Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#101 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Šemso_Bonaparta wrote:Problem nas koji imamo relativno negativan stav prema mogućnosti stvaranja uspješnog biznisa u BiH, na pošten naćin je u tome što se konstantno iz dana u dan susrečemo sa događajima koji to samo potvrđuju, pa se onda teško izmaknuti i razmišljati drugačije...

Kad sam spomenuo one bazične poslove za koje mislim da u ovom trenutku samo mogu uspjeti, to kažem na osnovu nekog iskustva...

a evo opet loš primjer pokretanja agencije....u koji sam bio pasivno uključen...
Najveci problem kod formiranja bilo kakvog predznaka ispred stava/ocjene je pitanje objektivnosti i kriterija koji se koriste da bi se doslo do predznaka.
Meni nije poznatao da u bilo kojem modelu dizajniranja poduzetnickog poduhvata postoji formula za izracunavanje postenja i nepostenja, pa makar i na iskustvenoj razini.
Poceti analizu uspjesnosti nekog poduzetnickog poduhvata sa pricom o postenju i nepostenju je krajnje "neposteno" - da ne izreknem neku "posteniju" ocjenu.

I sam si kod iznosenja primjera firme koja se bavila event managementom na kraju zakljucio:
znači klasičan problem sa cash flow-om
da si ovu konstatciju naveo u naslovu svoga posta a negdje usputno kao problem naveo neposlovnost i "nepostenje" onda bi ova tema i nasi postovi mogli biti svrsishodniji.

Ako se hoce biti objektivan analiticar uspjesnosti nekog poslovnog poduhvata onda treba navesti i primjere iz oblasti event managmenta koje uspjesno djeluju na istom trzistu. Samo iz komparativne analize mozemo doci do nekih objektivnih pokazatelja uspjesnosti/neuspjesnosti nekog biznisa i biti ubjedljiv u dozaivanja svoje ocjene -bez obzira kojeg je predznaka.

Po mom defaultu je svaki biznis uspjesan, odnosne: nema neuspjesnih biznisa. Samo biznisman moze biti uspjesan i neuspjesan ili posten/neposten, ako se vec hoce poci od nekog nacela.

Primjer event managmenta je jedan izvanredan primjer biznisa kojeg treba promovirati kao potencijalni poslovni poduhvat -posebno medju mladim i visokoobrazovanim potencijalnim poduzetnicima.
Ja smatram da ej svrsishodnije i za temu i za nas koji se vrtio po njoj kad bi neko predstavio firme koje organizuju sarajevski film festival, cavljansku bodljavinu, privredni sajam, maturske i brucoske veceri ali samo kao poslovnu ideju ili vrstu biznisa na kome se mogu obrnuti pare. Imamo hiperprodukciju "analiticara" koji do u petu decimalu znaju koji lopov-beg ili kara-beg masti brke na toj vrsti begove corbe ili ko guzi najsisatiju vrtirepku iz organizacionog odbora. Imamo ovakvih tema i na forumu ali nemamo temu na kojoj bi neko slozio algoritam kako se moze zaraditi i zaposliti na nekom pekmez-festu u Ustikolini ili grafit-festu u Konjicu. Ova drzava ce biti festival sa igranjem i pjevanjem samo kad dodjemo do toga nivoa da svako do svog zanata znadne napravit festival ili kad budemo imali ljude koji budu umjeli od svacijag zanata napravit festival i sebi i drugima.
_Ismail_

#102 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

eh, moj Toto, ti po onoj: hljeba i igara (festivala, borbe bikova, teferiča i slično). divno je to što pišeš i istinito. ali preskočio si ono "hljeba" i otišao na "igru". malke banaliziram ali istovremeno se i pitam zašto u BiH mnogi hoće zaraditi novac "preko noći" i "na guzove" (to je u žargonu pa ako nekome treba objasniti šta to znači neka pita)? zašto mnogi "bježe" od proizvodnje bilo koje vrste? niko neće da proizvodi puževe a to je visoko profitabilan posao! uglavnom smatram da je svaka proizvodnja hrane jako unosna. međutim, nije dovoljno nešto proizvesti. treba i prodati to što si proizveo, jel de? slažem se i sa Šemsom da je generalno govoreći poslovna klima u BiH jako nezdrava, veliki "gutaju" male, "vučja trka", ali valja nama "preko rijeke", džaba je.

