Istina o invalidima

Locked
holowey

#101 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

svugdje ista prica, nekolicina se dobro uhljebila kroz ratne "zasluge" (cast izuzecima) dok se ostali pate...

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/a ... ,153964.jl

situacija je fakat zrela za revoluciju na ovim prostorima i jos samo nedostaje novi tito/che koji ce obespravljene povesti...
Argentum

#102 Re: Istina o invalidima

Post by Argentum »

nigdje.nikog wrote:
Argentum wrote:Ja supljaka...
Kako vas frajer zakuhava ( mislim na @nigdje-nikog). Navedi argumetovano samo jedno ime i prezime sa tacnim maticnim brojem koje prima invalidsku penziju u visini 2000,00 KM i ja cu se potpisati da izvrsim samoubistvo ispred zgrade vlade u ime tog koga navedes.
Bujrum
malo sam se sklonio u stranu jer sam rekao sta sam imao reci na ovu temu, ali ovo je bilo jako bezobrazno!
Ja, dakle, "zakuhavam"!
Hajde sad reci da sam ja napravio onu ujdurmu u parlamentu i reci da sam ja izmislio "povoljne" penzije i ove iznose koji se spominju.

Ali, evo, rado bih primio na sebe krivicu koju mi pripisujes - kad je u pitanju ova tema ja se sa ponosom stavaljam na stranu onih koji zakuhavaju.

Druga skupina, kojoj ocito ti pripadas, je ona koja zeli stvar zataskati.

----
A sto se tice dokaza, meni ne treba veci i jaci dokaz od cinjenice da su spiskovi nosilaca "povoljnih" invalidnina sakriveni od ociju javnosti !
Ako nije tako, pokazi te spiskove.
Bujrum!
Nemas razloga za vristanje. Tvoji navodi o penzijama koje dosezu i do 2 000 00 maraka su neosnovani, netacni i huskackog karaktera. Navedi podatke bar jedne osobe koja prima invalidsku penziju 2 000 00 KM i ponavljam, izvrsicu samoubistvo ispred zgrade vlade.
O povoljnim i nepovoljnim penzijama necu raspravljati jer vjerujem da postoje, ali u daleko realnijim iznosima.
Navescu ti primjer.
pukovnik Armije BiH, visoka strucna sprema, nosioc zlatnog ljiljana, ratni vojni invalid 70% otisao u penziju po povoljnim uslovima i ukupna primanja po svim osnovama jedva prelaze 700 maraka.
Uostalom, tvoje nebuloze nisu prosle, sinko.
Selam ti od demobilisanog pripadnika Armije BiH.
amrica

#103 Re: Istina o invalidima

Post by amrica »

U kolegice mi muz, penzionirani oficir, nije inavlid, ima 8 joja....
Argentum

#104 Re: Istina o invalidima

Post by Argentum »

amrica wrote:U kolegice mi muz, penzionirani oficir, nije inavlid, ima 8 joja....
...to ti kaz'o dok je kolegica bila u granapu...
BajrinNajmladji

#105 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

Argentum wrote:
amrica wrote:U kolegice mi muz, penzionirani oficir, nije inavlid, ima 8 joja....
...to ti kaz'o dok je kolegica bila u granapu...
Polako,...Nemoj @amricu dirati,...Vidiš da govori o penzijama, specijalnim ili kako se već zovu. Onaj ko ih je poslao u penziju, mora i da plati, a ne da ugrožava postojanje penzijskog fonda koji postoji više od 100 godina.
Molim da se izviniš @amrici.
Za povoljne invalidnine RVI, nikada čuo.
Ako stvarno postoje, spiskove na sunce!
nigdje.nikog

#106 Re: Istina o invalidima

Post by nigdje.nikog »

