Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
aze

#101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by aze »

krusty wrote:
Mascherano wrote: I konacno neko ko odlicno shvata problematiku o kojoj diskutujemo. :thumbup:

Sve sto si naveo je potpuno tacno, samo cu ti odgovoriti na ovaj dio sto sam boldovao, a to je da nema svaka PS svoju frekvenciju nego je vise njih na istoj.
pa i ne trebaju biti odvojene, realno nije ovo prevelik grad, ja mislim da bi to trebalo ici preko jednog centra, a ljudi koji tu rade rasporedjuju patrole po lokaciji

a sto se tice tih zona, mislim da su ostre granice promasaj, kao recimo da jedna strana ulice pripada jednoj a druga strana drugoj opstini... mislim da bi te zone trebale imati prelazne zone na granicama (velicine zavisno od lokacije), u kojima nadleznost imaju policije iz obje opstine

jer ovako kako je sad, recimo patrola koja je 1 min udaljena nije nadlezna zbog 10 metara razlike, i mora se onda cekati patrola koja je 10 minuta udaljena...

@aze pa covjek nije na duznosti na forumu :-D

Ponasanje covjeka koji nije na poslu je uveliko isto kao i ono kada jeste - sve zavisi od toga koliko mu obaveze i odredbe na poslu (pa i nadzor rada) dozvoljavaju.U slucaju policije odredbe i zakoni postoje al tijela koja ce pratiti dali policijac slijedi iste su neadekvatna i neefikasna.Isto to se da primjetiti u i zdravstvu i jos nekim drzavnim sluzbama.Ukratko ako je neko ko radi u policiji "krkan" kada je van duznosti on ce svoj "krkanluk" vrlo cesto iskazivati i na duznosti.
Last edited by aze on 16/11/2009 00:59, edited 1 time in total.
respo

#102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by respo »

bas me zanima situacija kod trznice
zna se da inspekcije prebacuju odgovornost onih prodavaca jer tacno negdje onuda ide granica centra i starog grada i oni su na nicijoj zemlji
jeli isti slucaj i sa policijom?
ako se grupa pobije tu sta policija radi gleda i ceka hoce li ko zakoraciti u njihovu zonu odgovornosti :-)
Mascherano

#103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Mascherano »

krusty wrote:
Mascherano wrote: I konacno neko ko odlicno shvata problematiku o kojoj diskutujemo. :thumbup:

Sve sto si naveo je potpuno tacno, samo cu ti odgovoriti na ovaj dio sto sam boldovao, a to je da nema svaka PS svoju frekvenciju nego je vise njih na istoj.
pa i ne trebaju biti odvojene, realno nije ovo prevelik grad, ja mislim da bi to trebalo ici preko jednog centra, a ljudi koji tu rade rasporedjuju patrole po lokaciji

a sto se tice tih zona, mislim da su ostre granice promasaj, kao recimo da jedna strana ulice pripada jednoj a druga strana drugoj opstini... mislim da bi te zone trebale imati prelazne zone na granicama (velicine zavisno od lokacije), u kojima nadleznost imaju policije iz obje opstine

jer ovako kako je sad, recimo patrola koja je 1 min udaljena nije nadlezna zbog 10 metara razlike, i mora se onda cekati patrola koja je 10 minuta udaljena...

@aze pa covjek nije na duznosti na forumu :-D
Da, ali opet sve zavisi o kojem se slucaju radi, tako da tih 1-10 min. ne igra ulogu. Vec sam napisao da za hitne (ali bas hitne) slucajeve, te granice ne postoje uopste, medjutim u slucaju koji je naveden uopste nije bilo potrebe da reaguje patrola sa druge zone odgovornosti.
krusty

#104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by krusty »

respo wrote:bas me zanima situacija kod trznice
zna se da inspekcije prebacuju odgovornost onih prodavaca jer tacno negdje onuda ide granica centra i starog grada i oni su na nicijoj zemlji
ako se grupa pobije tu sta policija radi gleda i ceka hoce li ko zakoraciti u njihovu zonu odgovornosti :-)

upravo o tome pricam ;)

isto tako ces rijetko vidjeti policiju kod umjetnicke skole i prve gimnazije da pisu kazne, dok recimo 20 metara vise kod vannija pisu redovno :)

