MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#101 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Osoba koja je pod MOBBING-om veoma cesto je bezvoljna i UMORNA, bez obzira koliko se odmarala i spavala PODSVJEST je upravo ta koja je UMARA.

Upravo zbog ovoga najbolji nacin borbe protiv MOBBING-a u cilju ocuvanja svoga zivota je izbacivanje negativnosti iz sebe prije svega bavljenjem sportom ili nekom drugom fizickom aktivnoscu kao sto je setnja i boravak u prirodi.

Takoder razgovor i pisanje na ovu temu moze da veoma pomogne.
modesti

#102 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by modesti »

-
Last edited by modesti on 03/04/2012 01:52, edited 1 time in total.
Macak U Cizmama

#103 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Macak U Cizmama »

Jutros slusam na vjestima; "Klijent jedne otvorene institucije za zaostale u razvoju citavu noc maltretirao ostale lupajuci im nogom u vrata, budeci ih, vristeci,sve dok nije dosla policja i uhapsila ga u njegovu stanu . Policiju je docekao pokraj otvorena prozora sa nozem u ruci prijeteci da ce izvrsiti samoubistvo. Policija je reagovala na zalbe ostalih stanara na MOBBING "

I doslovice , u originalu, je upotrebljen izraz "mobbing" u ovoj vijesti koju su radili profesionalni novinari. Ovim samo zelim pokazati sta se sve smatra mobbingom. Lupanje po vratima drugih stanara, budjenje, vristanje ili drugim rijecima uznemiravanje ostalih.
Zlata M.

#104 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

antimobbing wrote:Osoba koja je pod MOBBING-om veoma cesto je bezvoljna i UMORNA, bez obzira koliko se odmarala i spavala PODSVJEST je upravo ta koja je UMARA.

Upravo zbog ovoga najbolji nacin borbe protiv MOBBING-a u cilju ocuvanja svoga zivota je izbacivanje negativnosti iz sebe prije svega bavljenjem sportom ili nekom drugom fizickom aktivnoscu kao sto je setnja i boravak u prirodi.

Razgovor - da !!! ...ali koji crni sport i setnja,dragi i dobri @antimobbing?! :shock:
Izvini,ali moram ti reci da je tvoj prilaz stvarima jednostavno - povrsan !
Cini mi se da se upinjes pricati o stvarima bez posebnog znanja o istima.
Znas li da su zrtve mobbinga,prije nego su to i oficijelno postale,vec bile poprilicno poljuljane licnosti,bez dovoljno samopouzdanja...a da je mobbing izazvao,u najvecem broju slucajeva,teze oblike depresije?!?!
...te te lijepo molim da ne preporucujes sport :roll: ljudima koji nemaju snage ni cestito ustati iz kreveta.
Macak U Cizmama

#105 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Zlata M. wrote:
antimobbing wrote:Osoba koja je pod MOBBING-om veoma cesto je bezvoljna i UMORNA, bez obzira koliko se odmarala i spavala PODSVJEST je upravo ta koja je UMARA.

Razgovor - da !!! ...ali koji crni sport i setnja,dragi i dobri @antimobbing?! :shock:
Znas li da su zrtve mobbinga,prije nego su to i oficijelno postale,vec bile poprilicno poljuljane licnosti,bez dovoljno samopouzdanja...a da je mobbing izazvao,u najvecem broju slucajeva,teze oblike depresije?!?!
...te te lijepo molim da ne preporucujes sport :roll: ljudima koji nemaju snage ni cestito ustati iz kreveta.
A ja bih preporucio sport svima od 0 pa do 100 g. .. :mrgreen: Nemoj tako Zlato, nagovaras ljude na neaktivnost, na fizicku pasivnost. Znam nije namjerno vec u duhu onog sto si htjela reci, ali ipak ...trebamo biti pozitivni u svemu. Sport uparavo sluzi za rasterecenje i fizicko i psihicko te je itekako pozeljan svima... :thumbup:
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#106 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

modesti wrote: @antimobbing, itekako mi je bitno čime se konkretno ti baviš jer mi tvoji postovi više liče na reklamu. Interesuje me čime se ti baviš i da li ćeš od ubacivanja panike imati neku ličnu korist. Nemooj me pogrešno shvatiti, iskreno mislim da je tema izvrsna ali mi je tvoj stil pisanja poput marketinga.
@modesti,

Vjeruj mi da veoma grijesis jer pisanje pod anonimnim nickom nije nikakva reklama to mi nije uopce cilj, vec sam otvorio ovu temu radi dobrobiti citave nase zajednice i BiH drustva u cjelini od koje bi svi trebali imati koristi.

