Sta znaci "multietnicka" ?

Post Reply
1gorstak

#101 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

essex wrote:
1gorstak wrote:
essex wrote:Republika BiH je fakticki multikulturna i multivjerska a nikada multietnicka
Ja sam Hrvat a BiH je zemlja u kojoj je moj narod po ustavu konstitutivan na tlu citave drzave. Ako imas problema s tim, mijenjaj ustav u skladu sa svojim zeljama. Do tada, tvoji stavovi imaju tezinu vakuma pa nema potrebe da se bavim glupostima.
grb bosnjackog naroda
jos mi nisi odgovorio kakva je ovo glupost
Pojma nemam, valjda bosnjacki predstavnici nisu mogli smisliti nista bolje kada je trebalo naci nesto da se stavi u obiljezje FBiH uz grb hrvatskog naroda.
1gorstak

#102 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

essex wrote:za tvoju "privilegiju" konstitutivnosti, zar nevidis sve probleme koje donosi...
Ne donosi probleme konstitutivnost hrvatskog naroda, nego ogranicavanje te konstitutinosti na odredjeni dio BiH. Da postoji dogovor izmedju tri naroda oko trajnog razgranicenja, brzo bi doslo do stabilizacije. Srecom, do tog dogovora ne moze doci.
essex

#103 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:
1gorstak wrote:
Ja sam Hrvat a BiH je zemlja u kojoj je moj narod po ustavu konstitutivan na tlu citave drzave. Ako imas problema s tim, mijenjaj ustav u skladu sa svojim zeljama. Do tada, tvoji stavovi imaju tezinu vakuma pa nema potrebe da se bavim glupostima.
grb bosnjackog naroda
jos mi nisi odgovorio kakva je ovo glupost
Pojma nemam, valjda bosnjacki predstavnici nisu mogli smisliti nista bolje kada je trebalo naci nesto da se stavi u obiljezje FBiH uz grb hrvatskog naroda.
...samim time to ga ne cini "grbom bosnjackog naroda" kako ga ti predstavi (ako se nalazi pored hrvatskog grba ne cini ga automatski grbom...postavi zaprezna kola pored mercedesa i pokusaj prodati pod automobilom) nego jednostavno simbol grupe ljudi koji zele svoj tor i nista vise, a koja kao takva ne predstavlja niposto sve ljude te vjere, iako su joj takve pretenzije...ako vec pojma nemas nemoj ni postavljati, samo unosis zabunu, jeli s namjerom ili nije, rezultat je isti...
a neodgovori mi zasto se ne koriste bosanski historijski simboli?
Last edited by essex on 10/12/2009 17:58, edited 2 times in total.
essex

#104 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:za tvoju "privilegiju" konstitutivnosti, zar nevidis sve probleme koje donosi...
Ne donosi probleme konstitutivnost hrvatskog naroda, nego ogranicavanje te konstitutinosti na odredjeni dio BiH. Da postoji dogovor izmedju tri naroda oko trajnog razgranicenja, brzo bi doslo do stabilizacije. Srecom, do tog dogovora ne moze doci.
upravo, zar nevidis svoj problem? kod gradjanske konstitutivnosti taj problem nebi egzistirao, a stabilizacija na temelju razgranicenja je samo unistavanje multikulturne i multivjerske zajednice, samim time nije ni pozeljna niti prihvatljiva za bosansko drustvo.
1gorstak

#105 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

essex wrote:
1gorstak wrote:Pojma nemam, valjda bosnjacki predstavnici nisu mogli smisliti nista bolje kada je trebalo naci nesto da se stavi u obiljezje FBiH uz grb hrvatskog naroda.
...samim time to ga ne cini "grbom bosnjackog naroda"
Popusti mene i obrati se onima koji su to uzeli za bosnjacko obiljezje. Stavite i bob dvosjed sto se mene tice, svejedno mi.
essex

