Sarajlije imate li posao???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Lesli Eldridž

#101 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Ridjobrki wrote:
Lesli Eldridž wrote:Nije to pročitaj mojih par postova. Sarajlije nemaju para, a ovi sa strane obično imaju više para i zato je to tako...

Upravo tako. I šta se koji kurac bunite, ljudi vam donose pare u tu fukareštinu. :roll:
Ne nego ga uzimaju. Od svih nas... Ne treba nam tolika administracija. :-)
piupiu

#102 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by piupiu »

Imam, ali ne u Sarajevu. Moze? :D
Ridjobrki

#103 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

Lesli Eldridž wrote:]Ne nego ga uzimaju. Od svih nas... Ne treba nam tolika administracija. :-)

Tako je! Ukinete Kanton, sredite Grad, decentralizirate Federaciju i BiH i super. Što bi ustavne promjene krenule od nečega trenutno nemogućeg kao što je ukidanje RS, što se Ustav ne bi načeo tako što će se urediti Sarajevo u funkcionalnu prijestonicu? To je sasvim moguće i prošlo bi i u parlamentu.

To se dosad moglo uraditi ali zna se da će se onda SDA i SBiH morati otimati oko jedne fotelje dok ovako ima mjesta za sve i to je jedina realna priča. Ali uvijek je neko drugi kriv... Kriv Bihać što Sarajevo nema lifta u porodilištu i što su blokirane bile donacije za kliniku za majku i dijete jer je neko htio tamo tržni centar. Kriva RS što GRAS štrajka. Kriv Jelavić što se triput godišnje ista cesta prekopava pa krpi. Dajte, ljudi, popustite malo...

Čuj, ne može niko osim sarajlija voditi BiH u Europu... :-) :-) :-) Hoće li nas to Hare odvesti možda?

Cijela ta priča oko sarajevskog asfalta je puna rupa baš kao i taj asfalt. Što se mene lično tiče, jeb'o ja taj asfalt ako je sarajevski...
studeni76

#104 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by studeni76 »

Lesli Eldridž wrote:
sultanijaodbruneja wrote:Prvo, Sarajlija je neko roden na podrucju od Carsije do Marin Dvora, 10 generacija unazad od oba roditelja su mu s tog podrucja, to je definicija Sarajlije sa Carsije, a sve ostalo su mu seljaci :roll: , nisam Sarajka :D

Zasto "doslje " imaju posao a Sarajlije nemaju??? Zato sto su Sarajlije ponosni samo na to sto su oni rodeni na Carsiji i da ikako mogu zivjeli bi od toga, imaju neku kucu na Carsiju uradenu prije nekih 100 godina, koja se nasljeduje generacijama , zato oni nemaju vise od jednog djeteta, jer zaboga ko ce graditi kucu (kupovat stan) nize od Marin Dvora. Sjede po vazdan po kafama, imaju 2-3 marke u dzepu za kafu, i palamude o svom arijevskom podrijetlu. Kruna ce im pasti s glave ako odu nize ako odu na Maltu ili Ilidzu na posao, to je za njih selo.
Nije to pročitaj mojih par postova. Sarajlije nemaju para, a ovi sa strane obično imaju više para i zato je to tako...

kazes nemaju para pa je zato ovakva situacija.
Hajde sad da je tebi objasnim jednu situaciju.ja sam iz te nazovi provincije.industrija u raspadu,rade neke firme al nema posla.i kao i veliki broj mojih sugradjana odlucim da idem da radim vani.ganjajuci vizu i ostale papire, proveo sam par dana u SA,ispijao kafe.I tako u prici sa sarajlijama,objasnio im gdje idem,zbog cega,kako i sl.i nema sanse da ijedan zeli da ide,a ispred nosa im bila kancelarija da se prijave.posao lagan,para odlicna.moze se rec direktorska,7-8 hiljada mjesecno.jos na kraju ja ispadnem budala,nenormalan.vise oni vole kukat,ispijat kafe nego ici izvan carsije da sta zarade.
pa de mi sad reci jel bas tacno ovo sto pricas?!zasto su oni pametniji od mene!

Pozz
sultanijaodbruneja

#105 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by sultanijaodbruneja »

Lesli Eldridž wrote:
Ridjobrki wrote:
Lesli Eldridž wrote:Nije to pročitaj mojih par postova. Sarajlije nemaju para, a ovi sa strane obično imaju više para i zato je to tako...

