Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Phia

#101 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by Phia »

jaca78

#102 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

Hvala Phia :kiss:
opet ja

#103 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by opet ja »

a ako su gljivice jel' se usudite vi na svoju ruku probati mu kozu barem na jednom malom dijelu namazati s canestenom...pitajte mozda ima i prah, znam da krema postoji ...
Last edited by opet ja on 10/06/2009 13:37, edited 2 times in total.
jaca78

#104 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

Imamo i kremu, zove se Miko nesto :-) mazemo mu time. vidjecemo, znamo da sve sporo ide, ali treba biti uporan. ne mozemo sad odustati od njega
opet ja

#105 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by opet ja »

canesten je inace za ljude...svabski proizvod...bayerov...imaju kreme, tablete...svasta nesto i jako je dobra...pa reko da probate, barem na nekom manjem mjestu mozda mu ona bude bolje djelovala
Pasiflora

#106 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by Pasiflora »

duda wrote:demodex
DEMODIKOZA

To je najteze, najcesce i najznacajnije oboljenje koze pasa.Uzrocnik je Demodex canis a kod ljudi Demodex foliculorum.Ovi sugarci su kod pasa lokalizovani u dlacnim folikulima lojnim zlezdama.Naziva se jos i suga"naocarka" zbog toga sto pocinje oko ociju.Demodexi se nalaze i na kozi zdravih pasa, tako da moraju postojati predisponirajuci faktori koji ce dovesti do klinicke manifestacije (nepravilna ishrana,losi zoohigijenski uslovi,kratkodlaki psi,dugotrajna terapija kortikosteroidima).

Simptomi: dlaka opada prvo oko ociju, a zatim se proces siri.Ako je demodikoza lokalizovana(javlja se samo na jednom mestu) obicno je prognoza dobra .Medjutim,ako je generalizovana(zahvata celo telo) prognoza je jako nepovoljna.Mogu se javiti promene na kozi u pustuloznom i skvamoznom obliku.Kontagioznost demodikoze je pod znakom pitanja,nece uvek preci sa jednog psa na drugog,ali u 80% slucajeva prelazi sa majke na stenad pri sisanju i tada se pocetna demodikoza javlja oko usta.Neki naucnici tvrde da razvoj ovog sugarca nije potpuno rasvetljen jer su demodexi nalazeni i u nekim unutrasnjim organima.Cesto se desava da lokalizovana demodikoza prodje sama od sebe,ali se uvek mora intervenisati jer neznamo kada ce preci u generalizovanu formu.

Terapija:Amidraz(aktivna supstanca karinamid) za kupanje spolja promenjenih mesta.Dobre rezultate je dao i Ivermektin ali kod nas nije registrovan za davanje psima,pa ga ne preporucujem.Moze se davati i Acetarsantin.
jaca78

#107 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

Maza nema taj karakteristicni simptom - naocale. Stanje je jos isto, nadamo se da ce terapija ubrzo pokazati rezultate. molim sve koji mu mogu pomoci da to urade, njega moramo ostaviti na veterini, jer izbora nemamo. pansion ga niti jedan nece, a posebno udomitelj.
nazalost, zbog njegove koze koja sada izgleda grozno ljudi ne mogu spoznati njegov predivni karakter :(
jaca78

#108 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

Nakon tri dana, danas bila kod njega. Joj Bože, njegove radosti kad me je vidio. Ne mogu to opisati. Čini mi se da ima napretka. Ali sve ide sporo, užasno sporo. Iako on više nije depresivan kakav je bio kad smo ga tek našli. danas sam platila za 4 dana (duga) i jos 4 dana, ukupno 90 KM. Poslije toga, iskreno da kazem, ako ne bude donatora, ne znam kako ćemo snositi troškove. medjutim, ne mogu ni pomisliti da poslije svega opet zavrsi na ulici.
zato molim sve vas koji mozete pokloniti koji dan ili koji sat ovom psu. dan boravka tamo je 10KM plus PDV. Znam da raja koja su ovdje uglavnom daju kad god mogu, ali eto molim vas da barem razglasite drugim ljudima.
hvala
jaca78

#109 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

Cukonja je danas počeo primati novu terapiju. Opet moram čekati da vidimo hoće li biti rezultata. Strašna bolest, liječenje sporo i teško. Jadni cukonja. Uprkos svemu tome, i dalje je veseo, mazan i društven.
Aldine, hvala puno.
Hvala velika dobroj studentici s Veterine, koja ga je izvela u šetnju i družila se s njime
Rivera

#110 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by Rivera »

Tako rijetko posjecujem ovu stranicu i mislim da mi je danas bas pogresan dan: saznam o bolesnom psu, o zatrpanim psima, psu umrlog vlasnika... Imam takodje usvojene pse s ulice i cesto jos nekog sa strane tako da ih ne mogu usvojiti vise nazalost.
Zelim donirati novac za lijecenje ovog psa ili ako ste svi iz iste grupe onda odlucite gdje je potrebniji. Molim osobu koja ce preuzeti novac da me kontaktira na pp. Hvala.
csejla

