Privatne osnovne škole

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
AlmaR45

#101 Re: Privatne osnovne škole

Post by AlmaR45 »

Žao mi je ako neki ima loša iskustva sa ovom školom, ali ja sam prezadovoljna.. oboje dijece su mi išli u državnu školu i imali su mnogo problema sa određenim nastavnicima, kako su prešli u Međunarodnu i ja i oni su dahnuli dušom. Zaista nisam nikadm imala neku neugodnu situcaiju. Nastavnici i razrednici su veoma susretljivi, spremni na podršku i pomoć.
uvijek dobijem informacije koje tražim, i mailom, i preko ovog novog sistema koji su uveli... pošalješ praznu poruku na njihov broj i dobiješ izvještaj o svom djetetu.... to je super... ja puno radim, pa ne stignem često otići uškolu...
ententina wrote:Tu je (bila, sad je na porodiljskom, ali, pazite, vraca se, ako vec i nije:) osoba koja je valjda zbog znanja turskog jezika dobila mjesto, ali joj bosanski nije bas jaca strana
Sekretarica nije bosanka pa joj ni bosanski nije jača strana.... zar ćemo sada govoriti i o etničkoj diskriminaciji?????????????????????? ovim nastavnicima iz turske maternji jezik nije engleski nego turski..pa možda zbog toga ga drugaćije izgovaraju, ali ja ih dobro razumijem... i ne vidim u tome probelm...svi imaju diplome...zar bi ministarstvo odobrilo da u nekoj školi radi neko ko nem+a diplomu..
bezveze vam je ova prica... ja sam zadovoljna i sretna sto mi djeca idu u ovu školu....i moj muž i ja nismo političari ni guzonje....pošteno zarađujemo i odvajamo svaki dinar za njihovo školovanje. i u drugim školama ima razmažene djece, djece "snobova".... bitno je kako koji roditelj odgoji svoje dijete.... ne krivite škole ako vi niste sposobni da ih odgojitee
ententina, nek si se ti rijesila škole, al nek se i škola rješila tebe!
Last edited by AlmaR45 on 16/02/2012 12:52, edited 1 time in total.
Marker

#102 Re: Privatne osnovne škole

Post by Marker »

n
Izgleda da pojedini nisu nikad zadovoljni. Da ih čovjek pospe suhim zlatom, oni bi opet nalazili mane!

Kad se samo sjetim svoje osnovne škole i srednje koju sam završila! Uhhh, kakvi tamo tek monstrumi predaju! A to su poznate sarajevske škole.
Sretna sam što nisam kao ti monstrumi, sretna sam što moji učenici ne osjećaju strah koji sam ja osjećala dok sam bila učenik.
Last edited by Marker on 15/02/2012 13:21, edited 1 time in total.
azurna_obala

#103 Re: Privatne osnovne škole

Post by azurna_obala »

Šta se ovo zakuhalo? :D
šaljivdžija

#104 Re: Privatne osnovne škole

Post by šaljivdžija »

baš se zakuhalo :)..kao prvo ,kao što neko gore reče "šaljivdžija i se i nije pokazao čim je radio samo jednu godinu"- možda je tačno možda i nije- našao sam novi ( meni draži posao u struci) posao .
Ne tvrdim da su privatne škole "toliko loše" samo hoću da kažem da ne vrijede tog novca i da vjerovatno postoje državne -javne škole koje imaju nastavu slične kvalitete.. Naravno postoje i one koje su mnogo lošije..
Ja sam kao i izvjestan broj kolega dobili posao preko biroa u toj školi - što je pohvalno- međutim plaćate 8000 KM po godini da bi vam djecu učili početnici ..od kojih mnogi engleski na kojem predaju pričaju jako loše. Počevši od mene -za sebe ne bih rekao da pričam engleski jako loše no smatram da mo znanje englesko jezika nije na predavačkom nivou..
Osim toga.. plan i progam se izbjegavaju koliko je to moguće - navodno se inspekcije uredno najave pa se "dogovore".