Cilj mi je da se prestane sa maltretiranjem ljudi a oni koji to rade da dodju pameti i prestanu to raditi.

Sa druge strane ako mislis da je govoriti ISTINU unosenje panike, onda zaista vise ne bih pisao o ovoj temi a moderatore bih zamolio da istu zakljucaju ili sasvim izbrisu sa foruma.

Paniku od ove teme mogu imati samo MOBBERI to jeste, oni koji zlostavljaju svoje podredjene.
Zlata M.

#107 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

Macak U Cizmama wrote:
Zlata M. wrote:

A ja bih preporucio sport svima od 0 pa do 100 g. .. :mrgreen: Nemoj tako Zlato, nagovaras ljude na neaktivnost, na fizicku pasivnost. Znam nije namjerno vec u duhu onog sto si htjela reci, ali ipak ...trebamo biti pozitivni u svemu. Sport uparavo sluzi za rasterecenje i fizicko i psihicko te je itekako pozeljan svima... :thumbup:
A ja bih preporucila ljubav svima od 0 pa do 100 g.Ljubav prema sebi,ljubav koju dajemo drugima i ona koju od drugih primamo.(da,da...i ona koju primamo od "starih didova i majki koji ne znaju ni sms poslati" ;-) ...citat zavrsen) Ljubav kao protuteza zlu zvanom mobbing.Ljubav onih koji stvar neutraliziraju,pokazujuci ti i dokazujuci da si zasluzujes svu srecu ovog svijeta.
Dakle,prvo duhovni preporod,pa onda sport!

Zdravo tijelo = zdrav duh,ne vrijedi u slucajevima kad je neko vec postao depresivan.

Nije li pokojni Robert Emke najsvjeziji dokaz mojoj tvrdnji?
...te ponovo molim za ozbiljan pristup temi. :)
antimobbing

#108 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Zlata M. wrote: A ja bih preporucila ljubav svima od 0 pa do 100 g.Ljubav prema sebi,ljubav koju dajemo drugima i ona koju od drugih primamo.(da,da...i ona koju primamo od "starih didova i majki koji ne znaju ni sms poslati" ;-) ...citat zavrsen) Ljubav kao protuteza zlu zvanom mobbing.Ljubav onih koji stvar neutraliziraju,pokazujuci ti i dokazujuci da si zasluzujes svu srecu ovog svijeta.
Dakle,prvo duhovni preporod,pa onda sport!

Zdravo tijelo = zdrav duh,ne vrijedi u slucajevima kad je neko vec postao depresivan.

Nije li pokojni Robert Emke najsvjeziji dokaz mojoj tvrdnji?
...te ponovo molim za ozbiljan pristup temi. :)
Upravo tako Zlato,

Ova tema je ozbiljna i istoj se tako i treba pristupiti.

Sa druge strane ova tema je veoma korisna svima, kako onima koji su zrtve MOBBING-a tako i MOBBER-ima to jeste, onima koji zlostavljaju druge da uvide svoje greske i sa istim odmah prestanu.

Ovu nametnutu zivotinjsku borbu za opstanak na radnom mjestu, treba zaista zamjeniti sa ljudskim razumjevanjem drugog covjeka jer svi smo mi ljudi koji imamo iste potrebe.

Medjusobna ljubav i razumjevanje na radnom mjestu treba da zamjeni neprirodan i svima nametnuti sistem "homo homini lupus" ili ''covjek je covjeku vuk''.

Svi oni koji ne budu htjeli da zive NORMALNO i ljudski, neka budu svjesni da ce za svoje nehumano ponasanje prema drugima kad tad snositi posljedice.

UMORSTVA na radnim mjestima putem MOBBING-a, se hitno trebaju zaustaviti donosenjem zakona i formiranjem timova ljekara za utvrdjivanje zdravstvenog stanja ljudi koji su izlozeni MOBBING-u kao sto je to uradio Klinicki zdravstveni centar univerziteta u Tuzli.

