Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sinus

#101 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by sinus »

Ady88 wrote:
tigarsazapada wrote:Covjek je u pravu...nije to nesto sto je lako udomiti u BiH. Povezi ti takvo auto, ali diesela, pa ces dobro proci.
Ne znam da li sam u Sarajevu vidio 2 ili 3 Passata ili Audija bezinca. Sve dieselchine 2.0., 2,5
gdje se to moze dobro proci i s dizelom :) evo ja prodajem passata 1.9 TDI(DI) crveno ,2001 god. vec 7 mjeseci i nista jos :D mada je mozda do mene samo nekad stavim na market :P ali nemam pozitivna iskustava sto se toga tice a automobil ocuvan,tehnicki raden tamo,nedavno registrovan,jbg za nas ovdje samo golfovi idu :lol:
Najvjerovatnije si ga precijenio kao što to svi rade sa VW vozilima...a i kriza je pa narod slabo kupuje auta...

Možda griješim ali večina za auto staro 8 ili više godina traže 16.000 pa do 20.000 KM...
The idijot

#102 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by The idijot »

bandit wrote:
bandit wrote: Elem, oćel neko reć imal' sta od ovog ukidanja zabrane ... :?:
pa valjda bi trebalo to u Oktobru ove godine da se ukine... ;-)
BarbaDue

#103 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by BarbaDue »

The idijot wrote:
bandit wrote:
bandit wrote: Elem, oćel neko reć imal' sta od ovog ukidanja zabrane ... :?:
pa valjda bi trebalo to u Oktobru ove godine da se ukine... ;-)
Pitanje za automobilske strucnjake...
Moze li meni neko reci, kakve su procjene, da li ce se cijene automobila (do 7g.) promjeniti poslije ukidanja ove zabrane?
Pitanje, odnosno odgovor mi je stvarno vrlo vazan jer imam dobru ponudu za golf 4, 2003, ako mislite da se nece drasticno mjenati da ga kupujem???
Unaprijed hvala na svim odgovorima.
Lesli Eldridž

#104 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by Lesli Eldridž »

Bit će još jeftinije sačekaj malo ako ti se ne žuri. Golf je tradicionalno precijenjeno auto tako da se isplati sačekati malo. Koliko para i koji Golf, ako nije tajna?
dottore

#105 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by dottore »

u njemackoj koliko sam upoznat postoji cijena vozila za izvoz i cijena za njemacke kupce
cijena za izvoz je za otprilike 1000€ manja

a i da se ukine zabrana, cijena ne bi pala, jer su nasi sverceri toliko tvrdoglavi da ce reci...ne dam ga ocam' ispod 15 000 ni starom :mrgreen:
sirocco

#106 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by sirocco »

dottore wrote:u njemackoj koliko sam upoznat postoji cijena vozila za izvoz i cijena za njemacke kupce
cijena za izvoz je za otprilike 1000€ manja

a i da se ukine zabrana, cijena ne bi pala, jer su nasi sverceri toliko tvrdoglavi da ce reci...ne dam ga ocam' ispod 15 000 ni starom :mrgreen:

tacno je da je u njemackoj cijena za izvoz manja od cijene koja vazi za njihove kupce ( svabe ) , tj. iz cijene se izbija MwSt. ausweisbar ( porez ) u vrijednosti 19%

a sto se cijene tice ja mislim da ce dvojke pasti , ovo ostalo ce ostati tu negdje :D
BarbaDue

#107 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by BarbaDue »

Lesli Eldridž wrote:Bit će još jeftinije sačekaj malo ako ti se ne žuri. Golf je tradicionalno precijenjeno auto tako da se isplati sačekati malo. Koliko para i koji Golf, ako nije tajna?
Volio bih ga odmah uzeti jer je auto stvarno kao novo, pogotovo ako se cijene nece drasticno mijenjati...
E ako se cijene hoce mjenjati odnosno pojeftiniti, onda gubim jer cu ga najvjerovatnije morati prodavati za jedno 2-3 mjeseca.
GOLF 4 TDI, crni metalik, full oprema 14000KM sa registracijom.
sirocco

#108 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by sirocco »

BarbaDue wrote:
Lesli Eldridž wrote:Bit će još jeftinije sačekaj malo ako ti se ne žuri. Golf je tradicionalno precijenjeno auto tako da se isplati sačekati malo. Koliko para i koji Golf, ako nije tajna?
Volio bih ga odmah uzeti jer je auto stvarno kao novo, pogotovo ako se cijene nece drasticno mijenjati...
E ako se cijene hoce mjenjati odnosno pojeftiniti, onda gubim jer cu ga najvjerovatnije morati prodavati za jedno 2-3 mjeseca.
to ti auto realno vrijedi nekih 8000 do 9000 maraka , cijena na nasem trzistu je oko 12000-13000 , a ako puste ovaj zakon bice oko 10000-11000
pa ti vidi sta ti se isplati
sirocco