drage Bosanke, Hercegovke, Bosanci, Hercegovci od srca vam želim sve najljepše u 2010. godini ma gdje bili na kugli zemaljskoj.
Toto

#103 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

_Ismail_ wrote:proizvodio bih puževe u BiH.
tražim partnere u BiH i u dijaspori, javite se na pp.
eto jednog (od mnogih) potencijalno uspješnih biznisa u BiH.
nadam se da ces naci za shodno da kazez nekoliko razloga zasto bi ovaj biznis bio zanimljiv ljudima u BiH, ja cu istaci sljedece:

najveci problem razvoja poljoprivredne i stocarske proizvodnje u BiH je usitnjenost posjeda i obradivih povrsina u privatnom vlasnistvu. Procjenjuje se da je prosjecna povrsina kod nasih zemljoposjednika ispod 10 duluma. Jako je tesko pronaci poljoprivrednu ili stocarsku proizvodnju koja je rentabilna na ovim povsinama. Jedna od takvih proizvodnji je puzarstvo ili Heliciculture (snail farming).
Ova proizvodnja moze biti rentabilna na povrsinama i od 1000 m2. Tamo gdje ima masovnije proizvodnje poduzetniji i sposobniji proizvodajaci mogu da razviju profitabilan biznis i na 500 m2.

Najveci izjelice puzeva su Francuzi koji pojedu godisnje oko 60 000 tona ili da kazemo po "naski" 60 miliona kg mesa godisnje od puzeva, Italija 25 000 t, Spanija oko 20 000 t. Svijet pojede oko 300 000 tona puzeva. Osim kao prehrambeni artikl puzevi se koriste u farmaceutskoj i kozmetickoj idustriji. A kinezi kupuju i prazne kucice ako vam preostanu :D
Mislim da su ovih par podataka dovoljna svakom poduzetnom covjeku da sjedne za internet i ozbiljno proanalizira ovaj biznis.
Ako Fracuska, Italija i Spanija, kao najzarvijenije zemlje svijeta, mogu imati na hiljade svojih gradjana koji zive od ovoga biznisa sto ne bi i nasi ljudi zasukali rukave.
Bolje biti i puzar nego fukara.

Ovaj biznis nije nepoznat u nasoj zemlji. BiH je prirodno staniste vinogradarskog (helix arpersa) i kontinentalnog puza (helix pomatia) ex Yu je bila jedan on vecih izvoznika divljih puzeva -prikupljenih u prirodi- sto je dobar osnov za razvoj intezivnog uzgoja.

Toto

#104 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

_Ismail_ wrote:eh, moj Toto, ti po onoj: hljeba i igara (festivala, borbe bikova, teferiča i slično). divno je to što pišeš i istinito. ali preskočio si ono "hljeba" i otišao na "igru". malke banaliziram ali istovremeno se i pitam zašto u BiH mnogi hoće zaraditi novac "preko noći" i "na guzove" (to je u žargonu pa ako nekome treba objasniti šta to znači neka pita)? zašto mnogi "bježe" od proizvodnje bilo koje vrste? niko neće da proizvodi puževe a to je visoko profitabilan posao! uglavnom smatram da je svaka proizvodnja hrane jako unosna. međutim, nije dovoljno nešto proizvesti. treba i prodati to što si proizveo, jel de? slažem se i sa Šemsom da je generalno govoreći poslovna klima u BiH jako nezdrava, veliki "gutaju" male, "vučja trka", ali valja nama "preko rijeke", džaba je.

