Nekontam.statix wrote: Kad kazes direktno, shvatas li da onda nije propisano unaprijed, jer ti u odredjenim slucajevima direktno odlucujes i utices na sudbinu, a ne Allah.
A sta ako je taj memen tu kao uzrok necem drugom.
Nekontam.statix wrote: Kad kazes direktno, shvatas li da onda nije propisano unaprijed, jer ti u odredjenim slucajevima direktno odlucujes i utices na sudbinu, a ne Allah.
Kontradiktoran si, ne mogu ja biti odgovoran za svoje postupke pod pretpostavkom da je to vec propisano, a ti tvrdis da je tako. Pa odluci se, ili je propisano ili nije, ne moze i jedno i drugo.Static-X wrote:Nekontam.statix wrote: Kad kazes direktno, shvatas li da onda nije propisano unaprijed, jer ti u odredjenim slucajevima direktno odlucujes i utices na sudbinu, a ne Allah.
Nadam se da ce ti ovo pojasniti neke stvari i meni je!statix wrote:Kontradiktoran si, ne mogu ja biti odgovoran za svoje postupke pod pretpostavkom da je to vec propisano, a ti tvrdis da je tako. Pa odluci se, ili je propisano ili nije, ne moze i jedno i drugo.Static-X wrote:Nekontam.statix wrote: Kad kazes direktno, shvatas li da onda nije propisano unaprijed, jer ti u odredjenim slucajevima direktno odlucujes i utices na sudbinu, a ne Allah.
šta ti je to pojasnio ovaj tekst? to da je statix bio u pravu kada je rekao da se SVE dešava allahovom voljom, dakle mi ne možemo ništa učiniti da se to proročanstvo ne ispuni, dakle ako je on na nekoj našoj odluci, odlučio da pogriješimo, pogriješićemostatix wrote:
Nadam se da ce ti ovo pojasniti neke stvari i meni je!![]()
http://islam.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ ... le01.shtml
eis !Boddah wrote:šta ti je to pojasnio ovaj tekst? to da je statix bio u pravu kada je rekao da se SVE dešava allahovom voljom, dakle mi ne možemo ništa učiniti da se to proročanstvo ne ispuni, dakle ako je on na nekoj našoj odluci, odlučio da pogriješimo, pogriješićemostatix wrote:
ma da, najbolje što možeš smisliti je "eis !"...znaš li ti čitati ono što piše ili se samo baviš gledanjem u slova i automatskim kontriranjem ukoliko se pokaže da se napisano kosi sa tvojim šablonima.Static-X wrote:eis !Boddah wrote:šta ti je to pojasnio ovaj tekst? to da je statix bio u pravu kada je rekao da se SVE dešava allahovom voljom, dakle mi ne možemo ništa učiniti da se to proročanstvo ne ispuni, dakle ako je on na nekoj našoj odluci, odlučio da pogriješimo, pogriješićemostatix wrote:
Mislim da je lijepo objasnjeno, al et...nadam se da ce neko naletiti pa jos bolje docarati
eis !Boddah wrote:
šta ti je to pojasnio ovaj tekst? to da je statix bio u pravu kada je rekao da se SVE dešava allahovom voljom, dakle mi ne možemo ništa učiniti da se to proročanstvo ne ispuni, dakle ako je on na nekoj našoj odluci, odlučio da pogriješimo, pogriješićemo
evo bio sam u pravu kada sam rekao da ti ne čitaš nego samo gledaš u slova...u onom tekstu piše sljedeće: "We should not worry about what Allah has written for us, since we can never know it. But our duty is to strive for the best in this world and the next. Then, good results will follow, if Allah wills."Static-X wrote:
U kom smislu? Da Allah zna sve proslost sadasnjost buducnost ali nam je ostavio slobodu izbora. Allahovom voljom sve se mjenja.
