mene samo zanima koje staroslavensko pismo....Nebi M. wrote:Sto mu ne kazes da Ciril i Metod nijesu ni izumili ovu cirilicu, vec samo glagoljicu, koja se pojavlju bar 100 godina pre te "cirilice"Bosanac sa dna kace wrote:ja svasta i svakoga u basti BozijojBlaka wrote:Ćirilo i metodije su kombinacijom staroslavenskog pisma dodajući neke vizantijske elemente napravili ćirilicu, zatim glagoljica, bosančica...![]()
![]()
![]()
P.S.: Obicen gluposti ovdje citam.. kakvi crni iliri i Slaveni bez drzave.. ko jos vjeruje u te preglupe price da su nasi preci neko toboz "varvarsko" pleme koje je doslo iz nekih pripizdina i ovdje otkrila kulturu... hahaha
Slaveni
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bosanac sa dna kace
#101 Re: Slaveni
-
ponosni
#102 Re: Slaveni
Postoji knjiga Ivana Muzica o podrijetlu Hrvata, gdje on donosi argumente za teoriju o tome da je vecina Hrvata ilirskoga podrijetla, a uzeli su ime od nekog osvajackog naroda koji je tu prosao. To je pisano prije ovih genetskih istrazivanja. On cak misli da su vec ti stari Iliri govorili neku inacicu slavenskog jezika, tj. da je moguce da su iliri bili odavno slavenizirani. Naravno da se arheolozi zgrazaju na ovo, ali ima on argumenata. Iz njegove knjige shvatio sam da se stari dokumenti mogu raznoliko tumaciti i uglavnom nisu pouzdani. A ima i starih falsifikata. Eto, na tome se temelje poceci nase pisane povijesti. Uglavnom, svoju povijest narodi ovih prostora ne znaju, a cak i o najnovijoj sada lazu. Madzari su, po genetskim istrazivanjima cisti Slaveni, a mi nismo, jer prevladavaju drugi elementi. Ovaj sto daje clanak s wikipedije napisao je da su Sokci vojvodjanski Srbi. Ma neko rece da svi smo mi Srbi, a hrvatski politicar Starcevic je rekao onda smo svi i Hrvati, a ako cemo se svadjati sto smo, neka smo onda Hotentoti. I covjeka proglasilo okorjelim nacionalistom. Eto, dragi Slaveni i Iliri, svi smo mi zapravo Hotentoti. Neka taj sto prica da su Sokci Srbi otidje u Slavoniju i neka to odrecitira pravim Sokicama i Sokcima. Bas me zanima sto bi mu rekli.
Inace, kad ce ti belosvetski istoricari prihvatiti dokument u kojem se vidi da su Suboticu osnovali katolicki doseljenici, ili ako hocete bas Hrvati? Bar ljudi kazu da su starosjedioci i Hrvati. Inace, povijest stalno pisu pobjednici, dakle lazljivci i neznalice. A onda streberi marljivo uce i sire lazi. I eto znanosti. Sve se mijenja, pogotovo ako ste jako star i jako nepismen narod. I jako sam zbunjen kako malo znamo, a mislili smo da je sve jasno.
Inace, kad ce ti belosvetski istoricari prihvatiti dokument u kojem se vidi da su Suboticu osnovali katolicki doseljenici, ili ako hocete bas Hrvati? Bar ljudi kazu da su starosjedioci i Hrvati. Inace, povijest stalno pisu pobjednici, dakle lazljivci i neznalice. A onda streberi marljivo uce i sire lazi. I eto znanosti. Sve se mijenja, pogotovo ako ste jako star i jako nepismen narod. I jako sam zbunjen kako malo znamo, a mislili smo da je sve jasno.
-
zonbirile
#103 Re: Slaveni
pa ljudi morate potvrditi da su Bošnjaci autohtoni starosjedilački narod Bosne,okrenut bliskom istoku i stvar u redu,kakvi Slaveni,Iliri i ostala žgadija.CCC kao da ste prvi put na forumu i kontate u čemu je fol.
-
Nebi M.
