Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
pipka

#101 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by pipka »

e.mujanovic wrote:U jučerašnjem Oslobođenju je pisalo da se danas (srijeda) održava konferencija za štampu povodom otvaranja, a da prve projekcije kreću od petka (7. augusta). Prikazivat će se 5 filmova (nije pisalo koji filmovi), a bit će - e sad se ne sjećam tačno, ali sasvim dovoljno projekcija (dvocifren broj, uglavnom).
Za one koji još nisu vidjeli - kanadska firma Mesbur+Smith Architects je radila na uređenju interijera multipleksa te se na njihovoj stranici http://www.mesbursmith.com/projects_bosnia1.htm mogu vidjeti tri slike projekta.

Stvarno ne razumijem:
1. firmu koja provodi i završi jedan tako skup i javan projekt a da nema nikakve odnose s javnošću, pa čak ni web-stranicu
2. raspravu o tome GLEDATI FILM KOD KUĆE ILI U KINU? Zašto bi jedno isključivalo drugo? U kino se ide s društvom prije izlaska u klub da se podigne atmosfera, s poznanikom/kolegom/prijateljem kojeg ne poznajate dovoljno da pozovete sebi u stan, kad ne znate gdje ćete više i kad vam dosadi sjedenje po kafama, cure s prijateljicama da se isplaču uz neki film s, recimo, Renee Zellweger, momci s prijateljima da gledaju, recimo, Scary Movie, srednjovječni ljudi s djecom gledaju crtiće, penzioneri bi sigurno uživali u nekoj matineji bez buke i tinejdžera itd., itd., itd. Odlazak u kino nije jednako gledanje filma! To je društveni čin. Zašto ljudi uopće izlaze u grad? Zašto ići u klub, kad se može i kod kuće (jeftinije, bez dima i gužve) piti, slušati muzika i sl.?
3. potrebu naših dijasporaca da nam objašnjavaju cijene i uvjete u zemljama poput Njemačke ili SAD-a. Većina nas vrlo dobro zna uvjete negdje na Zapadu, pa čak i ako ne možemo putovati slobodno, ipak smo negdje bili ponekad pomalo, pa smo vidjeli ili smo se raspitali, ili su nam pričali roditelji/stariji, ili smo jednostavno izguglali, pobogu. Ako se neko hvali da živi u društvu boljem od ovog u BiH, nadam se da je svjestan/svjesna da on/ona nema puno ličnih zasluga za to (blago)stanje.

Vidimo se u kinu!
Dozvoli da te ispravim. Na uredjenju interijera je radio bosanskohercegovacki arhitekta Amir Vuk, i slike na ovoj stranici nisu odgovarajuce.
Web stranica je koliko vidim u izradi, i po nekoj mojoj logici ce biti startovana kad i kino.

A stavka dva je po meni nesto najpametnije napisano na ovoj temi. :D
melb26sa

#102 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by melb26sa »

e.mujanovic wrote:3. potrebu naših dijasporaca da nam objašnjavaju cijene i uvjete u zemljama poput Njemačke ili SAD-a. Većina nas vrlo dobro zna uvjete negdje na Zapadu, pa čak i ako ne možemo putovati slobodno, ipak smo negdje bili ponekad pomalo, pa smo vidjeli ili smo se raspitali, ili su nam pričali roditelji/stariji, ili smo jednostavno izguglali, pobogu. Ako se neko hvali da živi u društvu boljem od ovog u BiH, nadam se da je svjestan/svjesna da on/ona nema puno ličnih zasluga za to (blago)stanje.

Vidimo se u kinu!
Mujanovicu, tebe ne treba da brine ako ja ili ostali clanovi komentarisemo kvalitet i ponude kina van BiH. Je li to problem sto se navode primjeri kako je to vani pa ne zelis da se zna da se moze uporediti sa kinom u Sarajevu?

Po toj logici ne bi trebali spominjati ni McDonalds, ni putovanja po inostranstvu, ni opcije auta... :shock:
e.mujanovic

#103 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by e.mujanovic »

Mislim da je upravo nedostatak pravih i kontroliranih informacija od strane firme koja je ovo radila i razlog da se čuju razne tvrdnje, od Kanađana do Vuka. Pokrenuti stranicu (jer trenutno postoji samo domena, stranica zahtijeva da postoji sadržaj na njoj) kad počne distribucija/prodaja je prekasno, jer uz tebe i mene postoji još mnogo ljudi u Sarajevu koje ovo zanima već sad, neke je zanimalo duže vrijeme, a novinare, potencijalno medijsko praćenje otvorenja i početka rada (to jest, besplatnu promociju u medijima) neće privući konferencija za štampu.
Na web-stranici čak nema ni kontakta kome se obratiti ako ste, recimo, iz neke TV emisije o filmu (btw, ima li takva kod nas?) i želite prije otvorenja saznati o čemu se radi, isplati li se doći na press-konferenciju.
Samo se nadam da se ne radi o razmišljanju NAJBOLJI SMO - KOGA ZANIMA NEKA NAS TRAŽI. Više mi miriše na tipično bh. zanemarivanje "tamo nekih" odnosa s javnošću ili čak na dobropoznatu "štednju" na PR-u (iako se za reklame imalo para).

