Ne znam. Predajem postajes zarobljenik. Ne mozes zarobiti nekog ko je pobjegao ili poginuo. Da bi ti zarobio covjeka, on se mora predati.veljaca wrote:@1gorstak - da li ti STVARNO ne znas razliku izmedju predaje i zarobljavanja ??????
Dudakovic naredio streljanje
- 1gorstak
#101 Re: Dudakovic naredio streljanje
- 1gorstak
#102 Re: Dudakovic naredio streljanje
Pa koristi onda taj termin, predajnici, da svi znamo da vodimo debatu s ludim covjekom.Photoman wrote:Sto se tice tvog pitanja, slazem se sa donjim.1gorstak wrote:Mozes li biti zarobljenik ako se ne predas nego pobjegnes ili se boris dok ne pogines ?
Ili;
Onaj ko je zarobljen je zarobljenik
Onaj ko se preda je ... predajnik ?
- veljaca
#103 Re: Dudakovic naredio streljanje
cuj ne znaju .... svasta ..... licno sam dozivio oba slucaja i evo:
PREDAJA je kada neprijateljski vojnik SAMOVOLJNO ( iz raznoraznih razloga ) odbaci - odlozi oruzje i ne pruzajuci nikakav otpor - PREDA SE ....
ZAROBLJAVANJE je kada neprijateljski vojnik BEZ SVOJE VOLJE ( uslovljen akcijom ) dozivi hapsenje iliti zarobljavanje, a da je prije toga vodio borbu i mozda ubio nekoga od tvojih saboraca ...
U prvom slucaju je to voljom samog onog koji se predaje a u drugom slucaju MIMO VOLJE onoga koji je zarobljen ...
Postupak nakon oba ova cina treba biti po Zenevskim konvencijama ( mada logicno je da nije u praksi isti - zavisno o kojem slucaju se radi ) ...
Eto od mene toliko. Hvala .....
PREDAJA je kada neprijateljski vojnik SAMOVOLJNO ( iz raznoraznih razloga ) odbaci - odlozi oruzje i ne pruzajuci nikakav otpor - PREDA SE ....
ZAROBLJAVANJE je kada neprijateljski vojnik BEZ SVOJE VOLJE ( uslovljen akcijom ) dozivi hapsenje iliti zarobljavanje, a da je prije toga vodio borbu i mozda ubio nekoga od tvojih saboraca ...
U prvom slucaju je to voljom samog onog koji se predaje a u drugom slucaju MIMO VOLJE onoga koji je zarobljen ...
Postupak nakon oba ova cina treba biti po Zenevskim konvencijama ( mada logicno je da nije u praksi isti - zavisno o kojem slucaju se radi ) ...
-
Photoman
#104 Re: Dudakovic naredio streljanje
Ja pricam u svoje ime. Vojnik je vojnik, i kao isti, mora biti spreman na smrt.1gorstak wrote:
Ja jos u sebi nosim cetnicke gelere, pa sta ? Prestani dramatizirati i odgovori na pitanje ; "moze li se istu logiku primjeniti ako se uloge u tvom scenariju obrnu ?"
Sto se tice poredjenja likvidiranja cetnika ZAROBLJENIH u zivoj borbi, i masakra mase PREDANIH, NENAORUZANIH, NEGENOCIDNIH civila, ja, u odnosu na ovaj slucaj, ne mogu primjeniti istu logiku jer se ne radi o istim subjektima.
- 1gorstak
#105 Re: Dudakovic naredio streljanje
I za tebe vazi ono pitanje o zamjeni uloga. Jel' u redu ako cetnici ubiju ljude koji su zarobljeni ?veljaca wrote:@1gorstak - da li ti STVARNO ne znas razliku izmedju predaje i zarobljavanja ??????
-
Photoman
#106 Re: Dudakovic naredio streljanje
Ja samo izlazem bas svoj stav i dajem podrsku svojim po istom.noise wrote:photoman, to sto ti se desilo je lose i svakako za osudu ali to ne daje za pravo legalnoj vojsci da ubija ratne zarobljenike, ti kao pojedinac mozes to uradit i zadovljit svoju potrebu za osvetom ali ako te skuze i uhvate svakako da trebas da odgovaras,u legalnoj borbi kakva je bila i odbrana BiH ne bi bilo dobro da se koriste istim metodama kao i okupatorska vojska, jer onda nismo nista drugaciji od njih.Photoman wrote:Ja sam, sticajem okolnostni nekolicne mrtvih iz direktne rodne veze, programiran da mrzim cetnike pod svaku cijenu. Tu je izgleda razlika izmedju nas; ja ne mogu da rezonujem u korist cetnika. Jebiga, ne ide. Izvini.
- veljaca
#107 Re: Dudakovic naredio streljanje
Procitaj moj post o razlici izmedju onoga koji se predaje i koji biva zarobljen - samo ce ti se kazati ....1gorstak wrote:I za tebe vazi ono pitanje o zamjeni uloga. Jel' u redu ako cetnici ubiju ljude koji su zarobljeni ?veljaca wrote:@1gorstak - da li ti STVARNO ne znas razliku izmedju predaje i zarobljavanja ??????
-
Photoman
#108 Re: Dudakovic naredio streljanje
Ja ti odgovorih gore, ili pak opet tvrdis da ti nisam rek'o ono sto TI hoces da cujes?1gorstak wrote:I za tebe vazi ono pitanje o zamjeni uloga. Jel' u redu ako cetnici ubiju ljude koji su zarobljeni ?veljaca wrote:@1gorstak - da li ti STVARNO ne znas razliku izmedju predaje i zarobljavanja ??????