Argentum wrote: Nemas razloga za vristanje. Tvoji navodi o penzijama koje dosezu i do 2 000 00 maraka su neosnovani, netacni i huskackog karaktera. Navedi podatke bar jedne osobe koja prima invalidsku penziju 2 000 00 KM i ponavljam, izvrsicu samoubistvo ispred zgrade vlade.
O povoljnim i nepovoljnim penzijama necu raspravljati jer vjerujem da postoje, ali u daleko realnijim iznosima.
Navescu ti primjer.
pukovnik Armije BiH, visoka strucna sprema, nosioc zlatnog ljiljana, ratni vojni invalid 70% otisao u penziju po povoljnim uslovima i ukupna primanja po svim osnovama jedva prelaze 700 maraka.
Uz sav respekt prema RVI kakav ste ti, tvoj pukovnik i vecina RVI, molim te da primjetis da je okosnica mojih komentara kategorija tzv "POVOLJNIH" invalidnina.
To je nesto sto je meni do jucer bilo nepoznato kao pojam, kamo li da znam o tome sta vise. Ali VJERUJEM onima koji su konaco PRIZNALI da ta kategorija postoji i da su im primanja zaista "povoljna".
Medjutim, cinjenica je da se radi o necemu sto je POTPUNO SAKRIVENO od ociju javnosti. Dakle, i meni i tebi.
Kad se to razotkrije, mislim da ce vece iznenadjenje od samih iznosa biti IMENA koja se nalaze na tim spiskovima.
Mislim da ce to biti veliko iznenadjenje i za tebe, ali te molim da ne cinis nikakve gluposti, ti nisi tome kriv, samo si nesvjesno stao u odbranu te korupcije, ali to je, ponavljam, samo zato sto su te stvari i tebi nepoznate.

A sada molim one, koji znaju nesta vise, ili jos bolje - neka konkretna imena sa spiska "POVOLJNIH" invalidnina, da konacno progovore.
dosa

#107 Re: Istina o invalidima

Post by dosa »

Vertigo wrote:
legendo_moja wrote:Vjerujem da je između 20% i 30% RVI dobilo rješenja na osnovu lažnih nalaza doktora. Ja ih znam barem 2, a uskoro ću još jednog, jer mi je bliska osoba nedavno dala par hiljada maraka doktoru da mu završi nalaze za invalidsku.

Toliko.
sve i da je neko neokrznut izasao iz Armije, 3-3,5 godine provedene u rovovima i blatu, po brdima i dolinama BiH, moralo je ostaviti posljedice po zdravlje istog.
zamisli...januar...Treskavica...i ti na njoj 45 dana.....
bio....hladno....neljudski. Danas skripi svaka kost, bubrezi bi rado da otkazu poslusnost ali im ne dam. Invalid?.....Ne!
Argentum

#108 Re: Istina o invalidima

Post by Argentum »

nigdje.nikog wrote:
Argentum wrote: Nemas razloga za vristanje. Tvoji navodi o penzijama koje dosezu i do 2 000 00 maraka su neosnovani, netacni i huskackog karaktera. Navedi podatke bar jedne osobe koja prima invalidsku penziju 2 000 00 KM i ponavljam, izvrsicu samoubistvo ispred zgrade vlade.
Navescu ti primjer.
Uz sav respekt prema RVI kakav ste ti, tvoj pukovnik i vecina RVI, molim te da primjetis da je okosnica mojih komentara kategorija tzv "POVOLJNIH" invalidnina.
To je nesto sto je meni do jucer bilo nepoznato kao pojam, kamo li da znam o tome sta vise. Ali VJERUJEM onima koji su konaco PRIZNALI da ta kategorija postoji i da su im primanja zaista "povoljna".
Medjutim, cinjenica je da se radi o necemu sto je POTPUNO SAKRIVENO od ociju javnosti. Dakle, i meni i tebi.
Kad se to razotkrije, mislim da ce vece iznenadjenje od samih iznosa biti IMENA koja se nalaze na tim spiskovima.
Mislim da ce to biti veliko iznenadjenje i za tebe, ali te molim da ne cinis nikakve gluposti, ti nisi tome kriv, samo si nesvjesno stao u odbranu te korupcije, ali to je, ponavljam, samo zato sto su te stvari i tebi nepoznate.