@melb26sa: Jako je nepristojan ton kojim mi se obraćate (moje ime ovdje je za Vas i sve ostale moje korisničko ime: e.mujanovic). Također, podsjećam Vas da kada se nekome obraćate prezimenom, tu osobu obavezno persirate, a ako koristite nečije ime, onda se obavezno ne persirate. Što se tiče sadržaja Vaše poruke - učitavate neke nepostojeće poruke u moj prethodni post. Prvo, nisam naveo niti naslutio da je problem dobivati/primati nova saznjanja o drugom/drugim zemljama/drugim ponudama. Drugo, iz mog posta se ne može argumentirano izvući zaključak da se "ne treba spominjati" nešto.

Ono što JESTE bila poruka moga posta, ako mi nećete zamjeriti što Vam pojednostavljujem, jeste da nama ne treba patronizirajući i hvalisav ton kada govorimo o kinima, McDonald'su, putovanjima...
melb26sa

#104 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by melb26sa »

e.mujanovic,

Kao noob iliti novi clan, ocito ne znaTe pravila pisanja na forumu. Niko se na forumu ne obraca sa Vi, to ostavite za pisanje pisama, ne za forumanje.

Takodjer ceTe primjetiTi da vecina clanova me ne zove melb26sa vec mel, melb i ja nikome ne skacem za grlo sto me tako zovu, za razliku od Vas :lol:

Ne znam da sam ikoga patronizirala ili se hvalisala kako je to "ovdje kod nas" jer se ne smatram dijasporom zato sto sam privremeno van zemlje. Ako sam ukazala na to da ovdje gdje sam imaju kina za koje nema numerisanih sjedista, prodaju kokice i sokove i imaju razne skale cijena, to vidim samo kao doprinos temi, nikako kao nesto negativno.

Vjerujem da ce Vase znanje koristenja foruma biti prosireno sa duzim boravkom na forumu.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#105 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by ladyblue18 »

Meni samo nije jasno gdje se to dijaspora hvalila na ovoj temi? :-?
U sustini nisu rekli nista sto vec ne znamo...svasta. :?
Eweleen

#106 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by Eweleen »

melb26sa wrote:e.mujanovic,

Kao noob iliti novi clan, ocito ne znaTe pravila pisanja na forumu. Niko se na forumu ne obraca sa Vi, to ostavite za pisanje pisama, ne za forumanje.

Takodjer ceTe primjetiTi da vecina clanova me ne zove melb26sa vec mel, melb i ja nikome ne skacem za grlo sto me tako zovu, za razliku od Vas :lol:

Ne znam da sam ikoga patronizirala ili se hvalisala kako je to "ovdje kod nas" jer se ne smatram dijasporom zato sto sam privremeno van zemlje. Ako sam ukazala na to da ovdje gdje sam imaju kina za koje nema numerisanih sjedista, prodaju kokice i sokove i imaju razne skale cijena, to vidim samo kao doprinos temi, nikako kao nesto negativno.

Vjerujem da ce Vase znanje koristenja foruma biti prosireno sa duzim boravkom na forumu.
haj sad ovo da nije persiranje :mrgreen:

EDIT: offtopic- ja imam averziju od dijaspore :skoljka:
realna do boli

#107 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by realna do boli »

Nisam u dijaspori , zivim u mojoj Bosni, kada trebam negdje putovato stojim u redu za vize ...podignem kredit i putujem....
Ne zivim svoj zivot guglajuci ..i obozavam kina i muzeje ...THE END.
vox-populi

#108 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by vox-populi »

Minhen, 05. 08. 2009

PREDMET: Obracanje postovanom gospodinu Mujanovicu

Postovani i cijenjeni gospodine Mujanovicu,

Image

S postovanjem,

vox-populi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#109 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by Truba »

kao notorni mrzitelj PRa :mrgreen: i svega što ima veze sa šupljirajućom masom :mrgreen: neradnika :lol: :lol: :lol: ;-)

salim se

mislim da kinu nije potrebna reklama nego filmovi... aka DZAMBo plakati filmova koji se actually prikazuju kao i najave

a sve ostalo će uraditi mouth to mouth sistem

ne živimo u americi da je reklama sve... filmove idu gledati oni koji to žele a ne oni koji vide reklamu
ladyblue18