drage Bosanke, Hercegovke, Bosanci, Hercegovci od srca vam želim sve najljepše u 2010. godini ma gdje bili na kugli zemaljskoj.
u ono poratno vrijeme sam bio profesionalno vezan za poslove oko razvoja poduzetnistva i imao sam jako mnogo kontakata sa ljudima koji su pokusavali da krenu sa mikro i malim biznisom....vazna dio moje profesije jeste projektovanje "biznisa"; precinije da kazem: radnih centara, tehnologije i/ili proizvoda .....najveci problem tad -a vjerujem i sad- je bio veliki nedostatak kvalitetnih tehno-ekonomskih informacija....mnogima - koji su u potrebi i imaju ambijcije da u privatnom poduzetnistvu nadju svoje sanse- je jako tesko doci do pouzdanih informacija relevantnih za pokretanje nekog poduzetnickog poduhvata, ....to je po menei jedan od najvecih problema...mnogo veci nego je lijenosi, neinvetivnost, nesposobnost -mada i toga ima jako mnogo .... mnogi od tih ljudi - koji imaju stanovite potencijale- nisu dzabalebici i na guzove ....mnogi su jako svjeni sta ih ocekuje, ali imaju sasvim objektivnih slabosti, a nema niko da im pomogne da se te slabosti uklone i osnaze prednosti i vrijednosti koje imaju....a i od savjetovanja i pomoci se moze napravit binis.

internet je medija koji to omogucava, ali pristup internetu u bih imaju, uglavnom, zaposleni i landogani, koji nemaju interes da istrazuju i da se bave industrijekim inzenjeringom, razvojem i projektovanjem poduzetnistva ......fakulteti - na zalost- jako malo obrazuju studente u ovom smjeru...nas obrazovni sistem producira hamale za "fabrickih traka", a ne omogucava da se ljudi educiraju u poduzetnistvu...iako smo svjesni takvih nedostataka i samo drustva i drzava jako malo poduzima i investira u segmente podrske i stimulisanja poduzetnickih poduhvata... iako svi imamo i potrebu i interes za to..sve nam je na nivuo ekstrema ili ekscesa....ja sam skloniji da vecinu ljudi razumijem nego da kritikujem njihove slabosti - iako ih ima .... slabosti se uklanjaju znanjem a do znanja nije lako doci..
ja se kroz vise tema na forumu trudim da afirmisem i nametnem problematiku poduzetnistva ....sto se tice ovih tvojih opaski oko "hljeba i igara" bio bih jako obradovan kada bi obratio paznju na temu "peksimeti s mozgom" tu poskusavam da ne preskocim "hljeb".. dobro bi mi dosao svaki oblik podrske na ovoj temi

sto se tice tvoje opaske: "da niko nece da proizvodi puzeve u BiH".... mislim da i nisi bas detaljno informisan... ima i toga u bih; bilo bi i vise kada bi se vise radilo na promociji svakog oblika poduzetnistva; od event managmenta sarajevskog filmskog festivala do helicikulture, lumbrikulture i ostalih kultura i kultura ...namjerno koristim ove "latinluk" izraze jer u sebi imaju ono kultura ....

Hvala ti na cestitkama i ja tebi i svim ostalima zelim zdravlja, veselja i hairli posla
Incub

#105 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Incub »

Puzeve je proizvodio Haso iz Kiseljaka kod Tuzle.
Jos prije 5-6 god on je to pokrenuo,doslo doba prodaje i onda zakocilo.Tako nesto bilo.
Nemam njegov mail a ni tel uglavnom mozda bi mu i godio neko ko bi dogovorio trziste vani pa da se krene.
Toto

