kako državna administracija UŽIVA
-
modesti
#101 Re: kako državna administracija UŽIVA
U mom DZ se sudaraju guzicama jedino ljudi koji kao blesavi čekaju na red iako se moraš naručiti 5 dana ranije. Znam za pokazatelje i planirana radna mjesta i mislim da u određenim segmentima ima višak kadra (što se, barem meni, kristalno složi kada krenem vaditi neke papire, daleko bilo da izgubim ličnu kartu), administracija je pretrpana, suvišna, neuvezana što rezultira prekomjernim kadrom na 1001 mjestu. Međutim, nisam ja reagovala na tvoj post već na druge, čini mi se don vitin ili već nečiji. Ne prozivate nikog osim prosvjetu i smatram da je to žalosno. Istina, nisam uošte upoznata sa situacijom van SA kantona, nešto čujem kao i većina ali se ne unosim pretjerano jer mi je i mog kantona na vrh glave. Imaš 2-3 godine koje slijede sada za srednje škole gdje je mnogo manje upisane djece (djeca rođena u ratnom periodu) ali će se i to riješiti za 2-3 godine. Misliš da su baš svi blesavi i ne znaju koliko djece će im se upisati 2012.?
-
zonbirile
#102 Re: kako državna administracija UŽIVA
----------------------------------modesti wrote:U mom DZ se sudaraju guzicama jedino ljudi koji kao blesavi čekaju na red iako se moraš naručiti 5 dana ranije. Znam za pokazatelje i planirana radna mjesta i mislim da u određenim segmentima ima višak kadra (što se, barem meni, kristalno složi kada krenem vaditi neke papire, daleko bilo da izgubim ličnu kartu), administracija je pretrpana, suvišna, neuvezana što rezultira prekomjernim kadrom na 1001 mjestu. Međutim, nisam ja reagovala na tvoj post već na druge, čini mi se don vitin ili već nečiji. Ne prozivate nikog osim prosvjetu i smatram da je to žalosno. Istina, nisam uošte upoznata sa situacijom van SA kantona, nešto čujem kao i većina ali se ne unosim pretjerano jer mi je i mog kantona na vrh glave. Imaš 2-3 godine koje slijede sada za srednje škole gdje je mnogo manje upisane djece (djeca rođena u ratnom periodu) ali će se i to riješiti za 2-3 godine. Misliš da su baš svi blesavi i ne znaju koliko djece će im se upisati 2012.?
mislim da su svi ne blesavi nego đubrad i da im se može.Objasni kako II Gimnazija koja je radila u dvije smjene sada radi samo jednu.Koju to kvotu ostvare profesori.Nema tu mnogo priče,osnov piramide je proizvodnja,sve ostalo pada ako padne temelj.Koji idiotizam dati nastavniku 1000-1300km,a rudar gine za 700km.
-
modesti
#103 Re: kako državna administracija UŽIVA
Prvi navod:zonbirile wrote: Objasni kako II Gimnazija koja je radila u dvije smjene sada radi samo jednu.Koju to kvotu ostvare profesori.Nema tu mnogo priče,osnov piramide je proizvodnja,sve ostalo pada ako padne temelj.Koji idiotizam dati nastavniku 1000-1300km,a rudar gine za 700km.
Druga gimnazija već godinama ne radi u jednoj smjeni, malo ti je stara informacija. Znam ljude koji tamo rade, jel. Mislim čak od 2002. godine ili tako nekako. Ima nešto preko 30 odjeljenja pa ti računaj. Oprostićeš mi što ne znam tačan broj ali možeš to doznati vrlo jednostavno ako te baš interesuje.
Drugi navod:
I meni je žao rudara. Žao mi je i porodilja koje dobivaju manje od 400 KM dok im dijete ne napuni godinu dana. Žao mi je najviše štićenika Zavoda "Pazarić" kao i osoblja koje nema da im da ono što im treba pa od svoje kuće donose (a i oni su na budžetu). Ali nemojmo miješati teze. Argument ti je totalno apsurdan.
Dakle: 1. Sa kojom spremom radiš? 2. Kolika ti je plata? 3. Nemoj mi reći da ti je plata kao rudarima (osim ako ne radiš sa NSS ili SSS).
Ne mislim da ćeš mi odgovoriti na ova pitanja jer kako reče @to je to, šta to mene briga, niste vi na budžetu. U stvari, prpa vas je
-
zonbirile
#104 Re: kako državna administracija UŽIVA
---------------------------------------modesti wrote:Prvi navod:zonbirile wrote: Objasni kako II Gimnazija koja je radila u dvije smjene sada radi samo jednu.Koju to kvotu ostvare profesori.Nema tu mnogo priče,osnov piramide je proizvodnja,sve ostalo pada ako padne temelj.Koji idiotizam dati nastavniku 1000-1300km,a rudar gine za 700km.
Druga gimnazija već godinama ne radi u jednoj smjeni, malo ti je stara informacija. Znam ljude koji tamo rade, jel. Mislim čak od 2002. godine ili tako nekako. Ima nešto preko 30 odjeljenja pa ti računaj. Oprostićeš mi što ne znam tačan broj ali možeš to doznati vrlo jednostavno ako te baš interesuje.