#106 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:
1gorstak wrote:Pojma nemam, valjda bosnjacki predstavnici nisu mogli smisliti nista bolje kada je trebalo naci nesto da se stavi u obiljezje FBiH uz grb hrvatskog naroda.
Popusti mene i obrati se onima koji su to uzeli za bosnjacko obiljezje. Stavite i bob dvosjed sto se mene tice, svejedno mi.
jasno ocrtava tvoju usmjerenost u multikulturno bosansko drustvo...ostao si mi ovo duzan, a zasto se ne koriste bosanska historijska obiljezija ako je vec dozvoljeno da se koriste historijska srpska i hrvatska, pa eto sad i nekakva bosnjacka koja nikada nisu imala uporiste kroz historiju nego se javljaju iz potrebe podjela i rastakanja drzave...zasto se ne koriste bosanska historijska obiljezja? jel' jope da tebe nepitam nego one anamo one? pa tu i jeste kljuc i torasa i konstituvnih i svih budalastina koje danas vladaju JEDNOM I JEDINOM.
Sezam

#107 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Sezam »

@ essex

kako ide ukidanje 'plagijat' himne? :lol:
1gorstak

#108 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

essex wrote:
1gorstak wrote:
essex wrote:
jasno ocrtava tvoju usmjerenost u multikulturno bosansko drustvo....
Sta hoces, da ti ja crtam grb ?
Bosnolog

#109 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Bosnolog »

Sezam wrote:@ essex

Za nas je jedina legalna i legitimna koju smo pjevali kada se BiH branila nasim zivotima i krvlju ,to jest ista ona koja nam je je u nasem srcu i nasoj dusi ostala i koju ce mo pjevati zauvijek 'Jedna si jedina Bosna i Hercegovina" do tada neka usvajaji ako hoce i "London Bridz is foling.
daun" :mrgreen: :run:
osa

#110 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by osa »

buzzer wrote:
osa wrote:
buzzer wrote:
nisu neodgovorni pojedinci, nego necivilizirani bosnjaci koje je tudjman svojevremeno obecao ojropeizirati, pa slag'o. jebiga, ovdje ljudi nisu na tako visokom intelektualnom i moralnom nivou kao rasni potomci predislamskih perzijaca, nikako slaveni, plavokrvni izumitelji kravate... i njihovi cetnicko-karadjordjevski saveznici.

@anonimni ako te ponovo napadnu na nacionalnoj osnovi, probaj, ukoliko je moguce, upotrijebiti kakvu paliju, kamen ili slicno. ciljaj u glavushu, bosanska je, nece joj biti nista. moze u najgorem slucaju doci do spontanog razmisljanja pa da skontaju da su bjedni idioti. drz' se!
ma pojedinci, nema kod bošnjaka nacionalizma, ruku na srce, treba to priznati.
ja sam im malo blizi susjed od tebe i mogu iz prve ruke reci - ima. mada ga je u odnosu na susjedne zemlje puuuuuuuuno manje. cak su hrvata za predsjednika izabrali. :mrgreen:

nije to ništa mi u sisačko-moslavačkoj županiji dva puta za redom izabrasmo srpkinju za županicu i to ne zato da što županica mora biti srpkinja, pa je izabrasmo jer drži našu stranu, nego onako, ljudski.
essex

#111 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:
1gorstak wrote:
jasno ocrtava tvoju usmjerenost u multikulturno bosansko drustvo....
Sta hoces, da ti ja crtam grb ?
no ned'o bog...samo ako se zastupas za historijska srpska i hrvatska obiljezija to isto trebas uraditi i spram bosanskih historijskih obiljezija jer si sastavni dio ove nase JEDNE I JEDINE. Mi Bosanci imamo svoj grb i svoju zastavu i netrazimo nista drugo nego postivanje nase historije, pogotovo kada se druge dvije zastave stavljaju ispred nase a govori se o jednakopravnosti i postivanju ljudskih prava...gdje su ljudska prava nas Bosanaca? nase drzave?
ostao si mi duzan na ovo:
a zasto se ne koriste bosanska historijska obiljezija ako je vec dozvoljeno da se koriste srpska i hrvatska historijska obiljezja?
essex