#106 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Incub wrote:Puzeve je proizvodio Haso iz Kiseljaka kod Tuzle.
Jos prije 5-6 god on je to pokrenuo,doslo doba prodaje i onda zakocilo.Tako nesto bilo.
Nemam njegov mail a ni tel uglavnom mozda bi mu i godio neko ko bi dogovorio trziste vani pa da se krene.
plasman jeste problem ali je to nesto slicno kao i sa pomenutim parketom....u europi je potraznja veca od ponude a isto je i u USA, kanada (quebec), a i trziste Juzne Amerike je u ekspanziji

da bi se ugovorio siguran plasman na zapadno trziste moze se uraditi sljedece:
-ako prizvodite 5 tona godisnje onda se povezati se sa nekim vec afirmisanim proizvodjecem iz BiH- takvih ima- koji su ukljuceni u neki lanac, ovdje se placa i nesto provizije;
-organozvati sopstveni plasman u okviru neke zadruge sa 10-15 kooperanata koji bi prozvodili na povrsini od 20-30 duluma sto je oko 50-75 tona.... u Istri i sjevernoj italji postoje mali biznisi koji imaju preradjivacke kapacitete, koji bi bili zaiteresovani za otkup ovakvih kolicina.
Kod godisnje proizvodnje od oko 120-150 tona rentabilno je pokrenutu preradjivacke kapacitet (konzerviranje).
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#107 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Dado dijasporitus »

Vrlo interesantna tema. Vodim skoro kontinuiranu raspravu sa prijateljima na ovu temu vec godinama i sve vise dolazim do zakljucka da je itekako moguce iako u to do prije par godina nisam vjerovao. Naravno sve se svodi na to sta se smatra uspjehom jer meni licno voziti se u $100 000 autu je imbecilno i zapravo je suprotno mojoj definiciji uspjeha.

Znam dobre primjere u BiH gdje su ljudi razvili vrlo uspjesan i sasvim legitiman posao bez da su morali podmazivati i korumpirati. Ljudi su se jednostavno nasli na pravom mjestu u pravom trenutku sto je preduslov uspjeha za bilo koji posao bilo gdje u svijetu. Naravno sve se svodi na to koliko rizika se zeli prihvatiti i svako trziste snosi svoju dozu rizika. Tako je npr BiH vrlo nekonkurentno trziste gdje ti ne treba pretjerano puno znanja da se istaknes pa samim tim i uspijes. Ono sto cini trzistem vrlo nestabilnim i rizicnim je sto su zakoni sastavljeni da sputavaju razvoj biznisa a ne da ga podrzavaju a ako vec uspijes podici posao na svoje noge nepostoji pravna drzava da te zastiti, sto u slucaju nepostivanja ugovora imas male sanse da pravdu istjeras na sudu. To stvara sredinu u kojoj kad uletis u bilo kakav parnicni odnos moze da stvar pises pod propalo.

U Americi, jer vidim da odatle se javljas, kao sto znas postoji pravni sistem da te zastiti a uslovi za pocinjanje poslovanja su daleko vise olaksani sto kroz zakonske procedure to i kroz monetarne olaksice. Problem u Americi je sto je, djelomicno i uzrocno, konkurencija izuzetno velika i moras imati zaista jedinstvenu i snaznu ideju te je kontinuirano razvijati ako zelis veliki uspjeh. Uopste nije neobicno da u Americi cak i uspjesne velike firme preko noci nestanu a razlog moze biti vrlo banalan. Ameri ne oprastaju greske kao sto je to mozda slucaj u BiH.

Na kraju se opet sve svodi na to sta smatras pod uspjehom i koji stil poslovanja ti vise odgovara.
Dado dijasporitus

#108 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

michio wrote:Uzgajati novogodišnje jelke. Fin posao :) Nevjerovatno mnogo ljudi živi od toga.
Jos da hoce uvesti tradiciju kicenja jelki za bajrame bilo bi posla. A sve se moze kad se hoce :D
Dado dijasporitus

#109 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Incub wrote:Puzeve je proizvodio Haso iz Kiseljaka kod Tuzle.
Mi smo sa sakupljanjem puzeva jos kao djeca prije rata sebi zaradjivali dzeparac. Odkupna stanica dobro placala po kili a mi po banjaluckim livadama sakupljali puzeve. Tad smo i iz dvorista dzamije Ferhadije istrijebili puzeve da bi tek iduce godine, kad smo vidjeli da nema vise ni jednog, skontali da treba nesto ostaviti i za reprodukciju sljedece godine. Naucili lekciju i iz biologije i biznisa u isto vrijeme.
pocoyo