Drugi navod:
I meni je žao rudara. Žao mi je i porodilja koje dobivaju manje od 400 KM dok im dijete ne napuni godinu dana. Žao mi je najviše štićenika Zavoda "Pazarić" kao i osoblja koje nema da im da ono što im treba pa od svoje kuće donose (a i oni su na budžetu). Ali nemojmo miješati teze. Argument ti je totalno apsurdan.
Dakle: 1. Sa kojom spremom radiš? 2. Kolika ti je plata? 3. Nemoj mi reći da ti je plata kao rudarima (osim ako ne radiš sa NSS ili SSS).
Ne mislim da ćeš mi odgovoriti na ova pitanja jer kako reče @to je to, šta to mene briga, niste vi na budžetu. U stvari, prpa vas jekako bi se pohvalio da ti je niska plata, jedva bi dočekao u ovakvoj raspravi. Ili, navedeš neki smiješni iznos koji ni blizu nije tačan
do 2005g radila samo u jednoj smjeni,dijete mi išlo.
Meni nije žao,već je idiotluk takva postavka
Još veći je idiotluk,pitanje spreme,očito živiš u svijetu imaginacije.
Ne imam solidnu platu u solidnoj firmi,ali problem svesti na lična suočavanja je kretenizam.Zemlja ne može podnjeti 67% zarade da troši na upravu,buđetske korisnike i tu nema prepirke.Znaš šta je još kurvanjski,realni sektor radi,djeluje u realnom okruženju,nabavka,proizvodnja,prodaja,realizacija i sl.Tu nema lamentiranja nad sudbinom,ili plivaš,ili otpustaš radnike.Kod privatnika još žešće.Samo buđetlije imaju sto i jednu murafu,da opravdaju svoj nerad,evo i rad,ali između hljeba i pozorišta,bira se hljeb.
-
modesti
#105 Re: kako državna administracija UŽIVA
Dragi moj zonbirile, očito nema načina da jedno drugom promijenimo stav. Ti misliš da niko živ na budžetu ništa ne radi ništa korisno (barem tolik korisno da zaradi svoju platu), ja tako ne mislim. Također, ne mislim da svi na budžetu rade kako treba, isto kao što ni svi u privredi ne rade kako treba. Neću ja tebe ubijeđivati u nešto što odbijaš na prvu loptu, nema ni smisla ni potrebe. Nikada nisam rekla da privreda nije bitan faktor, glupost, ali i ne mislim da treba budžetu skresati plate u tolikoj mjeri da postanu problem. Tvoja argumentacija u vezi sa rudarima i ostalim zanimanjima koja zarađuju daleko ispod tvoje i moje plate stvarno nisu na mjestu i nemaju logike.
Ali nema veze, svako živi sa svojim stavovima i niti ćeš ti šta promijeniti niti ja. Opet mi je dokundisala ova tema, imam osjećaj da pričam sa zidovima.
Ali nema veze, svako živi sa svojim stavovima i niti ćeš ti šta promijeniti niti ja. Opet mi je dokundisala ova tema, imam osjećaj da pričam sa zidovima.
-
zonbirile
#106 Re: kako državna administracija UŽIVA
-----------------------------------modesti wrote:Dragi moj zonbirile, očito nema načina da jedno drugom promijenimo stav. Ti misliš da niko živ na budžetu ništa ne radi ništa korisno (barem tolik korisno da zaradi svoju platu), ja tako ne mislim. Također, ne mislim da svi na budžetu rade kako treba, isto kao što ni svi u privredi ne rade kako treba. Neću ja tebe ubijeđivati u nešto što odbijaš na prvu loptu, nema ni smisla ni potrebe. Nikada nisam rekla da privreda nije bitan faktor, glupost, ali i ne mislim da treba budžetu skresati plate u tolikoj mjeri da postanu problem. Tvoja argumentacija u vezi sa rudarima i ostalim zanimanjima koja zarađuju daleko ispod tvoje i moje plate stvarno nisu na mjestu i nemaju logike.
pa skaćemo sa primjera na primjer bez veze.Evo konkretno sa 67% svesti potrošnju na 30%.U čemu je problem?Evo svijet ima na 1000 stanovnika 1 policajca,Sarajevo bi trebalo imati 400.Raspitaj se koliko ih ima.Evo ti primjer opština.Prije rata SRBiH imala 108,sada samo Federacija 102.Ako prkno od grada,Sarajevo ima 4 gradske opštine i par (valjda seoskih),koliko ih šta misliš ima Minhen,London.U pravu su da nisu svi isto opterećeni ni raspoređeni,i najveći se šljam krije iza onih ljudi što ikako rade,ali morate shvatiti da nema više ko da namakne ta sredstva.
-
modesti
#107 Re: kako državna administracija UŽIVA
Shvatam ja od početka tvoj prijedlog ali pazi sad. OK, hajdemo odpustiti npr. 500 profesora u srednjim školama (uzimam prosvjetu kao primjer da se ko ne naljuti
). Šta misliš, po kom osnovu bi višak dobivao otkaze? Da li misliš da bi otpustili one koji ne rade kako treba ili one koji nemaju zaleđinu? Tvoje dijete je završilo srednju školi ali hajde, vrati se u period dok je išao/la u školu. Zamisli koga bi mogli otpustiti.
