Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nineinchnails

#101 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by nineinchnails »

ecstase wrote:Ja zivim na dobrinji i pratio sam izgradnju zgrade od njenog samog pocetka.Sta da ti kazem,ja sam godinu dana radio na prodaji stanova u jednoj gradjevinskoj firmi tako da znam nesto malo i o ovoj zgradi.

Pregradni zidovi te zgrade na Dobrinji su od betona,znaci nema cigle nego cisti beton, sto je uzasno.Primjetit ces to kada se uselis,tad se desava da cujes komsiju u wc kada ide,kada prave potomke i tako dalje.Znaci izolacija izmedju stanova je 0 jer nema nikakovog izolatora.
E, kad si gradjevinac i kad si se dotakao "izoliranja", interesuje me kakav kvalitetan izolator (a tanak) mogu postaviti na plafone da ne cujem komsinicu kad prdi i kad pravi potomke? Fakat me ubi. Isto sam na Dobrinji...
Raspitivao sam se vec, ali niko nema kvalitetan prijedlog kad se niko u to i ne razumije.
madner

#102 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by madner »

nineinchnails wrote:
ecstase wrote:Ja zivim na dobrinji i pratio sam izgradnju zgrade od njenog samog pocetka.Sta da ti kazem,ja sam godinu dana radio na prodaji stanova u jednoj gradjevinskoj firmi tako da znam nesto malo i o ovoj zgradi.

Pregradni zidovi te zgrade na Dobrinji su od betona,znaci nema cigle nego cisti beton, sto je uzasno.Primjetit ces to kada se uselis,tad se desava da cujes komsiju u wc kada ide,kada prave potomke i tako dalje.Znaci izolacija izmedju stanova je 0 jer nema nikakovog izolatora.
E, kad si gradjevinac i kad si se dotakao "izoliranja", interesuje me kakav kvalitetan izolator (a tanak) mogu postaviti na plafone da ne cujem komsinicu kad prdi i kad pravi potomke? Fakat me ubi. Isto sam na Dobrinji...
Raspitivao sam se vec, ali niko nema kvalitetan prijedlog kad se niko u to i ne razumije.
Stiropor ili karton, ispod regips ploca.
MontBlanc

#103 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

Predaja ključeva za 5. lamelu je iduće sedmice...
Shhh!

#104 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Shhh! »

Za lamelu 1.. SUTRA u 13h! 8-)

bujrum na slatku :D
starii

#105 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by starii »

Shhh! wrote:Za lamelu 1.. SUTRA u 13h! 8-)

bujrum na slatku :D
nek je hairli :)
nineinchnails

#106 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by nineinchnails »

madner wrote:
nineinchnails wrote:

Stiropor ili karton, ispod regips ploca.
Neko mi rece, prvo spuzva, pa na to regips (?).
madner

#107 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by madner »

Princip je isti, sve su ostalo nijanse.

Mislim da karton/stiropor ima bolji koeficijent, ali nisam gradjevinar.
Vragolan

#108 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Vragolan »

madner wrote:Princip je isti, sve su ostalo nijanse.

Mislim da karton/stiropor ima bolji koeficijent, ali nisam gradjevinar.
znam da je off topic, ali da se pridruzim diskusiji druga madnera i devetoinchnimekserima

imao sam slican problem bucne komsije a i plafon bioloze odradjen
i stavim prvo fasadnu mrezu, naravno glet masom predjeno izsmirglano okreceno (da poravnam plafon)
e sad da se rijeseim buke napravim "rostilj" i izmedju letvi stavim sloj saklene vune (1cm) i spuzve (1cm), mejre su odokativne, i naravno, to sve rigipsom zatvorim
jeste da sada ne cujem kada kona prne ali cujem kada djete place, ili kada je buka kod njih u kuci, o skakanju dzetica da ne govorim, cuje se dzaba je
dzaba, beton prenosi sve, ali et malo sam reducirao buku kako je bilo
tweety11

#109 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by tweety11 »

