nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SenSen

#101 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by SenSen »

goran5 wrote:
Jesam li ja mozda rekla da sam "Bosnjakinja"? :shock: A jos mi i Aliju spominje :-) Pa ti uopste neznas moje "podrijetlo" :lol:

A sto se tice tvog drugog posta: Stidim se ja itekako, samo ne toga sto ti hoces da se stidim. Stidim se svog naroda, B&Hovaca.. Stidim se sto se sve vise okrecu prema tudjim zemljama, i sto se daju iskoristiti od politicara/demagoga u tim zemljama.. Sto su lojalni i lobiraju protiv koristi sopstvene zemlje.. Stidim se sto moram strancima objasnjavati kako se to tacno moze biti "Bosnian Serb" itd. A da ne pocinjem o drustvenom stanju inace.. Nego u svom ovom crnjaku se mora naci svjetla "tocka" :lol: pa si dopustim malo razonode na racun npr nekog tipa iz Viteza koji frflja na fol Dalmatinskom naglasku..

Vidi ... to nisu uopce nisu tudje zemlje , od kud ti to? To su nase zemlje,ni vise ni manje, kontas.

Nitko ne lobira protiv BiH ali nedamo da jedan narod dominira u nasoj vlastitoj zemlji. A htjela ti to priznat ili ne u FBiH je to tako, moze im se sta ces.
Pretpostavljam da si Bosnjakinja jer je to ta tipicna klika "kako moze biti BosnianSerb" mislim klasika :roll:
I objasnis li im Bosnia is homeland of Croats, Serbs and Bosniaks. Ili mozda there are only Bosniaks/Bosnians.

Ja frfljam na bosanskom naglasku i u Zg i u Sa ali nikad necu govorit "Bosanskim jezikom" vec samo na bosanskom dijalektu.

Dobro onda, de objasni mi kako osoba rodjena u centralnoj Bosni, koja nikada nije bila u Hrvatskoj do 1975-te (kada je isla u odmaraliste) i ciji rod stoljecima zivi u istom kraju, moze biti "Hrvat"? Otkud je to njegova/njena zemlja? Po kojoj to logici?

I pogrijesio si, ja nisam Bosnjakinja. Ja spadam u "ostale", ili ako hoces "mijesane" :-)

Sto se mene tice, ja bih najradije da nam dodje neko iz npr Zimbabwea i da napokon uvede one zakone o zastiti domace proizvodnje, prekine "raskucivanje" ostatka drzavne imovine, skloni vjeronauku iz vrtica i osnovne, prekine ovu prokletu korupciju itd.. A to da ne lobiraju za ekonomski interes drugih zemalja, to je prica za malu djecu :-)
CRNOGORAC

#102 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

vjerojatno, tamo negdje iza karpata.[/quote]

Antički istoričari,još u 1 vijeku,pominju prisustvo Srba na Balkan!
Dok se Hrvati prvi put pominju 7.vijeku!Tada su Hrvati(Avari,nomadski narod,mješavina,to nije bio samo jedan narod)prvi put došli na Balkan!
and

#103 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by and »

goran5 wrote:
Ja frfljam na bosanskom naglasku i u Zg i u Sa ali nikad necu govorit "Bosanskim jezikom" vec samo na bosanskom dijalektu.
koje su to vaše zemlje?
daj nam malo pojasni kako je u širokom,stocu,čapljini...ima li tamo dominacije?da li tamo druga 2 konstitutivna naroda ostvaruju ravnopravnost?
Hrvati imaju dvije domovine/matice BiH i Hrvatsku koje su potpuno ravnopravne.
Srbi vjerovatno isto tako najmanje dvije BiH/Srbija s tim da mnogi tu ubroje i CG.

Ima tamo dominacije Hrvata, U FBiH dominacije Bosnjaka u RS Srba.
Podrzvam li ja Hrvatsku dominaciju ? Ne.
Trebaju li dva druga naroda ostvarivat svoja prava na 100% BiH? Da.