Kojeg bi doktora otpustili? Onoga bez zaleđa ili onoga "podobnog"? Onoga koji pošteno radi ili onoga koji uzima mito jer mu se može?
U jednoj školi na Grbavici je odmah nakon rata radio jedan nastavnik koji je koristio termine "hina" i slično (čula ga ja svojim ušima). Mislila sam da je to manjak kadra nakon rata pa su primili koga god dok se ne snađu. Prije 2 mjeseca sam ga prepoznala u školi gdje sam upisala sina. Ne bih se smjela zakleti da ne predaje maternji jezik ali ću saznati ako mi bude predavao sinu
da li misliš da bi njemu dali otkaz jer nije naučio da priča nikada? Samo mi nemoj reći da treba dobra revizija diploma i slično, znamo svi da ništa od toga nema.
Da sumiram, ja se apsolutno slažem da treba napraviti čistku svugdje. Pored budžeta, pod obavezno čistka i na Birou za nezaposlene kako se ne bi desilo da te šef nije prijavio pa imaš džaba zdravstveno a ono ga ja plaćam
samo ne znam na koji način se to može srediti. Ali definitivno praviti socijalne slučajeve od budžetskih institucija je nakaradno. Zašto? Zato što se nikom ne bi svidjelo da se svaka od tih usluga plaća.
Drugo: podebljati inspekcije. Kada vi u privredi niste u stanju da se izborite za osnovna prava radnika pa nemate više od 15 dana godišnjeg, onda treba neka inspekcija koja će tog privrednika-šefa zavrnuti po ušima. Ili, osnujte neki funkcionalni sindikat
Treće: prisiliti i privrednika-šefa da svakog radnika prijavi na punu platu a ne na minimalac od kojeg se ne plaća ni zdravstveno ni penziono pa onda imamo taj deficit. Ma, nemojte mi reći da prvi put čujete za ovaj problem. Ako ništa, na budžetu prijavljuju kompletnu platu na koju dobro platim svaki fening poreza. Čak i neki porez za prirodne nepogode ili tako nešto
Da li treba da iščačkam cifru koliko je ljudi na Birou ili na minimalcu? Naravno, taj prijavljeni minimalac ulazi u onaj prosjek sa kojim se kofrčite pa ja imam dobro višu platu od prosjeka.
Kojeg bi doktora otpustili? Onoga bez zaleđa ili onoga "podobnog"? Onoga koji pošteno radi ili onoga koji uzima mito jer mu se može?
U jednoj školi na Grbavici je odmah nakon rata radio jedan nastavnik koji je koristio termine "hina" i slično (čula ga ja svojim ušima). Mislila sam da je to manjak kadra nakon rata pa su primili koga god dok se ne snađu. Prije 2 mjeseca sam ga prepoznala u školi gdje sam upisala sina. Ne bih se smjela zakleti da ne predaje maternji jezik ali ću saznati ako mi bude predavao sinu
Da sumiram, ja se apsolutno slažem da treba napraviti čistku svugdje. Pored budžeta, pod obavezno čistka i na Birou za nezaposlene kako se ne bi desilo da te šef nije prijavio pa imaš džaba zdravstveno a ono ga ja plaćam
Drugo: podebljati inspekcije. Kada vi u privredi niste u stanju da se izborite za osnovna prava radnika pa nemate više od 15 dana godišnjeg, onda treba neka inspekcija koja će tog privrednika-šefa zavrnuti po ušima. Ili, osnujte neki funkcionalni sindikat
Treće: prisiliti i privrednika-šefa da svakog radnika prijavi na punu platu a ne na minimalac od kojeg se ne plaća ni zdravstveno ni penziono pa onda imamo taj deficit. Ma, nemojte mi reći da prvi put čujete za ovaj problem. Ako ništa, na budžetu prijavljuju kompletnu platu na koju dobro platim svaki fening poreza. Čak i neki porez za prirodne nepogode ili tako nešto
- don vito
#108 Re: kako državna administracija UŽIVA
Jesam li prije nekoliko postova dobro predvidio da, kada bi se dzabojede pitalo, oni bi teret za prevladavanje deficita u budzetu prebacili na radnike u privatno-proizvodnom sektoru? Evo mjera koje predlaze budzetska korisnica za prevladavanje 418 miliona maraka minusa:
Sta reci a sacuvati hladnu glavu za komentar ovakve socijalne "senzibilnosti". Da vidis, gospodjo, kako se lako utvrde kriteriji za otpustanje radnika u privredi cim firma udje u "crveno".1. Ne otpustati budzetske korisnike jer "praviti socijalne slučajeve od budžetskih institucija je nakaradno", a i "tesko je utvrditi kriterije za otpustanje".
