Kakvi smo to postali

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Mjesanac

#101 Re: Kakvi smo to postali

Post by Mjesanac »

djani s wrote:Problem je u tome sto zaradujem za njemacke prilike vrlo dobro a i zena je dobila posao (nije nesto ali nije ni lose) ali nas dvoje to ne pokazujemo vec zivimo normalno i racionalno. Moja familija je isto dobro situirana samo ima vrlo visoke prohtjeve i apetite cega sam veliki protivnik. Za njih sam skrtac jer se ne razbacujem okolo kao kakva lola.

Kazu skromnost je vrlina
Bellica

#102 Re: Kakvi smo to postali

Post by Bellica »

djani s wrote:Problem je u tome sto zaradujem za njemacke prilike vrlo dobro a i zena je dobila posao (nije nesto ali nije ni lose) ali nas dvoje to ne pokazujemo vec zivimo normalno i racionalno. Moja familija je isto dobro situirana samo ima vrlo visoke prohtjeve i apetite cega sam veliki protivnik. Za njih sam skrtac jer se ne razbacujem okolo kao kakva lola.

Ma sta te briga, pa i mene nazivaju tvrdicom, a evo napisat cu ti i primjer pa ti vidi jesam li ili nisam. Kupujem naocale u apoteci, to s uglavnom naocale u +, a ja nosim - pa kupim ove u + jer su 15 KM, a kad bih kupovala u optici platila bih ih 250 KM. Pa izvadim stakla u + odnesem u optiku oni mi namjeste moja stakla i dioptriju, zastitu, cilindre, sve za 70-tak KM i ja sam s tim zadovoljna, jer pisem knjige, a i citam i nerijetko mi se desi da zaspim s naocalama i slomim ih, ranije mi se cesce desavalo, a sada manje. A da budem iskrena ne bih ni zalila ove od 15 KM, a one od 250 bih sigurno cuvala pod staklenim zvonom. Ne mogu reci da se patim, da nemam od cega zivjeti, ali jednostavno ne zelim se razbacivati, pa za tih ustedjenih 150 KM mogu otici na frizuru, mogu nesto drugo kupiti ili jednostavno ustediti. Zato mi svi kazu da sam tvrdica, ranije me pogadjalo, ali vise ne, jer ja imam svoje principe i nacin ekonomisanja, a oni ako hoce da se rabacaju neka izvole.
djani s

#103 Re: Kakvi smo to postali

Post by djani s »

U teoriji sigurno a u praksi nisam siguran :)
djani s

#104 Re: Kakvi smo to postali

Post by djani s »

Bellica wrote:

Ma sta te briga, pa i mene nazivaju tvrdicom, a evo napisat cu ti i primjer pa ti vidi jesam li ili nisam. Kupujem naocale u apoteci, to s uglavnom naocale u +, a ja nosim - pa kupim ove u + jer su 15 KM, a kad bih kupovala u optici platila bih ih 250 KM. Pa izvadim stakla u + odnesem u optiku oni mi namjeste moja stakla i dioptriju, zastitu, cilindre, sve za 70-tak KM i ja sam s tim zadovoljna, jer pisem knjige, a i citam i nerijetko mi se desi da zaspim s naocalama i slomim ih, ranije mi se cesce desavalo, a sada manje. A da budem iskrena ne bih ni zalila ove od 15 KM, a one od 250 bih sigurno cuvala pod staklenim zvonom. Ne mogu reci da se patim, da nemam od cega zivjeti, ali jednostavno ne zelim se razbacivati, pa za tih ustedjenih 150 KM mogu otici na frizuru, mogu nesto drugo kupiti ili jednostavno ustediti. Zato mi svi kazu da sam tvrdica, ranije me pogadjalo, ali vise ne, jer ja imam svoje principe i nacin ekonomisanja, a oni ako hoce da se rabacaju neka izvole.[/quot

To sto si uradila za mene je sasvim normalna stvar. Za mene skrtica stedi na hrani, na zdravlju i tim neophodnim stvarima. Razbacivati se stvarima koje nisu neophodne ili su vazne za "imidz" su za mene glupost u koju upadaju mnogi u ovom "konzum" vremenu.
Bellica

#105 Re: Kakvi smo to postali

Post by Bellica »

Ma dobro, naocale su mi potrebne, mogla bih uzeti i sociva, ali bi me policija peglala zbog auta :) ma joj, ne treba stediti na sebi, ali ne treba se ni razbacivati, treba malo stegnuti pojas, ali ne mozes ti to nikome dokazati, vazno je biti faca u drustvu, nositi Pradine cipele i sl. I tu se gube ljudske vrijednosti, kad nas svi po tome obiljezavaju, ako nemam naocale od 250 KM ne valjam, ako nosim cipele iz Planike ili Alpine od nekih 70-100KM, ne valjam, jer ne nosim one Pradine od ne znam ni ja koliko. Zato ljudi bjeze od ekonomicnih ljudi, nemaju koristi od njega, nazalost, ali necu sad plakati, pa ipak sam ja optimista :)
djani s

#106 Re: Kakvi smo to postali

Post by djani s »

