Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je posada Apollo 11 sletila na mjesec?

DA
103
62%
NE
63
38%

Total votes: 166

anonimus19

#101 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by anonimus19 »

Toto wrote:
anonimus19 wrote:
Deder mi reci, gdje ti na ovoj slici vidis tragove od astronauta u krugu od 5 metara od modula? Izvan toga se vide. Hajd pretpostavi da kad se modul spustao da je otpuhao prasinu, a ostatak se sleg'o okolo.
Pijel' ova vode?

ne znam zasto ljudi sumnjaju u to da su neki odletili na mjesec?
Ako se ne vide na prethodnoj slici to ne znaci da ih nema. Modul ne otpuhuje prasinu nego raketni motor u dnu modula. Precnik izduvnika reketnog motora je oko 1 m i ispod njega bi trebao da bude krater iz kojeg je izduvana prasine. Nije bitno je li krater metar ili deset cm dubok. Prasine ne moze od lunarnog modula da se vratiti pa da ponovo ispuni taj krater. Ako moze od kosmonauta koji je tezak 20 kg na Mjesecu da ostanu stope moze li i od raketnog motora da ostane trag u obliku i najmanjeg kratera.
Uzmite slamcicu, puhnite 5-6 cm iznad pjeska pa provjerite hoce li ostati i najmanji krater. Nema veze sto je na mjesecu gravitacija sest puta manja nego na zemlji i vasa pluca imaju bar 10 000 puta manju potisnu snagu od raketnog motora od 45 kN.
Na narednoj slici se vide otisci kosmonautovih cizama a izmedju stopa prasina koja je pokrenuta koracanjem kosmonauta. Tamo kuda je mjesecva prasina pokrenuta kretanjem kosmonauta prasina je promjenila boju i postala tamnija. Isti je slucaj i na Zemlji, jer povrsinski sloj zemlje ili pijeska koji je dugo izlozen suncu izblijedi za jednu nijansu boje ili se iz njega isusi vlaga. Ali od kuda na Mjesecu vlage :D . Ako je ispod modula, zbog propulzije raketnog motora, doslo do pomjeranja prasine onda ona ne samo da bi trebala biti u obliku kratera nego bi trebala biti iste boje kao i ona prasina oko kosmonautovih stopala.

Image
http://history.nasa.gov/alsj/a11/AS11-40-5902HR.jpg

Sljedeca slika pokazuje da ima tragova stopala unutar 5 metara od modula. Takodje se vide stope modula umotana u zlatnu foliju. Prasina koja je podignuta prilikom slijetanja se sputala poslije slijetanja modula pa bi bilo logicno da u ovoj zlatnoj casi bude bar nesto prasine. Slika izgleda taman ko da je kosmicka cistacica izasla iz modula prije kosmonauta da sve fino poprasi i nasminka za NASA-a kamermane.
Kad smo vec kod tragova kosmonuata na mjesecevoj prasini: kako to da kosmonaut koji je tezak 20 kg -na Mjesecu- potone u mjesecevu prasinu 2-3 cm, a lunarni modul koji je 100 puta teze od kosmonauta skoro ni malko ne upane u mjesecevu prasinu - sto se bas dobro vidi na ovoj slici. Posebno je interesantna ona druga stopa modula, u pozadini, jer se pored nje nalaze vidljive stope kosmonauta -taman fino za poredjenja. Sve doformacije tla, pomjeranja dijela prasine, uslijed pokretanja stopala kosmonauta bi trebale biti i oko stope modula ali neto vece i izrazenije jer je modul na Mjesecevoj povrsini tezak oko 2333 kg ( na zemlji 14 tona) a kosmonauta 25 kg sa svim opremom na sebi.

Image
http://history.nasa.gov/alsj/a11/AS11-40-5925HR.jpg

Evo jos malko slika pa da se uporedi kako izgleda tlo mjeseca bar desetak metara od modula i to nedeformisano i deformisano tragovima kosmonauta i opreme.
Image
http://history.nasa.gov/alsj/a11/AS11-40-5873HR.jpg
Da vidimo kako setanje po Mjesecu izgleda na Zemlji.
Ovoga, prvog s lijeva, bi trebali svi prepoznat.
Image
http://history.nasa.gov/alsj/a11/ap11-S69-17210.jpg

Na ovoj slici takodje vidimo kako izgleda kad se modul lagano dizalicom spusti na povrsinu pijeska na Zemlji; skoro isto kao i onaj od 2000 kg koji je bubnuo, sa 2 m visine, na povrsini Mjeseca.
Image
http://history.nasa.gov/alsj/a11/ap11-S69-31144.jpg
Elem, ove slike su uslikane kad na mjesecu. Odmah po slijetanju ili nakon par dana. Ako pogledas na jednoj slici vidjet ces da nema pijeska ispod samo modula uopce, nego samo ravna stjena.
however, ne znam zasto sumnjas da ljudi nisu bili na mjesecu. Pa da li to bilo u misiji Apolo 11, ili u Apolo 111.
anonimus19

