Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
IslamBalkan

#101 Re: Pitanje za vjernike.

Post by IslamBalkan »

Ateista

#102 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

El_comadante wrote:@ ateista

ovo je par teza koje sam ja nekako zakljucio da ti pokušavaš reći:

-vjernik nemože biti dobar naučnik
-vjera sputava ljude
-vjera i nauka se u mnogo čemu razlikuju
-vjera je pogrešna je se nemože naučno dokazati

evo kako ja gledam na to:

-vjernik može biti dobar naučnik, ali svako griješi naravno.
-ja mislim da vjera pomaže ljudima da bude bolji čovjek a mnogim je stah od kazne možda i jedini razlog što su dobri a inače da nije toga ko zna
- ja milim ipak dj vjera (bar Islam) i nije neka naučna knjiga da sada u tom nekom pravcu ide nego da je vjera više to skup prailva mada ima i tu nauke
Svakako da to vazi za sve ljude, da niko nije 100% objektivan, ali mislio sam sljedece: ne mora to biti vjernik, bilo ko ko vjeruje u neku ideologiju ili bilo sta sto mu je jako bitan dio zivota i sto odredjuje odredjenu sliku svijeta. Religija je jedna od tih ideologija, ako se tako moze nazvati. Evo recimo, drugacije bi bilo da je religija samo skup pravila ponasanja, ali religija zadire u mnoge stvari, tvrdi neke stvari bez dokaza, vec jednostavno postavlja ih kao istinu u koju treba vjerovati. Ako je neko pravi vjernik, on u to treba da vjeruje kao u apsolutnu istinu. Ako se bavi naukom u kojoj nema apsolutne istine vec sve treba dokazivati, tu moze doci problem. Moze se pravi vjernik baviti naukom, ali onim dijelom koji nema nikakve veze sa tom religijom. Cim bi usao u podrucje u kojem i religija ima upetljane prste (a to je jako siroko), onda dolazi do problema, treba da dokazuje nesto sto u sta on vec vjeruje da je 100% tako ili da nije tako, a ljudi u takvim situacijama nikako ne mogu biti objektivni. To bi bilo slicno kao da istragu o ubistv vrsi osoba koja je bila bliska sa zrtvom, a jos pri tome vec sumnja na nekog, koje su tu sanse da bude ta osoba bude objektivna? Slicno je i sa religijom i naukom.

Slazem se da ima stvari kojima vjera ljude tjera da budu bolji, ali mislim da ima i puno stvari sa kojima ga sputava. To je moje misljenje, vjerovatno ti mislis da je i to u redu i da to nije sputavanje, ali za mene jeste. ;-)

Slzem se da vjerske knjige nisu naucne, ali da ima i nauke u njima, vec skup pravila. Vjerske knjige isto tako nude svoje objasnjenje o postanku svijeta i drugim stvarima, ali kao bojasnjenje u koje samo treba vjerovati, bez dokaza i cinjenica.

To sto kazes da mislim da je vjera pogresna jer se ne moze dokazati, smatram da samim tim sto je vjera, znaci da je nesto sto se ne dokazuje vec u sta se vjeruje. Svako ima pravo da ako hoce vjeruje u to, ali mi nije jasno kako onda moze tvrditi da je 100% u pravu? Meni su skroz OK ove rasprave, ne kazem da ne trebamo razgovarati o tome, samo puno vjernika svoju vjeru istice kao 100% pravu vjeru i iznosi kao dokaze stvari koje pisu upravo u njegovoj vjerskoj knjizi. Nemam ja nista protiv sto oni misle da su u pravu, ali samim tim sto VJERUJU, to znaci da ne mogu biti 100% sigurni jer to ne treba dokazivati i nije nauka, to je vjera, oni VJERUJU da bog postoji i da je poslao bas tu knjigu. Samim tim, nemaju cime da opravdaju i da dokazu to, ne mogu imati dokaz i argument vec samo vjerovanje. Opet, ne mislim da ne treba vjerovati, to je pravo svakoga da vjeruje u sta zeli, ali treba razgraniciti vjerovanje i cinjenice.
Ajatolah_

#103 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ajatolah_ »

