Svinjska gripa

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
neprilagodjena

#101 Re: Svinjska gripa

Post by neprilagodjena »

Maloprije na vjestima kazu da se pojavila i u Njemackoj :roll: :roll:
staza

#102 Re: Svinjska gripa

Post by staza »

ljubav_aha wrote:
staza wrote:Pikanterija: Al Jazeera upravo je pustila prilog uglednoga talibanskoga imama koji je upotpunio svoju fetvu iz 2006. i poručuje SAD-u da ih nikakve svinje neće spasiti: Svinje su u islamu poštovane, Amerikanci nisu.
bolesna izjava :lol:
:thumbup:
Xin Jinbao, 16-godišnjak iz kineske pokrajine Sečuan, u svojoj privatnoj laboratoriji, koju su mu za 15. rođendan poklonili roditelji multimilijarderi, igrajući se obogatio je virus svinjske gripe tj. kuge, pa virus sada uz ljudsku, ptičiju, svinjsku, ima i komponentu kravljega ludila.
Po žurnome postupku, iako im je ovaj kineski vunderkind jedini mogao odati antivirus, vlasti u Pekingu dale su strijeljati, jutros u 4 sahata maloga genijalca, a za primjer i njegove roditelje, jer se isti nisu potrudili dobro starati o njemu.
Virus se i dalje širi, no WTO ne namjerava obustaviti svoje poslove: ovaj put profitira turistička privreda Islanda, koji se nakon recesije ubrzano oporavlja, jer neobjašnjivo, ali svi oboljeli koji su slučajno boravili u karantenskoj isporuci neko vrijeme na Islandu: iznenadno su ozdravili.
:thumbup:
Risto Kuglarić

#103 Re: Svinjska gripa

Post by Risto Kuglarić »

ništa, ako kod nas dođe do pizdarije, ja se selim u BBI centar
sa2101

#104 Re: Svinjska gripa

Post by sa2101 »

umrla beba stara 23 mjeseca u texasu, prva zrtva svinjske gripe izvan meksika :sad:
slatkusina

#105 Re: Svinjska gripa

Post by slatkusina »

oooo..znaci krenulo je van Mexika :run: :run: :run: :run: :run: :run:
sa2101

#106 Re: Svinjska gripa

Post by sa2101 »

kazu trebace im namanje 4 mjesece da naprave vakcinu, i jos nekoliko mjeseci prije nego sto se krene u masovnu proizvodnju. virus izgleda pogadja ljude u najboljim godinama, vecina zrtava je bila u starosnoj dobi od 20 do 60 godina. neko rece da treba ojacati imuni sistem, ali izgleda da je potpuno suprotno. ovaj virus je po svemu sudeci pogubniji za ljude sa jacim imunim sistemom, jer dovodi do pretjerane reakcije imunog sistema koja se valjda zove citokinska oluja. nisam neki strucnjak, samo govorim ono sto sam procitala, ako ima neko ko se bolje razumije u ove stvari i ko je voljan da objasni, bujrum :D

(koliko sam puta ponovila rijec imuni i sistem?? :D )
opet ja

#107 Re: Svinjska gripa

Post by opet ja »

slatkusina wrote:oooo..znaci krenulo je van Mexika :run: :run: :run: :run: :run: :run:
da krenulo van Meksika..eno ga u Njemackoj :run:
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#108 Re: Svinjska gripa

Post by anjusha »

sa2101 wrote:kazu trebace im namanje 4 mjesece da naprave vakcinu, i jos nekoliko mjeseci prije nego sto se krene u masovnu proizvodnju. virus izgleda pogadja ljude u najboljim godinama, vecina zrtava je bila u starosnoj dobi od 20 do 60 godina. neko rece da treba ojacati imuni sistem, ali izgleda da je potpuno suprotno. ovaj virus je po svemu sudeci pogubniji za ljude sa jacim imunim sistemom, jer dovodi do pretjerane reakcije imunog sistema koja se valjda zove citokinska oluja. nisam neki strucnjak, samo govorim ono sto sam procitala, ako ima neko ko se bolje razumije u ove stvari i ko je voljan da objasni, bujrum :D

(koliko sam puta ponovila rijec imuni i sistem?? :D )
cuj? gdje nadje ovu informaciju?
sa2101

#109 Re: Svinjska gripa

Post by sa2101 »

ma na vise mjesta ali na ovom linku ima fino objasnjenje kako imuni sistem reaguje na virus http://www.timesonline.co.uk/tol/life_a ... 182047.ece, nadam se da engleski nece biti problem
almin-78

#110 Re: Svinjska gripa

Post by almin-78 »

u Egiptu namjeravaju,iz psiholoskih razloga(narod previse zabrinuti') odvesti svinje na "masovno klanje"...vlast ce platiti seljanima da im daju svoje krmke kako bi ih klali,smatraju da u Egiptu ima oko 400.000 svinja i cilj im je sve poklati :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#111 Re: Svinjska gripa

Post by corolla02 »

http://news.yahoo.com/s/ap/20090429/ap_ ... _swine_flu
Eh evo ga, prvi smrtni slucaj u SADu!
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#112 Re: Svinjska gripa

Post by anjusha »

sa2101 wrote:ma na vise mjesta ali na ovom linku ima fino objasnjenje kako imuni sistem reaguje na virus http://www.timesonline.co.uk/tol/life_a ... 182047.ece, nadam se da engleski nece biti problem
Not at all :D Thank you very much!
luciferino

#113 Re: Svinjska gripa

Post by luciferino »

A navodno su otkrili i osobu koja je prva obolila:
http://www.cnn.com/2009/HEALTH/04/28/sw ... index.html

Takodjer:
Texas flu fatality was from Mexico, officials say
http://www.cnn.com/2009/HEALTH/04/29/sw ... pstoryview

Mozda cijela frka ima neke veze sa Mexican drug wars? Situacija se ovih dana opasno zakuhala, a onda odjednom dodje virus i drogu niko vishe ne spominje. A treba potrositi zalihe Tamiflua dok mu rok ne istekne. :oops:
zalizani

#114 Re: Svinjska gripa

Post by zalizani »

swirl

#115 Re: Svinjska gripa

Post by swirl »

ZAGREB - U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj bolesti za koju se sumnja da je riječ o svinjskoj gripi.