Neke stvari ti nisi shvatio, kada si već uzeo da pričaš o qada i qaderu, o sudbi i odredbi...Ili ne želiš da shvatiš, a to je već drugo...Boddah wrote: dobro, glupo je od mene što mislim da ćeš sada shvatiti da je naš nivo biranja između dobrog i lošeg potpuno nebitan, naspram toga što je već zapisano. To ti je isto kao da ti recimo ideš u prodavnicu, a Allah je prethodno zapisao da ćeš kupiti hljeb, i ti se odlučiš na hljeb nakon 6 razmišljanja. Shvatio?

Ne vidim potrebu zašto uopće razglabati priču o našoj volji kada je ona potpuno ovisna o volji Allaha. Dakle, ako piše da ću ga ubiti, onda ću ja odabrati da ga ubijem, jer nije zapisano da ću odabrati da ga ne ubijem. Ne znam kako neko može biti musliman i čvrsto prihvaćati ovakav sistem (ne)odlučivanja. Makar reci da ne razumiješ šta je pisac htio reći pa te mogu shvatiti. Ovako ne mogu nikako.arzuhal wrote:Neke stvari ti nisi shvatio, kada si već uzeo da pričaš o qada i qaderu, o sudbi i odredbi...Ili ne želiš da shvatiš, a to je već drugo...Boddah wrote: dobro, glupo je od mene što mislim da ćeš sada shvatiti da je naš nivo biranja između dobrog i lošeg potpuno nebitan, naspram toga što je već zapisano. To ti je isto kao da ti recimo ideš u prodavnicu, a Allah je prethodno zapisao da ćeš kupiti hljeb, i ti se odlučiš na hljeb nakon 6 razmišljanja. Shvatio?
Osim što brkaš dva Sifata, dva božanska atributa - Volju (Iradet) i Znanje ('ilm) - ti bi i da Bog misli kao ti? Da Bog razmišlja tvojom glavom?
Allahova volja je Sveobuhvatna Volja i ništa se ne dešava mimo Njegove Volje. Ljudska volja je ograničena volja. Ograničena je Allahovom Voljom. To ne znači da čovjek nema pravo/mogućnost izbora, nego znači da ljudska volja nije apsolutna.
Evo i nacrtao sam ti:
Što god sam čovjek da izabere u životu (recimo vjeru ili nevjeru), dakle svojom voljom se odluči na nešto, to se slaže sa Allahovom Voljom. Jer Allahova je Volja da svaki pojedinac ima svoju slobodnu volju. Naša volja se nalazi unutar božanske volje (crtež) i zato se i veli da sve biva po Allahovoj Volji.
(1) To ti je isto kao kada ti odeš u prodavnicu i hoćeš da kupiš hljeb. Kada dođeš do pulta vidiš da imaš IZBOR. Nudi ti se bijeli hljeb, polubijeli, crni, somun, švedski hljeb, sa ovim-onim žitaricama...Ti imaš OGRANIČEN IZBOR hljeba, ali ga ipak imaš i sam biraš koji ćeš uzeti. Ovo je ograničena slobodna volja (biraš, recimo, između vjerovanja ili nevjerovanja).
(2) Ako bi ti ušao u prodavnicu i zatekao samo jednu vrstu hljeba - ti ne bi imao nikakvu volju da biraš, ne bi imao nikakav izbor (vjerovanje ili nevjerovanje ti je nametnuto).
To šta ćeš ti odabrati je tvoja stvar i sve što odabereš je u skladu sa Božijom Voljom.
Međutim, sve što mi biramo nije u skladu sa Božijim Zadovoljstvom, ali nam je On i dao priliku (Svojom Voljom) da sami sebi kreiramo Budući Svijet.
Samo kao dodatno pojašnjenje, uvjetno kazano: ponekad roditelji vide da će im se dijete napatit ako krene jednim putem, ali na insistiranje djeteta da ga puste da sam izabere (ja znam šta je meni najbolje!) - oni ispoštuju njegovu volju i njegov izbor. A dijete se ima kad kajati...
