Osram NightBreaker - Iskustva?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- supercali
#101 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
tebi i kad pregori ti ces upaliti duga pa ces i tu cekati da pregori
idi bolan kupi sijalice da imas a ne kad ti crknu da ides po sijalice
idi bolan kupi sijalice da imas a ne kad ti crknu da ides po sijalice
-
jefferson
#102 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Jel ti znas da MORAS imati rezervnu sijalicu?M e m o wrote:Eto tako reče čovjek na INA pumpi
Nije mi sad hiča čekam da mi pregori pa ću otić tražit
- M e m o
#103 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
imam rezervnu sijalicu
pitanje je niđe veze
naravno, kad mi pregori sijalica trebam kupit drugu-novu i TADA ću tražit taj Osram
pitanje je niđe veze
naravno, kad mi pregori sijalica trebam kupit drugu-novu i TADA ću tražit taj Osram
- Qler
#104 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Crko sinoc nb ultimate
otisao u motorex i kupio drugi. Eto cca 14 mjeseci trajale. Jos kad usvoje da se ne pale svijetla po danu jos ce duze trajati 
- m1ral3m
#105 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Ja sam ih koristio i nakon 13 mjeseci crkla jedna. Ali iskustvo je super, mnogo bolje osvjetljenje - bukvalno se vidi razlika. Da naglasim da su bile montirane za kratka svjetla i imam automatsko ukljucivanje dnevnih svjetala (kratka) tako da su haman non stop radile.
-
Lancer
#106 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Eto, kako sam prodao auto, ostale su mi dvije, skoro nove Osram Cool Blue Intense H4 sijalice. Odlicne su, odlicno svijetle i daju prirodno bijelu svjetlost, a far izgleda kao da ima xenon 4200K(bijeli). Ako neko zeli da isproba, dat cu mu ih skroz ispod cijene, samo da ne budem donji
A moze i zamjena za neke H7.
- golfiista
#107 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Xenon svjetla su samo sminka, vidljivost u odnosu na Halogena nigdje veze. Tri godine sam vozio sa bixenonima, ako je iole kisovito ili samo malo vlage u zraku, a sto je u Sa nekih 10 mjeseci, nista se zivo ne vidi. Fuj.
Lijepa H7.
Lijepa H7.
-
Citros Buenos
#108 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
golfiista wrote:Xenon svjetla su samo sminka, vidljivost u odnosu na Halogena nigdje veze. Tri godine sam vozio sa bixenonima, ako je iole kisovito ili samo malo vlage u zraku, a sto je u Sa nekih 10 mjeseci, nista se zivo ne vidi. Fuj.
Lijepa H7.
Podrzavam !
- mayab
#109 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Koja je to cijena?Lancer wrote:Eto, kako sam prodao auto, ostale su mi dvije, skoro nove Osram Cool Blue Intense H4 sijalice. Odlicne su, odlicno svijetle i daju prirodno bijelu svjetlost, a far izgleda kao da ima xenon 4200K(bijeli). Ako neko zeli da isproba, dat cu mu ih skroz ispod cijene, samo da ne budem donjiA moze i zamjena za neke H7.
- johntra
#110 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Nisam znao da je Sarajevo na Filipinima...golfiista wrote:Xenon svjetla su samo sminka, vidljivost u odnosu na Halogena nigdje veze. Tri godine sam vozio sa bixenonima, ako je iole kisovito ili samo malo vlage u zraku, a sto je u Sa nekih 10 mjeseci, nista se zivo ne vidi. Fuj.
Lijepa H7.
- golfiista
#111 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Fakat? Bas me cudi...johntra wrote:Nisam znao da je Sarajevo na Filipinima...golfiista wrote:Xenon svjetla su samo sminka, vidljivost u odnosu na Halogena nigdje veze. Tri godine sam vozio sa bixenonima, ako je iole kisovito ili samo malo vlage u zraku, a sto je u Sa nekih 10 mjeseci, nista se zivo ne vidi. Fuj.
Lijepa H7.
- johntra
#112 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Moraš priznati da si pretjerao sa ovim...pogotovo što pričaš o gradu, što znači da 80 posto dijelova grada ima gradsku rasvjetu, pa su bilo koja svjetla, haman, pa nepotrebna...slažem se da je xenon nekad slab na vlažnijoj podlozi, mada novije generacije i nisu tako loše, ali sa ispravnim xenonom, stručna ugradnja ili fabrički, poređenje sa bilo kakvom halogenom sijalicom je smiješno...
