Čevljanska bodljavina (korida)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#101 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by KatarinaKosaca »

[quote="Her Flick"]@katarina nisi mo odgovorila

jesi li ikada bila na koridi[/quote

Tvoje je pitanje bilo ulitimativno. Napisao si, preskači moje postove, odgovori mi i to je kraj diskusije. NImalo ravnopravno, nego ultimativno ;-)

(pak ću ti odgovotiti. Bila sam na koridi u Madridu, kao počasno su me odveli da baš vidim tradiciju i kad su počeli mučiti životinju i njoj izlazila krv iz usta imala sam želju da povraćam, izašla sa koride i nekoliko noći nisam spavala. Da li je ova korida blaža ili ne, ne zanima me, cilj je da se životinje potuku i da bude krvi. To mi je sasvim dovoljno, da kažem, nein danke.
gumifufna

#102 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by gumifufna »

Ovdje krvi nema i ako se desi kojim slucajem da je bik ozlijedjen borba se prekida,tako da krv nije zabava.
vratnik

#103 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by vratnik »

Periodicno ponavljanje tema na sax-u...
A vidju ovdje ove plaho urbane raje, sve starosjedioci sa alipasinog i dobrinje (valjda treca generacija), pa him saduka sve smeta kako su se ufatili malo emacipacije.. Valjda se boje da im geni ipak ne reaguju na tradicionalne zvuke pa noge pocnu sameskakutati, a to je, jelte, sramota.
hocunecu

#104 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by hocunecu »

:lol:
KatarinaKosaca

#105 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by KatarinaKosaca »

Har Flik, imam ti puno replicirati, ali kako si tražio da preskačem tvoje postove, ispoštovaću želju ;-)
karanana

#106 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by karanana »

jebote, srbi od jedne guche napravili internacionalni spektakl i dernek prve klase gdje dolaze raja iz cijelog svijeta. mjesto da i mi ovo malo promovisemo kao neku vrstu unikatnog narodnog veselja koje bi se sigurno svidjelo strancima jer ima dobre cuge, hrane, zena, prirode....mi govorimo o ukidanju.
KatarinaKosaca

#107 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by KatarinaKosaca »

karanana wrote:jebote, srbi od jedne guche napravili internacionalni spektakl i dernek prve klase gdje dolaze raja iz cijelog svijeta. mjesto da i mi ovo malo promovisemo kao neku vrstu unikatnog narodnog veselja koje bi se sigurno svidjelo strancima jer ima dobre cuge, hrane, zena, prirode....mi govorimo o ukidanju.
Ja sam napisala da bih ja zabranila, i da imam priliku da glasam glasala bih za zabranu. To ne znači da će se zabraniti.
Bandierra Rossa

#108 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by Bandierra Rossa »

MoHiKaNaC wrote:Al' bi bili rahat da se kako mozemo odreci kompletne nase tradicije... Bili bi kulturni majku mu...
Ama čija je to tradicija KORIDA???

Daj ba više sa tim tradicijama...

(Znate,nama je u tradiciji da s vremena na vrijeme istučemo ženu,
Znate,nama je u tradiciji da s vremena na vrijeme popijemo rakijicu...
Znate,nama je u tradiciji da preletimo do kone dok joj je muž na poslu...
Znate,nama je u tradiciji da slušamo folk i razbijamo čaše golim rukama...
Znate,nama je u tradiciji da se sjekirama pobijemo oko komadića avlije...
Znate,nama je u tradiciji da parkiramo po trotoarima...
Znate nama je u tradiciji da pišamo gdje stignemo...
Znate nama je u tradiciji da mrzimo svakoga ko uspije u životu...
Znate,nama je u tradiciji da tračamo jedni druge...
Znate,nama je u tradiciji pravimo kuće na klizištima...
Znate,nama je u tradiciji da pravimo kuće na pet spratova,iako svi živimo u jednoj sobi zbog štednje energenata...
Znate,nama je u tradiciji da idemo u džamije/crkve samo da bi nas drugi tamo vidjeli...
Znate,nama je u tradiciji da pustimo glasnu muziku u autu da bi skrenuli pažnju na sebe...).

