Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za uvođenje smrtne kazne za najsvirepije zločine?

Poll ended at 29/08/2009 10:22

DA
119
66%
NE
55
30%
Nemam definisan stav po ovom pitanju
7
4%

Total votes: 181

Rising

#101 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Rising »

ZA SMRTNU KAZNU!!!

svi koji su na ovaj nacin izgubili clana porodice znaju kako je... vratit se ti clanovi porodica ne mogu, al ne zasluzuju ni oni da zive sto su to ucinili...

oko za oko!
babyface

#102 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by babyface »

Rising wrote:ZA SMRTNU KAZNU!!!
svi koji su na ovaj nacin izgubili clana porodice znaju kako je... vratit se ti clanovi porodica ne mogu, al ne zasluzuju ni oni da zive sto su to ucinili...
oko za oko!
Meni se jako svidjela priča jednog kolege, sandžaklije inače, koji priča da se jednom dogodilo kod njih dole da su neku curu silovali. Ta jadnica nije imala ni jednog živog bliskog srodnika, dajdža je bio najbliži... I kaže, bilo suđenje tim likovima, došao i dajdža. Sudija presudi pravo malu kaznu, 5-6 godina, a dajdža samo kaže: "malo je". Svi su odmah znali šta čeka tog monstruma, roditelji tih momaka se rasplakali, znali su šta će biti - dajdža ih/ga je koknuo kada ga je policija prebacivala iz zgrade u auto.
Govorim iz vlastite perspektive, da moje dijete neko ubije na pravi Boga (ne daj Bože), taj bi završio svoju karijeru - nije važno kolikog je profila taj kriminalac, ja bih mu presudio, kad-tad.
zonbirile

#103 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by zonbirile »

lažu nas cijelo vrijeme,bio je tekst o momku koji je opljačkao banku,uhvačen,vratio novac i sada poslije 5-6g neće ranije da ga puste.Normalno on i takvi čuvaju puna mjesta,da bi Kučević sa presudom na 12g bio pušten i da ne bi TV,pojeo vuk magarca.Kako sada ima mjesta i šupak u zatvoru.Najveća korupcija je u sudstvu i svi to znaju a prelaze preko toga.
babyface

#104 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by babyface »

Rising wrote:ZA SMRTNU KAZNU!!!
oko za oko!
Meni se jako svidjela priča jednog kolege, sandžaklije inače, koji priča da se jednom dogodilo kod njih dole da su neku curu silovali. Ta jadnica nije imala ni jednog živog bliskog srodnika, dajdža je bio najbliži... I kaže, bilo suđenje tim likovima, došao i dajdža. Sudija presudi pravo malu kaznu, 5-6 godina, a dajdža samo kaže: "malo je". Svi su odmah znali šta čeka tog monstruma, roditelji tih momaka se rasplakali, znali su šta će biti - dajdža ih/ga je koknuo kada ga je policija prebacivala iz zgrade u auto.
Govorim iz vlastite perspektive, da moje dijete neko ubije na pravi Boga (ne daj Bože), taj bi završio svoju karijeru - nije važno kolikog je profila taj kriminalac, ja bih mu presudio, kad-tad.
zenicanin 1979

#105 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by zenicanin 1979 »

Nisam za smrtnu kaznu zato sto smatram da se moze puno bolje iskoristiti ono sto su ti monstrumi pojeli ,popili i na razne nacine potrosili do sada.Dugogodisnji prisilni rad je mnogo bolje rijesenje
Vares City

#106 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Vares City »

jeza u ledja wrote:Da li vi stvarno mislite da je ovaj idiot sto je ubio Amara u tome trenutku uopste razmisljao o mogucoj kazni?

Budite sigurni. Prijetnja smrtnom kaznom nece sprijeciti nekoga da izvrsi ubistvo.