Koje licemjerje, da ne kazem bezobrazluk, na kojem se tacno vidi razmisljanje nekoga ko zivi na drzavnoj sisi. Da se sadasnji dzabojedi nadju u "kapitalizmu" koji je svuda oko njih, garantujem da bi bili manji od makova zrna. Da Keso ili Alicka imaju ovlastenja vlasnika privatnih firmi i kazu "ne pocne li nastava do 7. septembra, otkaz svim strajkacima, a umjesto njih na birou ima radne snage", ne da ne bi prosvjetari strajkovali, nego bi sami trazili da im se plata smanji za 20-30 posto samo da ostanu na poslu. Vrlo svjez primjer je strajk masinovodja, cim su ih malo stisli, dzabojedi odustaju od strajka samo da se ne postavi pitanje otkud 300 masinovodja na 10 lokomotiva.2. Podebljati inspekcije. Kada vi u privredi niste u stanju da se izborite za osnovna prava radnika pa nemate više od 15 dana godišnjeg, onda treba neka inspekcija koja će tog privrednika-šefa zavrnuti po ušima. Ili, osnujte neki funkcionalni sindikat.
Prvo, gospodjo, ne placate vi "svaki fening poreza" nego oni koji pune budzet, a to definitivno nisu dzabojedi. Drugo, malo vam je para koje ste oteli od privrede nakon uvodjenja PDV-a pa bi jos stegnuli radnike u privredi? Imate li obraza da kazete koliko su vam ukupna primanja narasla od 2006. godine? Samo u zadnjih 12 mjeseci to je u slucaju prosvjete, koliko se sjecam, 23 indeksna boda. Te pare nisu pale s neba nego su otete od privrede kroz namete kojima je opterecen cjelokupni proces, od nabavke repromaterijala, preko proizvodnje do plasmana na trziste pa cak i proizvoda koji ostanu neprodati. Mit o privatnicima koji radnicima daju astronomske plate a prijavljuju ih na minimalac nastao je u glavama budzetskih korisnika kao opravdanje za vlastite privilegije koje je "crno na bijelo" iznio baraba-bandit. U najvecem broju slucajeva, "petljavina" sa minimalcem je u okvirima +/-100 maraka, odnosno hoce li plata radnika u privredi biti 500 ili 600 maraka sto je mnogima uslov prezivljavanja. Ali, toga naravno nisu svjesni dzabojedi, oni zive u svom svijetu "daj meni, otimaj od drugih, za njih me zaboli".3. Treće: prisiliti i privrednika-šefa da svakog radnika prijavi na punu platu a ne na minimalac od kojeg se ne plaća ni zdravstveno ni penziono pa onda imamo taj deficit. Ma, nemojte mi reći da prvi put čujete za ovaj problem. Ako ništa, na budžetu prijavljuju kompletnu platu na koju dobro platim svaki fening poreza.
-
to je to
#109 Re: kako državna administracija UŽIVA
Umjesto tjeranja privrednika da prijavljuju radnike (ta vrsta akcije je skoro pa nemoguća) treba smanjiti obaveze (na platu i iz plate).
Ali to opet znači manji priliv novca u državnu kasu i eto nas opet u zacaranom krugu....
Ali to opet znači manji priliv novca u državnu kasu i eto nas opet u zacaranom krugu....
-
modesti
#110 Re: kako državna administracija UŽIVA
don vito, ti si tipični egzampler da je osnov percepcije ono što čovjek želi da percipira
sam sebi skačeš u usta sa argumentima tipa-mi u privredi malčice zavrćemo na prijavama minimalaca ali vi na budžetu ništa ne plaćate. Dovoljno suludo da se upitam ko li je tebe igdje zaposlio i kakva nam je privreda kada nisi u stanju da razumiješ nekoliko prosto-proširenih rečenica.
U stvari, tebi nije u cilju da, makar za sebe i ovdje na forumu, pokušaš naći normalno rješenje već da oblatiš sve budžetske korisnike. Pa, ti onda nemoj ni koristiti usluge prosvjete (po tvom pisanju bih rekla da i nisi), zdravstva, policije, sudstva... već lijepo ostani na minimalcu, nećeš ništa ni plaćati (druga opcija: prijavi se na Biro a radi na crno) a kad ti štagod u životu zatreba, lovu na sunce pa privatno. I eto rješenja koje je u skladu sa tvojim neargumentovanim postovima.
Osim toga, termin džabojedi ili već koji koristiš vjerovatno koristiš u cilju uvrede ali kao što rekoh od takvih osoba me ne može ništa uvrijediti. Pandan bi bio da ja tebe nazovem intelektualno deficitnim ali se bojim da bih time uvrijedila osobe sa posebnim potrebama
i onda rasprava krene nekim drugim tokom tipa "reći ću te mami, vidjećeš ti." Toliko o tvojoj ozbiljnosti.
U stvari, tebi nije u cilju da, makar za sebe i ovdje na forumu, pokušaš naći normalno rješenje već da oblatiš sve budžetske korisnike. Pa, ti onda nemoj ni koristiti usluge prosvjete (po tvom pisanju bih rekla da i nisi), zdravstva, policije, sudstva... već lijepo ostani na minimalcu, nećeš ništa ni plaćati (druga opcija: prijavi se na Biro a radi na crno) a kad ti štagod u životu zatreba, lovu na sunce pa privatno. I eto rješenja koje je u skladu sa tvojim neargumentovanim postovima.