Ako se rodiš u sredini sa izraženom većinom pripadnika jedne religije, ako su ti roditelji pripadnici te vjere, 95% su šanse da ćeš i ti biti. To pravilo uvijek važi - zašto su u Iranu 98% stanovnika muslimani? Zbog takvog mentaliteta? Ne, nego zato što više-manje slabo razmišljaju o drugim religijama. Isto tako je i za sve vjernike koji nisu mijenjali religiju tokom svog života, koji slijede religiju svojih roditelja.
Kupalo

#104 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Kupalo »

Pitanje za vjernike ako neko tvrdi da je "Manifest komunističke partije " posljednja objava, hoćete li povjerovati?
Ajatolah_

#105 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ajatolah_ »

Kupalo wrote:Pitanje za vjernike ako neko tvrdi da je "Manifest komunističke partije " posljednja objava, hoćete li povjerovati?
Pogledaj moj prethodni post. Hoće ako njihova porodica i narod to vjeruje.
Kupalo

#106 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Kupalo »

EdoI wrote:
Kupalo wrote:Pitanje za vjernike ako neko tvrdi da je "Manifest komunističke partije " posljednja objava, hoćete li povjerovati?
Pogledaj moj prethodni post. Hoće ako njihova porodica i narod to vjeruje.

Znači religija je sociološki konstrukt?
Ajatolah_

#107 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ajatolah_ »

Kupalo wrote:Znači religija je sociološki konstrukt?
Kako to misliš, "sociološki konstrukt"? Htio sam da kažem da odabir nečije religije u ogromnoj mjeri zavisi od okoline.
Kupalo

#108 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Kupalo »

EdoI wrote:
Kako to misliš, "sociološki konstrukt"? Htio sam da kažem da odabir nečije religije u ogromnoj mjeri zavisi od okoline.

Nastala u društvu, ili je religija postojala prije društva?
Ajatolah_

#109 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ajatolah_ »

Kupalo wrote:
EdoI wrote:

Nastala u društvu, ili je religija postojala prije društva?
Prema ateistima religija je proizvod društva nastala iz straha, a prema teistima sve to o čemu oni pričaju je oduvijek postojalo.
Kupalo

#110 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Kupalo »

Mislim da griješiš, za teiste i ateiste je samo pitanje da li Bog posoji ili ne, a religija je nastala kad i ljudi. bilo da ih je Bog stvorio ili da su nastali evolucijom. Bez ljudi religija na Zemlji ne postoji. (u ime mogućnosti postojanja života na drugim planetama ograničavam se na ovu)
Ateista

#111 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

:thumbup: Ova ti je dobra.

To pokazuje koliko je sve relativno, stvar tumacenja.
BHF_Manijak

#112 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ne tumacenja vec ubjedjenja i Objave....posto ti ionako ne vjerujes u to,tebi svejedno,ha prva ha zadnja,tebi orailo gorilo... :D
Ateista

#113 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Ne tumacenja vec ubjedjenja i Objave....posto ti ionako ne vjerujes u to,tebi svejedno,ha prva ha zadnja,tebi orailo gorilo... :D
Pa sad, kad bih stvarno saznao da je komunizam zadnja objava, onda bih vjerovao u boga, to bi bio Karl Marks, a njegovi zadnji poslanici bi bili drug Tito i Fidel Castro. :D
Objava bi bila Marxova knjiga "Manifest Komunističke partije", a molitve bi bile pionirska zakletva i pjesma "druze Tito mi ti se kunemo".

Ko ne bude dobar, gorice u kapitalizmu, a ko bude dobar, zivjece sretno u komunizmu! :D

Eto, nisam ni ja tako bezbozan kao sto ti se cini. ;-)
BHF_Manijak

#114 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Pa eto napravis novu religiju i budes mangup 21. vijeka ili ti ga stoljeca... 8) :D vidi da li ces biti ismijan,podrzan,spaljen,progonjen,slijedjen itd itd...jal hadzija jal bos,skontaj se!a nisi ti bezbozan,ti si skeptican,vidim po motanju po ovom podforumu,u zadnjoj ladici tvoga tijela,ima neka klica koja vjeruje ali ne moze doci do izrazaja od ostatka tijela nit se moze probit,probudit je ili ugasiti pitanje je sada.....
Ateista

#115 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Pa eto napravis novu religiju i budes mangup 21. vijeka ili ti ga stoljeca... 8) :D vidi da li ces biti ismijan,podrzan,spaljen,progonjen,slijedjen itd itd...jal hadzija jal bos,skontaj se!a nisi ti bezbozan,ti si skeptican,vidim po motanju po ovom podforumu,u zadnjoj ladici tvoga tijela,ima neka klica koja vjeruje ali ne moze doci do izrazaja od ostatka tijela nit se moze probit,probudit je ili ugasiti pitanje je sada.....
Tu definitivno grijesis, vjeruj mi. :D
BOSNA JE ZAKON