Citam ovaj forum i sve vase komentare tako da sam ostala bez rijeci...kad se gleda zgrada ono s vana i ako uzmemo i lokaciju ono nije lose. Razmisljala sam i da odem dole da vidim kako to izgleda jer sam cula da dosta stanova nisu prodali a ako je tako onda ce s obzirom na trenutnu ekonomsku krizu i trenutne cijene i trenutne gradnje kao i dosta novih stanova uticati na smanjenje sadasnje cijene...nisam vise pametna i neznam da li cekati i da li je uopste pametno kupovati u toj zgradi stan...bas ostadoh bez komentara...cijene sigurno moraju pasti a trenutne cijene po kvadratu su ipak previse, pa u lukavici novogradnja je 1400, pa valjda i ovdje u federaciji to treba i moze manje!....
MontBlanc

#110 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

@tweety11: Nije sve baš tako crno u vezi ove zgrade, kako se očito tebi čini. Ovdje ljudi pričaju uglavnom o problemima s kojima se sreću (odatle i naziv teme), a manje o onim pozitivnim stranama, kojih naravno ima (u protivnom vjerovatno niko ne bi ni kupio stan u toj zgradi). U svakoj gradnji ima i lošeg i dobrog, nigdje nije idealno. U svakom slučaju, ako želiš kupiti stan, na Dobrinji ili na drugoj lokaciji, onda se i raspitaj o svemu, cijeni, lokaciji, opremljenosti stana, rokovima izgradnje...Što se tiče stanova u RS-u, oni jesu znatno povoljniji od stanova u Federacijia, i za to ima više razloga, od toga da je materijal jeftiniji, radna snaga, kojekakve dadzbine pa nadalje, da ne nabrajam. Ali imaj u vidu da stanovi koji se prave u RS nisu uvijek kvalitetni (obrati pažnju na to ukoliko se odlučiš kupiti stan u RS-u), ja znam za par primjera gdje su ljudi kupili stan po cijeni od 1.400 KM/m² i gdje je sve djelovalo u početku divno, ali se na kraju ispostavilo da nije ni blizu onome što su obećavali. Imaš i jedno drugo pitanje, a to je prevoz, koliko ja znam nema nikakve linije za Lukavicu iz Sarajeva, najbliža stanica je trola u Dobrinji 2. Ima tu još stvari, ali sve je individualno ko šta traži i koliko je novca spreman za to izdvojiti. Ako ti je bitan kvalitet, onda se nemoj voditi samo parametrom cijene.
tweety11

#111 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by tweety11 »

Iskreno i usla sam u ovaj forum da se malo informisem jer me na neki nacin interesuje ta nova zgrada, cini mi se da bih tu mogla zivjeti i onda jasno neznajuci kakva je situacija ukljucila sam se i procitala komentare, i ovo je jedan pokusaj da se malo bolje informisem....jasno kvalitet prije svega tj. koliko je to moguce.
MontBlanc

#112 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

Ako imaš nekoga ko se razumije u građevinarske radove, materijale itd, najbolje je da odete do zgrade, zamolite nekoga da vam pokaže stan koji bi vas zanimao (kvadratura i raspored) i da direktno pitate sve što vas zanima. Tako ćeš dobiti najbolje informacije na licu mjesta, a i vidjeti kako to izgleda. Mi nismo imali tu mogućnost, kad smo kupovali, samo smo vidjeli tlocrt stana i to je bilo manje više to :shock:
cica maca

#113 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

Malo da ozivim temu, svi dobili kljuceve pa se usutili :-D Pitanje za buduci komsiluk, u ovom zapisniku koji smo potpisali da smo preuzeli stan stoji da smo obavezni da sami prijavimo vodu, struju itd. Ja sam zvala vodovod i toplane, kazu ne trebamo se mi javljati pojedinacno, nego ce izvrsilac radova dostaviti liste vlasnika stanova, jer svakako nemamo adrese? Jel iko zna vise o ovome?
Haris.ba

#114 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Haris.ba »

cica maca wrote:obavezni da sami prijavimo vodu, struju itd.
Za vodu nećeš morati ići sama prijaviti, osim kasnije - ako nećeš da bude "zbirno" ime na računu (u centrali u centru grada).