Sad ti malo meni pojasni kako je u Bugojnu, D. Vakufu , Zenici, Travniku, zasto ne Sarajevu ( iako se ipak razlikuje od Konjica npr.).
I ako bi prosao sa dresom sahovnicom u Istocnom Mostaru npr. jel to ravnopravnost?
te druge domovine nas ne intersuju,jer to je lična stvar,stvar osjećaja.
što se druge domovine tiče ovdje što se nje tiče nemaš nikakvih prava ni obaveza i zato mene tvoji osjećaji ne interesuju.
interesuju me tvoja i moja prava i obaveze vezane za našu domovinu koja su relevantna.
naravno i u ovim gradovima stanje nije idealno.
vjerovatno je apsurd da bi ti neko mogao razbiti glavu ako u dresu bih prođeš širokim ili nekim drugim gradovima u bih.
što se mene tiče ne bi mi smetalo da ti nosiš hrvatski dres,baš kao ni neki holanđanin ili švabo da obuče dres zemlje za koju navija.
Hrvoje_Hrvatinic

#104 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

bingov buraz wrote:
Hrvoje_Hrvatinic wrote:
dzemmo wrote::-)

Pitam te sta kazes strancu kad si vani.

Kažem mu da sam Hrvat iz BiH, koji govori svojim hrvatskim jezikom i ima hrvatsku putovnicu na koju ima pravo sukladno dvojnom državljanstvu.

Vidim scenu upoznaje se nas Hrvoje sa nekim strendzerom i ovaj ga ono cisto radi kulture pita odakle je a Hrvoje njemu izdeklamova Gorski Vijenac :lol:

Moro sam majke mi :mrgreen:
Šta se tu praviš pametan sa svojim primitivnim balkansko-seljačkim humorom pokupljenim na koridi u Čevljanovićima. :lol:

Da si pozornije čitao vidio bi da sam mu samo odgovarao na pitanje koje je glasilo: - "pa sta kazes kad putujes, odakle dolazis: From region Bosnia near Croatia.. you know.. koji pasos imas? regionalni bosanski.. jezik koji pricas.."
SenSen

#105 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by SenSen »

osa wrote:
SenSen wrote:Bas oko dolaska Austrougarske i raspada Osmanskog Carstva je i pocelo ono lobiranje od strane nasi zapadnih i istocnih komsija da sto vise B&H ugrabe za sebe. Naravno time sto ce tvrditi da se dio njihovog naroda nalazi u granicama B&H.. I iskreno, potpuno razumijem da su Bosanski kriscani poletili da se "pripoje" doticnima, jer ih je vezala vjera. Ali to ne znaci da su te kategorije podjele vjecne i nepromjenjive (ili cak logicne)..

Nemam se sta tjesiti. Ja znam vrlo dobro npr kako se tretiraju "Bosanski Srbi" u Srbiji, jer mi je cetvrtina roda iz Srbije. I provela sam puno vremena tamo.. A imam i dosta roda u Zagrebu. Ako hoces mogu ih pitati o ovome. Iako sam primjetila da sve Bosance stavljaju u isti kosh. Niko me nikada nije pitao "sta" sam, iako mi je ime neutralno. Nego primjete da sam Bosanka, i tako me i tretiraju..
imaš li ikakav podatak da se u bih za doba turskog carstva moglo izjašnjavati kao hrvat ili srbin.
Imas li kakav podatak da je u B&H za doba Turskog Carstva postojao iko od kriscana ko bi se i htjeo izjasnjavati kao Hrvat ili Srbin?
osa

#106 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

SenSen wrote:

Dobro onda, de objasni mi kako osoba rodjena u centralnoj Bosni, koja nikada nije bila u Hrvatskoj do 1975-te (kada je isla u odmaraliste) i ciji rod stoljecima zivi u istom kraju, moze biti "Hrvat"? Otkud je to njegova/njena zemlja? Po kojoj to logici?

