Starbucks u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vragolan

#101 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Vragolan »

cuj strabucks (filterusa smajli koji povraca) u sarajevu
sto ne mogu pederluka, hebala vas filter kafa i tona diet slaga, pa kad mi neko pocne bijelu kafu nazivati makijatom, papanluk i pederluk

ljepa nasa expreso kraca (u kafani) i kod kuce turska kafa

i jos ba bude 4-5KM
uhhhhhhhhhhh
i jos jedno mjesto gdje ce se okupljati pederi (ovim ne mislim no homosexualce, ovaj izraz koristim da bi oslikao karakter), shmeezle, papci i ostale wannabe face

jos nesta, hebes kafu ako cu je ja kupiti u onoj plasticnoj casi i piti je do posla ili u tramvaju, hebo vas kapitalizam i americki nacin ziovota, kako samo nasjedate na americku propagandu

brate dragi kafa se cjefi, nadje se malo vremena sjedne se, zapali se, srce se kafa i baci se koja suplja
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:10, edited 4 times in total.
Ma.Le.Na

#103 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Ma.Le.Na »

ja sam uvijek za mogucnost izbora
pa ko voli nek izvoli :thumbup:
kockica_kockica

#104 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by kockica_kockica »

jOFLA wrote:
kockica_kockica wrote:Ne znam zasto nebi Starbucks dosao kod nas. Stvarno ne vidim razloga zasto ga nebi probali. Voljela bi probati. Nije grijeh zeljeti nesto. Ja bih voljela probati mnogo toga sto ovdje nema. Ne vidim razloga za toliku odbojnost i "argumente" pojedinaca na uvodjenje necega sto kod nas nema.
MC probala.. od toliko raznih djidja midja meni se svidja jedino strudla sa visnjom ... pa sta... nekome je on odlican. jeli sad trebam tog nekog uvjeravati u to kaako je on u zabludi sto voli MC a ja ne...

Ako imam za kafe u Vatri imala bi i za Starbucks .... :mrgreen:
Ništa ne propuštaš jer je to samo kafeterija, sa filter kafama iz latinoameričkih zemalja, a te su im kafe blago "kiselkaste". Možda kiselkasto i nije najbolja riječ, eventualno "jetko" je bolji izbor riječi. Jedak ukus, jetka kafa, sa aromom prepečenosti u odnosu na našu kafu. Tako nešto u tom stilu.

Često sjednem u Starback da popričam s nekim ili odmorim noge, ali kod njih ne pijem kafu, jer mi se ne sviđaju kafe takvog ukusa i arome. Od kako sam po jednom probao sve njihove kafe u nadi da će biti barem jedna sorta koja će mi se svidjeti, ne naručujem kod njih više kafu nikako, nikada. Uzmem čaj, ali kafu više ne. Fino je za posjediti, mirno, nema buke, sve super, ali što se tiče kafe, meni je stvarno bezveze.

I te latinoameričke kafe su im prepržene. Dok smo mi navikli na smeđe zrno, njihove kafe su pržene do zagasito smeđe boje, neke su skoro sasvim crnog zrna. A onda na tu filter kafu stave šlaga pa ukrase nečim, ili možeš tražiti pomješano sa raznim koncentratima za ukus; ima francuska vanilija, irska krema, karamel, cimet, švicarska čokolada, itd...

Jedina donekle za mene pitka je njihova "Mješavina za doručak" /breakfast blend/ koju se ne može naručiti da popiješ na licu mjesta već je prodaju u vrećici od 1/2kg, za čije zrno kažu mild pečeno, znači blago pečeno, a i ta blago pečena mješavina za doručak je vidno tamnija od zrna pečenog na naš način što se osjeti i u ukusu. Tu kafu u zrnu kupim jednom godišnje kad mi nestane kafe u kući a mrsko mi ići u samoposlugu jer mi Starbucks preko ceste, inače ne bih ni to kupovao, ali eto u nuždi može proći. Ali samo to zrno mješavina za doručak, druge sorte kafe koju prodaju u zrnu ne uzimam jer su sve takve prepečene i jetke.

Fina su to mjesta za malo posjesti i popričati, svaka čast. Ali ako ću negdje vani popiti kafu, ima i drugih jako lijepih i prijatnih kafeterija gdje naručim espresso, ili ice caffee ako mi je baš merak. Starbucks mi stvarno nije mjesto za maksuz popit kafu zbog kafe.