#102 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by anonimus19 »

Bernard_Prince wrote: Treba samo malo vise da citas. Ljudi idite u biblioteke, obrazujte se. Povodom WTC, razmisli samo o ovome. Zasto bi Amerika imala potrebu da srusi WTC, kada i bez toga mogu da napadnu koga hoce, kada hoce i gdje hoce. Zasto WTC kada imaju tako lijepe budale kao dragi vodja Sjeverne Koreje, Ahmedinedjad sa kompletnim Iranom, Fidel Castro? Nema razloga, ne postoji razlog. Drzave se ne ponasaju besmisleno kao pojedinci. Sadama su sjebali na racun nepostojecih oruzja za masovno unistenje. Pobornici zavjere hoce da kazu da Ameri unistavaju ono sto sami grade? Dajte ljudi, malo zdravog rezonovanja.
USA nema potrebu da srusi WTC, ali imaju koristi pojedinci. Sta se sve desilo poslije. Dakle WTC je bio samo povod za zapocinjanje rata protiv terorizma, pa u Iraku, a nastavlja se i dalje i Bog zna gdje ce stati.
Istocne Zemlje su prebogate naftom, a u USA i Mexicu toga ponestaje. Cijena nafte skace, a to sve mi placamo, a Bushe&Co. trlja dlanove.

Prica o nacionalizmu na Balkanu, sve je u novcu, jebo sve ostalo. Ovo je offtopic, ali skontaj malo o cemu se radi. Novac pokrece svijet, ali ga i rusi da bi pokrenuo pojedince.
Ateista

#103 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Ateista »

Bernard_Prince wrote: Ama, sila Boga ne moli. Kakav UN i za sta i kada se UN ikada pitao? Od 1945 organizacija lezihljebovica. Nije potrebno rusiti da bi se narodu unio strah, dovoljno je koristiti postojece medije TV i radio. A, mi smo ionako u Svijetu gdje sa jedne strane imamo gospodare, a sa druge robove. Hitler, Staljin, Causesku, Milosevic nisu imali chipove, ni kompjutere, pa su kontrolisali sve. Ne budi naivan. Ono sto je Amerika danas, dakle imperija, jucer je bila Engleska, prije njih Rimsko carstvo. Ljudska priroda se ne mijenja. I potpuna kontrola je IMATI novac. Nemas love, nema te. Prema tome, jebes teorije zavjere, treba se koncentrisati na realnost.
Ali vremena se mijenjaju i nacini na koji se imperije odrzavaju i sire. Prije je to bilo ratovanjem, sada politikom i tihom okupacijom. Moze ti to djelovati smijesno, ali sve nove licne karte, biometrijski pasosi i slicna sranja su samo postepeni prelaz prema ugradjivanju cipova. Ljudi se mogu zaplasiti na razne nacine, ali drugacije je kada ispiras mozak o terorimu medijima a drugacije kada to ljudi vide svojim ocima.
Bernard_Prince wrote: Jao, pa ti si adolescent. Ja cijelo vrijeme mislim da komuniciram sa zrelom osobom. Sine, koje ti gluposti pises. Pametnome dosta. :run:
Ako imas sta da kazes na onaj komentar, kazi. Ako nemas, onda je i ovo suvisno. Ako je za tebe adolescent svako ko razmislja drugacije od tebe, onda izvini tatice. :lol:

Kad neko nema argumenata, najlakse je nazvati nekoga adolescentom...

U svakom slucaju, mislim da bismo se mogli vratiti temi.
Bernard_Prince

#104 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Ateista wrote:
Bernard_Prince wrote: Ama, sila Boga ne moli. Kakav UN i za sta i kada se UN ikada pitao? Od 1945 organizacija lezihljebovica. Nije potrebno rusiti da bi se narodu unio strah, dovoljno je koristiti postojece medije TV i radio. A, mi smo ionako u Svijetu gdje sa jedne strane imamo gospodare, a sa druge robove. Hitler, Staljin, Causesku, Milosevic nisu imali chipove, ni kompjutere, pa su kontrolisali sve. Ne budi naivan. Ono sto je Amerika danas, dakle imperija, jucer je bila Engleska, prije njih Rimsko carstvo. Ljudska priroda se ne mijenja. I potpuna kontrola je IMATI novac. Nemas love, nema te. Prema tome, jebes teorije zavjere, treba se koncentrisati na realnost.
Ali vremena se mijenjaju i nacini na koji se imperije odrzavaju i sire. Prije je to bilo ratovanjem, sada politikom i tihom okupacijom. Moze ti to djelovati smijesno, ali sve nove licne karte, biometrijski pasosi i slicna sranja su samo postepeni prelaz prema ugradjivanju cipova. Ljudi se mogu zaplasiti na razne nacine, ali drugacije je kada ispiras mozak o terorimu medijima a drugacije kada to ljudi vide svojim ocima.
Bernard_Prince wrote: Jao, pa ti si adolescent. Ja cijelo vrijeme mislim da komuniciram sa zrelom osobom. Sine, koje ti gluposti pises. Pametnome dosta. :run:
Ako imas sta da kazes na onaj komentar, kazi. Ako nemas, onda je i ovo suvisno. Ako je za tebe adolescent svako ko razmislja drugacije od tebe, onda izvini tatice. :lol:

Bez ljutnje, nisam mislio da uvrijedim. Ako jesam, oprosti.
gumifufna

#105 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by gumifufna »

Bernard_Prince wrote:
gumifufna wrote:Vjerujem da su ljudi bili na mjesecu,ali me bune ove slike astronauti su osvijetljeni a okolo je mrak.Evo na ovoj slici se vidi jos i sunce zar nebi trebalo da bude dan kao i na zemlji.I zasto ove slike ostalvljaju dojam da je mjesec tako mal ,kao da su na nekoj vecoj lopti.
Zato sto na Mjesecu nema nikakve atmosfere, kao ni u Svemiru.
A zasto je ovdje dan :?

Image
Bernard_Prince

#106 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

gumifufna wrote:
Bernard_Prince wrote:
gumifufna wrote:Vjerujem da su ljudi bili na mjesecu,ali me bune ove slike astronauti su osvijetljeni a okolo je mrak.Evo na ovoj slici se vidi jos i sunce zar nebi trebalo da bude dan kao i na zemlji.I zasto ove slike ostalvljaju dojam da je mjesec tako mal ,kao da su na nekoj vecoj lopti.

Image
Jel se to zezas?
Risto Kuglarić

#107 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Risto Kuglarić »

gumifufna wrote:
Bernard_Prince wrote:

Image
zato što je to čini mi se mars, a mars ima atmosferu.
callmethebreeeze

#108 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by callmethebreeeze »

Bernard_Prince wrote:
Ateista wrote: Tacno je da rade sta hoce, ali ponekad moraju da traze izgovore. Prije nisu smjeli da napadnu nekoga bez odobrenja UN-a, ali malo po malo traze izgovore, a sad su dosli do toga da napadaju i bez odobrenja UN-a (ne mogu se sjetiti ko je bio prvi, cini mi se Iraq). Sada sve manje traze izgovore, ali i do toga su postepeno dosli, nisu tako mogli uvijek.

Ima tu jos jako puno razloga, svom narodu ulivaju strah u kosti kako bi i sam narod podrzao nove napade koje planiraju, kako bi lakse prihvatili provlacenje novih zakona kojima im se ukidaju prava i kojima se omogucava vladi veca kontrola nad ljudima, kako bi polako jednog dana dosli do cilja koji imaju, da umjesto licnih dokumenata imamo ugradjene cipove, da imaju potpunu kontorolu, da imaju svijet robota i slicno...

Puno toga jos ima sto ne znamo i ne mozemo razumjeti, kakve su sve koristi imali od toga...
Ama, sila Boga ne moli. Kakav UN i za sta i kada se UN ikada pitao? Od 1945 organizacija lezihljebovica. Nije potrebno rusiti da bi se narodu unio strah, dovoljno je koristiti postojece medije TV i radio. A, mi smo ionako u Svijetu gdje sa jedne strane imamo gospodare, a sa druge robove. Hitler, Staljin, Causesku, Milosevic nisu imali chipove, ni kompjutere, pa su kontrolisali sve. Ne budi naivan. Ono sto je Amerika danas, dakle imperija, jucer je bila Engleska, prije njih Rimsko carstvo. Ljudska priroda se ne mijenja. I potpuna kontrola je IMATI novac. Nemas love, nema te. Prema tome, jebes teorije zavjere, treba se koncentrisati na realnost.

upravo tako prinche!.kao americi je trebao 9/11 da bi napali avganistan, :-) jer oni, za boga, nisu prije toga zapoceli ni jedan rat, cccc. i jos im je, kao, trebalo aminovanje un-a. nisu htjeli da budu kao nato koji je pitao nailovu mater za dozvolu da bombarduju srbe na kosovu :D . fakat se treba uozbiljiti. ja vjerujem da je americi i te kako bitno da osiguraju naftu i da je to bio kljucni cilj napada na irak, ali ne smijemo zaboraviti ni ideoloske motive neokonzervativaca u bijelog kuci. jos jedna stvar je bitna u citavoj prici; da se zaista radilo o nekoj super-konspiraciji koja je isla od 9/11 preko avganistana do iraka, valjda bi je malo bolje isplanirali jerbo su zaglibili dobro u avganistanu, a iz iraka se povlace. a u cijeloj prici je takodjer vazno spomenuti i "sitan" detalj da su upravo ameri irancima omogucili da postanu najjaci na bliskom istoku zajedno s izraelom, jer su im uklonili dva najveca neprijatelja; sadama u iraku i talibane u avganistanu. ali mozda je i to sve dio neke velike konspiracije gdje ce ameri zavladati svijetom zajedno sa irancima. :D :D :D
Bernard_Prince