#112 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

Sezam wrote:@ essex

pravo da ti kazem neznam, autorska prava su zasticena, jesu li nasi misevi da bi sebe zastitili platili odstetu i penale plus pravo za koristenje pa se usutili da nedizu prasinu, ili se jos pregovara, ja ti nemogu reci jer ni pravni zastupnik koji zastupa G-dina Bernstina nesmije o tome komentarisati, pogotovo ako jos teku pregovori...a tebi ako se ustaje na ZIVOTINJSKU KUCU samo izvoli, jos stavi ruku na srce pa onako od srca priznaj ko si i sta si. ja ustajem i stavljam ruku na srce samo uz JEDNA SI JEDINA...
Geronimo81

#113 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Geronimo81 »

essex kontas li ti ista majke ti ? taj grb su pravili bosnjaci i to je grb koji su odabrali/napravili bosnjaci i on bosnjacki simbol na grbu federacije.E sada druga je stvar sto se to tebi ne sviđa ali davno ti rekoh dodes ovamo i boris se a vidis ti tek sada saznas za grb bosnjaka.
i pitanje u cemu je igorstak pogrijesio samo je pokupio sluzbena obiljezja naroda ?.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci
essex

#114 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

Geronimo81 wrote:essex kontas li ti ista majke ti ? taj grb su pravili bosnjaci i to je grb koji su odabrali/napravili bosnjaci i on bosnjacki simbol na grbu federacije.E sada druga je stvar sto se to tebi ne sviđa ali davno ti rekoh dodes ovamo i boris se a vidis ti tek sada saznas za grb bosnjaka.
i pitanje u cemu je igorstak pogrijesio samo je pokupio sluzbena obiljezja naroda ?.
geronimo, problem je upravo u tome sto su ga "pravili" bosnjaci a sto nije i (osim ljiljana) nema nista bosansko historijsko. nadam se da ti je jasno odakle vjetar puse...nekom je zatrebalo (ovo nekom procitaj velikonebulatorima velikosrpskih i velehrvatskih projekata, kao i propalobegovima zarad stvaranja bosnjikistana) pa se od vjerske skupine (sto ustvari sve vjere i jesu, i katolicanstvo i pravoslavlje i islam, sve su to vjerske skupine, religije skupova ljudi koje im pripadaju) napravila etnija (1993) jer im je falio treci za Preferance, a sve radi "dogovora naroda" i tako pravili inzinjering podjela. nadam se da razumijes svo vjestacko u ovim postupcima i sta ono povlaci za sobom. mene a i jedan broj drugih koji se izjasnjavaju kao Bosanci ovakve vejstacke tvorevine nemogu predstavljati jer mi imamo hiljadugodisnju historiju bosanstva, koje iako pregazeno turskom imperijom uspjelo se izbotiti za najvece povlastice u samoj toj imperiji. to je nasa historija a ne potrebe dvije susjedne drzave i njihovi planovi u etnoinzenjerigu JEDNE I JEDINE. nadam se, majke mi, da si skontao odakle puse vjetar...
Geronimo81

#115 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Geronimo81 »