Osim toga, termin džabojedi ili već koji koristiš vjerovatno koristiš u cilju uvrede ali kao što rekoh od takvih osoba me ne može ništa uvrijediti. Pandan bi bio da ja tebe nazovem intelektualno deficitnim ali se bojim da bih time uvrijedila osobe sa posebnim potrebama
-
modesti
#111 Re: kako državna administracija UŽIVA
to je to wrote:Umjesto tjeranja privrednika da prijavljuju radnike (ta vrsta akcije je skoro pa nemoguća) treba smanjiti obaveze (na platu i iz plate).
Ali je i nemoguće da smanje npr. broj dežurnih ljekara na CUM-u jer ima samo jedan. Mislim da nije ni rješenje srezati plate linearno, ne možeš invalidu srezati 10% na 300 KM kao i meni na 1300 KM a kao i gospođi ministarki na bogtepitaokoliko KM. Jednostavno nije fer, stvaraju se socijalni slučajevi.
-
zonbirile
#112 Re: kako državna administracija UŽIVA
///////////////////////////////////////modesti wrote:to je to wrote:Umjesto tjeranja privrednika da prijavljuju radnike (ta vrsta akcije je skoro pa nemoguća) treba smanjiti obaveze (na platu i iz plate).
Ali je i nemoguće da smanje npr. broj dežurnih ljekara na CUM-u jer ima samo jedan. Mislim da nije ni rješenje srezati plate linearno, ne možeš invalidu srezati 10% na 300 KM kao i meni na 1300 KM a kao i gospođi ministarki na bogtepitaokoliko KM. Jednostavno nije fer, stvaraju se socijalni slučajevi.
to je ve' Yarobljeni um.Kakvi socijalni slu;ajevi,[ta je sa otpu[tenim ljudima.U tome ijest fol,pusti stalno primjer u CUM/u,evo ja 'u ti re'i,staviti dva de&urna iz dsomova ydravlja,gdje ih je vi[ak
- don vito
#113 Re: kako državna administracija UŽIVA
Zaposlio me poslodavac u privatnoj firmi. Firma zivi od onoga sto proizvede i proda. Iz budzeta nismo nikad nista dobili. Placamo redovno sve obaveze drzavi i od toga i ti dobivas platu. Ako ni zbog ceg drugog a ono zbog ovog posljednjeg, je'l' te imalo stid zbog recenice koju si napisala?modesti wrote:ko li je tebe igdje zaposlio i kakva nam je privreda kada nisi u stanju da razumiješ nekoliko prosto-proširenih rečenica.
Ne sekiraj se ti za moju pismenost. Ucio sam u vrijeme kada je obrazovanje bilo puno bolje jer su u prosvjeti bili zaposleni ljudi koji su svoj posao radili s ljubavlju i puno kvalitetnije. Tvoji "argumenti" su mi dokaz stanja obrazovnog sistema. Sta li, boze, djecu ucis kako funkcionise drzava i ekonomija? "Donese roda s neba pare u budzet, a onda mi budzetski korisnici uzmemo koliko nam treba. A ako rodi ispadne malo para iz zavezljaja tokom leta, mi budzetski korisnici ne pristajemo na manje plate nego stupamo u strajk."U stvari, tebi nije u cilju da, makar za sebe i ovdje na forumu, pokušaš naći normalno rješenje već da oblatiš sve budžetske korisnike. Pa, ti onda nemoj ni koristiti usluge prosvjete (po tvom pisanju bih rekla da i nisi), zdravstva, policije, sudstva... već lijepo ostani na minimalcu, nećeš ništa ni plaćati (druga opcija: prijavi se na Biro a radi na crno) a kad ti štagod u životu zatreba, lovu na sunce pa privatno. I eto rješenja koje je u skladu sa tvojim neargumentovanim postovima.
Naravno, ja sam za kapitalizam, sto ne bih bas rekao za tebe. Ja zivim u kapitalizmu, platu ne dobivam iz budzeta vec je sam zaradim. A ti? Jesi sigurna da bi ostala na poslu ako bi se javna potrosnja smanjila na 40 posto BDP-a koliko je u normalnim zemljama.
Necu se spustati na tvoj nivo da kazem da si "intelektualno deficitarna". Ali si bezobzirna i licemjerna, onako kako to moze biti osoba koja zivi na drzavnoj sisi a drugima drze lekcije iz morala. Umjesto demagogije, sto ne odgovoris na pitanje koliko su ti narasla primanja od 2006. godine do danas? Meni je plata ostala ista ali moram raditi 50 posto vise, da sa jos jednim kolegom preuzmemo posao treceg koji je ostao bez posla zbog vecih nameta (koje su utrosili DZABOJEDI).Pandan bi bio da ja tebe nazovem intelektualno deficitnim ali se bojim da bih time uvrijedila osobe sa posebnim potrebamai onda rasprava krene nekim drugim tokom tipa "reći ću te mami, vidjećeš ti." Toliko o tvojoj ozbiljnosti.