Pa, to sam i htjela da kazem, fukare nit grade nit rade...
Imaju te 2-3 markje u dzepu, plate si kafu ili cekaju da im neko plati...
Lesli Eldridž

#106 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

sultanijaodbruneja wrote:

Pa, to sam i htjela da kazem, fukare nit grade nit rade...
Imaju te 2-3 markje u dzepu, plate si kafu ili cekaju da im neko plati...
Pa kako će imati para kad ne rade. Uzeli im posao vi sa strane... :D
sultanijaodbruneja

#107 Re: Sarajlije imate li posao???

studeni76 wrote:
Lesli Eldridž wrote:
sultanijaodbruneja wrote:Prvo, Sarajlija je neko roden na podrucju od Carsije do Marin Dvora, 10 generacija unazad od oba roditelja su mu s tog podrucja, to je definicija Sarajlije sa Carsije, a sve ostalo su mu seljaci :roll: , nisam Sarajka :D

Zasto "doslje " imaju posao a Sarajlije nemaju??? Zato sto su Sarajlije ponosni samo na to sto su oni rodeni na Carsiji i da ikako mogu zivjeli bi od toga, imaju neku kucu na Carsiju uradenu prije nekih 100 godina, koja se nasljeduje generacijama , zato oni nemaju vise od jednog djeteta, jer zaboga ko ce graditi kucu (kupovat stan) nize od Marin Dvora. Sjede po vazdan po kafama, imaju 2-3 marke u dzepu za kafu, i palamude o svom arijevskom podrijetlu. Kruna ce im pasti s glave ako odu nize ako odu na Maltu ili Ilidzu na posao, to je za njih selo.
Nije to pročitaj mojih par postova. Sarajlije nemaju para, a ovi sa strane obično imaju više para i zato je to tako...

Hajde sad da je tebi objasnim jednu situaciju.ja sam iz te nazovi provincije.industrija u raspadu,rade neke firme al nema posla.i kao i veliki broj mojih sugradjana odlucim da idem da radim vani.ganjajuci vizu i ostale papire, proveo sam par dana u SA,ispijao kafe.I tako u prici sa sarajlijama,objasnio im gdje idem,zbog cega,kako i sl.i nema sanse da ijedan zeli da ide,a ispred nosa im bila kancelarija da se prijave.posao lagan,para odlicna.moze se rec direktorska,7-8 hiljada mjesecno.jos na kraju ja ispadnem budala,nenormalan.vise oni vole kukat,ispijat kafe nego ici izvan carsije da sta zarade.

Pozz

Studeni 76, ti si mene pogresno shvatio... procitaj jos jednom...

A znas zasto oni za razliku od nas neidu da rade? Zato sto su uhljupi, tamo nit bi radili nit bi kome imali pricat o svom porijeklu.
Lesli Eldridž

#108 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Ridjobrki wrote:
Lesli Eldridž wrote:]Ne nego ga uzimaju. Od svih nas... Ne treba nam tolika administracija. :-)

Tako je! Ukinete Kanton, sredite Grad, decentralizirate Federaciju i BiH i super. Što bi ustavne promjene krenule od nečega trenutno nemogućeg kao što je ukidanje RS, što se Ustav ne bi načeo tako što će se urediti Sarajevo u funkcionalnu prijestonicu? To je sasvim moguće i prošlo bi i u parlamentu.

To se dosad moglo uraditi ali zna se da će se onda SDA i SBiH morati otimati oko jedne fotelje dok ovako ima mjesta za sve i to je jedina realna priča. Ali uvijek je neko drugi kriv... Kriv Bihać što Sarajevo nema lifta u porodilištu i što su blokirane bile donacije za kliniku za majku i dijete jer je neko htio tamo tržni centar. Kriva RS što GRAS štrajka. Kriv Jelavić što se triput godišnje ista cesta prekopava pa krpi. Dajte, ljudi, popustite malo...

Čuj, ne može niko osim sarajlija voditi BiH u Europu... :-) :-) :-) Hoće li nas to Hare odvesti možda?

Cijela ta priča oko sarajevskog asfalta je puna rupa baš kao i taj asfalt. Što se mene lično tiče, jeb'o ja taj asfalt ako je sarajevski...
Da bio bi ti u pravu, da npr. nadarević nije doš'o iz krajine. I takvi primitivci uređuju živote nama Sarajlijama. Zašto? Nije to zato što smi im pustili, već zato što su papani okupljeni u plemena bili jači i probitačniji. Djelovali su svim nelegalnim sredstvima da se uhljebe... :D
Lesli Eldridž

#109 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

A znas zasto oni za razliku od nas neidu da rade? Zato sto su uhljupi, tamo nit bi radili nit bi kome imali pricat o svom porijeklu.
Papci su vazda bili izolovani od gradske raje, jer su bili primitivci i iskonski su mrzili grad. Nisu mogli kao takvi ni da prismrde gradskoj raji i gradskom društvu... 8-)
kurty

#110 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by kurty »

I u Brezu je dosao neki lola iz Sarajeva da bude direktor komunalnog preduzeca...zasto????