#110 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by pocoyo »

Dado dijasporitus wrote:
michio wrote:Uzgajati novogodišnje jelke. Fin posao :) Nevjerovatno mnogo ljudi živi od toga.
Jos da hoce uvesti tradiciju kicenja jelki za bajrame bilo bi posla. A sve se moze kad se hoce :D

mogu se uzgajati i kurbani :D
Šemso_Bonaparta

#111 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Šemso_Bonaparta »

uh toto :)
- vjeruj mi da ne znam uspješne primjere iz event managementa, da rade bez muljanja, a u tom biznisu poznajem masu ljudi, jer sam se bavio tim tokom studija. sve je to jedna veeeelika maska, usminkano pici mici...
* npr. SFF divan krasan poznat svugdje - masa maldih koji se izrabljuju, bez nadoknade i prijave, droga i prostitucija na visokoj razini, porezi...država gleda roz prste jer promoviše BiH i zato što je masa političara direktno ili indirektno uključena
*organizacija ekskurzija, masa vodiča nelicenciranih, i radnika neprijavljenih, obeča se jedna usluga a bude totalno druga, treba biti hotel sa 3* ili 4* a bude sa 2*
* ostali event menadžement se radi za keš i porez ne prijavljuje
možeš uspjeti ako i ti pristaješ na to, i imaš jaku podršku nekoga močnog,

ALI DA BATALIM PESIMIZAM i negativan stav, pa ću te malo poslušati i podijeliti par konstruktivnih ideja :)

evo kako ja gledam na stvari, ne trebamo mi izmišljati neke ludorije, nego fino copy paste uspješnih stvari. Odakle? Evo recimo Slovenija je ispred nas u svemu barem 15 godina, a Hrvatska sigurno 6-7 godina, i šta mi trebamo, fino vidjeti šta su Slovenci radili prije 10tak godina i Hrvati prije 5 i to raditi :)

Meni je extra ekološki biznis: reciklaža, zelenilo, CSR općenito. Super mi je i proizvodnja zdrave hrane. Super mi je turizam.....

Samo oprez! Samo za keš i avans u BiH u narednom periodu :)
Toto

#112 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Šemso_Bonaparta wrote:uh toto :)

evo kako ja gledam na stvari, ne trebamo mi izmišljati neke ludorije, nego fino copy paste uspješnih stvari. Odakle? Evo recimo Slovenija je ispred nas u svemu barem 15 godina, a Hrvatska sigurno 6-7 godina, i šta mi trebamo, fino vidjeti šta su Slovenci radili prije 10tak godina i Hrvati prije 5 i to raditi :)

Meni je extra ekološki biznis: reciklaža, zelenilo, CSR općenito. Super mi je i proizvodnja zdrave hrane. Super mi je turizam.....

Samo oprez! Samo za keš i avans u BiH u narednom periodu :)
a gdje da pokupimo to slovenacko copy i kako da to paste razmazemo kad nas
_Ismail_

#113 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

eto, još uvijek mi se niko nije javio glede partnerstva u proizvodnji puževa!? ozbiljne ponude za partnerstvo su na pp i do sada mi je stiglo 0 (nula) ponuda. izgleda da su forumaši osobe koje su zbrinute u materijalnom smislu. i neka je tako, drago mi je. i sam sam takav. međutim, ima i ona: para i pameti je uvijek malo! u pozitivnom smislu pristupam toj narodnoj, tako što nastojim da nisam rob novca već da je novac moj rob, sluga.