Ono sto je potrebno uraditi je imati dozivotnu i 40-godisnju kaznu, bez mogucnosti pomilovanja do neke tamo 70 godine zivota. Onda si SIGURAN da taj nece opet uciniti zlocin, a to je glavni razlog sto je on uopste u zatvoru.

Nijedno ni drugo nece sprijeciti neku budalu da pocini zlocin, ali ce ih barem sprijeciti da ne pocine OPET zlocin.

I po meni nije poenta zatvora da se neko "vaspitava", to moze samo biti usputna stavka, poenta je da se neko jednostavno ukloni.
Tolike godine na teret drustvu,tj. poreskim obveznicima!
A i poslije 70-te opet!
Mislim da je besmisleno i kontraproduktivno,...
Budala je kamara,bas zato ih treba ubijati samim tim jer je i budala nekog ubila a smrtnom kaznom vise nema prilike.
Onaj koji jednom nekog ubije,velika vjerovatnoca je da ce opet.
EI Presidente

#107 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by EI Presidente »

oldplague wrote:Odličan prijedlog, sjajno. Kad ubiju nekoga pred stotinjak pasivnih svjedoka, usred bijela dana, pa ih policija uhvati, pa sud osudi, naći nekoliko funkcionalnih alkoholičara da ih strijeljaju, po mogućnosti pred stotinjak hiljada pasivnih svjedoka. Pet plus junačine. Kako ono reče jedan forumaš: ovoj zemlji treba, kao, pustiti krv, ukloniti neko tkivo, nešto... kao da baš mahnito puštanje krvi i bezvlašće koje traje već dvije decenije nije dovelo do toga da su nam mladići sociopati koji se danas slikaju na dernek.ba, a sutra nemilosrdno ubijaju svoje vršnjake. I kao da to isto krvoproliće i bezvlašće, vladavina sile, gluposti i korupcije, nije dovelo do toga da "ogorčeni građani" gledaju sebi u pupak dok trojica balavaca bodu nedužnog dječaka ili dvojica pijanih maloumnika pucaju u glavu vrijednom i pametnom momku.
Smrtna kazna je lijek za komplekse kukavičkih i agresivnih zajednica, poput seljačkog Teksasa i diktatorskog Irana, krajnji iskaz nemoći većine da izađe na kraj sama sa sobom. Najlakše je napuniti zatvore mladošću koju smo učinili monstruoznom i onda ih ubijati jedne po jedne. Kad se već nisu rodili dovoljno rano da poginu u ratu ili završe sa gelerom u glavi. A rodili su se dovoljno kasno da se ugledaju na uzore koje smo im mi servirali, heroje napada i odbrane naših naroda i narodnosti poput raznih ždrala, caca, arkana, ćela, coma i drugih obljubljenih psihopata.
A EU što se tiče, neko ovdje veli da trebamo uvesti smrtnu kaznu, pa sačekati da postanemo ozbiljan kandidat za EU i onda je ukinuti. Logika za deset, samo što zemlje koje imaju smrtnu kaznu nikada ne postaju ozbiljni kandidati za članstvo u EU. To uglavnom zato što se u zemljama EU problemi rješavaju od uzroka, a ne od posljedica. I za one koji misle da mi trebamo EU, podsjećam da je EU one koji joj trebaju glatko i primila (Rumunija i Bugarska). Mi joj trebamo za noge polomit po jalovom kršu.
:thumbup:
nijavic

#108 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by nijavic »

Vares City wrote:
jeza u ledja wrote:Da li vi stvarno mislite da je ovaj idiot sto je ubio Amara u tome trenutku uopste razmisljao o mogucoj kazni?

Budite sigurni. Prijetnja smrtnom kaznom nece sprijeciti nekoga da izvrsi ubistvo.

Ono sto je potrebno uraditi je imati dozivotnu i 40-godisnju kaznu, bez mogucnosti pomilovanja do neke tamo 70 godine zivota. Onda si SIGURAN da taj nece opet uciniti zlocin, a to je glavni razlog sto je on uopste u zatvoru.