Bellica wrote:Ma dobro, naocale su mi potrebne, mogla bih uzeti i sociva, ali bi me policija peglala zbog auta :) ma joj, ne treba stediti na sebi, ali ne treba se ni razbacivati, treba malo stegnuti pojas, ali ne mozes ti to nikome dokazati, vazno je biti faca u drustvu, nositi Pradine cipele i sl. I tu se gube ljudske vrijednosti, kad nas svi po tome obiljezavaju, ako nemam naocale od 250 KM ne valjam, ako nosim cipele iz Planike ili Alpine od nekih 70-100KM, ne valjam, jer ne nosim one Pradine od ne znam ni ja koliko. Zato ljudi bjeze od ekonomicnih ljudi, nemaju koristi od njega, nazalost, ali necu sad plakati, pa ipak sam ja optimista :)

Zivi svoj zivot i postavi sebi svoje norme, ne budi rob nekome i ne takmici se jer to je pocetak nezadovoljstva i frustracija. Ko te prihvati takvu prijatelj ti je, ko ne prihvati "neka je zdrav i ziv" i to je to. Zivot je lijep i uzivaj ga. Pravih prijatelja nema niko u velikom broju.
pustopoljina

#107 Re: Kakvi smo to postali

Post by pustopoljina »

to se svuda gleda...u svakom drustvu imas podgrupe i problem se javlja jedino kad si u jednoj, a zelis pripadati drugoj.
u vecim gradovima, sredinama- lakse pronadjes "svoju" grupu i lakse izbjegavas ostale.
jedni veceri provode gledajuci projekcije dokumentarnih filmova, obuceni u bio-pamuk,dok konzumiraju fair-trade proizvode, kumovi su barem jednom djetetu u africi, daju za spas kitova i amazonske prasume-a drugi iz kreveta u soping,pa spa,pa u diskoteku,cijeli dan se ne skidaju s mobitela i tracaju od A do Z.
sto ljudi- sto cudi. takve brige nestanu kad se bolje upoznas sa sobom.
tu mislim da uopste nije vazno ko zivi ispravno, dok jedni drugima ostavljaju dovoljno prostora za zivot.
bogoljub

#108 Re: Kakvi smo to postali

Post by bogoljub »

Bravo za temu!
Ali osvrnuo bih se malo na to kakve mi medije konzumiramo,kakve vijesti su postali Top vijesti, dobro smo ikako normalni!
Vijesti poput:
Ta i ta pjevacica pokazala sise,
ona pvjevacica nenosi gacice,
ona druga nosi, ali nosi providne,
ona druga pokazala grudi,
bred pit vozi motor, andjelina kad je bila mala....ovo.
gola Heidi u cokoladi......itd.

Kazem dobro smo ikako normalni!
metal_rules_cura

#109 Re: Kakvi smo to postali

Post by metal_rules_cura »

Te vijesti su ono sto kolektivnoj svijesti treba... I to se koristi kao jedan od nacina manipulisanja i kreiranja jednoobraznog misljenja kako bi se lakse uticalo na mase. Stvaranje marioneta... Najunosniji posao!
djani s

#110 Re: Kakvi smo to postali

Post by djani s »

Za sve one koji zele da saznaju nesto vise o ljudskoj prirodi, zasto smo takvi kakvi smo, preporucujem knjigu mladog njemackog filozofa Richarda Davida Prechta. Ne znam da li je knjiga stampana na nasem jeziku i osim na njemackom vjerovatno ima i na engleskom jeziku. Malo cudan naziv: "Wer bin ich und wenn ja, wie viele? - engleska verzija: "Who Am I - And If So, How Many? Na nasem otprilike: "Ko sam ja i ako sam, koliko mnogo? Nakon ove knjige mnogo lakse shvatam ljudske postupke i prepoznajem sebe, svoje greske i zablude. Niko od nas nije perfektan i najtezi zadatak je upoznati sebe. Koga interesuje neka progugla, mozda se moze nabaviti i u sarajevskim knjizarama. Vrijedi je procitati, nakon nje se lakse dise :D
metal_rules_cura

#111 Re: Kakvi smo to postali

Nije lose doci do literature i to po mogucnosti sto vise knjiga + posmatranje i slusanje drugih kako bi se dobila cjelovitija slika.
djani s

#112 Re: Kakvi smo to postali

Post by djani s »

[quote="metal_rules_cura"]Nije lose doci do literature i to po mogucnosti sto vise knjiga + posmatranje i slusanje drugih kako bi se dobila cjelovitija slika.[/quo

Teorija + praksa. Jedno bez drugog ne ide :-D
Mjesanac

#113 Re: Kakvi smo to postali

Post by Mjesanac »

bogoljub wrote:Bravo za temu!
Ali osvrnuo bih se malo na to kakve mi medije konzumiramo,kakve vijesti su postali Top vijesti, dobro smo ikako normalni!
Vijesti poput:
Ta i ta pjevacica pokazala sise,
ona pvjevacica nenosi gacice,
ona druga nosi, ali nosi providne,
ona druga pokazala grudi,
bred pit vozi motor, andjelina kad je bila mala....ovo.
gola Heidi u cokoladi......itd.