Sramota je da ovih timova jos uvjek nema u Sarajevu.
Zlata M.

#109 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

Medjusobna ljubav i razumjevanje na radnom mjestu treba da zamjeni neprirodan i svima nametnuti sistem "homo homini lupus" ili ''covjek je covjeku vuk''.
Antimobbing-zakon je samo aspirin koji ce na trenutak ublaziti bolove,ali nece izljeciti...

Meni je ovaj gore dio tvog posta relevantan.

Za medjusobnu ljubav i razumijevanje su potrebne zdrave jedinke drustva,pa onda dolazi ono "medjusobno".

I priznajem,nisam optimista glede ovog problema.
Stvar ima vlastitu dinamiku i prije ce postati sve zastupljenija,nego sto ce se iskorijeniti ili bar ublaziti.

Mogu ti mozda dati jednostavan prikaz stvari na Zapadu:

Sve pocinje od porodice.... :( ...u kojoj roditelji,nazalost,nemaju vremena da se stvarno posvete odgoju djeteta.

1)Taj nedostatak se kompenzira materijalnim stvarima,vec prema dzepu.
Ono vrijeme koje provode sa djecom,trose na mazenje i ugadjanje,stiteci ih od bilo kakve obaveze,pomoci u kucanstvu,bla,bla...nesvjesno gonjeni necistom savjescu.
Tako rastu mali princevi i princeze koji su na neprikladan nacin dobili ljubav svojih roditelja...bez puno prilika za samodokazivanje kroz odgovornost i rad,samodokazivanje koje je jedan od temelja samopostovanja.
2) Taj nedostatak se i ne kompenzira,nego se kod kuce "prazni naboj" od vlastitog stresa,frustracija svake sorte..........do maltretiranja u porodici !
Na ovaj nacin nastaju buduci agresivci ili jos gore pasiv-agresivci.

Djeca iz oba primjera imaju debele sanse postati i mobber-om i zrtvom mobbing-a.

Od porodice idemo na zdravu drustvenu ideologiju,glede ovog "medjusobno".
U kapitalizmu "medjusobno" postoji samo u crkvi ili kakvoj drugoj bogomolji ; inace se sve svodi na bitku za prestiz,koja sa "medjusobnim" veze nema.
Mi,koji smo rasli u vrijeme bivse nam domovine,smo imali pozitivno ispran mozak...bili smo dio "jednog"...bili smo skoro po zanimanju :D dobri drugari.
(nemoj da mi ko u ovo pocne petljati ono sto je poslije toga doslo,pleaseeeeeeeee!!!! ...jer se radi o tome da je tom i takvom drustvu,bar par decenija,pojam mobbing-a bio nepoznat)

i tako to...
:(
Macak U Cizmama

#110 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Ja ipak mislim da grijesite kad uz pomoc ovih opisa iz zivota pokusavate definisati sta je Mobbing? Ili u najmanju ruku donosite malo pogresne zakljucke. Ljudi ja radim s tim svaki dan i barem sam nacelno upoznat sa problematikom. Jedan od mojih zadataka je da sprijecim mobbing, da djelujem preventivno i akutno, vec sam navodio par primjera o tome.
antimobbing

#111 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Macak U Cizmama wrote:Ja ipak mislim da grijesite kad uz pomoc ovih opisa iz zivota pokusavate definisati sta je Mobbing? Ili u najmanju ruku donosite malo pogresne zakljucke. Ljudi ja radim s tim svaki dan i barem sam nacelno upoznat sa problematikom. Jedan od mojih zadataka je da sprijecim mobbing, da djelujem preventivno i akutno, vec sam navodio par primjera o tome.
@Macak u cizmama,

Sasvim si upravu sto se tice prevencije ali MOBBING je danas vec usao u sve pore naseg drustva i zajednice u kojoj zivimo.

Takodjer, zahvaljujem ti se na tvom doprinosu ovoj temi kao i ostalima koji su nasli dovoljno snage i hrabrosti da pisu o MOBBING-u kao jednom od oblika UMORSTVA na radnom mjestu.

Ukoliko neko misli da bi pisanjem na ovoj temi mogao biti ugrozen, bolje je da se ne javlja.
Zlata M.