Nijedno ni drugo nece sprijeciti neku budalu da pocini zlocin, ali ce ih barem sprijeciti da ne pocine OPET zlocin.

I po meni nije poenta zatvora da se neko "vaspitava", to moze samo biti usputna stavka, poenta je da se neko jednostavno ukloni.
Tolike godine na teret drustvu,tj. poreskim obveznicima!
A i poslije 70-te opet!
Mislim da je besmisleno i kontraproduktivno,...
Budala je kamara,bas zato ih treba ubijati samim tim jer je i budala nekog ubila a smrtnom kaznom vise nema prilike.
Onaj koji jednom nekog ubije,velika vjerovatnoca je da ce opet.

kako god mora se priznati da su i ubice ljudi i da razmisljaju kao i ostali pa ako je tako neka svako od nas razmisli dali bi nekog ubio ako bi znao da ce i sam biti ubijen bolje onda da samog sebe odmah ubije.ubice nebi imali smisla ubijati iz bilo kojeg zivotnog interesa novca,ugleda,da misli da je posto hrabar,opasan jer jednostavno ga nema tako da bi se broj ubica smanjijo na one skroz psihicki poremecene
encian

#109 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by encian »

odakle u zemljama sa smrtnom kaznom onda jos uvijek toliko zlocina koji nose smrtnu kaznu?! ocito veza nije tako direktna kako neki zele da misle.
notsure

#110 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by notsure »

donBeton wrote:...Svaki čovjek je po defaultu koristan član društva i može se vratiti u to stanje...
Nije koristan onaj što leži u zatvoru i žulja guzicu na račun poreskih obveznika.
Koristan bi bio da mu daš macolu da tuca kamen, da čisti najlonske kese iz korita BH rijeka, da čupa ambroziju, da skuplja govanca od kućnih ljubimaca sa asfalta, da šmirgla željezničke pragove na +40°C, da četkicom za zube skuplja pijesak koji ostane u rigolima poslije zime, da otčepljuje kanalizaciju, da mete ulice...
Problem je što su naši zakonodavci svjesni da ih kad-tad čeka zatvor za počinjena nedjela pa pripremaju teren da im bude lakše na robiji. Ovakvi kakvi su sad, nikad neće promijeniti KZ da se omogući i nametne prisilni rad na robiji. Treba mijenjati sastav parlamenata, pa onda mijenjati zakon.
notsure

#111 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by notsure »

oldplague wrote:Samo što bi besplatna radna snaga iz zatvora zatvorila druga radna mjesta, koja ne bi bilo moguće nadoknaditi u nekolicini zatvora.
Eno ti hiljade radnih mjesta na nekadašnjim Hepokovim plantažama. Pa niko ni da se počeše da ih obrađuje, nego svi kukaju da im "niko neće da pomogne".
Ne trebaju nam "poticaji" i "zaštita domaće proizvodnje". Robijaši (ne mislim na navijače Čelika) treba da proizvode hranu, koja bi se besplatno davala narodnim kuhinjama. Da gaje i beru voće koje bi se dijelilo djeci u školama kao besplatni zdravi obrok. I to sve bez plate, bez penzionog osiguranja, bez slobodnih dana. ROBIJA!!!! Lanci na nogama da ne mogu uteć', i demobilisani borci kao čuvari.
Kakav smo mi lijen narod, ovo bi bila najteža kazna.
lav miko

#112 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by lav miko »

Iako sam do sada bio protivnik smrtne kazne ovaj slucaj mi je promjenio misljenje. Naravno, znam da od toga nema nista jer mi ko fol tezimo EU. Sta sad? Sad ce fino u zatvoru da zive, izmedju ostalog, i na mojoj grbaci i na grbaci tih jadnih roditelja. Barem da uvedu obavezan rad neka zarade to sto tamo pojedu! Pa fino, ko iz americkih filmova, lance na noge pa na ceste da skuplaju smece, cupaju ambroziju i tako jedno 40 godina!
Klodovik