Kazem dobro smo ikako normalni!

:lol: :thumbup:
SnezanaM

#114 Re: Kakvi smo to postali

Post by SnezanaM »

Mjesanac wrote:

Kazu skromnost je vrlina
Lazu :wink:
detroit-mercy

#115 Re: Kakvi smo to postali

Post by detroit-mercy »

Razmisljao sam da li uopste bilo sta jos da napisem na ovu temu jer kako vidim sto veci crnjak pises to vise aplauza poberes. Izgleda da je postalo trendy da iznosis samo negative. Nista licno, ali ne znam ni sam odakle da pocnem.
Mozda od zahtjeva jedne osobe da joj se samo jedan prije ratni incident nadje, jer eto prije rata su svi bili Hara Krisna, nije bilo nacionalizma, netrpeljivosti, nasilja, i td.
Par godina prije rata Zare (Grobari) je bukvalno jebao Parangala (Torcida), brat je brata ubijao zbog 10 cm medje, a o komsijama da ne pricamo. Sto se tice nacionalizma, vazda pomalo prikriven ali tu negdje, nije se smio ispoljiti jer je bio strogo sankcionisan, a i slabo smo zalazili u Z. Hercegovinu, na Romaniju i Pale. Sta reci o zemlji i drustvu gdje nasilje u porodici dio folklora, gdje sinter sa 48com kroz carsiju hoda i roka a raja mu jos koordinate daje. Rodjak moga dobrog prijatelja ubijen davno prije rata, tip ga smlavio stanglom jer je htio da zatvori kafic (koja slucajnost), ili da pisem o bratu moga zeta koji je bio izboden na smrt, jer je prijeko pogledao nekoga (kako poznato zvuci), desilo se davne sedamdesete. Na TV SA postoji jedan dokumentarac koji se zove “Koga moja cakija izbode”, bilo bi dobro za pogledati.
Nista licno opet, ali kada neko na vrhuncu kreativnog stvaranja i zanosa kaze kako ga je strah hodati po stanu ili gledati u druge u tramvaju, meni to malo lici na paranoju.
Ili sta reci o ljudima kojima nista ne valja, bez obzira u kojoj zemlji zivjeli, da li Svedska ili USA, njima nista ne valja. Obicno su to ljudi koji se i ne trude da shvate da postoje i drugi narodi, sa drugacijim nacinom zivota, obicajima, kulturom. Za te osobe, Bosanci i to oni prijeratni po mogucnosti iz Centra ili Starog Grada su referenca ponasanja. Ne znam, i meni ponekada ne odgovara nacin na koji neki ljud zive ali, I accept it. Ameri nevaljaju, takvih govana nigdje u svijetu, ma ni hemisku ti ne bi dali. Ne znam, radim sa njima ima i svakakvih, dobrih i losih, puno vise spremnih da pomognu nego da odmognu. Vracamo se sa odmora nako par sedmica provedenih negdje, a moj prvi komsija (Amer). Susjed, nista ne brinite, sve je u redu, mi smo pratili sve, ko je dolazio na vrata i sta je trazio. Lijepa gesta. Skoro kupio novu kucu, prvi dan svi susjedi (Ameri) na vrata, da se pozdrave, pozele dobrodoslicu, pitaju ako sta treba (o ti grozni Ameri). Meni vise od toga ne treba. Drugi dan dosao, uzeo neku motiku malo korov da pobijem, a susjed preko ograde, o to ne ide tako evo vam kosilica da se ne mucite, garaza je otvorena ako vam treba nest slobodno uzmite. Kcerka bila samnom, a prve komsije dvoje djece, tu negdje uzrast moje kcerke, oni ni pet ni sest dajte vi prebacite je u nase dvoriste nek se igra sa nasom djecom dok vi radite. Ljude nikada vidio u zivotu, ali hebiga grozni Amerikanci. Pricam sa koleginicom na poslu, i ona o prioritetima u zivotu, zdravlje, porodica, i da je u mogucnsti da i drugim da, ono u humanitarne svrhe. Sve i jedna osoba koja samnom radi pripada nekoj dobrotvornoj organizaciji, sponzorira ili volontira, nesto se ne sjecam da je kod nas prije rata u doba H. Krisne bilo tako. Moga bi jos dugo ovako, ali ima jos dosta toga da se pise.
Opet za one koji nista ne vide a sve vide i kakav je ko, i koliko radi i koliko ne radi, i sta oblaci, i sa kime se druzi. Takvih sam vidio more jedno, i vazda su oni neke dobrice, ne shvaceni od drugih, eto ko nista ih ne interesuje a sve znaju i sve im smeta. Pa im smeta ako neko puno radi, ako neko malo radi, ako neko sa nekim prica ako neko sa nekim ne prica. Ako nosi Pradu, ako ne nosi Pradu. Halo, zabavite se o sebi.
Skoro smo imali prinovu, prije par mjeseci, 10 dana nismo jaje u kuci isprzili jer je raja toliko hrane donosila da nije moglo u frizider stati, pricam to Amerima na poslu, kazu kako ste vi Bosanci cool. Gesta koja se nicim platiti ne moze.
Sa ljudima se druzimo koliko mozemo odnosno kako nam vrijeme dozvoli, ali skoro svaki vikend smo ili kod nekoga ili neko kod nas. Naravno, postoje ljudi sa kojim se vidimo dva puta godisnje, cisto kontakta radi, a postoje i ljudi sa kojima smo i malo cesce. Tako da ne znam o cemu mnogi ovdje pisu. Ja ne tvrdim da je sve dobro, ali u mojoj prirodi je da sam optimista, i da vidim dobre stvari. Prije nekog vremena je nesrecnim slucajem poginuo nas covjek. Niko nista nije rekao, ali svi koji su otisli da posjete familiju su dali i novcani prilog (koliko je ko mogao, familija nije trazila nista). Kasnije kada sam razgovarao sa clanom familije, moj dobar prijatelj, rekao mi je da je raja dala toliko da su rahmetliju mogli transportovati i sahraniti u Bosni, plus da je preostalo dovoljno da familija dva tri mjeseca moze da zivi da plati sve od stanarine do hrane i ostalog. E sada ce neko reci, ma ja materijalizam.
Da je ljudima sam lova vazna, pa niko u humanitaru ni banke ne bi dao. A koliko raja daje, daje dosta. Par puta sam i sam skupljao za neke akcije, i vjerujte me nikad niko nije rekao nemam ili ne dam. Cak stavise, ljudi su se uvijek rado odazivali na svaku akciju. Mada, meni licno a i svima drugima sa kojima sam razgovarao, je puno teze pitati nego dati, jer ne bih zelio da mi bilo ko sutra prigovori nesto. U neku ruku i to ne povjerenje razumijem, jer ljudi su toliko puta davali ali razni mesetari su to sebi uzimali.
E sada, za sve vas kojima nista ne valja, kojima sve smeta, zapitajte se, kojim vi ocima na ovaj svijet gledate. Mozda se ovaj moj prilog nece nekima svidjeti, jer vidim da sto vise ocrnis to vise supportera imas, ali jednostavno imam potrebu da kontriram svima onima koji kazu da ljudi ne valjaju i da njih upitam “Kakvi ste to postali”.
swirl