Nego, ovaj, de mi reci da li ti s tim pitanjem poredis ovo likvidiranje cetnika ZAROBLJENIH na prvoj liniji u aktu borbe sa masakrom u Srebrenici? Odgovor molim, a tu ce ujedno biti i odgovor tebi na tvoje pitanje.
Last edited by Photoman on 23/07/2009 14:30, edited 1 time in total.
-
Photoman
#109 Re: Dudakovic naredio streljanje
De mu brate reci da konsultuje engleski rijecnik i procita razliku izmedju "SURRENDER" i "CAPTURE."veljaca wrote:Procitaj moj post o razlici izmedju onoga koji se predaje i koji biva zarobljen - samo ce ti se kazati ....1gorstak wrote:I za tebe vazi ono pitanje o zamjeni uloga. Jel' u redu ako cetnici ubiju ljude koji su zarobljeni ?veljaca wrote:@1gorstak - da li ti STVARNO ne znas razliku izmedju predaje i zarobljavanja ??????
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#110 Re: Dudakovic naredio streljanje
Kao prvo, ljudi o kojima se radi su uzeli slepere oruzija od Srba (cijelokupno naoruzanje potrebno za 500+ ljudi, ukljucujuci protioklope), njima isporucili finu svotu novca od Babe, a onda su dosli Hamdiji Abdicu Tigru - s parama i sa oruzijem, koje je on trazio od njih, da bi se "pobunio" i na taj nacin - uzeo Bihac. Hamdija Abdic Tigar je imao bataljon jurisni, koji je nosio ime Tigar, po kojem je i on kasnije dobio nadimak. To su bili vecinom najprekaljeniji borci, i nije bilo ljudi koji nisu bili fizicki sposobni za uslove ratovanja tj. nije bilo starijih od 35-tak godina, cak sto vise, taj bataljon je vrlo rijetko cuvao linije, bio je tu iskljucivo za akcije, probijanja terena, vracanje terena, diverzije i proboje. Dakle, vrlo bitna komponenta 5 korpusa.veljaca wrote:A sta ako je ovo prvo ?????cyprus wrote:Stvarno ne mogu da vjerujem da pojedini govore da je uredu ubiti zarobljenog vojnika.![]()
![]()
Što se tiče Dudakovića ne znam da li je to montaža, zajebancija ili istina, ali ako je ovo treće onda bez ikakve sumnje treba na sud. Naravno mislim da se bez velikih problema može utvrditi autentičnost.
Hamdija Abdic Tigar je neposredno prije ovog svega, isao kod Fikreta na pregovore, druzio se sa svim cetnickim oficirskim kadrom kojeg je zatekao u slobodarskoj Kladusi, gdje su se svi skupili kao muha na govno, za pare bezbeli, jer je Babo dijelo i sakom i kapom u tim presudnim momentima, i generalno, covjek je imao ulogu James Bonda. Njega su takodje mogli likvidirati ali nisu jer je mnogo bitnije bilo, da Hamdija sa 500 boraca, sa Izacica koji je granica BiH i u kojem koliko ja znam - Srpskog zivlja nije bilo, i nema, dakle, da Hamdija odatle dobije par slepera oruzija i po svakom borcu hiljade maraka a njemu samom sigurno stotine hilajda maraka, te da dodje do Bihaca (nekoliko km dalje), i u njemu ako ne osvoji a ono podjeli grad koji je do tada branio. Samo da je podjelio grad, cijela linija protiv autonomije bi pala, a poslje toga, usljedili bi napadi cetnika u sadejstvu s Abdicevcima, koji bi za 1-2 dana zauzeli cijelu teritoriju, a do tada Tigrici su bili kurbani koje bi najvjerovatnije pobili, ali bi svoju ulogu odradili.
Svi 5 Fikretovaca su bili moralisani novcem i obecanjima Fikreta o polozajima u kabinetima, ministarstvima i slicnim. To je bio jedini razlog zbog kojeg su i otisli u "Fikretovce", to su sve bili ljudi od nekog znacaja a ne prasirani koji su se slucajno nasli u jednoj od najbitnijih akcija koje je ikad Fikret izprojektirao sa Srbima, a o bitnosti iste govori cinjenica da nakon sto je zavrsena akcija Tigar 94, predala se je cijela 4 - Pecigradska brigada - tkz. Kedjina brigada - u ruke 5 korpusa, minus 4-5 falangi i radikala kojih su se rijesili tako sto - nakon sto se nisu iz potpunog okruzenja htjeli predati oficiri tj. grupa kriminalaca i Fikretovih jajara, koja je gurnula svim muskarcima puske u ruke, i gurala ih da idu ginuti nemilice, nakon sto se oni nisu htjeli predati jer su se plasili za sebe, a ne za narod, Duche je kao artiljerac, sjeo u tenk, ispalio samo 1 hitac, iz tenka - s kojim se je rijesio problem autonomnih radikala. Nakon te 1 granate predalo se je preko 1000 boraca, sa kompletnim naoruzanjem, nakon njihove predaje, autonomija je kolapsirala i Fikretovci su prebjegli na teritoriju Republike Srpske Krajine tj. u okupiranu Hrvatsku gdje su smjesteni bili po hangarima Agrokomerca na tom teritoriju, muski su odvedeni i rasporedjeni po svim najtezim linijama kontra 5 korpusa, a kasnije su osnovali i kamp u kojem su bili u satorima i plastenicima dok nisu prosli intervijue i svi otisli u Ameriku kolektivno i masovno.
