Lexus u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#101 Re: Lexus u Sarajevu

Post by jefferson »

citroen wrote:Kakva plocica, kava hauba,o cemu ljudi pricate.Ajmo na odmor malo Ljudi :zzzz:
Ma super je tema, ali se opet pocela prica koje je auto bolje. To ja zove naprdjivanje, jer svako ima svoj ukus.
Medjutim, s tehnicke strane imaju cinjenice!
Pocelo je da li je Lexus prepakovana Toyota, da bi neko rekao: Pa nije to Audi, on koristi 50% VW-ovih djelova. E pa jeste Audi, i koristi sto je vise moguce zajednickih djelova sto ide na ruku imidza Toyote, a malo manje na ruku Lexusa. Medjutim, to je opravdana strategija, jer se time rezu troskovi, i ne vidim nista lose u tome. Zato BMW ima puno problema kada se desi pad trzista jer nema velike korporacije da ga stiti i da mu ubrizgavaju injekcije da prezivi, zato moraju uvijek biti ispred ostalih. To je donekle istina i za Mercedes (medjutim Daimler puno absorbira tu).
problem je sto se jave ovako ljudi koji nikad nisu sjeli niti u jedno auto osim u svoje koje sad vozaju i pocnu nesto braniti svojim misljenjem bez nekih dokaza.
Sto se tice servisa, da bog dom takvih 10 osvane u BiH!
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#102 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

citroen wrote:Kakva plocica, kava hauba,o cemu ljudi pricate.Ajmo na odmor malo Ljudi :zzzz:
:thumbup:
ocigledno, neko ko je pratio razgovor od pocetka!
:)
Šeha

#103 Re: Lexus u Sarajevu

Post by Šeha »

corolla02 wrote:

Tipicno... :roll: :-) :cry:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#104 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

Šeha wrote:
corolla02 wrote:
Tipicno... :roll: :-) :cry:
Bolan Seha, tebe @fadila dole prozva, i ti osta :?
Šeha

#105 Re: Lexus u Sarajevu

Post by Šeha »

Zove me i Mevla na kafu. :-D

(ovo ja sad imitiram tvoj stil na forumu)
corolla02

#106 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

Šeha wrote:Zove me i Mevla na kafu. :-D

Al' je poenta ista, tebe ni vamo ni tamo..(u tvom zargonu)
:lol:
Šeha

#107 Re: Lexus u Sarajevu

Post by Šeha »

Evo da i ja dodam jos jedan post bez ikakvog smisla (ali bas bez ikakvog smisla i veze sa temom) samo da vidim dokle...
corsa

#108 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corsa »

Sto ga momcino imitiras, sto ga imitiras momcino... :D :D :D
ado-šampion

#109 Re: Lexus u Sarajevu

Post by ado-šampion »

corsa wrote:

Sto ga momcino imitiras, sto ga imitiras momcino... :D :D :D
I on je mene, i on je mene :D :D
whow

#110 Re: Lexus u Sarajevu

Post by whow »

Ovako je glasala Amerika , Lexusa nema ni na mapi . Sta onda ocekivati od Lexusa u Europi .

VOLKSWAGEN JE DOBIO NAJVIŠE NAGRADA
Kupci su najzadovoljniji s Golfom GTI, Tiguanom, Passatom i Passatom CC
Utorak, 18 Kolovoz 2009

U najnovijoj J.D. Power studiji o zadovoljstvu kupaca za tržište SAD-a Volkswagen je izašao kao veliki pobjednik: čak četiri modela – Golf GTI, Tiguan, Passat i Passat CC – bili su pobjednici klase u svom segmentu. Druga mjesta za Jettu (kategorija kompaktnih vozila) i za Routan (minivan segment), koji se može naručiti samo u Americi, zaokružili su izvrstan rezultat Volkswagena. Niti jedan drugi proizvođač nije osvojio toliko odlikovanja u ovogodišnjoj studiji 'Automotive Performance, Execution and Layout APEAL Study 2009'. Preko 80.000 sjevernoameričkih kupaca novih vozila i korisnika leasinga ispitano je od strane instituta za ispitivanje tržišta J.D. Power o zadovoljstvu svojim novim vozilom. Pritom je prilikom ocjenjivanja prikupljeno preko 80 izjava o svojstvima vozila iz područja obrade, opreme i ponašanja u vožnji. Na kraju je šest Volkswagen modela bilo u samom vrhu zadovoljstva kupaca, čime su potvrdili najbolje ocjene za Golf GTI i Passat iz prethodnih godina

VW FOREVER :dance:
whow

#111 Re: Lexus u Sarajevu

Post by whow »

Ovako je glasala Amerika , Lexusa nema ni na mapi . Sta onda ocekivati od Lexusa u Europi .

