Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

karanana

#101 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by karanana »

nineinchnails wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Hoće li mi netko napisati kako se ono sada zove ulica Đure Đakovića u Sarajevu?
a zanima me i naziv ulice Ive Kranjčevića.
Samo su vraceni stari nazivi (od prije II sv.rata). Nema tu nista nacisticko i veliko-muslimansko (ako na to mislis).
Nisu dali naziv "handzar divizije".
ja koliko znam kranjceviceva je i dalje kranjceviceva, ako govorimo o istoj ulici, onoj koja prolazi pored vojne bolnice i izbija na zeljeznicku stanicu. djure djakovica je alipasina, da li se zvala tako prije komunista ili ne nemam pojma, ali pretpostavljam da je naziv dat davno ili prije 15ak godina zbog alipasine dzamije koja se nalazi na pocetku te ulice.
Last edited by karanana on 19/08/2009 10:30, edited 1 time in total.
nineinchnails

#102 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by nineinchnails »

Shoba wrote:Jos malo hipotetike:

Da su Bosnjaci uspjeli da preko kojekakvih veza i lobiranja nagovore bitnike u medjunarodnoj zajednici da se u sukobu u Bosni koriste termini: Bosnians, Serbians and Croatians umjesto koristenih Bosniaks (Muslims), Serbs and Croats, naravno da bi mnogo toga bilo drugacije. Svijet bi ove dvije posljednje grupacije gledao kao na pripadnike susjednih drzava a ne kao lokalno stanovnistvo, sto bi napravilo psiholosku prednost na strani "Bosanaca". Znaci, terminologija igra bitnu ulogu u ovakvim desavanjima, bez obzira bila ona pravila ili ne.

Terminologija koja je koristena u sukobu u BiH je isla u korist Srba i Hrvata, u to nema sumnje...
Tacno...nazalost
nineinchnails

#103 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by nineinchnails »

“U cevovodu ispod šahta,
Plovi moja srpska jahta”
BSn

#104 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by BSn »

stari grad Visegrad wrote:
united bosnae wrote:Slazem se da je terminologija jako bitna i mi niti jednu bitku na tom polju nismo dobili. Kada smo vec prihvatili naziv R. Srpska onda bi logicno bilo da se prihvati termin “Srpskat” i “Srpskatica” kao odrednica za stanovnika Republike Srpske koji nebi odredjivao njegovu naciju odnosno religiju. Cak sta vise mislim da bi vlast tog entiteta trebala rado prihvatiti ovu moju ideju koju im eto djaba poklanjam.
Stalno se inputira da smo "mi" prihvatili naziv republika srpska, da smo "mi" potpisali Dayton tj. Alija kao predstavnik drzave RBiH itd.
Koji su to mi? Ja nisam prihvatio naziv republika srpska niti me je ko pitao, niti sam pristao na Daytonski, vec sam glasao za RBiH.
A nepoznato je bar meni, s kim se Alija dogovarao, tj. ko su mi bili savjetnici, te koliko njih, gdje je baza? 3 covjeka.
Tako da je ovaj Dayton najveca PODVALA za naivne.

Jok, eto trebali su svakog Bosnjaka ponaosob pitati je li on za, ili protiv tog naziva. Predstavnici Bosnjaka su se slozili s tim entitetom i njegovim nazivom, sto znaci da Bosnjaci nemaju nista protiv toga. Ni danas vecina Bosnjaka (a u demokratiji se vlast vlada prema zelji vecine i postujuci manjinu) nije protiv RS-a i imena tog entiteta, jer da jesu, jasno bi i masovno dali do znanja svojim predstavnicima da im to smeta i da zele da se to promjeni.

