Zakon o porezu na dohodak

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#101 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by zonbirile »

karanana wrote:jeli iko dobio ista od porezne vezano za povrat pretplacenog poreza na osnovu odbitka po placenim kamatama za stan?

nesto su govorili da ce slati neke obavijesti o iznosima krajem novembra/pocetkom decembra pa reko da pitam. kod mene nista. kako cemo uopste znati jeli nas zahtjev cak i prihvacen kao takav?
---------------------
jašta,dijele pare i po 1/2kg kafe.
van Basten

#102 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by van Basten »

ja dobio rješenje da se odobrava povrat poreza te da se javim u Union banku na trgu Solidarnosti i podignem svoje pare, što sam danas i učinio.
saale

#103 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by saale »

I ja sam podigao stambeni kredit, kako sam ja shvatio, porezna ti vrati kamate koje platis u toku gidine ili?
Matea30

#104 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Matea30 »

van Basten wrote:ja dobio rješenje da se odobrava povrat poreza te da se javim u Union banku na trgu Solidarnosti i podignem svoje pare, što sam danas i učinio.
I ja sam danas dobila rjesenje o povratu, ali naravno na rjesenju nema moga tekuceg racuna, jer ga nisam ni dostavila.
Kako su tebi prebacili novac? Kod mene nista ne pise, niti da dostavim tekuci, niti su me uputili na neku banku.
van Basten

#105 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by van Basten »

meni je na riješenju pisalo da se javim u tu banku, tamo se me isplatili na licu mjesta (iskeširali kao birvaktile :D ). Izostanak kolone za broj računa njihov je propust pa se sada dovijaju na druge načine, tako su bar meni rekli. Sad ne znam da li da se raspitaš kod njih gdje trebaš ili da jednostavno odeš na Alipašino, poneseš rješenje i vidiš ima li te na spisku (meni se prebivalište vodi u opštini N. Sarajevo, ako to šta znači)
saale

#106 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by saale »

jel moze neko reci otprilike o kojem se iznosima radi,
karanana

#107 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by karanana »

u pitanju je 10% od placene kamate cini mi se, mada nisam 100% siguran.
dobih i ja rjesenje od porezne uprave. ali kod mene pise: Uplata je izvrsena na depozitni racun javnih prihoda kantona sarajevo otvoren kod unicredit banke. rjesenje o odobravanju povrata naprijed navedenog iznosa donijet ce ministarstvo finansija kantona sarajevo na osnovu kojeg ce izvrsiti uplatu sredstava na adresu poreznog obveznika.

da li ovo znaci da moram cekati jos neko rjesenje kantonalnog ministarstva finansija ili je to to i vec mogu otici da podignem pare?
Matea30

#108 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Matea30 »

van Basten wrote:meni je na riješenju pisalo da se javim u tu banku, tamo se me isplatili na licu mjesta (iskeširali kao birvaktile :D ). Izostanak kolone za broj računa njihov je propust pa se sada dovijaju na druge načine, tako su bar meni rekli. Sad ne znam da li da se raspitaš kod njih gdje trebaš ili da jednostavno odeš na Alipašino, poneseš rješenje i vidiš ima li te na spisku (meni se prebivalište vodi u opštini N. Sarajevo, ako to šta znači)

Nista mi ne znaci jer sam ja iz Tuzlanskok kantona :-D

Kod mene pise, sredstva ce biti uplacena na tekuci racun broj________________kod banke__________________
hehehe tj na nepoznati tekuci :D
van Basten

#109 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by van Basten »

karanana wrote:u pitanju je 10% od placene kamate cini mi se, mada nisam 100% siguran.
dobih i ja rjesenje od porezne uprave. ali kod mene pise: Uplata je izvrsena na depozitni racun javnih prihoda kantona sarajevo otvoren kod unicredit banke. rjesenje o odobravanju povrata naprijed navedenog iznosa donijet ce ministarstvo finansija kantona sarajevo na osnovu kojeg ce izvrsiti uplatu sredstava na adresu poreznog obveznika.

