Jel ti to sumnjas u njegove izjave? Pa zar ti nije on vec jednom rekao ko se razumije a ko nemacan prvi wrote:Lufthansa nije ni prva ni zadnja privatna firma koja je 2009. poslovala u minusu. Kako će riješiti problem? Neće isplatiti dividendu, snizit će plate i ako bude potrebno otpuštati radnike ili ne zapošljavati nove.xyz101 wrote:izvini sto 12h kasnije odgovorim.
imam i ja drugih poslova osim sa tobom da diskutujem,![]()
nego, kad pricamo o lufthansi, oni su prosle godine poslovali u minusu.
znaci imali su vise troskova nego dobitka.
sta mislis ko ce im pomoci da se odrze i sljedece godine na zivotu?
nemoj samo biti naivan.
Nego... još uvijek čekam link kojim dokazuješ da njemačka Vlada subvencionira Lufthansu.![]()
Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Moderator: anex
-
jefferson
#101 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
-
MufljuzMali
#102 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
po pravilima u EU mora postojati odredjeni kontigent karata da bi aviokompanija smijela reklamirati cijene tipa 19,90€. taj kontigent je poprilicno mali, nazalost, ali ako uranis sa bukiranjem mozda i ubodes tako jeftinu kartumacan prvi wrote:Taks koje su ovdje citirane (ako misliš na menepametolog wrote:Mislim da potpuno pogresno citate "aerodromske takse". Takse o kojima ovdje pricate i koje se dodaju na formiranu cijenu leta i placa ih putnik direktno su nesto sasvim drugo od taksi koje znacajno utjecu na troskove jednog leta a placa ih kompanija i dijeli trosak na sve karte, npr guranje aviona sa gejta prema rulnici, usluge "follow me" vozila, cijena "govnosrka" iliti ciscenja WCa, stajno mjesto, sletne takse, prevoz kofera, usluge informisanja o vremenu i slicno. Razlike u taksama koje se ovdje najcece pominju su iznesene u nekoliko postova i cini se da nisu znacajne niti odlucujuci faktor (nekoliko eura razlike od aerodroma do aerodroma).
Ima aerodroma koji svoje usluge aviokompanijama masno naplacuju i uvjetuju da se nesto mora koristiti trebalo/netrebalo. A low cost kompanije upravo biraju manje aerodrome sa kojima i mogu dogovoriti nekoristenje ili mnogo manje cijene koristenja nekih usluga nego sto ih naplacuju veliki aerodromi u istom gradu/drzavi, ne treba nam "finger" nego cemo parkirati negdje "na livadu" na stajanki, ne treba nam guranje jer cemo se tako parkirati, ne treba nam pranje niti ciscenje, ne treba follow me, prilazna taksa ce mi biti manja... A to se u Sarajevu tesko moze postici. I to kosta znacajnu sumu koja se naravno dijeli na svaku kartu i znacajno je poskupljuje, tako da par eura razlike u taksama koje direktno placa putnik nije neki faktor u odluci low costa da operise sa nekog aerodroma.
I opet, mislim da manji broj sretnika moze dobiti kartu po 15 ili slicno EUR, neko ipak mora platiti trosak leta koji definitivno postoji i iznosi finih hiljada eura po satu za regionalni avion i regionalni let, pa onaj ko dodje zadnji ipak iskise ove jeftine reklamne karte.
Npr evo sad gledam Germanwings Cologne-Bonn → Warsaw vec od 19 EUR! Medjutim kad sam pokusao rezervisati kartu za nedjelju sa povratkom u utorak, najjeftinija povratna kosta od 258 eura u njihovoj "basic" opciji do 658 eura u "flex" opciji. Dragi moji Bosanci, prestanimo se zanositi i hajmo malo raditi i voljeti svoju zemlju, placati porez i biti realniji, pa ce nam sve biti bolje.) su putničke takse. Ostalo se posebno plaća i tu si u pravu. Primjer: Aerodrom Sarajevo
http://www.sarajevo-airport.ba/files/Cj ... 202010.pdf
Stvar je u tome što su takse (i putničke i druge) i u Sarajevu i u Zagrebu i sl. za kompanije kao Ryanair i tako previsoke pa takve kompanije tamo ni ne lete (mada je, opet, putnička taksa u Sarajevu relativno viša zbog nameta FBiH).