Za toplane ne znam.

Za struju ćeš morati ići, ne sjećam se baš - ali mislim da ćeš morati imati kopiju lične i kopiju ugovora sa kantonalnim fondom. Ideš u direkciju za tvoju općinu. Znam da će te doći blizu 40 kermi za neke njihove dvije usluge("priključenje" i "prijava" :lol: )
cica maca

#115 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

Haris.ba wrote:
cica maca wrote:obavezni da sami prijavimo vodu, struju itd.
Za vodu nećeš morati ići sama prijaviti, osim kasnije - ako nećeš da bude "zbirno" ime na računu (u centrali u centru grada).

Za toplane ne znam.

Za struju ćeš morati ići, ne sjećam se baš - ali mislim da ćeš morati imati kopiju lične i kopiju ugovora sa kantonalnim fondom. Ideš u direkciju za tvoju općinu. Znam da će te doći blizu 40 kermi za neke njihove dvije usluge("priključenje" i "prijava" :lol: )
Ma u ovoj zgradi je to nesta drugacije, svi imamo odvojene satove za sve prikljucke, koliko potrosis, toliko platis, a vec su nam sve prikljucili, ja vec imam i vodu i struju i grijanje.
Haris.ba

#116 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Haris.ba »

cica maca wrote: Ma u ovoj zgradi je to nesta drugacije, svi imamo odvojene satove za sve prikljucke, koliko potrosis, toliko platis, a vec su nam sve prikljucili, ja vec imam i vodu i struju i grijanje.
Ma znam da je sve uključeno. Ali jesi li dobila ijedan račun za struju? Javi mi šta piše na koga je? Pretpostavljam na kantonalni fond, e 40 maraka ti je ta promjena. Mada su se možda i podobrili, pa vam to sve odradili. :)
cica maca

#117 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

Haris.ba wrote:
cica maca wrote: Ma u ovoj zgradi je to nesta drugacije, svi imamo odvojene satove za sve prikljucke, koliko potrosis, toliko platis, a vec su nam sve prikljucili, ja vec imam i vodu i struju i grijanje.
Ma znam da je sve uključeno. Ali jesi li dobila ijedan račun za struju? Javi mi šta piše na koga je? Pretpostavljam na kantonalni fond, e 40 maraka ti je ta promjena. Mada su se možda i podobrili, pa vam to sve odradili. :)
Nisam ni mogla dobiti racun kad nema adrese, plus tek dobila kljuceve :-D . Znam ja da ce biti tih troskova ala prikljucak, samo pitam da mi ne iskljuce struju ako im se ovi iz fonda nikako ne jave, da li neko zna vise o tome kad vlasnik stupa u akciju, a kad fond zavrsava sa akcijom.
Insajder

#118 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Insajder »

cica maca wrote:
Haris.ba wrote:
Nisam ni mogla dobiti racun kad nema adrese, plus tek dobila kljuceve :-D . Znam ja da ce biti tih troskova ala prikljucak, samo pitam da mi ne iskljuce struju ako im se ovi iz fonda nikako ne jave, da li neko zna vise o tome kad vlasnik stupa u akciju, a kad fond zavrsava sa akcijom.
Pa pri preuzimanju ključeva si potpisala jedan papirić na kojem piše da si dužna u što skorijem periodu sklopiti ugovore sa svim komunalnim preduzećima.Barem je vlasnica stana čiji sam ja opunomoćnik potpisala to. :thumbup:
Haris.ba

#119 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Haris.ba »

cica maca wrote:
Haris.ba wrote:
Ja ne znam šta da ti uradim. Još da nacrtam. Dobićeš račune. Na nekim računima će ti pisati tvoje ime(ili imena) ko je sklopio ugovor. Na nekim će pisati kantonalni fond(nebitno šta). Ne sekiraj se da nećeš dobiti račun. Ako si napisala na sandučiću prezime, i ispred vrata piše ako ništa broj ulaza - nema frke. Upoznati su npr. u elektroprivredi šta i kako.
Shhh!