Najlakse je pricati ovo i ono, a ne poduzimati nista. Ako vam toliko smeta, bujrum, pisite peticije i vrsite pritisak na svoje predstavnike u vlasti da se to promjeni.
burekodsira

#105 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by burekodsira »

covjece pricas gluposti... retorika a la dodo i haagovci
BSn

#106 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by BSn »

burekodsira wrote:covjece pricas gluposti... retorika a la dodo i haagovci

Jok eto, trebam pucati onu: Kriva je Amerika, Evropa, Rusija, vatikansko-komunisticko-arapsko-pravoslavna zavjera. Svi su krivi, osim nas, sto je 'vako kako je.

Onaj se buni sto njega licno 1995. nisu pitali je li za ili protiv. Njemu je to izvlakusa sto je dozvolio da se RS zove tako kako se zove, jer on nije protestvovao onda kada je trebalo - kada je Alija nedemokratski preuzeo vlast.

Narod je vecinski aminov'o ime RS-a i RS uopce, jer nikada se javno nije pobunio protiv njega, a nije ni trazio od svojih predstavnika da se usprotive istoj.

I da, ono najbitnije na kraju, argumentacija ti je na nivou.
stari grad Visegrad

#107 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by stari grad Visegrad »

@bsn
Odkuda ti znas jesam li se ja bunio ili ne? Od kuda ti znas jesam li ja pisao pisma ili ne?

Treba da se buni MAsa.

MASA treba da se buni protiv posojanja genocidne.
BSn

#108 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by BSn »

stari grad Visegrad wrote:@bsn
Odkuda ti znas jesam li se ja bunio ili ne? Od kuda ti znas jesam li ja pisao pisma ili ne?

Treba da se buni MAsa.

MASA treba da se buni protiv posojanja genocidne.
Normala, ja sam i govorio o masi, a ne o tebi licno - mozda sam se pogresno izrazio...

Ja sam podcrtavam da masa nema nista protiv postojanja RS-a, jer da ima do sad bi se pobunila i rijesila to pitanje. Masa samo "pere" svoju savjest lajanjem na zvijezde, tj. supljom pricom kako su oni protiv toga, a nista konkretno ne rade da se to promjeni.
Fadila
Location: Hvala SA-X na gostoprimstvu, koment #72 je moj zadnji koment.

#109 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Fadila »

Naziv je dat smisljeno zbog uzdizanja jedne grupe naroda kao bozjeg, te u isto vrijeme ponizavanje drugih naroda koji bi sa vremenom kroz prezivljeni genocid, silovanja, proganjanja i aparthejd trebali skontati da nisu dobrodosli na taj dio BiH. Kroz isto ime je nagovjestena i buducnost te tvorevine i da je ona ustvari Republika odnosno pokrajina drzave Srbije a ne entitet drzave BiH.

BosanaC100/100

#110 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by BosanaC100/100 »

U Tuzli i dalje stoji srpska varos...i to na novim tablicama pise...niko ne dira
DrugaGimnazija

#111 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by DrugaGimnazija »

nineinchnails wrote: nego sto se tice toga da se ne moze biti Srbijanac, ako si Srbin (?)..........U Srbiji ne zive Srbijanci, nego Srbi. Srbijanci ne postoje.
U Srbiji se koriste termini Srbi i pridjevi srpska(o/a/i) npr srpski jezik.
Ne znam, ko, kada i kako je uveo termin "Srbijanac"? Valjda da se ovi lokalni ne bi zvali "Bosanski" Srbi nego samo Srbi, a Srbe nazvali Srbijance da se zna "ko je odakle"..sve u cilju brisanja pridjeva "bosanski".
..smijesno i nacisticki...
Definicija sa Wiktionary:
Srbijanac m. (pl.: Srbijanci)
1. A Serb; a citizen of Serbia (not necessarily of Serb ethnicity).

