Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
charvel.

#101 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by charvel. »

Tomislav MO wrote: Mislim charvel malo si pretjerao, najprije negiraš Hrvatima jezik, a onda još nazivaš divljacima. Zar treba tema ići na tom nivou? Pa ako se i ne slažemo, zar rasprava ne može ostati u nekom demokratskom tonu?
Hehe, izvini zbog tog. To je dio teksta kojeg sam copy/paste odnekud. Nisam mislio nikog vrijedjat.
Al kad negiras bosanski jezik, moras priznat da ono napisano ima pomalo smisla.
Tomislav MO wrote: Glede teme, Hrvati NE NEGIRAJU Bošnjacima jezik. Hrvati su prihvatili da Bošnjaci imaju vlastiti jezik, i nikome normalnom ne pada na pamet da to negira. I nijedan hrvatski političar, ni u BiH ni u Hrvatskoj, nije rekao da Bošnjaci nemaju pravo na svoj jezik.
Da, ne govore da Bosnjaci nemaju pravo na svoj jezik, vec samo da nemaju pravo nazivat taj jezik bosanskim.

Ali Tomislave, odgovori mi na ovo,molim te:
-ako nebosnjak kaze da govori bosanski jezik, kako se njegov jezik naziva na hrvatskom?

P.S.
I, molim te, osvrni se na moj prethodni post i potvrdi ono sto sam te zamolio.
Hvala.
Bitte_Halt_ja_ja

#102 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Ovo je cista polikita i diskriminacija. Neko je spomenuo da je razlika jer jedni imaju plan i program po hrvatskom planu i programu. To znaci u svijetu se nikad nebi mogao odrzati medjunarodni turnir u matematici jer ne idu prema istom planu i programu. Molim te ovo je cisto preseravanje, ja sam hrvat ali ovo je namjerno preseravanje i onda ce kukati kako su ugrozeni...a kad se stvarno nesto desi da se i mozemo zaliti da smo ugrozeni radi necega, onda niko nece slusati

Sutra cu zapoceti turnir iz fizike samo za one koji su francuski kao prvi strani jezik imali, jer to ima smisla
Drvosjeca iz Dejcica

#103 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

in33sa wrote:
DrugaGimnazija wrote: Ono što ja ne razumijem je zašto FBiH dijeli učenike na one koji uče hrvatski i one koji uče bosanski, te kakve veze ima taj jezik sa matematikom?
Da možda na bosanskom 2+2 nije jednako 4?!?
Jesu li Bosnjaci spremni svoju djecu slati na nastavu koja se odrzava na hrvatskom jeziku? nisu.

Zasto onda ocekujes da Hrvati svoju djecu salju u skole koje rade na bosanskom jeziku.

Ravnopravnost jezika je ustavno zagarantirana.

Sto se tice matematike, ja nigdje ne vidim da se spominje nekakva hrvatska matematika, procitaj opet tekst koji te naveo da otvoris temu.
Lijepo, onda se poklopi na temi o BBI centru i mirna Bosna. Ne moze demokratija, ravnopravnost i jednakopravnost biti jednosmjerna i samo za jedne a za druge samo kada ovi prvo procjene da je to O.K. Ti upravo rezonujes na takav nacin, smeta ti sto se u BBI centru ne prodaje svinjetina i alkohol ali itekako imas opravdanje i razmijevanje za segragaciju, diskriminaciju na nacionalnoj ili jezickoj osnovi djece/omladine u skoli. Heh...sacuvaj me boze takve hrvatske kulture. :|
sitna.buranija

#104 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by sitna.buranija »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Ovo je cista polikita i diskriminacija. Neko je spomenuo da je razlika jer jedni imaju plan i program po hrvatskom planu i programu. To znaci u svijetu se nikad nebi mogao odrzati medjunarodni turnir u matematici jer ne idu prema istom planu i programu. Molim te ovo je cisto preseravanje, ja sam hrvat ali ovo je namjerno preseravanje i onda ce kukati kako su ugrozeni...a kad se stvarno nesto desi da se i mozemo zaliti da smo ugrozeni radi necega, onda niko nece slusati

Sutra cu zapoceti turnir iz fizike samo za one koji su francuski kao prvi strani jezik imali, jer to ima smisla
Upravo se o tome radi, ovdje neki razvezali o postojanju i primjeni bosanskog jezika. Jadna majko ako neko od te djece sa ovog "hrvatskog" takmicenja ode na neku balkanijadu ili jos gore olimpijadu, nista nece skontati jer zadatke dobijes na engleskom / a nije ni po njihovom planu i programu :-)
nellington

#105 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by nellington »

Ne brini buranija, zadatke dobijaš na jeziku koji tražiš... tako smo prije tri godine 'izmislili' jezik koji se zove "Srpski-BiH" i na kom zadatke na olimpijadama uzimaju takmičari iz RSa, dok federalci uzimaju na bosanskom... i mirna Bosna :)