#116 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BOSNA JE ZAKON »

istina nekad se i ja zapitam da li dzabe vjerujem , skontam kasnije i kad bi to sve bilo izmisljeno vjernici ne bi bili na manjem polozaju od ateista, meni je kao dokaz dovoljan Kur'an jer obican covjek to ne bi mogao bez Bozije pomoci pisati

a sta je sa sudbinom, jel se ti ikad zapitas, sto mi se bas ovo dogodilo, ima i tu nekog objasnjenja
El_comadante

#117 Re: Pitanje za vjernike.

Post by El_comadante »

Ateista wrote:

-vjera sputava ljude

-ja mislim da vjera pomaže ljudima da bude bolji čovjek a mnogim je stah od kazne možda i jedini razlog što su dobri a inače da nije toga ko zna
- ja milim ipak dj vjera (bar Islam) i nije neka naučna knjiga da sada u tom nekom pravcu ide nego da je vjera više to skup prailva mada ima i tu nauke
Svakako da to vazi za sve ljude, da niko nije 100% objektivan, ali mislio sam sljedece: ne mora to biti vjernik, bilo ko ko vjeruje u neku ideologiju ili bilo sta sto mu je jako bitan dio zivota i sto odredjuje odredjenu sliku svijeta. Religija je jedna od tih ideologija, ako se tako moze nazvati. Evo recimo, drugacije bi bilo da je religija samo skup pravila ponasanja, ali religija zadire u mnoge stvari, tvrdi neke stvari bez dokaza, vec jednostavno postavlja ih kao istinu u koju treba vjerovati. Ako je neko pravi vjernik, on u to treba da vjeruje kao u apsolutnu istinu. Ako se bavi naukom u kojoj nema apsolutne istine vec sve treba dokazivati, tu moze doci problem. Moze se pravi vjernik baviti naukom, ali onim dijelom koji nema nikakve veze sa tom religijom. Cim bi usao u podrucje u kojem i religija ima upetljane prste (a to je jako siroko), onda dolazi do problema, treba da dokazuje nesto sto u sta on vec vjeruje da je 100% tako ili da nije tako, a ljudi u takvim situacijama nikako ne mogu biti objektivni. To bi bilo slicno kao da istragu o ubistv vrsi osoba koja je bila bliska sa zrtvom, a jos pri tome vec sumnja na nekog, koje su tu sanse da bude ta osoba bude objektivna? Slicno je i sa religijom i naukom.

Slazem se da ima stvari kojima vjera ljude tjera da budu bolji, ali mislim da ima i puno stvari sa kojima ga sputava. To je moje misljenje, vjerovatno ti mislis da je i to u redu i da to nije sputavanje, ali za mene jeste. ;-)

Slzem se da vjerske knjige nisu naucne, ali da ima i nauke u njima, vec skup pravila. Vjerske knjige isto tako nude svoje objasnjenje o postanku svijeta i drugim stvarima, ali kao bojasnjenje u koje samo treba vjerovati, bez dokaza i cinjenica.

To sto kazes da mislim da je vjera pogresna jer se ne moze dokazati, smatram da samim tim sto je vjera, znaci da je nesto sto se ne dokazuje vec u sta se vjeruje. Svako ima pravo da ako hoce vjeruje u to, ali mi nije jasno kako onda moze tvrditi da je 100% u pravu? Meni su skroz OK ove rasprave, ne kazem da ne trebamo razgovarati o tome, samo puno vjernika svoju vjeru istice kao 100% pravu vjeru i iznosi kao dokaze stvari koje pisu upravo u njegovoj vjerskoj knjizi. Nemam ja nista protiv sto oni misle da su u pravu, ali samim tim sto VJERUJU, to znaci da ne mogu biti 100% sigurni jer to ne treba dokazivati i nije nauka, to je vjera, oni VJERUJU da bog postoji i da je poslao bas tu knjigu. Samim tim, nemaju cime da opravdaju i da dokazu to, ne mogu imati dokaz i argument vec samo vjerovanje. Opet, ne mislim da ne treba vjerovati, to je pravo svakoga da vjeruje u sta zeli, ali treba razgraniciti vjerovanje i cinjenice.
o ovim stvarima se može diskutovati godinama a da ti i ja nepromjenimo stavove mnogo. dakle u Islamu ima mnogo stvari koje su kasnije naučnici otkrili kao tačne i ko zna šta če se još tu otkriti a da ima u svetim knjigama. e sad i da nauka nije 100% relevantna odnosno ono što u jednom trenutku se isključlje sa religijom, a kao naučno tačno, neko može pobiti u drugom trenutku kao pogrešno. znaći sve je relevntno. naravno ono što se ustanovi kao tačno i potvdi se ond je tačno i treba se smatrati relevatnim. međutim i to se može srušiti za nekoliko godina. recimo teorija evolucije je dugo godina bila neupitna, tačna i sve ostalo pa je nakon dugo vremena pobijena skroz. ima primjera to koliko hočeš.
Ateista