#109 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Ljudima istina nije ni potrebna, ni vazna. Bitna je vjera, bitni su mitovi, sa time se lakse i podnosljivije zivi. Zasto prihvatiti cinjenice, kada je masta neogranicena? Zasto vjerovati Anstajnu i Hawkingu, koje je tesko razumijeti, kada je jednostavnije reci "zato sto Bog to tako hoce".
callmethebreeeze

#110 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by callmethebreeeze »

Bernard_Prince wrote:Ljudima istina nije ni potrebna, ni vazna. Bitna je vjera, bitni su mitovi, sa time se lakse i podnosljivije zivi. Zasto prihvatiti cinjenice, kada je masta neogranicena? Zasto vjerovati Anstajnu i Hawkingu, koje je tesko razumijeti, kada je jednostavnije reci "zato sto Bog to tako hoce".
'ta ce anstajn i hoking kad imamo haruna yahyu :D :D :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#111 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Toto »

Bernard_Prince wrote:
Toto wrote:
Pitanje je: kako to da raketni motor, koji je radio maksimalnom snagom, na 1-2 m iznad povrsine Mjeseca nije rastjerao nimalo prasine nwgo na slici izgleda da nije ni radio a lunarni modul je tako mekano psusten nekakvom dizalicom da se stope kosmonauta koji je 100 puta laksi od modula ostavile veci trag.
The Apollo 11 lander's engines were throttled back just before landing, and it did not hover long enough to form a crater or kick up much dust, the Smithsonian's Launius said.
"Science fiction movies depict this big jet of fire coming out as [spacecraft] land, but that's not how they did it on the moon," he added. "That's not the way they would do it now or anytime in the future."

http://hr.wikipedia.org/wiki/Projekt_Ap ... ja_zavjere
@BP
Ovaj tekst koji si ovdje citirao nije sa ovoga linka kojeg si naveo. Ako nista: tekst je na engleskom a link je na hrvatskom, tako da ne znam sta je pjesnik htio da opjeva.
Preporucujem: http://history.nasa.gov :D

@edit
Ako se pogledaju prethodne slike vidi se kakve "kratere" i tragove ostavlja kosmonaut prilikom kretanja po mjesecevom tlu. Kosmonaut je sa svom opremom, na povrsini mjeseca, tezak oko 20-25 kg. Modul koji je 100 puta tezi od kosmonauta skoro da nije ostavio nikakvo ulegnuce, pomicanja podloge ispod sebe, prilikom slijetanja. Na slikama nema tragova slijetanja i deformacija mjeseceva tla ispod stopala modula a kosmonaut od 25 kg napravi, samo pola metra od stopala modula, onakav otisak samo jednog stopala.
Modul, cija je masa na mjesecu 2000 kg je bubeknu sa oko 1.5 m na povrsinu mjeseca. Svako tijelo prilikom slijetanja mora imati neku kinenticku energiju koja opet mora napraviti deformacije podloge. Pogotovo ako je podloga mekana. Prilikom slijatanja se u zoni kontakata dvaju masa (modula i tla) osim vertikalnih sila stvaraju i horizontalne sile koje izazivaju horizontalna kretanja i gnjecenja podloge. Tad se uvjek dobije neki krater ciji je najgornji rub uvjek siri od tijela koje je napravilo krater. Takodje: ne postoji ni jedan pilot koji ce uspjeti da sleti tako da sve 4 stope dodirnu tlo u istom trenutku na neravnoj podlozi. To uzrokuje da su kreteri oko stopa uvjek razlicite velicine i oblika. Ako Modul ima opruge onda mora biti i nesto inercije i ljuljanja koja dodatno deformisu meko tlo ispod modula.
Na narednoj slici se vidi koliki je djumbus napravio kosmonaut u pijesku samo pola metra od jedne stope stajnog trapa modula. Ocito se vidi da je cizma potonula u pijesak barem 2-3 cm a stopa modula koja trpi oko 550 kg potiska strci iz pijeska ko da je neko prije slijetanja ispod nje salovo kakvu betonsko postolje.
Image

Raketni motor je snage od 15000 N (1500 kgm/s2).
Kako moze kosmonaut tezine 25 kg da ispod cizme stvara veci potisak na povrsinu mjeseca od raketnog motora ove snage?? Snaga ovog raketnog motora jeste mala u odnosu na neke druge motore ali je nekoliko destina puta vece od snage stopla kosmonauta, sto znaci da je i motor morao napraviti neki krater i otisak kao i kosmonutova cizma.
Bernard_Prince

#112 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Motori Apolla 11 su smanjili gas neposredno pred slijetanje, letjelica nije lebdila dovoljno dugo da se formira krater ili da izazove mnogo prašine.
Bernard_Prince

#113 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Apollo 14 mjesto spustanja. Naravno, za ljude koji ne vjeruju, ovo je napravljeno u Photoshopu. Za sve ostale, interesantno je za vidjeti. Slike je snimio The Lunar Reconnaissance Orbiter Camera, ili LROC. Narednih sedmica bi trebalo da stignu fotografije vece rezolucije.

