A Hrvati su se vojno odupreli? I zbog toga su Srbi zauzeli bili 60% Hrvatske za par mjeseci? Nemoj mi reci.MARIJANK wrote:MuaDib wrote:Sjetite se šta je rekao Franjo Tuđman u Širokom Brijegu 1993. godine: "Uzoriti Hrvati Herceg-Bosne daju zadnji udarac srbo-komunističkoj najezdi i islamskom fundamentalizmu, ovdje se brane granice hrvatske države".![]()
Molim vas nemojte i dalje opravdavati lik i nedjelo Franje Tuđmana, koji umjesto da spriječi hrvatsko-bošnjački sukob u jeku velikosrpske agresije, vidio priliku da proširi svoju državu na račun bosanskohercegovačke tragedije.![]()
A to što neki Aliji zmjeraju što je rekao "nije ovo naš rat", bolje nek se zapitaju šta bi bilo da je rekao Muslimanima da se jave u JNA i bore za Jugoslaviju.![]()
Ko zna kakva bi Hrvatska bila.
Vojni Sukob Bošnjaka i Hrvata je tada bio neizbježan isto kao što je danas neizbježan politički sukob. Rat je nastavak politike drugim sredstvima. I obrnuto.
Bošnjake nije zanimala agresija Srbije na Hrvatsku.
I to je u redu. Na kraju krajeva to je druga država.
Ali kada Srbija napadne BiH i osvoji 70% države a da se Bošnjaci nisu ni po glavi počešali u smislu organiziranom vojnom otporu, e pa čekaj malo.
Iz aviona se vidjelo što se tu sprema. A to je da Bošnjake nije zanimalo 100% teritorija BiH nego 44% teritorija.
Pa onih ostalih 56% tko šiša.
Ali su se malo preračunali.
Ja sam Bosnjak i mislim da je Bosnjacima najpametnije da polako preuzmu teritorije u Herceegovini gdje su zivijeli Hrvati. Kada to preuzmemo onda se trwebaju Hrvati jednostavno asimilirati u Bosnjastvo jer oni i jesu bili uvijek Bosnjaci. Posle se dogovoriti sa Srbima o povratku Drine u Bosnjacke ruke a njima dati Bihacku Krajinu i fino se podjeliti ko ljudi.