#110 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by ladyblue18 »

http://www.sarajevo-x.com/showtime/film ... /090805036

Citam komentare i stvarno ne mogu da vjerujem, zar je nekome puno dati 5,6 KM za kino? :-? :roll:
A 99% debila koji komentarisu uopste ne procitaju clanak, nego idu automatski da sve popljuju.
Boze dragi, nikada necu shvatiti zasto smo takvi kao narod. :(
karanana

#111 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by karanana »

jedva cekam da isprobam sjediste za zaljubljene. nadam se da ce se redovno cistiti. mozda bi im bolje bilo da je kozno, lakse za odrzavat.
Meshtar

#112 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by Meshtar »

ladyblue18 wrote:http://www.sarajevo-x.com/showtime/film ... /090805036

Citam komentare i stvarno ne mogu da vjerujem, zar je nekome puno dati 5,6 KM za kino? :-? :roll:
A 99% debila koji komentarisu uopste ne procitaju clanak, nego idu automatski da sve popljuju.

Nije problem u kartama nego u glavama. Čak i da je besplatna karta trudili bi se naći neku manu, zato što je to najlakše i zato što tako sebi poprave dan. Ko nije išao u kino prije, neće nići ni sada. Onaj ko ide redovno, posjetiće i ovo kino i kraj priče.
pipka

#113 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by pipka »

sjedista za zaljubljene :D :kiss:
hadzinicasa

#114 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by hadzinicasa »

Izvini molim te, ali je u današnjoj situaciji 6 KM za kartu jako puno.
Uzmi npr. četveročlanu porodicu koja za puni ugođaj u kinu (sa kokicama i po jednim sokom) mora izdvojiti najmanje 38 KM (i to ako sok kupuje u granapu 1,5 KM, a uzme kokice od 2 KM). Ukoliko pak kupi sok u nekom kafiću tamo (3 KM) i kokice budu 3 KM, to se penje do 48KM ZA JEDAN IZLAZAK.

Sada ti uzmi da oboje roditelja rade i imaju PROSJEČNE plaće u Federaciji 750 KM x2 = 1500 KM http://www.pksa.com.ba/bosanski/aktueln ... onacno.pdf oduzmi sindikalnu potrošačku korpu koja iznosi oko 1700 KM http://www.tip.ba/2009/06/09/dvije-bh-p ... cku-korpu/ na nivou BiH, a Sarajevo je definitivno najskuplji grad u BiH,
i dobićeš da je odlazak u kino i trošak od 50 KM DEFINITIVNO visoko na listi prioriteta i zaključiti da je 6 KM po ulazinici JAKO, JAKO puno!
Last edited by hadzinicasa on 05/08/2009 14:26, edited 1 time in total.
karanana

#115 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by karanana »

pa neces porodicno ici svaki dan u kino. jednom mjesecno, potrosis 50 maraka i nije puno. 6 maraka zaista nije lose s obzirom na cijene u evropi i svijetu. ne znam sta bi nekome bila prihvatljiva cijena. a naravno imas opciju za 2 KM uzet pirat iz videoteke i ostat u kuci i sa porodicom gledat kuci.
burek_in_space

#116 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by burek_in_space »

pipka wrote:
sjedista za zaljubljene :D :kiss:
Sjooo, nek se i ovo uvelo jer mi je u svakom kinu smetao onaj drzhach za ruke kada bih htio dragu suptilno uhvatiti :oops: za koljeno i ostale juzhne predjele. :D
caes

#117 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by caes »

a i ko je jos vidio da familija ide u kino đuture :D
pipka

#118 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by pipka »

hadzinicasa wrote:

Izvini molim te, ali je u današnjoj situaciji 6 KM za kartu jako puno.
Uzmi npr. četveročlanu porodicu koja za puni ugođaj u kinu (sa kokicama i po jednim sokom) mora izdvojiti najmanje 38 KM (i to ako sok kupuje u granapu 1,5 KM, a uzme kokice od 2 KM). Ukoliko pak kupi sok u nekom kafiću tamo (3 KM) i kokice budu 3 KM, to se penje do 48KM ZA JEDAN IZLAZAK.