#112 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

[quote="Macak U Cizmama"]Ja ipak mislim da grijesite kad uz pomoc ovih opisa iz zivota pokusavate definisati sta je Mobbing? Ili u najmanju ruku donosite malo pogresne zakljucke. Ljudi ja radim s tim svaki dan i barem sam nacelno upoznat sa problematikom. Jedan od mojih zadataka je da sprijecim mobbing, da djelujem preventivno i akutno, vec sam navodio par primjera o tome.[/quote

...pa neces valjda opise iz smrti ?! Iz zivota,nego kako?! :roll:
Uz duzno postovanje tvog radnog mjesta i tvojih uspjeha na istom...nemoj,duse ti,na osnovu istih minimizirati stvar : cak-bum!!! obuci patike i idi trcati,stari ljudi nisu kompetentni :shock: nekakv "Libero" kao bosanskohercegovacki spiderman koji spasava ugrozene...
Ne dozvoli da ti par uspjesno rijesenih slucajeva do te mjere zamagli vidike... :)
("Nije neba sto se kroz badzu vidi" ;-) )
antimobbing

#113 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Neke od posljedica MOBBING-a su ucestali izostanci sa posla, bolovanja, umor, apatija, bezvoljnost, mrsavljenje, debljanje, depresija itd ...

Zrtve mobinga obično su zreli ljudi a njihovi zlostavljaci to jeste, MOBBERI su osobe s poremecajem ličnosti koje trebaju strucnu ljekarsku pomoc.

MOBBING je globalni problem pa stoga sirom svijeta i pored toga sto u vecini zapadnih zemalja vec postoji zakon o MOBBING-u, pisu se knjige i izdaju edukativne publikacije kako bi menadzeri i uposlenici bili upoznati sa ovim problemom.

Image
Macak U Cizmama

#114 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Zlata M. wrote:
Macak U Cizmama wrote:Ja ipak mislim da grijesite kad uz pomoc ovih opisa iz zivota pokusavate definisati sta je Mobbing? Ili u najmanju ruku donosite malo pogresne zakljucke. Ljudi ja radim s tim svaki dan i barem sam nacelno upoznat sa problematikom. Jedan od mojih zadataka je da sprijecim mobbing, da djelujem preventivno i akutno, vec sam navodio par primjera o tome.[/quote

Uz duzno postovanje tvog radnog mjesta i tvojih uspjeha na istom...nemoj,duse ti,na osnovu istih minimizirati stvar : cak-bum!!! obuci patike i idi trcati,stari ljudi nisu kompetentni :shock: nekakv "Libero" kao bosanskohercegovacki spiderman koji spasava ugrozene...
Ne dozvoli da ti par uspjesno rijesenih slucajeva do te mjere zamagli vidike... :)
Ja STVARNO nemam namjeru da ulazim u bilo kakav konflikt u vezi ove teme i volio bih da mi ne trazite stilske i pravopisne greske jer su to nebitne stvari za ono sto pisemo. Pisem onako kako znam i umijem i nadam se da razumijete poentu onog sto zelim kazati. Pokusavam isto tako blago kazati da se profesionalno bavim sa ovom oblasti u sirem opisu onog sto radim i da imam iskustva saznanja koja mozda mogu pomoci.
Zlato, pokusaj ono sto pisem vidjeti u pozitivnom svjetlu , ne zauzimaj odmah odbrambeni stav. Okruzen sam sa 17 svojih kolega. Radimo u istoj prostoriji stol do stola i suradnja medju nama je fantasticna, sve funkcionise. Sve funkcionise zato sto znamo kako da se kontrolisemo, kako da izbjegnemo licne konflikte, kako da se ponasamo profesionalno , znamo sta je mobbing i ne dzvoljavamo da uopste dodjemo u situaciju da se pojavi.

Hajde da pisemo polako i smireno pa da zkljucimo stosta dobrog i pametnog. ... :thumbup:
antimobbing

#115 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

antimobbing wrote:Izrečena prva presuda za mobing u Srbiji !!!

http://www.naslovi.net/2008-09-04/alo/i ... iji/808092

Zoran Milovanović (52) iz Jagodine, urednik pomoravskog nedeljnika „Novi put“, osuđen je na četiri meseca zatvora, uslovno na dve godine, zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja.
Na zapadu u zemljama koje imaju zakon o MOBBING-u ovakve presude su veoma ceste, skoro svakodnevne.