#109 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by sirocco »

BarbaDue wrote:
to ti auto realno vrijedi nekih 8000 do 9000 maraka , cijena na nasem trzistu je oko 12000-13000 , a ako puste ovaj zakon bice oko 10000-11000
pa ti vidi sta ti se isplati
BarbaDue

#110 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by BarbaDue »

ako mislis da bi tako bilo, za 2-3 mj. izgubio bi 3000 KM... :? :?
rusmir.ba

#111 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by rusmir.ba »

Mislim da bi prije odluke trebao obici par stranica pa pogledati malo posto je Golf 4 TDI 2003.god na licu mjesta u Germaniji.

Evo ti jedan slican:

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1

E sad, kako ces auto koje je 5.670€ u Njemackoj dovesti u BIH, platiti put (koji je cca 300KM) te dadzbine i registrovati i da bude 11.000 pitaj Davida Coperfilda!

P.S. ovo je najjeftiniji sa mobile.de da je tih karakteristika.
Evo slican samo cijena kao taj kod tebe :)
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... eNumber=11

Noviji VW imaju cijenu i u Njemackoj,i najbolje je drze- svak misli da je to bagatela, jedino se G2 i G3 mogu naci bas za sitnije pare i nas narod se time vodi u procjeni.
BarbaDue

#112 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by BarbaDue »

rusmir.ba, hvala za info :-D
gledajuci ove cini i se da su slicni, da napomenem u ovog je sa petera vrata, 74 kW, 101KS i presao je 115000km...
jedino sto me odbija od njega jeste sto nema servisne knjige?
vnm

#113 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by vnm »

BarbaDue wrote:rusmir.ba, hvala za info :-D
gledajuci ove cini i se da su slicni, da napomenem u ovog je sa petera vrata, 74 kW, 101KS i presao je 115000km...
jedino sto me odbija od njega jeste sto nema servisne knjige?
6 godina star dizel, koji nema servisnu knjigu i koji je tako malo presao. kilometraza bi EVENTUALNO bila tacna, da auto nije iz uvoza, ali i tad bi mi bilo sumnjivo jer nema knjige.

recimo ako je uvoz iz njemacke onda sigurno nije presao tako malo. kod njih je godisnji porez na dizele toliki da se ljudima koji ne prelaze oko ili preko 30 hiljada godisnje ne isplati voziti dizel.
BarbaDue

#114 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by BarbaDue »

Uvoz iz Germanije, to je i meni sumnjivo, zato ga sutra tjeram na servis...ako se ne poklopi kilometraza necu ga uzeti...
rusmir.ba

#115 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by rusmir.ba »

Kilometraza ce ti se poklopiti, ako je neko vracao sat onda je pobrisao podatke i u ECU i ti ces na dijagnostici vidjeti ono sto i na tabli. Nema tu nikakvog skrivenog chipa do koga ljudska ruka ne dopire da promjeni podatke ako mu je cilj. Bolje ti pogledaj ostalo detaljnije.

Moj buraz ima G4 iz 1999.god, sa 5god starosti ga je kupio na cca 110-120.000 prekucanih, one je prekucao jos oko 100.000, pa eto, to je neki prosjek mada imas ljudi koji svaki dan spartaju preko 200km do posla i nazad. Ako je on tip-top, i odrzavan redovno moze jos 100 - 200.000 bez problema.

Uglavnom idi na servis, nek pregledaju sve, PC dijagnostiku takodjer, pa razmisli. Inace 14.000KM su meni trazili po auto kucama za opel astra i ford fokus 2003.godiste.

Sretno sta god odlucis!
HAVANA

#116 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by HAVANA »

U oficijelnom servisu vw ti mogu na osnovu broja šasije vidjeti kada je rađen zadnji servis...naravno ako je servisiran u vw.Dijagnostikom ti ne može utvrditi tačno stanje ako je vraćen i na satu i na motornom komjuteru.
Nemoj puno očekivati jer to je povoljna cijena za 2003g,5 vrata,klima,74kw tdi,zadnji model golf 4 trebao bi biti i sa srebrnim prstenovima oko sata...a takav auto sa 115 000km stvarnih je tamo od 5500-6000eura +mwst.
Mada nikad ne znaš u ovoj situaciji možda je zapeo sa lizingom,otplatom kredita...pa mu se žuri.
Pregledaj auto i ako je ok kupi,nije skupo.
Cijene polovnih vozila vani što su padale pale su a već je počeo lagani skok cijena u odnosu na februar,mart kod vozila tipa vw golf,pežo 407,307,megan...jedino luksuzna vozila još padaju.
dottore

#117 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by dottore »

rusmir.ba wrote:Mislim da bi prije odluke trebao obici par stranica pa pogledati malo posto je Golf 4 TDI 2003.god na licu mjesta u Germaniji.