essex wrote:
Geronimo81 wrote:essex kontas li ti ista majke ti ? taj grb su pravili bosnjaci i to je grb koji su odabrali/napravili bosnjaci i on bosnjacki simbol na grbu federacije.E sada druga je stvar sto se to tebi ne sviđa ali davno ti rekoh dodes ovamo i boris se a vidis ti tek sada saznas za grb bosnjaka.
geronimo, problem je upravo u tome sto su ga "pravili" bosnjaci a sto nije i (osim ljiljana) nema nista bosansko historijsko. nadam se da ti je jasno odakle vjetar puse...nekom je zatrebalo (ovo nekom procitaj velikonebulatorima velikosrpskih i velehrvatskih projekata, kao i propalobegovima zarad stvaranja bosnjikistana) pa se od vjerske skupine (sto ustvari sve vjere i jesu, i katolicanstvo i pravoslavlje i islam, sve su to vjerske skupine, religije skupova ljudi koje im pripadaju) napravila etnija (1993) jer im je falio treci za Preferance, a sve radi "dogovora naroda" i tako pravili inzinjering podjela. nadam se da razumijes svo vjestacko u ovim postupcima i sta ono povlaci za sobom. mene a i jedan broj drugih koji se izjasnjavaju kao Bosanci ovakve vejstacke tvorevine nemogu predstavljati jer mi imamo hiljadugodisnju historiju bosanstva, koje iako pregazeno turskom imperijom uspjelo se izbotiti za najvece povlastice u samoj toj imperiji. to je nasa historija a ne potrebe dvije susjedne drzave i njihovi planovi u etnoinzenjerigu JEDNE I JEDINE. nadam se, majke mi, da si skontao odakle puse vjetar...
pa trebao si to 93 da sprijecis a sada je zavrseno i bosnjaci postoje i to im je grb.
Te povlastice nisu bile za sve bosance i hercegovce koliko me um nosi.
Bio njihov plan ili ne uzeli su sto im je ponuđeno netrebam ti napominjati kako je prosao bosanski nacionalni preporod u bosni i da mu se bosanci nisu bas odazvali a pokretaca tog nacionalnog preporoda su procerali i nakon toga druge dvije vjere su se pronasle u hrvatskom i srbskom preporodu.Za svojim zeljama si zakasnio puno stoljece sada je za to kasno.
essex

#116 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

Geronimo81 wrote:
essex wrote:
pa trebao si to 93 da sprijecis a sada je zavrseno i bosnjaci postoje i to im je grb.
Te povlastice nisu bile za sve bosance i hercegovce koliko me um nosi.
Bio njihov plan ili ne uzeli su sto im je ponuđeno netrebam ti napominjati kako je prosao bosanski nacionalni preporod u bosni i da mu se bosanci nisu bas odazvali a pokretaca tog nacionalnog preporoda su procerali i nakon toga druge dvije vjere su se pronasle u hrvatskom i srbskom preporodu.Za svojim zeljama si zakasnio puno stoljece sada je za to kasno.
vidis, ja ne osporavam pravo bosnjacima (ovim danasnji, koji su se okupili oko vjere i time pogazili bosnjastvo u svojoj biti i korjenu) da se opredjele kako oni smatraju da treba, ali isto tako zadrzavam pravo za sebe da nebudem dio tog cirkusa jer su ih velikonebulatori iskoristili i ako njima to odgovara njima na obraz. kako god oni imaju pravo da biraju sta ce biti i kakav ce simbol da ih zastupa tako i svi mi koji ne priznajemo vjeru kao etniju trazimo da nas se kroz ustav prizna kao Bosance i kao takve konstitutivne, a zajedno sa time i sve one Jevreje i Rome da se izjednace u konstitutivnosti sa svim pravima sta ona donosi...to u najmanju ruku, a najbolje bi bilo ukidanje torasa kao konstitutivaca i prebacivanja konstitutivnosti na Gradjanina. izjednaciti sve a ne davati privilegije odredjenima.
sto se tice povlastica, da ih nije bilo oni koji ih nisu uzivali u potponosti bi puno gore prosli, tako da im je i djelomicno uzivanje ipak donijelo zastitu vecu nego u drugim regionima carevine.
za kalaja, tesko je njemu bilo sa begovima koji su jos uvijek smatrali da ce se turska vratiti, da ne govorimo o velikosrpskim mesetarima pa i velehrvatskim koji su na kraju i natjerali bec da i naziv jezika promjeni iz bosanski u s-h. a sigurno mu je odmoglo sto nije bio ni domaci covjek, iako dobra ideja i zamisao...
a da je kasno, ne kontam...jel' to nacinalno pitanje sastavljeno od jaja i mlijeka pa ako ih ne upotrijebis do odredjenog datuma roba je neupotrebljiva? huh, kalaj je davno bio, ali isto razmisljenje je izgleda u glavama kao kada je i on bio...
Geronimo81