P.S; Naknadno da dopišem, da ne pomisliš kako imaju samo te sorte kafe... imaju i par afričkih sorti za kupiti u zrnu, ali dominiraju sorte iz centralne amerike; Gvatemala, Honduras, Meksiko. Ima i neka sa Jamajke, međutim, sve su prepečene, i osnovni karakter za sve njih je ta jetkost. A imaju i par nekih brazilskih ali ne one tradicionalne sorte Minas i Santos na koje smo mi navikli i koje smo u BiH pili još od vremena dinosaurusa.
Kao sto rekoh probala bi... kako sam zahmetli samoj sebi tako bi vjerujem nasla milion mana toj kafi :mrgreen: no probala bi... ne zagovaram da je ispravno i dobro samo ono sto se meni svidja... htjeli mi priznati ili ne tu kafu piju ljudi... nekome ova nasa prava bosanska i nije nesto .. nekome je predobra.. ja volim kafu.. dobru.. jaku... sa dovoljno secera ni preslatko ni gorko nego taman... volim nekad i slag i mlijeko ali ne slag koji mi uspricaju onaj gotovi koji je bljutav.. i ne onu pjenu od mlijeka vec mlijeko po mogucnosti hladno... da kafa onda nije ni prevruca ni prehladna vec mlaka i taman za piti... :mrgreen: nekad bi voljela da imamo nesto kao starbucks pa da uzmem kaficu i da usput dok obavljam milion stvari mogu je pijuckati, ili sjediti u parku i promatrati ljude i piti.. ili citati knjigu uz kaficu... a da me konobar ne gleda blijedo sto sjedim i pijuckam a on ima musterija koje cekaju da sjednu mozda potrose vise od mene..

meni za dobru kafu nije zao para... i sad imam problem... kad kupujem kafu u dilemi sam jer su sve nekakve... ma o ukusima ne treba ali brate mili bas su neke gadnog ukusa... :)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:11, edited 2 times in total.
kockica_kockica

#106 Re: Starbucks u Sarajevu?

jOFLA wrote:
kockica_kockica wrote: meni za dobru kafu nije zao para... i sad imam problem... kad kupujem kafu u dilemi sam jer su sve nekakve... ma o ukusima ne treba ali brate mili bas su neke gadnog ukusa... :)
Pa... probaj sama pržiti. Ma imaš sirove kafe svugdje, tamo u Merkuru gdje su kafe na donjoj polici sirovog Minasa, pa ispeci sebi. Imaju sirova zrna Minasa očišćena i za dlaku jeftinijeg neočišćenog. Garant ti neko u familiji još ima u podrumu zaboravljeni limeni bubanj za pečenje kafe koji se okreće rukom. Sjećaš li se toga ? A ako nema, može i u tepsiji od rerne. Svježe pečeno zrno, ma ima da padneš u nesvjest od miline kako će to biti ukusno i dobro popiti.

Izbjegavam kupovati mljevene, jer čini mi se da ih zbog uštede mješaju sa prženim ječmom i cikorijom. Moguće da ti ukus zbog toga ne odgovara. Zato gledam uvijek da uzmem u zrnu, a ne mljevene mješavine nečeg što možda i nije kafa. Najbolje kupiti sirovo zrno da se može ispeći do nijanse koju hoćeš. Miriše pola zgrade kad se prži.

Učinilo mi se da sam na istom mjestu u Merkuru vidio i Santos, isto sirovo zrno, ali nisam siguran, nisam obraćao pažnju, ja gledam samo gdje ima Minasa, njega zgrabim, druge stvari ne gledam.

nemam šiš za przenje kafe ali cu prbati samoj sebi isprziti sirovu da vidim kakav ce biti ukus... :thumbup:
alica.k

#107 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by alica.k »

najbolji su mi ovi sto se daju u temeljite analize kafe u starbucksu, sendvica u bk i md i slicno.... i onda dodju ovdje i pricaju "ma ne treba vama to ja sam to sve probao i nista ne valja".

kako svi fino mislite i pazite na nas, i stitite nas od tih losih americkih stvari.

mislim ipak da treba pustit ljude da sami odluce jel im valja il ne valja...
DaysleepeR