VOLKSWAGEN JE DOBIO NAJVIŠE NAGRADA
Kupci su najzadovoljniji s Golfom GTI, Tiguanom, Passatom i Passatom CC
Utorak, 18 Kolovoz 2009

U najnovijoj J.D. Power studiji o zadovoljstvu kupaca za tržište SAD-a Volkswagen je izašao kao veliki pobjednik: čak četiri modela – Golf GTI, Tiguan, Passat i Passat CC – bili su pobjednici klase u svom segmentu. Druga mjesta za Jettu (kategorija kompaktnih vozila) i za Routan (minivan segment), koji se može naručiti samo u Americi, zaokružili su izvrstan rezultat Volkswagena. Niti jedan drugi proizvođač nije osvojio toliko odlikovanja u ovogodišnjoj studiji 'Automotive Performance, Execution and Layout APEAL Study 2009'. Preko 80.000 sjevernoameričkih kupaca novih vozila i korisnika leasinga ispitano je od strane instituta za ispitivanje tržišta J.D. Power o zadovoljstvu svojim novim vozilom. Pritom je prilikom ocjenjivanja prikupljeno preko 80 izjava o svojstvima vozila iz područja obrade, opreme i ponašanja u vožnji. Na kraju je šest Volkswagen modela bilo u samom vrhu zadovoljstva kupaca, čime su potvrdili najbolje ocjene za Golf GTI i Passat iz prethodnih godina

VW FOREVER :dance:
corolla02

#112 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

hajd' da malo ozivimo temu, i ne zaboravimo ko je na vrhu!

8-)
jefferson

#113 Re: Lexus u Sarajevu

Post by jefferson »

corolla02 wrote:hajd' da malo ozivimo temu, i ne zaboravimo ko je na vrhu!

8-)
joj boze sacuvaj, gori si od prosjecnog vozaca Golfa II u BiH!
corolla02

#114 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

jefferson wrote:

8-)
Jucer, jedan ovakav vidjen na cesti, pa se sjetih da postoji ova tema ovdje!
;-)
jefferson

#115 Re: Lexus u Sarajevu

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
jefferson wrote:

8-)
Jucer, jedan ovakav vidjen na cesti, pa se sjetih da postoji ova tema ovdje!
;-)
waow, blago tebi!
tataratira

#116 Re: Lexus u Sarajevu

Post by tataratira »

:lol: Opet Golf najbolji, pa nema smisla
corolla02

#117 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

waow, blago tebi!
Inace, poslje odem do banke koja uvjek prodaje dobra polovna auta i bio je u nazad par dana i Prius 2010, kontam da ga skinem za ovaj forum ovdje, ali ipak utece prije mene, ide ko halva sta li!?
:D
jefferson

#118 Re: Lexus u Sarajevu

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
waow, blago tebi!
Inace, poslje odem do banke koja uvjek prodaje dobra polovna auta i bio je u nazad par dana i Prius 2010, kontam da ga skinem za ovaj forum ovdje, ali ipak utece prije mene, ide ko halva sta li!?
Da mi neko to govno od auta, koje je prema prirodi gore nego prosjecan Volvo sa 18 tockova, dadne, vjerovatno bi ga prodao i kupio Jettu TDI kad vec eto planiram stedjeti!
corolla02

#119 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
corolla02 wrote:
waow, blago tebi!
Da mi neko to govno od auta, koje je prema prirodi gore nego prosjecan Volvo sa 18 tockova, dadne, vjerovatno bi ga prodao i kupio Jettu TDI kad vec eto planiram stedjeti!
I to je stvar izbora!
PS
a ovo za Volvo/Hammera vs Hybrid je skros netacno!
jefferson

#120 Re: Lexus u Sarajevu

Post by jefferson »

a ovo za Volvo/Hammera vs Hybrid je skros netacno
aha, pa de eto prosvjetli nas konacno jednim argumentom u ovih nekoliko zadnjih mjeseci!
corolla02

#121 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
aha, pa de eto prosvjetli nas konacno jednim argumentom u ovih nekoliko zadnjih mjeseci!
ne znam hoces li se sloziti ali ova prica ipak ima izvor u ovome TDI, tj. nije plasirana od svakoga vec od specificne grupacije lovera! :D

Sto se tice hybridne technologije i batterija, Toyota vise nije jedina koja plasira hybridni produkt na trzistu, mnogi drugi su se uhvatili ove tehnologije. A znas kakva je Amerika sto se tice okolisa, auto tehnicki nemora biti ispravno ali "emission test" mora biti prioritet. Isto je i sa batterijama koje su predvidjene da traju koliko i samo auto. Takodjer, ne bi govrnment davao tax credit od nekih $2000 za kupovinu Priusa ili drugih hybrida u startu.

