To tumačimo kao vijekovnu multietničnost Bosne i dokaz da se uvijek moglo živjeti zajedno u ovoj zemlji. tako će ostati i ubuduće.ponosni wrote:Evo stećak u obliku križa, sa crtežima - simbolima. Kako to tumačite?
http://picasaweb.google.hr/Budi.Ponosan ... 4593226546
Natpisi sa stećaka
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Van Halen
#101 Re: Natpisi sa stećaka
-
ponosni
#102 Re: Natpisi sa stećaka
Dobro, multietničnost Bosne i dobro krstjani. Ali ovo je iz dalmatinskog sela u zaleđu Splita u koje se nakon odlaska turske vlasti doselio dio mještana iz imotskog sela Zagvozda prije 300 godina. Znaju se imena i prezimena itd. Križ je još kasnije nastao, možda prije 200 godina. Vidi se da je kamen dobro očuvan. I da napomenem, to su sve katolici.

- BHCluster
#103 Re: Natpisi sa stećaka
Trebas da svatis da su Kriz, Polu Mjesec, Sunce, itd... preuzimani od ranih religija koje su bile na tim podrucima prije dolaska Kriscanstva/Hriscanstva, Islama, itd... A Mjesec i Zvijezdu su koristili Iliri kao svoje obiljezje, a Dalmatinci su Ilirsko pleme mozda je od toga.ponosni wrote:Dobro, multietničnost Bosne i dobro krstjani. Ali ovo je iz dalmatinskog sela u zaleđu Splita u koje se nakon odlaska turske vlasti doselio dio mještana iz imotskog sela Zagvozda prije 300 godina. Znaju se imena i prezimena itd. Križ je još kasnije nastao, možda prije 200 godina. Vidi se da je kamen dobro očuvan. I da napomenem, to su sve katolici.
-
ponosni
#104 Re: Natpisi sa stećaka
Netko kaže da su mjesec i zvijezdu kao simbole donijeli ugarski kraljevi u Bosnu i Hrvatsku.
- Van Halen
#105 Re: Natpisi sa stećaka
Mjesec i zvijezda su dokazano ilirski simboli, i kao takvi prihvaćeni su na svim ovim prostorima. U to nema nikakve sumnje.
- BHCluster
#106 Re: Natpisi sa stećaka
ponosni wrote:Netko kaže da su mjesec i zvijezdu kao simbole donijeli ugarski kraljevi u Bosnu i Hrvatsku.

- Hrvoje_Hrvatinic
#107 Re: Natpisi sa stećaka
Što ima čudno da stanovnici jedne kršćanske srednjovjekovne zemlje koriste takve simbole? Bilo je toga mnogo, bilo je toga na svakom kutku Bosne, pa i šire ali su ih 500 godina uništavali, lomili i uklanjali. 500 godina su ih uništavali i opet ih nisu uspjeli sve da uklone... možete misliti koliko je toga bilo.ponosni wrote:Evo stećak u obliku križa, sa crtežima - simbolima. Kako to tumačite?
- Mujo.Hrnjica
#108 Re: Natpisi sa stećaka
Hrvoje ne spamaj temuHrvoje_Hrvatinic wrote:Što ima čudno da stanovnici jedne kršćanske srednjovjekovne zemlje koriste takve simbole? Bilo je toga mnogo, bilo je toga na svakom kutku Bosne, pa i šire ali su ih 500 godina uništavali, lomili i uklanjali. 500 godina su ih uništavali i opet ih nisu uspjeli sve da uklone... možete misliti koliko je toga bilo.ponosni wrote:Evo stećak u obliku križa, sa crtežima - simbolima. Kako to tumačite?
