Dozer wrote:Ma ima tu racunica koje se tice odnosa plina potrebnog za zagrijavanje 1m² na nacin etaznog grijanja i centralnog grijanja, a po toj racunici ispada da je za etazno grijanje potrebno malo vise plina nego za centralno. Nemam zivaca sad da preracunavam, ali to je tako nekako.
S druge strane, centralno grijanje se placa tokom cijele godine, a etazno po potrebi i potrosnji. Evo, npr., za grijanje 100m² etazno i centralno, racunica je nekakva ovakva (uzecu tvoju cijenu, i moju).
Etazno: 100m² x 1,6KM = 160 KM x 6 mjeseci = 960 KM
Centralno: 100m² x 1,38KM x = 138 KM x 12 mjeseci = 1.656 KM
Ko je ostecen?
Centralno je naravno efikasnije, jer veliki kotlovi imaju veci koeficijent efikasnosti od malih, etaznih bojlera.
Ja lijepo gore napisah da je moja racunica na kraju svedena na iznos na koji vama Toplane naplacuju, tj. na 12 mjeseci.
U mom slucaju treba da stoji: 100m² x 1,6KM = 160 KM x 12 mjeseci = 1920 KM,
i to sve za 22 stepena, umjesto 24-25 koliko dobije prosjecan korisnik centralnog (izvinjavam se onima koji prodju drugacije, medjutim svi koje ja znam su na ovoj temperaturi).
Ne kukam ja na svoje grijanje, vec ovo pisem da vama malo gnjev smanjim ...
Jos da dodam, Toplane su odavno bankrotirale, njihov ukupan dug je davno presao vrijednost cjelokupnog preduzeca (dio toga naravno otpada na kriminal i korupciju, medjutim, za ogromni dio duga su krivi sami gradjani), tako da u vremenu recesije mozemo ocekivati jos igranki sa cijenama grijanja i plina, sve dok jednog dana Toplane ne budu privatizovane.
Elem, uzivajte dok traje, a trajati dugo nece ...