A sad da ja tebe pitam, sta biva sa regularnim baterijama kod auta, cellphona, televizori, kompijutera, itd itd :?:
jefferson

#122 Re: Lexus u Sarajevu

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
jefferson wrote:
ne znam hoces li se sloziti ali ova prica ipak ima izvor u ovome TDI, tj. nije plasirana od svakoga vec od specificne grupacije lovera! :D

Sto se tice hybridne technologije i batterija, Toyota vise nije jedina koja plasira hybridni produkt na trzistu, mnogi drugi su se uhvatili ove tehnologije. A znas kakva je Amerika sto se tice okolisa, auto tehnicki nemora biti ispravno ali "emission test" mora biti prioritet. Isto je i sa batterijama koje su predvidjene da traju koliko i samo auto. Takodjer, ne bi govrnment davao tax credit od nekih $2000 za kupovinu Priusa ili drugih hybrida u startu.

A sad da ja tebe pitam, sta biva sa regularnim baterijama kod auta, cellphona, televizori, kompijutera, itd itd :?:
Proizvodjaci TV-a, cell phonea itd, itd, ne tvrde da ima najcisci proizvod, tako da oni ne spadaju u tu kategoriju.
Ja sam te fino pitao, a ti meni nikako da das ARGUMENT! Daj mi dokaz da ta baterija kada auto ode na otpad ne zagadjuje okolinu! Inace sam vozam TDI, vozio sam i Priusa, i mogu ti reci iz ISKUSTVA da TDI trosi manje, a pazi sad, moze se reciklirati!
corolla02

#123 Re: Lexus u Sarajevu

Post by corolla02 »

Proizvodjaci TV-a, cell phonea itd, itd, ne tvrde da ima najcisci proizvod, tako da oni ne spadaju u tu kategoriju.
Ja sam te fino pitao, a ti meni nikako da das ARGUMENT! Daj mi dokaz da ta baterija kada auto ode na otpad ne zagadjuje okolinu! Inace sam vozam TDI, vozio sam i Priusa, i mogu ti reci iz ISKUSTVA da TDI trosi manje, a pazi sad, moze se reciklirati![/quote]

Reciklaza, reciklaza naravno; pazi sto se tice Toyote oni ce ti jos dati i $$$ kad dovezes auko k njima, jer je previse $$$ ulozeno u tu technologiju da bi tek tako zavrsavala na odpadu ili zagadjvala okolinu. Jos nesto Toyota od pocetka Priusa nije ni jednu bateriju zamjenila radi toga sto je "posve" propala. Jedino prilikom udesa ako se osteti ista. Uostalom, sitnica je bilo tu i tamo i sve su pokrivene garancijom ko i na svakom drugom autu, hybrid ili nehybrid!
jefferson

#124 Re: Lexus u Sarajevu

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
Ja sam te fino pitao, a ti meni nikako da das ARGUMENT! Daj mi dokaz da ta baterija kada auto ode na otpad ne zagadjuje okolinu! Inace sam vozam TDI, vozio sam i Priusa, i mogu ti reci iz ISKUSTVA da TDI trosi manje, a pazi sad, moze se reciklirati!
Reciklaza, reciklaza naravno; pazi sto se tice Toyote oni ce ti jos dati i $$$ kad dovezes auko k njima, jer je previse $$$ ulozeno u tu technologiju da bi tek tako zavrsavala na odpadu ili zagadjvala okolinu. Jos nesto Toyota od pocetka Priusa nije ni jednu bateriju zamjenila radi toga sto je "posve" propala. Jedino prilikom udesa ako se osteti ista. Uostalom, sitnica je bilo tu i tamo i sve su pokrivene garancijom ko i na svakom drugom autu, hybrid ili nehybrid!
:D[/quote]

Da ali nisi mi opet naveo neki izvor koji potvrdjuje da Toyota reciklira tu bateriju!
To je isto kao da ja kazem tebi da TDI ima cisci ispuh a ti onda meni povjerujes jer sam ja rekao.
Kontas li ti uopce sta sam ja tebe upitao u postu kada sam ti rekao da nam dadnes argument, a argument se podkrepljuje dokazom!
Šeha