za 500 godina da su htjeli mogli su ti predake ukrstati da danas ne budes homo sapiens nego cisti, npr. horoz graho
Mitomaniju za druge topice ostavi, pod humor ili tako sta
p.s. avatar i nick su ti u suprotnosti, nesto poput toga kad bih ja stavio ime George W. Bush s ovim avatarom
-
Energični leptir
#109 Re: Natpisi sa stećaka
Moderatori, hoće li neko ovog fašistu spriječiti da zatrpava forum svojim rasističko-nacionalistički baziranim uvredama?za 500 godina da su htjeli mogli su ti predake ukrstati da danas ne budes homo sapiens nego cisti, npr. horoz graho
- Mujo.Hrnjica
#110 Re: Natpisi sa stećaka
Izvinite gospodine ugrozeni,Energični leptir wrote:Moderatori, hoće li neko ovog fašistu spriječiti da zatrpava forum svojim rasističko-nacionalistički baziranim uvredama?za 500 godina da su htjeli mogli su ti predake ukrstati da danas ne budes homo sapiens nego cisti, npr. horoz graho
u mojim postovima nema uvreda, ovo je cisti fakat...puno je mitomanije danas...Tebi bi preporucio eliksir Dr. Dabica, vidim da si i ti ugrozen...znas li sta je njegov eliksir?
-
Energični leptir
#111 Re: Natpisi sa stećaka
Moderatori, hoće li neko ovog fašistu spriječiti da zatrpava forum svojim bljovitnama?u mojim postovima nema uvreda, ovo je cisti fakat...puno je mitomanije danas...Tebi bi preporucio eliksir Dr. Dabica, vidim da si i ti ugrozen...znas li sta je njegov eliksir?
- Van Halen
#112 Re: Natpisi sa stećaka
Vidi ga što kumi i moli, a registrovo se da provocira i negira sve što se afirmativno napiše o Bosni.
- terra_incognita
#113 Re: Natpisi sa stećaka
Najbolje je ignorisati, kad-tad skontaju da vode monolog
Evo jedna od Maka, inspirisana natpisima
Gorcin
~ Mak Dizdar
Ase lezit
Vojnik Gorcin
U zemlji svojoj
Na baštini
Tuzdi
Zih
A smrt dozivah
Noc i dan
Mrava ne zgazih
U vojnike
Odoh
Bil sam
U pet i pet vojni
Bez štita i oklopa
E da ednom
Prestanu
Gorcine
Zgiboh od cudne boli
Ne probi me kopje
Ne ustrijeli strijela
Ne posijece
Sablja
Zgiboh od boli
Nepreboli
Volju
A djevu mi ugrabiše
U robje
Ako Kosaru sretnete
Na putevima
Gospodnjim
Molju
Skazite
Za vjernost
Moju
Sutra ću izvedbu Mikija Trifunova postirati, sorry za pogrešan link
Evo jedna od Maka, inspirisana natpisima
Gorcin
~ Mak Dizdar
Ase lezit
Vojnik Gorcin
U zemlji svojoj
Na baštini
Tuzdi
Zih
A smrt dozivah
Noc i dan
Mrava ne zgazih
U vojnike
Odoh
Bil sam
U pet i pet vojni
Bez štita i oklopa
E da ednom
Prestanu
Gorcine
Zgiboh od cudne boli
Ne probi me kopje
Ne ustrijeli strijela
Ne posijece
Sablja
Zgiboh od boli
Nepreboli
Volju
A djevu mi ugrabiše
U robje
Ako Kosaru sretnete
Na putevima
Gospodnjim
Molju
Skazite
Za vjernost
Moju
Sutra ću izvedbu Mikija Trifunova postirati, sorry za pogrešan link
-
Energični leptir
#114 Re: Natpisi sa stećaka
A šta ti znači afirmativno? Obožavanje zloduha srednjovjekovnih satrapa, tj. kraljeva, kraljica, grofova i vojvoda? Stvaranje od njih božanstava nacionalizma, iako u njihovo vrijeme nije postojala demokratija, pa tako ni participacija naroda u državi, a samim time nije psotojala nikakva narodna već plemićka država bazirana na najokrutnijem izrabljivanju i principima po kojima danas funckionišu Cosa Nostra, Camora, Jakuze i slične organizacije? Kada će te shvatiti da pisati afirmativno en znači bezglavo hhvaliti sve što nosi predznak srpski, bosanski, hrvatski i tvrditi da smo "mi" najveći, najbolji, najplemenitini, a pgotovo kada je riječ o srednjem vijeku, kada suz stravične okrutnosti i međuplemićko klanje oko dominacije nad kontrolom puteva, rudnika, naplaćivanja carina itd bila jedina norma međukraljevskih, a ne međunarodnih odnosa, jer narodi kao politički subjekti nisu postojali. Dakle, mladi metal-nacionalisto, malo više čitaj npr. Danila Kiša, ili Mirsada Sijarića, ili Faruka Šehića, pa ćeš se manje zanositi migty swordovima i zamišljati historiju kao jeftini fantasy ili Dungans and Dragons.Van Halen wrote:Vidi ga što kumi i moli, a registrovo se da provocira i negira sve što se afirmativno napiše o Bosni.