#116 Re: Kakvi smo to postali

Post by swirl »

Mjesanac wrote:Svakim danom tonemo sve vise. Izgubili smo one prave vrijednosti. Velicamo pogresne ljude. Osjecam da nam onaj naziv Bosnjo sve vise nekako pristaje. Covjek danas ne moze zaraditi normalno, a da ga ljudi ne osude kao kriminalca. U raznim razgovorima sa svojom rajom, ali i citanjima komentara po Saxu gubim polako nadu u ove ljude. Ljudi su toliko zavisni i pokvareni postali. Glavna furka je postala ko bolje auto vozi ( koliko je to plitko razmisljaje shvatiti ce rijetki). Valjda u svoj ovoj nesreci i nezadovoljstvu ljudi gube svoje dostojanstvo i pretvaraju se u nesto drugo. Citam maloprije komentare na vijest da je Rifat Coric poginuo u saobracajnoj nesreci. Bez ikakvog povoda ljudi pocinju komentarisati da je onaj Mercedes vozila neka tek punoljetna budaletina kojoj je babo kupio auto. Nisam htio komenatrisati ( spustati se na njihov nivo ). Iskreno ne znam tog iz Mercedesa. Nas "bosnjacki" zivot se jednostavno sveo na pricu ko sta ima, koliko ko ima, koje auto vozi i kako je neko kriminalac i u ektremnim slucajevima ko je koga prebio ili zbo.

Sta vi mislite raja?
Isto razmisljamo. Necu pisati dugo i nasiroko, samo cu reci da smo bili bolji ljudi u ratu, vise smo srca imali, vise razumjevanja za druge.
Bellica

#117 Re: Kakvi smo to postali

Post by Bellica »

