Znam te nebo ne?
Napis,
zdar
----------------
arkadasi ...
... jel' to maternji ...
ma nemoj.. ako razumiju sve one "jamajikance", hinduse, pakistance, o japancima da ne govorim onda vala mogu i nas balkanski engleski.seas of cheese wrote:zoka wrote:Ne znati ni jedan svjetski jezik a zivjeti u 21 stoljeci je mislim sramota.
Amerikanci su tipican primjer debila koji nemaju pojima da postoji drugi svijet, druge kulture i civilizacije od onoga sto oni zovu "american way" ili americku nacin...
Sjecam se u osnovnoj skoli svi smo imali sansu da naucimo jedan streni jezik... isto tako u srednjoj skoli. Ja licno sam najvise naucio privatno. Mislim da upravo licnim zalaganjem mozete najvise i postici.
Ja sam tecno naucio govoriti engleski i ruski, razumijem i mogu se izraziti na njemackom a nesto malo znam finski i italijanski.
Zelja mi je da naucim dobro italijanski i spanski. Meni najvise pomogne citanje neke dobre literature na izvornom jeziku i "zivot u jezickom okruzenju". Bas tako zbog zelje da neke knjige i pjesme mogu citati na izvornom jeziku me je i motivisala da proucavam strane jezike.
Kada savladate jedan jezik kasnije je mnogo lakse drugi i tako dalje... isto tako ako se ne vjezba sve se zaboravlja... tako koristite svaku priliku da govorite, citate ili pisete na jezicima koje znate.
cisto sumnjam da ti je engleski tecan... kladim se da te prosjecan amerikanac ili englez nebi razumio kad pricas. mozda ako im ponovis 4-5 puta...
Pa livadicu, ako mi je turski maternji, kontaj ko mi onda moze biti iz Turske. Ja mislim da ovo za tebe nece biti teskolivadic wrote:prijatelj prag ::
Daklem jezici :
Bosanski - rodio se tamo
Ceski - zivim i radim
Engleski - na vrijeme skonto vaznost dobro ga znati
Njemacki - ucio 8 godina u skoli
Turski - maternji (ovo mislim ozbiljno Livadicu)
prijatelj livadic ::
vrlo interesantna konstatacija ...![]()
ko ti je iz turske ...![]()
... ako nije tajna ...
zili wrote:ma nemoj.. ako razumiju sve one "jamajikance", hinduse, pakistance, o japancima da ne govorim onda vala mogu i nas balkanski engleski.seas of cheese wrote:zoka wrote:Ne znati ni jedan svjetski jezik a zivjeti u 21 stoljeci je mislim sramota.
Amerikanci su tipican primjer debila koji nemaju pojima da postoji drugi svijet, druge kulture i civilizacije od onoga sto oni zovu "american way" ili americku nacin...
Sjecam se u osnovnoj skoli svi smo imali sansu da naucimo jedan streni jezik... isto tako u srednjoj skoli. Ja licno sam najvise naucio privatno. Mislim da upravo licnim zalaganjem mozete najvise i postici.
Ja sam tecno naucio govoriti engleski i ruski, razumijem i mogu se izraziti na njemackom a nesto malo znam finski i italijanski.
Zelja mi je da naucim dobro italijanski i spanski. Meni najvise pomogne citanje neke dobre literature na izvornom jeziku i "zivot u jezickom okruzenju". Bas tako zbog zelje da neke knjige i pjesme mogu citati na izvornom jeziku me je i motivisala da proucavam strane jezike.
Kada savladate jedan jezik kasnije je mnogo lakse drugi i tako dalje... isto tako ako se ne vjezba sve se zaboravlja... tako koristite svaku priliku da govorite, citate ili pisete na jezicima koje znate.
cisto sumnjam da ti je engleski tecan... kladim se da te prosjecan amerikanac ili englez nebi razumio kad pricas. mozda ako im ponovis 4-5 puta...
inace, za razliku od drugih naroda, ovi sto izvorno govore engleski ti nikad neće nabijati kompleks zbog izgovora ili nedajtiboze gramatičkih grešaka - to inače rade samo iskompleksirani papci
Govori li ti ista ime Dado ?!imigrant wrote:Nikoho ne znám kdo je polovina Turek a polovina Bosanec.![]()
Já jsem pracoval v baru U Budovce, a nyní pracuji pro RFE a americkou vládu.
V každém případě, je hezký vědět že vy žijete v Praze.
zdar
![]()
Heller ikke torsdag...zoom66 wrote:mama32 wrote:What do you want to say??Soul_Sista wrote: Get used to it, woman! Samo da pokazem da znam engleski![]()
Hvad vil du sige?
Vad vill du säga?
Nesto ne kapiram nedeljom... pardon, vec je ponedeljak..![]()
![]()
...hvad med torsdag?...
:D:D
Eee.. mozda i jesam BILA komsinica...zoom66 wrote:du skal bruge aa, ae, usv, her paa forum...mama32 wrote:zoom66...
Tak, i lige måde..
Jeg vil måske kunne forstå på torsdag i næste uge...![]()
Hvor bor du i Dk?...bor i 2600 omraadet...
:D:D:D...og du?...
ne zamjerite ljudi, evo izgleda nadjoh jos jednu komsinicu...:D:D
livadic wrote: ***************************
Sta mislis sto su one baklave bile onako dobre ?!
-------------------------
zbog impresivne kolicine oraha ...![]()
![]()
![]()
ps
praktikujete li jos taj lijepi narodni obicaj ...![]()
![]()
![]()
... rada bih evocirao uspomene ...
ti koliko pljujes druge ljude, moram ti reci da imas NAJTECNIJI jezik, kojim god jezikom govorio.....seas of cheese wrote:
iskompleksiran ili ne, neko ko ima jak naglasak i pogotovo ako pravi gramaticke greske, nije tecan.
mozda je lazov ili mu je polovan engleski dovoljan, ali nije tecan.
jedna je stvar moci se sporazumiti na jeziku, a sasvim druga stvar tvrditi da si tecan.
uostalom, obicno je tim "tecnim" i vokabular poprilicno jednostavan i simplifikovan da ni sami ne znaju koliko su daleko od tecnosti...