Spomenuti MAN Lion's City LE

Ili novi Temsa Avenue (Turski proizvod)

A umjesto onih postojecih minibuseva Otoyol i slabije popunjenih autobuskih linija uvesti od istog proizvodjaca Otokar Vectio LE

slavkoimamodilera wrote:Ovaj Neobus cista kopija starog MANa, samo drugaciji farovi

evo par linkova, da vidimo kakav je gradski prevoz u jednom gradu zemlje iz koje gore navedeni busevi dolazeins wrote:GRAS bi mogao ici na ovo:
Spomenuti MAN Lion's City LE
Ili novi Temsa Avenue (Turski proizvod)
A umjesto onih postojecih minibuseva Otoyol i slabije popunjenih autobuskih linija uvesti od istog proizvodjaca Otokar Vectio LE

Izvini, a jel ti zaista vjerujes da su ova dva autobusa na slici jednaki konstrukcijski?!AlexBelgrade wrote:
Ne to je šasija Volvo-a, model iz 2006.
Volvo B9L
I Neobus

Ovo nije NEOPLAN, ovo je NEOBUS, razlika je velika...NEOPLAN je Njemacki, NEOBUS je Srpskiins wrote:Izvini, a jel ti zaista vjerujes da su ova dva autobusa na slici jednaki konstrukcijski?!AlexBelgrade wrote:
Ne to je šasija Volvo-a, model iz 2006.
Volvo B9L
I Neobus
![]()
![]()
![]()
Pa Volvo je low-floor, Neoplan na slikama je semi-low-floor, Neoplan ima dvostruku sofersajbu, sto znaci da ima potpuno zastarjelu sasiju (na nivou Ikarbusa), ima bocna stakla sa kederima dok Volvo ima ljepljena. Obrati paznju i na vozacku poziciju (polozaj volana). Mogu tek da zamislim razlike u elektricnim i hidraulickim instalacijama?!![]()
![]()
![]()
Sto se tice MAN Lion's City LE, broj vrata, njihov polozaj, broj sjedista i raspored i sve ostalo je stvar specifikacije od narucioca
Da, tako bar proizvodjač tvrdi....ins wrote:Izvini, a jel ti zaista vjerujes da su ova dva autobusa na slici jednaki konstrukcijski?!![]()
![]()
![]()
Ne, mislim da su ovi plavi isto low-floorins wrote:Pa Volvo je low-floor, Neoplan na slikama je semi-low-floor,
Pa ikarbus još od 1994. godine na svoje modele ugradjuje jednodelne šoferke, dvodelna se ugradjuje na zahtev jer je praktičnija i jeftinije je ako je treba zamenitiins wrote:Neoplan ima dvostruku sofersajbu, sto znaci da ima potpuno zastarjelu sasiju (na nivou Ikarbusa), ima bocna stakla sa kederima dok Volvo ima ljepljena. Obrati paznju i na vozacku poziciju (polozaj volana). Mogu tek da zamislim razlike u elektricnim i hidraulickim instalacijama?!![]()
![]()
![]()

Ista stvar i sa Mercedes Benz Conectom koji je bio na testu u Beogradu.MILCHO & JV wrote: E sad da ispričam jednu od mojih prvih vožnji ovim MAN Lion's classicom u maju 2008.
Stane bus na stanici, otvori sva vrata, zatvori kad ono srednja se ne mogu zatvoriti. nekako je vozač gore na onom šalteru iznad vrata uspio zatvoriti, na idućoj stanici ponovo otvori, opet ista priča, raja već podrugljivo komentariše "e jesu nam dobri novi autobusi" do Dobrinje više nije otvarao srednja.
Ti busevi mogu da funkcionišu u normalnim uslovima eksploatacije, ali ovo u Sarajevu ili Beogradu su ekstremni uslovi, veliki proboj putnika, rade sve tri smene bez pauze i tako dalje...miki222 wrote:da osetliva, dakle kad bus stoji na semaforu ili bilo gde drugde osim na staniciWeljaBG wrote:osetljiva vrata?
a kako to da se sama otvaraju vozio sam se dok je bio na probi u veoliji
dovoljno je da samo neko malo jače (može i baba) cimne vrata i sama
će da se otvore, tako isto kad krene sa stanice da zatvara vrata, opet
ako neko cimne ona će da se otvore, i tako u krug
a nekad znaju i sama da se otvore kad je bus prepun
razlikuje se po sjedištima i rasvjeti - koliko para toliko muzike, pa ni aktuelni MAN Lion's classic se ne razlikuje puno u enterijeru od prvog SL-202 iz '84. jedina moja zamjerka je na kvaliteti farbe na IK-201 a kakva je farba na IK-206 to ćemo vidjeti za 2-3 godine.axyz wrote:Alex s obzirom da si ti vjerovatno bolje upućen u cijene Ikarbusa interesuje me koliko kosta IK 112 A i 112N kao i 218A i 218N?
Što se tiče IK 201 i IK 206. Imao sam nedavno priliku razgledati IK 206 koje je nabavio Gras i mogu da kažem da je završna obrada katastrofa. Kad kažem završna obrada mislim na kvalitet boje kvalitet farbanja te unutrašnja rješenja dakle enterijeer koji je jako loš . čak i oni najveći laici mogu primjetiti da je urađen od tako jeftinog materijala te da se ne razlikuje ni u čemu od enterijera predratnih ikarusa. Ja se iskreno nadam da je ovo jedina mahana novonabavljenih ikarusa.