U kabinetu geografije nećete naći kartu bsne i hercegovine iako sam to tražio nekoliko puta u toku godine. vrlo lako se može desiti da istoriju predaje čovjek čije shvatanje iste počinje sa Muhamedom A.S. a završava sa Ataturkom Kemalom. Tokom prošle godine najmanje jedan od nastavnika je radio sa srednjom stručnom spremom.
Veliki broj časova se nikada ne održi i nikada se ne nadoknađuju. Naravno da postoji izvjestan broj izuzetnih nastavnika i ljudi, koji savjesno i kvalitetno pokušavaju da prenesu znanje i odgoj, međutim sve je to izuzetno precjenjeno.
Dijete koje završi tu školu neće ostati nepismeno ili "iskvareno" zbog škole- međutim ne smatram da ta škola ima ikakve izuzetne kvalitete nad prosječnim školama.

Većina izostanaka se ne moraju pravdati , a od nastavnika se očekuje da učenici imaju visoke ocjene bez obzira na kvalitet znanja. Kad se donese uplatnica za školarinu visoke ocjene se podrazumjevaju.

Ima i ljepših strana naravno- kulturološko šarenilo među učenicima ( djeca iz 20ak zemalja). učenici zaista brzo nauče engleski ,a veliki broj i još neki jezik - najčešće turski. Škola se trudi da organizuje što veći broj unutarškolskih aktivnosti,takmičenja, izložbi....

P.S. i da, istina je da da su učenici koji idu na takmičenja oslobođeni /zakinuti/ od izvjesnog broja predmeta veliki dio školske godine.
šaljivdžija

#105 Re: Privatne osnovne škole

Post by šaljivdžija »

@frekvencija - ili niste pročitali moj post do kraja ili ste se sami prepoznali u kategoriji klijenata koje sam naveo pod br.2. ,a to već nije do mene.
šaljivdžija

#106 Re: Privatne osnovne škole

Post by šaljivdžija »

eh da.. dok nisam zaboravio.. da ne bih davao dezinormacije ..naveo sam gore cifru od oko 8000 KM /godini..
Ispravka: koliko znam prošle goine cijene su bile oko 8000 Km za strane državljane , za domaće nešto iznad 4000 KM - udžbenici, uniforme, prevoz i klopa nisu uračunati.
neki udžbenici koji se koriste nisu predviđeni planom i programom u FBiH. Obzirom kakvi su neki o udžbenika kod nas - to je pohvalno, nažalost.
zelenashica

#107 Re: Privatne osnovne škole

Post by zelenashica »

Cijela ova diskusija se svela na blaćenje onih koji rade u privatnim i isto tako na blaćenje onih koji rade u državnim školama.
Ja moram ovdje da ubacim jednu jako bitnu činjenicu, tek da povežete niti i smisao same diskusije, jer vidim ovo je izmaklo nekom normalnom nivou.I u jednoj i u drugoj strani predavači se mogu podijeliti samo na dvije vrste: oni koji svoj posao obavljaju savjesno i oni koji to ne rade.Nemoguće je reći da su samo na jednoj strani savršeni ili loši predavači.To je već generalizacija i obična predrasuda prema ljudima.U svakoj pšenici ima kukolja.

Naravno da privatne škole imaju preduslove za funkcionisanje samog nastavnog procesa, komunikacije sa roditeljima koja je jednostavnija, ali ni državne škole ne zaostaju u kvalitetu informacija, ako su tolerantne obje strane(i nastavnici i roditelji).
Ja mogu razumjeti da roditelji rade i da ne mogu dolaziti često na informacije, ali ne mogu i ne želim da razumijem da ne mogu doći na roditeljske sastanke(zaboga i sam dolazak na sastanak djetetu daje do znanja da je bitan svojim roditeljima).Ne mislim da je isto pročitati u mailu o uspjesima svog djeteta nego prodiskutovati oči u oči sa nastavnikom.Isto tako moram naglasiti da nastavnik u državnoj školi koji želi cjelokupnu saradnju sa roditeljima bez ustezanja ostavi roditelju opciju da ga kontaktira telefonom.Bar svaki roditelj mojih učenika ima moj broj(svi dobiju broj na prvom školskom času) i vjerovali ili ne uopšte niti sam nervozna niti ljuta što mi oduzimaju dio mog slobodnog vremena.Ja do sada nisam imala negativne posljedice radi tog načina komuniciranja, jer roditelji se većinom iskreno trude da to bude poziv u neko pristojno vrijeme, i nakon završetka nastave.
Isto tako nakon nastave svaki roditelj koji želi informaciju zna gdje je učionica i može doći, ne vraćamo ni mi u državnim školama nikog ko je došao da se interesuje za uspjehe svog djeteta.A to što nemamo online obavijesti, eh to je već krivica samog društva i ulaganja u obrazovanje.
Još sam htjela dodati, da ni nastavna sredstva ni pomagala ne igraju veliku ulogu u samom nastavnom procesu.Kreativni nastavnik će i od starih stvari kojih su nam svima puni podrumi, ostave, garaže napraviti ono što mu je potrebno da praktično učeniku pokaže ono što je cilj same nastavne jedinke.Ja sam se nanosala kartonskih kutija i ljepila, čepova, komadića platna, vuna, dugmića,....ponekad sam samoj sebi ličila na onog komunalca, ali znam da nisam svojim učenicima uskratila znanje i osmijeh na licu.
Ja nemam za lutkarsku priredbu lutkice koje su proizvedene namjenski za tu svrhu tamo negdje, ali imam lutkice koje moji učenici zajedno samnom izrade.
Danas smo pravili lutkice za predstavu i mislim da je puno kvalitetnije kada oni sami izrade i učestvuju u izradi nego kad dobiju nešto gotovo.Znaju cijeniti i čuvati, jer je to plod njihovog truda.
Moji učenici nemaju svi ni materijal za likovnu kulturu, ali imaju onaj osjećaj da posude drugu do sebe, da ga ne gledaju kao manje bitnog jer nema komad plastelina, papir.Ne gledaju u užine jedan drugog, jer jedu sa osmijehom.Njihovi roditelji ne listaju sedmične jelovnike školske kuhinje, nego njihove majke ustanu pola sata ranije pa im spreme šolju toplog mlijeka i upakuju sendvič iako većina njih isto tako je zaposlena i ima posao.
Ono šta je suština svega je sretno dijete.