#120 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Shhh! »

Obzirom da zgrada još uvijek nema upravitelja izgleda da ćemo se svi pojedinačno prijavljivati. U slučaju da je odabran upravitelj, on bi nas kolektivno prijavio distributerima energenata, a pošto to nije slučaj.. možemo se sami prijavljivati. Ne zaboravite ponijeti prijavu o mjestu boravka, kopiju LK, kopiju notarskog ugovora o uknjižbi stana (ko nije uknjižio može probati sa ugovorom o kupoprodaji), zapisnik o primopredaji stana (zbog onih serijskih brojeva brojila gdje su navedeni utrošci medija koje KSFS treba da plati).
Toplane Sarajevo čikica uzme vaše papire, potpišete se na podnesak u kojem piše da tražite sklapanje ugovora sa toplanama i čekate da vas pozovu za par dana
Elektroprivreda BiH teta uradi isto ko i onaj gore čiko iz toplana :-D
a voda komšija :? e tamo nisam bio :-D

ps: Ulica... TRG GRADA PRATA H1/H2/H3/H4/H5 :bih:
MontBlanc

#121 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

@Shhh!: Jesi li siguran da je ovo naziv ulice?

Mene malo buni sistem "toplana". Prije par dana sam zvala toplane i rečeno mi je da je način plaćanja grijanja slijedeći: Plaća se cijele godine 40% paušala + za vrijeme sezone grijanja se plaća iznos koji odgovara potrošenoj energiji (očituje se na kalorimetru). Ako već plaćam sve ono što potrošim, onda ne vidim svrhu plaćanja tog dijela paušala, niti tokom zime, niti tokom ljeta, jer jedno isključuje drugo, ili se plaća paušal ili stvarna potrošnja, ali nikako ne može oboje. Po meni je to čisti lopovluk. Koliko vidim, a i pričala sam sa nekim drugim stanarima, neki su dobili taj, a neki drugi odgovor, pa sad ne znam postoji li mogućnost uopšte plaćanja paušalno cijele godine ili samo prema potrošnji, jer kalorimetar postoji i on je već u funkciji. Nikako mi nije jasno tih 40% paušala. Ne bih da zvučim kao da cjepidlačim, ali stvarno ne bih da plaćam nešto duplo, ako nema potrebe za tim.
xinu

#122 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by xinu »

cica maca wrote:Malo da ozivim temu, svi dobili kljuceve pa se usutili :-D Pitanje za buduci komsiluk, u ovom zapisniku koji smo potpisali da smo preuzeli stan stoji da smo obavezni da sami prijavimo vodu, struju itd. Ja sam zvala vodovod i toplane, kazu ne trebamo se mi javljati pojedinacno, nego ce izvrsilac radova dostaviti liste vlasnika stanova, jer svakako nemamo adrese? Jel iko zna vise o ovome?

jesil' se uselila, da trazim secera? :)
minjonja

#123 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by minjonja »

komsije, sta su vam govorili oko one garaze sto se pravi? kad ce se zavrsiti?
xinu

#124 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by xinu »

minjonja wrote:komsije, sta su vam govorili oko one garaze sto se pravi? kad ce se zavrsiti?
ja sam odustao, a koliko vidim nece narednih mjesec dana...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#125 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by PipiDugaDevetka »

Za upravitelja izaberite ''FAMOS-gradnju''.
Upravlja nježno, suptilno, pažljivo,...
Jeste da ne mogu priložiti njihovu web. stranicu jer je i nemaju,
ali će barem nešto biti upravljivo u ovoj državi.
:D

p.s.
Za predstavnika vlasnika etaža pred upraviteljem, izaberite nepotkupljivog penzionera,...

http://msp.ks.gov.ba/upravitelji

Ne propustite!
Samo 10% uzima FAMOS-gradnja, najjeftiniji upravitelj.
Bagatela, takoreći!
Post Reply