još malo o puževima. smatram da je to baš profitabilan posao, proizvodnja ali samo pod jednim "malim" uvjetom. taj uvjet je da se nipošto ne počinje proizvodnja puževa bez obezbijeđenog tržišta tj. prodaje. tebi Toto hvala na lijepim informacijama u vezi proizvodnje puževa i bio bih ti neizmjerno zahvalan (naravno da tu zahvalu možemo pretvoriti i u komercijalu) ako me možeš direktno povezati sa barem jednim ozbiljnim konzumentom, trgovcem puževa. naime, polazim od toga da treba proizvoditi ono što možeš prodati a ne ono što znaš proizvoditi. nikada nisam bio dobar u prodaji pa u tom smislu tražim nekoga (partner/ka) ko može obezbijediti prodaju puževa pa da krenemo s poslom. ono, kontam da je univerzalno pravilo bilo gdje na kugli zemaljskoj da prvo obezbijediš tržište (čitaj: prodaju) nekog proizvoda pa tek onda kreneš u proizvodnju. sve ostalo je avantura.....
Last edited by _Ismail_ on 18/01/2010 19:03, edited 1 time in total.
zonbirile

#114 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by zonbirile »

dobar je @Toto,u priči o biznisu i poštenju on spominje SFF-M.Purivatra i E.Ganić o Bože....
Toto

#115 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

_Ismail_ wrote:eto, još uvijek mi se niko nije javio glede partnerstva u proizvodnji puževa!? ozbiljne ponude za partnerstvo su na pp i do sada mi je stiglo 0 (nula) ponuda. izgleda da su forumaši osobe koje su zbrinute u materijalnom smislu. i neka je tako, drago mi je. i sam sam takav. međutim, ima i ona: para i pameti je uvijek malo! u pozitivnom smislu pristupam toj narodnoj, tako što nastojim da nisam rob novca već da je novac moj rob, sluga.

još malo o puževima. smatram da je to baš profitabilan posao, proizvodnja ali samo pod jednim "malim" uvjetom. taj uvjet je da se nipošto ne počinje proizvodnja puževa bez obezbijeđenog tržišta tj. prodaje. tebi Toto hvala na lijepim informacijama u vezi proizvodnje puževa i bio bih ti neizmjerno zahvalan (naravno da tu zahvalu možemo pretvoriti i u komercijalu) ako me možeš direktno povezati sa barem jednim ozbiljnim konzumentom, trgovcem puževa. naime, polazim od toga da treba proizvoditi ono što možeš prodati a ne ono što znaš proizvoditi. nikada nisam bio dobar u prodaji pa u tom smislu tražim nekoga (partner/ka) ko može obezbijediti prodaju puževa pa da krenemo s poslom. ono, kontam da je univerzalno pravilo bilo gdje na kugli zemaljskoj da prvo obezbijediš tržište (čitaj: prodaju) nekog proizvoda pa tek onda kreneš u proizvodnju. sve ostalo je avantura.....
Ja mislim da ti je rezultat nula zato sto je ponuda nula. Zasto nisi naveo sta konkretno nudis. Ako ti prodajes reprodukcijski materijal, kredite i hemijslu analizu tla u Italiji to je jedna ponuda; ako nudis 3 tone uzgojenih puzeva to je druga ponuda.
Da si ovu djelatnost ozbiljnije i sadrzajnije promovisao mozda bi ti se neko i javio pa bi iz toga mogli razviti i neki poslovnu saradnju.
Hvala ti na ponudi za poslovnu saradnju ali ja nisam zaintereovan za to. JA sam zainteresovanz a promociju poslovnih ideja i transfer tehnologija koje mogu biti zanimljive nasim ljudima u BiH i to samo u sferi mikro biznisa.
Ako ti trebaju partneri obrati se u ministarstvo jednog BiH kantona koji cak daju i poticaje za uzgoj puzeva, sto zanci da imaju informacija o tome ko se bavi proizvodnjom i prodajom.
http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/clanak/070813103
_Ismail_