Image
Ateista

#114 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Ateista »

Bernard_Prince wrote:
Ateista wrote:

Bez ljutnje, nisam mislio da uvrijedim. Ako jesam, oprosti.
Ma ne ljutim se, nego stvarno ne kontam sta je problem sa onom tvrdnjom?
Hajd' razumijem da odbacujes teorije zavjere i slicno, ali ne vidim sta je problem u onome vezano za filmove?
Bernard_Prince

#115 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Pa, ko se moze, na bilo koji nacin,identifikovati u Holivudskim filmovima? Meni je vecina tih filmova za djecu i omladinu. Ono, folovi, akcija. Bez veze. Gdje bi dosli poslije svih Zelenih beretki, heroja kao Rambo i sl. Hollywood za konstruisanje radnje svojih filmova slijedi trenutnu politicku situaciju u Svijetu. U doba Balkanskih ratova, vecina negativaca u Holivudskim filmovima su bili Srbi ili Rusi. Ne mogu reci da su fulili. Mislim, film je fikcija. To Amerima udje u jedno uho, izadje na drugo. Sad da ih pitas gdje je Srbija, a gdje Bosna, pojma nemaju. Ama, ne znaju gdje je Kanada ili Meksiko, osim ako bas ne zive uz granicu.
DJ Babo

#116 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by DJ Babo »

Toto wrote:
Bernard_Prince wrote:
Toto wrote:
Pitanje je: kako to da raketni motor, koji je radio maksimalnom snagom, na 1-2 m iznad povrsine Mjeseca nije rastjerao nimalo prasine nwgo na slici izgleda da nije ni radio a lunarni modul je tako mekano psusten nekakvom dizalicom da se stope kosmonauta koji je 100 puta laksi od modula ostavile veci trag.
The Apollo 11 lander's engines were throttled back just before landing, and it did not hover long enough to form a crater or kick up much dust, the Smithsonian's Launius said.
"Science fiction movies depict this big jet of fire coming out as [spacecraft] land, but that's not how they did it on the moon," he added. "That's not the way they would do it now or anytime in the future."

http://hr.wikipedia.org/wiki/Projekt_Ap ... ja_zavjere
@BP
Ovaj tekst koji si ovdje citirao nije sa ovoga linka kojeg si naveo. Ako nista: tekst je na engleskom a link je na hrvatskom, tako da ne znam sta je pjesnik htio da opjeva.
Preporucujem: http://history.nasa.gov :D

@edit
Ako se pogledaju prethodne slike vidi se kakve "kratere" i tragove ostavlja kosmonaut prilikom kretanja po mjesecevom tlu. Kosmonaut je sa svom opremom, na povrsini mjeseca, tezak oko 20-25 kg. Modul koji je 100 puta tezi od kosmonauta skoro da nije ostavio nikakvo ulegnuce, pomicanja podloge ispod sebe, prilikom slijetanja. Na slikama nema tragova slijetanja i deformacija mjeseceva tla ispod stopala modula a kosmonaut od 25 kg napravi, samo pola metra od stopala modula, onakav otisak samo jednog stopala.
Modul, cija je masa na mjesecu 2000 kg je bubeknu sa oko 1.5 m na povrsinu mjeseca. Svako tijelo prilikom slijetanja mora imati neku kinenticku energiju koja opet mora napraviti deformacije podloge. Pogotovo ako je podloga mekana. Prilikom slijatanja se u zoni kontakata dvaju masa (modula i tla) osim vertikalnih sila stvaraju i horizontalne sile koje izazivaju horizontalna kretanja i gnjecenja podloge. Tad se uvjek dobije neki krater ciji je najgornji rub uvjek siri od tijela koje je napravilo krater. Takodje: ne postoji ni jedan pilot koji ce uspjeti da sleti tako da sve 4 stope dodirnu tlo u istom trenutku na neravnoj podlozi. To uzrokuje da su kreteri oko stopa uvjek razlicite velicine i oblika. Ako Modul ima opruge onda mora biti i nesto inercije i ljuljanja koja dodatno deformisu meko tlo ispod modula.
Na narednoj slici se vidi koliki je djumbus napravio kosmonaut u pijesku samo pola metra od jedne stope stajnog trapa modula. Ocito se vidi da je cizma potonula u pijesak barem 2-3 cm a stopa modula koja trpi oko 550 kg potiska strci iz pijeska ko da je neko prije slijetanja ispod nje salovo kakvu betonsko postolje.
Image

Raketni motor je snage od 15000 N (1500 kgm/s2).
Kako moze kosmonaut tezine 25 kg da ispod cizme stvara veci potisak na povrsinu mjeseca od raketnog motora ove snage?? Snaga ovog raketnog motora jeste mala u odnosu na neke druge motore ali je nekoliko destina puta vece od snage stopla kosmonauta, sto znaci da je i motor morao napraviti neki krater i otisak kao i kosmonutova cizma.
@Toto

da ja probam odgovoriti, mada nisam strucnjak, a prilicno sam siguran da nisi ni ti

evo ti slike direktno ispod raketnog motora modula (ne znam kako nju nisi uspio vidjeti a tolike si druge slike vidio?)