Ta 2 zarobljenih, buduci da su iz Bihaca, i buduci da Biscani nisu bili kao opstine Kladusa i Cazin - vrlo podjeljeni po pitanju Fikreta, ta 2 zarobljenika su skinuta na golo, i stavljena na terensko vozilo, a onda su ih odvezli kucama - da ih mater i otac vidi, i ostatak mahale ponaosob. Mislim da su obojica ostala u zivotu, ne znam samo da li su ostali da zive u Bihacu ili su otisli, kao sto je velika vecina Fikretovaca otisla - mnoge je i sam Fikret pomogao jer je u vrijeme autonomije postojao autobus koji je isao iz Kladuse za Karlovac, ali si morao imati saru direkto od Fikreta da te pusta da ides, plus platiti kartu, ako si muskarac vojno sposoban. Na taj nacin mnoge glavonje su utekle, kad su vidjele da nema mnogo sta od Fikretove tvorevine.
Sve u svemu, u ratu u Zapadnoj Bosni poginulo je 2000 ljudi, muslimani muslimana, sto je mnogo veci broj od onih koje su ubili cetnici u 3 i pol godine okruzenja Krajine. Duche-tu se moze zamjeriti mnogo sto sta, ali je jedini oslobodioc BiH u pravom smilsu te rijeci, i drugo, nemaju se sta Srbi koji su u Srebrenici 11 mjeseci kasnije pobili sistematski 8000 "balija" zalagati za Fikretove trabante. Fikretovi trabanti su bili - ili seljaci nepismeni kojima je Fikret bio Allah i pejgamber, i dan danas je, jer u takvim primtivnim vizurama svijeta, potrebne su takve figure - patrijahalne, svemoguce, i drugi, tipicni patoloski oportunisti, koji su se ponadali parama ili foteljama, u Fikretovoj vladavini. Posto posao prebacivanja miliona maraka - nije posao koji Fico bi prepustio nekim prasinarima, narucito jer nakon tog propalog poduhvata - sve drugo sto je pokusao je bilo propalo, dakle, ljudi koji su eliminirani su bili prvo, krema, i drugo, znali su u sta su se upustili, a takodje, participat i slanje najelitnije jedinice na same sebe, ne trebam da govorim na sta bi to licilo, i koji bi krkljanac nastao, da je Fikret uspjeo kupiti samo jos 1 komandanta u 5 korpusu. Sve one iz Kladuse i djelom od Cazina, mogao je kupiti, jer ti ljudi nisu ucestvovali u borbama, osim Kedje, a Kedjo je sam glavom i bradom pobjegao iz Sane/Kljuca od cetnika i pobijeno mu je siguran sam polovina familije barem, a druga polovina pociscena da nije ni sam znao gdje su. Taj i takav, inicijalno veliki borac i patriot, na Srbljanskom plato-u je postao samo bljeda sjena Fikretove demagogije, kupljen za rakiju, janjce, i neke druge ideale. Da je Fikretov plan uspjeo, da je Zapadna BIH - postala Autonomna Pokrajina - BiH bi danas osim RS imala i HZ HB i AP ZB, a 3 fildjana Sarajevo, Zenica i Tuzla bi bili - "BiH". Vjerovatno u ovoj konstalaciji, i sam Mostar bi pao, u ruke Hrvata jer im je bio potreban glavni grad, i to bi bilo to. Na pregovorima, buduci da je Fikret dobio vise glasova od Alije na Izborima i isfinansirao mu stranku, onda kad efendije nisu imale nista, vrlo je moguce da bi Fikret bio predstavljen kao "umjereni musliman" koji je decentralizirao, i razocarao se u "Alijin begovat".
Sve u svemu, 3 mrtva i 2 osramocenih - su toliko smijesna cijena, narucito, kad se uporedi danas, bitnost onog sto se je dogodilo, kao i s koliko umjesnosti je ta akcija izvedena, ne postoji nigdje drugdje - nijedna akcija na terenu Jugoslavije, u kojoj je jedna zaracena strana drugoj - isporucila slepere oruzija i vrece novca, a za to dobila tako silovite napade usljed kojih je autonomija pala. Nakon pada autonomije - u Novembru 1994 godine, pocinje prvo, akcija 5 korpusa, koja je uspjela osloboditi Grabez, Grabez je centar PVO za Udbinu i Zeljavu tj. za podzmeni i nadzemni aerodrom bio, 3 platao sa kompleksom kasarni, koje su ukopane i iz kojih se je cijeli grad vidjeo kao na dlanu, a ta linija je bila najsmrtonosnija i ubitacnija. Nakon pada Grabeza 5 korpus je otisao cijelom linijom do Kulen Vakufa, da bi bio napadnut s ledja, od strane Srba iz Hrvatske, o tome sta su ti Srbi uradili, ne bih mnogo da pisem. U periodu ratovanja od 3.5 Srbi od Drvara do Bosanskog Novog, svi su se izredali, ali nisu se nijedni zamjerili tako kao ovi iz Hrvatske. Ponajvise zbog svoje bestijalnosti, i koljackih poriva - pobili su sve - svako kokos, macku, kravu, i pregrsta starih ljudi, onda su sve sto je vrijedilo popljackali i sve drugo spalili sa zemljom - govorim o 3 Hrvatska sela - Veliki i Mali Skocaj, Zavalje, i Vedro Polje. Sve su spalili ali nisu smjeli ici dalje naprijed, od samog ruba gradske zone. Taj dan je javljeno na HTV-u