#108 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by DaysleepeR »

neznam da li je iko pomenuo ali u Starbucksu ima kafe ali nema pušenja :D

kafa bez cigare za ovdašnji svijet vala nije neki ćeif :D

čak mi se čini da Starbucks ne dozvoljava pušenje čak ni u svojim baštama...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#109 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Vragolan wrote:cuj strabucks (filterusa smajli koji povraca) u sarajevu
sto ne mogu pederluka, hebala vas filter kafa i tona diet slaga, pa kad mi neko pocne bijelu kafu nazivati makijatom, papanluk i pederluk

ljepa nasa expreso kraca (u kafani) i kod kuce turska kafa

i jos ba bude 4-5KM
uhhhhhhhhhhh
i jos jedno mjesto gdje ce se okupljati pederi (ovim ne mislim no homosexualce, ovaj izraz koristim da bi oslikao karakter), shmeezle, papci i ostale wannabe face

jos nesta, hebes kafu ako cu je ja kupiti u onoj plasticnoj casi i piti je do posla ili u tramvaju, hebo vas kapitalizam i americki nacin ziovota, kako samo nasjedate na americku propagandu

brate dragi kafa se cjefi, nadje se malo vremena sjedne se, zapali se, srce se kafa i baci se koja suplja
:lol: :lol: :lol: ko je tebe naljutio

Meni stvarno nije jasno zasto narodu ovdje Amerika smeta :? Isto kao da su oni vanzemaljci
alica.k wrote:najbolji su mi ovi sto se daju u temeljite analize kafe u starbucksu, sendvica u bk i md i slicno.... i onda dodju ovdje i pricaju "ma ne treba vama to ja sam to sve probao i nista ne valja".

kako svi fino mislite i pazite na nas, i stitite nas od tih losih americkih stvari.

mislim ipak da treba pustit ljude da sami odluce jel im valja il ne valja...
Eh moja ti... :mrgreen: To ti je isto kad dijasporac pljuje na zapad i govori ne dolazite vamo ni slucajno nista vamo ne valja. :mrgreen:
alica.k

#110 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by alica.k »

ladyblue18 wrote:Eh moja ti... :mrgreen: To ti je isto kad dijasporac pljuje na zapad i govori ne dolazite vamo ni slucajno nista vamo ne valja. :mrgreen:
u ratu smo mi kao dobili pismo od rodbine u njemackoj....i sad pise "bolje vam je sto niste ovamo, xxx nosi istu koznu jaknu i martinke vec godinu dana!"
ladyblue18

#111 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

alica.k wrote:
ladyblue18 wrote:Eh moja ti... :mrgreen: To ti je isto kad dijasporac pljuje na zapad i govori ne dolazite vamo ni slucajno nista vamo ne valja. :mrgreen:
u ratu smo mi kao dobili pismo od rodbine u njemackoj....i sad pise "bolje vam je sto niste ovamo, xxx nosi istu koznu jaknu i martinke vec godinu dana!"
:lol: :lol: :lol: tuga :cry:
Vragolan

#112 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Vragolan »

@ladyblue
ne smeta meni amerika i amerikanci, smetaju mi nase pokondirene tikve, hoce americki nacin zivota, hoce starbucks, mcd, bk i ostala sranja, pa kad nabece 200kg viska, secernu bolest, onda ce kukati i zapomagati,

vise mi smeta, "JAOOOOOOOOO STARBUCKS KAFA UUUUUUUUUUUUU KAKO JE DOBRA TA KAFA UPRAVO SVRSIH NAKON PRVOG GUTLJAJA" ponasanje
a ono, neko vec rece, obicna filterusa, samo sto oni stave nekih slagova i krema i ukrase i sad je to aman zaman
kockica_kockica

#113 Re: Starbucks u Sarajevu?

Vragolan wrote:@ladyblue
ne smeta meni amerika i amerikanci, smetaju mi nase pokondirene tikve, hoce americki nacin zivota, hoce starbucks, mcd, bk i ostala sranja, pa kad nabece 200kg viska, secernu bolest, onda ce kukati i zapomagati,

vise mi smeta, "JAOOOOOOOOO STARBUCKS KAFA UUUUUUUUUUUUU KAKO JE DOBRA TA KAFA UPRAVO SVRSIH NAKON PRVOG GUTLJAJA" ponasanje
a ono, neko vec rece, obicna filterusa, samo sto oni stave nekih slagova i krema i ukrase i sad je to aman zaman

stvarno ko je tebe naljutio ? :)

Ljudi bi probali tu hebenu kafu ako nije problem.. mozda se nekome dopadne mozda nekome i ne..