Kako je na konferenciji za novinare izvijestio ministar Darko Milinović, 22-godišnja djevojka iz Osijeka koja je do jučer bila u Sjedinjenim Državama ima simptome gripe. Djevojka ima glavobolju, malaksalost i temperaturu od 38,3 stupnjeva. Zadržana je u izolaciji u osječkoj bolnici.

Ima li 22-godišnja Osječanka gripu, znat će se tek sutra poslijepodne kada će biti gotovi rezultati testiranja.

Izvor: Jutarnji list
staza

#116 Re: Svinjska gripa

Post by staza »

sa2101 wrote:umrla beba stara 23 mjeseca u texasu, prva zrtva svinjske gripe izvan meksika :sad:
To je beba Meksikanka :D i to se ne računa.
Darku Milinoviću Bananku bolje je da postane ratar: a ta se djevojka malo zanijela, dobila sunčanicu, zbog današnjega lijepoga vremena.
opet ja

#117 Re: Svinjska gripa

Post by opet ja »

Sad' se ja sjetih....bio jedan lik :shock: ...http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 23&t=61728

pametan :shock: :run:
diplkrim

#118 Re: Svinjska gripa

Post by diplkrim »

Pročitajte ovo...

Slala sam mail Ledu, jer oni u svojim proizvodima (pa i sladoledu) koriste želatinu, pa me interesovalo kojeg porijekla;
Evo im odgovora,...

Poštovana,

Ledo u svim svojim proizvodima, sukladno zakonima i pravilnicima koji se tiču prehrambene industrije, te odnose na mlijeko i mliječne proizvode gdje spada i sladoled, te smrznutu hranu (smrznuto tijesto, voće i povrće, ribu, meso, gotova jela) koristi pravilnicima propisane sirovine i dodatke (aditive).

Sukladno tome, u našim proizvodima koristimo želatinu životinjskog porijekla (svinjsku i goveđu).

S pooštovanjem,

Kristina Bocak Gojun
pustopoljina

#119 Re: Svinjska gripa

Post by pustopoljina »

skoro cijela eu u proizvodima koristi svinjsku zelatinu...prije su mijesali,ali nakon kravljeg ludila-gotovo iskljucivo je svinjska zelatina u upotrebi. zelatina za kapsule( lijekovi), je od pojave kravljeg ludila-propisom odredjeno da mora biti svinjska.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 22:30, edited 3 times in total.
pustopoljina

#121 Re: Svinjska gripa

Post by pustopoljina »

jOFLA wrote:
pustopoljina wrote:skoro cijela eu u proizvodima koristi svinjsku zelatinu...prije su mijesali,ali nakon kravljeg ludila-gotovo iskljucivo je svinjska zelatina u upotrebi. zelatina za kapsule( lijekovi), je od pojave kravljeg ludila-propisom odredjeno da mora biti svinjska.
To nema veze, ne prenosi se taj virus hranom.
i nema veze (s prenosenjem virusa)-odnosi se na pitanje porijeka zelatine u hrani.
swirl

#122 Re: Svinjska gripa

Post by swirl »

jOFLA wrote:
pustopoljina wrote:skoro cijela eu u proizvodima koristi svinjsku zelatinu...prije su mijesali,ali nakon kravljeg ludila-gotovo iskljucivo je svinjska zelatina u upotrebi. zelatina za kapsule( lijekovi), je od pojave kravljeg ludila-propisom odredjeno da mora biti svinjska.
To nema veze, ne prenosi se taj virus hranom.
• Što je svinjska gripa?

- Riječ je o zaraznoj bolesti dišnih puteva koja pogađa svinje, ali je rijetko fatalna. Izaziva je virus gripe tipa A.

• Mogu li ljudi oboljeti od svinjske gripe?

- Povremeno i sporadično virus svinjske gripe prijeđe na ljude koji su s njima u kontaktu. Primjerice, 1976. godine svinjska je gripa usmrtila jednu osobu u New Jerseyu.

• Zašto je novi oblik svinjske gripe tako opasan?

- Bolest prouzročuje nova verzija virusa H1N1 (virusa tipa A) koji dosad nikad nije zabilježen. Virus je neobičan hibrid između virusa svinjske, ptičje i ljudske gripe. Nadalje, novi oblik se širi međuljudskim kontaktom.

• Smije li se jesti svinjetina?

- Smije, samo ja važno da je dobro skuhana. Temperatura od 70 Celzijevih stupnjeva sasvim sigurno će ubiti virus.

• Što je s cjepivom i lijekovima?

- Stručnjaci preporučuju Tamiflu i Relenzu, dva antivirusna lijeka koji se obično koriste kod gripe. Nije poznato mogu li postojeća cjepiva protiv gripe biti učinkovita.

• Može li izbiti pandemija gripe?

- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na tu mogućnost.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 22:30, edited 2 times in total.
pustopoljina

#124 Re: Svinjska gripa

Post by pustopoljina »

dobro-je li ti vidis post iznad mog posta? nisam je ja spomenula-nego osoba prije mene-ja sam joj samo rekla da ledo nije jedina firma.
Šeha

#125 Re: Svinjska gripa

Post by Šeha »

Odlicno!!! :thumbup:

Image
Post Reply