Jedini koji je htjeo slusati vladajucu stranku....
studeni76

#111 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by studeni76 »

@sultanijaodbruneja

Pitanje je bilo upuceno za Lesli Eldridz.
Lesli Eldridž

#112 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

studeni76 wrote:
Lesli Eldridž wrote:

Pozz
Svako ima svoje razloge. Generalizuješ stvari... Dosta Sarajlija je otišlo do 1997. Tako da ti to pada u vodu. Da si pitao neke druge ljude dobio bi suprotan odgovor... ;-)
sultanijaodbruneja

#113 Re: Sarajlije imate li posao???

Lesli Eldridž wrote:

Papci su vazda bili izolovani od gradske raje, jer su bili primitivci i iskonski su mrzili grad. Nisu mogli kao takvi ni da prismrde gradskoj raji i gradskom društvu... 8-)
Nije jedini grad u Bosni i Hercegovini Sarajevo, gradske raje ima i u Mostaru i u Bihacu i u Brckom i u svakom drugom gradu, samo sto ti ljudi nemaju nikakav kompleks manje vrijednosti (nedostatak para) koji lijece pricom kak su oni bolji od ostalih, kao sto ga imaju Sarajlije.
Sarajevo su izgradili ljudi koji su dosli iz drugih gradova i sela.
Lesli Eldridž

#114 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Piaso sam i o drugim gradovima. Čitaj bolje
Lesli Eldridž

#115 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Lesli Eldridž wrote:Ne slažem se sa tobom. Sarajlije su gradsko i osiromašeno stanovništvo sa puno gradske sirotinje. Nemaju zemlje i krava i nekretnina kao ovi sa strane. E ovi koji mogu da mijenjaju zemlju i kuće, koji prodaju ovce i krave mogu da završe škole i fakultete jer imaju više para od osiromašenog gradskog stanovništva (u ovom slučaju Sarajeva, a tako je i u drugim većim mjestima i gradovima) I tako se oni guraju, bezobrazni su i kako je kod nas plemenski sistem u društvu najzastupljeniji, oni i dovode svoje "zeme". Zato je to tako... 8-)
Evo ovde se vidi da mislim i na druge gradove.
Ridjobrki

#116 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

Lesli Eldridž wrote:Da bio bi ti u pravu, da npr. nadarević nije doš'o iz krajine. I takvi primitivci uređuju živote nama Sarajlijama. Zašto? Nije to zato što smi im pustili, već zato što su papani okupljeni u plemena bili jači i probitačniji. Djelovali su svim nelegalnim sredstvima da se uhljebe... :D
Koji Nadarević, Mustafa ili Safet? :D :D :D
medisa

#117 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by medisa »

Hajde da malo razmišljamo šire.Šta bi onda rekli Zagrepčani na masovno doseljavanje ljudi u taj grad?
Naravno da ljudi idu tamo gdje se mogu brže i bolje zaposliti.A onaj ko želi raditi uvijek će naći posao,bio on iz Sarajeva ili iz Svemira.I taj će ići gdje mora da bi radio.
A siromašnih ima i u gradovima i u selima.Tako mi je glupo kad neko kaže ja sam rođeni Sarajlija.To mi je isto kao da kaže ja sam rođeni musliman,a onaj drugi je katolik i zato sam ja bolji.Ili ja imam novaca i bolji sam od siromašnog.PRIMITIVIZAM.
sultanijaodbruneja

#118 Re: Sarajlije imate li posao???