#125 Re: Lexus u Sarajevu

Post by Šeha »

Procitajte "dust to dust" izvjestaj, interesantno je stivo. (upozorenje: 400 strana)

U medjuvremenu i ovo je zanimvljiv clanak za one koji citaju engleski:
Hidden cost of driving a Prius

Totaling all the energy expended, from design to junkyard, a Hummer may be a better bargain.
By James L. Martin

When it comes to protecting the environment, senior citizens should concentrate more on the total energy consumed in building and operating a car than its fuel efficiency - no matter how impressive the statistics appear on the window sticker at the showroom.
A prime example is Toyota's Prius, a compact hybrid that's beloved by ardent environmentalists and that fetches premium prices because it gets nearly 50 miles-per- gallon in combined highway/city driving.
Yet, new data have emerged that show the Prius may not be quite as eco-friendly as first assumed - if you pencil in the environmental negatives of producing it in the first place.
Like most hybrids, the Prius relies on two engines - one, a conventional 76-horsepower gasoline power plant, and a second, battery-powered, that kicks in 67 more horses. Most of the gas is consumed as the car goes from 0 to 30, according to alarmed Canadian environmentalists, who say Toyota's touting of the car's green appeal leaves out a few pertinent and disturbing facts.
The nickel for the battery, for instance, is mined in Sudbury, Ontario, and smelted at nearby Nickel Centre, just north of the province's massive Georgian Bay.
Toyota buys about 1,000 tons of nickel from the facility each year, ships the nickel to Wales for refining, then to China, where it's manufactured into nickel foam, and then onto Toyota's battery plant in Japan.
That alone creates a globe-trotting trail of carbon emissions that ought to seriously concern everyone involved in the fight against global warming. All told, the start-to- finish journey travels more than 10,000 miles - mostly by container ship, but also by diesel locomotive.
But it's not just the clouds of greenhouse gases generated by all that smelting, refining,
manufacturing and transporting that worries green activists. The 1,250-foot-tall smokestack that spews huge puffs of sulphur dioxide at the Sudbury mine and smelter operation has left a large swath of the surrounding area looking like a surrealistic scene from the depths of hell.
On the perimeter of the area, skeletons of trees and bushes stand like ghostly sentinels guarding a sprawling wasteland. Astronauts in training for NASA actually have practiced driving moon buggies on the suburban Sudbury tract because it's considered a duplicate of the Moon's landscape.
"The acid rain around Sudbury was so bad it destroyed all the plants, and the soil slid down off the hillside," David Martin, Greenpeace's energy coordinator in Canada, told the London Daily Mail.
"The solution they came up with was the Superstack. The idea was to dilute pollution, but all it did was spread the fallout across northern Ontario," Martin told the British newspaper, adding that Sudbury remains "a major environmental and health problem. The environmental cost of producing that car battery is pretty high."
A "Dust to Dust" study by CNW Marketing Research of Bandon, Ore., shows the overall eco-costs of automotive hybrids may be even higher.
Released last December, the study tabulated all data on the energy necessary to plan, build, sell, drive and dispose of a vehicle from drawing board to junkyard, including such items as plant-to-dealer fuel costs, distances driven, electricity usage per pound of material in each vehicle, and hundreds of other variables.
To put the data into understandable terms for consumers, CNW translated it into a "dollars per lifetime mile" figure, or the energy cost per mile driven. When looked at from that perspective, the Prius and other hybrids quickly morphed from fuel-sippers into energy-guzzlers.
The Prius registered an energy-cost average of $3.25 per mile driven over its expected life span of 100,000 miles. Ironically, a Hummer, the brooding giant that has become the bête noir of the green movement, did much better, with an energy-cost average of $1.95 over its expected life span. And its crash protection makes it far safer than the klix Prius.
Such information should be of major concern to senior citizens - especially those on a fixed budget.
If seniors need a small gas-sipping car for city travel, however, the undisputed champion is Toyota's own gasoline-powered subcompact, the Scion xB, whose energy cost averaged a negligible 48 cents for each mile traveled over its lifetime.
Fully armed with all the facts, seniors may want to zip down to their nearest Toyota
dealer and trade in their Priuses for Scion xBs. That would be the equivalent of reducing their energy footprint from a size 24D to about a size 5A. In the case of global warming, one small step for man may turn out to be a giant leap for mankind.
Post Reply