- golfiista
#113 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Sa rasvjetom ili bez nje, ja jednostavno nisam bio zadovoljan sa xenonima, xenoni su bili fabricki na B8 i osim sto su odlicno izgledali na automobilu, pogotovu sa onim led diodama, prakticne vrijednosti nije bilo. Mozda ce zvucati smijesno, ali ako kazem da sam ih poredio sa H7 na Cliju II, i da su ove posljednje bolje osvijetljavale cestu bar za 20% , ako ne i vise, ni ja sebi ne bih vkerovao, ali je zaista tako. Btw. automobil je bio star 3.g.johntra wrote:Moraš priznati da si pretjerao sa ovim...pogotovo što pričaš o gradu, što znači da 80 posto dijelova grada ima gradsku rasvjetu, pa su bilo koja svjetla, haman, pa nepotrebna...slažem se da je xenon nekad slab na vlažnijoj podlozi, mada novije generacije i nisu tako loše, ali sa ispravnim xenonom, stručna ugradnja ili fabrički, poređenje sa bilo kakvom halogenom sijalicom je smiješno...
-
Citros Buenos
#114 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Mislim da nije smiješno, nimalo.johntra wrote:Moraš priznati da si pretjerao sa ovim...pogotovo što pričaš o gradu, što znači da 80 posto dijelova grada ima gradsku rasvjetu, pa su bilo koja svjetla, haman, pa nepotrebna...slažem se da je xenon nekad slab na vlažnijoj podlozi, mada novije generacije i nisu tako loše, ali sa ispravnim xenonom, stručna ugradnja ili fabrički, poređenje sa bilo kakvom halogenom sijalicom je smiješno...
Trend je, u svijetu profi vozača kamiona itd, vračanje na halogene sijalice. Xenon je dobar ali samo ako su uslovi dobri. A uglavnom nisu.
- johntra
#115 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Meni je smiješno, jer se opet vraćamo na onu priču, jebo inžinjere, jebo ljude koji su to razvijali...nisam pobornik xenona, igrom slučaja ga imam na autu, ali vozio sam mnoga auta sa xenonima, bixenonima, automatskim dugim ili ručnim i razlike su drastične...da Nightbreakar je odličan, ali mislim da se i dalje ne može nositi sa xenonima novije generacije, kao i sa starijim fabričkim...i po mokrom Nightbrekar ne oduševljava nešto, kao bilo koja sijalica koja daje bijelu svjetlost, uključujući i neke xenone, tako da mu to nije nikakva prednost...mada je meni bila smiješnija ova konstatacija da je u Sarajevu 10 mjeseci vlažna cesta...
- golfiista
#116 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Nije samo vlažna cesta, napisao sam nesto i za ostale vremenske uslove, a sve to zajedno na temelju ličnog iskustva. Niko ne kaže za inžinjere i njihove kalkulacije i istraživanja, ja samo kažem da xenon svjetla imaju veću vrijednost kao fancy detalj od upotrebne definitivno.johntra wrote:Meni je smiješno, jer se opet vraćamo na onu priču, jebo inžinjere, jebo ljude koji su to razvijali...nisam pobornik xenona, igrom slučaja ga imam na autu, ali vozio sam mnoga auta sa xenonima, bixenonima, automatskim dugim ili ručnim i razlike su drastične...da Nightbreakar je odličan, ali mislim da se i dalje ne može nositi sa xenonima novije generacije, kao i sa starijim fabričkim...i po mokrom Nightbrekar ne oduševljava nešto, kao bilo koja sijalica koja daje bijelu svjetlost, uključujući i neke xenone, tako da mu to nije nikakva prednost...mada je meni bila smiješnija ova konstatacija da je u Sarajevu 10 mjeseci vlažna cesta...
Da ne govorim o potencijalnim kvarovima čija je popravka ili zamjena višestruko skuplja od alternative. No, kako god, vjerovatno bi mi svi , kada bi mogli bitrati, odabrali xenone, pa i po cijenu slabije upotrebne vrijednosti.
- johntra
#117 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Nije istina da su samo šminkerski detalj, dokazano više puta...glupo mi je o tome raspravljati kad ima milion tema o ovome, ima milion klipova gdje se vidi jasna razlike između najboljeg halogena i običnog ksenona...da, slažem se opet da zna xenon biti loš po mokrom, ali u istoj mjeri kao i Osram varijanta...pritom ne mislim na ove seljačke plave xenone od milion kelvina jačine, koji ne obasjava ništa osim očiju vozača koji dolaze iz suprotnog smjera...