Sada ti uzmi da oboje roditelja rade i imaju PROSJEČNE plaće u Federaciji 750 KM x2 = 1500 KM http://www.pksa.com.ba/bosanski/aktueln ... onacno.pdfoduzmi sindikalnu potrošačku korpu koja iznosi oko 1700 KM http://www.tip.ba/2009/06/09/dvije-bh-p ... cku-korpu/ na nivou BiH, a Sarajevo je definitivno najskuplji grad u BiH
I dobićeš da je odlazak u kino i trošak od 50 KM DEFINITIVNO visoko na listi prioriteta i da je 6 KM po ulazinici JAKO, JAKO puno!
kao prvo, kome je puno 6KM, nek ide prije 19 sati kada je 5KM, to je za karte 20KM.
kad kupuje auto prosjecna porodica ne uzima full paket. kad ide na odmor prosjecna porodica ne ide u hotel sa pet zvjezdica. e pa kad ide u kino, nek prosjecna porodica kupi kokice i sok u granapu, pa ce je odlazak u kino kostati duplo manje nego sto si navela.

ni ja bas ne mogu da vjerujem da je nekome puno 5 ili 6 KM za kino.. smijesno bi bilo da neko ko je za izgradnju multiplexa dao 8 miliona naplacuje kartu 3KM, ili koliko bi vec vi htjeli ?
to sto je prosjecna plata u federaciji 750KM je problem drzave, ne multiplexa.
hadzinicasa

#119 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by hadzinicasa »

pipka wrote:
kao prvo, kome je puno 6KM, nek ide prije 19 sati kada je 5KM, to je za karte 20KM.
kad kupuje auto prosjecna porodica ne uzima full paket. kad ide na odmor prosjecna porodica ne ide u hotel sa pet zvjezdica. e pa kad ide u kino, nek prosjecna porodica kupi kokice i sok u granapu, pa ce je odlazak u kino kostati duplo manje nego sto si navela.

ni ja bas ne mogu da vjerujem da je nekome puno 5 ili 6 KM za kino.. smijesno bi bilo da neko ko je za izgradnju multiplexa dao 8 miliona naplacuje kartu 3KM, ili koliko bi vec vi htjeli ?
to sto je prosjecna plata u federaciji 750KM je problem drzave, ne multiplexa.
Ni tada ukupna cijena neće iznositi ispod 35 KM. Što nije upće upitno, jer ako bolje pogledaš, prosječna porodica je sa prosječnim platama i prosječnom sindikanlom korpom već 01. u mjesecu 200 KM u minusu. Prema tome nema šanse da uopće ide u kino ni uz maksimalne mjere štednje. Meni nije jasna ta nadobudnost i paušalno ocjenjivanje sa svoga stajališta o tome šta je nekome skupo ili nije.

Sve ovo je pod pretpostavkom da imaju prosječne plaće. Da su im plaće redovne. Ili da nisu ispod prosjeka. Ili mislite da oni ispodprosječnih primanja nemaju šta uopće tražiti u kinu? Kao ni, prema ovoj računici - prosječni.

EDIT: šta misliš je li mojoj (recimo) mami koja ima 300 KM penzije 6 KM skupo? Ne misliš li da je ona ljudsko biće koje ima potrebu za estetikom u svom životu koja uključuje BAREM jednom mjesečno odlazak u kino?

I da, radi se o državi. Ali ne u smislu u kojem ti impliciraš, već u smislu nesrazmjera cijena rada i cijena usluga. Ovdje svakako već odavno niko ne priča o proizvodnji.
ladyblue18

#120 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by ladyblue18 »

Izvini molim te, ali ni tvojoj mami koja ima 300 KM penzije mjesecne nije puno dati 6KM jednom u mjesecu, nemoj nas ba ovdje budalama praviti.
Drugo, rijetko danas porodice idu u kino skupa, a ako se ide sa djecom onda placas 4KM jel, za termin djeciji.

Ti bi sad ovdje napravili magistrat na temu zasto karta za multiplex kosta 6KM i kako je to nepravda nevidjenih razmjera.

To je sasvim razumna i prihvatljiva cijena, jer ako je u nidje veze kinima koja smo do sada imali bila 5, ne vidim u cemu je problem ako je u multiplexu 4,5,6.
A kokice ni pice se ne mora kupiti. Ako ti je bas toliko stalo do kokica i pica napravi sebi kuci i ozezi.

Kolika god da je plata, penzija ili sta vec (niska), 4,5,6 KM se moze izdvojiti jednom mjesecno bar.
Na kraju krajeva ne ide niko u kino svaki dan.