I pogrijesio si, ja nisam Bosnjakinja. Ja spadam u "ostale", ili ako hoces "mijesane" :-)

Sto se mene tice, ja bih najradije da nam dodje neko iz npr Zimbabwea i da napokon uvede one zakone o zastiti domace proizvodnje, prekine "raskucivanje" ostatka drzavne imovine, skloni vjeronauku iz vrtica i osnovne, prekine ovu prokletu korupciju itd.. A to da ne lobiraju za ekonomski interes drugih zemalja, to je prica za malu djecu :-)
ne da mi se ponovo kopati po napisima eminentnog turskog putopisca, koji hrvate spominje u livnu, srebrenici, varešu, možda bi iz toga mogla izvući neki zaključak, potraži.
zelenashica

#107 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by zelenashica »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
and wrote:
pa naravno, geografki te lociraju, ko sto lociraju sumadinca, lalu (naziv za banacanine), ko sto ovde lociraju krajisnike, hercegovce, sandzaklije, i to je to...imal' kakve nacionalne opterecenosti????
ne sjećam se da tih zastava ima na ist riveru,a možda će i biti.
Znači ti svoju nacionalnost određuješ po državi u kojoj trenutno živiš, lol. :lol:
Pa nije bolan nacija čarapa da je mijenjaš svako malo.
vala baš sad taj termin nacionalnost ne bi da analiziram,helem kod nas oko svake analize dolazimo do sukoba na nacionalnom interesu pa mi se nako ogadio :roll: :D .......
.....ja vala samo znam da u Bosni i Hercegovini žive Bosanci i Hercegovci,e sad da li islamske,pravoslavne ili katoličke vjeroispovijesti to je za izjašnjavanje,a ovo Bosanci i Hercegovci ne zahtijeva analizi jasno je ko dan :D
za mene vazda ostaje ona Hrvati su u Hrvatskoj,Srbi u Srbiji....a u BiH,vala samo Bosanci i Hercegovci :D ...prema tome da se odselim iz Bosne recimo u Italiju i dobijem njihovo državljanstvo ja šta ću bit nego Talijanka :lol:....sa korijenima iz BiH ;-) :D Helem ako mijenjam svaki dan čarape šta Fali i nacionalnost,..... :D jesam li potrefiLa je l to taj termin :D
do_tokija

#108 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by do_tokija »

osa wrote:
CRNOGORAC wrote:[

da se okladimo da će se na idućem popisu 70% crnogoraca izjasniti da govori crnogorski.
[/quote]

Izvinite,đe vi živite?
Ja živim u CG. i većina za sebe kaže da govori srpski!Ne samo Crnogorci,nego i oni što se izjašnjavaju kao Muslimani!
Sa novim cg. jezikom svi se sprdaju
Izgubio bi opkladu.[/quote]

živi bili pa vidjeli, bit će u crnoj gori , kako vrijeme prolazi sve manje srba i sve manje srpskog, što je i normalno.[/quote]
mislis nesto slicno ko hrvata u bih? sumnjam da toliko moze broj opasti :D
CRNOGORAC

#109 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

Hrvati imaju dvije domovine/matice BiH i Hrvatsku koje su potpuno ravnopravne.
Srbi vjerovatno isto tako najmanje dvije BiH/Srbija s tim da mnogi tu ubroje i CG.

Ima tamo dominacije Hrvata, U FBiH dominacije Bosnjaka u RS Srba.
Podrzvam li ja Hrvatsku dominaciju ? Ne.
Trebaju li dva druga naroda ostvarivat svoja prava na 100% BiH? Da.

Sad ti malo meni pojasni kako je u Bugojnu, D. Vakufu , Zenici, Travniku, zasto ne Sarajevu ( iako se ipak razlikuje od Konjica npr.).
I ako bi prosao sa dresom sahovnicom u Istocnom Mostaru npr. jel to ravnopravnost?[/quote]

Slažem se sa tvojim postom!
Po meni,Hrvati ne zaslužuju treći entitet i Srbi ne trebaju da ih podržavaju!
goran5

#110 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

pa sta kazes kad putujes, odakle dolazis: From region Bosnia near Croatia.. you know.. koji pasos imas? regionalni bosanski.. jezik koji pricas..

Pitam te sta kazes strancu kad si vani.

..ili imas putovnicu i zivis negdje vani pa si nas naso zajebavati. Cuj nema bosanske nacije i nema bosanskog jezika..
Znam ja da bi ti volio da nas nema, al jebi ga, ima nas i to dosta :D

mislim na BOSANCE, da ne pomislis da si "ugrozen"
Kazem: I come from Bosnia and Herzegovina and I speak Croatian. Official language in Bosnia is Croatian .Or former Serbo-Croatian which was synthetic name for Croatian and Serbian languages because they very similar.