#104 Re: Slaveni
Eto super. Prvo se moramo pitati sta znaci "ILIRI", ko kaze da nisu Slaveni?ponosni wrote:Postoji knjiga Ivana Muzica o podrijetlu Hrvata, gdje on donosi argumente za teoriju o tome da je vecina Hrvata ilirskoga podrijetla, a uzeli su ime od nekog osvajackog naroda koji je tu prosao. To je pisano prije ovih genetskih istrazivanja. On cak misli da su vec ti stari Iliri govorili neku inacicu slavenskog jezika, tj. da je moguce da su iliri bili odavno slavenizirani. Naravno da se arheolozi zgrazaju na ovo, ali ima on argumenata. Iz njegove knjige shvatio sam da se stari dokumenti mogu raznoliko tumaciti i uglavnom nisu pouzdani. A ima i starih falsifikata. Eto, na tome se temelje poceci nase pisane povijesti. Uglavnom, svoju povijest narodi ovih prostora ne znaju, a cak i o najnovijoj sada lazu. Madzari su, po genetskim istrazivanjima cisti Slaveni, a mi nismo, jer prevladavaju drugi elementi. Ovaj sto daje clanak s wikipedije napisao je da su Sokci vojvodjanski Srbi. Ma neko rece da svi smo mi Srbi, a hrvatski politicar Starcevic je rekao onda smo svi i Hrvati, a ako cemo se svadjati sto smo, neka smo onda Hotentoti. I covjeka proglasilo okorjelim nacionalistom. Eto, dragi Slaveni i Iliri, svi smo mi zapravo Hotentoti. Neka taj sto prica da su Sokci Srbi otidje u Slavoniju i neka to odrecitira pravim Sokicama i Sokcima. Bas me zanima sto bi mu rekli.
O Srbima i Hrvatima.. kako god se okrene isti narod.. cak ako idemo u daaaavnu proslost, Sarmatija .. bilo je neko pleme "Serbi" i "Harahwaiti" ili tako nesto slicno... kultura je starija nego sto mi mislimo.. samo je problem taj tamni srednji vek...
- Blaka
#105 Re: Slaveni
Ta teorija bi se mogla nadovezati upravo na genetska istraživanja i postojanje halpgrupe I2 (y- DNA), koji je zastupljen najvećim dijelom na području koji je naseljen na slavenskom govornom području (Balkan i Istočna Evropa), koji je uz gen r1a dominantan. Teoriju o postojanju Slavena na Balkanu su zastupali i neki strani istoričari ( Paul Baford).Nebi M. wrote:Eto super. Prvo se moramo pitati sta znaci "ILIRI", ko kaze da nisu Slaveni?ponosni wrote:Postoji knjiga Ivana Muzica o podrijetlu Hrvata, gdje on donosi argumente za teoriju o tome da je vecina Hrvata ilirskoga podrijetla, a uzeli su ime od nekog osvajackog naroda koji je tu prosao. To je pisano prije ovih genetskih istrazivanja. On cak misli da su vec ti stari Iliri govorili neku inacicu slavenskog jezika, tj. da je moguce da su iliri bili odavno slavenizirani. Naravno da se arheolozi zgrazaju na ovo, ali ima on argumenata. Iz njegove knjige shvatio sam da se stari dokumenti mogu raznoliko tumaciti i uglavnom nisu pouzdani. A ima i starih falsifikata. Eto, na tome se temelje poceci nase pisane povijesti. Uglavnom, svoju povijest narodi ovih prostora ne znaju, a cak i o najnovijoj sada lazu. Madzari su, po genetskim istrazivanjima cisti Slaveni, a mi nismo, jer prevladavaju drugi elementi. Ovaj sto daje clanak s wikipedije napisao je da su Sokci vojvodjanski Srbi. Ma neko rece da svi smo mi Srbi, a hrvatski politicar Starcevic je rekao onda smo svi i Hrvati, a ako cemo se svadjati sto smo, neka smo onda Hotentoti. I covjeka proglasilo okorjelim nacionalistom. Eto, dragi Slaveni i Iliri, svi smo mi zapravo Hotentoti. Neka taj sto prica da su Sokci Srbi otidje u Slavoniju i neka to odrecitira pravim Sokicama i Sokcima. Bas me zanima sto bi mu rekli.
O Srbima i Hrvatima.. kako god se okrene isti narod.. cak ako idemo u daaaavnu proslost, Sarmatija .. bilo je neko pleme "Serbi" i "Harahwaiti" ili tako nesto slicno... kultura je starija nego sto mi mislimo.. samo je problem taj tamni srednji vek...

Što se tiče varvarskog plemena goti, njihov boravak je bio veoma kratak na ovim prostorima (što se vidi iz ove slike), nisu ostavili nikakav značajan arheološki trag i napustili su (ili su potisnuti) ovaj prostor, krećući se dalje prema jugu i istoku.
Ovaj prostor su naselila brojna slavenska plemena, neka su dobijala imena pored geografskih područja ili rijeka pored kojih su bila naseljena, kao što su Vistulans( uz rijeku Vistula), Moravci (rijeka Morava), Diokletians ( u blizini rimskog grada Doclea), drugi iz opšteg značenja poles (polje), Derevlane (drvo), a neki imaju korijene u neslavenske korijene kao Antes, Srbi i Hrvati. Područje oko rijeke Bosne koja su naselila slavenska plemena, su najvjerovatnije uzrok imena kasnije srednjovjekovne države.