Svi oni rukovodioci tzv. MOBBERI koji zlostavljaju svoje uposlenike na radnom mjestu, trebaju da budu svjesni cinjenice da ce ukoliko nastave sa slicnim aktivnostima jednog dana za iste snositi posljedice cak i u BiH samo je pitanje vremena.
antimobbing

#116 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Sto se tice samog MOBBING-a, prije razgovora i obracuna sa ''neposrednim'' MOBBER-om treba utvrditi od koje osobe dolazi ''stvarni'' MOBBING.

Najcesce kada se na visokoj funkciji nalazi osoba sa psihickim poremecajem ista je tzv. demagog koji pojma nema o poslu ili strucnosti ali svima na lijep i ugodan nacin drzi predavanja o poslu. Nazvacemo istu tu osobu MOBBER br. 1.

Ovakve nestrucne i neobrazovane visoko pozicionirane osobe koje nemaju pojma o poslu MOBBER-i br. 1, svakodnevno dolaze u susret sa nekim ko je sposoban i obrazovan (ZRTVA).

Veoma cesto neki strucnjak (ZRTVA) iz dobre namjere nesto predlozi za unapredjenje posla sto je korisno i dobro za sve ali MOBBER br. 1 ovim postupkom se osjeti veoma uvrijedjen i ugrozen jer je neobrazovana i podla neznalica.

Naravno visoko pozicionirani MOBBER br. 1 nece uopce reagovati na ovo cak ce i prihvatiti prijedlog uz osmjeh.

MOBBER br 1. za ovakve slucajeve je vec postavio ispod sebe po hijerarhiji za rukovodioca obicno neku agresivnu i psihicki nestabilnu osobu MOBBER-a br 2. sa kojom se lahko moze manipulisati a koja ce uciniti sve da ostane na rukovodecem mjestu.

Nakon izvjesnog vremena MOBBER br. 1 na jedan veoma podmukao nacin ''nagovora'' MOBBERA br. 2 koji je u ovome slucaju neposredni rukovodilac ZRTVE tj. strucnjaka, da nad njim izvrsi UMORSTVO na radnom mjestu MOBBING-om.

MOBBER br. 2 vrsi pritisak na ZRTVU i nagovara druge uposlenike da ga maltretiraju na radnom mjestu MOBBING-om.

ZRTVA to jeste, osoba koja je strucna i visoko kvalifikovana za posao se tada nalazi pod MOBBING-om ali ne zna odakle ''puse vjetar''.

Ovaj strucnjak ZRTVA ne shvata o cemu se radi i odlazi do visoko pozicioniranog MOBBERA br 1. da se zali na svoga neposrednog rukovodioca MOBBERA br. 2 i svoje radne kolege.

Nakon toga podmukli ''covjek/zena vuk'' MOBBER br. 1. ga ljubazno i susretljivo prima na razgovor i obecava ZRTVI da ce to rijesiti. Poslije razgovora sa ZRTVOM, ''covjek/zena vuk'' MOBBER br. 1 ponovo naredjuje MOBBER-u br. 2 da pojaca maltretiranje i zlostavljanje strucne i visoko kvalifikovane osobe ZRTVE.

Na taj nacin stvarni MOBBER br. 1 ostaje u dobrim odnosima sa svima, dok MOBBER br. 2 sa ostalim umjesanim uposlenicima koji su nesvjesno uvuceni u MOBBING zavrsavaju na Sudu sa optuznicom za zlostavljanje i maltretiranje.
Zlata M.

#117 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

Macak U Cizmama wrote:
Zlata M. wrote:
Macak U Cizmama wrote:Ja ipak mislim da grijesite kad uz pomoc ovih opisa iz zivota pokusavate definisati sta je Mobbing? Ili u najmanju ruku donosite malo pogresne zakljucke. Ljudi ja radim s tim svaki dan i barem sam nacelno upoznat sa problematikom. Jedan od mojih zadataka je da sprijecim mobbing, da djelujem preventivno i akutno, vec sam navodio par primjera o tome.[/quote