A sada molim one, koji znaju nesta vise, ili jos bolje - neka konkretna imena sa spiska "POVOLJNIH" invalidnina, da konacno progovore.
Ne razumijemo se mi neznani prijaelju. Ne postoje povoljne ili nepovoljne invalidnine ili penzije. Postoji penzionisanje po "povoljnijim uslovima". Ti famozni spiskovi su "kasikara" koja ce jednog dana eksplodirati bez znacajnijih rezultata. I jos jednom ti tvrdim na invalidska penzija, povoljna, super povoljna ili "platinum" povoljna ne doseze cifru od 2 000 00 maraka. To trebas prihvatiti.
zlatiborka

#109 Re: Istina o invalidima

Post by zlatiborka »

Argentum wrote:Ja supljaka...
Kako vas frajer zakuhava ( mislim na @nigdje-nikog). Navedi argumetovano samo jedno ime i prezime sa tacnim maticnim brojem koje prima invalidsku penziju u visini 2000,00 KM i ja cu se potpisati da izvrsim samoubistvo ispred zgrade vlade u ime tog koga navedes.
Bujrum
Ja znam jednog koji je prije godinu i po naprasno otisao u penziju. Covjek mladji od mene, jeste da ima orden zlatnog ljiljana, jeste da je ranjavan u borbama, jeste da je uredno bio zaposlen u drzavnoj firmi, jeste da je dobar covjek po mojoj procjeni.

Ali nesto drugo ovdje smrdi. Njegov dobar drug uz jutarnju kaficu rece onomad da ce XY otici u penziju jer je izasao zakon po kome bi doticni imao oko 1.500 KM penzije (onda) ako se penzionise u roku od mjesec dana. Znaci da XY pod hitno mora da se penzionise i time dobije toliku penziju. Naravno da je covjek to uradio, a ko i ne bi.

Pitam se kakav je to zakon bio i kako i koliko je doprinijeo da sada imamo enormno povecanje POVLASTENIH penzionera koje ruse budzet?
Last edited by zlatiborka on 03/03/2009 22:31, edited 1 time in total.
BajrinNajmladji

#110 Re: Istina o invalidima

Specijalne penzije, neka mu obračuna penziju kao i meni, 300KM, pa dalje neka dodaje povlaštene, specijalne, povoljne dodatke koliko god hoće i neka federalna Vlada to i uplati u penzioni fond, a ne da specijalac uzima sa iste hrpe para cjelokupan iznos.
Vlada to još nije platila, te ugrožava postojanje fonda starog preko 100 godina.

Nastranu to što je još Bičakčić ''ukrao'' penzionerima preko 60% iznosa penzija i dodao u zakone poznatI uslov, AKO IMA PARA.
BISCANIN2

#111 Re: Istina o invalidima

Post by BISCANIN2 »

rvi 70 % ,gubitak lijevog oka,noge ruke geleri ,350km sa ortopedskim dodatkom .
sarlo

#112 Re: Istina o invalidima

Post by sarlo »

80% RVI primaju oko 350 KM. Oni koji su ranjeni u borbi, za druge ne znam. Na rjesenjima pise 315, ali je Brankovic napravio korekciju 10% nagore. Prvi put da je invalidnina uskladjena sa placama, koliko ja znam. Fala mu.
Srebrni ljiljan 150 KM, primanje se pojavilo za Brankovicevog vakta.
Edo Bicakcic meni izgleda kao fin covjek, ali nam je 8 invalidnina pretvorio u cerifikate.
Komunjare bile uredne u placanju i pristigle neke zaostatke. Fala i njima.
Nikad cuo za "povoljne invalidnine".
Neophodna sustinska korekcija zakona i primanja. I drasticno smanjenje budzetske stavke za primanja po tim osnovama.
Pojacati davanja socijalno ugrozenim.
grany-smith

#113 Re: Istina o invalidima

Post by grany-smith »

holowey wrote: situacija je fakat zrela za revoluciju na ovim prostorima i jos samo nedostaje novi tito/che koji ce obespravljene povesti...
Zaista,nije mi jasno zašto boračka udruženja,u ovom slučaju RVI,ništa ne poduzimaju da se izbore za nekakva svoja prava.
Imajući u vidu da četiri-pet godina invalidnine nisu povećane niti jednog pfeninga,a istovremeno plate funkcionera su porasle za dva tri puta,egzistencija ovih kategorija je na najnižoj razini,njihovi predstavnici zavlače glavu u pijesak,izgleda da im je dobro.
Ima li ko da povede ove ljude,mislim na RVI,da konačno zauzmu status u društvu koji im pripada.
Anti-Depresiv

#114 Re: Istina o invalidima

Post by Anti-Depresiv »

za ovoliko godina niko ama baš niko nije stao u najugroženiju klasu i bih.Tako da mi nije jasno sta se čeka i dokle trpjeti ovako stanje.