da je Bihac pao. Sigurno nebi pao, ali da su Srbi iz Hrvatske, usli - u Bihac, RSK bi pala godinu dana ranije nego sto jeste. Zasto, zato sto ih nismo cekali kao Srebrenicani, vec smo ih cekali na megdan, svaka kuca, svaki prozor, svaka avlija. Znali su i nisu smjeli dalje. Copali su grad snajperima, 84-ama, i granatama. A onda kad su se vratile najelitnije jedinice - iz pravca Kulen Vakufa, gdje je probijane napusteno, jer je shvaceno da je to bila samo zamka da se izmjesti i rasiri linija tako da postane nemoguce braniti sami Bihac, nakon kratke pauze od par dana, vracena su sva sela, i izaslo se je opet na granicu BiH s Hrvatskom. Od te akcije, s druge strane, ostao je samo Grabez u nasim rukama ali tada intenzivno pocinje raseljavanje Srba koji su znali da 5 korpus dolazi - u Ripac, Pritoku, Bosanski Petrovac, jer linija koju su kopali 3 godine - i koja je imala kasarne s PVO, koja je imala minska polja, imala mitraljeze s fotocelijama, gdje su s PAM/PAT-ovima pucali jer su puske bile male, kad je ta linija i kasarna pala - nista je drugo vise nije moglo zamjeniti, osim - spremanja na bjezaniju. Nakon 1994 godine - sve i jedna Srpska jedinica koja je dosla da cuva linije naspram 5 korpusa je dzertirala. Sve i jedna je pobjegla nakon par dana ratovanja. I to ce sljedecih 10 mjeseci postati i ostati norma, a razlog zasto je taj sto su cijele brigade Autonomne Pokrajine sa svim oruzijem kupljenim od Srba predavale se 5 korpusu - i to ne jednom po nekoliko puta (zarobe ih predaju se, razmjene ih, opet ih natjeraju da uzmu puske, opet ih zarobe, predaju se, opet ih drze u fiskulturnoj sali 1-2 mjeseca, pa ih razmjene). Bilo je ljudi koji su po 5-6 puta zarobljeni od 5 korpusa. Ima li ijedan drugih korpus u Jugoslaviji - koji moze reci da je istog covjeka zarobio 6 puta, a nije ga ubio? I da ga je razmjenio 5 puta... Tu je postojala samo jedna racunica a to je da je takav jedan donjeo 6 pusaka i hiljadu metaka municije, a takvih je bilo stotine.
- 1gorstak
#111 Re: Dudakovic naredio streljanje
Cuj "bez svoje volje". Pa ljudi su ogromnom vecinom mobilisani, bilo je mobilisanih Bosnjaka koji su se borili na strani VRS-a. Sta sad ?veljaca wrote:PREDAJA je kada neprijateljski vojnik SAMOVOLJNO ( iz raznoraznih razloga ) odbaci - odlozi oruzje i ne pruzajuci nikakav otpor - PREDA SE ....
Znaci li to da je u redu kada cetnik ubije one zarobljenike koji su se dobrovoljno borili za BiH ?
-
Photoman
#112 Re: Dudakovic naredio streljanje
Bullshit vecinom. Nemoj upotrebljavat izolirane slucajeve kao generalnost.1gorstak wrote:Cuj "bez svoje volje". Pa ljudi su ogromnom vecinom mobilisani, bilo je mobilisanih Bosnjaka koji su se borili na strani VRS-a. Sta sad ?veljaca wrote:PREDAJA je kada neprijateljski vojnik SAMOVOLJNO ( iz raznoraznih razloga ) odbaci - odlozi oruzje i ne pruzajuci nikakav otpor - PREDA SE ....
Znaci li to da je u redu kada cetnik ubije one zarobljenike koji su se dobrovoljno borili za BiH ?
To ti je ko rec' vecina u RS ne zeli RS.
-
noise
#113 Re: Dudakovic naredio streljanje
ok, svi mi izlazemo svoje stavove,Ja samo izlazem bas svoj stav i dajem podrsku svojim po istom.
i svi mi podrzavamo ARBiH ali na druge nacine, ti opravdavas cetnicke metode a ja i jos neki ovde ne opravdavamo, a koliko sam primjetio ima i ljudi koji nose jos uvijek gelere u sebi i ne opravdavaju ubijanje ratnih zarobljenika nije zato sto, kako ti rece rezonuju u korist cetnika, vec sto onda to daje i njima alibi za ubijanje ratnih zarobljenika i stavljanja ARBiH u isti kos sa njima, a to nijedan borac ARBiH ne zeli.
nije bitno jesi li ubio 2 ratna zarobljenika ili 200 ili 2000 ili 20000, u pravnom smslu ubio si ratnog zarobljenika.
- 1gorstak
#114 Re: Dudakovic naredio streljanje
Govorim za sve strane. Vecina i na nasoj strani su bili mobilisani ljudi. Ljudi koji bi radije sjedili kod kuce nego bili na liniji. To sto su isli jer nisu zelili da im vojna policija dolazi kuci, njih spasava tvoje smrtne presude ?Photoman wrote:Bullshit vecinom. Nemoj upotrebljavat izolirane slucajeve kao generalnost.1gorstak wrote:Cuj "bez svoje volje". Pa ljudi su ogromnom vecinom mobilisani, bilo je mobilisanih Bosnjaka koji su se borili na strani VRS-a. Sta sad ?veljaca wrote:PREDAJA je kada neprijateljski vojnik SAMOVOLJNO ( iz raznoraznih razloga ) odbaci - odlozi oruzje i ne pruzajuci nikakav otpor - PREDA SE ....
To ti je ko rec' vecina u RS ne zeli RS.