Ja STVARNO nemam namjeru da ulazim u bilo kakav konflikt u vezi ove teme i volio bih da mi ne trazite stilske i pravopisne greske jer su to nebitne stvari za ono sto pisemo. Pisem onako kako znam i umijem i nadam se da razumijete poentu onog sto zelim kazati. Pokusavam isto tako blago kazati da se profesionalno bavim sa ovom oblasti u sirem opisu onog sto radim i da imam iskustva saznanja koja mozda mogu pomoci.
Zlato, pokusaj ono sto pisem vidjeti u pozitivnom svjetlu , ne zauzimaj odmah odbrambeni stav. Okruzen sam sa 17 svojih kolega. Radimo u istoj prostoriji stol do stola i suradnja medju nama je fantasticna, sve funkcionise. Sve funkcionise zato sto znamo kako da se kontrolisemo, kako da izbjegnemo licne konflikte, kako da se ponasamo profesionalno , znamo sta je mobbing i ne dzvoljavamo da uopste dodjemo u situaciju da se pojavi.

Hajde da pisemo polako i smireno pa da zkljucimo stosta dobrog i pametnog. ... :thumbup:
Suti,dobro si pros'o!!! :D

Necemo se uopste smirivati,jer nismo ni bili uznemireni ! Bili smo malko sarkasticni,sto jes' - jes' ,ali to se ne kosi sa kulturom dijaloga,zar ne?
Ako se kosi,odoh ja :run: jer nisam bas uvijek blagoglagoljiva! :D (uhhhh,pogotovo prema insanima koji ljude vrednuju na osnovu toga,da li znaju poslati sms i ukljuciti pc...i uz to jos rade sa djecom i omladinom,avaj ! :x ...jer kad diskutujemo,ne mozemo (bar ja - ne) uvijek isljuciti ono "ja"...a ja :wink: sam odgojena tako da npr. ustajem kad u sobu udje star insan i ne sjedam ponovo dok on ne sjedne....i ponosna sam na takav odgoj)
Moj stav nije bio obrambeni,nego napadacki ! :D
Glede povecanog - nikad se ne igram lektora...izjasnih se vec o tome na nekoj temi.
Glede "plavog" - potpisujem!

Idemo dalje ! :)
Macak U Cizmama

#118 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Zlato, hajde kad si vec razgovor navela na tu stranu ( ono ; ja pa ja ) da ti kazem i jednu novost ... :mrgreen: Mi, kao drustvo u globalnom planu , se upravo i nalazimo u toj fazi koja se naziva "JA, JA, JA ". To je trend u zadnjih 10tak godina. Otkako se masovno pojavio internet na povrsinu se sve vise pojavljuje upravo to "JA". Nije kompjuter bez veze i slicajno dobio naziv " personalni", licni kompjuter, jer omogucuje da iskazes to svoje JA. Meni ne smeta kad ti napises nesto iz tvog licnog ugla (JA), naprotiv , cak je i pozeljno, ali ti to izgleda ne primjecujes kod sebe, vec samo kod mene .... :) U jednu ruku te i razumijem zato sto pripadas kolektivu cije norme ti ne dozvoljavaju da se osjecas samostalnom jednikom , vec si samo karika u tom kolektivu , pa zato i moje pisanje dozivljavas egoisticno i sa isticanjem onog "JA".
:)
Zlata M.

#119 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

Macak U Cizmama wrote:Zlato, hajde kad si vec razgovor navela na tu stranu ( ono ; ja pa ja ) da ti kazem i jednu novost ... :mrgreen: Mi, kao drustvo u globalnom planu , se upravo i nalazimo u toj fazi koja se naziva "JA, JA, JA ". To je trend u zadnjih 10tak godina. Otkako se masovno pojavio internet na povrsinu se sve vise pojavljuje upravo to "JA". Nije kompjuter bez veze i slicajno dobio naziv " personalni", licni kompjuter, jer omogucuje da iskazes to svoje JA. Meni ne smeta kad ti napises nesto iz tvog licnog ugla (JA), naprotiv , cak je i pozeljno, ali ti to izgleda ne primjecujes kod sebe, vec samo kod mene .... :) U jednu ruku te i razumijem zato sto pripadas kolektivu cije norme ti ne dozvoljavaju da se osjecas samostalnom jednikom , vec si samo karika u tom kolektivu , pa zato i moje pisanje dozivljavas egoisticno i sa isticanjem onog "JA".
:)
ma ja,ba... :-)
Dobro je,hajmo malo o temi,ne bilo ti zapovjedjeno ! (a vid' uSKLIcnika :D )
antimobbing