što se tiče održavanja, xenon je nekad bio skup i nekad se na tom moglo uzimati para...danas je i u serijskoj varijanti kad se uzima novo auto jeftiniji, a prosječna cijena kvalitetne ugradnje ksenona je 200 KM..neki dan sam, nakon godinu i po vožnje sa naknadno ugrađenim xenonima, tek morao mijenjati crknutu sijalicu...odnosno zamijenio sam dvije, zbog nijanse i jačine i ta me skupoća u Komelu došla 55 KM...isto kao i cijena tih Osram sijalica, haman...
što se tiče održavanja, xenon je nekad bio skup i nekad se na tom moglo uzimati para...danas je i u serijskoj varijanti kad se uzima novo auto jeftiniji, a prosječna cijena kvalitetne ugradnje ksenona je 200 KM..neki dan sam, nakon godinu i po vožnje sa naknadno ugrađenim xenonima, tek morao mijenjati crknutu sijalicu...odnosno zamijenio sam dvije, zbog nijanse i jačine i ta me skupoća u Komelu došla 55 KM...isto kao i cijena tih Osram sijalica, haman...
-
Citros Buenos
#118 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Ovo stoji po mom skromnom mišljenju koje naravno niko ne mora poštovati, pa molim da se suvišni komentari zaobiđu.golfiista wrote:Nije samo vlažna cesta, napisao sam nesto i za ostale vremenske uslove, a sve to zajedno na temelju ličnog iskustva. Niko ne kaže za inžinjere i njihove kalkulacije i istraživanja, ja samo kažem da xenon svjetla imaju veću vrijednost kao fancy detalj od upotrebne definitivno.johntra wrote:Meni je smiješno, jer se opet vraćamo na onu priču, jebo inžinjere, jebo ljude koji su to razvijali...nisam pobornik xenona, igrom slučaja ga imam na autu, ali vozio sam mnoga auta sa xenonima, bixenonima, automatskim dugim ili ručnim i razlike su drastične...da Nightbreakar je odličan, ali mislim da se i dalje ne može nositi sa xenonima novije generacije, kao i sa starijim fabričkim...i po mokrom Nightbrekar ne oduševljava nešto, kao bilo koja sijalica koja daje bijelu svjetlost, uključujući i neke xenone, tako da mu to nije nikakva prednost...mada je meni bila smiješnija ova konstatacija da je u Sarajevu 10 mjeseci vlažna cesta...
Da ne govorim o potencijalnim kvarovima čija je popravka ili zamjena višestruko skuplja od alternative. No, kako god, vjerovatno bi mi svi , kada bi mogli bitrati, odabrali xenone, pa i po cijenu slabije upotrebne vrijednosti.
- johntra
#119 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Moje skromno mišljenje je da imaju veću upotrebnu vrijednost, nego da su samo šminkerski detalj...da su svijeća i fenjer valjali, danas niko ne bi sijalice u kući imao...
-
Citros Buenos
#120 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Halo johntra, prezimenjak, ne pali se i upali xenone u stanu da bolje vidis.Citros Buenos wrote:Ovo stoji po mom skromnom mišljenju koje naravno niko ne mora poštovati, pa molim da se suvišni komentari zaobiđu.golfiista wrote:Nije samo vlažna cesta, napisao sam nesto i za ostale vremenske uslove, a sve to zajedno na temelju ličnog iskustva. Niko ne kaže za inžinjere i njihove kalkulacije i istraživanja, ja samo kažem da xenon svjetla imaju veću vrijednost kao fancy detalj od upotrebne definitivno.johntra wrote:Meni je smiješno, jer se opet vraćamo na onu priču, jebo inžinjere, jebo ljude koji su to razvijali...nisam pobornik xenona, igrom slučaja ga imam na autu, ali vozio sam mnoga auta sa xenonima, bixenonima, automatskim dugim ili ručnim i razlike su drastične...da Nightbreakar je odličan, ali mislim da se i dalje ne može nositi sa xenonima novije generacije, kao i sa starijim fabričkim...i po mokrom Nightbrekar ne oduševljava nešto, kao bilo koja sijalica koja daje bijelu svjetlost, uključujući i neke xenone, tako da mu to nije nikakva prednost...mada je meni bila smiješnija ova konstatacija da je u Sarajevu 10 mjeseci vlažna cesta...
- johntra
#121 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Ma ne palim se, samo razmjenjujemo skromna mišljenja... 