Image

Ovo je objasnjenje sa stranice NASA-e za ovu sliku:
Buzz took this photo of the area under the Descent Stage to document the effects of the engine plume. A radial pattern of scouring is readily visible. Note the gouge made by the probe hanging down from the minus-Y (south) strut at contact. The fact that the spacecraft landed directly over this gouge mark is a clear indication that, as is discussed after 102:45:32, the LM was drifting left (south) during the final moments of the landing.
Tu je dosta objasnjeno upravo sto se tice motora, utjecaja izduvnih plinova na povrsinu i pomjeranja povrsinskog sloja koje su uzrokovale stope modula.

Tlo mjeseca je specificno jer nema atmosfere, pa ni vjetra da pomjera tanki sloj fine prasine koji stoji na kompaktnoj podlozi koja se nalazi ispod. Ispod vrlo tankog sloja fine prasine nalazi se, dakle, tvrdi sloj "zemlje", sto se jasno vidi na slici ispod raketnog motora lunarnog modula.

Na ovoj istoj slici vidi se i da je prasina oduvana radijalno u smjerovima suprotnim od izduva rakete.

Sto se tice jedne ranije slike gdje si rekao da je prasina (pijesak) vlazna (valjda ju je neka cistacica u NASI neznajuci slaufom poprskala), evo slike koja prikazuje isti prizor iz drugog ugla.

Image

Ja ovdje ne vidim nikakve tragove vlaznosti, a lijepo se vidi i koliko se sipka koja strci sa stope utisnula u tlo.

Na slici ispod se s desne strane jos bolje vidi koliko se u tlo utisnula sipka sa stope, a sa lijeve strane i u dnu slike se vidi i kako je sa tvrde podloge radijalno otpuhana prasina.

Image

Jel stvarno mislis da su ovi u NASI tolike budale da sve ove slike stavljaju online ako postoji ikakva mogucnost da bi bile inkriminirajuci dokazi?
Toto

#117 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Toto »

Bernard_Prince wrote:Motori Apolla 11 su smanjili gas neposredno pred slijetanje, letjelica nije lebdila dovoljno dugo da se formira krater ili da izazove mnogo prašine.
Valjalo bi potraziti kakva pilota helikoptera pa ga priupitati: je li smanjuje ili dodaje (snagu) kad verikalno slijece? Treba imati na umu da je Lunarni modul bio u operaciji slijetanju te je morao da "koci" tj. da se suprostavi sili gravitacije, koja ga je privlacila. Modul je slijetao verikalno i jasno je da se sila gravitacije povecavala sto se modul priblizavao povrsini Mjeseca. Da bi anulirao povecanje sile gravitacije pilot mora da povacava snagu raketnog motora ali tako da pusti da ga gravitacija nekom konstantnom briznom "vozi" prema tlu, tacnije ne smije dozvoliti da ima ubrzanja. Lunarni modul nije avion sa komandnim povrsinama (krilima, vertikalnim i horizontalnim repovima) i nema manevarske sposobnosti kao avion, nego obicna kanta koja pici ka povrsini Mjeseca.
Osim zadatka da letjelicu meHko spusti pilot mora da izabere sto ravniju povrsinu na koju ce sletiti. Sumnjam da bi mogli izvrsiti bezbjedno uzlijetanje sa povrsine Mjeseca da su se spustili na neku povrsinu koja je nageta pod uglom od 30-40 stepeni.
Osim velikog motora za slijetanje, koji je ugradjen na platformu za slijetanje modula postojalo je jos 16 manjih reakcionih motora, na komandnom (kabinskom) dijelu modula koja su se mogla koristiti za obezbjedenje svih sest stepeni slobode kretanja modula. Pilot je mogao raketnim motorom dovesti letjelicu u stanje lebdenja a onda kombinacijom rada 8 reakcionih motora pomjeriti letjelicu horizontalno (lijevo desno) da bi izabrao najpovoljniju konfiguraciju terena za slijetanje.
Takodje pilot moze da dodirne tlo sa ukljucenim raketnim motorom i da smanjuje snagu i iskljuci motor tek kad je na svev cetiri.
NASA je objavila da je Apollo 11 je imao problema pri slijatanju na Mjesec, jer je otkazala automatika za navigaciju i pilotiranje i jedan od kosmonauta je Lunarni modul spustio na povrsinu u rucnom rezimu leta i to u zadnji moment. Otalo mu je goriva za samo jos 20 sekundi leta.
Dakle: ako je pilot morao u rucnom rezimu da izvede dosta slozen manevar slijetanja jasno je da se iznad povrsine na koju je sletio morao zadrzati par "sekundica". Motor je morao da radi u rezimu snage dovoljnom da savlada sili gravitacije i to je moralo da izazove turbulencije mjeseceve prasine ispod raketnog motora. Djelovanje takvih turbulencija bi morale biti uocljive na povrsini. Podignuta mjeseceva prasina se nikako nije mogla spustiti ispod same letjelice pa je prostor ispod letjelice i prostor oko letjelice morao imati nesto drukciju konfigiraciju i izgled. To se ne moze uociti jasno na slikama a jos vecu zabunu prave slike tragova hodnja kosmonauta. Gdje je na tlu jasno uocljivi tragovi stopa i pomjetanja pijeska izmedju stopa karakteristicne za hodanje po pjescanoj povrsini. Takvih tragova nema ispod modula niti oko 4 stope na koje je oslonjen modul.