To se slažem. Koliko para toliko muzike. Nije tačno da se ne razlikuje enterijer kod dva MAN-a. Razlikuje sei to bitno razlikuje. SL 202 je rađen u Njemačkoj i enterijer mu je mnogo kvalitetnije od Lions Classica koji je rađen u Turskoj. Ali enterijer kod Linos City je mnogo mnogo moderniji napredniji ljepši vjerovatno i kvalitetniji. Kada je u pitanju Ikarus odnosno Ikarbus enterijer kod starih vozila nije valjao ali ne valja ni kod novih. Dakle govorim za IK 201 i IK 206...MILCHO & JV wrote:razlikuje se po sjedištima i rasvjeti - koliko para toliko muzike, pa ni aktuelni MAN Lion's classic se ne razlikuje puno u enterijeru od prvog SL-202 iz '84. jedina moja zamjerka je na kvaliteti farbe na IK-201 a kakva je farba na IK-206 to ćemo vidjeti za 2-3 godine.axyz wrote:Alex s obzirom da si ti vjerovatno bolje upućen u cijene Ikarbusa interesuje me koliko kosta IK 112 A i 112N kao i 218A i 218N?
Što se tiče IK 201 i IK 206. Imao sam nedavno priliku razgledati IK 206 koje je nabavio Gras i mogu da kažem da je završna obrada katastrofa. Kad kažem završna obrada mislim na kvalitet boje kvalitet farbanja te unutrašnja rješenja dakle enterijeer koji je jako loš . čak i oni najveći laici mogu primjetiti da je urađen od tako jeftinog materijala te da se ne razlikuje ni u čemu od enterijera predratnih ikarusa. Ja se iskreno nadam da je ovo jedina mahana novonabavljenih ikarusa.
Naravno da IK ne može ni da prismrdi enterijeru MAN-a, čak i onog iz Turske, ali sve to opravdava razliku u ceni. Güleryüz Cobre (Turske), iako visokopodne imaju lepši enterijer... Jeste lepše i ugodnije voziti se u lepšem enterijeru, ali mislim da ni Beograd, a ni Sarajevo nemaju para za toaxyz wrote: To se slažem. Koliko para toliko muzike. Nije tačno da se ne razlikuje enterijer kod dva MAN-a. Razlikuje sei to bitno razlikuje. SL 202 je rađen u Njemačkoj i enterijer mu je mnogo kvalitetnije od Lions Classica koji je rađen u Turskoj. Ali enterijer kod Linos City je mnogo mnogo moderniji napredniji ljepši vjerovatno i kvalitetniji. Kada je u pitanju Ikarus odnosno Ikarbus enterijer kod starih vozila nije valjao ali ne valja ni kod novih. Dakle govorim za IK 201 i IK 206...
uz puno uvažavanje I Liaza i MAZ-a mislim da Ikarbus pretenduje da bude konkurentan vozilima sa zapada a nikako da bude "ljepši" od vozila sa istoka. Hoću da kažem da ako će mjerilo estetike i modernosti biti Liaz ili MAZ jebi ga onda...AlexBelgrade wrote:Naravno da IK ne može ni da prismrdi enterijeru MAN-a, čak i onog iz Turske, ali sve to opravdava razliku u ceni. Güleryüz Cobre (Turske), iako visokopodne imaju lepši enterijer... Jeste lepše i ugodnije voziti se u lepšem enterijeru, ali mislim da ni Beograd, a ni Sarajevo nemaju para za toaxyz wrote: To se slažem. Koliko para toliko muzike. Nije tačno da se ne razlikuje enterijer kod dva MAN-a. Razlikuje sei to bitno razlikuje. SL 202 je rađen u Njemačkoj i enterijer mu je mnogo kvalitetnije od Lions Classica koji je rađen u Turskoj. Ali enterijer kod Linos City je mnogo mnogo moderniji napredniji ljepši vjerovatno i kvalitetniji. Kada je u pitanju Ikarus odnosno Ikarbus enterijer kod starih vozila nije valjao ali ne valja ni kod novih. Dakle govorim za IK 201 i IK 206..., ovde se pre svega stavlja akcenat na funkcionalnost tj. svrsishodnost vozila, kao i trajnosti istih. Ne znam da li i koliko ima ruskih vozila u Sarajevu, ali kad vidite novi Liaz, pa i beloruski MAZ, shvatite da enterijer Ikarbusa i nije toliko loš kako nam se čini
![]()
![]()
MILCHO & JV wrote:IK-206
http://www.ikarbus.co.yu/autobusi/ik-206/ik-206-11.jpg
http://www.ikarbus.co.yu/autobusi/ik-206/ik-206-11.jpg
IK-218 Avancity - zadnja
http://i35.klix.com/34gm2hj.jpg
Prijeratni GRAS-ovi Ikarusi
IK-110/115 Raba motor
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=334
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=336
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=377
IK-111 MAN motor (267)
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=335
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=478
IK-161 MAN motor (436)
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=337
Zna li ko slučajno koliko je bilo ovih zglobnih prije rata (preživjeli su samo 434 i 436)
i koji je garažni broj onaj Graf & Stift što je sinoć izgorio?
ovaj minibus IK 107 je vraćen. Nije se "pokazao" na testu i vraćen je u IKARBUS. Ja sam odmah kad je došao predviđao da neće proći na testu jer to vozilo objektivno ne zadovoljava uslove kakve traži konfiguracija terena u Sarajevu. Prenizak je , ima jastuke dakle udobniji je ali je kao takav nefunkcionalan.ins wrote:@axyzMILCHO & JV wrote:
Zna li ko jeli još uvijek vozi Ikarbus IK-107 (Niskopodni minibus) koji je vozio za Nahorevo znam da je posuđen 2008. na godinu dana ali ne znam kad ističe ili kad je istekao rok, rijetko idem u taj dio grada pa neznam, interesuje me i kako se pokazao za godinu dana jeli kvalitetniji od Otoyola (serije iz 2005) i hoće li biti novih narudžbi.
I mene zanima za ovaj minibus IK-107, posto za razliku od autobusa iz Ikarbusa za ovaj minibus mislim da bi bio odlican izbor, umjesto Otoyola koji apsolutno nije prikladan za gradske voznje, vec samo prigradske, bez cestih ulazenja i iizlazenja.
IK-107
Naravno, bolji bi bio ovaj, ali za Hrid ili Sedrenik ni IK-107 nije los![]()
Naravno da ne, samo konstatujem da nije najgoriaxyz wrote: uz puno uvažavanje I Liaza i MAZ-a mislim da Ikarbus pretenduje da bude konkurentan vozilima sa zapada a nikako da bude "ljepši" od vozila sa istoka. Hoću da kažem da ako će mjerilo estetike i modernosti biti Liaz ili MAZ jebi ga onda...