- don vito
#114 Re: kako državna administracija UŽIVA
modesti wrote:Mislim da nije ni rješenje srezati plate linearno, ne možeš invalidu srezati 10% na 300 KM kao i meni na 1300 KM a kao i gospođi ministarki na bogtepitaokoliko KM. Jednostavno nije fer, stvaraju se socijalni slučajevi.
-
modesti
#115 Re: kako državna administracija UŽIVA
Ignorišem sve tvoje pokušaje da me provališ, nisi dobar u tome
evo ti toliko željeni odgovor na pitanje o plati iz 2006. godine:
bruto ukupno: 1257,93 KM
neto ukupno: 832,59 KM (ovdje sam 5 radnih dana bila na bolovanju, komplikacije u trudnoći, 80% plate za to vrijeme)
topli obrok: 210,00 KM
ukupna primanja za isplatu: 1042,59 KM (ne zaboravi 5 dana bolovanja i bez toplog obroka).
Ovo je platna lista iz septmebra, ranijih nemam, ne znam tačno kad su nam ih počeli davati jer su prije išle koverte i plata u njima. Uz ovo ide i staž, nekih 20 KM koje su već uračunate u platu.
Dakle, razlika od prije 3 godine je maksimalno 200 KM. Što i nije neka pljačka, zar ne?
Još jedna bitna stavka: Ukupno poreza i doprinosa za taj mjesec: 613,14 KM. Koliko si ti poreza i doprinosa plaćao tada (ako si uopšte?
I još nešto, maleni moj don vito, nemaš ti meni šta govoriti o kapitalizmu, za razliku od tebe (po svemu sudeći), nisi ti ni liznuo kapitalistički sistem. Ja jesam i znam šta govorim. Osim toga, nijedna kapitalistička, razvijena zemlja neće deficit u kasi smanjivati kresanjem plata doktorima, učiteljima i policiji. Uzmi malo novine pa prelistaj.
evo ti toliko željeni odgovor na pitanje o plati iz 2006. godine:
bruto ukupno: 1257,93 KM
neto ukupno: 832,59 KM (ovdje sam 5 radnih dana bila na bolovanju, komplikacije u trudnoći, 80% plate za to vrijeme)
topli obrok: 210,00 KM
ukupna primanja za isplatu: 1042,59 KM (ne zaboravi 5 dana bolovanja i bez toplog obroka).
Ovo je platna lista iz septmebra, ranijih nemam, ne znam tačno kad su nam ih počeli davati jer su prije išle koverte i plata u njima. Uz ovo ide i staž, nekih 20 KM koje su već uračunate u platu.
Dakle, razlika od prije 3 godine je maksimalno 200 KM. Što i nije neka pljačka, zar ne?
Još jedna bitna stavka: Ukupno poreza i doprinosa za taj mjesec: 613,14 KM. Koliko si ti poreza i doprinosa plaćao tada (ako si uopšte?
I još nešto, maleni moj don vito, nemaš ti meni šta govoriti o kapitalizmu, za razliku od tebe (po svemu sudeći), nisi ti ni liznuo kapitalistički sistem. Ja jesam i znam šta govorim. Osim toga, nijedna kapitalistička, razvijena zemlja neće deficit u kasi smanjivati kresanjem plata doktorima, učiteljima i policiji. Uzmi malo novine pa prelistaj.
-
zonbirile
#116 Re: kako državna administracija UŽIVA
@modesti
pa i da je par puta više ,tebi je malo,jer je realno malo,ali i to neko mora obezbjediti-kontaš.Ti jednostavno ne stvaraš opipljivi dohodak i neko mora deeebelo da ga zaradi.Rekao sam ti postoje prioriteti,kojih ovde nema,pa između pozorišta i hljeba,bira se hljeb.Nema diskusije,jer naši buđetski korisnici troše duplo od snošljivog prosjeka-13 vlada.Normalno da će oni svima ukinuti sve da bi sebe održali,ali ne kontam kako visokoobrazovani ljudi ne razumiju osnovne postavke.Ovde smo svi inkognito i nema razloga za foliranjem i stvarno ispliva tolika neobavještenost,neznanje,to je čudo,još za kraj kaže imam fakultet.
pa i da je par puta više ,tebi je malo,jer je realno malo,ali i to neko mora obezbjediti-kontaš.Ti jednostavno ne stvaraš opipljivi dohodak i neko mora deeebelo da ga zaradi.Rekao sam ti postoje prioriteti,kojih ovde nema,pa između pozorišta i hljeba,bira se hljeb.Nema diskusije,jer naši buđetski korisnici troše duplo od snošljivog prosjeka-13 vlada.Normalno da će oni svima ukinuti sve da bi sebe održali,ali ne kontam kako visokoobrazovani ljudi ne razumiju osnovne postavke.Ovde smo svi inkognito i nema razloga za foliranjem i stvarno ispliva tolika neobavještenost,neznanje,to je čudo,još za kraj kaže imam fakultet.