#117 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Geronimo81 »

rekoh ti ranije prije par mjeseci da osnujes stranku i da se za to boris.Izneses svoju politicku borbu i izboris se da se tvoji zahtjevi i oni koji te podrzavaju unesu u ustav.A ako budes cekao da netko naiđe neces nikad to docekati.Bosnjaci,hrvati,srbi su se za to izborili a to ti nitko netreba da brani samo ja osobno mislim da su ti sanse za to jedno 1% odradili bi te bosnjacki politicari jer rasipas bosnjake :).
Pikaso

#118 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Pikaso »

felipe kajetano wrote:Interesantno da se dezurni "multietnicari" ne oglasavaju povodom ovog slucaja...da je neki dedo dobio mare u BL garant bi do sada bilo jedno 10 stranica osuda i dokazivanja fasistickog koda tamosnjih stanovnika...nema ni price o "neodgovornom pojedincu"..slucaj zatvoren :-?

Inace litija nije trobojnica..radi se o crkvenom barjaku!
U prorodi postoji takozvana ravnoteza izmedju svih stvari, dogadjaja, pojava i td. Da bi srpska zastava opet mogla da se viori u BH moramo prvo uspostaviti ravnotezu, odnosno vratiti vam milo za drago, pa onda eventualno pomirenje, pa tek onda mozda srpska zastav ce mozi da se viori sirom BH.
essex

#119 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

Geronimo81 wrote:rekoh ti ranije prije par mjeseci da osnujes stranku i da se za to boris.Izneses svoju politicku borbu i izboris se da se tvoji zahtjevi i oni koji te podrzavaju unesu u ustav.A ako budes cekao da netko naiđe neces nikad to docekati.Bosnjaci,hrvati,srbi su se za to izborili a to ti nitko netreba da brani samo ja osobno mislim da su ti sanse za to jedno 1% odradili bi te bosnjacki politicari jer rasipas bosnjake :).
jarane, na pogresnom si putu...osnivanje stranke i sa najboljim programom nece nista promjeniti bas zbog pravila igre, znaci pravila igre se trebaju promijeniti pa da normalni ljudi pocnu politicki da se angazuju. jedan proces je vec poceo, evo pogledaj:
Finci v. Bosnia at the European Court of Human Rights
By: Daisy McCabe-Lokos · June 10, 2009 · Filed Under Civil Rights, Constitutional Law, International Law, Politics · 2 Comments

The author expresses her own opinions and does not necessarily reflect those of MRG as an organization.

The European Court of Human Rights, up until Wednesday June 3 2009 at 9:15am, had never heard a case on its merits under the new Protocol 12 provision. Protocol 12 provides a stand alone prohibition on differential treatment leading to discrimination.

Prior to the hearing that I attended at the Grand Chamber in Strasbourg, discrimination under the European Convention on Human Rights was dealt with only if the Court found that the discrimination fell within the ambit of another Convention provision. This meant that discrimination was always addressed within the context of another right already guaranteed. At times however, when the Court found an existing violation under a separate provision, discrimination issues were often left by the wayside.

Times have changed. Seated in the front row of the circular-shaped courtroom stacked with seventeen appointed judges from seventeen of the Council of Europe member states, I watched it happen. The case, Sejdić and Finci v. Bosnia and Herzegovina (no. 27996/06 and 34836/0), deals with two prominent members of Bosnian Herzegovinan (BiH) political society. One of Roma origin and one of Jewish faith, these two men are both prohibited by the Constitution of BiH from running for the highest levels of political office because of their ethnic and religious heritage. The BiH Constitution provides that only members of the “constituent peoples” (Serbs, Croats and Bosniacs) are eligible for these political positions. This exclusionary provision was included as a means of creating a legislative power-share arrangement amongst the warring factions following the ruthless ethnic conflict of the late 1990s.