Ako je opremljenost škola jedini preduslov za uspjeh onda svi mi koji nismo internetska generacija, generacija projektora i elektronski tabli možemo baciti svoje diplome.Zaboga nismo učili na pravi način.
zelenashica

#108 Re: Privatne osnovne škole

Post by zelenashica »

Marker wrote:editovano na molbu autora posta
Kolegice ovo je forum i nemoj da prozivaš nikog po imenu.
Imaš opciju pp i tamo objavljuj imena.
Ako te tema ljuti ili čini nervoznom nije nužda u njoj učestvovati, ali zbilja ne vidim potrebu za ovolikom dozom bijesa u diskusiji.Ipak to čitaju i roditelji tvojih đaka iz privatnih škola, a i mojih iz državne.
Možda i sama naša komunikacija im da priliku da objektivnije sagledaju obje strane. ;-)
Last edited by zelenashica on 15/02/2012 19:16, edited 1 time in total.
alibegoa

#109 Re: Privatne osnovne škole

Post by alibegoa »

ljubav_aha wrote:frekvencija,koliko kosta jedna skolska godina :?: nema inof na web stranici,hvala :)
Ako je govor o onoj školi na Vracama, gledao sam je ja za svog prvačića, školarina je bila 5000 KM godišnje za državljanina BiH, + knjige, 10% popusta za drugo dijete.
Marker

#110 Re: Privatne osnovne škole

Post by Marker »

Zelenashice, ne oduzima se djeci prostor za kreativnost, niti je to iko spomenuo. Nastavna pomagala (a to je veeeeomaaa širok pojam) olakšavaju nastavnicima rad, ali ništa to ne vrijedi ako sam nastavnik ne zna kako da ih koristi ili iskoristi.
Nije potrebna samo diploma da bi neko bio nastavnik, potrebno je znanje, mašta, kreativnost, ljubav... a toga kod nas zaiste ne nedostaje, ni na običnim časovima ni na časovima sekcija. Ne mislim blatiti državne škole, jer sam i sama završila iste, ali... kao što sam milion puta već i napisala, morala sam reagovati na ovo što šaljivdžija piše.
šaljivdžija wrote: neki udžbenici koji se koriste nisu predviđeni planom i programom u FBiH. Obzirom kakvi su neki o udžbenika kod nas - to je pohvalno, nažalost.
Nisu PREDVIĐENI ali jesu ODOBRENI jer su to udžbenci na engleskom jeziku!!!
Marker

#111 Re: Privatne osnovne škole

Post by Marker »

[/quote]
Kolegice ovo je forum i nemoj da prozivaš nikog po imenu.
Imaš opciju pp i tamo objavljuj imena.
Ako te tema ljuti ili čini nervoznom nije nužda u njoj učestvovati, ali zbilja ne vidim potrebu za ovolikom dozom bijesa u diskusiji.Ipak to čitaju i roditelji tvojih đaka iz privatnih škola, a i mojih iz državne.
Možda i sama naša komunikacija im da priliku da objektivnije sagledaju obje strane. ;-)[/quote]