Za sve ove godine RVI su političke žrtve kojima se manipuliše kako se kome ćefne.Ali dokle nije mi jasno šta da se čeka kada je svaki dan sve gore igore.Postoji li osoba u našoj državi koja će istinski i pravedno stati uz ovu naj ugroženiju klasu trenutno u čitavoj državi.I da pitam znali se kad će isplata invalidnina. :bih:

k
hamza_sa

#115 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

grany-smith wrote:
holowey wrote: situacija je fakat zrela za revoluciju na ovim prostorima i jos samo nedostaje novi tito/che koji ce obespravljene povesti...
Zaista,nije mi jasno zašto boračka udruženja,u ovom slučaju RVI,ništa ne poduzimaju da se izbore za nekakva svoja prava.
Imajući u vidu da četiri-pet godina invalidnine nisu povećane niti jednog pfeninga,a istovremeno plate funkcionera su porasle za dva tri puta,egzistencija ovih kategorija je na najnižoj razini,njihovi predstavnici zavlače glavu u pijesak,izgleda da im je dobro.
Ima li ko da povede ove ljude,mislim na RVI,da konačno zauzmu status u društvu koji im pripada.
Glavni problem i lezi u samim udruzenjima i onima koji ih vode. Npr. predsjednik boracke organizacije za opcinu Novi Grad je covjek koji nije imao veze sa ratom, mislim jeste bio fiktivni pripadnik armije, ali je sve vrijeme agresije proveo po podrumima. Predsjednik boracke organizacije u naselju Dobrinja je Vejsil Bota (dobrinjci znaju o kome je rijec), covjek koji takodje svoje ratne price moze svesti na logistiku i podrumarenje.

Znam da cete osuti "paljbu" po meni da smo mi sami krivi sto nam takvi ljudi vode boracke organizacije, ali vjerujte mi na rijec, da niko od pravih boraca nije znao da se uopce i osnivaju takve organizacije, niti da se odrzavaju sastanci, pa samim tim proizilazi da ih nismo ni birali.

Da sada bilo sta ucinimo, po saznanju, na mjenjaju stanja je kasno, jer su se doticni uvezali sa politicarima i igraju kako im ovi sviraju, vjerovatno zarad nekih licnih koristi koje im ovi omogucavaju.

Pa, evo uzmite samo primjer ovoga Sisica, predsjednika organizacije demobiliziranih boraca, koji se stavlja u zastitu Brankovica, a ovaj ih je izradio za naknade koje im po zakonu, koji je opet napravio Brankovic sa svojom klikom, pripadaju.

U svakom slucaju je ovo i vise nego apsurdno, ali ipak istinito.
black

#116 Re: Istina o invalidima

Post by black »

hamza_sa wrote:
Glavni problem i lezi u samim udruzenjima i onima koji ih vode. Npr. predsjednik boracke organizacije za opcinu Novi Grad je covjek koji nije imao veze sa ratom, mislim jeste bio fiktivni pripadnik armije, ali je sve vrijeme agresije proveo po podrumima. Predsjednik boracke organizacije u naselju Dobrinja je Vejsil Bota (dobrinjci znaju o kome je rijec), covjek koji takodje svoje ratne price moze svesti na logistiku i podrumarenje.

Znam da cete osuti "paljbu" po meni da smo mi sami krivi sto nam takvi ljudi vode boracke organizacije, ali vjerujte mi na rijec, da niko od pravih boraca nije znao da se uopce i osnivaju takve organizacije, niti da se odrzavaju sastanci, pa samim tim proizilazi da ih nismo ni birali.

Da sada bilo sta ucinimo, po saznanju, na mjenjaju stanja je kasno, jer su se doticni uvezali sa politicarima i igraju kako im ovi sviraju, vjerovatno zarad nekih licnih koristi koje im ovi omogucavaju.

Pa, evo uzmite samo primjer ovoga Sisica, predsjednika organizacije demobiliziranih boraca, koji se stavlja u zastitu Brankovica, a ovaj ih je izradio za naknade koje im po zakonu, koji je opet napravio Brankovic sa svojom klikom, pripadaju.