S ostalim se slažem - npr. Germanwings stvarno nudi za 19 eura karte, ali samo ako (puno) unaprijed rezervišeš jer i oni moraju platiti troškove aerodromima bez obzira na to koliko karata po kojoj cijeni prodaju.
takodjer po novim pravilima su reklamirane cijene "all-in" sto znaci da u cijeni moraju biti sve moguce takse kako bi putnici mogli porediti cijene. to je uvedeno radi dotadasnje prakse da se reklamiraju karte za 1 €, a na kraju je platis puno vise kad dodas sve takse (pax handling, pax security, dodatak za skuplje gorivo itd).
a SJJ je po handling fee cijenama poprilicno skup i zato neisplativ vecini low cost carrier jer nemogu odrzavati svoje tipicne veoma niske cijene.
to naravno ne znaci da se nemoze letiti jeftinije. posto je konkurencija na SJJ poprilicno mala, kompanije mogu drzati jos uvijek uzasno visoke cijene. AUA na relaciji SJJ-VIE je obicna pljacka, defacto turisticka klasa sa biznis cijenama
a vezano za subvencije - generalno zabranjene, ali su bile kratkorocno dozvoljene u post 9/11 periodu u cilju ocuvanja radnih mjesta
- ahuseino
#103 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Vezano za subvencije, koliko se sjecam Swissair je bila subvencirana od njihove vlade, dok nije potpuno propala, odnosno prodata... t.j. bila je pred propascu pa ih je vlada bail out.MufljuzMali wrote:
po pravilima u EU mora postojati odredjeni kontigent karata da bi aviokompanija smijela reklamirati cijene tipa 19,90€. taj kontigent je poprilicno mali, nazalost, ali ako uranis sa bukiranjem mozda i ubodes tako jeftinu kartu
takodjer po novim pravilima su reklamirane cijene "all-in" sto znaci da u cijeni moraju biti sve moguce takse kako bi putnici mogli porediti cijene. to je uvedeno radi dotadasnje prakse da se reklamiraju karte za 1 €, a na kraju je platis puno vise kad dodas sve takse (pax handling, pax security, dodatak za skuplje gorivo itd).
a SJJ je po handling fee cijenama poprilicno skup i zato neisplativ vecini low cost carrier jer nemogu odrzavati svoje tipicne veoma niske cijene.
to naravno ne znaci da se nemoze letiti jeftinije. posto je konkurencija na SJJ poprilicno mala, kompanije mogu drzati jos uvijek uzasno visoke cijene. AUA na relaciji SJJ-VIE je obicna pljacka, defacto turisticka klasa sa biznis cijenama
a vezano za subvencije - generalno zabranjene, ali su bile kratkorocno dozvoljene u post 9/11 periodu u cilju ocuvanja radnih mjesta
"Zabranjeno" je mozda jaka rijec...
Subvencije ne moraju biti poklonjene pare, mogu postojati jeftini krediti, oslobadzanje taxi, tarifa itd...
Poznato je da avio kompanije rade na malim profit margins, pa su osjetljivi(ji) na svakakve oscilacije u ekonomiji/marketu.
U value investing metodologiji su koristeni kao negativan primjer sa visokom P/E (izmedju ostalih nepovoljnih faktora), i svojedoban primjer nedavnoga tech-bubble-Ta. Avio transport kada je krenuo, vjerovalo se da ce biti fail-safe investicija buducnosti, bash kao dot-com, i kasnije real estate...
-
xyz101
#104 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
hvala ahuseino.ahuseino wrote:
Subvencije ne moraju biti poklonjene pare, mogu postojati jeftini krediti, oslobadzanje taxi, tarifa itd...
Poznato je da avio kompanije rade na malim profit margins, pa su osjetljivi(ji) na svakakve oscilacije u ekonomiji/marketu.
..
nadam se da je ovim 'letacima u magli' sad jasnije o cemu pricam.
lufthansa je poslovala u minusu prosle godine.
zato hoce da smanje plate pilotima i stujardesama.
ali radnici ce ici radije na strajk nego prihvatiti manje plate.
i sta ce se onda dogoditi kada njemacki sindikat posalje lufthansa radnike na ulice a avioni sjede na aerodromima ??
mozete sabrati dva i dva?
njemacka vlada ce pomoci sa subvencijama radnika.
nece direktno dati cash lufthansi (jer je to protiv eu zakona) nego ce recimo dati porezne popuste onim radnicima koji prihvate manje plate, i slicno tome
nadam se da jeffersonu sad nesto jasnije ?