-
noise
#115 Re: Dudakovic naredio streljanje
veljaca de nam reci kako se tretiraju prvi kako drugiveljaca wrote:cuj ne znaju .... svasta ..... licno sam dozivio oba slucaja i evo:
- veljaca
#116 Re: Dudakovic naredio streljanje
Majke mi tebi izgleda nisu jasne neke normalne stvari ......Biti ZAROBLJEN i PREDATI se nije nikada i niti ce ikada biti isto ...1gorstak wrote:Cuj "bez svoje volje". Pa ljudi su ogromnom vecinom mobilisani, bilo je mobilisanih Bosnjaka koji su se borili na strani VRS-a. Sta sad ?veljaca wrote:PREDAJA je kada neprijateljski vojnik SAMOVOLJNO ( iz raznoraznih razloga ) odbaci - odlozi oruzje i ne pruzajuci nikakav otpor - PREDA SE ....
A sa ovim dodatnim pitanjima - ne zelim ulaziti u raspravu sa nekim koji ne poznaje osnovne stvari - PREDATI se ili BITI ZAROBLJEN. I ja sam se javio samo po tom pitanju .....
ZAROBLJEN .not equal. PREDATI SE
-
Photoman
#117 Re: Dudakovic naredio streljanje
Razumijem ja tvoj stav, ali je nazalost, po mom misljenju, utopijski i neizvodiv. Razlicite situacije pozivaju na razlicita reagovanja, dok historija ukazije na to ko ima genocidne predispozicije na ovim prostorima.noise wrote:ok, svi mi izlazemo svoje stavove,Ja samo izlazem bas svoj stav i dajem podrsku svojim po istom.
i svi mi podrzavamo ARBiH ali na druge nacine, ti opravdavas cetnicke metode a ja i jos neki ovde ne opravdavamo, a koliko sam primjetio ima i ljudi koji nose jos uvijek gelere u sebi i ne opravdavaju ubijanje ratnih zarobljenika nije zato sto, kako ti rece rezonuju u korist cetnika, vec sto onda to daje i njima alibi za ubijanje ratnih zarobljenika i stavljanja ARBiH u isti kos sa njima, a to nijedan borac ARBiH ne zeli.
nije bitno jesi li ubio 2 ratna zarobljenika ili 200 ili 2000 ili 20000, u pravnom smslu ubio si ratnog zarobljenika.
U svakom slucaju, (ponavljam) poredjenje likvidiranja neprijateljskog vojnika uhvacenog "red handed" na prvoj liniji i masakra u Srebrenici je krajnje ridikulozno opsceno.
- veljaca
#118 Re: Dudakovic naredio streljanje
Pa vec sam odgovorio u postu: Postupak nakon oba ova cina treba biti po Zenevskim konvencijama ( mada logicno je da nije u praksi isti - zavisno o kojem slucaju se radi ) ...noise wrote:veljaca de nam reci kako se tretiraju prvi kako drugiveljaca wrote:cuj ne znaju .... svasta ..... licno sam dozivio oba slucaja i evo:
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#119 Re: Dudakovic naredio streljanje
Shodno Pravilima foruma tema se zatvara do dolaska nadleznog moderatora Zoom66.
hvala.
hvala.
- 8. sekretar SKOJ-a
#120 Re: Dudakovic naredio streljanje
Živa legendo @Nosferatu, zaboravio si samo spomenuti IZeta Nanića.Nosferatu wrote: Kao prvo, ljudi o kojima se radi su uzeli slepere oruzija od Srba (cijelokupno naoruzanje potrebno za 500+ ljudi, ukljucujuci protioklope), njima isporucili finu svotu novca od Babe, a onda su dosli Hamdiji Abdicu Tigru - s parama i sa oruzijem, koje je on trazio od njih, da bi se "pobunio" i na taj nacin - uzeo Bihac. Hamdija Abdic Tigar je imao bataljon jurisni, koji je nosio ime Tigar, po kojem je i on kasnije dobio nadimak. To su bili vecinom najprekaljeniji borci, i nije bilo ljudi koji nisu bili fizicki sposobni za uslove ratovanja tj. nije bilo starijih od 35-tak godina, cak sto vise, taj bataljon je vrlo rijetko cuvao linije, bio je tu iskljucivo za akcije, probijanja terena, vracanje terena, diverzije i proboje. Dakle, vrlo bitna komponenta 5 korpusa.
Hamdija Abdic Tigar je neposredno prije ovog svega, isao kod Fikreta na pregovore, druzio se sa svim cetnickim oficirskim kadrom kojeg je zatekao u slobodarskoj Kladusi, gdje su se svi skupili kao muha na govno, za pare bezbeli, jer je Babo dijelo i sakom i kapom u tim presudnim momentima, i generalno, covjek je imao ulogu James Bonda. Njega su takodje mogli likvidirati ali nisu jer je mnogo bitnije bilo, da Hamdija sa 500 boraca, sa Izacica koji je granica BiH i u kojem koliko ja znam - Srpskog zivlja nije bilo, i nema, dakle, da Hamdija odatle dobije par slepera oruzija i po svakom borcu hiljade maraka a njemu samom sigurno stotine hilajda maraka, te da dodje do Bihaca (nekoliko km dalje), i u njemu ako ne osvoji a ono podjeli grad koji je do tada branio. Samo da je podjelio grad, cijela linija protiv autonomije bi pala, a poslje toga, usljedili bi napadi cetnika u sadejstvu s Abdicevcima, koji bi za 1-2 dana zauzeli cijelu teritoriju, a do tada Tigrici su bili kurbani koje bi najvjerovatnije pobili, ali bi svoju ulogu odradili.