Pod 'izmislili' nipošto ne tvrdim da srpski jezik u BiH ne postoji i da nije ustavom ravnopravan sa ostala dva, nego samo kažem da smo izmislili naziv :-D
Tomislav MO

#106 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

charvel. wrote:Da, ne govore da Bosnjaci nemaju pravo na svoj jezik, vec samo da nemaju pravo nazivat taj jezik bosanskim.
Ne, to i jest problem što ti misliš da Hrvati vama nešto negiraju, ili hoće zabranit ili što ti ja znam što. Jasno i jednoznačno: imate pravo nazvati jezik bosanskim ili kako god hoćete.

Ako nakon ovog nije jasno, ne znam što bi. :D Imate pravo, možete, hoćete, yes you can, aferim. :)
charvel. wrote:Ali Tomislave, odgovori mi na ovo,molim te:
-ako nebosnjak kaze da govori bosanski jezik, kako se njegov jezik naziva na hrvatskom?
Kakve veze ima tko ga govori? Isti je engleski jezik govorio ga Englez, Amerikanac ili Bošnjak. Neće se mijenjati naziv jezika ako se mijenja govornik. :roll:

Prevedeno na hrvatski kaže se bošnjački jezik. Bogatstvo je u različitostima. :thumbup:

Znači to je samo prijevod na tuđi jezik, što ne mora biti isto kao original. Recimo ni Eskimi sebe ne zovu Eskimi nego Inuiti. Nijemci nisu nijemi ljudi nego su Deutsch.

Najjednostavniji DOKAZ da to ne ograničava jezik čega se ti plašiš je u nazivu engleskog jezika. Po tvojoj logici, engleski bi morao biti ograničen na jednu samo malu mrlju na mapi svijeta gdje je Engleska, do Škotske na sjeveru i Velsa na zapadu. ALI, engleski govori cijeli svijet i nisu mu morali mijenjati ime u "svjetski" da to postignu. :D.

Inače, nešto mi prečesto spominješ to ograničavanje na Bošnjake kao nekakav veliki problem? Mogu li znati zašto, namjeravate negirati druge jezike kao ravnopravne? Nametati se kao jedini u BiH? ili nešto treće?
in33sa

#107 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by in33sa »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
in33sa wrote:
DrugaGimnazija wrote: Ono što ja ne razumijem je zašto FBiH dijeli učenike na one koji uče hrvatski i one koji uče bosanski, te kakve veze ima taj jezik sa matematikom?
Jesu li Bosnjaci spremni svoju djecu slati na nastavu koja se odrzava na hrvatskom jeziku? nisu.

Zasto onda ocekujes da Hrvati svoju djecu salju u skole koje rade na bosanskom jeziku.

Sto se tice matematike, ja nigdje ne vidim da se spominje nekakva hrvatska matematika, procitaj opet tekst koji te naveo da otvoris temu.
Lijepo, onda se poklopi na temi o BBI centru i mirna Bosna. Ne moze demokratija, ravnopravnost i jednakopravnost biti jednosmjerna i samo za jedne a za druge samo kada ovi prvo procjene da je to O.K. Ti upravo rezonujes na takav nacin, smeta ti sto se u BBI centru ne prodaje svinjetina i alkohol ali itekako imas opravdanje i razmijevanje za segragaciju, diskriminaciju na nacionalnoj ili jezickoj osnovi djece/omladine u skoli. Heh...sacuvaj me boze takve hrvatske kulture. :|
Pa Hrvati su ustase, fasisti, genetski zlocinci pa od Hrvata ocekujem ovakve stvari.

Ali sam mislio da je Sarajevo oaza multikulture, tolerancije, moderni europski grad. Bar se takvim predstavlja :-)
osa

#108 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by osa »

quote="Drvosjeca iz Dejcica"]
in33sa wrote:

Lijepo, onda se poklopi na temi o BBI centru i mirna Bosna. Ne moze demokratija, ravnopravnost i jednakopravnost biti jednosmjerna i samo za jedne a za druge samo kada ovi prvo procjene da je to O.K. Ti upravo rezonujes na takav nacin, smeta ti sto se u BBI centru ne prodaje svinjetina i alkohol ali itekako imas opravdanje i razmijevanje za segragaciju, diskriminaciju na nacionalnoj ili jezickoj osnovi djece/omladine u skoli. Heh...sacuvaj me boze takve hrvatske kulture. :|[/quote]

Pa Hrvati su ustase, fasisti, genetski zlocinci pa od Hrvata ocekujem ovakve stvari.