- ljubav_aha
#105 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
jefferson je izuzetno informiran,evo ,licno znam prfoesionalno takve stvrai,ali jednostavno ne osjecma potrebu pisati o necemu sto je ocevidno u BiH
- ahuseino
#106 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Jeff je totalno OK... nije ni koordinatni sistem los...ljubav_aha wrote:jefferson je izuzetno informiran,evo ,licno znam prfoesionalno takve stvrai,ali jednostavno ne osjecma potrebu pisati o necemu sto je ocevidno u BiH
Nema potrebe za svadjom...
Gubim thread... ne znam sta je tacno rasprava, jeli samo oko lufthanze ili generalno.
Nemam pojma za lufhanzu, nit SJJ subvencije, ja kazem da subvnecije nisu nepostojece, pa cak i u najtruHlijem kapitalizmu:
http://www.usatoday.com/news/washington ... ghts_N.htm
http://www.centennialofflight.gov/essay ... /POL16.htm
- ljubav_aha
#107 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
auhusino,ma kakva svadja,ja bih mogla o tome esej,ali nema korsiti o tome pisati,jer je tema o BiH ,nase forumsko planiranje se ne isplati ,ako zele moj savjet,neka me debelo plate
ti si odlican u shvatanju ekonomije opcenito,a ovdje je vruca tema ,aeropoilitika
ti si odlican u shvatanju ekonomije opcenito,a ovdje je vruca tema ,aeropoilitika
- illuminated
#108 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
ahuseino wrote:Jeff je totalno OK... nije ni koordinatni sistem los...ljubav_aha wrote:jefferson je izuzetno informiran,evo ,licno znam prfoesionalno takve stvrai,ali jednostavno ne osjecma potrebu pisati o necemu sto je ocevidno u BiH![]()
Nema potrebe za svadjom...
Gubim thread... ne znam sta je tacno rasprava, jeli samo oko lufthanze ili generalno.
Nemam pojma za lufhanzu, nit SJJ subvencije, ja kazem da subvnecije nisu nepostojece, pa cak i u najtruHlijem kapitalizmu:
http://www.usatoday.com/news/washington ... ghts_N.htm
http://www.centennialofflight.gov/essay ... /POL16.htm
evo da se ukljucim malo padobranski...cisto komentar oko subvencija...postoje neke firme/grane industrije koje su jednostavno prevelike da bi ih se pustilo da stagniraju/propadnu. to smo bar naucili iz ove krize.
npr. subvencija njemacke vlade za kupovinu novog automobila od 2500EUR, od prosle godine (nije direktna pomoc, ali pomoc jeste, auto industriji..),
krediti opelu, takodje za vrijeme krize GM-a, paketi pomoci bankama, privatizacija Hypo Real Estate (umjesto da ga puste da propadne..)....za LH ne znam, ali sad nedavno kad je bio ovaj zadnji strajk pilota, cijela njemacka se digla na noge.....uglavnom, slazem se sa ocjenom da su previse veliki i vazni da bi ih se tek tako pustilo....
postoje naravno regulative EU koje zabranjuju direktne subvnecije, ali se to rjesava tako da vlada daje firmama vrlo povoljne kredite ili kupuje udio u firmi...
sto se tice teme..ukratko, da ima putnika letili bi oni....+ vize.
Kada recimo izleti karta od 19EUR ili 5Funti, mi moramo dati jos 70KM za vizu, i peglati se sa ambasadom, tako da ta
spontana 19EUR putovanja mozete odmah zaboraviti.
