Gras nabavlja krntije iz Srbije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ins

#101 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by ins »

GRAS bi mogao ici na ovo:

Spomenuti MAN Lion's City LE

Image

Ili novi Temsa Avenue (Turski proizvod)

Image

A umjesto onih postojecih minibuseva Otoyol i slabije popunjenih autobuskih linija uvesti od istog proizvodjaca Otokar Vectio LE

Image

Image
paral0c0

#102 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by paral0c0 »

:thumbup: ^^

Taj drugi je dobar
AlexBelgrade

#103 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

slavkoimamodilera wrote:Ovaj Neobus cista kopija starog MANa, samo drugaciji farovi :?

Ne to je šasija Volvo-a, model iz 2006.

Volvo B9L
Image
I Neobus
Image

Naravno može i ovako
Image
Sve stvar dogovra :)

Što se Temse tiče, nisam baš siguran za kvalitet, završna obrada je vrhunska, ali ostalo :s Imam prilike voziti se prigradskim temsama, evo godinu dana, a žale se da se kvare često.

Što se tiče gore pomenutog MAN-a, pa to nije za Sarajevo, pogledajte vrata, možda za prigradski saobraćaj, za grad NE!
MILCHO & JV

#104 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by MILCHO & JV »

ins wrote:GRAS bi mogao ici na ovo:

Spomenuti MAN Lion's City LE

Image

Ili novi Temsa Avenue (Turski proizvod)

Image

A umjesto onih postojecih minibuseva Otoyol i slabije popunjenih autobuskih linija uvesti od istog proizvodjaca Otokar Vectio LE

Image

Image
evo par linkova, da vidimo kakav je gradski prevoz u jednom gradu zemlje iz koje gore navedeni busevi dolaze
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=644947
novije:
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.ph ... &start=190
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.ph ... 1&start=70
na zadnjem linku ima i video u kojem se vidi kako je moderniziran "zagonetni" autobus
(umjesto drvenih sjedišta ubačena su ona kakve znamo iz modernih autobusa kao i unutrašnja rasvjeta)
pored ovih Ikarbusa u izmiru voze još i
Sanosi iz 1993 i 1994
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.ph ... 20&start=0
inače Sanosi su prije rata imali FAP karoseriju i FAMOS motore
Nešto MAN-ova
Ali su najbrojniji Mađarski Ikarusi (kod nas takvi stigli '96 kao donacija berlina),
i Mercedesi Conecto.
AlexBelgrade

#105 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

Da radi se o Ikarusu IK-160/161, dosta vozila tog tipa i danas voze po okolnim zemljama. Izgleda da je bio pun pogodak ikarusa u to vreme čim do danas odoleva vremenu :D I posle kažete da je Ikarbus krntija :lol:

Poljska Poznan
IK-160P (Ikarus Zemun)
Image

Legenda poljskih ulica

Image

Ovu su čak stariji nego li oni u Turskoj i imaju okrugle farove. Nekada su takvi busevi činili vozni park u Beogradu, danas ima svega par komada

Evo zanimljiv snimk sa youtube o istoriji Ikar(b)usa
ins

#106 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by ins »

AlexBelgrade wrote:

Volvo B9L
Image
I Neobus
Image
Izvini, a jel ti zaista vjerujes da su ova dva autobusa na slici jednaki konstrukcijski?! :shock: :shock: :shock:
Pa Volvo je low-floor, Neoplan na slikama je semi-low-floor, Neoplan ima dvostruku sofersajbu, sto znaci da ima potpuno zastarjelu sasiju (na nivou Ikarbusa), ima bocna stakla sa kederima dok Volvo ima ljepljena. Obrati paznju i na vozacku poziciju (polozaj volana). Mogu tek da zamislim razlike u elektricnim i hidraulickim instalacijama?! :run: :run: :run:

Sto se tice MAN Lion's City LE, broj vrata, njihov polozaj, broj sjedista i raspored i sve ostalo je stvar specifikacije od narucioca :wink:
bach

#107 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by bach »

Image

Ja imam traumu od ovih Ikarbusa, odmah me podsjete na barikade 1992.