- don vito
#117 Re: kako državna administracija UŽIVA
modesti wrote:I još nešto, maleni moj don vito, nemaš ti meni šta govoriti o kapitalizmu, za razliku od tebe (po svemu sudeći), nisi ti ni liznuo kapitalistički sistem. Ja jesam i znam šta govorim. Osim toga, nijedna kapitalistička, razvijena zemlja neće deficit u kasi smanjivati kresanjem plata doktorima, učiteljima i policiji. Uzmi malo novine pa prelistaj.
Rece budzetska korisnica (koja platu prima na drzavnoj sisi, prijeti strajkom zbog manje plate)
radniku u privatnoj firmi cija firma placa sve dazbine drzavi. Ma, imas li ti obraza imalo, ne dao bog da mi takvi bezobraznici odgajaju dijete?
Ima jedna lijepa stvar, evoluira misao dzabojeda. I evo objasnjavaju nam kako je to u "kapitalističkim razvijenim zemljama". Na stranu to sto pojma neJma o ekonomiji kako se smanjuje deficit u kasi, nego nesto drugo upada u oci. Kad se vec pozivas na "razvijene kapitalisticke zemlje", znas li da tamo javna potrosnja ne prelazi 40 posto BDP-a. A kod nas dzabojedi jedu 65 posto?
Ne ocekujem smislen odgovor nego demagogiju tipa:
"U jednoj školi na Grbavici je odmah nakon rata radio jedan nastavnik..."
"Prije 5-6 dana suprug je montirao neku stalažu i mlađi sin je uzeo čekić i udario starijeg po kičmi..."
"I meni je žao rudara..."
- don vito
#118 Re: kako državna administracija UŽIVA
zonbirile wrote:naši buđetski korisnici troše duplo od snošljivog prosjeka-13 vlada.Normalno da će oni svima ukinuti sve da bi sebe održali,ali ne kontam kako visokoobrazovani ljudi ne razumiju osnovne postavke.Ovde smo svi inkognito i nema razloga za foliranjem i stvarno ispliva tolika neobavještenost,neznanje,to je čudo,još za kraj kaže imam fakultet.
-
modesti
#119 Re: kako državna administracija UŽIVA
ovdje se samo sa @zonbirileom i @to je to može diskutovati, nema veze što nemamo slične stavove po pitanju ovoga. @don vito, ti si stvarno smiješan sagovornik. ostavljam tebe i pokretača teme da i dalje pokušavate da srežete budžet, baš vas je krenulo. ostalima iskreni pozdrav!

- stochar
#120 Re: kako državna administracija UŽIVA
problem je sto se kod nas mijesaju teze. ovdje je na sceni kupovina kratkotrtajnog mira.
nece se nista pomoci kad se policiji, nastavnicima i doktorima smanji plata, jer je to kratkotrajna mjera ali, vlast to ovako gleda: malo ce se galamiti, zaprijetiti strajkom, i ljudi ce se pomiriti sa smanjenjima od 10 do 20 posto plate.
pravi rez: kresanje NEPOTREBNE administracije niko nece i ne smije napraviti, posebno u izbornoj godini. radi se o desetinama hiljada cinovnika koji GLASAJU na izborima i ciji glasovi su veoma bitni ovima koji su trenutno na vlasti.
svaki politicar koji skrese administraciju, umjesto sto povremeno svima skrese plate za 10-20 posto zna da pada na izborima. najgore je sto ljudi koji zaista rade svoj posao ispastaju zbog mase neradnika i ljudi koji su na spiskovima, primaju platu i nista ne rade, a takvih je mnogo.
kad bi se napravila istinska revizija, kad bi se ukinula nepotrebna radna mjesta, razne komisije i kojekakva radna tijela, bilo bi dovoljno novca i da se pravi auto-put, ali i da fakultetski profesor (pravi, koji radi) dobije zasluzenu platu, pa da rudar ima 1500KM, a profesor 2500KM. dok se to ne radi, sve je sitnicarenje i zivotarenje u kojem najvise ispastaju oni koji zaista rade svoj posao.
nece se nista pomoci kad se policiji, nastavnicima i doktorima smanji plata, jer je to kratkotrajna mjera ali, vlast to ovako gleda: malo ce se galamiti, zaprijetiti strajkom, i ljudi ce se pomiriti sa smanjenjima od 10 do 20 posto plate.
pravi rez: kresanje NEPOTREBNE administracije niko nece i ne smije napraviti, posebno u izbornoj godini. radi se o desetinama hiljada cinovnika koji GLASAJU na izborima i ciji glasovi su veoma bitni ovima koji su trenutno na vlasti.
svaki politicar koji skrese administraciju, umjesto sto povremeno svima skrese plate za 10-20 posto zna da pada na izborima. najgore je sto ljudi koji zaista rade svoj posao ispastaju zbog mase neradnika i ljudi koji su na spiskovima, primaju platu i nista ne rade, a takvih je mnogo.
kad bi se napravila istinska revizija, kad bi se ukinula nepotrebna radna mjesta, razne komisije i kojekakva radna tijela, bilo bi dovoljno novca i da se pravi auto-put, ali i da fakultetski profesor (pravi, koji radi) dobije zasluzenu platu, pa da rudar ima 1500KM, a profesor 2500KM. dok se to ne radi, sve je sitnicarenje i zivotarenje u kojem najvise ispastaju oni koji zaista rade svoj posao.