detroit-mercy wrote:Razmisljao sam da li uopste bilo sta jos da napisem na ovu temu jer kako vidim sto veci crnjak pises to vise aplauza poberes. Izgleda da je postalo trendy da iznosis samo negative. Nista licno, ali ne znam ni sam odakle da pocnem.
Mozda od zahtjeva jedne osobe da joj se samo jedan prije ratni incident nadje, jer eto prije rata su svi bili Hara Krisna, nije bilo nacionalizma, netrpeljivosti, nasilja, i td.
Par godina prije rata Zare (Grobari) je bukvalno jebao Parangala (Torcida), brat je brata ubijao zbog 10 cm medje, a o komsijama da ne pricamo. Sto se tice nacionalizma, vazda pomalo prikriven ali tu negdje, nije se smio ispoljiti jer je bio strogo sankcionisan, a i slabo smo zalazili u Z. Hercegovinu, na Romaniju i Pale. Sta reci o zemlji i drustvu gdje nasilje u porodici dio folklora, gdje sinter sa 48com kroz carsiju hoda i roka a raja mu jos koordinate daje. Rodjak moga dobrog prijatelja ubijen davno prije rata, tip ga smlavio stanglom jer je htio da zatvori kafic (koja slucajnost), ili da pisem o bratu moga zeta koji je bio izboden na smrt, jer je prijeko pogledao nekoga (kako poznato zvuci), desilo se davne sedamdesete. Na TV SA postoji jedan dokumentarac koji se zove “Koga moja cakija izbode”, bilo bi dobro za pogledati.
Nista licno opet, ali kada neko na vrhuncu kreativnog stvaranja i zanosa kaze kako ga je strah hodati po stanu ili gledati u druge u tramvaju, meni to malo lici na paranoju.
Ili sta reci o ljudima kojima nista ne valja, bez obzira u kojoj zemlji zivjeli, da li Svedska ili USA, njima nista ne valja. Obicno su to ljudi koji se i ne trude da shvate da postoje i drugi narodi, sa drugacijim nacinom zivota, obicajima, kulturom. Za te osobe, Bosanci i to oni prijeratni po mogucnosti iz Centra ili Starog Grada su referenca ponasanja. Ne znam, i meni ponekada ne odgovara nacin na koji neki ljud zive ali, I accept it. Ameri nevaljaju, takvih govana nigdje u svijetu, ma ni hemisku ti ne bi dali. Ne znam, radim sa njima ima i svakakvih, dobrih i losih, puno vise spremnih da pomognu nego da odmognu. Vracamo se sa odmora nako par sedmica provedenih negdje, a moj prvi komsija (Amer). Susjed, nista ne brinite, sve je u redu, mi smo pratili sve, ko je dolazio na vrata i sta je trazio. Lijepa gesta. Skoro kupio novu kucu, prvi dan svi susjedi (Ameri) na vrata, da se pozdrave, pozele dobrodoslicu, pitaju ako sta treba (o ti grozni Ameri). Meni vise od toga ne treba. Drugi dan dosao, uzeo neku motiku malo korov da pobijem, a susjed preko ograde, o to ne ide tako evo vam kosilica da se ne mucite, garaza je otvorena ako vam treba nest slobodno uzmite. Kcerka bila samnom, a prve komsije dvoje djece, tu negdje uzrast moje kcerke, oni ni pet ni sest dajte vi prebacite je u nase dvoriste nek se igra sa nasom djecom dok vi radite. Ljude nikada vidio u zivotu, ali hebiga grozni Amerikanci. Pricam sa koleginicom na poslu, i ona o prioritetima u zivotu, zdravlje, porodica, i da je u mogucnsti da i drugim da, ono u humanitarne svrhe. Sve i jedna osoba koja samnom radi pripada nekoj dobrotvornoj organizaciji, sponzorira ili volontira, nesto se ne sjecam da je kod nas prije rata u doba H. Krisne bilo tako. Moga bi jos dugo ovako, ali ima jos dosta toga da se pise.
Opet za one koji nista ne vide a sve vide i kakav je ko, i koliko radi i koliko ne radi, i sta oblaci, i sa kime se druzi. Takvih sam vidio more jedno, i vazda su oni neke dobrice, ne shvaceni od drugih, eto ko nista ih ne interesuje a sve znaju i sve im smeta. Pa im smeta ako neko puno radi, ako neko malo radi, ako neko sa nekim prica ako neko sa nekim ne prica. Ako nosi Pradu, ako ne nosi Pradu. Halo, zabavite se o sebi.