@mascherano

sta je sada sa entitetskom granicom, recimo zaganjaju te u lukavici, predjes gore preko vraca na nasu teritoriju, hoce li ici za tobom ? (pod ganjanjem mislim da im ne stanes zbog saobracajnog prekrsaja, ne kriminal)
mrtva kokoš

#105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by mrtva kokoš »

opet o policiji :-? zar za to ne postoji posebna tema...
sta ste ga se svezali nisu ni svi policajci dziberi :D 8-) jbg i sam nekad svoje frustracije i nezadovoljstvo usmjerim sa sistema na pojedinca...
ali vidi se da je momak rega, popustite ga malo...
ali to ne znaci da treba na mene da predjete :D
Last edited by mrtva kokoš on 16/11/2009 01:05, edited 1 time in total.
Mascherano

#106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Mascherano »

Naravno da ce policija reagovati, ali ce nakon intervencije sacekati kolege cija je zona odgovornosti i njima predati ta lica...
Cholina_Lokica

#107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

Splinter wrote:opet o policiji :-? zar za to ne postoji posebna tema...
sta ste ga se svezali nisu ni svi policajci dziberi :D 8-) jbg i sam nekad svoje frustracije i nezadovoljstvo usmjerim sa sistema na pojedinca...
vidi se da je momak rega, popustite ga malo...
kakva posebna tema, na svakoj temi se mora policija popljuvat :D
pa sta ce, valjda jedino njemu smiju ovako nagovorit svasta pa da iskoriste, nema veze sto je momak ni kriv ni duzan :D
Mascherano

#108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Mascherano »

krusty wrote:

upravo o tome pricam ;)

isto tako ces rijetko vidjeti policiju kod umjetnicke skole i prve gimnazije da pisu kazne, dok recimo 20 metara vise kod vannija pisu redovno :)

@mascherano

sta je sada sa entitetskom granicom, recimo zaganjaju te u lukavici, predjes gore preko vraca na nasu teritoriju, hoce li ici za tobom ? (pod ganjanjem mislim da im ne stanes zbog saobracajnog prekrsaja, ne kriminal)

Ne znam kako je tamo, ali ako bjezis nama u Lukavicu, mi idemo za tobom. :mrgreen:
Mascherano

#109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Mascherano »

Dile wrote:
pa sta ce, valjda jedino njemu smiju ovako nagovorit svasta pa da iskoriste, nema veze sto je momak ni kriv ni duzan :D

Zanimljivo, ali cini mi se da je sve vise onih na ovom forumu koji me brane... :D

Idem sad slatko da spavam. :D :run:
Cholina_Lokica

#110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

Mascherano wrote:
Dile wrote:

Zanimljivo, ali cini mi se da je sve vise onih na ovom forumu koji me brane... :D

Idem sad slatko da spavam. :D :run:
ma ti si nam drag drot :lol: :lol: :lol:
Troll_Happens

#111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Troll_Happens »

krusty wrote:

upravo o tome pricam ;)

@mascherano

koliko znam napravis sranje u lukavici pobjegnes u federaciju ne idu za tobom.. jaran stalno radi neka sranja i pojure ga ali im pobjegne i pojo vuk magarca do iduceg puta :D
respo

#112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by respo »

Mascherano wrote:

Naravno da ce policija reagovati, ali ce nakon intervencije sacekati kolege cija je zona odgovornosti i njima predati ta lica...
zar to nije moglo i u ovom slucaju onaj sa ilidze policajac intervenise i onda saceka patrolu ili ko vec dolazi iz novog grada i preda njima
duboka_misao

#113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by duboka_misao »

respo wrote:
Mascherano wrote:

zar to nije moglo i u ovom slucaju onaj sa ilidze policajac intervenise i onda saceka patrolu ili ko vec dolazi iz novog grada i preda njima
ma nije bilo bash toliko hitno @respo :D
-Romeo-

#114 Re: Policija

Post by -Romeo- »