Čini mi se da pojedini još voze po East Sarajewu
NEOPLAN

#108 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by NEOPLAN »

ins wrote:
AlexBelgrade wrote:

Volvo B9L
Image
I Neobus
Image
Izvini, a jel ti zaista vjerujes da su ova dva autobusa na slici jednaki konstrukcijski?! :shock: :shock: :shock:
Pa Volvo je low-floor, Neoplan na slikama je semi-low-floor, Neoplan ima dvostruku sofersajbu, sto znaci da ima potpuno zastarjelu sasiju (na nivou Ikarbusa), ima bocna stakla sa kederima dok Volvo ima ljepljena. Obrati paznju i na vozacku poziciju (polozaj volana). Mogu tek da zamislim razlike u elektricnim i hidraulickim instalacijama?! :run: :run: :run:

Sto se tice MAN Lion's City LE, broj vrata, njihov polozaj, broj sjedista i raspored i sve ostalo je stvar specifikacije od narucioca :wink:
Ovo nije NEOPLAN, ovo je NEOBUS, razlika je velika...NEOPLAN je Njemacki, NEOBUS je Srpski :mrgreen:

A konstrukcijski su isti ovi autobusi 100%, a to znaci ista sasija, isti prenos, isti motor, iste kocnice, a koja je karoserija nakacena na sasiju, to je druga stvar.
ins

#109 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by ins »

Neoplan je lapsus :oops: :oops: :oops:

Dakle, Neobus je ispravno.
AlexBelgrade

#110 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

ins wrote:Izvini, a jel ti zaista vjerujes da su ova dva autobusa na slici jednaki konstrukcijski?! :shock: :shock: :shock:
Da, tako bar proizvodjač tvrdi....
ins wrote:Pa Volvo je low-floor, Neoplan na slikama je semi-low-floor,
Ne, mislim da su ovi plavi isto low-floor
ins wrote:Neoplan ima dvostruku sofersajbu, sto znaci da ima potpuno zastarjelu sasiju (na nivou Ikarbusa), ima bocna stakla sa kederima dok Volvo ima ljepljena. Obrati paznju i na vozacku poziciju (polozaj volana). Mogu tek da zamislim razlike u elektricnim i hidraulickim instalacijama?! :run: :run: :run:
Pa ikarbus još od 1994. godine na svoje modele ugradjuje jednodelne šoferke, dvodelna se ugradjuje na zahtev jer je praktičnija i jeftinije je ako je treba zameniti
Image
Image

Što se zastarelosti šasije tiče to možda za ovaj IK-206 koji ide u Sarajevo, jer je skoro pa isti (šasija) kao ovaj gore iz 1994. A Sarajevu ko je kriv što hoće najjeftiniji model iz ikarbusa! Pa kad nisu mogli kupiti normalan low-floor bus od Ikarbusa, verovatno zbog nedostatka para, kao što je IK-218A ili IK-218N, koji je dosta jeftiniji od MB-a ili MAN-a, a spada u višu klasu i možda se može porediti sa ovima gore, čemu onda govoriti o MAN i MB-u :?

IK-112A i IK-218A
Image
MILCHO & JV

#111 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by MILCHO & JV »

još od modela IK-110 / 111 / 115 / 160 / 161 Ikarbus (tada Ikarus) ugrađuje i jednodjelne i dvodjelne šoferke a isto je važilo i za zadnje staklo. Kod nas su IK-111 i IK-161 imali jednodjelnu a IK-110/115 Dvodjelnu
Nebih rekao da je Avancity bolj od MB-a i od Njemačkog MAN-a, ali mislim da je bolji od ranije pomenutog Irisbus-Iveca (Karosa) i da je u klasi sa Solarisom
Kupovina IK-206 ima dosta prednosti
Cijena vozila i jeftino održavanje
MAN motor, jer većina GRAS-ovih autobusa ima MAN motore
Dosadašnje iskustvo sa IK-201
Višedecenijsko iskustvo sa Ikar(b)usima (još od IK-4, i licencnih Ikarus-MAN-ova IK-5 i IK-6)
a mana IK-201 je Lakiranje (Lak je jako brzo izgubio prvobitni sjaj) isto tako pregradni "zid" (neznam kako se tačno zove) između vozača i putnika dosta trese.
E sad da ispričam jednu od mojih prvih vožnji ovim MAN Lion's classicom u maju 2008.
Stane bus na stanici, otvori sva vrata, zatvori kad ono srednja se ne mogu zatvoriti. nekako je vozač gore na onom šalteru iznad vrata uspio zatvoriti, na idućoj stanici ponovo otvori, opet ista priča, raja već podrugljivo komentariše "e jesu nam dobri novi autobusi" do Dobrinje više nije otvarao srednja.
AlexBelgrade