E pa baš zato me ovo i ljuti... što će šaljivdžijine postove sutra neko pročitati... i povjerovati mu
zelenashica

#112 Re: Privatne osnovne škole

Post by zelenashica »

Marker wrote:Zelenashice, ne oduzima se djeci prostor za kreativnost, niti je to iko spomenuo. Nastavna pomagala (a to je veeeeomaaa širok pojam) olakšavaju nastavnicima rad, ali ništa to ne vrijedi ako sam nastavnik ne zna kako da ih koristi ili iskoristi.
Nije potrebna samo diploma da bi neko bio nastavnik, potrebno je znanje, mašta, kreativnost, ljubav... a toga kod nas zaiste ne nedostaje, ni na običnim časovima ni na časovima sekcija. Ne mislim blatiti državne škole, jer sam i sama završila iste, ali... kao što sam milion puta već i napisala, morala sam reagovati na ovo što šaljivdžija piše.
Ja ovdje ne stavljam nastavnika u prvi plan jer škola nije tu radi nastavnika nego radi djece.
To kako šaljivdžija reaguje govori o njemu samom, ali i tvoje reakcije o tebi.
Mislim da sama komunikacija nije zdrava, i ne ide ni jednom od vas u prilog.
O znanju mogu da govore samo činjenice i uspjesi, o mašti i ljubavi niko osim nas samih, a kreativnost se vidi na djelu.
Previše mi ovo samohvale( i hvale kolega) u jednoj rečenici. ;-)
Marker

#113 Re: Privatne osnovne škole

Post by Marker »

Htjela sam reći da se trudimo, kao i svi drugi... :-D
AlmaR45

#114 Re: Privatne osnovne škole

Post by AlmaR45 »

zelenashica wrote: Ja mogu razumjeti da roditelji rade i da ne mogu dolaziti često na informacije, ali ne mogu i ne želim da razumijem da ne mogu doći na roditeljske sastanke(zaboga i sam dolazak na sastanak djetetu daje do znanja da je bitan svojim roditeljima).Ne mislim da je isto pročitati u mailu o uspjesima svog djeteta nego prodiskutovati oči u oči sa nastavnikom.I
Neznam jel se ovo odnosilo na moj komentar gore... rekla sam da ne mogu često dolaziti, naravno da dolazim na informacije i sastanke. imam divnu komunikaciju sa nastavnicima, razrednici dolaze u posjetu kući i brinu se za atmosveru u kojoj dijete živi i uči, održavaju dodatnu nastavu, kurseve, sve kako bi svojim učenicima omogućili napredak. ide se često na izlete, pa i roditelji su pozvani naputovanja... bogami, postali su mi ko rod naj rođeniji. Moj muž ode češće nego ja...raspita se o ponašanju naše djece i o ostalom. baš nismo nikad se pokajali što smoih prebacili tamo.
al' eto , nisu svi zadovoljni, nemaju svi isto mišljenje, i bogu hvala da je tako
zelenashica

#115 Re: Privatne osnovne škole

Post by zelenashica »

AlmaR45 wrote:
zelenashica wrote: Ja mogu razumjeti da roditelji rade i da ne mogu dolaziti često na informacije, ali ne mogu i ne želim da razumijem da ne mogu doći na roditeljske sastanke(zaboga i sam dolazak na sastanak djetetu daje do znanja da je bitan svojim roditeljima).Ne mislim da je isto pročitati u mailu o uspjesima svog djeteta nego prodiskutovati oči u oči sa nastavnikom.I
Neznam jel se ovo odnosilo na moj komentar gore... rekla sam da ne mogu često dolaziti, naravno da dolazim na informacije i sastanke. imam divnu komunikaciju sa nastavnicima, razrednici dolaze u posjetu kući i brinu se za atmosveru u kojoj dijete živi i uči, održavaju dodatnu nastavu, kurseve, sve kako bi svojim učenicima omogućili napredak. ide se često na izlete, pa i roditelji su pozvani naputovanja... bogami, postali su mi ko rod naj rođeniji. Moj muž ode češće nego ja...raspita se o ponašanju naše djece i o ostalom. baš nismo nikad se pokajali što smoih prebacili tamo.
al' eto , nisu svi zadovoljni, nemaju svi isto mišljenje, i bogu hvala da je tako
Ja u svemu ovome ne vidim ništa čudno niti neobično u odnosu na privatne i državne škole.
Ne znam u kojoj državnoj školi je ranije bilo vaše dijete, pa sve to što imate danas u privatnoj smatrate privilegiranim.Kućne posjete se realizuju i u državnim školama, ako ima potrebe, izlete u državnim školama je moguće i većina ih realizira zajedno sa roditeljima, kursevi, dodatna i dopunska nastava isto tako je postala redovna nastava u u državnoj školi,...svi mi radimo po istom NPP.
Ali hajde de vjerovatno je užitak veći uz činjenicu da se sve plati a ne kad se dobije besplatno.
AlmaR45

