baustelac wrote:I ja se slazem da je tema upsteno postavljena od osobe koja uz sav respekt za trud i interes za nauku i tehniku, ima povrsno znanje o osnovnim prirodnim zakonima ili iste zakone poznaje ali ne priznaje. Nije ponizavanje niti nipodastavanje a velicanje sebe nego je to susta cinjenica.
Diskutovati o rjesenjima tipa patenta gospodina focica je besmisleno. Ideja za pohvalu ali ne funkcionise iz prostog razloga zato sto on u svom patentu uzima u obzir silu uzgona koja na skciranom rjesenju ne postoji. Sila uzgona nije nesto sto je s neba palo, ta sila je integralna vrijednost hidrostatickog pritiska na povrsini tijela uronjenog u fluid. Skolarcu se ova sila zbog lakseg razumjevana objasnjava jednostavno kao tezina fluida koje tijelo zauzima, dok se studentu to objasnjava preko elementarnih pritisaka i integralne jednacine. Kada neko zna samo ovu prvu definiciju a ne rezumije je u ovom drugom obliku, onda se dolazi na ludu ideju, moze se napraviti perpetum mobile.
@brodski
Za svaki uredjaj se moze postaviti matematski model, manje ili vise komplikovan ili tacan. Za najgrublju procjenu se uzimaju najjednostavniji modeli i brzo rjesivi, da se vidi da li nesto u idealnim uslovima radi ili ne radi. Ako radi, idemo onda dalje i komplikujemo modele i gledamo gdje se sta jos moze dobiti pobosljati itd.
Da bi koristio softverske alate moras imati model, nema modela nema simulacije. Racunar ne konta sta je pisac htio reci, racunar racuna ono sto mu se kaze sta i kako da izracuna.
Energije guzovace ima - vjetar, voda, sunce, samo je pitanje kako tu energiju iskoristiti i koliko kosta. Voda se najjeftinije i najjefikasnije koristi ali je nema svugdje i dovoljno. Sunca i vjetra ima ali ne kad to nama treba i koliko nam treba a uz to jos skupa prozvodnja. Barem u njemackoj znam da se vjetrenjace ne grade zato sto je to jeftina enegrija, naprotiv, puno skuplja od energije dobijene iz fosilnih goriva ali su energetski koncerni obavezani placati tu energiju po skupljoj cijeni nego sto je prodaju samo iz ekoloskih razloga. Evo da karikiram, jedna takva vjetrenjaca snage 1 kW treba da ima precnik rotora oko 3 m a da pri tome vjetar puse brzinom 10 m/s sto nije malo. A kad puse i kolko dana u godini puse takav vjetar?
Napravi i postavi skicu i onda ti se moze reci da li to radi ili ne radi
1.I ja se slazem da je tema upsteno postavljena od osobe koja uz sav respekt za trud i interes za nauku i tehniku, ima povrsno znanje o osnovnim prirodnim zakonima ili iste zakone poznaje ali ne priznaje. Nije ponizavanje niti nipodastavanje a velicanje sebe nego je to susta cinjenica.
odgovor: 1.Ako je ovo opširno postavljena tema od trebamo definirati pojam"opširno"
2.Bilo bi mi drago da mi ukažeš na moje
površno znanje o prirodnim zakonima i koji su to zakoni po tebi ( valjda bi to onda bila argumentirana kritika - ovako je samo paušalno kritizerstvo)
3
Koji ja to prirodni zakone ne priznajem.Naprotiv za mene je zakon - zakon, a princip - princip.Npr.Zakon o održanju energije je naprosto nedokaziv zakon.Dali sada trebam koristiti diferencijane jednadžbe ,skalare ,vektore kako bi nekoga impresionirao.Ne ovo je portal i treba pokušati najjednostavnijim riječima objašnjavati pojedine pojmove
citiram :S
kolarcu se ova sila zbog lakseg razumjevana objasnjava jednostavno kao tezina fluida koje tijelo zauzima, dok se studentu to objasnjava preko elementarnih pritisaka i integralne jednacine.
odgovor.Školarce se samo zbunjuje pojedinim definicijama tipa uronjeno tijelo PRIVIDNO gubi težinu umjesto da mu se jednostavno objasni kako na tijelo sada djeluju dvije umjesto jedne sile odnosno natijelo djeluje rezultantasila.