Moja baba kaze da je Srbijanka (rodjena u Cacku). Koliko ja znam, Srbijanac je stanovnik Srbije, a Srbin je pripadnik Srpskog naroda. Moze se biti Srbijanac, a da se nije Srbin i obratno. Vrlo slicno terminu Bosanac i Bosnjak, tako da npr. u Sandzaku zive Srbijanci koji su istovremeno Bosnjaci.
Agic Nurija

#112 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Agic Nurija »

DrugaGimnazija wrote:
nineinchnails wrote: nego sto se tice toga da se ne moze biti Srbijanac, ako si Srbin (?)..........U Srbiji ne zive Srbijanci, nego Srbi. Srbijanci ne postoje.
Ne znam, ko, kada i kako je uveo termin "Srbijanac"? Valjda da se ovi lokalni ne bi zvali "Bosanski" Srbi nego samo Srbi, a Srbe nazvali Srbijance da se zna "ko je odakle"..sve u cilju brisanja pridjeva "bosanski".
..smijesno i nacisticki...
Definicija sa Wiktionary:
Srbijanac m. (pl.: Srbijanci)
1. A Serb; a citizen of Serbia (not necessarily of Serb ethnicity).

Moja baba kaze da je Srbijanka (rodjena u Cacku). Koliko ja znam, Srbijanac je stanovnik Srbije, a Srbin je pripadnik Srpskog naroda. Moze se biti Srbijanac, a da se nije Srbin i obratno. Vrlo slicno terminu Bosanac i Bosnjak, tako da npr. u Sandzaku zive Srbijanci koji su istovremeno Bosnjaci.
Uhhhhh, što si ti pametan!
A gdje, u čemu i kakvim sve postupcima se dolazi do "etničke" forme, to jeste kompaktne etničke zajednice?
Nije "etnicitet" ono čime se pravi "nacionalna država" več je nacionalna država "posuda" u kojoj se "stvara" jedna (svaka) ljudska, etnička, nacionalna i narodna zajednica!
Oni pametnjakovići koji termine "narodnost, nacionalnost, etnička pripadnost" dijele na "vjersko" i "zemaljsko", to jeste "božanstveno" i "ljudsko" porijeklo, proizveli su BALKANOLOGIJU, naime jednu specijalnu nadrinauku o porijeklu "samo balkanskih nacija", jer sve ostale svjetske nacije imaju "normalna", to jeste logična pravila po kojima su nastajale, održavane i po kojima i danas traju!
Eto zašto i dalje traju balkanski nacionalni snovi o velenacijama, dok je na javi jad i bijeda, neimaština, pakost, zavist, mržnja prema svemu što je drugačije (bolje) i naravno periodični "bratski ili bratstvojedinstvujući" pokolji....., umjesto da se mudro, u miru i slobodi ugledamo kako su to drugi (narodi) uspjeli, a mi nismo....
Bathinus

#113 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Bathinus »

:lol:
BosanaC100/100

#114 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by BosanaC100/100 »

Auhhhhh Nurija sto ga sreza....Mislim da si veoma mnogo u pravu :D
Ovdje se svo vrijeme (iz BG) tvrdi da smo svi mi ovamo zapravo Srbi.I Bosnjaci i Hrvati itd...pa onda svakih 40 godina bratski pokolj...Pa ako nas vec smatraju bracom (Srbima) onda treba da nas vole, ne?
Dalje....u Srbiji zive Srbi razlicitih religijskih pripadnosti.U sandzaku su Srbi - muslimani(ne Bosnjaci),u Vojvodini su Srbi - katolici (ne Hrvati)......dok u Bosni ne smiju da budu Bosnjaci/Bosanci (muslimani,katolici,pravoslavci)....
Dokle ide ta nesmislena dvosmislenost?????
Dalje...u Srbiji se svim snagama trudi da se unisti Bosanska Islamska zajednica i to mjesto preuzme Srpska Islamska zajednica sa sjedistem u Beogradu umjesto u Sarajevu,dok u Bosni postoji Srpska Pravoslavna crkva a ne Bosanska Pravoslavna crkva, i sjediste je naravno Beograd a ne Sarajevo....u isto to vrijeme Crnogorci su se odlucno odvojili i napravili Crnogorsku Pravoslavnu crkvu i sada Srbi na sve njihove molitvene skupove salju neke ludake da prave probleme...
Pitanje: " Da li je i u Grckoj Srpska Pravoslavna crkva???????" (smisao pitanja ce shvatiti onaj ko treba...)
Jos malo nesmislene tromislenosti...
Neise...iz svega navedenog se samo moze izvuci zakljucak da zelja za kontrolisanjem svega u siroj okolini nikada nije ugasena u Beogradu i Srbima kao narodu..jos uvijek su u srednjem vijeku..osvajanjima itd..za nadati je se da ce nekada izaci iz toga pa da i mi zivimo kao i ostali normalan svijet u kome ce biti bitno da ti dijeca odrastu bez rata i dobiju ljubav i dobro obrazovanje,a ne da kontrolisete sto vise teritorije....i sve ostale primitivne gluposti.
505