Muka mi je od tradicija...
Leonid Breznjev

#109 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by Leonid Breznjev »

Image

pa sta vam je ljudi, vidite da i kulturan svijet svajcarski ima koridu, a za nas su govorili da cemo u najmanju ruku biti svajcarska.. :D :D
oni doduse nemaju neku maru i derventske lole, al tu je to.. :D
MoHiKaNaC

#110 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by MoHiKaNaC »

Bandierra Rossa wrote:
MoHiKaNaC wrote:Al' bi bili rahat da se kako mozemo odreci kompletne nase tradicije... Bili bi kulturni majku mu...

Znate,nama je u tradiciji da pravimo kuće na pet spratova,iako svi živimo u jednoj sobi zbog štednje energenata...
Znate,nama je u tradiciji da idemo u džamije/crkve samo da bi nas drugi tamo vidjeli...
Znate,nama je u tradiciji da pustimo glasnu muziku u autu da bi skrenuli pažnju na sebe...).

Nama je postala tradicija i da se stidimo svoje tradicije...
KatarinaKosaca

#111 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by KatarinaKosaca »

MoHiKaNaC wrote:Nama je postala tradicija i da se stidimo svoje tradicije...
Naravno da ima stvari u tradiciji koje su loše. Ili ako je tradicija, odmah mora biti dobro. Da ne ponavljam ono sve što je nabrojala crvenena zastava.

Hajdemo, ovako da ne polazimo od nas, jer smo tu svi subjektivni i imamo emocije. Moj je muž Španac. Ne voli koridu i zgražava se nad proljetnim koridama, koridom u Pamploni, i seoskim zabaavama kad po španskim selima vuku malog bika, udaraju i trče pred njih. I sve je to tradicija njegove zemlje. Da li je on radi svg stava manje Španac? Da li je on izdajnik španskog roda?
MoHiKaNaC

#112 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by MoHiKaNaC »

KatarinaKosaca wrote:
MoHiKaNaC wrote:Nama je postala tradicija i da se stidimo svoje tradicije...
Naravno da ima stvari u tradiciji koje su loše. Ili ako je tradicija, odmah mora biti dobro. Da ne ponavljam ono sve što je nabrojala crvenena zastava.

Hajdemo, ovako da ne polazimo od nas, jer smo tu svi subjektivni i imamo emocije. Moj je muž Španac. Ne voli koridu i zgražava se nad proljetnim koridama, koridom u Pamploni, i seoskim zabaavama kad po španskim selima vuku malog bika, udaraju i trče pred njih. I sve je to tradicija njegove zemlje. Da li je on radi svg stava manje Španac? Da li je on izdajnik španskog roda?
Ma nije problem u tome da li neko voli koridu ili ne. Problem je u tome sto ljudi zbog raznoraznih kompleksa (a postali smo teski kompleksasi) olako stavljaju epitet ''primizivizam'' i na stvari koje samo po sebi nisu primitivne. I jos jednom cu ponoviti da korida ne znaci primitivizam, primitivni mogu biti samo pojedinci koji dodju na tu koridu...
gumifufna

#113 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by gumifufna »

A da li tvoj muz te ljude naziva idiotima,seljacima,papcima,krkanima,i kako su se na ovoj temi nazvali ljudi koje vole koride.Ja idem na koride i slusam izvornu muziku i pogledaj koje sam sve "komplimente" dobio zbog svog nacina zabave. :shock:
fixer

#114 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by fixer »

KatarinaKosaca wrote:Najcrnje je uživanje u fizičkom mučenju slabijeg. Opet ponavljam, jer znam da ćeš aludirati na vlast, glupi narod itd, ali ovdje se radi o ruralnom mentalitetu i opet ti dajem primjer Španije i JUžnoameričkih zemalja. Znači, nemem pravo i neću da nekome postavljam svoje kriterijume zabave. Ali imam pravo i hoću da štitim one koji to sami nisu u stanju, a to su životinje.
slazem se sa tobom da su tu zivotinje jedine zrtve. nemam ja razloga zaliti nijednog pojedinca koji se svjesno izlaze zadovoljavanju jeftinih ljudskih poriva. ali se imam pravo cuditi na sveukupnu sliku.
shalaedin