#113 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Klodovik »

Alfons Kauders wrote:
dr.Gonzo wrote:Ako je ubijanje nemoralno i lose, zasto bi jedino drzava imala pravo ga zakonito obavlja?
Veliko NE smrtnoj kazni.
ja sam pragmatik jebes ga...

zasto poslati ubicu na 10-20 godina robije, hraniti ga, oblaciti... prije par godina zvanicno su izbacili podatak da jedan zatvorenik kosta federaciju 70km dnevno, znaci za 10-20 godina od 250 do 500 hiljada km...

i na kraju kad izadje, opet postoji sansa da napravi neki belaj...

a s moralne strane... jebiga, smrtnu dobiju ljudi za gnusne zlocine, ne za ubistvo iz nehata i sl... silovatelji, pedofili, dileri, masovne ubice, kolovodje kriminalnih grupa... nemam nikakav problem s njihovim pogubljenjem
Smrtna kazna je za državu i njene poreske obveznike skuplja od doživotne robije.
osa

#114 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by osa »

nisam čitao kompletnu temu tako da se unaprijed ispričavam ako je nevedeno pitanje već bilo postavljeno, dakle, šta učiniti kad se netko nevin osudi na smrtnu kaznu i ista se izvrši, primjera u svijetu ima puno? i da još dodam zamislite da je to vaše dijete.
Klodovik

#115 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Klodovik »

zambaklija wrote:u principu sam za ito onako kako to npr. u iranu rade napune stadion postave kran sa traverzom od nekih dvadesetak omöi i polahko ih diže...ili kao u kini,pun stadion i onda rokanje sa metkom u potiljak i još familiji ispostave račun za nastale troškove :-)
nu hoćemu u evropu i od tog svega nema ništa a kad uđemo u evropu biće još gore jer uslovi boravka u zatvoru su isti kao u nekom hotelu.neko se zapita šta je sa našim narodom nije ništa,sve prirodno,ovo što se dešava bilo je i prije,nešto se sankcionisalo ali niukom slučaju se nije pisalo itd...o tim slučajevima,nu moja malenkost misli da je za pogoršanje ipak kriva vlast ne iz kurtoazije već stvarno,eto političari kradu,službenici kradu a o policiji da i nepričam,i sve prolazi bez kazne i u tom okruženju nam rastu djeca!MOŽE SAMO BITI GORE! :bih:
Jesi li ulazio u npr. zenički zatvor? Bio u ćelijama?

A vidi patnje u Austriji:

http://www.tutztutz.com/2008/07/world-m ... n-austria/
x0z0y0

#116 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by x0z0y0 »

lav miko wrote:Iako sam do sada bio protivnik smrtne kazne ovaj slucaj mi je promjenio misljenje. Naravno, znam da od toga nema nista jer mi ko fol tezimo EU. Sta sad? Sad ce fino u zatvoru da zive, izmedju ostalog, i na mojoj grbaci i na grbaci tih jadnih roditelja. Barem da uvedu obavezan rad neka zarade to sto tamo pojedu! Pa fino, ko iz americkih filmova, lance na noge pa na ceste da skuplaju smece, cupaju ambroziju i tako jedno 40 godina!
ma kakvo crno cupkanje trave i branje cvijeca
evo brate treba nam autoput svakako!
lopate u ruke i hajmo..od 8 do 8...nazad u celiju...hljeba i vode pa sutra opet
koliko ih je u zatvoru a i koliko ce ih biti ima da autoput dobijemo za godinu!
ovakvi lezihljebovici nisu naucili raditi..i mislim da bi im najveca kazna i bila da ih se zapregne ko konje - sto i jesu
nema ovdje humanosti i merhameta
nisu ga niti ga ni oni imaju pa bolje i ne zasluzuju!
eto im zivot al se pobrinut da mlijeko majcino proplacu ko sto stari kazu!
strasno sam ljuta...strasno....pomislim sta bi uradila da izgubim nekog svoga ...crnilo...