But as counsel for the claimants argued, the time had come for the Constitution of BiH to live up to its international obligations under the Convention. As a legal intern for Minority Rights Group International (MRG), a London based NGO advocating for minority and aboriginal rights around the world, I was able to get directly involved in the issues presented to the Grand Chamber. MRG helped represent Mr. Finci, along with Clive Baldwin (formerly of MRG now at Human Rights Watch) and Sheri Rosenberg of Cardozo Law School in New York.

The arguments were simple, the politics are not. The exclusion of minority groups from running for certain levels of office in BiH is direct and obvious ethnic/religious discrimination; the most nefarious and troubling type. There exists no legitimate justification for this type of discrimination according to the case law, except in the most extreme of circumstances. The BiH government lawyers presented a tangled mess of justifications ranging from political instability to the outright powerlessness of the government to enact amendments to their own Constitution (despite having done so just one month prior).

It remains to be seen if the Court makes good use of Protocol 12 and orders the government of BiH to strike the exclusionary clause. For the sake of equality, democracy and the rule of law in the troubled state – we hope it does.
ova dvojica mogu postati pocetak bosanske demokratije u njenoj srzi...zamisli kada se nadje i ovome pridoda slucaj par stotina bosanaca koji izjave istu stvar i tuze danasnju daytonsku bih da im uskracuje ljudska prava jer ne pristaju da im religija bude etnija, nego traze da im etnija bude porijeklo drzave iz koje dolaze, bez obzira na porijeklo i religiju kojoj pripadaju, a za takvu mogucnost im daytonska drzava ne daje mogucnost da predstavljaju svoju politicku platformu...skontaj sta ce se desiti ako ova dva gospodina pokrenu lavinu, sistem pada, torovi nestaju, konstitutivni medjedi se istjeruju za odstrijel a dva blentiteta se tope kao puter u pekarskoj rerni, sa svim znojenjem i cvrcenjem...koliko su ovi fasisti na vlasti glupi sami dokazuju sa usvajanjem raznih povelja koje ce im na kraju doci glave, a jedna je bas ova o ljudskim pravima...sada ti je valjda jasno zasto se sve ubrzano pokusava zavrsiti, butmir koji je samo bio da se dodo pita kako se treba zavrsiti a tihic da mu onako sprudski pomogne...ovo ti je trka usranih, ko prije do vode ostat ce ciste guzice, a fasisti to nikada nece biti...

evo ti pogledaj i izvjestaj venecijanske komisije...zar mislis da fasistima cvjetaju ruze? dzaba propalobegovi prodadose obraz, za jedno 20 godina vlasti...nekako kao i onaj smrad alipasa rizvanbegovic kada prodade Zmaja HKG za nekih 30-ak godina svoje vladavine a ipak ga na kraju isti oni kojima je bio sluga provedose kroz mostar na magarcu i to tako da je tom istom magarcu cijelo vrijeme gledao u guzicu...propalobegovi su vazda isti samo danas ni raja nije vise sto je nekad bila, a dvojica iz te raje polako pokrecu lavinu demokratije...

evo ti taj izvjestaj...
http://www.coe.ba/web/dokumenti/venice2.pdf
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#120 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by dr.gog »

Pikaso wrote:
felipe kajetano wrote:Interesantno da se dezurni "multietnicari" ne oglasavaju povodom ovog slucaja...da je neki dedo dobio mare u BL garant bi do sada bilo jedno 10 stranica osuda i dokazivanja fasistickog koda tamosnjih stanovnika...nema ni price o "neodgovornom pojedincu"..slucaj zatvoren :-?