-
xyz101
#109 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
ma subvencije su normalne procedure za sve velike industrije.
ako je jedna firma stopostotno privatno dionicko drustvo ne znaci da bi jedna drzava dozvolila tek tako da oni propadnu i svi njihovi radnici zavrse na ulici.
to bi bila katastrofa za chitavo drustvo.
ali drago mi je da vecina shvataju osnovne stvari ekonomije.
iako ima pojedinaca.. pa su tvrdoglavi
ako je jedna firma stopostotno privatno dionicko drustvo ne znaci da bi jedna drzava dozvolila tek tako da oni propadnu i svi njihovi radnici zavrse na ulici.
to bi bila katastrofa za chitavo drustvo.
ali drago mi je da vecina shvataju osnovne stvari ekonomije.
iako ima pojedinaca.. pa su tvrdoglavi
-
jefferson
#110 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Nije mi bilo nista jasno, ali evo kako ti dodje ugleda svjetlo na kraju tunelaxyz101 wrote:hvala ahuseino.ahuseino wrote:
..
nadam se da je ovim 'letacima u magli' sad jasnije o cemu pricam.
lufthansa je poslovala u minusu prosle godine.
zato hoce da smanje plate pilotima i stujardesama.
ali radnici ce ici radije na strajk nego prihvatiti manje plate.
i sta ce se onda dogoditi kada njemacki sindikat posalje lufthansa radnike na ulice a avioni sjede na aerodromima ??
![]()
mozete sabrati dva i dva?
njemacka vlada ce pomoci sa subvencijama radnika.
nece direktno dati cash lufthansi (jer je to protiv eu zakona) nego ce recimo dati porezne popuste onim radnicima koji prihvate manje plate, i slicno tome
nadam se da jeffersonu sad nesto jasnije ?
Inace, ja veze nemam sta su subvencije, olaksice i to, mislim meni je to potpuno nepoznato. Ali sreca postoje tipovi kao ti, pa na nas koji sjedimo kod kuce i nikad svijeta nismo vidjeli mogu prenjeti svoje znanje.
Samo nastavi, mislim da mnogo mogu nauciti od tebe, pogotovo kako biti neopravdano arogantan
- ahuseino
#111 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
xyz... mescini da si mozda nastupio naglo, na prvu... a onda sve samo snowballs...jefferson wrote:
Nije mi bilo nista jasno, ali evo kako ti dodje ugleda svjetlo na kraju tunela![]()
Inace, ja veze nemam sta su subvencije, olaksice i to, mislim meni je to potpuno nepoznato. Ali sreca postoje tipovi kao ti, pa na nas koji sjedimo kod kuce i nikad svijeta nismo vidjeli mogu prenjeti svoje znanje.
Samo nastavi, mislim da mnogo mogu nauciti od tebe, pogotovo kako biti neopravdano arogantan
nema potrebe...
A desi nam se svima, meni prvom (na drugim temama).
Nije bitno, samo prdoklacimo... ne treba uzimati srcu, i praviti pricu u glavi prije nego saslusamo argument - ja to pokusavam stalno... i imem success rate od nekih 50%
-
jefferson
#112 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
U prvom postu nam je svima prvo rekao kako je svjetski putnik (eto mi sjedimo zakovani za stolice). Onda je poceo prema svima da se ponasao kao da smo djeca.ahuseino wrote:xyz... mescini da si mozda nastupio naglo, na prvu... a onda sve samo snowballs...jefferson wrote:
Nije mi bilo nista jasno, ali evo kako ti dodje ugleda svjetlo na kraju tunela![]()
nema potrebe...
A desi nam se svima, meni prvom (na drugim temama).
Nije bitno, samo prdoklacimo... ne treba uzimati srcu, i praviti pricu u glavi prije nego saslusamo argument - ja to pokusavam stalno... i imem success rate od nekih 50%... napredujem...
![]()
![]()
Mozda bi se iznenadio da zna da je mnogima ovo o cemu pricamo posao ili su skole zavrsili u ovom podrucju. Ali eto, 100 ljudi 100 cudi. Uvijek se nesto nauci, pa i od ovakvih tipova.
- ljubav_aha
#113 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
eh evo da se malo opustimo

- ahuseino
#114 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Izgleda da smo i ti i ja padobranci. Oni pricali o lokalnim subvencijama (ili necemu drugomilluminated wrote:
evo da se ukljucim malo padobranski...cisto komentar oko subvencija...postoje neke firme/grane industrije koje su jednostavno prevelike da bi ih se pustilo da stagniraju/propadnu. to smo bar naucili iz ove krize.
npr. subvencija njemacke vlade za kupovinu novog automobila od 2500EUR, od prosle godine (nije direktna pomoc, ali pomoc jeste, auto industriji..),
krediti opelu, takodje za vrijeme krize GM-a, paketi pomoci bankama, privatizacija Hypo Real Estate (umjesto da ga puste da propadne..)....za LH ne znam, ali sad nedavno kad je bio ovaj zadnji strajk pilota, cijela njemacka se digla na noge.....uglavnom, slazem se sa ocjenom da su previse veliki i vazni da bi ih se tek tako pustilo....
postoje naravno regulative EU koje zabranjuju direktne subvnecije, ali se to rjesava tako da vlada daje firmama vrlo povoljne kredite ili kupuje udio u firmi...
sto se tice teme..ukratko, da ima putnika letili bi oni....+ vize.