kako da mi gradjani pokrenemo i uspijemo se izboriti za inicijativu prisilnog rada!
sta treba?
potpisi??
kako ide ta procedura??
encian

#117 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by encian »

na ovoj ruznoj temu, pade mi na pamet nesto smijesno. moj prijatelj turcin, kao dokrot nauka koji zivi vani, imao je pravo platiti oko 5000 EUR i u turskoj vojsci provesti samo 3 sedmice. posto nema sanse da ih vojska iskoristi za njihovu ekspertizu za tako kratko vrijeme, tako je grupa od 20tak doktora nauka rukama "sisala" travu oko kasarne te tri sedmice. bukvalno, na koljenima, samo rukama. sljedeca grupa je nastavila gdje su ovi stali, i td. :lol:

ako je do otimanja posla postenima, mozemo im valjda nesto slicno naci u lijepoj nasoj.
perajic

#118 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by perajic »

Kakav prislini rad. Ko ce placati obezbjedjenje dok oni rade? Bjeze nam ljudi iz zatvora, a da ne pobjegnu sa nekakvih trasa autoputa ili nekakvih njiva po zabitima. Na kraju bi puno vise kostalo njihovo obezbjedjenje dok rade, nego vrijednost toga sto urade.
JohnGotti

#119 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by JohnGotti »

Smrtna kazna nije pravda, nego osveta. Zlocin najgore vrste.
Na stranu cinjenica da bi prije ili kasnije i nevin covjek bio pogubljen. Sta onda?
Bezveze, ta nekakva ogorcenost od 10 dana mi nikakvog smisla nema. I sto je najgore, obicno se kanalise u nesto lose i iskoristi za manipulisanje. No, dobro...
Elem, PROTIV.
to je to

#120 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by to je to »

Nisam za smrtnu kaznu iz više razloga:
1. Smrt nije dovoljna kazna za svirepa ubistva. Treba odrediti doživotni zatvor sa teškim radom te ih svakodnevno podsjećati na njihova monstruozna djela.
2. Kako spriječiti da neko nevin ne bude osuđen? Obzirom na situaciju u našoj zemlji, strah me da bi ovakve presude bile samo pokazne vježbe i to na onima koji možda to i ne zaslužuju i da bi svirepi zločinci uspješno izbjegavali i puno blaže kazne, kao i do sada.
chuchumbamayumbe

#121 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by chuchumbamayumbe »

I onda mi neko kaže da Goli otok nije valjao.
Treba ga ponovo aktivirati, napraviti ugovor sa Hrvatskom i tamo ih slati na decenijska ljetovanja.
Kamena neće nestati.
Last edited by chuchumbamayumbe on 17/08/2009 10:23, edited 1 time in total.
superpile

#122 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by superpile »

ja nisam za smrtnu kaznu, jer se pokazala kao slaba prevencija od kriminala. ako pogledamo neke savezne drzave u americi, gdje je dozvoljeno nosenje oruzja i postoji smrtna kazna, nisam siguran da im je situacija mnogo bezbjednija i da zive bez straha.
osim, ako se ne zeli cista osveta. onda cemo vratiti princip taliona i nece nam biti potrebni drugi zakoni. ali kad-tad ce stradati neko ni kriv ni duzan. ko ce onda ici na vjesala ili ce biti kolateralna steta?
po meni,problem su nedoreceni, nejasni i neprovedeni zakoni. nepostojanje zatvora koji bi primili sve osudjenike, pa se onda misli da manji zlocini mogu proci nekaznjeno. generalno, nepostojanje strategije u borbi protiv kriminala, jer su i policiji vezane ruke. slicna stvar je bila u srbiji, kada policija nije mogla nista da uradi, dok se nije proglasilo vanredno stanje. mozda bi i nama trebala koja "sablja", ali ono sto nam definitivno treba je budjenje svijesti politicara, koji su zaduzeni za planiranje i pruzanje mogucnosti policiji da ona radi svoj posao. ili budjenje nase svijesti, da su oni krivci za ovakvu situaciju.
lav miko