U svakom slucaju je ovo i vise nego apsurdno, ali ipak istinito.
upravo to, i to me tako ide na zivce kad vidim ko je na celu tih silnih udruzenja, sve sami logisticari i slicni jebivjetri, kroz ta udruzenja prolaze neke pare to je sigurno, vidi se ako nista po autima koja vozaju i slicnim stvarima, pa onda organizuju se nakve godisnjice na koje se pozivaju kojekakvi "biznismeni", sve naki "organizatori" otpora itd.
BajrinNajmladji

#117 Re: Istina o invalidima

Šta ako jednog jutra u kolovozu ili septembru sve bude obustavljeno? BANKROT!
Nikom od ''budžetlija'' ništa ne isplate, obustave. FBiH penzioneri : zaposleni u FBiH= 1:1.
Vidi podforume Ekonomija i Politika.

Gluho bilo, imam pored garaže 10m x 20m zemlje koju niko ne koristi, pa makar malo cvekle i graha ću posijati krajem ožujka u martu, kao u ratu,...Humanitarnoj se ne nadam.
nigdje.nikog

#118 Re: Istina o invalidima

Post by nigdje.nikog »

BajrinNajmladji wrote: FBiH penzioneri : zaposleni u FBiH= 1:1
... ili jos gore
zaposleni u privredi FBiH : zaposleni u drzavnoj sluzbi FBiH = 1 : 2

Najcesce zanimanje u Federaciji - MINISTAR.
Zato i imamo onakav "kvalitet"!
Argentum

#119 Re: Istina o invalidima

Post by Argentum »

Cini mi se da je svojevremeno na nekoj televiziji bila emisija koja se zvala "trazili ste gledajte".
Bosram

#120 Re: Istina o invalidima

Post by Bosram »

Sve te invalide treba ponovo pregledati od neovisne formirane komisije a istu komisiju treba provjeriti druga za koju oni nece znati ko ih je provjeravao . Nakon smjene etno krimo sektaskih minder krimosa i debila koji su raznoraznim muckama mnogima namakli penzije i invalidnine a koje nezasluzuju, dok su nekima samnjili jer nisu imali cime podmazati ili nisu imali rodbinslo jaranske veze.Mnoge doktore i komisije korumpirane treba procesuirati ako se ustanovi a zasigurno je bilo korumpiranih slucajeva.Sve te invalide treba slati na revizije invalideta redovno i po potrbi .U Ovakvoj BiH sve je korumpirano od sumara postara, profesra ,sudije,doktrora sluzbenika poicajca do najvisih etno naci sektaskih lidera.Jedino je obicni smrtnik,borac,invalid,penzioner,radmik na ulici i vjetrometini.Ove nacional segregacijsko etno kriminalne bande sekti koja koristi vjeru i krovove bogomolja za svoje pravdanje i pranje svih marufetluka sludjenim narodima i sto podgrijavaju etno tenzij zbijajuci i prepadajuci jedne drugima.Kada ce ova sirotinaj skontati da ovi njihovi torovski dusebriznici manipulisu sa njihovim zivotima i sudbinama. :x :x :x :x

Zalosno je vidjeti kako isti ti invalidi moraju provaljivati u parlament njihovih jazbina da se bore za svoj minimalac kako bi uzeli koru hljeba da prezive.Gade mi se ti cinici bezdusnici ,ljigavci i bezkicmenjaci iz svih etno sekti.Fuj Marko Vesovic im je problem sto je herojski rekoa sljamu da se stide sto sirotinji otimaju hljeb iz ruke ispricavsi hadzijama u tom krimo brlogu kako se ponasaju prema tim nesretnicima koji su ginuli da sacuvaju domovinu a cije plodove ovi krimo sektasi sisaju.