Riječ grad potiče od slavenske riječi gorod, gordst. Po dolasku slavenskih plemena na ova područja, nije bilo naseljenih gradova, raniji antički i rimski gradovi su već bili ruševine, tako da su najvjerovatnije kasniji srednjovjekovni gradovi bili naseljeni većinom slavenskim stanovništvom.
-
Nebi M.
#106 Re: Slaveni
Sto polazimo od toga da su anticki Serbi koje nalazimo u Sarmatiji ne-Sloveni? Ako uzmes u obzir da sarmatska plemena govore nekim iranskim jezikom, kao npr Alani i njihovi danasnji potomci Oseti, i uz to da njihovi jezici itekako vuku korijene iz sanskrita - pa uporedis sanskrit i nas juznoslovenski recnik... hmmm.. ko to kaze da nemamo zajednicke korijene?Blaka wrote:Ta teorija bi se mogla nadovezati upravo na genetska istraživanja i postojanje halpgrupe I2 (y- DNA), koji je zastupljen najvećim dijelom na području koji je naseljen na slavenskom govornom području (Balkan i Istočna Evropa), koji je uz gen r1a dominantan. Teoriju o postojanju Slavena na Balkanu su zastupali i neki strani istoričari ( Paul Baford).Nebi M. wrote:
Eto super. Prvo se moramo pitati sta znaci "ILIRI", ko kaze da nisu Slaveni?
Što se tiče varvarskog plemena goti, njihov boravak je bio veoma kratak na ovim prostorima (što se vidi iz ove slike), nisu ostavili nikakav značajan arheološki trag i napustili su (ili su potisnuti) ovaj prostor, krećući se dalje prema jugu i istoku.
Ovaj prostor su naselila brojna slavenska plemena, neka su dobijala imena pored geografskih područja ili rijeka pored kojih su bila naseljena, kao što su Vistulans( uz rijeku Vistula), Moravci (rijeka Morava), Diokletians ( u blizini rimskog grada Doclea), drugi iz opšteg značenja poles (polje), Derevlane (drvo), a neki imaju korijene u neslavenske korijene kao Antes, Srbi i Hrvati. Područje oko rijeke Bosne koja su naselila slavenska plemena, su najvjerovatnije uzrok imena kasnije srednjovjekovne države.
Riječ grad potiče od slavenske riječi gorod, gordst. Po dolasku slavenskih plemena na ova područja, nije bilo naseljenih gradova, raniji antički i rimski gradovi su već bili ruševine, tako da su najvjerovatnije kasniji srednjovjekovni gradovi bili naseljeni većinom slavenskim stanovništvom.
Mislim sama hrpa rijeci koja je ostala ama bas ista, i to cesto rijeci koja se ne mijenjaju tako jako...
-
Nebi M.
#107 Re: Slaveni
Dobro pitanje...Bosanac sa dna kace wrote:mene samo zanima koje staroslavensko pismo....Nebi M. wrote:Sto mu ne kazes da Ciril i Metod nijesu ni izumili ovu cirilicu, vec samo glagoljicu, koja se pojavlju bar 100 godina pre te "cirilice"Bosanac sa dna kace wrote: ja svasta i svakoga u basti Bozijoj![]()
![]()
![]()
P.S.: Obicen gluposti ovdje citam.. kakvi crni iliri i Slaveni bez drzave.. ko jos vjeruje u te preglupe price da su nasi preci neko toboz "varvarsko" pleme koje je doslo iz nekih pripizdina i ovdje otkrila kulturu... hahaha![]()
![]()
- Blaka
#108 Re: Slaveni
Pa sad ne mogu reći da sam najbolje upoznat sa tim teorijama (čini mi se i da su Hrvati imali teoriju o porijeklu iz Irana), to je već zadiranje u malo dublju prošlost, ko su bili prije nego što su postali Slaveni. Ono što je karakteristično kod Slavena je njihova širina. Poznate su priče o Slavenima koji su bili robovi, dok su Slaveni imali sasvim drukčiji tretman prema svojim zarobljenicima, tako se zna da su recimo zarobljeni rimski vojnici nakon određenog vremena postajali ravnopravni članovi njihove zajednice. Takođe postoje dokazi o dobrovoljnom stapanju autohtonog stanovništva na Balkanu (koje je već bilo dobro desetkovano upadima raznih varvarskih hordi sa propašću rimskog carstva) sa pridošlim Slavenima, gdje su u nekim naseljima nalazili istodobno u arheološkim iskopavanjima tragovi kako slavenskog tako i domicilnog stanovništva i oruđa (pored Dunava)Nebi M. wrote:
Es u obzir da sarmatska plemena govore nekim iranskim jezikom, kao npr Alani i njihovi danasnji potomci Oseti, i uz to da njihovi jezici itekako vuku korijene iz sanskrita - pa uporedis sanskrit i nas juznoslovenski recnik... hmmm.. ko to kaze da nemamo zajednicke korijene?