Mascherano wrote:
-Romeo- wrote:
Mascherano wrote:[

Moralna je obaveza svakom gradjaninu, a meni pogotovo. Ovaj forumas iznad je odmah potrcao da napise kako ja primam platu za to, ko biva policajac si i ti to trebas prijaviti, a mi ostali jok... Dok gradjani ne pocnu saradjivati sa policijom, nikad u ovoj drzavi nece biti bolje.
alo ba, dosta tih ofucanih floskula kako građani ne surađuju, zapitaš li se ikada zašto je to tako? zapitaš li se kada zašto je nizak rejting policajca u društvu, zapitaš li se zašto većina populacije smatra policajce najkorumpiranijim dijelom društva, zašto građani mahom bilježe samo negativna iskustva sa istim....????????
ko biva ti i jesi policajac, i za to si dobro plaćen, i izvoli raditi. no ja znam da je lakše prebijati se po kafanama, i ispijati na račun kuće.

Slusaj ti pametnjakovicu, kao prvo smiri hormone, jer nisi na stupskoj autopijaci gdje si mozda naucio tako da se ponasas. Dalje, ja licno imam izuzetan odnos sa normalnim i postenim gradjanima, ali sa takvim nazovi magupima - nemam. Tacno je da u policiji ima olosa i sljama, ali ni gradjani nisu puno bolji... Da sam placen dobro za posao koji obavljam - sigurno nisam, ali tebi sigurno necu polagati racune sta i kako radim.
pa položi poreznim obaveznicima koji ti isplaćuju plaći, mislim da bar toliko zaslužuju. hajde da vidimo jesi li malo plaćen, reci kolika ti je plaća? Saberi sva primanja (navedi čin), pa da konačno rasčistimo sa famom o malim plaćama u MUP-u KS.
-Romeo-

#115 Re: Policija

Post by -Romeo- »

Chmoljo wrote:
-Romeo- wrote:
e onda si na dobrom putu da postanes pravnik. :D :zzzz: :lol:
:-) tjeraš mak na konac?

to što postoji ministarstvo unutrašnjih poslova je nikakav argument jer postoji i ministarstvo pravde. je li i pravosuđe onda izvršna vlast? :-)

bilo bi najpoštenije reći da je policija karika između sudske i izvršne vlasti... da nije tako ne bi nam onda dovukli IPTF da depolitizuje i napravi policiju profesionalnom.

policija je, najpoštenije reći, upravni organ koji je profesionalizovan za obavljanje te dužnosti... izvršna vlast nije profesionalna :)

zadovoljan, ili je opet nešto nejasno?
pa dobro, ali onda ispade da imamo četverodiobnu podjelu vlasti? sudska, izvršna, zakonodavna i karika za spajanje. :D
-Romeo-

#116 Re: Policija

Post by -Romeo- »

Mascherano wrote:[

Ja sam zavrsio i akademiju i fax, sta cemo sad? :roll:
jel' u Višegradu ili Kiseljaku? :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#117 Re: Policija

Post by arman1 »

Ovdje ima puno nezrelih kojima je jedan prekršajni nalog zbog divljanja na cesti učinio da niko ko se bavi policijskim poslom ne valja.
Mora da sam crna ovca ovdje jer ,poslije svih kazni koje sam dosad platio, još uvijek vjerujem policiji.
-Romeo-

#118 Re: Policija

Post by -Romeo- »

arman1 wrote:Ovdje ima puno nezrelih kojima je jedan prekršajni nalog zbog divljanja na cesti učinio da niko ko se bavi policijskim poslom ne valja.
Mora da sam crna ovca ovdje jer ,poslije svih kazni koje sam dosad platio, još uvijek vjerujem policiji.
ne donosi olako zaključke, nismo svi tako površni.
metar_drva

#119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by metar_drva »

aze wrote:
Mascherano wrote:
metar_drva wrote:nasa poplicija jedino zna pisat kazne za prekrsaje (nikad kockonjama u bijesnim autima) i tjerat nane i dede sto prodaju zelen u mula mustafe baseskije, iza trznice. a ti mascherano qrcu sviraj sa svojim nategnutim pricama. staro je pravilo da se neznalice i nesposobnjakovici kriju iza papira i birokratije