#120 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Zbog stresa Japanci umiru u uredima

http://www.net.hr/zdravlje/page/2009/11/04/0368006.html

Mislili su da je zaspao za stolom. Nakon dva sata još se uvijek nije budio, potapšali su ga i shvatili da je njihov kolega u ranim 40-ima izdahnuo. U Japanu se i dalje broje žrtve napornog rada.
Početkom ove godine 42-godišnji Kenji Hamada umro je od posljedica srčanog udara za svojim stolom u uredu u Tokiju, a njegove kolege su tek par sati kasnije shvatile što se dogodilo ...
antimobbing

#121 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Psihopata najviše u direktorskom sektoru

http://www.brlaub.com/2007/09/01/psihop ... m-sektoru/

Profesor Wayne Hochwarter sa Univerziteta u Floridi zajedno sa svoja dva studenta, napravio je studiju o učinku loših šefova na zaposlenike, prenosi Management Issuses.

'Kažu kako zaposlenici ne ostavljaju svoj posao i firmu, nego svoje šefove. Željeli smo vidjeti da li to to uistinu tako', rekao je profesor Hochwarter.

Njegov je tim ispitao više od 700 ljudi koji rade na raznim poslovima o tome kako se prema njima ponašaju njihovi nadređni. Rezultati su bili poražavajući.

Čak 39 % ispitanika izjavio je da se njihovi nadređeni nisu držali danih obećanja, a 25 % negativno je govorilo o svojim podređenima drugim zaposlenicima i šefovima.

Četvrtina ispitanika bila je suočena s nepoštivanjem privatnosti, dok je 23 % izjavio kako su njihovi nadređni okrivljavali druge za vlastite greške.

No, kako istraživanja pokazuju, oni nadređeni koji krše obećanja, preuzimaju slavu za tuđa djela i krive sve osim sebe kada stvari pođu krivo nisu samo loši šefovi.

Kanadski je profesor Robert Hare u svojoj studiji 2004. objavio da se sub-kriminalni psihopati najviše pojavljuju u direktorskom sektoru nego bilo gdje drugdje, dok Australski psihoterapeut Glyn Brokensha vjeruje kako da svaki deseti direktor pokazuje odlike takvog ponašanja.

Kako je istraživanje na Floridi otkrilo, firme koje ignoriraju problem loših direktora, riskiraju nastanak drugih problema.

Zaposlenici koji su izloženi nasilnom ponašanju svojih nadređenih skloniji su umoru, napetosti, nervoznosti, depresiji i nepovjerenju. Također je manje vjerojatno da će takvi zaposlenici primati dodatne zadatke, ili raditi dulje vikendom.

Hochwarterov je tim također istraživanjem došao do zaključka da će zaposlenici puno češće ostaviti posao i firmu zbog svog šefa, nego zbog loše plate.
milojicabrzi

#122 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by milojicabrzi »

Mislim da se kod nas pogresno shvata pojam mobbinga.

Mobbing nije:

-Insistiranje na radnoj disciplini
-insitiranje na blagovremenom izvrsavanju poslova i zadataka
-insistiranje na predanom i pouzdanom izvrsavanju zadataka
-insistitranje na postivanju nadredjenih

Zrtve mobbinga, rijetko su (gotovo nikad) kvalitetni, strucni i predani radnici. Nikome ne pada na pamet da bilo sta prebacuje ljudima koji kvalitetno i dobro rade. Iskustvo me je naučilo da se najcesce se iza fame mobbinga skrivaju ljudi koji ne znaju raditi svoj posao, primljeni su preko stele ili su zalutali na neko radno mjesto a ne trude se da nauce da rade, nemaju predan odnos prema poslu, ne postuju radnu disciplinu ni nadredjene, pa kad ih zbog toga neko nalijepi pravdaju se mobbingom.

Mobing predstavlja sikaniranje uposlenika i upucivanje zamjerki na rad bez valjanog razloga i osnova .

Ima podatak koji iznenadjuje, najcesci mobberi su zene, i vrse mobbing nad zenama (kome je ikada sef bila neka zena, znace o cemu se radi).
Macak U Cizmama

#123 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

milojicabrzi wrote:Mislim da se kod nas pogresno shvata pojam mobbinga.