#118 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BOSNA JE ZAKON wrote:istina nekad se i ja zapitam da li dzabe vjerujem , skontam kasnije i kad bi to sve bilo izmisljeno vjernici ne bi bili na manjem polozaju od ateista, meni je kao dokaz dovoljan Kur'an jer obican covjek to ne bi mogao bez Bozije pomoci pisati

a sta je sa sudbinom, jel se ti ikad zapitas, sto mi se bas ovo dogodilo, ima i tu nekog objasnjenja
Ne mislim da bi bili na nekom manjem polozaju, ali smatram da ima jako puno stvari koje vjernici rade a koje potpuno gube smisao ako bog ne postoji, mislim da je to jedno ogromno ulaganje u ovom zivotu, koje se isplati samo ako postoji iduci zivot i nagrada, te naravno, ako se ispostavi da si se molio pravom bogu, ili na pravi nacin. :D Ako toga nema, ta ogromna ulaganja postaju uzaludna.

Sto se tice sudbine, ne vjerujem u sudbinu, kratko i jasno. :D Medjutim, na temu sudbine se moze dosta toga pricati.
Ateista

#119 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

El_comadante wrote:
Ateista wrote:

-vjera sputava ljude

o ovim stvarima se može diskutovati godinama a da ti i ja nepromjenimo stavove mnogo. dakle u Islamu ima mnogo stvari koje su kasnije naučnici otkrili kao tačne i ko zna šta če se još tu otkriti a da ima u svetim knjigama. e sad i da nauka nije 100% relevantna odnosno ono što u jednom trenutku se isključlje sa religijom, a kao naučno tačno, neko može pobiti u drugom trenutku kao pogrešno. znaći sve je relevntno. naravno ono što se ustanovi kao tačno i potvdi se ond je tačno i treba se smatrati relevatnim. međutim i to se može srušiti za nekoliko godina. recimo teorija evolucije je dugo godina bila neupitna, tačna i sve ostalo pa je nakon dugo vremena pobijena skroz. ima primjera to koliko hočeš.
Ma ni ne mislim da ce neko promijeniti stav, jednostavno, razgovaramo, razmjenjujemo misljenja, da bolje razumijemo zasto ko kako razmislja i slicno.

Slazem se da se teorije obaraju ili nadopunjuju, ali za teoriju evolucije se nimalo ne slazem, postoje struje koje pokusavaju da je obore, ali mislim da je to bezuspjesno, mislim da se ona vremenom sve vise i vise potvrdjuje, ali to je sad vec off topic, ima i tema za to.
El_comadante

#120 Re: Pitanje za vjernike.

Post by El_comadante »

Ateista wrote:
BOSNA JE ZAKON wrote:istina nekad se i ja zapitam da li dzabe vjerujem , skontam kasnije i kad bi to sve bilo izmisljeno vjernici ne bi bili na manjem polozaju od ateista, meni je kao dokaz dovoljan Kur'an jer obican covjek to ne bi mogao bez Bozije pomoci pisati

Ne mislim da bi bili na nekom manjem polozaju, ali smatram da ima jako puno stvari koje vjernici rade a koje potpuno gube smisao ako bog ne postoji, mislim da je to jedno ogromno ulaganje u ovom zivotu, koje se isplati samo ako postoji iduci zivot i nagrada, te naravno, ako se ispostavi da si se molio pravom bogu, ili na pravi nacin. :D Ako toga nema, ta ogromna ulaganja postaju uzaludna.