Inace litija nije trobojnica..radi se o crkvenom barjaku!
U prorodi postoji takozvana ravnoteza izmedju svih stvari, dogadjaja, pojava i td. Da bi srpska zastava opet mogla da se viori u BH moramo prvo uspostaviti ravnotezu, odnosno vratiti vam milo za drago, pa onda eventualno pomirenje, pa tek onda mozda srpska zastav ce mozi da se viori sirom BH.
banned by @moderator
essex

#121 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

Geronimo81

#122 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Geronimo81 »

essex wrote:geronimo, jesi li procitao ovo:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7#p3264757
jesam i mislim da nema sanse da se u predsjednistvo prosiri na 4 clana sta god sud odluci.
essex

#123 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by essex »

Geronimo81 wrote:
essex wrote:geronimo, jesi li procitao ovo:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7#p3264757
jesam i mislim da nema sanse da se u predsjednistvo prosiri na 4 clana sta god sud odluci.
dobro, nisam siguran da si shvatio promjene koje ovo donosi...vise nekako na ukidanje predsjednistva i uspostavljanje predsjednika, ukidanje torasa (pazi, nije slucajno sto su jedan jevrej a jedan rom, znaci nikako nemoze biti predsjednistvo sa 4 clana...ako dobiju moze samo biti 5, a ako tome dodamo i jos bosance kao vanreligijsku kategoriju onda bi trebalo biti 6, sto je nepodnosljiva glavobolja, a sta je sa svim ostalim manjinama..znaci vodi ka gradjanskoj konstitutivnosti) i uvodjenje R BiH u normalne vode demokratskog svijeta...a ako politicari (torasi) ne usvoje odluke suda nikada nece vidjeti europe, slavine se zavrnu (misevi mali, nista nemogu bez sadake jer su sve raskrcmili, pa ti skontaj gdje ce ih to odvesti) i narod ce ih povjesati od une do drine od save do mora...
1gorstak

#124 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100221026

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podnijeli su prekršajne prijave protiv maloljetnih lica čiji su inicijali R.E. /16/ i B.E. /17/ iz Sarajeva, zbog verbalnog napada na paroha reljevskog Milorada Milinkovića, rečeno je Srni u kantonalnom MUP-u.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić rekao je da su pomenuta lica pripadnicima policije priznala da su počinila navedeni prekršaj.

Paroh reljevski Milorad Milinković verbalno je napadnut u petak, 19. februara, u sarajevskom naselju Reljevo. On je rekao Srni da su ga oko 20.20 dvojica mladića sa ulice, udaljene desetak metara od kuće u kojoj živi, prozivala po imenu i upućivala mu psovke i prijetnje.

Pohvale policiji.
dallton

#125 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by dallton »

*** SPAM *** - U posljednje dvije godine smrtnost penzionera u Srpskoj veća je čak za 30 posto nego u prvim posljeratnim godinama. Glavni uzrok je - siromaštvo!

Ovaj poražavajući podatak u udruženjima penzionera objašnjavaju prostom računicom - kad podmire sve mjesečne dažbine prema državi jedva im ostaje za hljeb i mlijeko dnevno, rijetko kad za lijekove koji ih održavaju u životu.

"Prosječna penzija je oko 320 KM, a mnogo penzionera prima najmanju penziju - oko 160 KM. Sa ovim primanjima čovjek ne može normalno i redovno da se hrani, a kamoli da sebi omogući adekvatnu zdravstvenu njegu! Hronično smo nezadovoljni visinom penzija", istakao je za "Novosti" Velislav Mitrović, predsjednik Udruženja penzionera MZ Centar 1 u Banjaluci. On dodaje da je neophodno da se penzionerima ove godine omogući pomoć u vidu subvencija za električnu energiju, grijanje, ali i druge komunalije, koje im prazne novčanike već na početku mjeseca.
evo ovako se ostvaruje multietnicnost i integracija bih - na ahiretu ili na onom svijetu, tu cemo svi biti jednaki pred "zakonom"
Post Reply