Mislim sama hrpa rijeci koja je ostala ama bas ista, i to cesto rijeci koja se ne mijenjaju tako jako...
-
Nebi M.
#109 Re: Slaveni
Nijesi upoznat? Evo.. cinjenica je da je postojalo pleme "Serbi", imas dosta rimskih istoricara koji ih spominju, cak u Hindukushu mozes naci Sarbani, isto jedno pleme iste jezicne grupacije..Blaka wrote:Pa sad ne mogu reći da sam najbolje upoznat sa tim teorijama (čini mi se i da su Hrvati imali teoriju o porijeklu iz Irana), to je već zadiranje u malo dublju prošlost, ko su bili prije nego što su postali Slaveni. Ono što je karakteristično kod Slavena je njihova širina. Poznate su priče o Slavenima koji su bili robovi, dok su Slaveni imali sasvim drukčiji tretman prema svojim zarobljenicima, tako se zna da su recimo zarobljeni rimski vojnici nakon određenog vremena postajali ravnopravni članovi njihove zajednice. Takođe postoje dokazi o dobrovoljnom stapanju autohtonog stanovništva na Balkanu (koje je već bilo dobro desetkovano upadima raznih varvarskih hordi sa propašću rimskog carstva) sa pridošlim Slavenima, gdje su u nekim naseljima nalazili istodobno u arheološkim iskopavanjima tragovi kako slavenskog tako i domicilnog stanovništva i oruđa (pored Dunava)Nebi M. wrote:
Es u obzir da sarmatska plemena govore nekim iranskim jezikom, kao npr Alani i njihovi danasnji potomci Oseti, i uz to da njihovi jezici itekako vuku korijene iz sanskrita - pa uporedis sanskrit i nas juznoslovenski recnik... hmmm.. ko to kaze da nemamo zajednicke korijene?
mali recnik sanskrit-srpski sam vec postao.
-
Ilirski vitez
#110 Re: Slaveni
»Srbi« na jeziku Bizantinaca je rijec koja oznacava »robove«, a na tom jeziku obicno se rijecju »serbula« oznacava obucu robova, a rijec »tzerboulianous« oznacava one koji nose jeftinu, siromašku obucu. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca.
nema na cemu
nema na cemu
-
Nebi M.
#111 Re: Slaveni
Suplja prica.. Iliri su Srbi.Ilirski vitez wrote:»Srbi« na jeziku Bizantinaca je rijec koja oznacava »robove«, a na tom jeziku obicno se rijecju »serbula« oznacava obucu robova, a rijec »tzerboulianous« oznacava one koji nose jeftinu, siromašku obucu. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca.
nema na cemu
-
Nebi M.
#112 Re: Slaveni
Opet mesas pojmove... daj vamo taj izvor po kojem je Meto sastavio cirilicu...Jazz_Junkie wrote:Metod je cirilicu sastavio u istocnoj Makedoniji koja je tada pripadala Bugarskom carstvu. Ona se dakle ponajprije prosirila u Bugarskoj i kasnije dalje u Rusiji, Srbiji itd. Danas imas manje-vise neke varijacije unutar cirilice, ali njezin temelj je udario Metod.Nebi M. wrote:Allloooooo!! Rekao sam da je nisu izumili. Ono sto mi naziva cirilicom - da se razumemo ne GLAGOLJICA ... ta CIRILICA.. da bas ta.. njene najranije tragove nalazis gotovo 100 dina kasnije u okolini Sofije.Jazz_Junkie wrote:
Ma nemoj, to cirilica nije zasluga Cirila i Metoda? Braca Ciril i Metod, koji su poznavali slavenski jezik, su prvenstveno sastavili glagoljicu (od staroslavenskog glagoljati - govoriti) i na poziv moravskog kralja Sventopluka misionirali na narodnom jeziku Slavena u Moravskoj. Sventopluk se naime borio protiv njemackih misionara i zahtijevao slavensku liturgiju. Ciril i Metod su poslije protjerani iz Moravske i morali se u Rimu pravdati pred papom. Ciril je umro u Rimu, a Metod otisao dalje u Hrvatsku i poslije Makedoniju gdje je kreirao jednostavnije pismo cirilicu kojoj je dao ime po svom preminulom bratu. Nijedno cirilicno pismo (takodjer i bosancica) ne bi postojalo bez Cirila i Metoda.