Skoro smo imali prinovu, prije par mjeseci, 10 dana nismo jaje u kuci isprzili jer je raja toliko hrane donosila da nije moglo u frizider stati, pricam to Amerima na poslu, kazu kako ste vi Bosanci cool. Gesta koja se nicim platiti ne moze.
Sa ljudima se druzimo koliko mozemo odnosno kako nam vrijeme dozvoli, ali skoro svaki vikend smo ili kod nekoga ili neko kod nas. Naravno, postoje ljudi sa kojim se vidimo dva puta godisnje, cisto kontakta radi, a postoje i ljudi sa kojima smo i malo cesce. Tako da ne znam o cemu mnogi ovdje pisu. Ja ne tvrdim da je sve dobro, ali u mojoj prirodi je da sam optimista, i da vidim dobre stvari. Prije nekog vremena je nesrecnim slucajem poginuo nas covjek. Niko nista nije rekao, ali svi koji su otisli da posjete familiju su dali i novcani prilog (koliko je ko mogao, familija nije trazila nista). Kasnije kada sam razgovarao sa clanom familije, moj dobar prijatelj, rekao mi je da je raja dala toliko da su rahmetliju mogli transportovati i sahraniti u Bosni, plus da je preostalo dovoljno da familija dva tri mjeseca moze da zivi da plati sve od stanarine do hrane i ostalog. E sada ce neko reci, ma ja materijalizam.
Da je ljudima sam lova vazna, pa niko u humanitaru ni banke ne bi dao. A koliko raja daje, daje dosta. Par puta sam i sam skupljao za neke akcije, i vjerujte me nikad niko nije rekao nemam ili ne dam. Cak stavise, ljudi su se uvijek rado odazivali na svaku akciju. Mada, meni licno a i svima drugima sa kojima sam razgovarao, je puno teze pitati nego dati, jer ne bih zelio da mi bilo ko sutra prigovori nesto. U neku ruku i to ne povjerenje razumijem, jer ljudi su toliko puta davali ali razni mesetari su to sebi uzimali.
E sada, za sve vas kojima nista ne valja, kojima sve smeta, zapitajte se, kojim vi ocima na ovaj svijet gledate. Mozda se ovaj moj prilog nece nekima svidjeti, jer vidim da sto vise ocrnis to vise supportera imas, ali jednostavno imam potrebu da kontriram svima onima koji kazu da ljudi ne valjaju i da njih upitam “Kakvi ste to postali”.
Hvala Vam lijepo, ja sam trazila primjer iz proslosti jer mi je mama oduvijek govorila lijepe stvari iz tog proslog vremena, a nikako ta losa desavanja, kojih je bilo, ali sigurno mnogo manje nego danas, ali hajde, to smo rijesili.
Ja mozda i jesam paranoicna, zato sto se plasim, zato sto se plasim ostati sama kod kuce, zato sto nikad ne idem sama u setnju, a kuci se vracam dok je dan, nikako po noci, kad se vozim autom, obavezno zakljucam desna vrata, znam da je ludo i paranoicno, ali tako je.
Znam da ima lijepih stvari, znam da postoje i dalje dobri ljudi, da i dalje postoje ljudi koji su voljni pomoci, samo sto ih je malo, a ja bih htjela da taj krug prosirim jer mi je dosadilo da me svi zovu kad im nesto treba, a kad oni meni trebaju nema ih nigdje. Prosle godine, umro mi tata, svi bili u soku, danas umro sutra mu trebao biti rodjendan, mama pod sedativima, sestra nikakva, sahranu treba organizovati, mislite da je neko dosao da pomogne, da me podrzi, da me zagrli i kaze da ce sve biti ok, da ide samnom u pokopno drustvo??? Niko, ali nema veze, opet kazem hvala Bogu pa sam bila toliko snazna pa sam to sve sama podnijela, ali bi mi bilo lakse da sam imala prave osobe pored sebe, ne da mi pomognu materijalno, nego da me podrze, da me utjese, da me zagrle i kazu da ce sve biti ok, da je tata na nebu, da mu je bolje nego na ovom svijetu...
Imam ja i lijepih primjera, samo sto se zurim pa ne mogu pisati, ali necu ostati duzna, ovako dobra tema zasluzuje i pozitivne primjere. Hvala Vam jos jednom i lijep pozdrav
pusapusa