#115 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by 505 »

Srpske šume ili srbijanske šume????
Agic Nurija

#116 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Agic Nurija »

505 wrote:Srpske šume ili srbijanske šume????
Srbijanske, razumije se, jer su u SRBIJI! A ono što se u Bosni podvodi pod "srpsko" ili "hrvatsko" je terminološko silovanje BOSANSTVA..., dok bosancima ne dojadi sve to.....
505

#117 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by 505 »

nineinchnails wrote:[quote="BSn"][quote="Shoba"]Bosna je fakticki izgubila rat kada je izgubila onaj terminoloski. Sama cinjenica da svi Bosnjaci koriste termin "Republika Srpska" je jako cudna. Srbijanci recimo ne koriste naslov "Republika Kosovo" vec "Juzna Srpska pokrajina Kosovo i Metohija". Pristajanje na terminologiju protivnika je isto kao i predaja. Da su Bosnjaci uspjeli da za Srbe u Bosni nametnu termin "Srbijanci", to bi bilo nesto sasvim drugo...kao i da se u medijima umjesto "Republika Srpska" oficijelno koristi termin "Srpski entitet Bosne i Hercegovine", bi umnogome promijenilo stvari.
Naravno, Bosanski Srbi nisu Srbijanci i BiH jeste njihova domovina, ali u prljavom informatickom ratu za cjelovitu obnovu BiH "cilj opravdava sredstvo". :zoka:
1. Srbi koji nastanjuju prostor RS-a, nisu protivnici Bosnjaka, nije rat, pa da postoje protivnici, predaje, itd.
2. Predstavnici Bosnjaka su pristali na naziv RS-a, sto znaci da su Bosnjaci prihvatili, jos 1995., taj naziv i nema potrebe da se sada prica o "Srpskim entitetima" i sl. stvarima, jer RS nije srpski entitet, nego entitet Bosnjaka, Hrvata i Srba, te Ostalih.
3. Srbi u BiH nisu Srbijanci i da se zavode pod tim imenom, nema nikakve logike. Srbijanci su Bosnjaci u Sandzaku, Srbi u Beogradu, Hrvati i Madjari u Vojvodini, Albanci na Kosmetu, itd. Ja mogu biti Srbin, bez da sam ikada vidio Srbiju, pa cak i u atlasu, ali ne mogu biti Srbijanac, sve dok nemam drzavljanstvo Srbije. Mjesas babe i zabe.[/quote][/size]
samo da se nadovezem.... "babe i zabe" se ne mogu pomijesati. Ruzne su kako god da ih okrenes :-D
nego sto se tice toga da se ne moze biti Srbijanac, ako si Srbin (?)..........U Srbiji ne zive Srbijanci, nego Srbi. Srbijanci ne postoje.