Ne znas ti sta bi mi volili jer nisi telepata vec ti PREDUMJEVAS ono sto su ti o nama pricaju zluradnici.
Eh sad ja predumjevam da bi ti volio da Hrvata nema ili da se bar ne isticu kao Hrvati, al eto ti cekaj... docekat neces
Hrvoje_Hrvatinic

#111 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

SenSen wrote: Dobro onda, de objasni mi kako osoba rodjena u centralnoj Bosni, koja nikada nije bila u Hrvatskoj do 1975-te (kada je isla u odmaraliste) i ciji rod stoljecima zivi u istom kraju, moze biti "Hrvat"? Otkud je to njegova/njena zemlja? Po kojoj to logici?
Što je tu čudno, BiH je i Hrvatska , i Srpska i Bošnjačka. Država 3 konstitutivna i ravnopravna naroda. Tako je i po Ustavu, i po ZAVNOBIH-u, i po AVNOJ-u.
osa

#112 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

SenSen wrote:
osa wrote:
SenSen wrote:Bas oko dolaska Austrougarske i raspada Osmanskog Carstva je i pocelo ono lobiranje od strane nasi zapadnih i istocnih komsija da sto vise B&H ugrabe za sebe. Naravno time sto ce tvrditi da se dio njihovog naroda nalazi u granicama B&H.. I iskreno, potpuno razumijem da su Bosanski kriscani poletili da se "pripoje" doticnima, jer ih je vezala vjera. Ali to ne znaci da su te kategorije podjele vjecne i nepromjenjive (ili cak logicne)..

Nemam se sta tjesiti. Ja znam vrlo dobro npr kako se tretiraju "Bosanski Srbi" u Srbiji, jer mi je cetvrtina roda iz Srbije. I provela sam puno vremena tamo.. A imam i dosta roda u Zagrebu. Ako hoces mogu ih pitati o ovome. Iako sam primjetila da sve Bosance stavljaju u isti kosh. Niko me nikada nije pitao "sta" sam, iako mi je ime neutralno. Nego primjete da sam Bosanka, i tako me i tretiraju..
imaš li ikakav podatak da se u bih za doba turskog carstva moglo izjašnjavati kao hrvat ili srbin.
Imas li kakav podatak da je u B&H za doba Turskog Carstva postojao iko od kriscana ko bi se i htjeo izjasnjavati kao Hrvat ili Srbin?
recimo bišćani i cijela regija oko bihaća je nedvojbeno bila dio hrvatske, nikad do turskog osvajanja u bosni, zar misliš da se baš nitko nije bar tamo htio izjasniti hrvatom.
do_tokija

#113 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by do_tokija »

osa wrote:
CRNOGORAC wrote:Niko te nije uvrijedio.. gdje ti vidi uvredu, ako ne racunamo onu tvoju o Srpskom jeziku..

Šta sam to pogrešno rekao o srpskom jeziku :?
Samo sam govorio istinu!
evo ti jedan indikativan primjer, koji sam već pominjao na forumu, prije nekog vremena moja kćer gleda neku emisiju o kuhanju, na srpskoj tv iz bih, kaže kuhar "narendamo šargarepu u činiju", jedino što je razumjela je samoglasnik u, toliko o istim jezicima, a kako vrijeme prolazi i jezici se budu razvijali u različitim pravcima razumjet ćemo se sve manje.[/quote]
razumjecemo se sve manje jer hrvati izmisljaju neke rijeci tipa helikopter-vrtomlat, sljem-branimir glavas :lol: :lol:
Hrvoje_Hrvatinic

#114 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

SenSen wrote:
Za vrijeme hercegovačkog ustanka 1875, hrvatski ustanici su nosili hrvatske trobojnice... znači još i prije Austrougarske.
trinidad

#115 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by trinidad »

SenSen wrote:

a, kako ne moze??? negiras drugima pravo nacionalnog identiteta, a sama imas potrebu za istim :-)
osa

#116 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

do_tokija wrote:
osa wrote:
CRNOGORAC wrote:Niko te nije uvrijedio.. gdje ti vidi uvredu, ako ne racunamo onu tvoju o Srpskom jeziku..