Recimo ljudi iz Istocne Bosne ili iz Krajine su uvijek bili sposobni,vrijedni i imali visebrojnu obitelj i samim tim su imali, a sad Sarajlijama nije niko kriv sto su lijeni i sto imaju po jedno diijete(jer djecu gledaju kroz ekonomsku racunicu), te nit su imali kuce nit zivotinje da prodaju, stoga da se nije naseljavalo sa strana Sarajevo bi bila kasaba od Carsije do Marin Dvora :D
muha_sa

#119 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by muha_sa »

kako pametne i detaljne analize :-) :D
hajmo--samo se istovarite--da cujemo jos po koju.
Better Man

#120 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Better Man »

Sarajevo je otvoreni grad i svako ko je sposoban može da se zaposli tu. Mislim da je problem nezainteresiraniost i neanagažovanost mladih ljudi da sami sebi nađu posao. Unaprijed sebi u glavi stvore čip, da je svaki posao namješten i da treba štela. Tačno je da za dobar dio poslova treba štela ili da se dobro plati, ali nije uvijek tako i može se nači i legalno posao. Nisam iz Sa, ali sam tu završio fakultet i našao dobar posao bez štele, već isključivo svojim znanjem. Ono što je interesantno kad sam bio na konkursu niko od prijavljenih kandidata nije bio iz Sarajeva i nije bio namješten nikome. Prije nego sam dobio ovaj posao bio sam na mali milion konkursa od regularnih do namještenih gdje sam znao biti najbolji na pismenom, ali me sjebu na usmenom da bi primili tu drugu osobu. I tako sve do dok nisam prošao na jednom konkursu i dobio posao kako sam naveo. Ne živim u Sa, već svaki dan vozarim vlastitim autom. Zahvaljujući onoj mrvi autoputa što imamo prije stignem na posao nego neko ko stanuje na Čengić Vili, a kamo li onaj sa Alipašinog ili dalje. Nekad me kolege na poslu pitaju što ne nađem kakav stan sebi u Sa. Fino im kažem da mi se to ne isplati, jer lakše mi je doći na posao autoputem i vožnja od Vogošće do Sa, nego da stanujem u nekom dijelu grada odakle bi mi trebalo više vremena da dođem na posao. Jedino bi mi se isplatilo da živim u općini Centar, ali obzirom na cijene stanova to i ne pomišljam, niti me sa ove tačke gledišta interesuje da živim u Sarajevu, jer sam za pola sata kad nema gužve, odnosno za 40-45 minuta ako je gužva u Sa. Zašto bi davao velike pare na stan u zgradi gdje nemaš vlastiti komoditet i moraš poštovati kučni savjet i komšije. Ovako imam vlastitu kuću, tj kuću mojih roditelja gdje si sam svoj gazda i niko te ne može ometati, imam garažu za automobil i imam vrt sa zelenilom i cvijećem. Sjedneš na terasu i uživaš u zelenilu. A sve to ne možeš imati u Sa, već samo goli beton. I nije mi jasna jedna stvar kako neko može više cijeniti obični stan, odnosno nabijati mu cijenu bez obzira na kvadraturu i lokaciju, od kuće koja ima gražu i vrt. Za mene je uvijek vrjednija kuća sa garažom i vrtom, nego bilo kakav stan. I da dodam zašto radim u Sa, a ne u mjestu iz kojeg dolazim. Zato što u mjestu odakle dolazim postoji određeni krug ljudi koji misli da su napametniji i kad se pojavi neko sposobniji i pametniji od njih oni ga ismijavaju (imam primjer sujeda koji je magistar pravnih nauka i koji je prije rata radio u Sa kojeg su ismijavali kad se nudio da radi u svom mjestu u općini, čovjek fino nakon rata opet otišao u Sa da radi i to ni manje više nego u Ustavni sud BiH sa rahmetil Kasimom Begićem i svi su ga poštovali i cijenili, a danas je sudija Ustavnog suda u RS, dok su oni koji su ga ismijavali danas obične jade) i naravno zato što je bolja plata.
Last edited by Better Man on 06/06/2009 19:08, edited 1 time in total.
no_crnjak

#121 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by no_crnjak »

medisa wrote:
no_crnjak wrote:hvala ti Bože što neam nikakve veze sa Sarajevom...
hvala ti Bože što sam Al'pašinac...

da bi se neko nazivao Sarajlijom...njegova oba roditelja moraju biti rodjeni u Sa...takvih je 7 % u Sa,zato ti je tema smijesna...
E baš sam htjela pitati:može li mi neko objasniti po čemu je to neko Sarajlija?Koliko generacija ispred njega ga čine takvim?
Joj,Bože gluposti.Ja lično ljude dijelim samo na dobre i loše.A ako si Sarajlija ne znači i da nisi primitivac.
Ja nisam rođena u BiH. Pa ko sam ja?Kako mogu reći da sam ja iz tog grada gdje sam rođena kad se ne osjećam tako?Oduvijek me zanimalo šta to daje nekom pravo da se naziva pravim Sarajlijom?Ako su neki pravi onda postoje i oni krivi?Koji su onda krivi?
Tema je baš smiješna.

