Razlika između protestantske i katoličke crkve

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
udrch

#101 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by udrch »

A što vi raspravljate nadaleko i naširoko..protestanti, katolici, pravoslavci..
ovo vam dođe svo troje isto..
nisu muslimani, na njihovu žalost..
zonbirile

#102 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

Bosanac sa dna kace wrote:
zonbirile wrote: ------------------------------------------------
ti si opterečen svojim vjerskim opredeljenjem,jer ne možeš diskutovati ni na jednoj temi,bez borbe za islam i njegovu ugroženost,spram mrskog zapada.O mudrače istočnjački pojasni nam šta je poenta nošenje bijele odjeće i to do 1950g,i ko je koga čime nazva u svezi s čim.
ti si opterecen i izkompleksiran ti ne mozes da vodis normalnu diskusiju, ti ljude nazivas ludim, coravim, glupim itd...jer se njihovi stavovi ne poklapaju sa tvojim.
a sto se tice nosanja bijelih haljina od strane vhbija pogledaj po literaturi, prochaprkaj po internetu pa ces vidjet zasto su ih nosali, kako su sijali psenicu i rizu po oazama od itd....
zonbirile wrote: Fanatik rada nije ratnik,a i to je bilo mnogo prije ne kontaš ti to.Moraš znati da je osvajač,osvajač,samo su sudari civilizacija drukčiji,zbog drukčijih međusobnih odnosa osvajaća i osvojenog,ekonomskih odnosa u privredi osvajaća,religije i sl.
ma da, istrebljivanje domorodaca i njihovih kultura se mora opravdat na bilo koji nacin....... :run:
-----------------------------------------------------------
normalno napad je najjače oružje uz malo laži.Gdje ja napisah nešto slično,pogotovu tebi.Pa poznat ti je argument i diskusija pogledaj na internetu,pa šta je svrha postanja.Ne kontam ni sijanje riže i pšenice po oazama,šta to govori,sem ljudske borbe za opstankom,valjda su i drugi sijali.Protumači nam.Pa malo si plitak,ali društvu ranog industrijskog doba,poslije pogotovu nisu oni trebali i to je taj nažalost grubi kontekst,s druge strane imaš polufeudalnog osvajaća kojem je potrebna domicilna radna snaga.Da ne kažem stepen upučenosti u poređenju Kolumbovskih domorodaca i naših seljaka.Nema tu pravdanja,poenta je na tome da je osvajač ,samo osvajač sa svojim interesima i ništa drugo,e sad što ti im slični od govana pravite pizu...
Kupalo

#103 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Kupalo »

udrch wrote:A što vi raspravljate nadaleko i naširoko..protestanti, katolici, pravoslavci..

Hajmo malo teorije skupova, ako dodaš muslimane i jevreje, dobijaš veliki skup monoteizma, ako pročitaš sve objave dođeš do jednakosti, suština vjerovanja je ista, razlike se svode na finese i racionalizaciji neobjašnjivog:)
zonbirile

#104 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

Kupalo wrote:
udrch wrote:A što vi raspravljate nadaleko i naširoko..protestanti, katolici, pravoslavci..
------------------------------------------------------------------------------------------
halo momak,moraš se sklanjati sa sunca i piti što više tekućine.
ružmarin-a

#105 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by ružmarin-a »

Otkada su Protestanti prisutni u BiH?

ono nisu dio naše tradicije, koliko ja znam, upoznala sam neke od njih stekla dojam kakav sam stekla, ali nije svak isti...
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#106 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Nosferatu »

Zato sto u Islamu nema prisile, tj. svi koji su u njega usli, usli su takodje, ne sto su voljeli Islam od kojeg nisu nista znali, vec jer im je bilo dosta Pape i njegovog porezivanja, otimacine, drzavne vjere u kojoj kralj/ban predje na ovu vjeru pa su svi ispod njega - iste vjere i denominacije, plus, po prvi put, imao si nesto od toga, da budes u toj novoj vjeri, sto bi bio ekvivalent danas, Zapadnog drzavljanstva. To su sve dodirne tacke s protestantkom crkvom, koja se odrekla Papinstva, i u kojoj je jako veliki broj ljudi umjesto Muhamed brdu, brdo Muhamedu tj. emigrirao u Ameriku. Oni su ucinili jos par koraka dalje, a to su - preveli bibliju na pucki jezik, i dozvolili da ceremonija bude na puckom jeziku, kao i da zena bude pop, a pop da se zeni, sto su veliki napredci u poredenju s katolicima. Ovisno o kojim protestantima se radi, neki cak nisu konra kontracepcije niti odbijaju i prekrajaju svoje homoseksualne clanove komune.