Sasvim ocekivano za neke linije, gdje bi zapavo najbolje odgovarao Unimog sa klupama pozadiaxyz wrote:ovaj minibus IK 107 je vraćen. Nije se "pokazao" na testu i vraćen je u IKARBUS. Ja sam odmah kad je došao predviđao da neće proći na testu jer to vozilo objektivno ne zadovoljava uslove kakve traži konfiguracija terena u Sarajevu. Prenizak je , ima jastuke dakle udobniji je ali je kao takav nefunkcionalan.ins wrote:
@axyz
I mene zanima za ovaj minibus IK-107, posto za razliku od autobusa iz Ikarbusa za ovaj minibus mislim da bi bio odlican izbor, umjesto Otoyola koji apsolutno nije prikladan za gradske voznje, vec samo prigradske, bez cestih ulazenja i iizlazenja.
IK-107
Naravno, bolji bi bio ovaj, ali za Hrid ili Sedrenik ni IK-107 nije los![]()

Jeste krenuli su danas s radom. Prve impresije poslije voznje za Vogošću su "kako sam se nadala dobro sam se udala"..... Konstrukcijski su masivna vozila , fino lože na cesti, čini mi se da im je prednji kraj nešto otežan u odnosu na IK 201 jer su IK 201 klatili se u voznji non stop. Kao što vam je poznato motor je na prikolici i hladnjak je na vecoj visini u odnosu na motor što može biti prednost da se nebi grijali. Takođe posjeduju tzv poluklimu tj klimu za vozača.... mađutim da se razumijemo, kad je u pitnanju vizuelni dojam enterijera i eksterijera nije to ni blizu MAN-a Mercedesa, Neoplana, Irisbusa i sl. Jedino su sjedista malo "dotjerana" i nema vise stakala sa "kederima" ...ostalo je kao u vozilima prije 20 godina (vrata, tapacirunzi, instrument tabla). Bilo kako bilo da ih je Bog dao više nabavljeno ne samo zglobnih nego i "solo" bilo bi mnogo bolje....Inače ova vozila su kupljena preko S leasinga a cijena vozila je oko 340 000 KM....(toliko stoji na fakturama)MILCHO & JV wrote:Jesu li krenuli?