da li ovo znaci da moram cekati jos neko rjesenje kantonalnog ministarstva finansija ili je to to i vec mogu otici da podignem pare?
ja sam dobio to, pa onda i drugo rješenje gdje mi je pisalo za Union banku. Mođda da pričekaš 1-2 dana još, pa ako ne dođe rješenje da onda zatabanaš?
van Basten

#110 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by van Basten »

Matea30 wrote:
van Basten wrote:meni je na riješenju pisalo da se javim u tu banku, tamo se me isplatili na licu mjesta (iskeširali kao birvaktile :D ). Izostanak kolone za broj računa njihov je propust pa se sada dovijaju na druge načine, tako su bar meni rekli. Sad ne znam da li da se raspitaš kod njih gdje trebaš ili da jednostavno odeš na Alipašino, poneseš rješenje i vidiš ima li te na spisku (meni se prebivalište vodi u opštini N. Sarajevo, ako to šta znači)

Kod mene pise, sredstva ce biti uplacena na tekuci racun broj________________kod banke__________________
e pa mislim da bi u tu ______________ banku bi trebala otići da digneš lovu
Matea30

#111 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Matea30 »

van Basten wrote:
Matea30 wrote:

e pa mislim da bi u tu ______________ banku bi trebala otići da digneš lovu

Pa da, samo kad bi znala gdje je ta banka bez imena :D
Matea30

#112 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Matea30 »

saale wrote:jel moze neko reci otprilike o kojem se iznosima radi,

Cega, koga, daj budi jasniji :?
karanana

#113 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by karanana »

i posto sam cekao pismo iz min. fin. kantona 3-4 dana i vidim nema ga, odem do obliznje poslovnice uni credit banke da vidim mogu li podici pare. i djelatnica mi rece da se za upite oko povrata tih para moram javiti kod hotela evrope nekom chiki koji kao pravi spiskove za povrat poreza. ja reko: pa jeli kad izgubim sat-dva sto cu otici u grad i da se prijavim tom ciki odmah dobijam pare ili ce me staviti na spisak, kaze da ona ne zna to, ali da ce taj chiko znati kada im kanton posalje odluku za isplatu.

jebote, ko da se stavljam na spisak za novogodisnje paketice ili kod caritasa za humanitarnu pomoc. nije mi jasno zasto moram ici u grad da se stavljam na spisak i dizem pare kad ima poslovnica ispred moje kuce. to su moje pare i ako su dostupne kroz tu i tu banku hocu da ih podignem a ne da oni s njima upravljaju i obrcu ih mimo moje volje.
maajaa

#114 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by maajaa »

ja jos nisam dobila nikakvo rjesenje :roll:
van Basten

#115 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by van Basten »

karanana wrote:i posto sam cekao pismo iz min. fin. kantona 3-4 dana i vidim nema ga, odem do obliznje poslovnice uni credit banke da vidim mogu li podici pare. i djelatnica mi rece da se za upite oko povrata tih para moram javiti kod hotela evrope nekom chiki koji kao pravi spiskove za povrat poreza. ja reko: pa jeli kad izgubim sat-dva sto cu otici u grad i da se prijavim tom ciki odmah dobijam pare ili ce me staviti na spisak, kaze da ona ne zna to, ali da ce taj chiko znati kada im kanton posalje odluku za isplatu.

jebote, ko da se stavljam na spisak za novogodisnje paketice ili kod caritasa za humanitarnu pomoc. nije mi jasno zasto moram ici u grad da se stavljam na spisak i dizem pare kad ima poslovnica ispred moje kuce. to su moje pare i ako su dostupne kroz tu i tu banku hocu da ih podignem a ne da oni s njima upravljaju i obrcu ih mimo moje volje.
ne znam što si išao u unicredit ikako. Meni je na rješenju pisalo da pare dignem u Union banci i to ne u bilo kojoj poslovnici nego isključivo na A.Polju, trg Solidarnosti 13, pa da provjeriš tamo sa ličnom i rješenjem kojeg imaš? Tamo sam vidio da imaju neki povelik spisak pred sobom, možda su kod njih pare za povrat na kantonu Sarajevo?
karanana

#116 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by karanana »

na mom rjesenju pise uni credit banka.
van Basten

#117 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by van Basten »

ok onda... haman da su i tu zapetljali sa više banaka koje će vršiti povrat... valjda iduće godine budu organizovaniji.
Vilenjak Lego

#118 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Vilenjak Lego »

Ja sam dobio dva rješenja. Na jednom piše da je odobreno, a drugo je da se javim (što ću i učiniti :D ) u Union banku adresa ta i ta i da će mi oni isplatiti povrat.