Svi 5 Fikretovaca su bili moralisani novcem i obecanjima Fikreta o polozajima u kabinetima, ministarstvima i slicnim. To je bio jedini razlog zbog kojeg su i otisli u "Fikretovce", to su sve bili ljudi od nekog znacaja a ne prasirani koji su se slucajno nasli u jednoj od najbitnijih akcija koje je ikad Fikret izprojektirao sa Srbima, a o bitnosti iste govori cinjenica da nakon sto je zavrsena akcija Tigar 94, predala se je cijela 4 - Pecigradska brigada - tkz. Kedjina brigada - u ruke 5 korpusa, minus 4-5 falangi i radikala kojih su se rijesili tako sto - nakon sto se nisu iz potpunog okruzenja htjeli predati oficiri tj. grupa kriminalaca i Fikretovih jajara, koja je gurnula svim muskarcima puske u ruke, i gurala ih da idu ginuti nemilice, nakon sto se oni nisu htjeli predati jer su se plasili za sebe, a ne za narod, Duche je kao artiljerac, sjeo u tenk, ispalio samo 1 hitac, iz tenka - s kojim se je rijesio problem autonomnih radikala. Nakon te 1 granate predalo se je preko 1000 boraca, sa kompletnim naoruzanjem, nakon njihove predaje, autonomija je kolapsirala i Fikretovci su prebjegli na teritoriju Republike Srpske Krajine tj. u okupiranu Hrvatsku gdje su smjesteni bili po hangarima Agrokomerca na tom teritoriju, muski su odvedeni i rasporedjeni po svim najtezim linijama kontra 5 korpusa, a kasnije su osnovali i kamp u kojem su bili u satorima i plastenicima dok nisu prosli intervijue i svi otisli u Ameriku kolektivno i masovno.
Ta 2 zarobljenih, buduci da su iz Bihaca, i buduci da Biscani nisu bili kao opstine Kladusa i Cazin - vrlo podjeljeni po pitanju Fikreta, ta 2 zarobljenika su skinuta na golo, i stavljena na terensko vozilo, a onda su ih odvezli kucama - da ih mater i otac vidi, i ostatak mahale ponaosob. Mislim da su obojica ostala u zivotu, ne znam samo da li su ostali da zive u Bihacu ili su otisli, kao sto je velika vecina Fikretovaca otisla - mnoge je i sam Fikret pomogao jer je u vrijeme autonomije postojao autobus koji je isao iz Kladuse za Karlovac, ali si morao imati saru direkto od Fikreta da te pusta da ides, plus platiti kartu, ako si muskarac vojno sposoban. Na taj nacin mnoge glavonje su utekle, kad su vidjele da nema mnogo sta od Fikretove tvorevine.
Sve u svemu, u ratu u Zapadnoj Bosni poginulo je 2000 ljudi, muslimani muslimana, sto je mnogo veci broj od onih koje su ubili cetnici u 3 i pol godine okruzenja Krajine. Duche-tu se moze zamjeriti mnogo sto sta, ali je jedini oslobodioc BiH u pravom smilsu te rijeci, i drugo, nemaju se sta Srbi koji su u Srebrenici 11 mjeseci kasnije pobili sistematski 8000 "balija" zalagati za Fikretove trabante. Fikretovi trabanti su bili - ili seljaci nepismeni kojima je Fikret bio Allah i pejgamber, i dan danas je, jer u takvim primtivnim vizurama svijeta, potrebne su takve figure - patrijahalne, svemoguce, i drugi, tipicni patoloski oportunisti, koji su se ponadali parama ili foteljama, u Fikretovoj vladavini. Posto posao prebacivanja miliona maraka - nije posao koji Fico bi prepustio nekim prasinarima, narucito jer nakon tog propalog poduhvata - sve drugo sto je pokusao je bilo propalo, dakle, ljudi koji su eliminirani su bili prvo, krema, i drugo, znali su u sta su se upustili, a takodje, participat i slanje najelitnije jedinice na same sebe, ne trebam da govorim na sta bi to licilo, i koji bi krkljanac nastao, da je Fikret uspjeo kupiti samo jos 1 komandanta u 5 korpusu. Sve one iz Kladuse i djelom od Cazina, mogao je kupiti, jer ti ljudi nisu ucestvovali u borbama, osim Kedje, a Kedjo je sam glavom i bradom pobjegao iz Sane/Kljuca od cetnika i pobijeno mu je siguran sam polovina familije barem, a druga polovina pociscena da nije ni sam znao gdje su. Taj i takav, inicijalno veliki borac i patriot, na Srbljanskom plato-u je postao samo bljeda sjena Fikretove demagogije, kupljen za rakiju, janjce, i neke druge ideale. Da je Fikretov plan uspjeo, da je Zapadna BIH - postala Autonomna Pokrajina - BiH bi danas osim RS imala i HZ HB i AP ZB, a 3 fildjana Sarajevo, Zenica i Tuzla bi bili - "BiH". Vjerovatno u ovoj konstalaciji, i sam Mostar bi pao, u ruke Hrvata jer im je bio potreban glavni grad, i to bi bilo to. Na pregovorima, buduci da je Fikret dobio vise glasova od Alije na Izborima i isfinansirao mu stranku, onda kad efendije nisu imale nista, vrlo je moguce da bi Fikret bio predstavljen kao "umjereni musliman" koji je decentralizirao, i razocarao se u "Alijin begovat".