Moglo bi se otici na YouTube pa pogledati kako slijece i uzlijece Harrier ili kakav helikopter pa oslusnuti je li pilot gasi motore kad dodirne tlo ili ga ugasi metar dva iznad zemlje pa onda bubekne o ledinu.
Image
Bernard_Prince

#118 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Evo ti odgovor:

"The Claim

The basic claim goes as follows: Before the Apollo landings, real NASA scientists and real artists (as opposed to fake ones) thought that the engine firing may create a blast crater underneath the lunar module. Pictures of the real site, however, showed no such crater, not even a big depression in the surface, as though the module was just “placed there.”

Obviously, the NASA people who didn’t create the crater on the soundstage/set/Area51/whatever were trying to tell future generations that this was a faked event, leaking this information out so no NASA higher-ups would realize.
Let’s Talk About Pressure

In physics, I think almost everyone knows that much discussion is given to studying “forces.” What is a force? A force has units of mass * length / time2. In other words, a force can be thought of as “what it takes” to accelerate a certain mass over a certain distance in a given amount of time. Gravity is a force. A human stepping exerts a force. A rocket engine exerts a force.

Moving one step further in complexity, we get pressure. Pressure is force / area (mass / (length * time2) ). So while a human stepping exerts a force, when you divide that force into the area of a human footstep, you get a pressure exerted.

The concept of force is actually shown in a neat magic trick that my parents would never let me do as a child: Take a coin, such as a dime. Take a nail and a hammer. Try to hammer the nail into the dime. You probably won’t be able to. Now take a pin and try to hammer the pin into the dime. It will likely go in. Why? Because while you are exerting the same force through the hammer, it is concentrated over a much smaller area with the pin, and hence you are exerting a greater pressure.

Another way to think about that is to take your finger and push on your forehead. All you may get is a white mark for a bit before the blood returns. Now, think (don’t do!!) about what would happen if you took a pin and tried the same thing. You would puncture the skin because while you exert the same force, you are exerting a much greater pressure through the pin.
How Is Pressure Relevant? — The Crux of Debunking This Claim

First, some numbers: The lunar module (LM) descent stage engine had a maximum thrust of 9870 ft-lb, but this was throttleable back to a minimum of 1050 ft-lb. Sounds like a lot. But, the diameter of the nozzle was 63 inches, which is an area of about 3120 in2. Dividing this into the force (thrust) and you have a pressure range of 0.4-3.2 ft-lb/in2, otherwise known as psi. This is equivalent to the metric 2760-22,100 N/m2. But let’s stick with psi.

Anyone who owns a car probably knows that this is already significantly less than your tire pressure … by a factor of 10-100. When Apollo 11 landed, the thrust was down to about 1/3 of max, so down to around 1 psi.

Now let’s look at the average adult footstep: The average non-American weighs around 150 lbs. The average human footprint is around 50 in2 (don’t believe me? do the math yourself!). Divide the first into the second and you have the average human footstep exerting a simple 3 psi.

This is 3x larger than Apollo’s engines!!

The very fact that the astronauts walking on the moon did not create “blast craters” underneath them should be explanation enough as to why the engine did not create a blast crater under it — the pressure was simply too low."
Toto

#119 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Toto »

Bernard_Prince wrote:Apollo 14 mjesto spustanja. Naravno, za ljude koji ne vjeruju, ovo je napravljeno u Photoshopu. Za sve ostale, interesantno je za vidjeti. Slike je snimio The Lunar Reconnaissance Orbiter Camera, ili LROC. Narednih sedmica bi trebalo da stignu fotografije vece rezolucije.

Image
Ovo su slike Apolla 14. Ima li ovo za Apollo 11, al da se vise i stope kosmonuta?
I ne moras cekat posiljku.
Imas sve ovdje: http://history.nasa.gov/alsj/a11/images11.html#Support
al zajebato nac :D
Bernard_Prince

#120 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Toto wrote:
Bernard_Prince wrote:Apollo 14 mjesto spustanja. Naravno, za ljude koji ne vjeruju, ovo je napravljeno u Photoshopu. Za sve ostale, interesantno je za vidjeti. Slike je snimio The Lunar Reconnaissance Orbiter Camera, ili LROC. Narednih sedmica bi trebalo da stignu fotografije vece rezolucije.