- Mujo.Hrnjica
#115 Re: Natpisi sa stećaka
Leptire,
ne znam zasto cvilis i zudis za mojin baniranjem kad niti vrijedjam niti psujem, proslo je vrijeme kad su se neistomisljenici vjesali ili slali na otoke po Jadranu da u krugu drugova milicionara razmisljaju o svojim (ne)djelima.
Ako imas nesto da kazes, neka te tema interesuje, otvori topic, pa da ucestvujemo svi, a upadanje sa strane, ispravljanje punktuacije te podjebavanje, i otvorenog i zatvorenog tipa, nigdje te ne vodi.
Mene i ovakve kao mene jedan ban ne moze usutkati, mi smo puno vise od jednog profila na jednom forumu, mi smo ponosni na sebe i na pretke, cuvamo proslost i gledamo u buducnost, sa saznanjima i dokazima ko su nam (ne)prijatelji!
P.S.Da ne bi ovakav lijep topic otisao u off, pokusacu u par dana skenirati i postaviti sta o steccima iz neke literature koju imam kod sebe.
ne znam zasto cvilis i zudis za mojin baniranjem kad niti vrijedjam niti psujem, proslo je vrijeme kad su se neistomisljenici vjesali ili slali na otoke po Jadranu da u krugu drugova milicionara razmisljaju o svojim (ne)djelima.
Ako imas nesto da kazes, neka te tema interesuje, otvori topic, pa da ucestvujemo svi, a upadanje sa strane, ispravljanje punktuacije te podjebavanje, i otvorenog i zatvorenog tipa, nigdje te ne vodi.
Mene i ovakve kao mene jedan ban ne moze usutkati, mi smo puno vise od jednog profila na jednom forumu, mi smo ponosni na sebe i na pretke, cuvamo proslost i gledamo u buducnost, sa saznanjima i dokazima ko su nam (ne)prijatelji!
P.S.Da ne bi ovakav lijep topic otisao u off, pokusacu u par dana skenirati i postaviti sta o steccima iz neke literature koju imam kod sebe.
- Jazz_Junkie
#116 Re: Natpisi sa stećaka
Energični leptir wrote: A šta ti znači afirmativno? Obožavanje zloduha srednjovjekovnih satrapa, tj. kraljeva, kraljica, grofova i vojvoda? Stvaranje od njih božanstava nacionalizma, iako u njihovo vrijeme nije postojala demokratija, pa tako ni participacija naroda u državi, a samim time nije psotojala nikakva narodna već plemićka država bazirana na najokrutnijem izrabljivanju i principima po kojima danas funckionišu Cosa Nostra, Camora, Jakuze i slične organizacije? Kada će te shvatiti da pisati afirmativno en znači bezglavo hhvaliti sve što nosi predznak srpski, bosanski, hrvatski i tvrditi da smo "mi" najveći, najbolji, najplemenitini, a pgotovo kada je riječ o srednjem vijeku, kada suz stravične okrutnosti i međuplemićko klanje oko dominacije nad kontrolom puteva, rudnika, naplaćivanja carina itd bila jedina norma međukraljevskih, a ne međunarodnih odnosa, jer narodi kao politički subjekti nisu postojali. Dakle, mladi metal-nacionalisto, malo više čitaj npr. Danila Kiša, ili Mirsada Sijarića, ili Faruka Šehića, pa ćeš se manje zanositi migty swordovima i zamišljati historiju kao jeftini fantasy ili Dungans and Dragons.
Malo ironicno da covjek sa avatarom fasiste Ahmedinedzada drzi lekciju o vjesanju, zar ne? Energeticni leptir je napisao nekoliko veoma interesantnih postova prije nego sto si ti registrovao svoj peti nick. Od sviju koje ovdje postuju, on ima najobjektivniji pristup povijesti. Ocigledno momak pise po nacelima moderne historiografije u sto ne spadaju balkanski mitovi. Razlika izmedju tebe i leptira je ocigledna: ti imas politicko-mitomanski, a on historijski pristup ovim temama.Mujo.Hrnjica wrote: Leptire,
- tip-top
#117 Re: Natpisi sa stećaka
Pitam se,kakav covjek treba biti,pa da u vlastitoj istoriji,ne pronadje nista.. nego taj Ahmet-nechko??