Kada recimo izleti karta od 19EUR ili 5Funti, mi moramo dati jos 70KM za vizu, i peglati se sa ambasadom, tako da ta
spontana 19EUR putovanja mozete odmah zaboraviti.
Tako to snowballs, pa na kraju necemo ni znati o cemu smo pricali...
Baj d vej, sta ono bi tema ove teme
- ljubav_aha
#115 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
ahuseino,rekoh ti opusti se uz predvian spot
mene samo mogu platiti da im priacm o avijaijci
tema je trebala biti sastalvljen asa drugom temoemo o BiH ariline,jer su svi elelemti uzrocno-posljedicno povezani
mene samo mogu platiti da im priacm o avijaijci
tema je trebala biti sastalvljen asa drugom temoemo o BiH ariline,jer su svi elelemti uzrocno-posljedicno povezani
-
jefferson
#116 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Ma da, ali nema nista od low-cost letenja dok imas/nemas turizam. Low cost kompanije lete sezonski u HR i to primorske gradove, a za to postoji debel razlog.ljubav_aha wrote:ahuseino,rekoh ti opusti se uz predvian spot![]()
mene samo mogu platiti da im priacm o avijaijci![]()
- ljubav_aha
#117 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
jefferson wrote:Ma da, ali nema nista od low-cost letenja dok imas/nemas turizam. Low cost kompanije lete sezonski u HR i to primorske gradove, a za to postoji debel razlog.ljubav_aha wrote:ahuseino,rekoh ti opusti se uz predvian spot![]()
- ahuseino
#118 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Kakvi su nasi konkretni brojevi?jefferson wrote:Ma da, ali nema nista od low-cost letenja dok imas/nemas turizam. Low cost kompanije lete sezonski u HR i to primorske gradove, a za to postoji debel razlog.ljubav_aha wrote:ahuseino,rekoh ti opusti se uz predvian spot![]()
Recimo NYc posjeti godisnje 20 miliona ljudi/turista (mescini 22M), Barcelonu 6M... ne znam koji je omjer dolecenih
Znaci potrebni su milioni (koja je najmanja cifra?)... mozda ispod...
Dijaspore ima u USA nekih 300,000 ne znam koliko je svjetski broj, ali ko da se sjecam da je neki milion?...
Ja ne letim svake godine jer se moram povalit' ko bekan. Tol'ko dam za karte da haman mogu frtalj auta otplatit... novog... barem ovo proslo ljeto.
Da su karte umjesto sto sam platio $1,460 bile $800 vjerovatno bi letio svake godine...
Nek cetvrtina dijaspore ide kuci...
Znaci kada bi cjene bile kako treba, od dijaspore bi se moglo ocekivati brojevi u recimo nekoliko stotina hiljada karata...
Jer ovako mi ipak izgleda da bi Sarajevo moglo imati sigurno vise letova nego Cilipi ili Split (Trogir).
Koliko ja mogu primjetiti, ZG i BG su 10% - 20% jeftiniji, ZG malo manje. Vjerujem da Bosna ima vise dijaspore nego Hrvatska (ali ne i Srbija).
Zna li neko tocnije brojeve?
- ljubav_aha
#119 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
auhuseino,nisu brojevi putnika problem,vec ugovori sa takvim kompanijama ,ako i njihova komepticija,isptlaivost prevoza ,pravni sistem u zzemlji poput BiH i sl .