#112 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

Ikarbus bar GSP-u daje 5 godina garancije na autobuse, dakle štagod da se pokvara ikarbus snosi troškove :thumbup: Kako je sa Gras-om ugovoreno ne znam.
MILCHO & JV wrote: E sad da ispričam jednu od mojih prvih vožnji ovim MAN Lion's classicom u maju 2008.
Stane bus na stanici, otvori sva vrata, zatvori kad ono srednja se ne mogu zatvoriti. nekako je vozač gore na onom šalteru iznad vrata uspio zatvoriti, na idućoj stanici ponovo otvori, opet ista priča, raja već podrugljivo komentariše "e jesu nam dobri novi autobusi" do Dobrinje više nije otvarao srednja.
Ista stvar i sa Mercedes Benz Conectom koji je bio na testu u Beogradu.

Citati sa forumi autobusi.net
miki222 wrote:
WeljaBG wrote:osetljiva vrata?

a kako to da se sama otvaraju vozio sam se dok je bio na probi u veoliji
da osetliva, dakle kad bus stoji na semaforu ili bilo gde drugde osim na stanici
dovoljno je da samo neko malo jače (može i baba) cimne vrata i sama
će da se otvore, tako isto kad krene sa stanice da zatvara vrata, opet
ako neko cimne ona će da se otvore, i tako u krug

a nekad znaju i sama da se otvore kad je bus prepun :!:
Ti busevi mogu da funkcionišu u normalnim uslovima eksploatacije, ali ovo u Sarajevu ili Beogradu su ekstremni uslovi, veliki proboj putnika, rade sve tri smene bez pauze i tako dalje...

Inače IK-206 je čak i duži od IK-201/2/3 ! Takođe mislim da spada u semi-low floor bus! Nadam se da će biti nekih konkretnih iskustava, da ne pričamo ovde u prazno :thumbup:
axyz

#113 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by axyz »

Alex s obzirom da si ti vjerovatno bolje upućen u cijene Ikarbusa interesuje me koliko kosta IK 112 A i 112N kao i 218A i 218N?
Što se tiče IK 201 i IK 206. Imao sam nedavno priliku razgledati IK 206 koje je nabavio Gras i mogu da kažem da je završna obrada katastrofa. Kad kažem završna obrada mislim na kvalitet boje kvalitet farbanja te unutrašnja rješenja dakle enterijeer koji je jako loš . čak i oni najveći laici mogu primjetiti da je urađen od tako jeftinog materijala te da se ne razlikuje ni u čemu od enterijera predratnih ikarusa. Ja se iskreno nadam da je ovo jedina mahana novonabavljenih ikarusa.
MILCHO & JV

#114 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by MILCHO & JV »

axyz wrote:Alex s obzirom da si ti vjerovatno bolje upućen u cijene Ikarbusa interesuje me koliko kosta IK 112 A i 112N kao i 218A i 218N?
Što se tiče IK 201 i IK 206. Imao sam nedavno priliku razgledati IK 206 koje je nabavio Gras i mogu da kažem da je završna obrada katastrofa. Kad kažem završna obrada mislim na kvalitet boje kvalitet farbanja te unutrašnja rješenja dakle enterijeer koji je jako loš . čak i oni najveći laici mogu primjetiti da je urađen od tako jeftinog materijala te da se ne razlikuje ni u čemu od enterijera predratnih ikarusa. Ja se iskreno nadam da je ovo jedina mahana novonabavljenih ikarusa.
razlikuje se po sjedištima i rasvjeti - koliko para toliko muzike, pa ni aktuelni MAN Lion's classic se ne razlikuje puno u enterijeru od prvog SL-202 iz '84. jedina moja zamjerka je na kvaliteti farbe na IK-201 a kakva je farba na IK-206 to ćemo vidjeti za 2-3 godine.
AlexBelgrade