Ovo su mi najslađe pare :-D Ne dam im ni feninga više nego što moram. :run:
karanana

#119 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by karanana »

evo i meni jucer stiglo drugo rjesenje i na njemu pise da idem u union banku na alipasino po pare. znaci greska je bila na prvom kada su napisali unicredit.
leeloo

#120 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by leeloo »

Ima li neko ko je ganjao one poreske olaksice na kredit za stan. Je li ikome to proslo.

Da li vam je za povrat odobreno onoliko koliko ste izracunali na obrascu ili je manje.
karanana

#121 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by karanana »

o tome i pricamo. iznenadjujuce za ovu nasu drzavu i sistem, ali proslo je, doduse sa zakasnjenjem jer je ovo povrat za 2009.
i nije neka cifra, 10% od placene kamate, ali zauhar je kad ti to dodje na kraju godine. skoro pa jedna mjesecna rata.
maajaa

#122 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by maajaa »

evo da prijavim da je i meni stiglo rjesenje za povrat poreza :)
Vilenjak Lego

#123 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Vilenjak Lego »

leeloo wrote:Ima li neko ko je ganjao one poreske olaksice na kredit za stan. Je li ikome to proslo.

Da li vam je za povrat odobreno onoliko koliko ste izracunali na obrascu ili je manje.
Sve što sam prijavio (kredit) je i prošlo.
Treba se malo istrenirati i skupljati dokumentaciju tokom godine i ostvariti povrta i na recepte (naočale!!!, razni lijekovi...). Treba samo biti ažuran i uporan.
leeloo

#124 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by leeloo »

Vilenjak Lego wrote:
leeloo wrote:Ima li neko ko je ganjao one poreske olaksice na kredit za stan. Je li ikome to proslo.

Sve što sam prijavio (kredit) je i prošlo.
Treba se malo istrenirati i skupljati dokumentaciju tokom godine i ostvariti povrta i na recepte (naočale!!!, razni lijekovi...). Treba samo biti ažuran i uporan.
Interesuje me kako je proslo, jer moja dobra prijateljica je dobila bukvalno onoliko koliko joj je uplaceno poreza na dohodak, nesto vise od 200 KM, a prema proracunama na obrascu, trebala je dobiti 600.

Bila je u opstini u poreskoj i trazila svoj predmet... kad tamo na nekim mjestima su joj samo iskrizaloi pojedine cifre i umjesto njih stavili 0. I ponavljaju ko papagaji, ne mozete dobiti cifru u minisu, nas sistem ne prepoznaje minus (iako na samom obrascu pise suprotno). Umjesto izracunatog povrata poreza, koji su prekrizili, upisali su proizvoljnu cifru... a ispostavit ce se da je to iznos uplacenog poreza na dohodak prpisan iz one poreske kartice.

Mozda sam ja nesto fulala, jer prepricavam ono sto mi je ona rekla. U svakom slucaju, hoce da se zali na to rjesenje.

Moze li mi neko pomoci da joj napisem tu zalbu. Ima li neko mozda slican problem?
vozač

#125 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by vozač »

možda je ovo ranije pomenuto, ali zaista nemam vremena da listam po forumu

zanima me kakva je situacija
1. po pitanju uplata za humanitarne organizacije, može li se ostvariti povrat
2. po pitanju uplate životnih osiguranja
i 3. kako hoda ovo sa platama koje se za 2010 godinu isplate u januaru 2011 (nadam se da će biti u januaru :D )

ako neko ima informacija o ovim pitanjima, jest da svakako planiram ići u poresko, ali da budem spreman kad mi počnu valjat bombe
Post Reply