BBI centar

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
sistem

#101 Re: BBI centar

Post by sistem »

pogresno je pitanje "da li nam taj sadrzaj treba", jer nije u pitanju gradsko zemljiste i gradska investicija, vec privatno vlasnistvo i privatna investicija. kako to ide? taj plac je imao namjenu - trgovina. kao takav je prodat novom vlasniku, sa pravom da nastavi sa predvidjenom namjenom, na sta on logicno pravi trgovinu, na idealnom mjestu za trgovinu, na placu na kojem je vec 35 godina trgovina. tako da se tu ne postavlja pitanje "treba li nam", vec "sta zeli investitor i sta mu urbanisticki plan dozvoljava".
JThomas

#102 Re: BBI centar

Post by JThomas »

možda je tebi i tvom daj da je što veće, sjajnije, blještavije, šljaštavije mentalitetu pogrešno pitanje...ali meni nije.

samo nek se dižu tržni centri, baš nam to najviše fali :roll: e jadan ovaj grad s nama :roll:
zonbirile

#103 Re: BBI centar

Post by zonbirile »

sistem wrote:pogresno je pitanje "da li nam taj sadrzaj treba", jer nije u pitanju gradsko zemljiste i gradska investicija, vec privatno vlasnistvo i privatna investicija. kako to ide? taj plac je imao namjenu - trgovina. kao takav je prodat novom vlasniku, sa pravom da nastavi sa predvidjenom namjenom, na sta on logicno pravi trgovinu, na idealnom mjestu za trgovinu, na placu na kojem je vec 35 godina trgovina. tako da se tu ne postavlja pitanje "treba li nam", vec "sta zeli investitor i sta mu urbanisticki plan dozvoljava".
---------------------------------------------------------------
moj sistem,tako je to u praksi,ali kad znaš kako je bilo povuci potegni i ko je sve u BBI,čudim se tvom postu.I dan danas se ne zna ko pravi na M.Dvoru i pod kojim uslovima,a isto bilo nejasnoća.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#104 Re: BBI centar

Post by KatarinaKosaca »

cuo sam da se otvorenje kina dubrovnik tempira sa otvorenjem bbi centra, mozda ne bdue isti dan ali nece da ga otvore dok se ne zavrse svi radovi na bbi
Ko je vlasnik kina Dubrovnik. Ko je to kupio?
sistem

#105 Re: BBI centar

Post by sistem »

JThomas wrote:možda je tebi i tvom daj da je što veće, sjajnije, blještavije, šljaštavije mentalitetu pogrešno pitanje...ali meni nije.

samo nek se dižu tržni centri, baš nam to najviše fali :roll: e jadan ovaj grad s nama :roll:
ne vidim na osnovu cega si zakljucio sve to o mom mentalitetu: "daj da je što veće, sjajnije, blještavije, šljaštavije", ali to nepotrebno vrijedjanje cu ipak zanemariti.
ali ovo pitanje sadrzaja lokacije bivse sarajke nije pitanje mentaliteta, vec vlasnistva, privatne investicije, urbanistickog plana i zakona.
da bi ti bilo blize, da dam primjer: kupis ti na poljinama lijep plac, imas pare za golemu vilu, urbanisticki ti dozvoljava da pravis vilu, treba ti vila. ali raja kazu - sta ce nam na poljinama jos jedna vila, tamo bi bas leglo obdaniste. a ni jednog obdanista na poljinama nema, pa taman! eh, ovdje su Islamic Development Bank, Abu Dhabi Islamic Bank, Dubai Islamic Bank i Bosna Bank International d.d. Sarajevo kupili robnu kucu i odlucili napraviti slican sadrzaj na tom istom mjestu. ako gradu ne treba ta povrsina, to ce se vidjeti po neiznajmljenim prostorima, a onda ce se desiti sto se desava u drugim gradovima sa promasenim investicijama - zgradu ce otkupiti neko sa boljim biznis planom, pa ce mozda imati vise srece.
JThomas