Tako racionalizirajuci, u BIH se Islamizacija sprovela kao kontinuitet tradicije protestantizma, ako ne u kuci kralja i bana (koji su otrcali kod Pape, da ih Papa spasi, al' samo 1 kraljica s krunom stize), a ono u kucama seljaka i kmetova, koji nikad posve nisu ni presli na katolicizam, jer su jos uvijek spominjali neke Slavenske bogove, kao Peruna, Dijanu i slicno, i jos su neke stecke proizvodili kao nadgrobne spomenike, koji valjda istrajase duze od krstova (ili ih nije ni bilo?) te su pravili skromne crkve, i imali cudna neka ubjedenja, koja su sezala dotle da se prijetilo Krstaskim ratovima, a zna se na koga se je s Krstaskim ratovima napadalo. Kao i ko. I zna se takodje, koje spasio Europsku znanost, u doba inkvizicije i klero-fasizma koje je spaljivalo ljude i zene, ako bi i u cemu kontrirali crkvenu doktrinu, zna se koje i tu upalio svijetlo, i rekao, dosta ovako vise ne moze, i to poglavlje oznacava kraj dominacija katolicke crkve nad bijelom civilizacijom, i pocetak jedne drugo, nove vlasti.

Jedina sjena na slavu protestantizma je evandjelizam u Americi. Ali, to ne moze sputati ljude koji su Methodisti, Lutherani, Kalvinsti, Presbiterijanci, kao ni Baptiste - cije crkve su vecinom peace churches, a komune kao Menonitske, Amishka i slicno, njima se divim samo zato sto tokom 2 svijetskog rata, data im je mogucnost da li da idu u vojsku na silu ili da ucestvuju u eksperimentu. Eksperiment je bio eksperiment izgladnjavanja, obavljen u Minesoti. I oni su pristali da radije gladuju nego da uzmu pusku u ruke. To je najveci i najfudamentalniji eksperiment obavljen na tome sta glad ucini covjeku i koji nikad vise nece biti ponovljen jer u danjasnjim uslovima to nebi bilo humano.

Jos jednu stvar treba napomenuti a to je da od 300.000 Bosanaca koji su dosli u Ameriku kao "izbjeglice i raseljena lica" te neki politicki azilanti ili logorasi, svima je kartu kupila neka od emigracionih organizacija, jedna od najjacih je Lutheranska, i zbog toga, hvala njima, ja im to ne mogu zaboraviti. Za mene protestanti su jedina napredna crkvena doktrina, i ljudi koji cine front napredka i u Europi i u Americi. A od Evandjelista bijelih, Mormona i Hispano-katolika nema mnogo, da ne kazem, nema nista tu vjerski inteligento. Mada, i tu moram izdvojiti Mormone po tome koliko pomazu svoju komunu i jedni druge. Najjaci su na univerzitetima, rano se zene i imaju djecu, bave se misionarstvom, ali zato, imaju komunu na kojoj im moze zavidjeti svaka druga skupina vjerska, nacionalna ili bilo koja druga. A zna se i da su njih prosekutirali, kad su htjeli napraviti svoju drzavu i otjerali ih do Utah, koji je Americka drzava sa najvecim % ljudi koji imaju barem 4 godisnji studij zavrsen, a iznosi 35% i vise. Uporedi to s bible-beltom ili West Virginjom gdje na 5 srednjoskolskih drop outs, imas 1 college graduates, tj. na 5 onih koji ne zavrse srednju, imas 1 koji zavrsi fakultet. A u cemu je razlika? U crkvi. Tu jos da dodam crnce Baptiste. To su jedini crnci, na koje mozes u Americi racunati, da nisu gangsteri i probisvjeti i zajebanti. I, iako su jako saroliki, vole se obuci, pjevati i skakati, ta crkva je ipak iznjedrila ljude kao Martin Luther Kinga, ciji je sin bio u posjeti BIH nedavno. I ta crkva je izborila se za najveci dio svih gradjanskih i ljudskih prava koje su crnci ostvarili do danas. Katolici su umjesto Hitler Jugenda trebali izabrati crnog ili hispanik papu, da bude refleksija koja je najbrojnija grupacija kojom vladaju (zna se i kako su presli na vjerju i poceli bifla Spanski - procitaj Howard Zinn - People History of USa samo uvodno poglavlje). Jos je to o Kolumbu. Sta su radili kon-kistadors, cetnici bi im pozavidjeli.
Kupalo