Šta sam to pogrešno rekao o srpskom jeziku :?
Samo sam govorio istinu!
evo ti jedan indikativan primjer, koji sam već pominjao na forumu, prije nekog vremena moja kćer gleda neku emisiju o kuhanju, na srpskoj tv iz bih, kaže kuhar "narendamo šargarepu u činiju", jedino što je razumjela je samoglasnik u, toliko o istim jezicima, a kako vrijeme prolazi i jezici se budu razvijali u različitim pravcima razumjet ćemo se sve manje.
razumjecemo se sve manje jer hrvati izmisljaju neke rijeci tipa helikopter-vrtomlat, sljem-branimir glavas :lol: :lol:[/quote]

jezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.
goran5

#117 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

Imam ja. Ne samo da je htio vec se i izjasnjavao kad je mogao, i ne samo oni vec i muslimani.
I tako ti je skoro kod svih HR/Sr koje ja znam.
and

#118 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by and »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
and wrote:
pa naravno, geografki te lociraju, ko sto lociraju sumadinca, lalu (naziv za banacanine), ko sto ovde lociraju krajisnike, hercegovce, sandzaklije, i to je to...imal' kakve nacionalne opterecenosti????
ne sjećam se da tih zastava ima na ist riveru,a možda će i biti.
Znači ti svoju nacionalnost određuješ po državi u kojoj trenutno živiš, lol. :lol:
Pa nije bolan nacija čarapa da je mijenjaš svako malo.
ja eto ja ću ko ti pojašnjavati :lol:
Kažem mu da sam Hrvat iz BiH, koji govori svojim hrvatskim jezikom i ima hrvatsku putovnicu na koju ima pravo sukladno dvojnom državljanstvu.
kažem čovjeku ime grada i sve mu je jasno :dance:
senjor

#119 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by senjor »

Joj teme i diskusije... :lol:

ps
Hajde pozurite sa proglasavanjem i izjasnjavanjem...da vidim posto da prodam pasos... :oops: :D
SenSen

#120 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by SenSen »

trinidad wrote:pa naravno, geografki te lociraju, ko sto lociraju sumadinca, lalu (naziv za banacanine), ko sto ovde lociraju krajisnike, hercegovce, sandzaklije, i to je to...imal' kakve nacionalne opterecenosti????
Ima se, moze se :D
cyprus

#121 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:Nisam ni Srbin ni Hrvat. No, uz svu tvoju očitu dobronamjernost, mislim da ovakve teme često mogu imati suprotan efekat od očekivanog. Jer, neke stvari su su jednostavno dio ireverzibilnog procesa. Barem u narednih nekoliko generacija, kad je o ovoj našoj zemlji riječ. Ja se, na teorijskoj razini, mogu vrlo rado složiti sa uvaženim Andersonom, da je nacija zamišljena zajednica, jer ne postoje ni teorijske šanse da se ni 1% pripadnika jedne omanje nacionalne zajednice ikada sretne u životu....No, neki drugi teoretičari nacije dali su joj karakteristike, sukus, kohezione faktore.....Ali, da ne odemo predaleko....Možemo mi tvrditi da su nacije u BiH produkt zadnje polovine 19- i pošetka 20.stoljeća, možemo tvrditi da su se one na ovim našim prostorima uglavnom i najvećim dijelom profilirale na osnovu religijskih diferecijacija, itd, itd.....Ali, naprosto je činjenica da u ovoj zemlji žive ljudi koji su Srbi i Hrvati.....A Srbi su i Hrvati, jer se tako osjećaju, izjašnjavaju, organiziraju, politički i kulturno djeluju.....I mislim da nekakvo inzistiranje na njihovom "rasrbljavanju" i " rashrvaćivanju", naprosto nema smisla....Pokazalo se da biti Hrvat ili Srbin, ne znači ne voljeti i ne željeti državu BiH. ( o ma kolikim se procentima ovdje radilo, pogotovo kad je o Srbima riječ). Ja, zaista, ne bih imao obraza ubjeđivati zlatne ljiljane Slavišu Šućura i Željka Komšića, generala Jovana Divjaka, Ivicu Šarića ili Gradimira Gojera, gavrila Grahovca ili Desnicu radivojevića, da nisu Srbi ili Hrvati. Ili sinu pokojnog heroja Čede Domuza, pojašnjavati da mu je otac bio bosanski pravoslavac, a ne Srbin. Srpski i hrvatski identitet niti jesu niti moraju biti u suprotnosti sa bosanskohercegovačkom identitetom. Svako nastojanje da se ljudima uskrati takva vrsta prava ili da ih se propituje o onome što je apsolutno njihovo pravo i izbor, smanjuje potencijalni broj onih koji ne priželjkuju raspad ove zemlje.