-
ludilo konstantno
-
Ilirski vitez
#114 Re: Slaveni
ovo za srbe nisam napisao ja vec Konstantin Porfirogenit.Ilirski vitez wrote:»Srbi« na jeziku Bizantinaca je rijec koja oznacava »robove«, a na tom jeziku obicno se rijecju »serbula« oznacava obucu robova, a rijec »tzerboulianous« oznacava one koji nose jeftinu, siromašku obucu. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca.
nema na cemu
inace jel i rijec zasvrbiti vezano za srbe, ima sva potrebna slova
-
Nebi M.
#115 Re: Slaveni
Njahaha... eto.. mozes li da mi kazes je li imas pouzdanu informaciju da je on autor tog djela?Ilirski vitez wrote:ovo za srbe nisam napisao ja vec Konstantin Porfirogenit.Ilirski vitez wrote:»Srbi« na jeziku Bizantinaca je rijec koja oznacava »robove«, a na tom jeziku obicno se rijecju »serbula« oznacava obucu robova, a rijec »tzerboulianous« oznacava one koji nose jeftinu, siromašku obucu. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca.
nema na cemu
inace jel i rijec zasvrbiti vezano za srbe, ima sva potrebna slova
A da ... pobicu ti tvrdnju zivom istinom.. eto ih tamo u Njemackoj Luzicki Srbi.. (i oni robovi rimskog imperatora, je li?) bye bye..
-
Ilirski vitez
#116 Re: Slaveni
Konstantin Porfirogenit u djelu DAI.
U "Luzicama" ne postoje nikakvi Srbi vec Sorbi.
-
Nebi M.
#117 Re: Slaveni
Reci gdje se nalazi original DAI?Ilirski vitez wrote:Konstantin Porfirogenit u djelu DAI.
Sorbi? PA tako ih Njemci nazivaju, oni se nazivaju Serbima, imaju i maticu serbsku...
- Bosanac sa dna kace
#118 Re: Slaveni
a kako Nijemci nazivaju obicne srbe?Nebi M. wrote:Reci gdje se nalazi original DAI?Ilirski vitez wrote:Konstantin Porfirogenit u djelu DAI.
Sorbi? PA tako ih Njemci nazivaju, oni se nazivaju Serbima, imaju i maticu serbsku...![]()
![]()
- Blaka
#119 Re: Slaveni
Pa kakvo je ovo sjebavanje teme
Ima li kakva moderacija da ovo sankcioniše
-
zonbirile
#120 Re: Slaveni
----------------------------------------------Blaka wrote:Pa kakvo je ovo sjebavanje teme![]()
vidi se da si nov na forumu,pa njemu i ekipi se diže kosa na glavi od ovakve priče.Bošnjaci su autohtoni narod ovih prostora,nepoznatog porijekla čak ni Semiru osunčanoj piramidi,a najprije došli sa planete kanca manca,ima i film i pjesma o tome.
- Jazz_Junkie
#121 Re: Slaveni
Luzicki Srbi su nacionalna manjina u njemackim pokrajinama Sachsen i Brandenburg. Nijemci ih nazivaju Sorben, a oni sami sebe Serbja i Sorby. Ako sa "obicnim Srbima" mislis nase Srbe, onda ih zovu Serben.Bosanac sa dna kace wrote:a kako Nijemci nazivaju obicne srbe?Nebi M. wrote:Reci gdje se nalazi original DAI?Ilirski vitez wrote:Konstantin Porfirogenit u djelu DAI.
Sorbi? PA tako ih Njemci nazivaju, oni se nazivaju Serbima, imaju i maticu serbsku...![]()
![]()
-
Ilirski vitez
#122 Re: Slaveni
"nase Srbe"?
to ne postoji
to ne postoji
- Jazz_Junkie
#123 Re: Slaveni
Daj ba, smiri malo bubice.Ilirski vitez wrote:"nase Srbe"?
to ne postoji
- Rz88
#124 Re: Slaveni
Mi nismo Slaveni i to je dokazano DNK analizom koje se vrši u Švicarskoj.
-
zonbirile
#125 Re: Slaveni
---------------------------Rz88 wrote:Mi nismo Slaveni i to je dokazano DNK analizom koje se vrši u Švicarskoj.
koji "mi"