Mobbing nije:

-Insistiranje na radnoj disciplini
-insitiranje na blagovremenom izvrsavanju poslova i zadataka
-insistiranje na predanom i pouzdanom izvrsavanju zadataka
-insistitranje na postivanju nadredjenih

Zrtve mobbinga, rijetko su (gotovo nikad) kvalitetni, strucni i predani radnici. Nikome ne pada na pamet da bilo sta prebacuje ljudima koji kvalitetno i dobro rade. Iskustvo me je naučilo da se najcesce se iza fame mobbinga skrivaju ljudi koji ne znaju raditi svoj posao, primljeni su preko stele ili su zalutali na neko radno mjesto a ne trude se da nauce da rade, nemaju predan odnos prema poslu, ne postuju radnu disciplinu ni nadredjene, pa kad ih zbog toga neko nalijepi pravdaju se mobbingom.

Mobing predstavlja sikaniranje uposlenika i upucivanje zamjerki na rad bez valjanog razloga i osnova .

Ima podatak koji iznenadjuje, najcesci mobberi su zene, i vrse mobbing nad zenama (kome je ikada sef bila neka zena, znace o cemu se radi).
Tacno...s tim da trebas naglasti i da to sve mze biti i u obrnutom smjeru. Da je sef nesposoban , da je kupio i diplomu i radno mjesto i da svoje neznanje i primitivljuk izivljava na radnicima nad kojima ima moc.

Zene jesu vise izlozene mobbingu zbog njihove slabije pozicije u drustvu. A tacno ja da vise mobbinga dolazi od zena jer im je to odbrambeni mehanizam, bas zbog tog losijeg polozaja u drustvu.
100tnukmova

#124 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by 100tnukmova »

Cekaj cekaj milojicabrzi...
Vidis ja ne mislim kao ti da su svi ljudi koji se zale na mobbing ljudi koji ne rade nista i koji nista ne vrijede (u poslovnom smislu)! To ne mislim jer danas kod nas ima jedan veliki problem a to je da ne postoji sindikat i prava radnika nisu ni blizu onih koji su bili ili onih u EU! Hocu da ti kazem znam jedan broj ljudi koji su poceli da rade negdje i posle 2-3 mjeseca gazda kaze, momci ovo je bio probni rad, ajmo sada svi kucama...?? mislim svi ti momci su pali u depresiju!!! I sad nadju drugi posao i rade sve maximum sto treba samo da ih plati i da ne dobiju otkaz ali kad gazda vidi da oni imaju kredite i da moraju kuci donjeti 600-700km mjesecno minimum e onda on pocne ih smatrati robovima!! Znaci ajde na pijacu i kupi paradajiza i odnesi mi kuci, ajde otidji po moje djete u skolu, ajde ovo ajde ono u bilo koje doba...a kad samo kazes joooj pa sefe danas sam planirao nesto drugo posto mi je slobodan dan ...on onda pocne da preti pa ti vidi...cast izuzetcima ali stvarno ima stoke!!
Na zapadu je to malo drugacije, osim urednih isplata ima i sindikat koji stiti prava radnika i oni funkcijonisu dobro.
A to sto si ti macak napisao je jos nesto o cemu se moze duuugo pisati. Kad vam sef ima 3 razredna skole (ostale kupio...sve do fak.diplome) a vi to znate i on se osjeca Bog...eeee onda nije lako iako vi imate puuno vise skole od njega.
Macak U Cizmama

#125 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Svaki slucaj mobbinga treba posmatrati pojedinacno, sam za sebe. On se desava u svim smjerovima a razloga moze biti bezbroj. Skolska naobrazba, pol , kultura, porijeklo, ne igraju nikakvu ulogu , jer je mobbing mnogo niza kategorija i vuce porijeklo jos iz "zivotinjskog carstva". Mobbing je samo jedan od odbrambenih mehanizama za opstanak kojeg ljudi pokusavaju staviti u ramove, definisati , i sprijeciti ga jer ga smatraju neprihvatljivim za ljudski rod.

Mobbing takodje mozebiti obostran, u oba smjera ... :lol: Kad se sudare dva gotovo ravnopravna partnera onda nastaje uzajamno prepucavanje i nadmudrivanje i tad se ne biraju sredstva . U duzem periodu tog konflikata mobbing je neizbjezan i zna biti vrlo grub sa teskim posljedcama sve do ubistva ... :shock:
Post Reply