Evo ti jedan slican:

E sad, kako ces auto koje je 5.670€ u Njemackoj dovesti u BIH, platiti put (koji je cca 300KM) te dadzbine i registrovati i da bude 11.000 pitaj Davida Coperfilda!

Noviji VW imaju cijenu i u Njemackoj,i najbolje je drze- svak misli da je to bagatela, jedino se G2 i G3 mogu naci bas za sitnije pare i nas narod se time vodi u procjeni.

cijene na mobile.de nisu nikako uredu
situacija je mnogo mnogo drugacija.... :thumbup:
golf 4 u DE je 4500€ max. i to 2003 i 2004 b.j.
rusmir.ba

#118 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by rusmir.ba »

dottore vjerovatno si u pravu, moze se naci....no meni brat i dosta familije tamo zive godinama i u toku sam s tim, on je svog G4 karavana TDI starog 5god sa nesto malo iznad 110.000km platio cijelih 7.000€, i to se s covjekom pogadjao i skinuo par stoja jer je tip kupovao Tourana pa mu se zurilo. Ja sam gledao autoscout, mobile, cak i ebay-ne daje niko FauVe tako jeftino!

A za servis-ja otisao prije 5 dana kod nas u ASA (valja su oni zastupnici i VW) i reko tipu de mi izlistaj servise za ovaj broj sasije. Kaze tip-auto nije servisirano kod nas!!
Ja u auto po servisnu, sve njihovi pecati, kupljeno i redovno radjeno kod njih, cak i racuni od svih servisa-tip se malo poceska po glavi i rece ne valja ovaj software nikako. Eto toliko sto se tice provjere u servisu.
HAVANA

#119 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by HAVANA »

dottore wrote:
rusmir.ba wrote:Mislim da bi prije odluke trebao obici par stranica pa pogledati malo posto je Golf 4 TDI 2003.god na licu mjesta u Germaniji.

Evo ti jedan slican:

cijene na mobile.de nisu nikako uredu
situacija je mnogo mnogo drugacija.... :thumbup:
golf 4 u DE je 4500€ max. i to 2003 i 2004 b.j.

Ja pričam o dobrim autima ,ne o groblju.
Golf 4 2003g 1900tdi 5 vrata metalik boja klima sa 115 000km,dobar i neoštečen auto ako imaš za taj novac ja ću ti kupiti 10 komada po 5500eura sa dovozom u BiH.Ne zajebajem se,ozbiljno.!!!Ako imaš pošalji pp.

Neću bijele,neću karavane,neću 3 vrata,i hoću broj šasije da provjerim kilometre. ;-)
hepek071

#120 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by hepek071 »

vijest nije tačna..ne ukida se zabrana uvoza vozila starijih od 7 godina.

tačno je jedino da postoji poslanička inicijativa u PS BiH vezano za to, ali još nema ni naznake za konkretizaciju inicijative
rusmir.ba

#121 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by rusmir.ba »

hepek071 wrote:vijest nije tačna..ne ukida se zabrana uvoza vozila starijih od 7 godina.

tačno je jedino da postoji poslanička inicijativa u PS BiH vezano za to, ali još nema ni naznake za konkretizaciju inicijative
upravo!
prijedlog bio da bude 10god-EU trazi da NEMA ogranicenja za godine a za tehnicke uslove neka sami odrede sta bi.
Dok to dodje proteci ce jos vode miljackom, sad im rade o glavi (citaj platama) pa im nista drugo ne pada na pamet sem kako sebe sacuvati!
hepek071

#122 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by hepek071 »

ma evo iz prve ruke VM BiH upoznato sa inicijativom poslanika i zadužilo MVT da da svoje mišljenje ili uradi nešto po tome pitanju, međutim MVT je odbacilo ovu inicijativu

tako drugovi i drugarice ne pravite ražanj dok je zeko u šumi
rusmir.ba

#123 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by rusmir.ba »

ili prevedeno: Golf 2 i dalje do 6.500KM :)

a brate i jesu dobri :D
bigboy79

#124 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by bigboy79 »

popis vozila u hr koji mogu proci homologaciju mozda i kod nas bude slicno http://www.cvh.hr/cvh/homologacija/homo ... ozila.aspx
burekodsira

#125 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by burekodsira »

evo upravo bila tema na hayatovom dnevniku. uskoro ce ukinuti ovaj zakon koji inace krsi sporazume koje smo potpisali sa eu....
Post Reply