#115 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

Što se cene tiče nemam podataka, ali pokušaću da nađem. A boja ni to ne znam, sve starije ikare GSP skoro pa svake godine farba i uvija u foliju :D Novi se potpuno uvijaju dok se starima obično farba prednji i zadnji deo. Kad se skine reklama ide opet farbabnje :roll:

U foliji MAN
Image
Image
Ikare
Image
Image
Kod starih se obično farba zadnji deo, a rekla je sa strane
Image
Image
Image
Image
Onda se dešava da skinu reklamu i stane pola/pola
Image
Slike by Ivan264,Aleks_BGD,Stefan_Bgd,ČKD-KT4 autobusi.net

Dosta njih je protiv ovako šarenih buseva, kažu ga gradski prevoz treba imati svoju jedinstvenu kolor šemu, međutim činjenica je da se folijom štiti površina, a i dobijate nove buseve, makar na spoljašnji izgled :P

a evo i oldtajmera, mislim da je jedini sa reklamom od par komada koliko ih je ostalo ... :sad:
Image

A ovo je ponos GSP-a, autbous "Slaviša" pogledajte kilometražu i dalje saobraća bez problema
Image
axyz

#116 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by axyz »

MILCHO & JV wrote:
axyz wrote:Alex s obzirom da si ti vjerovatno bolje upućen u cijene Ikarbusa interesuje me koliko kosta IK 112 A i 112N kao i 218A i 218N?
razlikuje se po sjedištima i rasvjeti - koliko para toliko muzike, pa ni aktuelni MAN Lion's classic se ne razlikuje puno u enterijeru od prvog SL-202 iz '84. jedina moja zamjerka je na kvaliteti farbe na IK-201 a kakva je farba na IK-206 to ćemo vidjeti za 2-3 godine.
To se slažem. Koliko para toliko muzike. Nije tačno da se ne razlikuje enterijer kod dva MAN-a. Razlikuje sei to bitno razlikuje. SL 202 je rađen u Njemačkoj i enterijer mu je mnogo kvalitetnije od Lions Classica koji je rađen u Turskoj. Ali enterijer kod Linos City je mnogo mnogo moderniji napredniji ljepši vjerovatno i kvalitetniji. Kada je u pitanju Ikarus odnosno Ikarbus enterijer kod starih vozila nije valjao ali ne valja ni kod novih. Dakle govorim za IK 201 i IK 206...
StupskaBitanga

#117 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by StupskaBitanga »

Jel ja to dobro vidim? Autobus sa Jami reklamom saobraća BG?
ako je tako onda svaka čast VF komercu

baš sam ponosan
AlexBelgrade

#118 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

axyz wrote: To se slažem. Koliko para toliko muzike. Nije tačno da se ne razlikuje enterijer kod dva MAN-a. Razlikuje sei to bitno razlikuje. SL 202 je rađen u Njemačkoj i enterijer mu je mnogo kvalitetnije od Lions Classica koji je rađen u Turskoj. Ali enterijer kod Linos City je mnogo mnogo moderniji napredniji ljepši vjerovatno i kvalitetniji. Kada je u pitanju Ikarus odnosno Ikarbus enterijer kod starih vozila nije valjao ali ne valja ni kod novih. Dakle govorim za IK 201 i IK 206...
Naravno da IK ne može ni da prismrdi enterijeru MAN-a, čak i onog iz Turske, ali sve to opravdava razliku u ceni. Güleryüz Cobre (Turske), iako visokopodne imaju lepši enterijer... Jeste lepše i ugodnije voziti se u lepšem enterijeru, ali mislim da ni Beograd, a ni Sarajevo nemaju para za to :? , ovde se pre svega stavlja akcenat na funkcionalnost tj. svrsishodnost vozila, kao i trajnosti istih. Ne znam da li i koliko ima ruskih vozila u Sarajevu, ali kad vidite novi Liaz, pa i beloruski MAZ, shvatite da enterijer Ikarbusa i nije toliko loš kako nam se čini :lol: :lol: :lol:
axyz