- alica.k
#120 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
mislila sam da sam napisala....ryanair je u pitanju. bitno je samo pratiti akcije i na vrijeme rezervisati.ljubav_aha wrote:alica.k wrote:pametolog, ko je pametan kupi kartu ranije. ja sam dva tri puta ubola karte od 5 eura iz zadra za london/edinburgh. onaj ko dodje zadnji ak mu je hitno, platice...i tak.
na tom principu i funkcionisu lcc
alica.k,koji airlinehvala
- ljubav_aha
#121 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
alica.k bila sma 100% sigurna , oni su nevjerovatni u svijetu avio-poslovanja ,hvala
- macan prvi
#122 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Šuti bolan suletaču u maglijefferson wrote:Jel ti to sumnjas u njegove izjave? Pa zar ti nije on vec jednom rekao ko se razumije a ko nemacan prvi wrote:Lufthansa nije ni prva ni zadnja privatna firma koja je 2009. poslovala u minusu. Kako će riješiti problem? Neće isplatiti dividendu, snizit će plate i ako bude potrebno otpuštati radnike ili ne zapošljavati nove.xyz101 wrote:izvini sto 12h kasnije odgovorim.
imam i ja drugih poslova osim sa tobom da diskutujem,![]()
nego, kad pricamo o lufthansi, oni su prosle godine poslovali u minusu.
znaci imali su vise troskova nego dobitka.
sta mislis ko ce im pomoci da se odrze i sljedece godine na zivotu?
nemoj samo biti naivan.
Nego... još uvijek čekam link kojim dokazuješ da njemačka Vlada subvencionira Lufthansu.![]()
- macan prvi
#123 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
Mislim da je milion ljudi donja granica... I u pravu si vezano za konkurenciju na SJJ, cijene bi bile niže kad bi jeftinih letova bilo više nego što ih je sad, ali trenutno jedino prisutni Germanwings ipak koliko-toliko tjera klasične aviokompanije da snižavaju cijene (barem je moje iskustvo takvo) i bilo bi lijepo kad bi jeftinih letova u budućnosti bilo još više da bi se razvila još jača konkurencija.ahuseino wrote:Kakvi su nasi konkretni brojevi?jefferson wrote:Ma da, ali nema nista od low-cost letenja dok imas/nemas turizam. Low cost kompanije lete sezonski u HR i to primorske gradove, a za to postoji debel razlog.ljubav_aha wrote:ahuseino,rekoh ti opusti se uz predvian spot![]()
Recimo NYc posjeti godisnje 20 miliona ljudi/turista (mescini 22M), Barcelonu 6M... ne znam koji je omjer dolecenihvs. dovezenih vs. dovOzanih... ali realno je reci da su milioni ljudi.
Znaci potrebni su milioni (koja je najmanja cifra?)... mozda ispod...
Dijaspore ima u USA nekih 300,000 ne znam koliko je svjetski broj, ali ko da se sjecam da je neki milion?...
Ja ne letim svake godine jer se moram povalit' ko bekan. Tol'ko dam za karte da haman mogu frtalj auta otplatit... novog... barem ovo proslo ljeto.
Da su karte umjesto sto sam platio $1,460 bile $800 vjerovatno bi letio svake godine...
Nek cetvrtina dijaspore ide kuci...
Znaci kada bi cjene bile kako treba, od dijaspore bi se moglo ocekivati brojevi u recimo nekoliko stotina hiljada karata...
Jer ovako mi ipak izgleda da bi Sarajevo moglo imati sigurno vise letova nego Cilipi ili Split (Trogir).
Koliko ja mogu primjetiti, ZG i BG su 10% - 20% jeftiniji, ZG malo manje. Vjerujem da Bosna ima vise dijaspore nego Hrvatska (ali ne i Srbija).
Zna li neko tocnije brojeve?
- alica.k
#124 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
pa iskreno, nije ni easyjet toliko los, pogotovo jer oni iz splita i dubrovnika pokrivaju malo popularnije gradove, tipa pariz i milano...a cijene su opet nista u odnosu na npr air france il lufthansu...ljubav_aha wrote:alica.k bila sma 100% sigurna , oni su nevjerovatni u svijetu avio-poslovanja ,hvala
- ljubav_aha
#125 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH
alica.k wrote:pa iskreno, nije ni easyjet toliko los, pogotovo jer oni iz splita i dubrovnika pokrivaju malo popularnije gradove, tipa pariz i milano...a cijene su opet nista u odnosu na npr air france il lufthansu...ljubav_aha wrote:alica.k bila sma 100% sigurna , oni su nevjerovatni u svijetu avio-poslovanja ,hvala
defitivno