Najveci problem kod formiranja bilo kakvog predznaka ispred stava/ocjene je pitanje objektivnosti i kriterija koji se koriste da bi se doslo do predznaka.Šemso_Bonaparta wrote:Problem nas koji imamo relativno negativan stav prema mogućnosti stvaranja uspješnog biznisa u BiH, na pošten naćin je u tome što se konstantno iz dana u dan susrečemo sa događajima koji to samo potvrđuju, pa se onda teško izmaknuti i razmišljati drugačije...
Kad sam spomenuo one bazične poslove za koje mislim da u ovom trenutku samo mogu uspjeti, to kažem na osnovu nekog iskustva...
a evo opet loš primjer pokretanja agencije....u koji sam bio pasivno uključen...
Meni nije poznatao da u bilo kojem modelu dizajniranja poduzetnickog poduhvata postoji formula za izracunavanje postenja i nepostenja, pa makar i na iskustvenoj razini.
Poceti analizu uspjesnosti nekog poduzetnickog poduhvata sa pricom o postenju i nepostenju je krajnje "neposteno" - da ne izreknem neku "posteniju" ocjenu.
I sam si kod iznosenja primjera firme koja se bavila event managementom na kraju zakljucio:
da si ovu konstatciju naveo u naslovu svoga posta a negdje usputno kao problem naveo neposlovnost i "nepostenje" onda bi ova tema i nasi postovi mogli biti svrsishodniji.znači klasičan problem sa cash flow-om
Ako se hoce biti objektivan analiticar uspjesnosti nekog poslovnog poduhvata onda treba navesti i primjere iz oblasti event managmenta koje uspjesno djeluju na istom trzistu. Samo iz komparativne analize mozemo doci do nekih objektivnih pokazatelja uspjesnosti/neuspjesnosti nekog biznisa i biti ubjedljiv u dozaivanja svoje ocjene -bez obzira kojeg je predznaka.
Po mom defaultu je svaki biznis uspjesan, odnosne: nema neuspjesnih biznisa. Samo biznisman moze biti uspjesan i neuspjesan ili posten/neposten, ako se vec hoce poci od nekog nacela.
Primjer event managmenta je jedan izvanredan primjer biznisa kojeg treba promovirati kao potencijalni poslovni poduhvat -posebno medju mladim i visokoobrazovanim potencijalnim poduzetnicima.
Ja smatram da ej svrsishodnije i za temu i za nas koji se vrtio po njoj kad bi neko predstavio firme koje organizuju sarajevski film festival, cavljansku bodljavinu, privredni sajam, maturske i brucoske veceri ali samo kao poslovnu ideju ili vrstu biznisa na kome se mogu obrnuti pare. Imamo hiperprodukciju "analiticara" koji do u petu decimalu znaju koji lopov-beg ili kara-beg masti brke na toj vrsti begove corbe ili ko guzi najsisatiju vrtirepku iz organizacionog odbora. Imamo ovakvih tema i na forumu ali nemamo temu na kojoj bi neko slozio algoritam kako se moze zaraditi i zaposliti na nekom pekmez-festu u Ustikolini ili grafit-festu u Konjicu. Ova drzava ce biti festival sa igranjem i pjevanjem samo kad dodjemo do toga nivoa da svako do svog zanata znadne napravit festival ili kad budemo imali ljude koji budu umjeli od svacijag zanata napravit festival i sebi i drugima.