Sto se tice sudbine, ne vjerujem u sudbinu, kratko i jasno. :D Medjutim, na temu sudbine se moze dosta toga pricati.
de mi objasni zašto se gubi smisao? po meni nije ništa bezveze u vjeri. ja kažem da drugi život postoji 100 %. a sad možemo filozofira šta ako nepostoji. šta ništa. čovjek opet nije na gubitku. kako kod okreneš bilo-nebilo.
Ateista

#121 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

El_comadante wrote:
Ateista wrote:

de mi objasni zašto se gubi smisao? po meni nije ništa bezveze u vjeri. ja kažem da drugi život postoji 100 %. a sad možemo filozofira šta ako nepostoji. šta ništa. čovjek opet nije na gubitku. kako kod okreneš bilo-nebilo.
Pa vjerujem da se i sa tim neces sloziti, ali po mom misljenju, ako se neko u potpunosti pridrzava svega sto treba, to znaci da jako puno vremena provede moleci se, od cega u tom slucaju nema nista a potrosio je vrijeme. Vjerujem da ce sad manijak reci kako molitva ima svoj pozitivan efekat na psihu, ali moje misljenje je da ima puno boljih, brzih i temeljnijih nacina da covjek sredi svoju psihu.
Isto tako postoje mnoge zabrane, recimo sex prije braka, svinjetina i mnoge druge sitne zabrane. I ovo smo vec davno prosli, ali smatram da u svemu tome nema nista lose, osim u slucaju da bog postoji i da ce nas kazniti za to sto radimo.

Slazem se da postoje religijski propisi koji su u redu, vezano za ubijanje, kradju i slicno, ali to svakako i sam ne radim, ne zbog propisa vec sto mislim da to nije u redu.
El_comadante

#122 Re: Pitanje za vjernike.

Post by El_comadante »

Ateista wrote:
El_comadante wrote:
Ateista wrote: Ne mislim da bi bili na nekom manjem polozaju, ali smatram da ima jako puno stvari koje vjernici rade a koje potpuno gube smisao ako bog ne postoji, mislim da je to jedno ogromno ulaganje u ovom zivotu, koje se isplati samo ako postoji iduci zivot i nagrada, te naravno, ako se ispostavi da si se molio pravom bogu, ili na pravi nacin. :D Ako toga nema, ta ogromna ulaganja postaju uzaludna.

Pa vjerujem da se i sa tim neces sloziti, ali po mom misljenju, ako se neko u potpunosti pridrzava svega sto treba, to znaci da jako puno vremena provede moleci se, od cega u tom slucaju nema nista a potrosio je vrijeme. Vjerujem da ce sad manijak reci kako molitva ima svoj pozitivan efekat na psihu, ali moje misljenje je da ima puno boljih, brzih i temeljnijih nacina da covjek sredi svoju psihu.
Isto tako postoje mnoge zabrane, recimo sex prije braka, svinjetina i mnoge druge sitne zabrane. I ovo smo vec davno prosli, ali smatram da u svemu tome nema nista lose, osim u slucaju da bog postoji i da ce nas kazniti za to sto radimo.

Slazem se da postoje religijski propisi koji su u redu, vezano za ubijanje, kradju i slicno, ali to svakako i sam ne radim, ne zbog propisa vec sto mislim da to nije u redu.
kažeš molitva, u slučaju da nema Boga, bezveze. molitvu, bar u Islamu, možeš shvatiti, u tom slučaju, onda kao vježbu svakodnevnu. koliko se ja razumijem svinjetina je po medicinskim razmišljanjim i knjigama naj pogubnija po čovjeka od svih ostalih životinja po zdravlje. nisi razmišljiao o tome da je tu Islam djelovao u potpunosti sa medicinom? uzimo bolesti npr. itd. najlakše se dopbije svinjetinom, pa je tu gojaznost itd. sex - na šta če ličiti šta češ misliti o djevojci, ako govorimo o sexu, koju si recimo odradio, bez ljutnje, tvoj jaran i još neko? e sad ti meni reci što je to tebi glupo? šta je tu dobro? mislim u sexu prije braka. onda koliko se tako djece rodi pa ih neče niko a šta je djete tu krivo da odrasta bez oba roditelja, nego ispašta zbog nečije strasti.
BHF_Manijak