#116 Re: Privatne osnovne škole

Post by AlmaR45 »

nisam imala ovaku komunikaciju sa nastavnicima u državnoj školi, vazda sam ih morala ganjati da mi nešto kažu (mislim na dolaske mimo roditeljskih sastanaka) većina ih je bila umišljena i nepristupačna. ništa s enije primjenilo od vakta kad sam ja bila učenik..osim što ih više ne mlate ko nas...
idic

#117 Re: Privatne osnovne škole

Post by idic »

Imam dvoje djece koja idu u osnovnu školu koja ima vrlo dobra produženi boravak i solidan nastavni kadar, a na ovu temu govorim iz iskustva ljudi iz mog okruženja čija djeca su išla u privatne škole. Moja rodica je školovala dvoje djece u privatnoj školi na Ilidži, gdje djeca imaju sasvim drugačiji način odvijanja nastave nego u državnim školama. Sve se odvija u školi, učenje i pisanje zadaća i sve ostale aktivnosti. Između svakog časa imaju duže pauze i odmore. Uglavnom su sva djeca odlična jer se škola plaća i to se očekuje od roditelja ( mjesečno oko 360 KM po djetetu ). Da se roditelji nebi uvrijedili i odveli djecu u drugu školu tim se zahtjevima maksimalno izlazi u susret. Njena su djeca sada srednjoškolci i veliku su muku imali da se naviknu na normalno odvijanje nastave. U prvom razredu srednje škole im je morala plaćati instrukcije iz svih mogućih predmeta kako bi dostigli nivo znanja ostalih učenika ( kćerka joj je bila učenik generacije u OŠ, a u srednjoj muzičkoj je jedva prošla prvi razred ). Teško su se privikli da kod kuće moraju sami učiti jer su cijelo vrijeme dotadašnjeg školovanja zadaću i učenje obavljali u školi uz pomoć nastavnika.
Curica koja od prošle godine ide sa mojim sinom u razred do tada je tri godine išla u privatnu školu na Grbavici Isa beg Ishaković. Curica je takođe znatno zaostajala u znanju iz svih lekcija i predmeta u odnosu na djecu iz razreda. Takođe se nije mogla priviknuti na tok nastave, čas za časom itd...
Generalno mislim da te škole ne nude nimalo više kvaliteta u odnosu na državne škole, to je trenutno kao neki modni trend da ti dijete ide u privatnu školu jer je to in.
Imaš dosta solidinih škola u urbanom dijelu Sarajeva sa kvalitetnim produženim boravkom gdje djeca takođe dobivaju kvalitetnu kuhanu hranu. Uredno uče i rade zadaće, izvode ih vani da se igraju kada je lijepo vrijeme...
Druga važna stvar radi socijalizacije tvog djeteta je da ide u školu u tvom naselju kako bi se mogao družiti sa društvom iz razreda i van škole. Tu se rađaju divna prijateljstva i druženja.
Raspitaj se u školi koji su uslovi u produženom boravku i ko je dobar od učitelja i vjeruj da nećeš pogriješiti.
Sretno. :thumbup:
zelenashica

#118 Re: Privatne osnovne škole

Post by zelenashica »

AlmaR45 wrote:nisam imala ovaku komunikaciju sa nastavnicima u državnoj školi, vazda sam ih morala ganjati da mi nešto kažu (mislim na dolaske mimo roditeljskih sastanaka) većina ih je bila umišljena i nepristupačna. ništa s enije primjenilo od vakta kad sam ja bila učenik..osim što ih više ne mlate ko nas...
Ne znam koja si generacija ali sa 3o i kusur godine nisam kao učenik niti ikad dobila batine biti sam ikad u svom razredu vidjela da je neko od mojih drugarica i drugova isto kao i ja bio izložen "mlaćenju".
U odnosu roditelj- nastavnik nije kriv samo nastavnik.Kad počnemo svi prihvatati dio svoje krivice, razloga za traženje krivca neće biti.
Promijenilo se puno toga, ranije se poštovao nastavnik a danas je to poštovanje na niskom nivou.
ententina