#118 Re: Kakvi smo to postali

Post by pusapusa »

Evo Puse jope',
prvo selam svima redom,nadam se da ste u dobrom zdravlju,a na raspolozenju cemo raditi.Ima nekoliko razloga sto se javljam-informativni(da oni koji nisu nikad bili ovdje steknu nekakvu sliku),zabavni(da se malo svi razonodimo i popricamo) i poucni(da izvucemo nekakvu pouku i vidimo sta nam valja a sta ne i sta nam je raditi da nam bude bolje).Ako smo Amere ocrnili,pa jos su crnji-kaze danas u vijestima "U stanu seksualnog prekrsitelja nadjeno 6 tijela"-pouka:cuvaj djecu dalje od americkih komsija.Ali,oni nam nisu vazni,valja nama nase poslove zavrsavati.Prva stvar koju sam primijetio pri dolasku u Sarajevo je koliko je smeca po javnim povrsinama.Molim sve da ne misle da popujem,cilj mi je samo da ukazem.Moj rahmetli babo je imao obicaj da pomete ispod naseg prozora jer smo stanovali na prizemlju zgrade i da pokupi sta su raja pobacala s prozora.Nije nikog ruzio,samo bi uradio.Ja sam kasnije kao nastavnik umjesto casa razredne nastave izvodio djecu da pokupe papirice po okolini skole.Imajuci (ne)srecu da imam terasu,komsiluk sve do sestog je redovno bacao kojesta i ja sam redovno kupio.Znaci,stvar je kako covjek gleda na to smece i da li mu je stvarno stalo do cistoce.Moja ideja je da bar neko od ovog svijeta koji ce ovo procitati odluci da uzme neki stap i kesu i pocne pomalo cistiti oko svoje zgrade.Znaci pricamo o problemu i sljedeci korak je da nesto uradimo po tom pitanju.Sljedeci problem u gradu su ovi budalasi i nasilnici koji prolaze nekaznjeni.Sta mi mozemo uraditi?Ne puno,ali mediji mogu.Svake novine imaju rubriku tipa "Pisma ctalaca",pa dajte ne zalite za postansku markicu,izvrsite pritisak na medije da pisu o neaktivnosti policije,da taj nacelnik pocne vec jednom raditi svoj posao.Skola moze uraditi dosta-razgovarajte sa direktorom skole da se djeca pocnu preodgajati.Treci i najveci problem je kako ojacati,kako prestati biti zavisan od stranaca?Odgovor je:djeca.Sljedeca generacija je ta koja treba da iznese teret na svojim ledjima.Zato treba uloziti u djecu puno vise rada i izvrsiti utjecaj da se okrenu pozitivnim stvarima i da se ne velicaju gadosti poput "Audicije"(sad znate otkud mi Pusa),Zabranjenog pusenja i svih oblika novog i starog primitivizma.I ja znam da je problema bilo,ima ih i bice ih,nema boljeg ili losijeg doba samog po sebi,ali ima doba kad se problemi pokusavaju rijesiti i kad se ne pokusavaju.Sad mozda vidite i moju namjeru zasto sam opisao par problema u Americi-da razbijem iluziju da ih ovdje ili negdje drugo nema.Ili da smo mi prirodno problematicni ljudi.Ja sam odrastao u zestoko siromasnoj porodici,dedo mi je ubijen u uniformi crne legije,a otac mi je spasio svoju glavu iz te iste uniforme samo zahvaljujuci pomoci nekog Slovenca.Kao takvi bili smo zestoko nepodobni u starom sistemu,sto znaci siromasni.Vidio sam i raskos,ostavio sam tu jedan 3-soban i jedan 2-soban stan.Materijalno stanje moze ici u zivotu gore-dole.Uopste je bespotrebno dokazivati da se ima ili da se nema,to je individualno i privatno.Vazno je kakvi smo jedni prema drugima.I tu ja zamjeram Amerima najvise,jer nemaju potrebe da budu djubrad,imaju vise nego dovoljno.Nas svijet je sve u svemu opet napredniji bez obzira na pare i tehnologiju.Kakvih sam se ja ovdje gluposti naslusao-posebno religioznih.Ljudi me uvjeravaju i nastoje pridobiti da vjerujem da su ljudska bica nekad bila visoka po 2.5 metra i da su zivili po 200-300 godina.I slicno.Vjerovatno ce Miss RX znati o cemu pricam,u njihovim karakterima postoji nekakav jad ljudi koji imaju,nikad mi nije smetala bijeda ljudi koji nemaju.U hiljadu primjera sam vidio kako nastoje svakoj zemlji osim njihove pokazati najgoru stranu,Bosnu uglavnom prikazuju kroz slike nasih nana jadnih i izbjeglih,uz zluradost koju mogu osjetiti oni koji dobro znaju Engleski jezik.I shvatam ja da je zivot grub,ali nemoj bas na bijedu.Ameri placu ko ... kad ih arapi nagaze,lizu rane ko bijesno pasce kad dobije fasungu,nisu tad bas gazije.Ja postujem ako ih neko voli i slaze se s njima,ovo je iskljucivo moj stav.Za kraj ako neko voli procitati politicke komentare koji su malo drugaciji,preporucujem "thenation.com"ili "theyoungturks.com".Novinari Katrina vanden Heuvel i Thomas Friedman su po meni prilicno posteni.Michael Moore ima odlican novi dokumentarac "Capitalism-love story".Pozdrav,Pusa
Mjesanac

#119 Re: Kakvi smo to postali

Post by Mjesanac »