#115 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

fixer wrote: ono sto je strasno za ovu zemlju je broj ljudi koji uziva u tome. i ja ne smatram da je ovo manifestacija ruralnog posjetitelja, ovo je manifestacija ruralnog mentaliteta, koji kao neka zarazna bolest kupi i uzima one dijelove koje su nekad predstavljali urbanu sredinu. a cak me i taj podatak ne zabrinjava, mene zabrinjava sto se ljudi zadovoljavaju jeftinom ponudom, i korida je upravo to - lakoprobavljiva kvazi kulturna manifestacija, i njoj uopce nije konkurencija opera ili nesto slicno. njoj je konkurencija neki festival sevdalinke ili nesto slicno. ali sevdalinka nije zanimljiva jer nema krvi, minjaka, mesa i jeftinih nota.
Sta je strasno u broju ljudi koji uziva u koridi? Uzivaju u tome provincijalci. Nijedna ne okupi vise od 10-tak hiljada ljudi, rijetko se taj broj posjetilaca udvostruci.
Ne treba me to da brine, niti ikoga u Bosni jer je to neznatan broj pojedinaca.
Nasa urbana sredina je odavno postala sranje i nemamo pravo da se zalimo na bilo koga. Kad u Sarajevu, na koncertima Tine, Nine, Jane, Cane stotinjak ljudi i vise dodje onda nemamo pravo puno da kudimo druge. Klubovi, radija i tv su nam puni cingili pingili muzike prema tom i necudi me sto mnogi sve to slusaju.
Doduse i prije rata se dosta toga slusalo, sto valja i sto nevalja.

Korida i sevdalinke nemogu ici u isti ravan iako i jedno i drugo imaju svoju tradiciju. Sevdalinka ima svoju historijsku i opću vrijednost i svjedoci su mnogih vremena, smatraju se usmenom knjizevnoscu, poezijom, muzikom koja pecati mnoge ljubavne price pojedinaca prije nas. Prezivjela je i ocuvala se zahvaljajuci mnogim pojedincima koji su je njegovali sto kroz folklor sto kroz njegovanje Bosanske knjizevnosti i Bosanske izvorne muzike. Sevdalinke su pjesme mnogih Bosanskih carsija i svojevrsni su spomenici nase Bosanske kulture. Koride nikada nece biti ono sto je sevdalinka. Mislim da je lose festivale sevdalinke nazvati kao neku kvazi manifestaciju i odbacivati je. To nije mjesto koje ona zasluzuje.
KatarinaKosaca

#116 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by KatarinaKosaca »

gumifufna wrote:A da li tvoj muz te ljude naziva idiotima,seljacima,papcima,krkanima,i kako su se na ovoj temi nazvali ljudi koje vole koride.Ja idem na koride i slusam izvornu muziku i pogledaj koje sam sve "komplimente" dobio zbog svog nacina zabave. :shock:
Da, otprilike kaže da se radi o lošoj i primitivnoj tradiciji njegovog naroda. Ja jesam podijelila komplimente, ali ne radi načina zabave, čak sam i naglasila da se nemem pravo ni petljati niti komentirati, ali radi mučenja životinja jesam. I može meni neko ovdje roman napisati kako je to maženje životinja, niti jedna korida se ne smatra uspješnom niti dobrom, ako se ne potuku. To joj je u definiciji.
Last edited by KatarinaKosaca on 06/05/2009 15:22, edited 1 time in total.
madner

#117 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by madner »

Ono se prije korida odrzavala na Stupu i na Kosevu?
shalaedin

#118 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

Bandierra Rossa wrote:

Mislim da je glupo sto navodis neke uobicajene mane rijetkih Bosanaca pod tradiciju...
tipa ovo samaranje djece, folk, tuce oko avlije, parkiranje na trotoaru i td.

Sta korida ima sa tucom zene i parkiranjem na trotoaru kako jedno i drugo mozes nazvati tradicijom. :)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#119 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by pici »

Image

haj .BA nebudite na kraj srca ima i dobrijeh stvari na koridama :thumbup: ......a bude i domaČe rakije a mesa ko drva :thumbup: :bih:
MoHiKaNaC

#120 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by MoHiKaNaC »