Allah ima i Apsolutno Znanje (osim Apsolutne Volje) te ZNA šta ćemo odabrati i upravo taj NAŠ IZBOR je zapisan, ne Njegov izbor. Time što je sve zapisano nije nam i nametnuto.I tu je ta razlika koji neki nikad da dokuče...
Krug je nevažan, čak je krajnje primitivna slikarija kojom sam tek pokušao do kraja pojednostaviti, baš uprostiti, pojašnjenje o odnosu naše slobodne volje i božanske Apsolutne Volje, ta šta se tačno misli pod onim sve je Allahova Volja!statix wrote:@arzuhal
Jos kad bi tu sveobuhvatnu volju nacrtao na jednoj pravoj, a ne kao zatvoreni krug koji asocira na ogranicenost, a ne apsolutnost, bilo bi ok.
Uglavnom, lako se poigravati sa ljudskim mozgom na taj nacin, pogotovo u okviru apsolutnog znanja i apsolutne volje, a ne zaboravi da si i ti u tom nasem krugu, tako da smo svi na neki nacin dio agnosticizma i ne mozemo nista sa sigurnoscu tvrditi, pogotovo ne prema tvom crtezu. Ostaje nam vjerovati, a sad, u sta i u koga,..., sloboda izbora, zar ne?
Jel vidiš @statix o čemu pričam?Boddah wrote: Ne vidim potrebu zašto uopće razglabati priču o našoj volji kada je ona potpuno ovisna o volji Allaha. Dakle, ako piše da ću ga ubiti, onda ću ja odabrati da ga ubijem, jer nije zapisano da ću odabrati da ga ne ubijem. Ne znam kako neko može biti musliman i čvrsto prihvaćati ovakav sistem (ne)odlučivanja. Makar reci da ne razumiješ šta je pisac htio reći pa te mogu shvatiti. Ovako ne mogu nikako.
Pričaš da mogu izabrati koji ću hljeb...nije u tome poenta...poenta je da koji god hljeb izaberem nisam ga izabrao direktno ja, nego je neko prije mene napravio taj izbor. I ne piše da se "sve dešava našom voljom, a to je Allah uredno zapisao" nego sve se dešava Allahovom voljom, dakle sve, čak i izbor hljeba.
odgovor ti je "breakthrough in science"arzuhal wrote:Jel vidiš @statix o čemu pričam?Boddah wrote: Ne vidim potrebu zašto uopće razglabati priču o našoj volji kada je ona potpuno ovisna o volji Allaha. Dakle, ako piše da ću ga ubiti, onda ću ja odabrati da ga ubijem, jer nije zapisano da ću odabrati da ga ne ubijem. Ne znam kako neko može biti musliman i čvrsto prihvaćati ovakav sistem (ne)odlučivanja. Makar reci da ne razumiješ šta je pisac htio reći pa te mogu shvatiti. Ovako ne mogu nikako.
Pričaš da mogu izabrati koji ću hljeb...nije u tome poenta...poenta je da koji god hljeb izaberem nisam ga izabrao direktno ja, nego je neko prije mene napravio taj izbor. I ne piše da se "sve dešava našom voljom, a to je Allah uredno zapisao" nego sve se dešava Allahovom voljom, dakle sve, čak i izbor hljeba.
Dakle, @Boddah, ne sekiraj se više oko toga i sačekaj Posljednji Transfer na Temeljni Server. Tu će se postavljati prava pitanja...
vox-populi wrote:Pa to i ja mislim. Nepredvidivi haoticni sistem pun slucajnosti. Razlikuje se od "sudbine" u tome sto mi nista nije "pisano" niti vec planirano za mene. Ne postoji veliki plan. Mali planovi postoje. Recimo ja sada planiram da odem do prodavnice po pivu jer sutra ne radim pa veceras moze malo opustenije. Taj plan ce se vjerovatno sprovesti u djelo. Napolju je -9 i led tako da mogu pasti i slomiti nogu. U tom slucaju plan propada (osim ako ne slomim nogu na povratku iz prodavnice u kom slucaju cu pivu u svakom slucaju popiti) ali sta se god desi siguran sam da nije vec negdje zapisano i da je ishod mog odlaska u prodavnicu, iako predvidim, ipak ne 100% predodredjen.ljubav_aha wrote:
upravo si rekao :nepredviljivost![]()
eto ne mora biti sudbina,vec nepredvidljiv dogadjaj/dozivljaj
I ne rece mi sto sam unpolished.
