argentaria wrote:Zdravo svima!Hitno mi je potreban savjet,misljenje ili bilo kakva pomoc u vezi male mace.Mama maca,koja je inace nicija,ali je ja redovno hranim vec dvije godine,okotila se prije mjesec dana.Na svijet je donijela četiri zdrava preslatka macica.Sve je bilo OK dok njihovo skroviste nisu počela obilaziti djeca.Jedno mace su vjerovatno udarili (ili "ugnjavili")tako da ono nikako nemoze stajati na nogama,dok ostali vec trckaraju i veselo se igraju.Nije vidljiva nikakva ozlijda,rana niti bilo sta slično.Mislili smo da ce odmah uginuti,ali je tu noc (prije 7 dana) prezivilo i mi smo ga poceli hraniti na spricu razblazenim mlijekom (nije moglo onako jadno ni mama macu sisati) samo se bespomocno prevrce i "mlati" glavom.Hranu prihvaca i bas se napapa.Kad ga prinesemo na macinu sisu doji kao i ostali macici,ali cim ga pustimo ne zna samo da zgrabi.Vec se pomalo oslanja na noge ali nakon pola minute se srusi i pokusava ponovo.....Cijeli zivot imamo macke i nikad nista slicno nismo vidjeli.Napominjem da je rodjeno zdravo.Njegovo stanje je dosta bolje nego prije 7 dana.Da li postoji sansa da ce samo da "zivne" i stane na svoje noge?Hranim ga navece kad dodjem s posla i cini mi se da i nije bas gladno,mislim da ipak uspijeva sisati mamu macu.Nisam u mogucnosti da ga odvedem kod veterinara jer sam cijeli dan na poslu.Cini mi se da nista nije slomljeno,nema otekline ili upale.A tako je presladak i pun zivota!
molim te, kad macici napune oko mjesec i po do dva mjeseca, pokloni ih (avaz, oslobodjenje, super oglasi, oglasnik, pa preko interneta na pik i market stavi oglas). sterilizacija kosta 60 KM. ako imas i ako mozes skupiti, sterilisi mamu macu. neka bude negdje kod tebe par dana dok joj ranica ne zaraste i mozes je pustiti vani.
a sto se tice malog... ja bi ga odvela na veterinu na slikanje i onda drugom veterinaru da vidi o cemu se radi. slikanje nije skupo. ja mislim da zavisi od velicine, ali nisam sigurna. kosta oko 20 do 30 KM. mozda je samo nesto iscaseno, jer ti kazes da nista nije slomljeno, mozda je i kicma povrijedjena, ko zna!! zato obavezno otidji na veterinu na slikanje, a onda otidji pravom veterinaru (poslacu ti na pp).
vidi, u jednom dvoristu u komsiluku sam primijetila macu sa cudnim zadnjim nogama. pitala zenu sto zivi tu hoce li ga voditi veterinaru, da vidi sta je. ako se moze spasiti, neka se spasi, ako ne, boze moj, neka ga uspava. sto da pati macku. kaze ona, voli macke, ali ne moze je u kuci drzati jer joj dijete ima alergiju. ja to razumijem, ali ako nije u stanju da se brine o macki kako treba, neka je ili pokloni nekome ko ce se brinuti ili uspava. ja sam tako danima prolazila pored te kuce i molila tu zenu da je vodi veterinaru. macic je bio divan muzjak, buco mali. jedina mana mu je bila sto je od srece uvijek piskio

on je mogao da se vuce na prednje dvije noge, ali su mu zadnje nekako uvrnute bile. na kraju saznam da je mali ispuzao iz dvorista, na ulicu i pod auto...
zato molim te, odvedi na veterinu da ga uslikaju, vidi sta ce oni reci. ako kazu operacija, idi pravom veterinaru. ako ne mozes to da uradis, vidi ima li iko ko bi to bio u stanju da uradi umjesto tebe. ako ne nadjes nikog, uspavaj ga (mislim na humanu eutanaziju koju vrse veterinari).