Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post Reply
Pietje_Bel

#101 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Pietje_Bel »

MARIJANK wrote:
MuaDib wrote:Sjetite se šta je rekao Franjo Tuđman u Širokom Brijegu 1993. godine: "Uzoriti Hrvati Herceg-Bosne daju zadnji udarac srbo-komunističkoj najezdi i islamskom fundamentalizmu, ovdje se brane granice hrvatske države". :x

Molim vas nemojte i dalje opravdavati lik i nedjelo Franje Tuđmana, koji umjesto da spriječi hrvatsko-bošnjački sukob u jeku velikosrpske agresije, vidio priliku da proširi svoju državu na račun bosanskohercegovačke tragedije. :x
A to što neki Aliji zmjeraju što je rekao "nije ovo naš rat", bolje nek se zapitaju šta bi bilo da je rekao Muslimanima da se jave u JNA i bore za Jugoslaviju. :?
Ko zna kakva bi Hrvatska bila. :-)

Vojni Sukob Bošnjaka i Hrvata je tada bio neizbježan isto kao što je danas neizbježan politički sukob. Rat je nastavak politike drugim sredstvima. I obrnuto.
Bošnjake nije zanimala agresija Srbije na Hrvatsku.
I to je u redu. Na kraju krajeva to je druga država.
Ali kada Srbija napadne BiH i osvoji 70% države a da se Bošnjaci nisu ni po glavi počešali u smislu organiziranom vojnom otporu, e pa čekaj malo.

Iz aviona se vidjelo što se tu sprema. A to je da Bošnjake nije zanimalo 100% teritorija BiH nego 44% teritorija.
Pa onih ostalih 56% tko šiša.
Ali su se malo preračunali.
A Hrvati su se vojno odupreli? I zbog toga su Srbi zauzeli bili 60% Hrvatske za par mjeseci? Nemoj mi reci. :D

Ja sam Bosnjak i mislim da je Bosnjacima najpametnije da polako preuzmu teritorije u Herceegovini gdje su zivijeli Hrvati. Kada to preuzmemo onda se trwebaju Hrvati jednostavno asimilirati u Bosnjastvo jer oni i jesu bili uvijek Bosnjaci. Posle se dogovoriti sa Srbima o povratku Drine u Bosnjacke ruke a njima dati Bihacku Krajinu i fino se podjeliti ko ljudi.
JohnnyS

#102 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by JohnnyS »

Pietje_Bel wrote:
MARIJANK wrote:
MuaDib wrote:Sjetite se šta je rekao Franjo Tuđman u Širokom Brijegu 1993. godine: "Uzoriti Hrvati Herceg-Bosne daju zadnji udarac srbo-komunističkoj najezdi i islamskom fundamentalizmu, ovdje se brane granice hrvatske države". :x

Molim vas nemojte i dalje opravdavati lik i nedjelo Franje Tuđmana, koji umjesto da spriječi hrvatsko-bošnjački sukob u jeku velikosrpske agresije, vidio priliku da proširi svoju državu na račun bosanskohercegovačke tragedije. :x
A to što neki Aliji zmjeraju što je rekao "nije ovo naš rat", bolje nek se zapitaju šta bi bilo da je rekao Muslimanima da se jave u JNA i bore za Jugoslaviju. :?

Vojni Sukob Bošnjaka i Hrvata je tada bio neizbježan isto kao što je danas neizbježan politički sukob. Rat je nastavak politike drugim sredstvima. I obrnuto.
Bošnjake nije zanimala agresija Srbije na Hrvatsku.
I to je u redu. Na kraju krajeva to je druga država.
Ali kada Srbija napadne BiH i osvoji 70% države a da se Bošnjaci nisu ni po glavi počešali u smislu organiziranom vojnom otporu, e pa čekaj malo.

Iz aviona se vidjelo što se tu sprema. A to je da Bošnjake nije zanimalo 100% teritorija BiH nego 44% teritorija.
Pa onih ostalih 56% tko šiša.
Ali su se malo preračunali.
A Hrvati su se vojno odupreli? I zbog toga su Srbi zauzeli bili 60% Hrvatske za par mjeseci? Nemoj mi reci. :D

Ja sam Bosnjak i mislim da je Bosnjacima najpametnije da polako preuzmu teritorije u Herceegovini gdje su zivijeli Hrvati. Kada to preuzmemo onda se trwebaju Hrvati jednostavno asimilirati u Bosnjastvo jer oni i jesu bili uvijek Bosnjaci. Posle se dogovoriti sa Srbima o povratku Drine u Bosnjacke ruke a njima dati Bihacku Krajinu i fino se podjeliti ko ljudi.