#116 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

ok, al' nemoj se ti Toto ljutiti na mene :-) da je iko od cijenjenih forumaša koji navraćaju ovdje iole bio zainteresiran u svezi, glede, puževa sasvim je sigurno da bi mi se javio na pp. no međutim, i dalje je u mom pp-u 0 (nula) javljanja glede puževa. ha ja.
pa evo još jednom konkretno da ne može biti konkretnije: nudim sve što se može ponuditi a vezano je za partnerstvo za proizvodnju i prodaju puževa. eto, to je izuzetno konkretna ponuda. ako neko misli da mu ovdje moram priložiti i kakve crteže glede te u mene mi ponude onda neka to slobodno kaže. nemam namjeru prosipati se ovdje i javno izlagati poslovne tajne, ha ja. ne trebam (a i neću) valjda ovdje pisati koliko para imam i koliko namjeravam uložiti u biznis? imate pp pa bujrum.
u međuvremenu će danas barem hiljadu mladih Bosanki i Bosanaca i Hercegovki i Hercegovaca ispijati kahve po kafićima i kukati kako se neJma para, neJma posla a niko neće da uleti u unosan biznis proizvodnje puževa. to da nije tužno bilo bi pravo smiješno, jel de?
Toto

#117 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

_Ismail_ wrote:ok, al' nemoj se ti Toto ljutiti na mene :-) da je iko od cijenjenih forumaša koji navraćaju ovdje iole bio zainteresiran u svezi, glede, puževa sasvim je sigurno da bi mi se javio na pp. no međutim, i dalje je u mom pp-u 0 (nula) javljanja glede puževa. ha ja.
pa evo još jednom konkretno da ne može biti konkretnije: nudim sve što se može ponuditi a vezano je za partnerstvo za proizvodnju i prodaju puževa. eto, to je izuzetno konkretna ponuda. ako neko misli da mu ovdje moram priložiti i kakve crteže glede te u mene mi ponude onda neka to slobodno kaže. nemam namjeru prosipati se ovdje i javno izlagati poslovne tajne, ha ja. ne trebam (a i neću) valjda ovdje pisati koliko para imam i koliko namjeravam uložiti u biznis? imate pp pa bujrum.
u međuvremenu će danas barem hiljadu mladih Bosanki i Bosanaca i Hercegovki i Hercegovaca ispijati kahve po kafićima i kukati kako se neJma para, neJma posla a niko neće da uleti u unosan biznis proizvodnje puževa. to da nije tužno bilo bi pravo smiješno, jel de?
A sto bi se ljutio. Vise ja tebi mahane nalazim nego ti meni. :D Odmetnuti se u neki biznis je jako odgovorna rabota i nije lako ljude animirati, cak i kad imaju prijeku potrebu. ZAto treba biti dobro uporan i strpljiv da se neko animira i privoli da udje u biznis.
Jako je vazno da ti koji imas iskustva potvrdis i pokazez neku relevantnu informaciju. Niko ne trazi od tebe da se ti isprsis i kazes koliko imas love, ali se od tebe trazis da ubjedis potencijalne partnere da je taj biznis profitabilan.
Svi zanju da sam ja teoreticar i zanesenjak pa bi se tvoja vise pikala. :D

meni nesto ne lezi ovaj tvoj zadnji post????

Svaka informacija koja se moze naci na internetu nije poslovna tajna. Ne mozes nekoga animirati ako mu neces reci neke osnovne ionformacija. Nije tajna da se na jednom dulumu moze proizveti 2-2.5 tona mesa godisnje i da je prosjecena cijena otkupa oko 3 eura. Nija tajna da se prvi prihodi mogu ocekivati tek poslije dvije godine, ali nije tajan ni da se analiza tla ne mora vrsiti u Italiji i davati 200 eura za to, nego se moze radi i u Sarajevu ili Mostaru, za tri puta manju cifru, takodje nije tajna da se ne mora davati 5000 eura za maticno stado i da se ono moze proizvesti u sopstvenoj reziji. Duzi je ciklus da se pocne ostavrivati dobit ali i to je rjesenje ako se nema 5000 KM.
Nije poslovgna tajna ni to da ima nekoliko zadruga u BiH koje vrse otkup.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#118 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Priorat »

zagarantovan uspjeh!!