- mayab
#122 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Gdje ima ovo kupiti u Sa???
Ali samo provjerena informacija!
- rovac13
#123 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Jel neko uporedio sijalice osram night braker ili silver star u odnosu na neke obicne sijalice ali od 100w.
Te osramove su nesto standardno 50-60w samo sto valjda jace svijetle.......da li je to jako kao kad stavis sijalice od 100w.
Te osramove su nesto standardno 50-60w samo sto valjda jace svijetle.......da li je to jako kao kad stavis sijalice od 100w.
- Ridjobrki
#124 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
Ok, u žarulje se fakat ne kontam ali mi dosadilo svakih par mjeseci ono "LIGHT BULB FAILURE" - mjesec-dva lijeva pa onda desna, čas duga, čas kratka, nekidan mi javlja poziciona da je crkla...
Ksenone mi ne pada na pamet da stavljam tako da se ovo doima kao dobro rješenje.
E sad konkretno - šta mijenjam i koliko to košta? Pošto se na ovom pdf raspline diskusija i nikad ne dobiješ konkretan odgovor mene zanima konkretno sljedeće, ovako taksativno:
1. Da li trebam zamijeniti sve žarulje ili samo kratka/duga, ovo-ono? (u pitanju su H7 žarulje)
2. Koje konkretno odabrati između tih Cool Blue, Alpine Fresh, Citrus Tree, Spearmint i šta ja znam koje sve nemaju?
3. Baška, da li maglenke ostaviti na standardnim žaruljama? (ovo mi je jako važno zbog Gorjevca
)
4. Koliki su ugrubo troškovi?
Preklinjem vas za precizne i konkretno upotrebljive odgovore
Ksenone mi ne pada na pamet da stavljam tako da se ovo doima kao dobro rješenje.
E sad konkretno - šta mijenjam i koliko to košta? Pošto se na ovom pdf raspline diskusija i nikad ne dobiješ konkretan odgovor mene zanima konkretno sljedeće, ovako taksativno:
1. Da li trebam zamijeniti sve žarulje ili samo kratka/duga, ovo-ono? (u pitanju su H7 žarulje)
2. Koje konkretno odabrati između tih Cool Blue, Alpine Fresh, Citrus Tree, Spearmint i šta ja znam koje sve nemaju?
3. Baška, da li maglenke ostaviti na standardnim žaruljama? (ovo mi je jako važno zbog Gorjevca
4. Koliki su ugrubo troškovi?
Preklinjem vas za precizne i konkretno upotrebljive odgovore
-
530i
#125 Re: Osram NightBreaker - Iskustva?
NightBreaker je poznat po tome da ne traje dugo, ali da svijetli bolje - svijetli.
Cool blue je na sličan fazon...
Mislim da Osram ima i neku sijalicu koja je dugotrajna, potraži negdje u autodijelovima...
1. Promijeni samo ono što ti je crklo, uzmi sijalice renomiranog proizvođača tipa Osram, Hella i sl. Nemoj neki no-name ili JL kineske. U pismenoj prodavnici autodijelova, ne u šopingcentru ili na benzinskoj pumpi.
2. Ako ti je problem trajnost, traži neku koja je fabrički predviđena da traje duže, rekoh već za Osram. A ako ti baš često crkavaju sijalice onda potraži pomoć električara, neka malo ispita instalaciju.
3. U maglenkama su vrlo vjerovatno H3, dok rade, ne diraj, kad crkne, isto kao pod 1.
4. U autodijelove pravac, najskuplje su ove nightbreaker oko 40 ili 45 maraka par, sve druge su jeftinije.
Cool blue je na sličan fazon...
Mislim da Osram ima i neku sijalicu koja je dugotrajna, potraži negdje u autodijelovima...
1. Promijeni samo ono što ti je crklo, uzmi sijalice renomiranog proizvođača tipa Osram, Hella i sl. Nemoj neki no-name ili JL kineske. U pismenoj prodavnici autodijelova, ne u šopingcentru ili na benzinskoj pumpi.
2. Ako ti je problem trajnost, traži neku koja je fabrički predviđena da traje duže, rekoh već za Osram. A ako ti baš često crkavaju sijalice onda potraži pomoć električara, neka malo ispita instalaciju.
3. U maglenkama su vrlo vjerovatno H3, dok rade, ne diraj, kad crkne, isto kao pod 1.
4. U autodijelove pravac, najskuplje su ove nightbreaker oko 40 ili 45 maraka par, sve druge su jeftinije.