Vjerujem da bi se i Amerikanci mogli zaliti ovako, jer njihove plate i zivotni standard jesu nepojmljivi za nas, ali ni njih odlazak u kino ne dodje bas jeftino, ali ne zale se i ne pljuju, i ne samo Ameri, vec Njemci, Hrvati...itd...

Mislim, cinjenica je da kao sto rece neko da su karte besplatne, opet bi se naslo tona vas kojima tu nesto ne bi valjalo, jer jednostavno morate da pljujete po svemu sto valja i sto je nase.

Ohanite malo vise.

Hocel vas ikad covjek moci zadovoljiti? Ikad? :roll:
karanana

#121 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by karanana »

ladyblue18 wrote:Izvini molim te, ali ni tvojoj mami koja ima 300 KM penzije mjesecne nije puno dati 6KM jednom u mjesecu, nemoj nas ba ovdje budalama praviti.
Drugo, rijetko danas porodice idu u kino skupa, a ako se ide sa djecom onda placas 4KM jel, za termin djeciji.

Ti bi sad ovdje napravili magistrat na temu zasto karta za multiplex kosta 6KM i kako je to nepravda nevidjenih razmjera.

To je sasvim razumna i prihvatljiva cijena, jer ako je u nidje veze kinima koja smo do sada imali bila 5, ne vidim u cemu je problem ako je u multiplexu 4,5,6.
A kokice ni pice se ne mora kupiti. Ako ti je bas toliko stalo do kokica i pica napravi sebi kuci i ozezi.

Kolika god da je plata, penzija ili sta vec (niska), 4,5,6 KM se moze izdvojiti jednom mjesecno bar.
Na kraju krajeva ne ide niko u kino svaki dan.

Vjerujem da bi se i Amerikanci mogli zaliti ovako, jer njihove plate i zivotni standard jesu nepojmljivi za nas, ali ni njih odlazak u kino ne dodje bas jeftino, ali ne zale se i ne pljuju, i ne samo Ameri, vec Njemci, Hrvati...itd...

Mislim, cinjenica je da kao sto rece neko da su karte besplatne, opet bi se naslo tona vas kojima tu nesto ne bi valjalo, jer jednostavno morate da pljujete po svemu sto valja i sto je nase.

Ohanite malo vise.

Hocel vas ikad covjek moci zadovoljiti? Ikad? :roll:
bravo ljepoto. :kiss:

nemoj se ti meni previse sekirat. opet da i ja postavim pitanje: koja bi to bila prihvatljiva cijena za kartu?
ladyblue18

#122 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by ladyblue18 »

karanana wrote:opet da i ja postavim pitanje: koja bi to bila prihvatljiva cijena za kartu?
Ma za Bosance i Hercegovce ti takvo nesto ne postoji, oni ce biti nezadovoljni vjecno.
Da je dzabe onda bi se npr. zalili kako je preglasno u kinu. :oops:
Vitamin C

#123 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by Vitamin C »

ladyblue18 wrote:
karanana wrote:opet da i ja postavim pitanje: koja bi to bila prihvatljiva cijena za kartu?
Ma za Bosance i Hercegovce ti takvo nesto ne postoji, oni ce biti nezadovoljni vjecno.
Da je dzabe onda bi se npr. zalili kako je preglasno u kinu. :oops:
Poštujem i volim što smo mi Bosanci perfekcioniste. :)
ladyblue18

#124 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by ladyblue18 »

Vitamin C wrote: Poštujem i volim što smo mi Bosanci perfekcioniste. :)
:mrgreen: :sax:
Arc_Angel

#125 Re: Napokon multiplex kino u Sarajevu - Cinema City

Post by Arc_Angel »

ima ona gradska iz raje :-) :-) :-) "nije zvaka za seljaka" :D :D :D :D
kome je skupu 6km za multipleks kino sa dolby digital zvukom neka ide u teslu i apolo i neka gleda projekcije na starim kamerama lose rezolucije i neka slusha zvukove na jednom zvuchniku starom 20 godina, i neka jede male i tvrde kokice.

meni nije puno dati 5 maraka za meeting point, i sada 6 pa i 10 maraka za multipleks jer idem jednom ili dvaputa mjesecno, i naravno kada film pogledam u kinu ako je dobar i ako je nesto sto sam cekao dostavremena da izadje, kao sto je neki dobar blockbuster tipa lord of the rings, x-men, terminator, transformersi, batman dark knight, itd....itd.... kad dodje u videoteku ja ga opet uzmem na dvd-u pogledam ga i naravno napravim sebi jednu kopiju ili ti ga ripujem :D :D :D
Post Reply