-trziste u bih je trziste sa najmanjom i ujedno najskupljom ponudom svjetkih vina (italija, spanija, argentina, australija itd)
-cijene su astronomske (npr flasa nekog australijanca izmedju 10 -15 km( a ovdje na zapadu pola od toga) a o italijanima i spancima da nepricam)
-vina koja se nalaze u prodavnicama (merkator, bingo, tus itd) su na najvisim policama izlozena (najtoplije mjesto u prodavnicama a znama sta vino treba konstantnu temperaturu.
-ima milion stvari kojih bi nabrojati mogao (negativnih)
- a ima milion kojih bi popravit mogao (naravno u svoju korist)

e sad :D , ako ima neko zainteresovan za biznis sa vinima (svjetskim, ne sa nasim hercegovackim prascima) nek se javi. nije zeza.... :D

-kulturan, legalan nacin zaradjivanja novca.
zonbirile

#119 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by zonbirile »

Priorat wrote:zagarantovan uspjeh!!

-trziste u bih je trziste sa najmanjom i ujedno najskupljom ponudom svjetkih vina (italija, spanija, argentina, australija itd)
-cijene su astronomske (npr flasa nekog australijanca izmedju 10 -15 km( a ovdje na zapadu pola od toga) a o italijanima i spancima da nepricam)
-vina koja se nalaze u prodavnicama (merkator, bingo, tus itd) su na najvisim policama izlozena (najtoplije mjesto u prodavnicama a znama sta vino treba konstantnu temperaturu.

e sad :D , ako ima neko zainteresovan za biznis sa vinima (svjetskim, ne sa nasim hercegovackim prascima) nek se javi. nije zeza.... :D

------------------------------------------------------------------------------------------------------
ti @michio imate odlične ideje samo vam fale konzumenti.Ovde DM i N.Godine uskoro neće ni biti,toliko o jelkama,a mjenjati tradiciju konzumiranja vina u Bosni preko svojih leđa i novca...ne bih probao.
cinikinjo

#120 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by cinikinjo »

jel ono baš pošten ili ono onako pošten, razlika je ogromna :)
Priorat

#121 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Priorat »

zonbirile wrote:
Priorat wrote:zagarantovan uspjeh!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------
ti @michio imate odlične ideje samo vam fale konzumenti.Ovde DM i N.Godine uskoro neće ni biti,toliko o jelkama,a mjenjati tradiciju konzumiranja vina u Bosni preko svojih leđa i novca...ne bih probao.

ovo bas nisam skontao, hoces pojasniti malo?
Toto

#122 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Priorat wrote:
Bosanci ti samo u rakiju vjeruju
a vino im ko sirce dodje :D
Priorat

#123 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Priorat »

Toto wrote:
Priorat wrote:
Bosanci ti samo u rakiju vjeruju
a vino im ko sirce dodje :D

ne, nebih se slozio sa tom teorijom. to je kao mc donalds, imamo cevape a nemozemo da docekamo kad ce da se otvori. Bosanac voli rakiju, naravno. ali rakija je za siroke i velike mase. a vino, vino nije pice nego kultura. a u bosni ima dosta ljudi koji su se izdvojili iz momentalnog urbanog sistema , koji zive u svoja 4 zida i znaju sta je vino i kako se isto uziva. napravio sam ja dole vec trzisnu analizu ali vjeruj mi nemam vremena nit zivica da se vucem od saltera do saltera da bi izganjao sve moguce dozvole, potvrde itd. i iz tog razloga sam napisao da potencijal postoji i da je veoma dobar biznis. pa ko voli nek` izvoli. ja se nudim kao partner. :D
Toto

#124 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Po ovim koordinatam bi se reklo da prodajes alpsko vino. De mi reci: je li i oni prave vino od grozdja?? :D Sto se ne povezes sa ovim BH puzarima....jedna vasa faza mezi puzeve uz vino pa bi se mogli naci :D
Priorat

#125 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Priorat »

Toto wrote:Po ovim koordinatam bi se reklo da prodajes alpsko vino. De mi reci: je li i oni prave vino od grozdja?? :D Sto se ne povezes sa ovim BH puzarima....jedna vasa faza mezi puzeve uz vino pa bi se mogli naci :D

da, a :wink: pored toga ce mo jelke i borove uzgajati...
Post Reply