:?:
Johny

#103 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Johny »

Pijetje_Bel

NIsi li ti onaj koji je skoro metanisao na slogu i zajednistvo Bosnjaka i Hrvata?!
MuaDib

#104 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by MuaDib »

osa wrote:

čuj imaš na temi o gospodinu izetbegoviću neke stvari koje je on govorio, tako da kako kažeš ne treba opravdavati ni njegov "lik i nedjelo", svakom se može naći neka izjava koja baš ne miriši svima. a što se tiče biranja saveznika, pa sad bar znate, idući put s braćom srbima.
Znam ja ko je Alija Izetbegović, kratko i jasno idiot koji je izdao Republiku Bosnu i Hercegovinu za komad Bošnjačke islamizirane teritorije. Glupan koji je vjerovao da će ga Zapad preko Hrvatske braniti, umjesto da se dogovorio sa Srbima.
Mogao je tražiti da se Muslimani konačno priznaju kao Bošnjaci, da Bosna i Hercegovina ne želi biti zalog srpsko-hrvatskog konflikta, da BiH želi očuvanje državotvornog statusa u Jugoslaviji i da građani BiH ne učestvuju u ratu protiv Hrvatske. 8)
Ali ne pristao je na savez sa Hrvatima, koji su samo htjeli premjestiti rat iz Hrvatske u BiH, i na "ruševinama" BiH napraviti Herceg-Bosnu, banovinski produžetak AVNOJ-evskoj Hrvatskoj.
Pietje_Bel

#105 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Pietje_Bel »

Johny wrote:Pijetje_Bel

NIsi li ti onaj koji je skoro metanisao na slogu i zajednistvo Bosnjaka i Hrvata?!
muslimani i katolici u Bosni su jedan narod. Nemozemo mi biti Bosnjaci a da vi to nebudete. To je presmijesno. Vi ste Bosnjaci bas kao i mi. Ili ako ti je drazi moderniji naziv: Vi ste Bosanci kao i mi. I da ste se u stanju sloziti sa ovom cinjenicom danas bi citava Bosna bila Bosanka i bila bi vec davno i u NATO-u i u evropskoj uniji.
osa

#106 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:

muslimani i katolici u Bosni su jedan narod. Nemozemo mi biti Bosnjaci a da vi to nebudete. To je presmijesno. Vi ste Bosnjaci bas kao i mi. Ili ako ti je drazi moderniji naziv: Vi ste Bosanci kao i mi. I da ste se u stanju sloziti sa ovom cinjenicom danas bi citava Bosna bila Bosanka i bila bi vec davno i u NATO-u i u evropskoj uniji.
Pa gdje si ti povjesničaru iz nizozemske, ja bih se okladio da ćeš sada a i uvijek prije se moglo, naći više muslimana koji se osjećaju hrvatima nego katolika koji se osjećaju bošnjacima, tako da ti teza ne stoji, čak ni na tvojoj razini znanja povijesti.
1gorstak

#107 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by 1gorstak »

MuaDib wrote:Znam ja ko je Alija Izetbegović, kratko i jasno idiot koji je izdao Republiku Bosnu i Hercegovinu ..... umjesto da se dogovorio sa Srbima .... pristao je na savez sa Hrvatima....
Milosevic je umro u zatvoru, Karadzic je iza resetaka, Plavsicka osudjena, Krajisnik osudjen, Koljevic zatvor izbjegao samoubistvom, Mladic u bijegu ... a zastava BiH na East Riveru.

No da se Izetbegovic odlucio za Seselja za saveznika, ko bi to bez medjunarodnog priznanja BiH uspio uspostaviti granicni prelaz Metkovic-Doljani ? Ti i tata ti ?
Prozor

#108 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Prozor »

@pietje_bel nemoj pustati da izucavanje historije predje u sadasnjost, imaj uvijek na umu da je historija, proslost 8-) ovo sto ti navodis, haman ces ti pokloniti bihacku krajinu srbima :-) , je smijesno za citati, i veoma neozbiljno....sve u svemu, mani se gluposti :bih:
ld

#109 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by ld »

1gorstak wrote:
MuaDib wrote:Znam ja ko je Alija Izetbegović, kratko i jasno idiot koji je izdao Republiku Bosnu i Hercegovinu ..... umjesto da se dogovorio sa Srbima .... pristao je na savez sa Hrvatima....
Milosevic je umro u zatvoru, Karadzic je iza resetaka, Plavsicka osudjena, Krajisnik osudjen, Koljevic zatvor izbjegao samoubistvom, Mladic u bijegu ... a zastava BiH na East Riveru.

