. Nije skupo.
- Ljuska_u_BaklaFi
#117 Re: Ajvar
Dok mi Jedna ne donese eto mene na sajam 19-tog. Jedna dacu i ja tebi nesto, nisam zaboravila 
-
*mima*
#118 Re: Ajvar
Super.....ja sutra htjela da vas vodim na picu.......................haj ti ponesi jednu teglu...ja cu hljeba ...pa da umacemo ...........
-
Eborg
#119 Re: Ajvar
U "picu"? 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#120 Re: Ajvar
-
Eborg
#121 Re: Ajvar
Ja sam zaista bez komentara. 
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
-
Minjo
#123 Re: Ajvar
Najbolji ajvari koji se mogu kupiti su makedonski, makar za mene. Vori Gevgelija i ima neki Bitola.
Ovo ostalo meni grke po malo, tako da mi se ne sviđa.
Ovo ostalo meni grke po malo, tako da mi se ne sviđa.
- Komšinica
#124 Re: Ajvar
Da ti se zahvalim za ovaj post.lejla2603 wrote:Najbolji industrijski Ajvar je Makedonski proizvodjaca Vipro Gevgelija.A poguzije koji bi kupili "domaci" takav Ajvar nece naci garant!!!Vec zasucite rukave i napravite domaci kuci.
Recept:
Sastav:
5kg crvenih roga paprika
2kg patlidzana
1 glavica bjelog luka
0.75l ulja
4kom ljutih feferona
sol, biber
Priprema
1.Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći(najbolje na rostilju da poprime miris dima)sa svih strana u pećnici na 220C, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
2.Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
3.Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
4.Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti
5.Samljeti ocijeđenu papriku, patlidzane, bjeli luk, feferone
6.Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, biber i sol po želji
7.Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
8.Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i pobiberiti
9.Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
10.Teglice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
11.Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
12.Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica)
13.Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese)
14.Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći
15.u slučaju da se stavlja celofan (ne preporučujem) ovaj zadnji korak preskočiti
Posluživanje
Spominjem svako malo u receptu korake na koje treba obratiti da se kasnije lakše oguli paprika jer je to po meni najgori i najdosadniji dio posla (uz naravno 2h stajanja uz šparet i mješanja mase koja eruptira na sve strane čim se malo stane). Još jedan mali info: glavna ljutina feferona je u gornjem dijelu i u košticama pa odluku dal će te odstraniti koštice donesite ovisno koliko ljut ajvar želite. btw. 4 feferona (cijela) je podnošljivo. Ajvar je ljuči dok se kuha i dok je vruć nego kad se ohladi i odstoji pa računajte ako vam je taman ljut kad se kuha da će sigurno biti preblag kasnije.
P.S. Zaboravila sam napomenuti,kolicina soli 2% na ociscenu masu,da se ne mucite provjereno 100%.
Prošle godine smo po ovom receptu pravili ajvar i ispao je odličan. I danas pokušavam da netu da nađem recept, jer smo ga negdje izgubili, i nikako... kad ti postavila.
Danas se ide na pijacu po sve potrebno, i u pravljenje...
- ljubav_aha
#125 Re: Ajvar
originani makedonski ajvar :
Sastojci
od 10 kg. paprika ONLY
Priprema
Lepa, zrela.crvena i zdrava paprika dobro se umije, ocedi a zatim pece od obije strane.Pecene se rede u najlonske vrecice da bi se kasnije dobro i lako ljupile. Svaka paprika dobro se ljupi i cisti od ljuste i semenke a zatim tako ocistena, samelje se. U velikoj posudi( u Makedoniji takve posude zovemo serpe) ulijte ulje da se zagreje. Kolicina ulja zavisi od kolicine paprike.( na oko 100 kg. paprike potrebno je 2-3 litra jestivog ulja.Zatim u zagrejano ulje sipati papriku i ostaviti je da se kuva na laganoj vatri pritom treba stalno da se mesa i ne treba dozvoliti da posuda zagori. Naravno, treba se dodati soli i to po ukusu.Paprika se dobro ukuvava jedno 5-6 sati a gotova je kada prilikom mesanja dodje do odlepivanje paprike od serpe i vidi se njeno dno.Sipati u tople tegle i dobro zatvoriti i umotati. Eto, to Vam je osnovni recept za makedonski ajvar. Doduse, postoje i razne varijacije, ali sve to menja ukus ajvara( pr. dodatkom patlidzana, senfa, mrkve) Pozdrav iz suncane Makedonije i pitajte ako nesto nije jasno.
Pindzur i Lutenica su slicne ajvaru,ali naravno,potpuno drugacijeg ukusa
Sastojci
od 10 kg. paprika ONLY
Priprema
Lepa, zrela.crvena i zdrava paprika dobro se umije, ocedi a zatim pece od obije strane.Pecene se rede u najlonske vrecice da bi se kasnije dobro i lako ljupile. Svaka paprika dobro se ljupi i cisti od ljuste i semenke a zatim tako ocistena, samelje se. U velikoj posudi( u Makedoniji takve posude zovemo serpe) ulijte ulje da se zagreje. Kolicina ulja zavisi od kolicine paprike.( na oko 100 kg. paprike potrebno je 2-3 litra jestivog ulja.Zatim u zagrejano ulje sipati papriku i ostaviti je da se kuva na laganoj vatri pritom treba stalno da se mesa i ne treba dozvoliti da posuda zagori. Naravno, treba se dodati soli i to po ukusu.Paprika se dobro ukuvava jedno 5-6 sati a gotova je kada prilikom mesanja dodje do odlepivanje paprike od serpe i vidi se njeno dno.Sipati u tople tegle i dobro zatvoriti i umotati. Eto, to Vam je osnovni recept za makedonski ajvar. Doduse, postoje i razne varijacije, ali sve to menja ukus ajvara( pr. dodatkom patlidzana, senfa, mrkve) Pozdrav iz suncane Makedonije i pitajte ako nesto nije jasno.
Pindzur i Lutenica su slicne ajvaru,ali naravno,potpuno drugacijeg ukusa