ma svi ovi sto se "busaju " da su sarajlije,ovo ono....ocevi su im dosli ćirom u Sarajevo prije 40-ak god...,e sad to je stvar Titine politike,i raseljavanja Bosnjaka sa Drine...konkretno...i po prezimenima mozes vidjeti odakle je kome "loza "...znaci 70% "sarajlija " je sa Drine...znaci srez Focanski,Gorazdanski i sl...tema da nije smjesna bila bi tuzna...
kompelsaši...isto kazu da se sandzalkije naseljavaju ovo ono...a ne znaju da su samo najbogatije sarajlije prije 500 god izbjegli u sandzak kad se povlacila Turska vojska...i tako imas mali milion pitanja iodgovora...uglavnom...Drina majka..a sto mi je majka rodjena na Bistriku nidje ne pije vode :lol:
Lakat Jebić

#122 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lakat Jebić »

no_crnjak wrote:
medisa wrote:
no_crnjak wrote:hvala ti Bože što neam nikakve veze sa Sarajevom...
hvala ti Bože što sam Al'pašinac...

da bi se neko nazivao Sarajlijom...njegova oba roditelja moraju biti rodjeni u Sa...takvih je 7 % u Sa,zato ti je tema smijesna...
E baš sam htjela pitati:može li mi neko objasniti po čemu je to neko Sarajlija?Koliko generacija ispred njega ga čine takvim?
Joj,Bože gluposti.Ja lično ljude dijelim samo na dobre i loše.A ako si Sarajlija ne znači i da nisi primitivac.
Ja nisam rođena u BiH. Pa ko sam ja?Kako mogu reći da sam ja iz tog grada gdje sam rođena kad se ne osjećam tako?Oduvijek me zanimalo šta to daje nekom pravo da se naziva pravim Sarajlijom?Ako su neki pravi onda postoje i oni krivi?Koji su onda krivi?
Tema je baš smiješna.

ma svi ovi sto se "busaju " da su sarajlije,ovo ono....ocevi su im dosli ćirom u Sarajevo prije 40-ak god...,e sad to je stvar Titine politike,i raseljavanja Bosnjaka sa Drine...konkretno...i po prezimenima mozes vidjeti odakle je kome "loza "...znaci 70% "sarajlija " je sa Drine...znaci srez Focanski,Gorazdanski i sl...tema da nije smjesna bila bi tuzna...
kompelsaši...isto kazu da se sandzalkije naseljavaju ovo ono...a ne znaju da su samo najbogatije sarajlije prije 500 god izbjegli u sandzak kad se povlacila Turska vojska...i tako imas mali milion pitanja iodgovora...uglavnom...Drina majka..a sto mi je majka rodjena na Bistriku nidje ne pije vode :lol:
manje vise se slazem oko ovog sarajelija-dosljak, jer sam i sam nekako napola, rodjen u sarajevu, al se osjecam krajisnikom, jer sam po temperamentu i naravi vise krajisnik nego sarajelija, doduse po govoru i zargonu sam 100% sarajalija
al jarane, gdje se to turska vosjka povlacila iz bosne u sandzak prije 500 godina???
no_crnjak

#123 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by no_crnjak »

prije 100,al jebesh to...fol je da ne znam ni sam sta cu na ovoj temi :D
Lakat Jebić

#124 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lakat Jebić »

no_crnjak wrote:prije 100,al jebesh to...fol je da ne znam ni sam sta cu na ovoj temi :D
ma i ja ovako iz tiha pratim, al mi ovo 500 malo zapara usi :D tj oci
tranquil

#125 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by tranquil »

Ja dođoh u Sarajevo prije nekoliko godina... Pri tome nisam povukao nikakve štele, nisam morao prodati kravu niti nekome uletiti velike pare. Nevjerovatno, možete misliti?

Javite šta ste odlučili, da li da ustupim radno mjesto nekome ko ima slabije kvalifikacije od mene ali eto rođen je ovdje (pouzdano znam da je takav bio na istom konkursu za posao na kojem sam ja prošao a on nije), da li ćemo nositi neke trake da bismo na šalteru propustili starosjedioca, da li se moram ispisati iz gradskog hora jer nisam iz ovog grada, šta ću sa curom - ona je lokalna a ja nisam.

Dok se ne dogovorite oko toga mogu samo da kažem - Jao besmislene rasprave!
Locked