#106 Re: BBI centar

Post by JThomas »

nek si ti meni rekao da je "pogrešno" da se pitam zašto u mom gradu tržni centri niču kao gljive umjesto sportskih dvorana, parkova, igrališta, kulturnih sadržaja, maloljetničkog zatvora za monstrume koji pale starice i tako dalje, zašto za urbanističke planove očigledno ne postoji ništa osim tržnih centara...

eto sad znam da je to "pogrešno" uopšte razmišljati o ovome, izvini, neću više nikad.
zonbirile

#107 Re: BBI centar

Post by zonbirile »

sistem wrote:
JThomas wrote:možda je tebi i tvom daj da je što veće, sjajnije, blještavije, šljaštavije mentalitetu pogrešno pitanje...ali meni nije.

ne vidim na osnovu cega si zakljucio sve to o mom mentalitetu: "daj da je što veće, sjajnije, blještavije, šljaštavije", ali to nepotrebno vrijedjanje cu ipak zanemariti.
ali ovo pitanje sadrzaja lokacije bivse sarajke nije pitanje mentaliteta, vec vlasnistva, privatne investicije, urbanistickog plana i zakona.
da bi ti bilo blize, da dam primjer: kupis ti na poljinama lijep plac, imas pare za golemu vilu, urbanisticki ti dozvoljava da pravis vilu, treba ti vila. ali raja kazu - sta ce nam na poljinama jos jedna vila, tamo bi bas leglo obdaniste. a ni jednog obdanista na poljinama nema, pa taman! eh, ovdje su Islamic Development Bank, Abu Dhabi Islamic Bank, Dubai Islamic Bank i Bosna Bank International d.d. Sarajevo kupili robnu kucu i odlucili napraviti slican sadrzaj na tom istom mjestu. ako gradu ne treba ta povrsina, to ce se vidjeti po neiznajmljenim prostorima, a onda ce se desiti sto se desava u drugim gradovima sa promasenim investicijama - zgradu ce otkupiti neko sa boljim biznis planom, pa ce mozda imati vise srece.
--------------------------------------------------------------------
zaboravio si spomenuti dinastiju Čengić,tako će biti i sa UPI-jevim neboderom.Samo kad bi nam objasnio,kako onoliki neboder ne pogodi ni jedna granata.
Banksy

#108 Re: BBI centar

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote:
cuo sam da se otvorenje kina dubrovnik tempira sa otvorenjem bbi centra, mozda ne bdue isti dan ali nece da ga otvore dok se ne zavrse svi radovi na bbi
Ko je vlasnik kina Dubrovnik. Ko je to kupio?
Kažu Purivatra.
zonbirile

#109 Re: BBI centar

Post by zonbirile »

Miro,ili Mirso.
sistem

#110 Re: BBI centar

Post by sistem »

Samo kad bi nam objasnio,kako onoliki neboder ne pogodi ni jedna granata.
:? :-) :lol:

da li sam ja to postao drzavni neprijatelj, samim sramnim cinom objasnjavanja zasto na mjestu robne kuce nece niknuti objekat od drustvenog znacaja? jer sam napomenuo da se kapital ne pita "sta je dobro za zajednicu", vec "sta mi moze donijeti pare"?
sve price o bbi centru su se mogle voditi u momentu prodaje sarajke. mozda je tad grad mogao preuzeti objekat i plac? mozda je imao sredstva? sad kad je prodat bbi-u, gotova prica. vlasnik gradi ono sto mu odgovara i sto odgovara 50 godina starom planu razvoja centra grada.
nek si ti meni rekao da je "pogrešno" da se pitam zašto u mom gradu tržni centri niču kao gljive umjesto sportskih dvorana, parkova, igrališta, kulturnih sadržaja, maloljetničkog zatvora za monstrume koji pale starice i tako dalje, zašto za urbanističke planove očigledno ne postoji ništa osim tržnih centara...
znas li od kad je urbanisticki plan?
i znas li koji dobar primjer urbanistickog plana kojim je u centru predvidjena sportska dvorana, maloljetnicki zatvor, itd :-)
JThomas

#111 Re: BBI centar

Post by JThomas »

kažem ti ja, izvini što se pitam i razmišljam što moj grad gubi dušu, neće se više nikad ponoviti.

oprošteno?