Sve u svemu, 3 mrtva i 2 osramocenih - su toliko smijesna cijena, narucito, kad se uporedi danas, bitnost onog sto se je dogodilo, kao i s koliko umjesnosti je ta akcija izvedena, ne postoji nigdje drugdje - nijedna akcija na terenu Jugoslavije, u kojoj je jedna zaracena strana drugoj - isporucila slepere oruzija i vrece novca, a za to dobila tako silovite napade usljed kojih je autonomija pala. Nakon pada autonomije - u Novembru 1994 godine, pocinje prvo, akcija 5 korpusa, koja je uspjela osloboditi Grabez, Grabez je centar PVO za Udbinu i Zeljavu tj. za podzmeni i nadzemni aerodrom bio, 3 platao sa kompleksom kasarni, koje su ukopane i iz kojih se je cijeli grad vidjeo kao na dlanu, a ta linija je bila najsmrtonosnija i ubitacnija. Nakon pada Grabeza 5 korpus je otisao cijelom linijom do Kulen Vakufa, da bi bio napadnut s ledja, od strane Srba iz Hrvatske, o tome sta su ti Srbi uradili, ne bih mnogo da pisem. U periodu ratovanja od 3.5 Srbi od Drvara do Bosanskog Novog, svi su se izredali, ali nisu se nijedni zamjerili tako kao ovi iz Hrvatske. Ponajvise zbog svoje bestijalnosti, i koljackih poriva - pobili su sve - svako kokos, macku, kravu, i pregrsta starih ljudi, onda su sve sto je vrijedilo popljackali i sve drugo spalili sa zemljom - govorim o 3 Hrvatska sela - Veliki i Mali Skocaj, Zavalje, i Vedro Polje. Sve su spalili ali nisu smjeli ici dalje naprijed, od samog ruba gradske zone. Taj dan je javljeno na HTV-u da je Bihac pao. Sigurno nebi pao, ali da su Srbi iz Hrvatske, usli - u Bihac, RSK bi pala godinu dana ranije nego sto jeste. Zasto, zato sto ih nismo cekali kao Srebrenicani, vec smo ih cekali na megdan, svaka kuca, svaki prozor, svaka avlija. Znali su i nisu smjeli dalje. Copali su grad snajperima, 84-ama, i granatama. A onda kad su se vratile najelitnije jedinice - iz pravca Kulen Vakufa, gdje je probijane napusteno, jer je shvaceno da je to bila samo zamka da se izmjesti i rasiri linija tako da postane nemoguce braniti sami Bihac, nakon kratke pauze od par dana, vracena su sva sela, i izaslo se je opet na granicu BiH s Hrvatskom. Od te akcije, s druge strane, ostao je samo Grabez u nasim rukama ali tada intenzivno pocinje raseljavanje Srba koji su znali da 5 korpus dolazi - u Ripac, Pritoku, Bosanski Petrovac, jer linija koju su kopali 3 godine - i koja je imala kasarne s PVO, koja je imala minska polja, imala mitraljeze s fotocelijama, gdje su s PAM/PAT-ovima pucali jer su puske bile male, kad je ta linija i kasarna pala - nista je drugo vise nije moglo zamjeniti, osim - spremanja na bjezaniju. Nakon 1994 godine - sve i jedna Srpska jedinica koja je dosla da cuva linije naspram 5 korpusa je dzertirala. Sve i jedna je pobjegla nakon par dana ratovanja. I to ce sljedecih 10 mjeseci postati i ostati norma, a razlog zasto je taj sto su cijele brigade Autonomne Pokrajine sa svim oruzijem kupljenim od Srba predavale se 5 korpusu - i to ne jednom po nekoliko puta (zarobe ih predaju se, razmjene ih, opet ih natjeraju da uzmu puske, opet ih zarobe, predaju se, opet ih drze u fiskulturnoj sali 1-2 mjeseca, pa ih razmjene). Bilo je ljudi koji su po 5-6 puta zarobljeni od 5 korpusa. Ima li ijedan drugih korpus u Jugoslaviji - koji moze reci da je istog covjeka zarobio 6 puta, a nije ga ubio? I da ga je razmjenio 5 puta... Tu je postojala samo jedna racunica a to je da je takav jedan donjeo 6 pusaka i hiljadu metaka municije, a takvih je bilo stotine.
Zarobljenici se razmjenjuju, a ne ubijaju,...!
- BHCluster
#121 Re: Dudakovic naredio streljanje
Jednom za sva vremena da rascistimo ovo oko zenevske konvencije, znaci da bi bio zasticen od strane Zenevske Konvecije moras biti:
(b) That of having a fixed distinctive sign recognizable at a distance; on nema nikakve
(d) That of conducting their operations in accordance with the laws and customs of war. a ovo sigurno nisu radili
Znaci nespadaju u ratne zarobljenike, prema tome o cemo dalje raspravljati.
Znaci ovi sto su ubijeni to jeste vojnici nisu najmanje ovo postovali iz Zenevske Konferencije:Article 4
A. Prisoners of war, in the sense of the present Convention, are persons belonging to one of the following categories, who have fallen into the power of the enemy:
1. Members of the armed forces of a Party to the conflict as well as members of militias or volunteer corps forming part of such armed forces.
2. Members of other militias and members of other volunteer corps, including those of organized resistance movements, belonging to a Party to the conflict and operating in or outside their own territory, even if this territory is occupied, provided that such militias or volunteer corps, including such organized resistance movements, fulfil the following conditions:
(a) That of being commanded by a person responsible for his subordinates;
(b) That of having a fixed distinctive sign recognizable at a distance;
(c) That of carrying arms openly;
(d) That of conducting their operations in accordance with the laws and customs of war.
3. Members of regular armed forces who profess allegiance to a government or an authority not recognized by the Detaining Power.