pusapusa wrote:Evo Puse jope',
prvo selam svima redom,nadam se da ste u dobrom zdravlju,a na raspolozenju cemo raditi.Ima nekoliko razloga sto se javljam-informativni(da oni koji nisu nikad bili ovdje steknu nekakvu sliku),zabavni(da se malo svi razonodimo i popricamo) i poucni(da izvucemo nekakvu pouku i vidimo sta nam valja a sta ne i sta nam je raditi da nam bude bolje).Ako smo Amere ocrnili,pa jos su crnji-kaze danas u vijestima "U stanu seksualnog prekrsitelja nadjeno 6 tijela"-pouka:cuvaj djecu dalje od americkih komsija.Ali,oni nam nisu vazni,valja nama nase poslove zavrsavati.Prva stvar koju sam primijetio pri dolasku u Sarajevo je koliko je smeca po javnim povrsinama.Molim sve da ne misle da popujem,cilj mi je samo da ukazem.Moj rahmetli babo je imao obicaj da pomete ispod naseg prozora jer smo stanovali na prizemlju zgrade i da pokupi sta su raja pobacala s prozora.Nije nikog ruzio,samo bi uradio.Ja sam kasnije kao nastavnik umjesto casa razredne nastave izvodio djecu da pokupe papirice po okolini skole.Imajuci (ne)srecu da imam terasu,komsiluk sve do sestog je redovno bacao kojesta i ja sam redovno kupio.Znaci,stvar je kako covjek gleda na to smece i da li mu je stvarno stalo do cistoce.Moja ideja je da bar neko od ovog svijeta koji ce ovo procitati odluci da uzme neki stap i kesu i pocne pomalo cistiti oko svoje zgrade.Znaci pricamo o problemu i sljedeci korak je da nesto uradimo po tom pitanju.Sljedeci problem u gradu su ovi budalasi i nasilnici koji prolaze nekaznjeni.Sta mi mozemo uraditi?Ne puno,ali mediji mogu.Svake novine imaju rubriku tipa "Pisma ctalaca",pa dajte ne zalite za postansku markicu,izvrsite pritisak na medije da pisu o neaktivnosti policije,da taj nacelnik pocne vec jednom raditi svoj posao.Skola moze uraditi dosta-razgovarajte sa direktorom skole da se djeca pocnu preodgajati.Treci i najveci problem je kako ojacati,kako prestati biti zavisan od stranaca?Odgovor je:djeca.Sljedeca generacija je ta koja treba da iznese teret na svojim ledjima.Zato treba uloziti u djecu puno vise rada i izvrsiti utjecaj da se okrenu pozitivnim stvarima i da se ne velicaju gadosti poput "Audicije"(sad znate otkud mi Pusa),Zabranjenog pusenja i svih oblika novog i starog primitivizma.I ja znam da je problema bilo,ima ih i bice ih,nema boljeg ili losijeg doba samog po sebi,ali ima doba kad se problemi pokusavaju rijesiti i kad se ne pokusavaju.Sad mozda vidite i moju namjeru zasto sam opisao par problema u Americi-da razbijem iluziju da ih ovdje ili negdje drugo nema.Ili da smo mi prirodno problematicni ljudi.Ja sam odrastao u zestoko siromasnoj porodici,dedo mi je ubijen u uniformi crne legije,a otac mi je spasio svoju glavu iz te iste uniforme samo zahvaljujuci pomoci nekog Slovenca.Kao takvi bili smo zestoko nepodobni u starom sistemu,sto znaci siromasni.Vidio sam i raskos,ostavio sam tu jedan 3-soban i jedan 2-soban stan.Materijalno stanje moze ici u zivotu gore-dole.Uopste je bespotrebno dokazivati da se ima ili da se nema,to je individualno i privatno.Vazno je kakvi smo jedni prema drugima.I tu ja zamjeram Amerima najvise,jer nemaju potrebe da budu djubrad,imaju vise nego dovoljno.Nas svijet je sve u svemu opet napredniji bez obzira na pare i tehnologiju.Kakvih sam se ja ovdje gluposti naslusao-posebno religioznih.Ljudi me uvjeravaju i nastoje pridobiti da vjerujem da su ljudska bica nekad bila visoka po 2.5 metra i da su zivili po 200-300 godina.I slicno.Vjerovatno ce Miss RX znati o cemu pricam,u njihovim karakterima postoji nekakav jad ljudi koji imaju,nikad mi nije smetala bijeda ljudi koji nemaju.U hiljadu primjera sam vidio kako nastoje svakoj zemlji osim njihove pokazati najgoru stranu,Bosnu uglavnom prikazuju kroz slike nasih nana jadnih i izbjeglih,uz zluradost koju mogu osjetiti oni koji dobro znaju Engleski jezik.I shvatam ja da je zivot grub,ali nemoj bas na bijedu.Ameri placu ko ... kad ih arapi nagaze,lizu rane ko bijesno pasce kad dobije fasungu,nisu tad bas gazije.Ja postujem ako ih neko voli i slaze se s njima,ovo je iskljucivo moj stav.Za kraj ako neko voli procitati politicke komentare koji su malo drugaciji,preporucujem "thenation.com"ili "theyoungturks.com".Novinari Katrina vanden Heuvel i Thomas Friedman su po meni prilicno posteni.Michael Moore ima odlican novi dokumentarac "Capitalism-love story".Pozdrav,Pusa

Ja sam po njihovom dosao iz war torn Sarajevo. Ne moram ti pricati kakav sam imao sukob sa njima. Taj se incident desio ove godine. Ko ispade da sam ja bio pobjegao u Ameriku iz neke vukojebine. Rekoh im mi u Sarajevu imamo tako dobar zivot kakav vi nikada necete ni imati.
pusapusa

#120 Re: Kakvi smo to postali

Post by pusapusa »

Buuuuuuuuuuuuuuuuuu
Last edited by pusapusa on 31/10/2009 21:11, edited 1 time in total.
djani s

#121 Re: Kakvi smo to postali

Post by djani s »

Bellice ne dozvoli sebi da upadas u ocaj, da nadvladaju negativne emocije i da te strahovi ogranicavaju u zivotu. Da te ljudi traze samo kada im nesto treba nije nista neobicno, to dozivljavamo skoro svi i cesto. Ne ocekuj od nikoga nista i "ubijedi" svoju podsvijest da je zivot vise zut nego siv. Kad se najmanje nadas doci ce nesto vazno i dobro, kao npr. ova tema :D
djani s

#122 Re: Kakvi smo to postali

Post by djani s »

Mogli bi osnovati grupu gdje "srce i dusa" igraju jos uvijek veliku ulogu :D
pusapusa

#123 Re: Kakvi smo to postali

Post by pusapusa »

Ili gdje se "ni od kog nista ne ocekuje"?
metal_rules_cura

#124 Re: Kakvi smo to postali

Smijesno je negirati emocije, to svi imamo. Bez obzira na cjelokupno stanje u okruzenju, drustvu, svijetu...
djani s

#125 Re: Kakvi smo to postali

Post by djani s »

metal_rules_cura wrote:Smijesno je negirati emocije, to svi imamo. Bez obzira na cjelokupno stanje u okruzenju, drustvu, svijetu...
Ako se post odnosi na mene, nisam nigdje negirao emocije.
Locked