(to sve nije nipošto slučaj samo u centru, tržni centri niču SVUGDJE kao gljive, sve ostalo niče na kapaljku, i ti to dobro znaš, BBI je samo najaktuelniji primjer)
BaileyS

#112 Re: BBI centar

Post by BaileyS »

Jedini predratni objekat zbog cijeg rusenja nikad necu zazaliti je "Sarajka".
zonbirile

#113 Re: BBI centar

Post by zonbirile »

@sistem

tebi više leži blogg,napišeš pa ko pročita.Pa slažem se ja sa principima,samo navodim detalje,Čengiče,Izetbegović_M.Dvor.Pričaj nam o tom urbanističkom planu i šta se pravi.Niko ne zna-možda ti znaš,reci nam.Što se tiče nebodera,vatra se plačala i prenosila,tako se plačala i pažljivija vatra-pričaju sudionici dogovora(iz topova vatra,naravno).Normalno sada je po zakonu,a opet smrdi do neba.
HomeArt

#114 Re: BBI centar

Post by HomeArt »

JTomas wrote:kažem ti ja, izvini što se pitam i razmišljam što moj grad gubi dušu, neće se više nikad ponoviti..
A Sarajka je bila "dusa" grada!? Ma daj molim te ono je bila samo jedna velika magaza i to ruzna. Ja bi volio da se ona vrati i ja sam tamo kupio prve skije i prvi bicikl a gdje sam to mogao kupiti? Pored Sarajke i jos 2-3 Name ili Skenderije nije ni bilo nekih velikih trgovina. Sarajka je propala, Skendrija isto tako a ponuda usrvari nikad veca u gradu. BBI jeste trgovina samo puno sadrzajnija i ljepsa.

Volio bih ja kad bi se vratila Sarajka ali samo da je i meni opet 12 godina.
JThomas

#115 Re: BBI centar

Post by JThomas »

ne, pod dušom grada stvarno nisam mislio na sarajku, gluho bilo :lol: :lol:

mislim prvenstveno na činjenicu da se ništa ne gradi i ni u šta ne ulaže osim tržnih centara, vlast uopšte ništa ne radi da se to promijeni, pa se onda čudimo otkud pobogu ubistva po tramvajima, kriminal i narkomanija, otkud da nas ni u jednom značajnijem sportu nema na velikim takmičenjima i tako dalje...
HomeArt

#116 Re: BBI centar

Post by HomeArt »

JThomas wrote:ne, pod dušom grada stvarno nisam mislio na sarajku, gluho bilo :lol: :lol:

mislim prvenstveno na činjenicu da se ništa ne gradi i ni u šta ne ulaže osim tržnih centara, vlast uopšte ništa ne radi da se to promijeni, pa se onda čudimo otkud pobogu ubistva po tramvajima, kriminal i narkomanija, otkud da nas ni u jednom značajnijem sportu nema na velikim takmičenjima i tako dalje...