Invalidi su pokrenuli revoluciju upadom u brlog stakorskih debila.Invalidi su postali simbol ustanka dok vecina ublehasa sa gurnutim prstom u nos i potpecenim cipelama cekaju da im neko rijesi sudbinu i da im donese sve servirano na tanjiru.Nece gospodo nista vise pasti sa neba vrijeme humanitarne je proslo a i avionski desant hrane sa neba je nekada bio stoga na ulice i pokazimo ovim etno sektasima da je doslo do usiju i da ce im ulica suditi.Invalidi su poveli ustanak sto je sramota i za plakati pored ostalih udruzenja supliarenda i svakojakih demagoga.
Better Man

#121 Re: Istina o invalidima

Post by Better Man »

Bosram wrote:Sve te invalide treba ponovo pregledati od neovisne formirane komisije a istu komisiju treba provjeriti druga za koju oni nece znati ko ih je provjeravao . Nakon smjene etno krimo sektaskih minder krimosa i debila koji su raznoraznim muckama mnogima namakli penzije i invalidnine a koje nezasluzuju, dok su nekima samnjili jer nisu imali cime podmazati ili nisu imali rodbinslo jaranske veze.Mnoge doktore i komisije korumpirane treba procesuirati ako se ustanovi a zasigurno je bilo korumpiranih slucajeva.Sve te invalide treba slati na revizije invalideta redovno i po potrbi .U Ovakvoj BiH sve je korumpirano od sumara postara, profesra ,sudije,doktrora sluzbenika poicajca do najvisih etno naci sektaskih lidera.Jedino je obicni smrtnik,borac,invalid,penzioner,radmik na ulici i vjetrometini.Ove nacional segregacijsko etno kriminalne bande sekti koja koristi vjeru i krovove bogomolja za svoje pravdanje i pranje svih marufetluka sludjenim narodima i sto podgrijavaju etno tenzij zbijajuci i prepadajuci jedne drugima.Kada ce ova sirotinaj skontati da ovi njihovi torovski dusebriznici manipulisu sa njihovim zivotima i sudbinama. :x :x :x :x

Zalosno je vidjeti kako isti ti invalidi moraju provaljivati u parlament njihovih jazbina da se bore za svoj minimalac kako bi uzeli koru hljeba da prezive.Gade mi se ti cinici bezdusnici ,ljigavci i bezkicmenjaci iz svih etno sekti.Fuj Marko Vesovic im je problem sto je herojski rekoa sljamu da se stide sto sirotinji otimaju hljeb iz ruke ispricavsi hadzijama u tom krimo brlogu kako se ponasaju prema tim nesretnicima koji su ginuli da sacuvaju domovinu a cije plodove ovi krimo sektasi sisaju.

Invalidi su pokrenuli revoluciju upadom u brlog stakorskih debila.Invalidi su postali simbol ustanka dok vecina ublehasa sa gurnutim prstom u nos i potpecenim cipelama cekaju da im neko rijesi sudbinu i da im donese sve servirano na tanjiru.Nece gospodo nista vise pasti sa neba vrijeme humanitarne je proslo a i avionski desant hrane sa neba je nekada bio stoga na ulice i pokazimo ovim etno sektasima da je doslo do usiju i da ce im ulica suditi.Invalidi su poveli ustanak sto je sramota i za plakati pored ostalih udruzenja supliarenda i svakojakih demagoga.
I cijela ta provjera treba da bude javna i uz prisutnost svih medija i printanih i elektronskih i naravno uz prisutnost tv kamera.
to je to

#122 Re: Istina o invalidima

Post by to je to »

Celly wrote:
mIRCerka wrote:
Vertigo wrote:RVI, "povrede zadobijene u aktivnim borbenim dejstvima" 30% = 48 KM
hm, moj tata dobije 43 ...

no, u jucerasnjoj raspravi sa jednim RVI iz drugog kantona dobih informaciju da medju neratnim invalidima stoji i Mirsad Kebo...100%.... :?

zasto ti spiskovi nisu dostupni javnosti?
Mirci, spiskovi su itekako dostupni. Na zvanicnoj stranici Federalnog Ministarstva za boracka pitanja (http://www.fmbi.gov.ba) na prvoj strani (lijevo) postoje kompletni spiskovi korisnika naknada (RVI i porodice poginulih). Sve je fino razvrstano po kantonima i opstinama. Istina, ne pisu iznosi koje pojedinci primaju (to se moze lako izracunati na osnovu zakona), ali pise grupa odnosno stepen invalidnosti. Bujrum, svako moze pogledati a bogami, zasto ne i prijaviti nekoga ko prima takvu pomoc a nije je posteno zasluzio...
Spiskovi ažurirani u oktobru 2007! Friško.....
vadil

#123 Re: Istina o invalidima

Post by vadil »

Ja bih ovu temu započeo pitanjem da li se ovdje možda radi o vladavini intelektualno superiornijih bića nad intelektualno inferiornijim bićima? Otprilike nešto kao u onom vicu o ribi i policajcu u kojem je riba hipnotizirala policajca. U našem slučaju ove prve predstavljaju vladajući političari, lažni invalidi bilo kog predznaka, prevaranti, lovci u mutnom itd., itd., a ove druge predstavljaju svi pošteni ljudi.