#119 Re: Privatne osnovne škole

Post by ententina »

Ima jedno zlatno pravilo trzisne ekonomije da svaka roba/usluga ima svog kupca. Ja sam kupila uslugu za koju sam se pokajala, upisala dijete u Medunarodnu srednju skolu u Sarajevu i niko mi nije kriv. Cijelo vrijeme sam pokusavala da opravdavam odredene stvari koje mi se nikako nisu svidjale: desilo se jedne godine da roditeljskog nije nikako bilo. Znaci, da ponovim, roditeljski se nije nijednom odrzao. To je bio period kada su pokusavali (i na tome ostali, za trajanje cijele te skolske godine) da uvedi online izvjestavanje, ali nije ferceralo. Ili, da mi se sekretarica skole obrati sa 'ti'. Ili da mi opisuje svoje zdravstvene tegobe, mada sa medicinom nemam ama bas nikakve veze, dakle nisam doktor. Kad god sam morala da se susretnem sa tom osobom bila mi je potreban posebna priprema: ubjedjivala bih sebe da je podsjecam na neku njoj slicnu osobu iz djetinjstva kojoj ima slobode da se zali o upaljenim jajnicima ili o tome kakav je usud raditi za privatnika... Ta osoba zaista ne vlada dobro bosanskim jezikom, ali moze komunicirati da je se razumije. Moja poenta je bila da ona, kao persona zaduzena za komunikaciju sa roditeljima, i osoba koja kroz to svakodnevno predstavlja tu obrazovnu ustanovu (koja se fino placa, pa je samim tim bolja, ocekujemo:), uopste nije za te pozicije niti za tog posla, jer je dobra komunikacija kombinacija finog izrazavanja, uvazavanja sagovornika i kulture. Dakle, ako je gospodicna dosla iz Sandzaka, to je za mene u redu, i ja zaista nemam nista protiv tih, mahom, vrijednih ljudi, ali daj se malo upoznati sa mentalitetom i nacinom komuniciranja sa razlicitim strankama, a ne samo sa onima sojem sa kojim bi ti zeljela komunicirati.
Takodje, to popravljanje porodicne atmosVere, odnosno dolazak 2-3 nastavnika kucama roditelja djece koja idu u njihovu skolu, bi moglo upaliti jedino da se pojave sa nekim cudesnim barometrom koji bi, pomocu trikova, snizavao isti taj atmosVerski pritisak. Lijepo je sto se oni fino brinu za to u kojim uslovima djeca zive, ali, osim pregledavanja soba u kojima djeca spavaju i mjerkanja samog standarda zivota, ja drugog benefita ne osjetih.
Na kraju, sta reci... Imala bih jos toliko posluka za porati ali necu. Sacuvacu ih za sebe. A da ima i lijepih, ima i toga, nije da nije, samo me jos niko nije isprovocirao da i njih otkrijem
ljubav_aha