#107 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Kupalo »

ružmarin-a wrote:Otkada su Protestanti prisutni u BiH?

ono nisu dio naše tradicije, koliko ja znam, upoznala sam neke od njih stekla dojam kakav sam stekla, ali nije svak isti...

Jel' ti ovo ozbiljno pitaš?
zonbirile

#108 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

pa umjetnička akademija na Obali je bila Protestanstka crkva,došli sa A-U.Za osnutak se uzima 1505g Luter okačio proglas na vrata crkve sa mislim 99 teza etc,etc.Ovde bili Turci,vamo tamo,mislim ne prije dolaska A-U.
Zoya

#109 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Zoya »

zonbirile wrote:pa umjetnička akademija na Obali je bila Protestanstka crkva,došli sa A-U.Za osnutak se uzima 1505g Luter okačio proglas na vrata crkve sa mislim 99 teza etc,etc.Ovde bili Turci,vamo tamo,mislim ne prije dolaska A-U.
1517 godine, 95 teza :)
zonbirile

#110 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

Zoya wrote:
zonbirile wrote:pa umjetnička akademija na Obali je bila Protestanstka crkva,došli sa A-U.Za osnutak se uzima 1505g Luter okačio proglas na vrata crkve sa mislim 99 teza etc,etc.Ovde bili Turci,vamo tamo,mislim ne prije dolaska A-U.
1517 godine, 95 teza :)
--------------------------------------
hvala,ja onako iz glave,ne kontam diskutante,ima internet i onda posta raju,kad je ovo,kad je ono.Pa lakše guglati,nego smisleno mircati.
Zoya

#111 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Zoya »

Nije nikakvo googlanje u pitanju bilo.
zonbirile

#112 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

Zoya wrote:Nije nikakvo googlanje u pitanju bilo.
---------------------------------------
svaka čast,govorio sam o drugim vrlim pitalicama,koji ne koriste internet sem za postanje.Hvala na ispravci,ja sam odmah se ogradio i napisao da mislim da je 99 teza.
ružmarin-a

#113 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by ružmarin-a »

Dr. Senad Agić piše:

Dostavljanje poruke o islamu deislamiziranim Bošnjacima i nemuslimanima danas je složeno, ali ne i nerješivo pitanje. S jedne strane, suočeni smo sa velikim problemom nekorektnog informiranja o islamu u nemuslimanskim i antiislamskim medijima, udžbenicima, knjigama i priručnicima, kako u školama i na fakultetima, tako i u knjižnicama i bibliotekama. Usto, protivnici islama i muslimana čine ozbiljne napore da okleveću i svijetu pruže dezinformacije o islamu i njegovim sljedbenicima. S druge strane, postojao je i još postoji informativni vakuum u pogledu dostavljanja korektne informacije o islamu na Zapadu uopće, a u zemljama Balkana posebno.
Radi ilustracije animoziteta prema muslimanima zbog sistematskog širenja dezinformacija, neka posluže rezultati jedne ankete koja je nedavno sprovedena u Americi putem poznatog protestantskog magazina “Christian Century”. Lista pokazuje procente roditelja koji svojoj djeci ne bi dozvolili da zasnuju bračnu zajednicu sa muslimanom/muslimankom:
56 Evangelisti
33 Jevreji
29 Protestanti neevangelisti
29 Katolici
26 Protestanti crnci
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
sistem

#114 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by sistem »

ružmarin-a wrote:Dr. Senad Agić piše:

Dostavljanje poruke o islamu deislamiziranim Bošnjacima i nemuslimanima danas je složeno, ali ne i nerješivo pitanje. S jedne strane, suočeni smo sa velikim problemom nekorektnog informiranja o islamu u nemuslimanskim i antiislamskim medijima, udžbenicima, knjigama i priručnicima, kako u školama i na fakultetima, tako i u knjižnicama i bibliotekama. Usto, protivnici islama i muslimana čine ozbiljne napore da okleveću i svijetu pruže dezinformacije o islamu i njegovim sljedbenicima. S druge strane, postojao je i još postoji informativni vakuum u pogledu dostavljanja korektne informacije o islamu na Zapadu uopće, a u zemljama Balkana posebno.
Radi ilustracije animoziteta prema muslimanima zbog sistematskog širenja dezinformacija, neka posluže rezultati jedne ankete koja je nedavno sprovedena u Americi putem poznatog protestantskog magazina “Christian Century”. Lista pokazuje procente roditelja koji svojoj djeci ne bi dozvolili da zasnuju bračnu zajednicu sa muslimanom/muslimankom:
56 Evangelisti
33 Jevreji
29 Katolici
26 Protestanti crnci
hocemo li praviti statistiku roditelja bosnjaka koji svojoj djeci ne bi dozvolili da zasnuju svoju zajednicu sa:
pravoslavcem
katolikom
jevrejem
nevjernikom
... pa onda konstatovati da je to usljed "animoziteta prema drugim religijama zbog sistematskog širenja dezinformacija"? :oops:
JThomas

#116 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by JThomas »

sistem wrote:
ružmarin-a wrote:Dr. Senad Agić piše:

56 Evangelisti
33 Jevreji
29 Katolici
26 Protestanti crnci
hocemo li praviti statistiku roditelja bosnjaka koji svojoj djeci ne bi dozvolili da zasnuju svoju zajednicu sa:
pravoslavcem
katolikom
jevrejem
nevjernikom
... pa onda konstatovati da je to usljed "animoziteta prema drugim religijama zbog sistematskog širenja dezinformacija"? :oops:
prva ona koja piše.
ružmarin-a

#117 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by ružmarin-a »

@Mr. J Tomas

"prva ona koja piše" se slaže s tobom

ali da se prvo prevedu na Islam, pa onda ženit/udavat :lol:

:thumbup:
JThomas

#118 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by JThomas »

pa šta onda, da izvineš, sereš o netolerantnim i pokvarenim drugima koji se ne bi dali za drugu vjeru, kad ne bi ni ti?
ružmarin-a

#119 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by ružmarin-a »

...anketa sprovedena u Americi putem poznatog protestantskog magazina “Christian Century”.

nisam ja bila dostavljač "produkta varenja i prerade gastrovaskularnog sistema" nego gore pomenuti :roll:
JThomas

#120 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by JThomas »

sve u redu.

ali kakvi god da su oni - ti si ista.
ružmarin-a

#121 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by ružmarin-a »

JThomas wrote:sve u redu.

da li je uredu ili u redu?

ja se trudim samo da se pridržavam nekih principa, kao što su: truditi se slijediti ono sto vjera nalaže, pristojan govor itd. i td.
Kupalo

#122 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Kupalo »

ružmarin-a wrote:
JThomas wrote:sve u redu.

da li je uredu ili u redu?

ja se trudim samo da se pridržavam nekih principa, kao što su: truditi se slijediti ono sto vjera nalaže, pristojan govor itd. i td.
Razmišljala si dva dana da bi samo pronašla pravopisnu grešku ili griješku (ispravno i jedno i drugo :D ) ?
zonbirile

#123 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

nema teme,koja se sa globalnih,planetarnih razmatranje,ne sruči u naše balkansko blato i to zahvaljujući nekolicini forumaša.
ružmarin-a

#124 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by ružmarin-a »

eto nisam ništa drugo mislila :-) +sam dala odgovor
ne, pogrešno je!

balkansko blato :roll:
Borg-Resistence is FUTILE

#125 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

ružmarin-a wrote:Otkada su Protestanti prisutni u BiH?

Rani oblici protestantizma datiraju mnogo prije dolaska Islama sa Otomanskim carstvom na ove prostore.
Npr. Određeni prvobitni oblici vjerovanja - Biblija kao jedini autoritet, odbojnost prema centralizovanoj religiskoj strukturi i tako dalje.

Mada manje, ali je poznato da je jedan od Mađarskih kraljeva poslao svoju vojsku ili dio nje, na zahtjev određenihh klerika iz Vatikana, da uništi taj val koji je uzimao sve više maha.

Morao bih provijeriti za godinu i naziv jedinice kod kolege u Mađarskoj.
Post Reply