#123 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by lav miko »

osa wrote:nisam čitao kompletnu temu tako da se unaprijed ispričavam ako je nevedeno pitanje već bilo postavljeno, dakle, šta učiniti kad se netko nevin osudi na smrtnu kaznu i ista se izvrši, primjera u svijetu ima puno? i da još dodam zamislite da je to vaše dijete.
E sad zamisli kako je kad imas dijete koje hranis od tri kilograma, cuvas ga i vaspitavas da postane dobar covjek, skolujes ga, radujes mu se svaki dan, gledas ga i kad spava i onda dodju dva dripca i uniste ti zivot! Imam sina od sedam godina, strahujem za njegovu buducnost. Vrijeme i okolina u kojoj zivi nikako nije sigurno. Sve cemu ga ucim moze da baci u vodu onoga trenutka kada pocne sam da izlazi. Nisam za to da se olako primjenjuju smrtne kazne kao sto to cine u Kini ali nisam ni za to da neko udje u kafanu i ubije postenog mladica zato sto ga nije usluzio! Zakon i sprovodjenje zakona je to sto bi nas , valjda, trebalo stiti ali u zemlji u kojoj se za silovanje djeteta moze dobiti par godinica zatvora, u zemlji u kojoj nam zatvorenici bjeze i gdje nam ubice dobivaju kojekakve slobodne dane u zatvoru, svasta se moze ocekivati...
pustopoljina

#124 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by pustopoljina »

perajic wrote:Kakav prislini rad. Ko ce placati obezbjedjenje dok oni rade? Bjeze nam ljudi iz zatvora, a da ne pobjegnu sa nekakvih trasa autoputa ili nekakvih njiva po zabitima. Na kraju bi puno vise kostalo njihovo obezbjedjenje dok rade, nego vrijednost toga sto urade.
to su radna mjesta. alternativa tome je: zatvorenici slobodni na ulici ili gledaju tv u zatvoru...obezbjedjenje nezaposleno-sjede ljudi u svojim kucama i povecavaju socijalnu bijedu.drzava sigurna kao i do sad.usteda budzeta kao i sada (srezati izdatke za kulturu).mozda jos neki mmf kredit,da vlada nastavi gradjenje bolje buducnosti gradjanima?! svijetla buducnost...
ako se prica da 40% ljudi u bih legalno radi,tj.zvanicno je oko 40% zaposlenih-onda otvaranje novih radnih mjesta cuvarima i nije neki drzavni trosak-jer drzava ima 60% stanovnistva kojem nije obezbijedila radno mjesto. drzava treba da smanjuje nezaposlenost.
i u tim istim uslovima-"otimanje" radnih mjesta od strane zatvorenika je minorno u odnosu na nedostatak 60% radnih mjesta koje su na ovaj ili onaj nacin politicari uskratili stanovnistvu.
i zadnje-ako cuvari nece nikome disati za vrat,nego biti naoruzani i ako mogu pucati pri pokusaju bijega-onda to nije toliki trosak.
nineinchnails

#125 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by nineinchnails »

mostarac wrote:
Mislim da se smrtna kazna nije ni po YU zakonu mogla izreci osobi mladjoj od 21 godine, sto je meni skroz OK.
Ono jesu monstrumi, ali se isto tako ne mogu smatrati zrelom licnoscu. Tu opicis 40 godina i to je to :D
E dobro si........po toj logici sam mogao do svoje 18-te pobiti sve koji su mi stali na zulj, da mi danas ne smetaju u zivotu, i da ne budem osudjen jer eto "nisam zrela licnost". Ispade po tebi da maloljetnici mogu raditi sta hoce...........
Post Reply