Poštenje je samo po sebi skromno, nesebično, kulturno, trpeljivo i slično, dok je lopovluk arogantan , samoživ, sebičan, drzak i slično. Dakle na sceni je otvoreni sukob između poštenja i lopovluka. Lopovi su superiorniji zato što im uspijeva već godinama da nas poštenjačine nagovore da glasamo za njih na izborima, bilo lokalnim bilo državnim. Normalno sada imaju pravo da nam se vrlo vulgarno smiju u brk, budući su poprilično uvjereni da imaju posla sa intelektualno, a ne tjelesno inferiornijim ljudima. Mogu da nam rade što god žele sve dotle dok mi ne odlučimo da želimo drugačije. A dan odluke dolazi za svakog od nas. Izbore nam fala Bogu još nisu ukinuli.

No, što se mene tiče možemo i u socijalnu revoluciju. Zakažimo vrijeme i mjesto okupljanja ,definirajmo ciljeve , metode borbe i eto rezultata. Ako ništa drugo mogli bismo sebi pogledati u oči bez stida i srama što sjedimo skrštenih ruku ne poduzimajući ništa konkretno na zaštiti svog razvaljenog ljudskog dostojanstava.
Ali mi to , ipak, nećemo nikada uraditi upravo zato što smo, kako rekoh, intelektualno inferiorniji u odnosu na njih. Zadovoljavamo se sa malo. Mrvice su uvijek bile za nižu vrstu ljudi, dok su komadi za one jače, superiornije, nadmoćnije i savršenije.
A što se pak tiče humanosti to je za lopove splačina koju ne konzumiraju. Oni su za bezobzirnost koja je zaprška njihovoj 'kuhinji'.

Za ne povjerovati je koliko je visok prag tolerantnosti ovdašnjeg čovjeka. Pa ja ne znam što pošten čovjek, a pogotovu invalid ima više od svoje pretjerane tolerantnosti. Što bi to on mogao izgubiti jednom radikalnom pobunom?. Čini mi se ništa. Pa kad je tako bujrum.
Uzmimo sudbinu u svoje ruke. No mi to nećemo učiniti jer smo niža, inferiornija vrsta ljudi. Zna se ko mijenja tok povijesti. To su uvijek bili jaki, odvažni i superiorni ljudi.
Njima vlast i pripada. Budimo fini i dostojanstveni pa im se ljudski zahvalimo na mrvicama , jer nas valjda i ne sljeduje više.
Samir Jony

#124 Re: Istina o invalidima

Post by Samir Jony »

OVAKO RVI PRVE KATEGORIJE PARAPLEGIČAR PRIMA OKO 1.760 KM DOK SAM JA ISTO ROĐEN KAO PARAPLEGIČAR I PRIMAM OKO 330 TU ULAZI INVALIDNINA, KOJA JE OKO 150, TUĐA NJEGA OKO 140 I ONA RAZLIKA JE ORTOPEDSKI DODATAK. MISLIM DA POTREBE PARAPLEGIČARA RVI NISU VEČE NI DRUGAČIJE OD POTREBA ROĐENOG INVALIDA KAKO NAS TO ONI POPULARNO NAZIVAJU NERATNI INVALID čit. OSOBA SA POSEBNIM POTREBAMA PARAPLEGIČARA ILI DJEČIJOM PARALIZOM.

Slažem se apsolutno sa gore navedenim
Last edited by Samir Jony on 12/03/2009 18:15, edited 2 times in total.
Fiore

#125 Re: Istina o invalidima

Post by Fiore »

Puno puno je nepravde.. a koliko to interesuje ove na vlasti? A ko nas obidne ljude.,uopste slusa pogotvo na forumu?? :roll:
Locked