..smijesno i nacisticki...[/quote]

Odakle si sele

Odakle si sele
devojano mlada
iz Srbije brale
iz Krusevca grada
(2x)

Ref. 2x
Jelek, anterija i opanci
po tome se znaju
Srbijanci

Il' ti ime Anka
il' te zovu Branka
opancici kazu
da si carapanka
(2x)

Ref. 2x

Jelecence tesno
kosuljica tanka
zar ne vidis brale
da sam Srbijanka

Ref. 2x

Sto odelo kaze
ne bih verovao
da te nisam sele
svu noc milovao
(2x)
blackepeace

#118 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by blackepeace »

505 wrote:nego sto se tice toga da se ne moze biti Srbijanac, ako si Srbin (?)..........U Srbiji ne zive Srbijanci, nego Srbi. Srbijanci ne postoje.
Srbijanci su stanovnici Srbije isto kao što su Bosanci stanovnici Bosne, Hercegovci stanovnici Hercegovine, Krajišnici stanovnici Krajine, Sarajlije stanovnici Sarajeva, Dalmatinci stanovnici Dalmacije itd. itd.
505

#119 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by 505 »

blackepeace wrote:
505 wrote:nego sto se tice toga da se ne moze biti Srbijanac, ako si Srbin (?)..........U Srbiji ne zive Srbijanci, nego Srbi. Srbijanci ne postoje.
Srbijanci su stanovnici Srbije isto kao što su Bosanci stanovnici Bosne, Hercegovci stanovnici Hercegovine, Krajišnici stanovnici Krajine, Sarajlije stanovnici Sarajeva, Dalmatinci stanovnici Dalmacije itd. itd.
Hajde care malo obrati pažnju, ne navodi mene za ono što nisam napisao i sve :thumbup:
505

#120 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by 505 »

blackepeace wrote:
Hajde care malo obrati pažnju, ne navodi mene za ono što nisam napisao i sve :thumbup:
Agic Nurija

#121 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Agic Nurija »

blackepeace wrote:
Prvo moraš postaviti stvari na njihovo mjesto; regionalno stanovništvo (Balkan), državno stanovništvo (Bosna, Srbija, Hrvatska) i pokrajinsko stanovništvo (Hercegovina, Vojvodina, Dalmacija...)

Problem i dalje postoji u falsifikovanoj historiji balkanskih naroda i njihovih državnih, to jeste etničkih prostora, jer ako bi stvari okrenuli naizvrat, pa recimo da je Bosna od odlaska Osmanlija aludirala na veliku Bosnu (stogodina bila vazal raznih sila osovine, fašizma, komunizma, nacionalizma, ratovala, palila, žarila, klala, silovala, progonila...), od Bugarske do Slovenije i od Mađarske do Jadrana, tada bi u udžbenicima historije Srbijanci bili pokrajinski narod u BOSANSKOJ POKRAJINI SRBIJI, ŠUMADIJI I VOJVODINI, što bi isto tako i Hrvati bili pokrajinski narod u BOSANSKOJ POKRAJINI HRVATSKOJ, DALMACIJI I SLAVONIJI....

I da ne zaboravim, Srbija i Hrvatska, skupa sa svojim stanovništvom su opna BOSANSKE IZVORNE ETNIČKE I KULTUROLOŠKE JEZGRE i samo je pitanje dana kada će i na ovim prostorima zavladati klasične ljudske slobode, pri čemu će se osloboditi stega svi relevantni mislioci, spisatelji i ina intelektualna elita, a do tada, neka nam je Bog na pomoči od terora kleronacionalista i njihovih kriminalaca u kleroparlamentima, za koje se i dalje piše "historija", kojom se oni kao takvi legalizuju u nebu, a njihovi narodi falsifikuju na zemlji!
blackepeace

#122 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by blackepeace »

Agic Nurija wrote:Prvo moraš postaviti stvari na njihovo mjesto; regionalno stanovništvo (Balkan), državno stanovništvo (Bosna, Srbija, Hrvatska) i pokrajinsko stanovništvo (Hercegovina, Vojvodina, Dalmacija...)
Ne ja nego ti. Bosna nije država, Bosna je regija u državi BiH i rasprostranjena je u oba entiteta.
Mitomanija, historija, blablabla ali danas je situacija ovakva kako sam je ja postavio.
Locked