#120 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

ententina wrote:Ko god hoce da mu dijete nauci dobro engleski jezik neka ga niposto ne upisuje ni u Medunarodnu onsnovnu ni u srednju skolu!!! Engleski jezik kojim vlada nastavni kadar je katastrofalan, iskrivljen, pun gresaka koje su uvrijezene. Oni govore neki drugi engleski, ne znam kako da ga nazovem, poput onih domorodaca koji su kolonizacijom Engleza razvili svoj, samo njima razumljiv engleski jezik. Moje dijete je islo u tu skolu. Zalim novac i vrijeme izgubljeno. Zalim sto mi je dijete bilo u okruzenju gdje je sistem vrijednosti cijena mobitela i tenisica koje nose. Al' hajde, povinujem se onoj: "ko zna zasto je to dobro".
Kvalitet nastavnog kadra (osim engleskog jezika), samo jedan primjer: dijete mi je bilo opomenuto i izvrgnuto ruglo jer je na bosanskom jeziku rekao Zidovi. Nastavnica mu je puna prijekora rekla da je to pogrdan naziv za Jevreje i da mu se to vise nikad ne smije desiti. To je samo jedan primjer, gafova je bezbroj.
O odnosu amdinistrativnih radnika da ne pricam. Tu je (bila, sad je na porodiljskom, ali, pazite, vraca se, ako vec i nije:) osoba koja je valjda zbog znanja turskog jezika dobila mjesto, ali joj bosanski nije bas jaca strana i koja se prema roditeljima koji placaju grdne pare ponasa kao da su zajedno Rumenku cuvali na livadi. Necuveno ponasanje. Mislim da ova osoba, kao i odgovori na mailove upuceni od strane zainteresiranih roditelja (neko od forumasa je to spomenuo) trebaju dosta da govore o skoli. To su prvi pokazatelji profesionalnosti skole a pokazatelji su katastrofa. Bilo koji roditelj sa imalo iskustva u komunikaciji a koji je bio u kontaktu sa ovom osobom ce shvatiti o cemu govorim.
Ukoliko budem smogla snage skeniracu primjerak Ugovora o skolovanju koji je bio u upotrebi prije 2-3 godine, da vidite nivo tog jezika i sastav recenica. To je strah da vas obuzme. Doduse, mozda za neke roditelje to ne predstavlja problem, ali sad zaista necu da ulazim u to koji bi to roditelji bili. U postu forumasa koji odgovorio prije a koji je predavao u jednoj u tih skola sam pronasla opis koji bi odgovarao (tajkuni, drug dealers i ratni profiteri).
Imala bih vam toliko toga ispricati, ali vjerujte da nemam snage za to, toliko je tih neprijatnih situacija bilo u svemu tome, ali roditelji kao roditelji, cesto zatvaraju oci pred odredenim cinjenicama misleci za svoju djecu najbolje. Hvala Bogu pa smo i sa njima zavrsili.
Zelim da podvucem da pored velikih negativnosti o ovoj skoli, o turskom narodu u Turskoj sve najbolje. Steta sto je kadar koji su poslali u Bosnu u vecini slucajeva nekompetentan i potpuno neosjetljiv za nase prilike i nas mentalitet
meni ne smeta ako osoba ne zna dobro lokalni jezik,bitno je da zna jezik koji uci,znaci engleski i vjerovanto turski jezik i to je OK

Jevrejje korektna rijec cifut i zidov su meni takodjer rijeci sa negativnim akcentom
ljubav_aha

#121 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

AlmaR45 wrote:Žao mi je ako neki ima loša iskustva sa ovom školom, ali ja sam prezadovoljna.. oboje dijece su mi išli u državnu školu i imali su mnogo problema sa određenim nastavnicima, kako su prešli u Međunarodnu i ja i oni su dahnuli dušom. Zaista nisam nikadm imala neku neugodnu situcaiju. Nastavnici i razrednici su veoma susretljivi, spremni na podršku i pomoć.
uvijek dobijem informacije koje tražim, i mailom, i preko ovog novog sistema koji su uveli... pošalješ praznu poruku na njihov broj i dobiješ izvještaj o svom djetetu.... to je super... ja puno radim, pa ne stignem često otići uškolu...
ententina wrote:Tu je (bila, sad je na porodiljskom, ali, pazite, vraca se, ako vec i nije:) osoba koja je valjda zbog znanja turskog jezika dobila mjesto, ali joj bosanski nije bas jaca strana
Sekretarica je isto divna osoba... ona nije bosanka pa joj ni bosanski nije jača strana.... zar ćemo sada govoriti i o etničkoj diskriminaciji?????????????????????? ovim nastavnicima iz turske maternji jezik nije engleski nego turski..pa možda zbog toga ga drugaćije izgovaraju, ali ja ih dobro razumijem... i ne vidim u tome probelm...svi imaju diplome...zar bi ministarstvo odobrilo da u nekoj školi radi neko ko nem+a diplomu..
bezveze vam je ova prica... ja sam zadovoljna i sretna sto mi djeca idu u ovu školu....i moj muž i ja nismo političari ni guzonje....pošteno zarađujemo i odvajamo svaki dinar za njihovo školovanje. i u drugim školama ima razmažene djece, djece "snobova".... bitno je kako koji roditelj odgoji svoje dijete.... ne krivite škole ako vi niste sposobni da ih odgojitee
ententina, nek si se ti rijesila škole, al nek se i škola rješila tebe!
koliko kosta jedna skolska godina,nema info na website,pitam vec treci put :skoljka: hvala :)
ljubav_aha