#119 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by axyz »

AlexBelgrade wrote:
axyz wrote: To se slažem. Koliko para toliko muzike. Nije tačno da se ne razlikuje enterijer kod dva MAN-a. Razlikuje sei to bitno razlikuje. SL 202 je rađen u Njemačkoj i enterijer mu je mnogo kvalitetnije od Lions Classica koji je rađen u Turskoj. Ali enterijer kod Linos City je mnogo mnogo moderniji napredniji ljepši vjerovatno i kvalitetniji. Kada je u pitanju Ikarus odnosno Ikarbus enterijer kod starih vozila nije valjao ali ne valja ni kod novih. Dakle govorim za IK 201 i IK 206...
Naravno da IK ne može ni da prismrdi enterijeru MAN-a, čak i onog iz Turske, ali sve to opravdava razliku u ceni. Güleryüz Cobre (Turske), iako visokopodne imaju lepši enterijer... Jeste lepše i ugodnije voziti se u lepšem enterijeru, ali mislim da ni Beograd, a ni Sarajevo nemaju para za to :? , ovde se pre svega stavlja akcenat na funkcionalnost tj. svrsishodnost vozila, kao i trajnosti istih. Ne znam da li i koliko ima ruskih vozila u Sarajevu, ali kad vidite novi Liaz, pa i beloruski MAZ, shvatite da enterijer Ikarbusa i nije toliko loš kako nam se čini :lol: :lol: :lol:
uz puno uvažavanje I Liaza i MAZ-a mislim da Ikarbus pretenduje da bude konkurentan vozilima sa zapada a nikako da bude "ljepši" od vozila sa istoka. Hoću da kažem da ako će mjerilo estetike i modernosti biti Liaz ili MAZ jebi ga onda...
axyz

#120 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by axyz »

MILCHO & JV wrote:IK-206
http://www.ikarbus.co.yu/autobusi/ik-206/ik-206-11.jpg
http://www.ikarbus.co.yu/autobusi/ik-206/ik-206-11.jpg

IK-218 Avancity - zadnja
http://i35.klix.com/34gm2hj.jpg

Prijeratni GRAS-ovi Ikarusi
IK-110/115 Raba motor
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=334
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=336
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=377

IK-111 MAN motor (267)
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=335
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=478

IK-161 MAN motor (436)
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=337

Zna li ko slučajno koliko je bilo ovih zglobnih prije rata (preživjeli su samo 434 i 436)
i koji je garažni broj onaj Graf & Stift što je sinoć izgorio?

mislim da je 674 99%
Last edited by axyz on 30/06/2009 19:24, edited 1 time in total.
axyz

#121 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by axyz »

ins wrote:
MILCHO & JV wrote:
Zna li ko jeli još uvijek vozi Ikarbus IK-107 (Niskopodni minibus) koji je vozio za Nahorevo znam da je posuđen 2008. na godinu dana ali ne znam kad ističe ili kad je istekao rok, rijetko idem u taj dio grada pa neznam, interesuje me i kako se pokazao za godinu dana jeli kvalitetniji od Otoyola (serije iz 2005) i hoće li biti novih narudžbi.
@axyz

I mene zanima za ovaj minibus IK-107, posto za razliku od autobusa iz Ikarbusa za ovaj minibus mislim da bi bio odlican izbor, umjesto Otoyola koji apsolutno nije prikladan za gradske voznje, vec samo prigradske, bez cestih ulazenja i iizlazenja.