No da se Izetbegovic odlucio za Seselja za saveznika, ko bi to bez medjunarodnog priznanja BiH uspio uspostaviti granicni prelaz Metkovic-Doljani ? Ti i tata ti ?
kratko i jasno
mozda i feir life sa njima,sad ce se on javiti i postaviti par tekstova s.b. ili dana sa alijom i cericem
alija jeste imao gresaka,kao i svaki covjek,mnogo stvari se moglo bolje uraditi po pitanju pripreme za odbranu
ali kad malo vratim film unazad i kad se sjetim 100.000 ljudi koji su izasli sa titinim slikama i jugo zastavama u sarajevu 1992 i hoce mir,a srbi se vec davno ukopali oko sarajeva,bijeljina poklana,istocna bosna gori,zapitam se pa kako je alija uopste i mogao 1991 da okupi taj narod i da im kaze da ce biti rata
da je to uradio,mislim da bi ga danas svi optuzivali da je on kriv i da je on izazvao rat,a ne karadjic
mada je mogo puno bolje neke stvari da uradi,ali eto valjda cemo i mi docekat vrijeme kad ce se objaviti neovisna analiza ko je zasluzan za odbranu bosne i ko je sta uradio,a ko nije
danas sefer tvrdi da je on jedini zasluzan za to
hasan efendic takodje nesto slicno
tu je i nezaobilazni emin svrakic
pa raznorazni generali,politicari itd....
i svi oni tvrde da su oni jedini zasluzni,dok su drugi radili greske i zbog tih ,,drugih,, naj..... smo
Pietje_Bel

#110 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:

Pa gdje si ti povjesničaru iz nizozemske, ja bih se okladio da ćeš sada a i uvijek prije se moglo, naći više muslimana koji se osjećaju hrvatima nego katolika koji se osjećaju bošnjacima, tako da ti teza ne stoji, čak ni na tvojoj razini znanja povijesti.

Uvijek je se moglo naci makar 1000 puta vise katolika koji se osjecaju Bosancima nego muslimana koji se osjecaju Hrvatima.
hadzofield

#111 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:

Jebes East River kad je nema u zvorniku, sekovicima, han pijesku ...
ma da su oni svi osudjeni nama djaba...
osnovno pravda nije zadovoljena
osnovno 1. nismo dobili ratnu odstetu
dalje

prvo ... ljudi nisu vraceni na svoja ognjista
drugo... bosnjaci ekonomski zive losije nego prije rata
trece... ova bosna i hercegovina nije ona za koju se vecina borila...
cetvrto .. koliko zla su nanjeli karadzic u ratu... toliko je alija nanio u miru .. ne podizuci bosnjake na noge u ekonomskom smislu
hadzofield

#112 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by hadzofield »

osa wrote:

čuj imaš na temi o gospodinu izetbegoviću neke stvari koje je on govorio, tako da kako kažeš ne treba opravdavati ni njegov "lik i nedjelo", svakom se može naći neka izjava koja baš ne miriši svima. a što se tiče biranja saveznika, pa sad bar znate, idući put s braćom srbima.
nego jel to sto je meni mrsko izetbegovic govorio ...
jel to on govorio negdje u hrvatskoj ili u svojoj domovini?
1gorstak

#113 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:
1gorstak wrote:

Bez medjunarodnog priznanja je ne bi bilo ni na East Riveru a ni u Sekovicima. Danas bi BiH bila razvaljena gore nego Gruzija, a Srbija bi imala svoje "mirovne snage" na dijelovima BiH kao sto je to slucaj s Rusima i Juznom Osetijom. Rat se u BiH prosirio iz Hrvatske a Bosnjaci su imali tri opcije :

-traziti medjunarodno priznanje BiH, a samim tim i svoja prava
-uvezati se sa Milosevicem pa dobrovoljno ratovati za tudje interese u srpsko-hrvatskom ratu
-ne poduzeti nista, pa prisilno kroz mobilizacije ratovati za tudje interese u srpsko-hrvatskom ratu

Srecom po sve nas koji volimo BiH, izabrali su ovo prvo.
Blaka

#114 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Blaka »