#123 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ovako cemo dragi moj Ateista(upravu si,"Sad ce Manijak reci..." :D )
po tvojoj logici i hipoteticki,evo uzmimo(neuzubillah,molim Allaha da mi ovo oprosti jer samo primjer navodim!!)da nema buduceg svijeta,da je to to,60-70 godina zivis i to je to,fajront...eh sad: ja,koji sam obavljao 5 dnevnih namaza,(nisam gubio vrijeme!!)to ti je nekih mozda,ukupno sat i po dnevno,dakle NISTA u odnosu na 24H,sto sam se pridrzavao vjerskih propisa itd,nista ne gubim u odnosu na tebe,samo mogu bit u dobitku ako(a postoji sigurno)ima buduci svijet...dakle na istom smo!ako nema,meni ni ovdje nije bilo lose,CAK STAVISE,super mi je dosad hvala uzvuisenom,a na buducem ce mi bit jos bolje...
eh sad,hajde i ti sad hišpoteticki razmisli:
dakle sad malo u tvoje ime razmisljam,AKO postoji buduci svijet,ja sam ovdje nevjernik,dakle ateista,radim sta hocvu i koliko mi je volja,jer MISLIM da nema buduceg svijet,po mom vidjenju naravno,ali nisam siguran 100% jer se niko nije vratio da mi kaze,eh sad,kad umrem,ako se ispostavi da ima buduci svijet,onda sta?da li cu se kajati i trazit bar da me se vrati na mjesec dana da se ako nista zahvalim Njemu na svemu sto mi je podario?!

ko je sad Ateista na gubitku mi ili ti?mui koji zivimo kako zivimo ovaj zivot kratkog trajanja,a nije nam lose ovako vjeruj,sa ubjedjenjem da ima buduci svijet,ili ti koji si se prepustio uzivanjima a i cesto en budes zadovoljan jer ti uvijek nesto fali,ne misleci sta ce bit nekad tamo,da li ima ili nema....
quake

#124 Re: Pitanje za vjernike.

Post by quake »

Po teoriji evolucije trebalo bi vjerovati da se nekad prije milijardu godina neka grupa molekula odlučila da se organizuje u prvi organizam. Hajd dobro to, ali onda tako jadna kao eto živa ali nesvjesna sebe, odluči i da se reprodukuje. I tako dalje jednom konstruktivnom organizacijom iz generacije u generaciju sve do modernog čovjeka. SULUDA ZAMISAO.
Pa svaki sistem teži ka destrukciji to je treći zakon termodinamike.
demall52

#125 Re: Pitanje za vjernike.

Post by demall52 »

ma pusti vijeru
m79g wrote:Pitanje glasi:

Kako mozete vjerovati u Allaha, Isusa, ili ovoga-onoga kada 34.000 (TRIDESETCETRI hiljade) DJECE umre DNEVNO od gladi, rata i slicno?
Da ne spominjem sve zene i stare osobe sto svakodnevno ginu u ratovima zbog tih vasih bogova. Kako vjerujete u Boga poslije Srebrenice i Vukovara?

Taj vas Bog je jako dobar vidim, ima lijepu dusu.

Vama je dobro, vi imate sta pojesti i popiti i lako vam je vjerovati, lako vam je prihvatiti pricu nekog hodje ili fratra. Razmisljate li vi ikad svojom glavom?
I ja imam sta pojesti i popiti ali ne mogu sebi dozvoliti vjeru u bajke, nekako sam prezrel za to.

Islam 1.500 godina, krscanstvo 2.000 godina, judeizam 3.000 godina, ...a COVJEK(i preci) par miliona godina stari. Dakle, covjek je stariji od svih vasih religija i da li to po vama sada znaci da su svi ljudi koji su zivjeli PRIJE nastanka religija(bajki) otisli u taj neki pakao jer nisu vjerovali?
Ja mislim da je vas samo strah zivota i smrti i da trazite utjehu u tom necemu sto nikad ni'ko vidio nije.

Postavite li vi sebi ikad ikakva pitanja!

Ponosan sam sto se druzim sa zrelim i hrabrim ljudima koji imaju snage da se suoce sa zivotom i ne traze utjehu u prici sto je nekad neko prije par hiljada godina prodao stadu ovaca.

Citat: "Isuvise je malo ljubavi u covjekovom srcu, i umjesto da tu ljubav dajemo jedni drugima mi je dajemo tim nekim imaginarnim bogovima".
Post Reply