Mi nismo navikli zivjeti kao amerikanci...niti cemo ikada... oni imaju starbacks jer oni nemajunvremena da sjede i ispijaju kafe u sred bijela dana to samo kod nas mozes vidjeti...
Znaci ameri pozele probati recimo nasu bosansku kafu i neko tamo zatrazi da se otvori kafic sa bosanskom kafu, pa ti isti ameri krenu dolaziti i piti jer im se iz nekog razloga svidja su pokondirene tikve jer se furaju na nas ... pa ima ljudi koji se naprosto najeze na spomen nase kafe...

A ono brate mili za secernu bolest i slicno si pretjerao.. Ispade mi se svi sad ovdje hranimo zdravo... stvarno smijesno :lol:
respo

#114 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

neko pomenu hoce da ponese kafu u park i da gleda ljude
pa to vec postoji u sarajevu
ne znam kako se zove
kod doma armije na cosku preko puta bus stanice ima onaj kafe bar ili kako vec hocee da nazovete
i fino pise kafa za ponijet
alica.k

#115 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by alica.k »

respo wrote:neko pomenu hoce da ponese kafu u park i da gleda ljude
pa to vec postoji u sarajevu
ne znam kako se zove
kod doma armije na cosku preko puta bus stanice ima onaj kafe bar ili kako vec hocee da nazovete
i fino pise kafa za ponijet
zove se omcafe i za 2km dobijes mrvicu kafe.
caja doduse naspu punu casu.
respo

#116 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

a u starbucks ces dobiti 2 mrvice za 5 maraka :D

onda predji na caj i pocni ocajavati umjesto ka(hvf)enisati:D
ladyblue18

#117 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

kockica_kockica wrote:

stvarno ko je tebe naljutio ? :)

Ljudi bi probali tu hebenu kafu ako nije problem.. mozda se nekome dopadne mozda nekome i ne..

Mi nismo navikli zivjeti kao amerikanci...niti cemo ikada... oni imaju starbacks jer oni nemajunvremena da sjede i ispijaju kafe u sred bijela dana to samo kod nas mozes vidjeti...
Znaci ameri pozele probati recimo nasu bosansku kafu i neko tamo zatrazi da se otvori kafic sa bosanskom kafu, pa ti isti ameri krenu dolaziti i piti jer im se iz nekog razloga svidja su pokondirene tikve jer se furaju na nas ... pa ima ljudi koji se naprosto najeze na spomen nase kafe...

A ono brate mili za secernu bolest i slicno si pretjerao.. Ispade mi se svi sad ovdje hranimo zdravo... stvarno smijesno :lol:
Pa vidis da je problem. :D
Inace ovdje se kod nas samo fura zdravlje cisto. :D
alica.k

#118 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by alica.k »

respo wrote:a u starbucks ces dobiti 2 mrvice za 5 maraka :D

vec sam napisala da ne kahvenisem, ali moram te ispraviti. u sb ti fino naspu punu onu casu kafe. tamo su mi bukvalno nasuli jednu onu malesnu soljicu. i to je to. ak hos vise, trazis jos jednu i platis duplo.
i tu nikako nemas protuargumenata...jer tako je.
a u zadnje vrijeme im vise nije praksa uopste ni poklopac da stavljaju, niti da daju u papirnim casama...samo ti naspu u nekakvu plasticnu casu kojih onda naredaju 3 jer se inace savije od vrucine...i tak.
Lakat Jebić

#119 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Lakat Jebić »

pio u starbucksu, ne svidja mi se, upravu su sto kazu da je ona filterusa, proljevusa itd. nema duhana (za nas svijet je kafa bez cigare ko dzamija bez munare), al volio bi da se otvori. sto da ne? niko me ne tjera da pijem tamo kafu, ja cu je vazda pit na mjestima gdje je kafa dobra i gdje mi atmosfera odgovara... ne znam sta se svi palite...
detroit-mercy

#120 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by detroit-mercy »

Vragolan, u krivu si, meni je prije nas esspreso bio pojam medjutim danas ne mogu da ga smislim, em malo em ti stomak otruje. Kao sto ranije navedoh, u Starbucks ili Caribou, odem povremeno i popijem kafu, imaju dosta razlicitih ukusa, pa ko voli nek izvoli. Nigdje ne pise da kafa mora imati samo jedan ukus, osim naravno kod nas. Ne pusim, prema tome mi i ne smeta ako se ne moze pusiti u kafeu, mada izgleda da je i to referenca za dobru kafu. Prema tome, pusti druge da odluce sta valja a sta ne, posbno jer se ovdje radi o kafi a ne o drozi. Tako da izbijam i taj argument iz ruke tipa, ne moras probati drogu da bi znao da ne valja.
A-ZO