1gorstak wrote:
Bez medjunarodnog priznanja je ne bi bilo ni na East Riveru a ni u Sekovicima. Danas bi BiH bila razvaljena gore nego Gruzija, a Srbija bi imala svoje "mirovne snage" na dijelovima BiH kao sto je to slucaj s Rusima i Juznom Osetijom. Rat se u BiH prosirio iz Hrvatske a Bosnjaci su imali tri opcije :

-uvezati se sa Milosevicem pa dobrovoljno ratovati za tudje interese u srpsko-hrvatskom ratu
-ne poduzeti nista, pa prisilno kroz mobilizacije ratovati za tudje interese u srpsko-hrvatskom ratu

BiH i jeste bila razvaljena više nego Gruzija, s tim što je BiH puno bliže srcu Evrope, a jna nije ni blizu po vojnim potencijalima kao ruska armija. Što se tiče ove tri opcije, imali su ih i Crnogorci koji su izabrali drugu i treću i svaki će reći srećom po Crnu Goru( kada vide šta je sa Bosnom bilo) koja je danas puno više nezavisna i bliže EU nego BiH, a i Hrvati ih više cijene nego Bošnjake na koje su udarili 1993 pa i danas imaju teritorijalne pretenzije ka otcjepljenju iz BiH!
1gorstak

#115 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by 1gorstak »

Blaka wrote:
1gorstak wrote:

BiH i jeste bila razvaljena više nego Gruzija, s tim što je BiH puno bliže srcu Evrope, a jna nije ni blizu po vojnim potencijalima kao ruska armija. Što se tiče ove tri opcije, imali su ih i Crnogorci koji su izabrali drugu i treću i svaki će reći srećom po Crnu Goru( kada vide šta je sa Bosnom bilo) koja je danas puno više nezavisna i bliže EU nego BiH, a i Hrvati ih više cijene nego Bošnjake na koje su udarili 1993 pa i danas imaju teritorijalne pretenzije ka otcjepljenju iz BiH!
Crna Gora se izvukla ispod srpskog pokrivaca nakon serije poraza, pokusavajuci sa sebe sprati krivicu za pocinjene zlocine. Da je tvoj nesudjeni saveznik Seselj postigao uspjeh, umjesto sto je zavrsio na sudu, Crna Gora bi ostala cvrsto u kandzama velikosrpstva.

A evo i tebe pitam, posto je evidentno da je postojao plan o podjeli BiH izmedju Milosevica i Tudjmana, kako se u to sve uklapa tvoja teza da BiH nije trebala traziti medjunarodno priznanje, posto Milosevic svoje kohorte sigurno ne bi slao u osvajanje Livna, Posusja i drugih gradova sa zanemarljivim brojem srpskog stanovnistva ? .

Odnosno, sta sa Hrvatima koji su cvrsto drzali dijelove BiH pod svojom kontrolom ? Kako bi njih uvjerio u potrebu za ostankom u Srboslaviji ?
Betandwin

#116 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Betandwin »

Pietje_Bel wrote: muslimani i katolici u Bosni su jedan narod. Nemozemo mi biti Bosnjaci a da vi to nebudete. To je presmijesno. Vi ste Bosnjaci bas kao i mi. Ili ako ti je drazi moderniji naziv: Vi ste Bosanci kao i mi. I da ste se u stanju sloziti sa ovom cinjenicom danas bi citava Bosna bila Bosanka i bila bi vec davno i u NATO-u i u evropskoj uniji.
nazalost u krivu si , istina , muslimani i katolici u Bosni su jedan narod , nemozemo mi biti Hrvati a da vi to nebudete . Vi ste Hrvati bas kao i mi . Samo ste druge vjere . Jer su vam je pra,pra djedovi promjenili pod prtiskom okupatora . Kad bi vi bili u stanju sloziti se sa ovom cinjenicom , citava bi Bosna bila Hrvatska i bili bi davno u EU .

ps. jel sad vidis kakve gluposti pišeš?
Betandwin

#117 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Betandwin »

1gorstak wrote:
Blaka wrote:
1gorstak wrote:

Odnosno, sta sa Hrvatima koji su cvrsto drzali dijelove BiH pod svojom kontrolom ? Kako bi njih uvjerio u potrebu za ostankom u Srboslaviji ?
Hrvati nebi ostali u Jugoslaviji , Milosević bi pustio da idu , u zamjenu za dio Hrvatske gdje su vecina bili Srbi , to je bio jedini nacin da nebude rata u nas , Alija bi bio predsjednik takve Juge , Muslimani nebi izginuli ,tako ja to kontam .Činjenica je da je Alija gurnuo Bošnjake u rat iduči u neovisnost, vjerovatno je imao neke garancije ovih bjelosvjetskih protuha da će mu zaštititi narod , jer je morao znati da će Srbi reagirati oruzjem . Znači , sto posto je Alija izigran od medjunarodne zajednice . Nepostoji drugo razumno objasnjenje zasto je krenuo u nezavisnost BiH a da nije se spremio za odbranu .
Pietje_Bel

#118 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Pietje_Bel »

Betandwin wrote:
Pietje_Bel wrote: muslimani i katolici u Bosni su jedan narod. Nemozemo mi biti Bosnjaci a da vi to nebudete. To je presmijesno. Vi ste Bosnjaci bas kao i mi. Ili ako ti je drazi moderniji naziv: Vi ste Bosanci kao i mi. I da ste se u stanju sloziti sa ovom cinjenicom danas bi citava Bosna bila Bosanka i bila bi vec davno i u NATO-u i u evropskoj uniji.
nazalost u krivu si , istina , muslimani i katolici u Bosni su jedan narod , nemozemo mi biti Hrvati a da vi to nebudete . Vi ste Hrvati bas kao i mi . Samo ste druge vjere . Jer su vam je pra,pra djedovi promjenili pod prtiskom okupatora . Kad bi vi bili u stanju sloziti se sa ovom cinjenicom , citava bi Bosna bila Hrvatska i bili bi davno u EU .

Ne. Pogrijesio si. Jer kada smo mi to bili Hrvati osim u Bihacu, Livnu i Duvnu? Bili smo Bosnjaci od 1463. do 1918. godine. Tako smo se nazivali. Bas kao i vi katolici. Prije toga smo bili Bosnjani od 1300.- 1463.; tako su nas nazivali nasi kraljevi i banovi, bas kao i vas. Prije toga smo bili Bosanci od 1055. - 1300 jer tako je nas nazivao Bizantski car kada je nas odvajao od Hrvata i Srba u bukvalno svakoj sluzbenoj povelji koju je on pisao ali i Vatikan i svi ostali. A nasa drzava Bosne postoji od 958. godine kada se prvi put spominje sa Katerom i Desnikom kao njezinim vecim gradovima u DAI-u. A gdje su se spomenuli Hrvati od te 958. -1850. godine kao narod u Bosni?

I sam Fra Ivan Jukic je rekao, a znamo i da je on napisao prvu sluzbenu povijest Bosne:"Katolicki Bosnjaci ne znadu za ime Hrvatsko a kamoli da se osjecaju pripadnicima te nacije." Vi ste dakle istorijski gledano Bosnjaci jos mnogo veci od nas jer mi smo se mjesali sa Turcima i Arapima, Kurdima i Perzima ali vi niste. I mi smo smatrali Bosanske kraljeve, zlatne ljiljane i druge simbole Bosne kao strane ali vi niste, vi ste njegovali tradiciju i sjecanje na bosansko kraljevtvo kako i danas tako i prije 100 godina, kada ste se jos sami sebe sa ponosom nazivali Bosnjacima ili kaotilcima, bas kao i mi.

Ideja o Bosanskim muslimanima kao Hrvatima je se stvorila tek u NDH. A prije toga su samo muslimani Bihaca, Cazina i Livanjskog kraja govorili kako govore "Hrvatskim jezikom". Svi u Bosni (na teritoriju koji je pripadao jezgrenoj Bosanskoj drzavi prije njenine politcke ekspanzije za vrijeme Tvrtka I) su svi do 19. vijeka i muslimani i katolici, govorili kako govore Bosanskim jezikom. Znaci i tvoj pradjed i tvoja pranana; ako su bili katolici su tako govorili.
Betandwin

#119 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Betandwin »

ma to je vaša verzija povijesti , samo vi vjerujete u nju ....mi imamo svoju , i tako ti je to ovdje .... znas da i ja tebi mogu citiriati kojekakvih putopisaca i povjesnicara iz onoga vremena da poduprem moju tezu ...
hadzofield

#120 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by hadzofield »

Betandwin wrote:

Da nasi pradjedovi su promjenili vjeru pod pritiskom rimskog carstva....i protjerali sve heretike bogumile... a one sto nisu otjerali pokstrili su ...pod pritiskom rimskog carstva.. jer je to bio uslov da ovi posalju vojsku da se odbranimo od turaka

a takodje su i tvoji pradjedovi primili krscansvo pod pritiskom okupatora
hadzofield

#121 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:
hadzofield wrote:

BiH je trebala uraditi ono sto je uradila crna gora
Pietje_Bel

#122 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Pietje_Bel »

Betandwin wrote:ma to je vaša verzija povijesti , samo vi vjerujete u nju ....mi imamo svoju , i tako ti je to ovdje .... znas da i ja tebi mogu citiriati kojekakvih putopisaca i povjesnicara iz onoga vremena da poduprem moju tezu ...
Ne nije to nasa verzija povijesti.

Nada Klaicka
Marko Vega
Anto Babic
Novakovic
Lovrenovic

To su sve priznati i postovani Hrvatski povijesnicari i oni to isto pisu sto sam ja ovdje napisao. Znaci Hrvati. Nas Bosnjake-muslimane to nije interesovalo do prije 15 godina. Mi smo imali Tita i on nam je bio i kralj i kraljica i nacija i Bog. A prije toga smo bili Bosnjaci ali prije svega muslimani i nije nas interesirala nacija. Zato smo i nahebali. Ali zato su povijest za nas upravo pisali Hrvatski istoricari, koje sam vec spomenuo i Bosnjacki katolici poput Fra Ivana Jukica, zvanog Slavoljuba Bosnjaka. I oni su ogledalo za nas ali jos i vise za vas, katolike iz Bosne. Jer nije valjda da 6 Hrvatskih profesora doktora, koji imaju svoje ulice u Zagrebu ili Splitu i koje zna citava Hrvatska, koji su priznati i postovani, nije valjda da i oni lazu?
Betandwin

#123 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Betandwin »

hadzofield wrote: a takodje su i tvoji pradjedovi primili krscansvo pod pritiskom okupatora
tako je , tek kad su se moji i tvoji izlegli iz jajeta , nisu bili nikakve nacije ni vjere , poslije im je to sve neko pridodao ... :-D
generator

#124 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

Pietje_Bel wrote:
Betandwin wrote:ma to je vaša verzija povijesti , samo vi vjerujete u nju ....mi imamo svoju , i tako ti je to ovdje .... znas da i ja tebi mogu citiriati kojekakvih putopisaca i povjesnicara iz onoga vremena da poduprem moju tezu ...
Ne nije to nasa verzija povijesti.

Nada Klaicka
Marko Vega
Anto Babic
Novakovic
Lovrenovic

To su sve priznati i postovani Hrvatski povijesnicari i oni to isto pisu sto sam ja ovdje napisao. Znaci Hrvati. Nas Bosnjake-muslimane to nije interesovalo do prije 15 godina. Mi smo imali Tita i on nam je bio i kralj i kraljica i nacija i Bog. A prije toga smo bili Bosnjaci ali prije svega muslimani i nije nas interesirala nacija. Zato smo i nahebali. Ali zato su povijest za nas upravo pisali Hrvatski istoricari, koje sam vec spomenuo i Bosnjacki katolici poput Fra Ivana Jukica, zvanog Slavoljuba Bosnjaka. I oni su ogledalo za nas ali jos i vise za vas, katolike iz Bosne. Jer nije valjda da 6 Hrvatskih profesora doktora, koji imaju svoje ulice u Zagrebu ili Splitu i koje zna citava Hrvatska, koji su priznati i postovani, nije valjda da i oni lazu?
Islamizirani krscani Bosnjaci.Svi drugi zadrzali vjeru predaka.I mislim da Boljkovac izmislja sto je cekao ?
Betandwin

#125 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by Betandwin »

evo malo za Pjeru :

Da je Bosna dio Hrvatske u to doba ,namece nam se i iz povelje hrvatskog kneza Trpimira, izdane god. 852. u Biacima kod Splita splitskom nadbiskupu Petru. Povelja veli, da je splitska nadbiskupija »metropola sve do obala dunavskih i gotovo po citavoj drzave hrvatskoj«. Treba znati, da je tada Slavonija pripadala u politickom pogledu franackoj drzavi, a u crkvenom akvilejskom patrijarhatu. Kako je mogla splitska metropolija, koja se sterala skoro cijelom hrvatskom drzavom, dopirati do Dunava, ako Bosna nije pripadala Splitu odnosno Hrvatskoj?
Post Reply