Image
Ovo su slike Apolla 14. Ima li ovo za Apollo 11, al da se vise i stope kosmonuta?
Nemam to, ali imam nesto sto odgovara tvome nadimku.

Image
Toto

#121 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Toto »

Image
http://history.nasa.gov/alsj/a11/AS11-40-5863-69.jpg

Ako je ovo prethodna slika slikana na Mjesecu onda je pozadina crna jer je svemir takav kad se gleda iz svemira. Zvjezde se ne moraju vidjeti ne samo zato sto se one ne vide jer je snimano u vrijeme mjesecevog dana nego to moze biti i rezultat podesavanja kamere tj. efekta koji se zove dubinka ostrina. Mozda su zvijezde uvijek i vidljive sa Mjeseca jer on nema svoju atmosferu pa da "prelama" suncevu svjetlost i stvara onu finu plavu boju koju mi imamo na Zemlji vec je aparat tako podesen.

Na ovoj narednoj slici je nebo crno jer je to fotograf tako zelio a inace je krov fabrike svjetal i posut mnogim reflektorima, sto se moze vidjeti na slici ispod. Sunce i nije bas okruglo ali se i to da nasteliti ako se reflektor malko zaokrene.
Za ovu sliku nismo sigurni da li je slikana na Zemlji jer u desnoj dijelu vidimo dvojicu CNN ovih novinara kako direktno prenose sta kosmonuati rade. Jesta da je sumnjivo sto i oni nemaju skafandere, ali su onio vjerovatno amerikanci sa Pulicerovom nagradom pa im skafander ne treba.
Image
http://history.nasa.gov/alsj/a11/ap11-S69-32245.jpg
Image
http://history.nasa.gov/alsj/a11/ap11-S69-31144.jpg
Bernard_Prince

#122 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Toto wrote: Ako je ovo prethodna slika slikana na Mjesecu onda je pozadina crna jer je svemir takav kad se gleda iz svemira. Zvjezde se ne moraju vidjeti ne samo zato sto se one ne vide jer je snimano u vrijeme mjesecevog dana nego to moze biti i rezultat podesavanja kamere tj. efekta koji se zove dubinka ostrina. Mozda su zvijezde uvijek i vidljive sa Mjeseca jer on nema svoju atmosferu pa da "prelama" suncevu svjetlost i stvara onu finu plavu boju koju mi imamo na Zemlji vec je aparat tako podesen.
Dubinska ostrina nije nikakav efekat, radi se o podesavanju otvora blende, npr. f. 3.5 je mala dubinska ostrina, f. 22 je velika dubnska ostrina. Ne pricaj ono o cemu ocigledno nemas pojma i ne siri neznanje! Zvijezde se ne vide zbog velike brzine okidaca (od 1/125 sec. do 1/500 Sec.).
Toto

#123 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Toto »

Bernard_Prince wrote:
Toto wrote:

Image
Nemam to, ali imam nesto sto odgovara tvome nadimku.

Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
fala ti..... nisi trebo........ al je znakovito: beli ti je ponestalo NASA slika i argumenata

meni je ovaj "nick" dao rahmetli buraz kad je imao oko 2 godine.... nije nikako drukcije mogao izgovorit moje ime nego Toto..djaba ponavljanje i obuka on uvjek Toto.... Tako me je zvao i kad je is'o na produznu iz sh.. Svaka slicnost sa glumcem sa slike je sasvim slucajna :mrgreen:
Bernard_Prince

#124 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Toto wrote:
fala ti..... nisi trebo........ al je znakovito: beli ti je ponestalo NASA slika i argumenata

meni je ovaj "nick" dao rahmetli buraz kad je imao oko 2 godine.... nije nikako drukcije mogao izgovorit moje ime nego Toto..djaba ponavljanje i obuka on uvjek Toto.... Tako me je zvao i kad je is'o na produznu iz sh.. Svaka slicnost sa glumcem sa slike je sasvim slucajna :mrgreen:
Nije mi ponestalo argumenata, vec smatram da si saljivdzija. Mislim, niko ozbiljan ne moze traziti da vidi stope astronauta sa 500 m visine? To je ocigledno znak da me zajebavas. Sta drugo da stavim, osim slike na koju me asocira tvoj nick?

Zasto mislis da me interesuje ko ti je dao nick i zasto smatras da ljudi treba da znaju da je tvoj brat isao na produznu iz SH? Ako neko ima problema sa pravopisom i sintaksom, smatram da nije od vaznosti za naslov teme.
Vitamin C

#125 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Vitamin C »

Neko poželio da posjeti Banoviće? :)
Post Reply