-
Energični leptir
#118 Re: Natpisi sa stećaka
Vi ste ponosni na nepostojeću prošlost i nepostojeće pretke, kao i svi fašisti.mi smo ponosni na sebe i na pretke
- Van Halen
#119 Re: Natpisi sa stećaka
Standardna šovinistička retorika po kojoj smo svi mi Srbi ili Hrvati koji su se prodali okupatoru, te smo stoga niža rasa u odnosu na nebeske narode. Smiješno.Energični leptir wrote:Vi ste ponosni na nepostojeću prošlost i nepostojeće pretke, kao i svi fašisti.mi smo ponosni na sebe i na pretke
- Mujo.Hrnjica
#120 Re: Natpisi sa stećaka
Pronasao sam, ali mi je Ahmo drazi, sluzi za detekciju anti-Bosnjaka i anti-muslimanatip-top wrote:Pitam se,kakav covjek treba biti,pa da u vlastitoj istoriji,ne pronadje nista.. nego taj Ahmet-nechko??
@Leptir: pretke imamo na koje smo veoma ponosni, isto kao i Vlasi ili potomci albanskih plemena samo nasi su preci bili i ostali ovdje a vasi su ...tamo daleko, tamo daleko...
@Jazz_Junkie: Otkud je tebi Ahmadinedzad fasista? Jel sto je musliman? Jesul tako rekl ina CNN-u i BBC-u? Podijeli s nama svoje neznanje, lakse ce ti biti.
Sto se tice albanskih naseljenih plemena, evo linka, zacatavate samo ovaj topic, o dusmani:
http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=67675
Bujrum i uzivajte!
P.S. Bosna sada ima sinove, sada ucimo i poducavamo, sada smo postojni i postojimo, sada zivimo da zivimo a ne da mremo, sa svim dobrim ljudima protiv svih zlocinaca!
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#121 Re: Natpisi sa stećaka
Pridržavajte se pravila foruma. 
- Jazz_Junkie
#122 Re: Natpisi sa stećaka
Spominjes vjesanje, pa da te samo napomenem da je vjesanje u Iranu ustavna praksa. Medju zrtvama su cesto i homoseksualci. A kako su na zadnjim "izborima" prosli oni koji traze promjene mislim da znamo. Ahmedinedzad je trenutni simbol despotsko-fasisticke teokracije u Iranu i nigdje nisam spominjao njegovu vjeroispovijest.Mujo.Hrnjica wrote: @Jazz_Junkie: Otkud je tebi Ahmadinedzad fasista? Jel sto je musliman? Jesul tako rekl ina CNN-u i BBC-u? Podijeli s nama svoje neznanje, lakse ce ti biti.
- Jazz_Junkie
#123 Re: Natpisi sa stećaka
Tipicno kontriranje licno prozvanih, a to jeste pripisivanje rijeci covjeku koji to nigdje nije napisao. Plus, otkud znas da li je on Srbin ili Hrvat? Nisam nigdje nasao post u kojem se leptir nacionalno izjasnjava.Van Halen wrote:Standardna šovinistička retorika po kojoj smo svi mi Srbi ili Hrvati koji su se prodali okupatoru, te smo stoga niža rasa u odnosu na nebeske narode. Smiješno.Energični leptir wrote:Vi ste ponosni na nepostojeću prošlost i nepostojeće pretke, kao i svi fašisti.mi smo ponosni na sebe i na pretke
- terra_incognita
#124 Re: Natpisi sa stećaka
Možete li otvoriti temu na kojoj ćete izbacivati nus produkte a ovu ostaviti za natpise
-
Energični leptir
#125 Re: Natpisi sa stećaka
Rekao sam kao I SVI FAŠISTI, dakle, kao i srpski i hrvatski. Sjedi jedan.Standardna šovinistička retorika po kojoj smo svi mi Srbi ili Hrvati koji su se prodali okupatoru, te smo stoga niža rasa u odnosu na nebeske narode. Smiješno.