Ali sam mislio da je Sarajevo oaza multikulture, tolerancije, moderni europski grad. Bar se takvim predstavlja :-)[/quote]

osjećam li ja to dobru dozu humora u zadnjoj rečenici.
DrugaGimnazija

#109 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by DrugaGimnazija »

Tomislav MO wrote:
and wrote: a kako ide prevod za hrvatski i srpski?
kaže se,

hrvatski jezik i

srpski jezik.

Kao neko pravilo možeš uzeti da je naziv jezika izveden od naziva onog tko ga govori, a ne npr. iz naziva teritorija.

Tako je bošnjački jezik zato jer ga govore Bošnjaci, a ne bosanski jer je to izvedeno od teritorija "Bosna"

Istom logikom se kaže srpski jezik, jer ga govore Srbi, a nepravilno je srbijanski jezik što bi bilo izvedeno po teritoriju "Srbija"
Ovom logikom bismo imali austrijski jezik i njemacki jezik, kao i engleski, americki i australijski.

Kojim onda jezikom govore tzv. Ostali u BiH, mozda ostalskim jezikom, ako cemo ga izvesti iz naziva onog ko ga govori?!
Silkwood

#110 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Silkwood »

DrugaGimnazija wrote: Kojim onda jezikom govore tzv. Ostali u BiH, mozda ostalskim jezikom, ako cemo ga izvesti iz naziva onog ko ga govori?!
"Ostali" govore hrvatskim jezikom.
Kupalo

#111 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Kupalo »

Opet nije istina, jesu ako skolu smatraju boljom. Opet primjer KSC u Sarajevu. U Sarajevu djeca u srednju skolu idu na engleskom jeziku jer roditelji smatraju da tako imaju bolje sanse.

Ljudi dozovite se, bolje skole i bolje obrazovanje, prije samo sto godina nasi stari su morali ici u skole na njemackom i mađarskom .
Sunrise00

#112 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Sunrise00 »

in33sa wrote:
Ali sam mislio da je Sarajevo oaza multikulture, tolerancije, moderni europski grad.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
viva_castro

#113 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by viva_castro »

Kakva su ovo preseravanja?! Vi na ovom forumu ugrožavate Hrvatski nacionalnitet i etnicitet! Uništavate našu povjest i tradiciju! Vi želite pisati brojeve na tom nekom "bosanskom" jeziku pa da naša djeca ne bi mogla to razumjeti! Da preskoče matematiku i zaglupe a onda bi se vi ujednili i protjerali nas i uništili vjekovni život Hrvata u BiH! Sramota! Nije vas stid?! FUJ?!....

:D
bogumil-8

#114 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by bogumil-8 »

Hoce li sloboda ... wrote:
Svasta. Rade protiv BiH ako salju svoju djecu u skole na hrvatskom? Ako ja saljem svoje dijete u skolu na engleskom da li to znaci da ja radim protiv BiH? Ako ne zelim da mi dijete ima islamski vjeronauk i ne zelim da ga saljem u obdaniste Djece Sarajeva, da li to znaci da sam ja protiv BiH?

Bojim se da najvecu stetu BiH nanose pomahnitale patriote koje nisu u stanju podnijeti osobe druge vjere i nacije.[/b]

Pozdravljam svako takmicenje u matematici.

Šta i kako dalje? Kako prevazilaziti "probleme"? Možemo mi mnogo toga konstatovati (kao postojeće stanje), ali ako te konstatacije ne potkrijepimo i kreacijama (šta je bolje, zašto je bolje, kome je bolje i kako to "bolje" postići) za prevazilaženje postojećeg stanja, onda samo "mlatimo praznu slamu" i podgrijavamo postojeće stanje (koje su uspostavili, uglavnom, klero/nacionalisti u BiH uz pomoć nacional-šovinista iz bližeg i daljeg okruženja BiH).
Preijedlog je: Pusti druge neka govore i rade kako god žele (ako to ne ometa nekog trećeg), a pozabavi se problemima (koje možeš dokučiti i na koje možeš uticati) u svojoj vlastitoj sredini.
Kupalo

#115 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Kupalo »

Ma ovo je:" uzalud se nadam", e ovako:

Kao nepriznata manjina trazim kao konstitutivni ostali nastavu na:

madarskom
ukrajinskom
romskom
kineskom (uskoro ce ih biti vecina u BiH pa da se pripremimo)
ceskom
i molim lijepo na hebrejskom

Smatram da po ustavu imam pravo, a hocu i iz inata!
Jazz_Junkie

#116 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Jazz_Junkie »

Ma, ja sam slucajno naletio na neki hrvatski povijesni portal na cijem je forumu neki lik pokrenuo temu o povjesnicaru Ericu Hobsbawmu gdje postavlja link s kojeg se moze skinuti jedna od Hobsbawmovih knjiga uz komentar "....dostupna je u cjelini u pdf-u na svemrežju". Muko moja, kakvo silovanje jezika.
Post Reply