Svakako da to vazi za sve ljude, da niko nije 100% objektivan, ali mislio sam sljedece: ne mora to biti vjernik, bilo ko ko vjeruje u neku ideologiju ili bilo sta sto mu je jako bitan dio zivota i sto odredjuje odredjenu sliku svijeta. Religija je jedna od tih ideologija, ako se tako moze nazvati. Evo recimo, drugacije bi bilo da je religija samo skup pravila ponasanja, ali religija zadire u mnoge stvari, tvrdi neke stvari bez dokaza, vec jednostavno postavlja ih kao istinu u koju treba vjerovati. Ako je neko pravi vjernik, on u to treba da vjeruje kao u apsolutnu istinu. Ako se bavi naukom u kojoj nema apsolutne istine vec sve treba dokazivati, tu moze doci problem. Moze se pravi vjernik baviti naukom, ali onim dijelom koji nema nikakve veze sa tom religijom. Cim bi usao u podrucje u kojem i religija ima upetljane prste (a to je jako siroko), onda dolazi do problema, treba da dokazuje nesto sto u sta on vec vjeruje da je 100% tako ili da nije tako, a ljudi u takvim situacijama nikako ne mogu biti objektivni. To bi bilo slicno kao da istragu o ubistv vrsi osoba koja je bila bliska sa zrtvom, a jos pri tome vec sumnja na nekog, koje su tu sanse da bude ta osoba bude objektivna? Slicno je i sa religijom i naukom.El_comadante wrote:@ ateista
ovo je par teza koje sam ja nekako zakljucio da ti pokušavaš reći:
-vjernik nemože biti dobar naučnik
-vjera sputava ljude
-vjera i nauka se u mnogo čemu razlikuju
-vjera je pogrešna je se nemože naučno dokazati
evo kako ja gledam na to:
-vjernik može biti dobar naučnik, ali svako griješi naravno.
-ja mislim da vjera pomaže ljudima da bude bolji čovjek a mnogim je stah od kazne možda i jedini razlog što su dobri a inače da nije toga ko zna
- ja milim ipak dj vjera (bar Islam) i nije neka naučna knjiga da sada u tom nekom pravcu ide nego da je vjera više to skup prailva mada ima i tu nauke
Slazem se da ima stvari kojima vjera ljude tjera da budu bolji, ali mislim da ima i puno stvari sa kojima ga sputava. To je moje misljenje, vjerovatno ti mislis da je i to u redu i da to nije sputavanje, ali za mene jeste.
Slzem se da vjerske knjige nisu naucne, ali da ima i nauke u njima, vec skup pravila. Vjerske knjige isto tako nude svoje objasnjenje o postanku svijeta i drugim stvarima, ali kao bojasnjenje u koje samo treba vjerovati, bez dokaza i cinjenica.
To sto kazes da mislim da je vjera pogresna jer se ne moze dokazati, smatram da samim tim sto je vjera, znaci da je nesto sto se ne dokazuje vec u sta se vjeruje. Svako ima pravo da ako hoce vjeruje u to, ali mi nije jasno kako onda moze tvrditi da je 100% u pravu? Meni su skroz OK ove rasprave, ne kazem da ne trebamo razgovarati o tome, samo puno vjernika svoju vjeru istice kao 100% pravu vjeru i iznosi kao dokaze stvari koje pisu upravo u njegovoj vjerskoj knjizi. Nemam ja nista protiv sto oni misle da su u pravu, ali samim tim sto VJERUJU, to znaci da ne mogu biti 100% sigurni jer to ne treba dokazivati i nije nauka, to je vjera, oni VJERUJU da bog postoji i da je poslao bas tu knjigu. Samim tim, nemaju cime da opravdaju i da dokazu to, ne mogu imati dokaz i argument vec samo vjerovanje. Opet, ne mislim da ne treba vjerovati, to je pravo svakoga da vjeruje u sta zeli, ali treba razgraniciti vjerovanje i cinjenice.