Eto ti ces mi reci... Idi slazi drva! :lol:
Odlika policajca koji je moralan i radi svoj posao ( i isti smatra vaznom sluzbom i drzavi i gradjanima) ne podlijeze tako lako na provokacije a jos manje odgovara na iste na veoma ruzan nacin - odlika koja ocito tebe ne krasi.Bez ikakve uvrede.
ovo sto sam ja napisao nije provokacija uopste, nego moje vidjenje rada policije.
a provokacija je ovo; vise pameti (o koristi da ne govorimo) ima u metru drva nego u ceti policije, ukljucujuci i ovog laznog glasnogovornika
holowey

#120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by holowey »

respo wrote:
Mascherano wrote:

zasusti stanica, tiruri tiruri...baza javlja "imamo dojavu gradjanina da se na toj i toj lokaciji odigrava obracun dva lica...koja jedinica je slobodna da se uputi na lokaciju?"...shshshshshs tiruri..."jedinica 421 se javlja, dvije minute smo udaljeni od lokacije, krecemo odmah, odjava"...baza "primljeno 421, javite ako treba pojacanje, odjava"

u medjuvremenu jedinica 287 je udaljena tri minute od lokacije, cuje upute sa stanice i ne reaguje nego nastavlja kaznjavati lika xy koji je prosao kroz crveno...dvojica prasinara su udaljena pet minuta pjesice od mjesta dogadjanja i ne trce na lokaciju nego nastavljaju sa svojim zaduzenjem...treca patrola iz druge policijske uprave je minut udaljena od mjesta dogadjaja ali s obzirom da je slucaj preuzela patrola sa podrucja odgovornosti ne odlaze na mjesto dogadjaja...

sutradan lik xy pljuje po policiji jer nije htjela da ga pusti i ode na ispomoc kolegama...gradjanin xz koji je sve to posmatrao s prozora pljuje po policiji jer radije gube vrijeme na raskrsnici umjesto da odu na mjesto dogadjaja i rijese situaciju...obojica se upucuje na forum sa-x i pljuju po policiji, drugi forumasi sa ili bez naplacanih prekrsajnih naloga im se pridruzuju i pljuju po policiji...u sustini nemaju pojma o cemu pricaju ali i dalje nastavljaju...

radnja je potpuno izmisljena a svaka slicnost sa stvarnom situacijom i stvarnim likovima je namjerna...
karanana

#121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by karanana »

evo da i ja pljunem na ovakvu organizaciju policije. pa ne govorimo o dvije drzave ili ne daj boze dva entiteta pa da se ne moze preci ulica i intervenisati. u pitanju su dvije jebene opstine istoga grada istoga kantona. koji se kurac onda bunimo i zalimo kada kriminalci iskoristavaju entitete da bjeze od policije i njihovih ovlastenja kada im je dovoljno da u gradu sarajevu predju s jedne strane ulice na drugu, iz opstine u opstinu, i da na taj nacin izbjegnu zakon. ovo nema nigdje. jos malo pa ce se policija ogranicavati i po granicama mjesnih zajednica.
clav

#122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by clav »

kad se nesto ozbiljnije odvija, koriste se mobilni telefoni. kada je u pitanju fizicki obracun, upotreba oruzja, pristupa se vrlo oprezno, patrola mozda doleti da izvidi situaciju, ali u vecini slucajeva ceka jedinicu za podrsku.
aerosa

#123 Re: Policija

Post by aerosa »

-Romeo- wrote:
arman1 wrote:Ovdje ima puno nezrelih kojima je jedan prekršajni nalog zbog divljanja na cesti učinio da niko ko se bavi policijskim poslom ne valja.
Napokon da se u nečemu složim sa tobom... Nismo svi ali ti očito jesi ...
-Romeo-

#124 Re: Policija

Post by -Romeo- »

aerosa wrote:
-Romeo- wrote:
Napokon da se u nečemu složim sa tobom... Nismo svi ali ti očito jesi ...
e baš mi je drago da si se u nečemu složio sa mnom, a sad te molim da se ubuduće kloniš mojih postova, sa tobom se nemam šta raspravljati. prošetaj.
JThomas

#125 Re: Policija

Post by JThomas »

pa neki teoretičari i prave četverodiobu vlasti, gdje izvršnom vlasti zovu samo najviše političke organe - šefa države i vladu, a "ono ostalo" upravnom, uključujući i policiju.
Locked