4. Persons who accompany the armed forces without actually being members thereof, such as civilian members of military aircraft crews, war correspondents, supply contractors, members of labour units or of services responsible for the welfare of the armed forces, provided that they have received authorization from the armed forces which they accompany, who shall provide them for that purpose with an identity card similar to the annexed model.
5. Members of crews, including masters, pilots and apprentices, of the merchant marine and the crews of civil aircraft of the Parties to the conflict, who do not benefit by more favourable treatment under any other provisions of international law.
6. Inhabitants of a non-occupied territory, who on the approach of the enemy spontaneously take up arms to resist the invading forces, without having had time to form themselves into regular armed units, provided they carry arms openly and respect the laws and customs of war.
(b) That of having a fixed distinctive sign recognizable at a distance; on nema nikakve
(d) That of conducting their operations in accordance with the laws and customs of war. a ovo sigurno nisu radili
Znaci nespadaju u ratne zarobljenike, prema tome o cemo dalje raspravljati.
- karanana
#122 Re: Dudakovic naredio streljanje
ne razumijem.
nisu ratni zarobljenici, sta su onda?
kako znas da nije imao znak svoje jedinice?
kako znas da nije vodio rat po obicajima i pravilima ratovanja?
- BHCluster
#123 Re: Dudakovic naredio streljanje
Na njegovoj uniformi iz snimaka nema nikakve oznake. A da nije vodio rat po obicajima i pravilima ratovanja vidi iz najboljeg primjera a to je njego glavni voda Fikret Abdic koji je osuden na 15 godina zatvora za ratne zlocine. Znaci oni koji nisu postovali obicaje i pravila ratovanja na njih se ne primjenjuju obicaji i pravila ratovanja i nisu zasticeni od strane Zenevske Konvencije.karanana wrote:ne razumijem.
A ima ih dosta evo par:
- karanana
#124 Re: Dudakovic naredio streljanje
meni nije jasno kako na osnovu 2 minuta mutnog videa mozes zakljuciti da nije nosio obiljezenu uniformu. mozda je imao kapu, sljem, jaknu.....mozda mu je 5. korpus otrgao znakove babine vojske kad su ga zarobili.
znaci babina vojska je generalno radila zlocine pa je onda to zasluzio ovaj zarobljenik babine vojske? pa ti automatski govoris ono sto srbi govore o srebrenici kad pricaju o zulumima koje su naser i neki od vojnika radili po nekoliko srpskih sela. srbima su svi u srebrenici bili krivi i bili su olicenje nasera. a jos kad dodas ono pod slovom "b", opet mozes karikirati na srebrenicu i reci da ni oni srebrenicani u koloni vecinom nisu nosili vojna obiljezja. znaci nisu ratni zarobljenici?
kako znas da bas ova specificna osoba nije vodila rat na osnovu nekakvih pravila zacrtanih zenevskom konvencijom? pa taman da znamo da je ova osoba s ledja streljala 100 ljudi, nema niko pravo da ovako naredi streljanje. za sta postoji vojni sud?
uostalom, tacka broj 1. koju si naveo ti govori sve. uopste nije ni potrebno raspravljati o tacki 2. jer fino pise da je ratni zarobljenik onaj koji ispunjava uvjete iz tacke 1 ILI tacke 2.
znaci babina vojska je generalno radila zlocine pa je onda to zasluzio ovaj zarobljenik babine vojske? pa ti automatski govoris ono sto srbi govore o srebrenici kad pricaju o zulumima koje su naser i neki od vojnika radili po nekoliko srpskih sela. srbima su svi u srebrenici bili krivi i bili su olicenje nasera. a jos kad dodas ono pod slovom "b", opet mozes karikirati na srebrenicu i reci da ni oni srebrenicani u koloni vecinom nisu nosili vojna obiljezja. znaci nisu ratni zarobljenici?
kako znas da bas ova specificna osoba nije vodila rat na osnovu nekakvih pravila zacrtanih zenevskom konvencijom? pa taman da znamo da je ova osoba s ledja streljala 100 ljudi, nema niko pravo da ovako naredi streljanje. za sta postoji vojni sud?
uostalom, tacka broj 1. koju si naveo ti govori sve. uopste nije ni potrebno raspravljati o tacki 2. jer fino pise da je ratni zarobljenik onaj koji ispunjava uvjete iz tacke 1 ILI tacke 2.
- BHCluster
#125 Re: Dudakovic naredio streljanje
Sve se tacke moraju uzeti u obzir ako jedna nije onda sve pada u vodu. A sto se tice srba oni su prvi pocinili zlocine i nisu postovali obicaje i pravila ratovanja pa se i prema njima isto tako odnosilo. Ja iskljucivo govorim za vojnike ati letis i na civile mozda ti je to i cilj. A sto se tice Srebrenice ona je bila UN zasticena zona, a ono sto su Srbi u Srebrenici uradili je Genocid ne forumskom pricom nego PRAVNOM koja je mukotrpno dokazivana na sudovima a i dokazana je. Ja neznam zasto skrece sa teme i upustas se u nesto drugo jedino ako za cilj imas opravdavanje Babinih/Srpskih zlocina.karanana wrote:meni nije jasno kako na osnovu 2 minuta mutnog videa mozes zakljuciti da nije nosio obiljezenu uniformu. mozda je imao kapu, sljem, jaknu.....mozda mu je 5. korpus otrgao znakove babine vojske kad su ga zarobili.
Sama cinjenica da je preko 24000 Podrinjaca Muslimanske Vjeroispovjesti bilo ubije u periodu 1992-1995 ti govori o cemu se readi.