Sila uzgona nije nesto sto je s neba palo, ta sila je integralna vrijednost hidrostatickog pritiska na povrsini tijela uronjenog u fluid.
Jednostavno rečeno ( a tebi ostavljam da to provjeriš u nekoj od knjiga "Osnovi mehanike fluida - Statika fluida lekcija-"uvjeti mirovanja fluida") sila uzgona je sila koja na planeti zemlji djeluje u a) polju sile gravitacije i b)prostoru gdje je gustoća fluidne sredine veća od nule.Djeluje uvijek u pravcu djelovanja sile gravitacije ,a suprotnog smjera i za razliku od masene sile gravitacije, koja je jedanka umnošku mase tijela i vrijednosti ubrzanja sile gravitacije, vrijednost sile uzgona je jednaka umnošku, ne mase ,već zapremine tijela,gustoće fluidne sredine u kojoj se tijelo nalazi i vrijednosti ubrzanja sile gravitacije.
Dakle ako ovo nije jednostavno, ja neznam što je, a zašto se u školskoj literaturi to tako ne objašnjava ,e to je drugo pitanje.
Da zaključim sa ovim. O ovim dvijema silama ,sili gravitacije i sili uzgona, ovisi opstanak čovječanstva i svog živog svijeta na planeti zemlji , ali to je potpuno druga tema.
Eto otprilike tako bi trebal izgledati argumentirana diskusija o nekomu i nećemu ali se mora priznati da čovjek gleda prirodu oko sebe i ako malo razmisli mora zaključiti da svakodnevno vidi aktivnost jednog"prirodnog motora" koji radi mimo i usprkos volji čovjeka .Koji radi stalno i baš zato ga mnogi niti vide niti razumiju taj rad ,a vrlo je jednostavan.
Eto svaki dan sunce sija .Sunčevo zračenje koje odlazi s površine Sunca prelazi put od gotovo 150 mil km kroz svemir i nepromjenjeno dolazi do vrha atmosfere da bi pri prolazu kroz atmosferu na putu od 1000 km došlo do promjene smjera i količine zračenja.
Energija zračenja sunca se prertvara u toplinsku energiju tla, a ta energija povećava unutrašnju energiju fluida povećavajući mu temperaturu i mijenjajući kako gustoću tako i agregatno stanje fluida.
1. Svaki dan oko 1200 km3 vode ispari iz oceana, kopna, biljaka i polarnih kapa, a ista se količina kondenzacijom vraća na zemlju.
2)Ohlađena vodena para dalje formira oblake. U atmosferi se u svakome trenutku nalazi oko 12 000 km3 vode dok se u isto vrijeme 10 puta toliko nalazi u svjetskim rijekama i jezerima
3)Dodatno ohlađeni oblaci nadalje stvaraju kišu i snijeg
Povratak vode na površinu zemlje počinje njezinom kondenzacijom u oblacima nakon čega pada na zemlju bilo u obliku kiše, snijega ili tuče. Oko 300 km3 vode svaki dan iz atmosfere padne na zemlju, a čak dvije trećine tog iznosa se isparavanjem opet vrati u atmosferu,tako da tek jedna trećina završi u rijekama, jezerima, oceanima i morima. Pojedine oluje mogu na površinu zemlje ispustiti ogromne količine vode. Primjerice prosječna zimska ciklona može na zemlju ispustiti oko 100 km3 vode za vrijeme svoga života koji traje nekoliko dana, a pojedine grmljavinske oluje mogu u razdoblju od nekoliko sati na vrlo malo područje ispustiti oko 0,1 km3 vode.
Eto.Čovjek je videći munju kako zapali vatru krenuo vatru stvoriti svojom mehaničkom energijom i uspio je.
Čovjek svakodnevno gleda i ovaj "prirodni motor" kako radi, pa zašto bi onda bilo čudno ne pokušati, po istom principu i koristeći iste sile kao i ovaj prirodni motor, dobiti neku, za čovjeka, korisnu mehaničku energiju.Samo se o tome radi i ničemu više.Nikakvi eliksiri ,samo opnašanje prirode ,i korištenje suvremenih kako materijala tako tehnologija i mozga ne opterečenog bespotrebnim znanjem.
Jeli sada išta jasnije.?????Ako nije žao mi je.