IK-107

Image

Naravno, bolji bi bio ovaj, ali za Hrid ili Sedrenik ni IK-107 nije los :)

Image
ovaj minibus IK 107 je vraćen. Nije se "pokazao" na testu i vraćen je u IKARBUS. Ja sam odmah kad je došao predviđao da neće proći na testu jer to vozilo objektivno ne zadovoljava uslove kakve traži konfiguracija terena u Sarajevu. Prenizak je , ima jastuke dakle udobniji je ali je kao takav nefunkcionalan.
AlexBelgrade

#122 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by AlexBelgrade »

axyz wrote: uz puno uvažavanje I Liaza i MAZ-a mislim da Ikarbus pretenduje da bude konkurentan vozilima sa zapada a nikako da bude "ljepši" od vozila sa istoka. Hoću da kažem da ako će mjerilo estetike i modernosti biti Liaz ili MAZ jebi ga onda...
Naravno da ne, samo konstatujem da nije najgori :D Što se tiče Rusije, pa tamo najviše i prodaju svoja vozila... :-D Ali na žalost i mi moramo od njih da kupujemo :roll:

Kad smo kod MAZ-a, evo jednog primerka MAZ-203, motor na CNG, kooperacija Minska i Kragujevca, ubedljivo najjeftiniji niskopodni autobus na tržištu + nema carine. Privatnici su već zainteresovani za ovaj model, jer će verovatno uslov biti low-floor na sledećem tenderu, ili pak dodatno vrednovanje, kao i ekološki standardi ;)

Što se cene tiče, mislim da je oko 70.000€

Na testu u Beogradu
Image
Image
ins

#123 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by ins »

axyz wrote:
ins wrote:
@axyz

I mene zanima za ovaj minibus IK-107, posto za razliku od autobusa iz Ikarbusa za ovaj minibus mislim da bi bio odlican izbor, umjesto Otoyola koji apsolutno nije prikladan za gradske voznje, vec samo prigradske, bez cestih ulazenja i iizlazenja.

IK-107

Image

Naravno, bolji bi bio ovaj, ali za Hrid ili Sedrenik ni IK-107 nije los :)

Image
ovaj minibus IK 107 je vraćen. Nije se "pokazao" na testu i vraćen je u IKARBUS. Ja sam odmah kad je došao predviđao da neće proći na testu jer to vozilo objektivno ne zadovoljava uslove kakve traži konfiguracija terena u Sarajevu. Prenizak je , ima jastuke dakle udobniji je ali je kao takav nefunkcionalan.
Sasvim ocekivano za neke linije, gdje bi zapavo najbolje odgovarao Unimog sa klupama pozadi :D
Ali zar se ne moze iskoristiti na "normalnijim" minibus linijama, i na slabije popunjenim autobuskim? Ne vidim razloga da ovaj minibus ne vozi po Ilidzi, Hadzicima, Novom Sarajevu, ako mu je vec Stari Grad problematican?
Ne znam zasto GRAS insistira da svako vozilo vozi na svim linijama, kada vec dugo u zapadnoevropskim gradovima imaju iz jednog segmenta po 4-5 razlicitih vozila, sa razlicitim konfiguracijama vrata i sjedista, razlicitim mjenjacima i motorima, za pojedine linije?

Trazite Otokar Vectio LE na testiranje :D

Image
MILCHO & JV

#124 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by MILCHO & JV »

Jesu li krenuli?
axyz

#125 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije

Post by axyz »

MILCHO & JV wrote:Jesu li krenuli?
Jeste krenuli su danas s radom. Prve impresije poslije voznje za Vogošću su "kako sam se nadala dobro sam se udala"..... Konstrukcijski su masivna vozila , fino lože na cesti, čini mi se da im je prednji kraj nešto otežan u odnosu na IK 201 jer su IK 201 klatili se u voznji non stop. Kao što vam je poznato motor je na prikolici i hladnjak je na vecoj visini u odnosu na motor što može biti prednost da se nebi grijali. Takođe posjeduju tzv poluklimu tj klimu za vozača.... mađutim da se razumijemo, kad je u pitnanju vizuelni dojam enterijera i eksterijera nije to ni blizu MAN-a Mercedesa, Neoplana, Irisbusa i sl. Jedino su sjedista malo "dotjerana" i nema vise stakala sa "kederima" ...ostalo je kao u vozilima prije 20 godina (vrata, tapacirunzi, instrument tabla). Bilo kako bilo da ih je Bog dao više nabavljeno ne samo zglobnih nego i "solo" bilo bi mnogo bolje....Inače ova vozila su kupljena preko S leasinga a cijena vozila je oko 340 000 KM....(toliko stoji na fakturama)
Post Reply