#121 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by A-ZO »

alica.k wrote:
respo wrote:a u starbucks ces dobiti 2 mrvice za 5 maraka :D

vec sam napisala da ne kahvenisem, ali moram te ispraviti. u sb ti fino naspu punu onu casu kafe. tamo su mi bukvalno nasuli jednu onu malesnu soljicu. i to je to. ak hos vise, trazis jos jednu i platis duplo.
i tu nikako nemas protuargumenata...jer tako je.
a u zadnje vrijeme im vise nije praksa uopste ni poklopac da stavljaju, niti da daju u papirnim casama...samo ti naspu u nekakvu plasticnu casu kojih onda naredaju 3 jer se inace savije od vrucine...i tak.
e, ako je ovo za sarajevski omcafe istina, onda je sada jasno i tutuku zasto urbana raja hoce Starbucks ili nesto slicnog ugleda - jedini razlog je taj sto kada nesto TRAZIS I PLATIS - tacno znas sta ces dobiti, kako prije 10 godina tako i sada, i za 20 godina, i tu nema vrdanja, a kod nasih svaki put dobijes drugacije, jer ni oni sami nikad nisu sigurni ni u svoje dobavljace, ni u svoju recepturu, ni u svoju poslovnu politiku... samo je bitno zaraditi na foru, par sezona i onda rade isto na drugoj lokaciji :oops:
statix

#122 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by statix »

Pobao sam tu kafu, imaju puno vrsta, bjase sa komadicima badema, medjutim ta takva kafa meni ne moze zamjeniti jutarnju kafu i vise je bijela nego crna kafa. Cima je ona u onolikim casama ne moze valjati :D

Takoder cu se sloziti da je u nasem gradu 70-80% espress kafa bljutavo i nema okus i kremu kakvu pravi espresso ima.
Prvo sto ima aparati ne valjaju, a o kafi da ne govorim.
Drugo od jedne doze prave dvije kafe.
Trece i najbitnije, kada zavrne i stavi da sipa kafu na aparat, radi nestrpljenja ili velikog prometa, ne stegne dobro i tako dobijete crnu kafu sa baloncicima umjesto krem kafe. Kafa se samo slije u soljicu umjesto da iskapa i polako se uz rub soljice slije kako bi dobila jak i kremast ukus.

Evo meni najbolje kafe.
Image
Klodovik

#123 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Klodovik »

respo wrote:
Bodkin wrote:@respo

a ko kaze da ne trazimo miksicku ili italijansku hranu,ili mozda marokansku i vijetnamsku.dao bih sve da mogu dobar sushi pojesti ili dobar burito ali nema i slazem se da to sve treba dovesti nekako u Sarajevo.ovo je opet tema o SB i polemika treba li nam SB tako da..
ja nigdje ne vidjeh kad ce sushi u sarajevo kad ce neki juznokorejski lanac u sarajevu otvoriti prodavnicu restoran ili nesto
samo sta vidjeh je americki lanci cak ni europskih nema koliko upratih al o tome na drugoj temi
Daj mi adresu u Sarajevu i sutra ćeš dobiti odličan sushi kućnom dostavom (ne može odmah sad jer čovjek ne radi poslije 17 sati). Proces otvaranja sushi placea u Sarajevu je u toku.
A-ZO

#124 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by A-ZO »

jel zna neko imal igdje u saraj'vu ova dole desno :?:

Image
Sounder

#125 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Sounder »

Najsmjesnije mi je kada kazete da ce neko ici u Starbucks da bi se mogao vidjeti ili da bude faca :) U gradu gdje je Starbucks krenuo, gdje je u jednom momentu na jednoj raskrnici bilo pet Starbucks-a vise niko ne zeli da tamo pije kafu. Bilo bi fino prevesti par komentara sa ovog foruma i poslati Schultz-u, dosa bi vam odma sutradan. Ne pijem kafu, ono Bosansku, ali pijem ovu brzu. Ne moram da sjedim :-) a i ne smatram to bas kafom.
Post Reply