shalaedin wrote:
fixer wrote: ono sto je strasno za ovu zemlju je broj ljudi koji uziva u tome. i ja ne smatram da je ovo manifestacija ruralnog posjetitelja, ovo je manifestacija ruralnog mentaliteta, koji kao neka zarazna bolest kupi i uzima one dijelove koje su nekad predstavljali urbanu sredinu. a cak me i taj podatak ne zabrinjava, mene zabrinjava sto se ljudi zadovoljavaju jeftinom ponudom, i korida je upravo to - lakoprobavljiva kvazi kulturna manifestacija, i njoj uopce nije konkurencija opera ili nesto slicno. njoj je konkurencija neki festival sevdalinke ili nesto slicno. ali sevdalinka nije zanimljiva jer nema krvi, minjaka, mesa i jeftinih nota.
Sta je strasno u broju ljudi koji uziva u koridi? Uzivaju u tome provincijalci. Nijedna ne okupi vise od 10-tak hiljada ljudi, rijetko se taj broj posjetilaca udvostruci.
Ne treba me to da brine, niti ikoga u Bosni jer je to neznatan broj pojedinaca.
Nasa urbana sredina je odavno postala sranje i nemamo pravo da se zalimo na bilo koga. Kad u Sarajevu, na koncertima Tine, Nine, Jane, Cane stotinjak ljudi i vise dodje onda nemamo pravo puno da kudimo druge. Klubovi, radija i tv su nam puni cingili pingili muzike prema tom i necudi me sto mnogi sve to slusaju.
Doduse i prije rata se dosta toga slusalo, sto valja i sto nevalja.

Korida i sevdalinke nemogu ici u isti ravan iako i jedno i drugo imaju svoju tradiciju. Sevdalinka ima svoju historijsku i opću vrijednost i svjedoci su mnogih vremena, smatraju se usmenom knjizevnoscu, poezijom, muzikom koja pecati mnoge ljubavne price pojedinaca prije nas. Prezivjela je i ocuvala se zahvaljajuci mnogim pojedincima koji su je njegovali sto kroz folklor sto kroz njegovanje Bosanske knjizevnosti i Bosanske izvorne muzike. Sevdalinke su pjesme mnogih Bosanskih carsija i svojevrsni su spomenici nase Bosanske kulture. Koride nikada nece biti ono sto je sevdalinka. Mislim da je lose festivale sevdalinke nazvati kao neku kvazi manifestaciju i odbacivati je. To nije mjesto koje ona zasluzuje.
Dobar dio mladih ljudi u nasoj zemlji i folkor smatra ''seljaklukom''... Nazalost...
shalaedin

#121 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

pici wrote:Image

haj .BA nebudite na kraj srca ima i dobrijeh stvari na koridama :thumbup: ......a bude i domaČe rakije a mesa ko drva :thumbup: :bih:
Izvuko si sliku pravu sa koride :D

Eto mamca mnogima da podju na nju... :D
madner

#122 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by madner »

pici wrote:Image

Kako se dolazi do iste?

Treba to vidjeti. :D
Bandierra Rossa

#123 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by Bandierra Rossa »

shalaedin wrote:
Bandierra Rossa wrote:

Mislim da je glupo sto navodis neke uobicajene mane rijetkih Bosanaca pod tradiciju...
tipa ovo samaranje djece, folk, tuce oko avlije, parkiranje na trotoaru i td.

Sta korida ima sa tucom zene i parkiranjem na trotoaru kako jedno i drugo mozes nazvati tradicijom. :)
Ne mogu da vjerujem da ti ovo smatraš "uobičajenim manama rijetkih Bosanaca".

Nažalost,ako je išta opšteprisutno u Bosni,to su onda ovi maniri koje sam nabrojao (ima toga još kamara,ali nema veze).

Ja više preferiram tradiciju u nekom drugom smislu.

Npr:Priletiti kad je neko u nevolji,
Pozvati prijatelje na ručak,
Pomoći nekome ko pravi kuću (to se nekad zvalo "moba"),
Održavati rodbinske veze,
Ustati starijoj osobi u tramvaju...
gurman

#124 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by gurman »

Možemo mi razglabati koliko hoćemo, ako se zbog novog zakona ne zabrani korida drugi je niko neće ukinuti. Kada je u pitanju Čevljansaka korida tu je u opticaju ogroman novac. Prošle godine je zbog kiše, kako kažu, bila slabije posjećena pa je bilo "samo" oko 60 000 posjetilaca. Računica je veoma jednostavna:
60 000 posjetilaca x 3KM= 180 000KM
oko 20 000 automobila x 3KM= 60 000KM
za svaki stolić na kome se nešto prodaje plati se najmanje 50KM, a za šatore u zavisnosti od veličine od 1000KM i više.
Što znači da je u pitanju zarada od skoro pola miliona maraka.
madner

#125 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by madner »

Sad ispade tradicija ustati starijoj osobi u troli :D
Ako uzmemo u obzir da val naseljenika poslje drugog svjetskog rata prvi put vidio trolu tada, cisto sumnjam da to mozemo pikati kao tradiciju.
Post Reply