Republika BiH

udrch

#101 Re: Republika BiH

Post by udrch »

MuaDib wrote:
cagi wrote:Evo nesto realnije, za pocetak... RS ostaje u svojim granicama ali u 3 regije, hrvati dobivaju svoje vecinske regije, a drzava je "jedinstvenija" nego sada i nema entiteta sto odgovara bosnjacima...

Image
http://img401.imageshack.us/img401/637 ... bh2007.gif
Ovaj prijedlog uopšte nije loš i može da bude kompromisno rješenje uz samo malo dobre volje. Stvaranje unitarne ili federalne Bosne i Hercegovine je nemoguće, jer i jedna i druga forma uređenja BiH neće donjeti stabilnost. Međutim mi smo već potrošili i previše vremena na rasprave unitarizacija - federalizacija, u u zadnje vrijeme i entitetizacija.

Bosna i Hercegovina jedino može opstati kao decentralizovana država republikanskog oblika, sa sistemom parlamentarne demokratije. Unutar takvog političkog sistema treba obezbjediti elemente koji istovremeno sprječavaju preglasavanje, ali i blokade kroz zloupotrebu navedenih mehanizama. Jedinice decentralizacije trebaju da budu Autonomne regije ili pokrajine, a Sarajevo kao Glavni grad treba da dobije i status distrikta. Na osnovu tvog prijedloga napravio sam svoju verziju regionalizacije BiH:

Image

1. Regija Bosanska Krajina, sa sjedištem u Bihaću;
2. Regija Sjeverna Bosna, sa sjedištem u Banja Luci;
3. Regija Bosanska Panonija, sa sjedištem u Tuzli;
4. Regija Podrinje, sa sjedištem u Bijeljini;
5. Regija Vrhbosna, sa sjedištem u Sarajevu, koji kao Glavni grad BiH ima status distrikta;
6. Regija Zapadna Hercegovina, sa sjedištem u Mostaru;
7. Regija Stara Hercegovina, sa sjedištem u Trebinju;

Smatram da po tri regije sa većinskim bošnjačkim i sroskim, te jedna se većinskim hrvatskim narodom može biti optimalno rješenje za BiH. Međutim takvo posmatranje je nepotrebno, jer je konstitutivnost na cijelom prostoru BiH zagarantovana i mora se poštovati. Svaka regija treba da bude izborna jedinica, tako da će iz svake jedinice bira po 15 poslanika + 10 poslanika iz Grada Sarajeva u Zastupnički dom, a da Skupštine regija delegiraju po tri delegata iz reda svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda i 1 delegata u Savjet nacionalnih manjina BiH.
Da ne elaboriram dalje sve postojeće nadležnosti treba staviti na papir i raspodjeliti ih po sistemu državi 34% nadležnosti, regijama 33% i jedinicama lokalne samouprave 33% nadležnosti.
Većina ovih prijedloga je bez ikakvih relevantnih osnova..to isto mogu reći i za prvi prijedlog..džaba raspravljate o nečemu što je nemoguće i nije dobro rješenje..evo samo jedan razlog:
- Donje i srednje Podrinje svrstavate u istu regiju sa Gornjim Podrinjem..
Znate li vi da su ta dva dijela Podrinja fizički nespojivi između Rogatice i Srebrenice..odnosno kada želite iz Rogatice recimo otići u Srebrenicu, put vas vodi preko Han Pijeska i Vlasenice u Miliće, pa iz Milića u Konjević polje, pa dalje u Bratunac i napokon Srebrenicu..
Šta ovo u praksi znači pitajte stanovnike Olova..
Ja sam naravno saglasan da treba odati poštovanje svim ovim Bosancima i Hercegovcima po kojima je postavljač dao imena regija..
Ali ako bi ovakva organizacija prestavljala životni problem običnom čovjeku, onda je treba izbjeći..
RkeKoke

#102 Re: Republika BiH

Post by RkeKoke »

udrch wrote: Većina ovih prijedloga je bez ikakvih relevantnih osnova..to isto mogu reći i za prvi prijedlog..džaba raspravljate o nečemu što je nemoguće i nije dobro rješenje..evo samo jedan razlog:
- Donje i srednje Podrinje svrstavate u istu regiju sa Gornjim Podrinjem..
Znate li vi da su ta dva dijela Podrinja fizički nespojivi između Rogatice i Srebrenice..odnosno kada želite iz Rogatice recimo otići u Srebrenicu, put vas vodi preko Han Pijeska i Vlasenice u Miliće, pa iz Milića u Konjević polje, pa dalje u Bratunac i napokon Srebrenicu..
Šta ovo u praksi znači pitajte stanovnike Olova..
Ja sam naravno saglasan da treba odati poštovanje svim ovim Bosancima i Hercegovcima po kojima je postavljač dao imena regija..
Ali ako bi ovakva organizacija prestavljala životni problem običnom čovjeku, onda je treba izbjeći..
A zamisli ko krene iz Zenice u Gorazde prolazio bi kroz 3 regije
A kad bi se ovo i sprovelo tebalo bi jos 1000000 policajaca na 2500000 stanovnika da sve ovo ovakvo drze zajedno nazalost. Ovo je po meni nerealnije od trenutnog stanja koje takodje. Dejton nam je napravio cvor kakav niko drugi u Evropi nema
Jellena85

#103 Re: Republika BiH

Post by Jellena85 »

Chmoljo wrote:
'ocam vidi Jelene revizioniste :D :lol:

kako ide agrarna reforma Jelena? :mrgreen: :sax: :zjev:
Cuti , na ovoj temi sam videla i ludje predloge od mog! Ja sam jos i dobra. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#104 Re: Republika BiH

Post by Chmoljo »

Jellena85 wrote:
Chmoljo wrote:
'ocam vidi Jelene revizioniste :D :lol:

kako ide agrarna reforma Jelena? :mrgreen: :sax: :zjev:
Cuti , na ovoj temi sam videla i ludje predloge od mog! Ja sam jos i dobra. :D
kako kome Jelena, kako kome... isto k'o i Jugoslavija ;-)
Jellena85

#105 Re: Republika BiH

Post by Jellena85 »

Chmoljo wrote:
kako kome Jelena, kako kome... isto k'o i Jugoslavija ;-)
Vec sam te jednom grdila zbog tih tvrdih stavova. Nemoj da te izgrdim opet. :D
Post Reply