#111 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by csejla »

Rivera wrote:Tako rijetko posjecujem ovu stranicu i mislim da mi je danas bas pogresan dan: saznam o bolesnom psu, o zatrpanim psima, psu umrlog vlasnika... Imam takodje usvojene pse s ulice i cesto jos nekog sa strane tako da ih ne mogu usvojiti vise nazalost.
Zelim donirati novac za lijecenje ovog psa ili ako ste svi iz iste grupe onda odlucite gdje je potrebniji. Molim osobu koja ce preuzeti novac da me kontaktira na pp. Hvala.
Rivera HVALA puno. Kontaktirat ce Vas Amelino. (sve teme koje ste nabrojali su od iste grupe ljudi) :)
jaca78

#112 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

Rivera, hvala i od mene i od cukonja
amelino

#113 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by amelino »

Kako sam ja ovo bice pozelila, jedva cekam sutra da mu odem :) Vise nisam u mogucnosti da idem svaki dan zbog posla, ali sutra je moj :-)

Maza nasa najdraza :) Rivera hvala !!!
jaca78

#114 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

Sad sam dosla od njega. Radosti njegove, još su mu u posjetu maksuz došle dvije divne studentice, iako su im predavanja završena. hvala im mnogo. ja sam morala na posao, a one su ostale sa njim. mislim da ga sad kupaju.
čuvajte mu fige da ozdravi (iako sve ide sporo)
csejla

#115 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by csejla »

Dusa mala :) Ozdravit ce on nama Jaco ;) Zasluzio je da bude dobro jer je zaista prava dobrica
Dollabenna

#116 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by Dollabenna »

Bok!Ja sam nova na ovom forumu,Jaca mi ga je preporucila i bas joj hvala.Sto se tice ovog slatkog cukca kojeg zovemo Fungi...Cesto se vidimo na Veterini i setamo,uopce nije agresivan,nego predivan i umiljat.Razigran je i samo zeli drustvo.Nista mu ne promakne i mislim da bi bio savrsen ljubimac,narocito ako neko ima bastu. :razz:
jaca78

#117 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

csejla wrote:Dusa mala :) Ozdravit ce on nama Jaco ;) Zasluzio je da bude dobro jer je zaista prava dobrica
nadam se da hoce. prava prava dobrica. Dollabenna hvala :kiss:
jaca78

#118 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

Danas sam opet bila kod njega. Njegovoj radosti, kao i uvijek, nikad kraja. Napredak u liječenju sve se više vidi. Po vratu je počela rasti dlaka, a koža nije više onako crvena. Hvala Bogu! Istina, do potpunog oporavka trebat će još vremena. Ali, pas je dobro raspoložen, mazi se i igra. Jako voli ljude i želi biti u njihovoj blizini.
Hvala puno onima koji su pomogli i koji će tek da pomognu da ovaj pas potpuno ozdravi, kako bismo mu mogli tražiti dom
samrichakk

#119 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by samrichakk »

:thumbup: :thumbup: :bih:
amelino

#120 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by amelino »

Pogledajte kako je Maza bolje. Potrebna je i dalje pomoc za terapiju i za smjestaj u hospitalu na veterini. Hvala svima koji mu pomazu da se izlijeci. Novije slike Maze koja samo zeli da se mazi i igra :

Image

Image

Image

Image
amelino

#121 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by amelino »

Dlaka na vratu je vec narasla...Sapice su takodjer puno bolje:) Veseo je, razigran i mazan :)
neraida

#122 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by neraida »

amelino wrote:Dlaka na vratu je vec narasla...Sapice su takodjer puno bolje:) Veseo je, razigran i mazan :)

Masala...:)
jaca78

#123 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

////
Last edited by jaca78 on 06/07/2009 21:02, edited 1 time in total.
jaca78

#124 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by jaca78 »

moram malo podici temu o ovom psu, mada ih je mnogo ovdje koji trebaju pomoc. uglavnom, kako vas je amelino izvijestila Maza je mnogo bolje. nazalost, opet smo u frci s lovom, bio je ostao bez tableta, danas je to rijeseno (amelino hvala), od sutra mu je boravak na Veterini neplacen :sad:
za nekoliko dana cemo se snaci, dalje je jako tesko, vjerujem da svi to razumijete jer ste i sami u losoj situaciji, ali ako mozete donirati koju marku za njega bilo bi super.
postignut je veliki napredak s njim, istina sve je teklo jako sporo, ali dobro je :)
duboka_misao

#125 Re: Potrebna pomoc za bolesnog psa !!!!!

Post by duboka_misao »

neka me neko kontaktira na pp kad stigne da se dogovorimo za neku donaciju za Shugolina (kako ga odmilja zovem ) :D
Post Reply