Hajde ne pretjeruj sad, obnovljena je Zetra, napravljen ollimpijski bazen i prave se jos 2, sportska dvorana na dobrinji, stadion u novom gradu, pravi se i sportski centar na grbavici... nije bas sve sama trgovina.
KatarinaKosaca

#117 Re: BBI centar

Post by KatarinaKosaca »

Vala Thomas, nisi u pravu, Sarajevo se gradi i ima jako lijepe objekte u zadnje vrijeme. Danas sam prošla kroz Hrasno, prije Bosmala od Otoke, završava se jedna staklena super zgrada. Zna li neko šta je to?
zonbirile

#118 Re: BBI centar

Post by zonbirile »

ne znam,ali 90% sigurno se peru pare iz šteka,od izvađenih zlatnih zuba,do šverca drogom,oružjem,ljudima,čudima,sumljivih privatizacija,tendera i sl..U to možeš biti sigurna.
KatarinaKosaca

#119 Re: BBI centar

Post by KatarinaKosaca »

zonbirile wrote:ne znam,ali 90% sigurno se peru pare iz šteka,od izvađenih zlatnih zuba,do šverca drogom,oružjem,ljudima,čudima,sumljivih privatizacija,tendera i sl..U to možeš biti sigurna.
Oko pranja para je druga priča. A svugdje se i peru. Nema zemlje koja je od toga imuna. Ali da ne uvlačin druge teme na ovaj podforum.
HomeArt

#120 Re: BBI centar

Post by HomeArt »

zonbirile wrote:ne znam,ali 90% sigurno se peru pare iz šteka,od izvađenih zlatnih zuba,do šverca drogom,oružjem,ljudima,čudima,sumljivih privatizacija,tendera i sl..U to možeš biti sigurna.

E fakat vam niko nebi ugodio. Kad se ne preavi sto se ne pravi. Kad se pravi prave lopovi i nista ne valja.
zonbirile

#121 Re: BBI centar

Post by zonbirile »

zahvaljujući tome te su zemlje kakve jesu,a mi ovakvi.Daj saberi se.

@sahan

ne ne super je,raja se samo zajebaju,fali će samo bandera
JThomas

#122 Re: BBI centar

Post by JThomas »

sahan wrote:
JThomas wrote:ne, pod dušom grada stvarno nisam mislio na sarajku, gluho bilo :lol: :lol:

Hajde ne pretjeruj sad, obnovljena je Zetra, napravljen ollimpijski bazen i prave se jos 2, sportska dvorana na dobrinji, stadion u novom gradu, pravi se i sportski centar na grbavici... nije bas sve sama trgovina.
za sve to, ima i po jedna mega piljara. eno osim BBI niče i na marin dvoru trenutno.

šta ću ja, ja stvarno ne vidim čemu sve to (osim pranju para), i kako će narod koji ima sve manje trošiti pare u svim tim centrima. činjenica je da haman svega još uvijek fali itekako - osim trgovina.
HomeArt

#123 Re: BBI centar

Post by HomeArt »

JThomas wrote:
sahan wrote:

za sve to, ima i po jedna mega piljara. eno osim BBI niče i na marin dvoru trenutno.

šta ću ja, ja stvarno ne vidim čemu sve to (osim pranju para), i kako će narod koji ima sve manje trošiti pare u svim tim centrima. činjenica je da haman svega još uvijek fali itekako - osim trgovina.
Pa na M Dvoru koliko znam grade amerikanci i to prvi takve vrste ovdje i BBI nema vise centaranego ovaj i nije nikakva tajna kako se finansiraju. Kad vec brojis trzne centre pitam te treba li nam ovoliko Merkatora u gradu?

@zonbirile, budi malo originalniji
JThomas

#124 Re: BBI centar

Post by JThomas »

kakve to veze mercator i sa čim ima boga ti?

generalno ih ima previše nauštrb svega ostalog, a ko ih gradi, manje-više me zaboli neka stvar...bitnije mi je šta sve nemamo ili nemamo dovoljno.

nek si ti požurio insinuirati da meni mercator ne smeta a BBI smeta, jer ga, eto, grade muslimani...
KatarinaKosaca

#125 Re: BBI centar

Post by KatarinaKosaca »

Centri rade sa profitom. Jer da nije tako, zatvarali bi, a ne bi nicali. Znači da postoji količina novca u opticaju. A i ugodniji su nego pijaca. Mene na pijaci redovno prevare. :(
Locked