#122 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

alibegoa wrote:
ljubav_aha wrote:frekvencija,koliko kosta jedna skolska godina :?: nema inof na web stranici,hvala :)
Ako je govor o onoj školi na Vracama, gledao sam je ja za svog prvačića, školarina je bila 5000 KM godišnje za državljanina BiH, + knjige, 10% popusta za drugo dijete.
osnovna skola ,ok,hvala,sigurna sma da je srednja skola skuplja :-D
ljubav_aha

#123 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

idic wrote:Imam dvoje djece koja idu u osnovnu školu koja ima vrlo dobra produženi boravak i solidan nastavni kadar, a na ovu temu govorim iz iskustva ljudi iz mog okruženja čija djeca su išla u privatne škole. Moja rodica je školovala dvoje djece u privatnoj školi na Ilidži, gdje djeca imaju sasvim drugačiji način odvijanja nastave nego u državnim školama. Sve se odvija u školi, učenje i pisanje zadaća i sve ostale aktivnosti. Između svakog časa imaju duže pauze i odmore. Uglavnom su sva djeca odlična jer se škola plaća i to se očekuje od roditelja ( mjesečno oko 360 KM po djetetu ). Da se roditelji nebi uvrijedili i odveli djecu u drugu školu tim se zahtjevima maksimalno izlazi u susret. Njena su djeca sada srednjoškolci i veliku su muku imali da se naviknu na normalno odvijanje nastave. U prvom razredu srednje škole im je morala plaćati instrukcije iz svih mogućih predmeta kako bi dostigli nivo znanja ostalih učenika ( kćerka joj je bila učenik generacije u OŠ, a u srednjoj muzičkoj je jedva prošla prvi razred ). Teško su se privikli da kod kuće moraju sami učiti jer su cijelo vrijeme dotadašnjeg školovanja zadaću i učenje obavljali u školi uz pomoć nastavnika.
Curica koja od prošle godine ide sa mojim sinom u razred do tada je tri godine išla u privatnu školu na Grbavici Isa beg Ishaković. Curica je takođe znatno zaostajala u znanju iz svih lekcija i predmeta u odnosu na djecu iz razreda. Takođe se nije mogla priviknuti na tok nastave, čas za časom itd...
Generalno mislim da te škole ne nude nimalo više kvaliteta u odnosu na državne škole, to je trenutno kao neki modni trend da ti dijete ide u privatnu školu jer je to in.
Imaš dosta solidinih škola u urbanom dijelu Sarajeva sa kvalitetnim produženim boravkom gdje djeca takođe dobivaju kvalitetnu kuhanu hranu. Uredno uče i rade zadaće, izvode ih vani da se igraju kada je lijepo vrijeme...
Druga važna stvar radi socijalizacije tvog djeteta je da ide u školu u tvom naselju kako bi se mogao družiti sa društvom iz razreda i van škole. Tu se rađaju divna prijateljstva i druženja.
Raspitaj se u školi koji su uslovi u produženom boravku i ko je dobar od učitelja i vjeruj da nećeš pogriješiti.
Sretno. :thumbup:
360 KM mjesecno puta borj mjeseci u jedne skoske godine

meni je drago sto nisma zavrsila osnovnu i srednju u SAD :lol: :D

mislim da je problem sto je odnos ucenika i nastavnika u mnogim skolama kritican :| ucenici nisu redovno na nastavi ,vlada totalni bezobrazluk,pisem za srednju skolu
ljubav_aha

#124 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

ententina wrote: Takodje, to popravljanje porodicne atmosVere, odnosno dolazak 2-3 nastavnika kucama roditelja djece koja idu u njihovu skolu, bi moglo upaliti jedino da se pojave sa nekim cudesnim barometrom koji bi, pomocu trikova, snizavao isti taj atmosVerski pritisak. Lijepo je sto se oni fino brinu za to u kojim uslovima djeca zive, ali, osim pregledavanja soba u kojima djeca spavaju i mjerkanja samog standarda zivota, ja drugog benefita ne osjetih.
Na kraju, sta reci... Imala bih jos toliko posluka za porati ali necu. Sacuvacu ih za sebe. A da ima i lijepih, ima i toga, nije da nije, samo me jos niko nije isprovocirao da i njih otkrijem
:shock: to prvim put cujem :skoljka: gest je sulud :D
ljubav_aha

#125 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

zelenaschice :thumbup: :D
Post Reply