Static-X wrote:
Kako je sudbina kontrolisana On najbolje zna, zato kazem stvari koje radimo i nailazimo na, su direktno ili indirektno povezane sa sudbinom.
dobro,ako nije sudbina,ali kako imenujes taj proces,pojam mora postojatisamoti wrote:Istina postoje stvari na koje ne mozemo utjecati, ali to nije sudbina, to je vrijeme i mjesto i spremnost losih ljudi da cine lose stvari koje na neki nacin dotaknu i nas, iako s njima nemamo veze, ali smo se nasli u odredjeno vrijeme na odredjenom mjestu i stvari krenu...
to što si opisao djeluje isto kao i Murphyjevi zakoni. Ev navešću ti primjer kako to radi...ispadne ti kriška na stol i padne na stranu koja nije namazana...na to definitivno nećeš obratiti pažnju i reći "Wow vidi što imam sreće", ali nakon što ti jednom ispadne ti ćeš to primjetiti (što je i normalno) pa ćeš, kada ti se to sljedeći put desi, već polahko početi stvarati kontinutet selektivnog pamćenja, što je kažem opet potpuno normalna stvar. Isto tako i za televizor. Upališ ga dnevno 3 puta, jednom mjesečno ti se možda desi da saznaš nešto bitno, da vidiš neku tebi poznatu osobu kako sasvim slučajnu ulazi u kadar. U tom momentu nećeš se sjetiti šta je bilo na programu kada si prošli put upalio Tv, jer si to apsolutno izbrisao iz pamćenja, pa će ti samo ostati misao da si "imao sreće", da je to sudbina. A sa druge strane, vezano za osobe koje sretneš, isto tako se može nazvati sudbinom to što ih ne srećeš svaki dan, pa da li razmišljaš o tome?? Sigurno da ne.MUNAFIK wrote:uh 100 puta sam bio svjedok (nevezano sada za vjerovanja) nekih dogadjaja koji su jednostavo van slucajnosti... nesto se desi i bas u tom trenutku naletis na nekoga ko ti moze pomoci ili na nesto sto ce ti pomoci, ili vidis na tv-u nesto sto ti je potrebno... ili upalis radio nakon 2 godine i cujes nesto sto je tada jako bitno za tebe itd... Isto tako meni se licno desilo vise puta da pomislim na neki film... u toku dana beze i navecer na tv-u naletim na taj film... isto tako sa muzikom... a niti su te pjesme na koje naletim neki hitovi nit su filmovi aktuelni... isto tako i sa ljudima... znalo mi se desiti nesto mi padne na um neka osoba koju nisam vidio po 3-4 godine i naletim na nju iza coska sljedece ulice i slicno... neznam koliko to sve ima veze sa sudbinom ali definitivno postoji nesto oko toga
Inace ja vjerujem u sudbinu...
E sada mene interesuje na kojem osnovu oni koi tvrde ako postoji sudbina Bog je zlocinac dolaze do tog zakljucka?
Nema mi logike to sto oni pricaju, jel to oni iz svoje pozicije, ignorisuci sva ostala vjerovanja i Bozija svojstva prihvate Boga kao SUBJEKAT (iskljucivsi sve ostalo) i onda taj subjekat dovedu pred MEDZUNARODNA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE i na osnovu toga donesu zakljucak da je najveci zlocinas ili sta???