-
to je to
#121 Re: kako državna administracija UŽIVA
Pa naravno da u slučaju da ima samo jedan doktor istog nećeš otpustiti i naravno da se smanjenje radi tamo gdje je to moguće. Smanjenja ćeš raditi tamo gdje ima višak radnika a kod nas, u okviru budžetskih korisnika, ima dosta prostora za to. Ovdje se ne radi o tome da se plate smanjuju da bi se ti prihodi usmjerili na druge vrste rashoda tj. da neko uzima od tebe da bi dao drugom. Ovdje se radi o tome da nema para u budžetu i ako se ne uvedu uštede vrlo je vjerovatno da platu neće niko dobiti. Sasvim je drugo pitanje da li je model ušteda dobar.modesti wrote:to je to wrote:Umjesto tjeranja privrednika da prijavljuju radnike (ta vrsta akcije je skoro pa nemoguća) treba smanjiti obaveze (na platu i iz plate).
Kad već spominješ socijalne slučajeve - takvi se u privredi stvaraju svaki dan. Firme ne mogu podnijeti teret izdržavanja neproizvodnih sektora i otpuštaju radnike. Kada dođe do toga da se ugrozi optimalni kapacitet firme, ona će prestati sa radom i budžet će opet biti siromašniji. Ono što @don vito pokušava objasniti oko potrošnje BDP-a je da se administrativni rashodi moraju smanjiti jer privreda(čak i mnogo uspješnija od naše) nije u mogućnosti to finansirati.
- don vito
#122 Re: kako državna administracija UŽIVA
Prijatelju, da li si siguran da je potrebno samo "kresanje administracije"? Zar mislis da u ostatku javnog sektora nema viska zaposlenih? Kako moze stalno rasti broj zaposlenih u prosvjeti a djece sve manje (u Sarajevu rijetkost vise od 20 djece u razredu). Nemoj samo ko ovi dzabojedi reci "bolje da je manje djece po jednom nastavniku, raste kvalitet nastave" kad znamo kakve je ucenike izbacivao nekada sistem sa 40 ucenika u razredu. Pratis li strajk masinovodja kojih u Federaciji ima 300-400-500, ne znam vise ni sam. Koliko oni lokomotiva opsluzuju? Ima li vise od 10 vozova u Federaciji? Na drzavnoj su jasli, ne pricaju koliko robe prevezu, kakav je odnos prihoda i rashoda kojhe ostvare Zeljeznice, brzina transporta i slicno, njima je vazno da ih ostane nekoliko stotina na poslu i da imaju redovne i dobre plate. A masinovodja i slicnih "masinovodja" ima koliko hoces u FBiH.stochar wrote:problem je sto se kod nas mijesaju teze. ovdje je na sceni kupovina kratkotrtajnog mira.
I sva se prica svodi na jedno: Privreda ne moze hraniti ovoliku javnu potrosnju. Nema para. Dzabojedi imaju mogucnost odabrati kako ce se rijesiti manjak u budzetu. Imaju samo dvije opcije: Otpustanje prekobrojnih ili smanjenje plata svima liearno? Ako dzabojedima kazes za otpustanja, onda u njima proradi socijalni senzibilitet. nema veze sto u njihovom okruzenje svaki dan stotine ljudi ostaje bez posla u privredi. A ako im kazes za smanjenje plata, onda se pocnu porediti sa platama politicara (niposto platama u privredi).
- negativ
#123 Re: kako državna administracija UŽIVA
@don vito
Radiš li ti u privatnom sektoru i je li to trgovačka ili proizvodna djelatnost?
- don vito
#124 Re: kako državna administracija UŽIVA
proizvodnanegativ wrote:@don vito
-
baraba-bandit
#125 Re: kako državna administracija UŽIVA
ti si zagovornik takvog socijalizma, i ja ti ponavljam ( atrebao si čitatai Marksa kao okorjeli komunista) da se moraju PREĆI EVOLUTIVNE FAZE, dakle mora se proći kroz PRVOBITNU AKUMNULACIJU KAPITALA....!!!nosara wrote:Ti si pomijesao rigidni kvazi-socijalizam sa modernom evropskom socijalnom drzavom... Ako se nastavi ovo forsiranje neokolonijalizma umotanog u trzisnu ekonomiju, na balkanu predvidjam anarhiju i dugotrajni medjuetnicki rat bez kraja i konca...
Jos nesto... Prizivas EU i radujes se kako ce oni natjerat sve na jedan kazan, a meni predbacujes da me je pregazilo vrijeme...![]()
što se tiče kazana i EU, nešto si totalno pobrko, kazan je bio kod Staljina i tvojih komunjara i veze nema sa EU kao KLASNIM DRUŠTVOM sa izuzetno bogatim i izuzetno siromašnim !!!!!!!
opet si sve pobrk'o, Austro-Ugarska je trebala ostati, a ona veze nema sa partizanimanosara wrote:baraba, jesu li se tvoji razocarali kad su partizani oslobodili zemlju...?