Mnogi su , upravo na ovom forumu, često bili skloni bavljenjem etnogenezom, genetikom, čudesima....No, ako bismo stvarno krenuli u objektivno i na nauci zasnovano propitivanje o porijeklu svih nas, mnogi bi se iznenadili.Ne samo u BiH... Pa bi na Pešteri, našli potomke nekadašnjih katoličkih Albanaca, a današnje Bošnjake. Pa bi , recimo, u Pljevljima, našli mnogo izvornije Sarajlije, od onih kojima je "sarajevstvo" danas stvar prestiža i Bogom dana prednost...Pa bi u Lici, zakleti HDZ-ovci, bili nemalo iznenađeni čiji su potomci....Kojih begovskih porodica, doseljenih iz, recimo, okoline Gradačca....Pa bi se bake na Romaniji krstile bez prestanka, kad bi saznale neke "kompromitirajuće" momente....

No, stvari su ovakve kakve jesu. Interes svih nas bi trebala biti normalna država Bosna i Hercegovina. U kojoj Srpstvo i Hrvatstvo ( ma otkada i bez obzira na koji način egzistirali u BiH,kao uostalom i Bošnjaštvo) po samoj prirodi stvari nisu i ne mogu biti nekompatibilni sa osjećajem pripadanja Domovini.O miješanju termina etničko i nacionalno....drugi put ;-)

Živjeli :)
Ko bi reko, potpisujem Ahmmenda u potpunosti :thumbup: :D :D . Dalje nisam čito jer nakon ovog posta stvarno nema potrebe
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/05/2015 06:30, edited 4 times in total.
bingov buraz

#123 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by bingov buraz »

Hrvoje_Hrvatinic wrote: Šta se tu praviš pametan sa svojim primitivnim balkansko-seljačkim humorom pokupljenim na koridi u Čevljanovićima. :lol:
O ispricavam se gospon :mrgreen:

Grmecka korida rulz :lol:
do_tokija

#124 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by do_tokija »

jezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.
jezik se mijenja jer vi hrvati neuspjesno pokusavate da se ulizete njemcima i ostalim uglednim evropskim narodima kako niste dio balkana da ste vi drugaciji ali djaba ne mozes ispravljati krive drine
osa

#125 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

SenSen wrote:[

evo par informacija iz putopisa evlije čelebije:

Na putu iz Foce preko Ustikoline na Zagorje CengiCa odzacima opisuje neki starinski grad "Plac", koji je za vlade sultana Mehmeda II. Fatiha osvojio Ahmed pasa Hercegovic. Mjesto je vrlo vrletno, a citav kraj opasan i nesiguran, jer ga ugrozavaju katorski uskoci. U tome mjestu su dali Evliji za pratnju pedeset hrvatskih junaka .

Pri opisivanju Livna (Hlivna), spominje Hrvate kao stanovnike toga grada pred dolazak Turaka (V, 448).

Za posadu u Kostajnici kaze da su gazije, koji su dan i noc u borbi s Hrvatima. Isto tako za Novi kaze da su ga sagradili hrvatski plemici (V, 510). Za grad Bihac veli, da ga je sagradio Zrinski (V, 510), a za vlade Murada III. opsjednuo ga je bosanski namjesnik Hasan pasa, pa su ga Hrvati predali na vjeru (V, 511).
Post Reply