Porodično auto - šta kupiti ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#101 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
OK, vrlo dobro objasnjeno, medjutim ovaj monovolumen mi nije bas ni sad najjasniji i gdje onda tu spada karavan ili recimo neki minivan!?
Sta ja ne razumijem jeste to kako monovolumen moze biti razlicitih velicina, a opet se tako zvati? Npr. kako moze biti u istoj klasi ova recimo Mazda 5 i neki Renault Twingo!? Zar se sva auta ne dijele na klase na osnovu putnika, velicine ili izgleda/oblika skoljke?
PS
I ove dvovolumen ili trovolumen kao pojmovi su mi nepoznati dok kad kazes sedan/limuzina, hatchback, subcompact klasa, compact klasa, coupe, minivan, van, itd, to razumijem
Sta ja ne razumijem jeste to kako monovolumen moze biti razlicitih velicina, a opet se tako zvati? Npr. kako moze biti u istoj klasi ova recimo Mazda 5 i neki Renault Twingo!? Zar se sva auta ne dijele na klase na osnovu putnika, velicine ili izgleda/oblika skoljke?
PS
I ove dvovolumen ili trovolumen kao pojmovi su mi nepoznati dok kad kazes sedan/limuzina, hatchback, subcompact klasa, compact klasa, coupe, minivan, van, itd, to razumijem
- slavkoimamodilera
#102 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Nemoj mijesati kruske i jabuke jer klasa, velicina i slicno ne utjecu na vrstu karoserijskog oblika... dakle tri su osnovna oblika, jednovolumen, dvovolumen i trovolumen, a sve ostalo su varijante na istu temu...
Karavan je isto dvovolumen, jer i dalje su mu putnicki prostor i gepek dio jedne cjeline, a motor druga cjelina...
Klasicni kombi poput recimo Forda Transita, iako je putnicki i moze liciti na monovolumen, to nije jer mu je jasno odvojen motorni prostor od putnickog i prtljaznog, kontas?
Monovolumen zamisli kao balon - balon moze biti i mali i veliki, u njemu moze biti i malo i puno zraka, ali on bez obzira na velicinu sav svoj zrak sadrzi u jednom prostoru... to je vrsta auta razmjerno nepoznata u americi (osim Chrysler Voyagera), pa nije cudno sto te zbunjuje...
Dvovolumen je kao sto rekoh (i sto je tebi jasnije) zapravo hatchback i gotovo svaki karavan napravljen na bazi hatchbacka, kao sto su Opel Astra karavan, Ford Focus karavan itd.
Trovolumen je dakle sedan tj. sve ono sto ima onaj klasicni limuzinski oblik...
Svaki od ovih karoserijskih oblika mozes imati u svakoj klasi, tako da nemoj da te to zbunjuje.
U klasi gradskih auta (ili superminies kako ih britanci zovu) najcesce su hatchback izvedbe (Fiat Punto, Opel Corsa, Renault Clio, Mini, VW Polo) ali i u toj klasi mozes imati njihove sedan izvedenice (Fiat Linea, Renault Thalia itd.), kao sto imas i monovolumena kao sto je prvi Renault Twingo.
U klasi tzv. kompakta opet je najcesci hatchback (Golf, Megane, Astra...) iako na osnovu njih imas i sedan izvedenice kao sto su Jetta, Megane Sedan itd.
U visoj srednjoj klasi je vec mix gdje recimo imas Renault Lagunu koja je u sustini hatchback (ima 5 vrata i dvovolumenska je karoserija), a s druge strane imas recimo BMW serije 3 koji je klasicni sedan tj. trovolumen. Opet, karavan na osnovi BMWa serije 3 ce logicno biti dvovolumen jer nema jasne pregrade izmedju putnickog i pritljaznog prostora. Jel ti ovo jasno?
U visoj klasi dominiraju sedan tj. trovolumenske varijante, Mercedes E-klasa, BMW serije 5 itd., ali ce opet njihovi karavani biti sta? Aj pogodi... ako pogodis, shvatio si...
Karavan je isto dvovolumen, jer i dalje su mu putnicki prostor i gepek dio jedne cjeline, a motor druga cjelina...
Klasicni kombi poput recimo Forda Transita, iako je putnicki i moze liciti na monovolumen, to nije jer mu je jasno odvojen motorni prostor od putnickog i prtljaznog, kontas?
Monovolumen zamisli kao balon - balon moze biti i mali i veliki, u njemu moze biti i malo i puno zraka, ali on bez obzira na velicinu sav svoj zrak sadrzi u jednom prostoru... to je vrsta auta razmjerno nepoznata u americi (osim Chrysler Voyagera), pa nije cudno sto te zbunjuje...
Dvovolumen je kao sto rekoh (i sto je tebi jasnije) zapravo hatchback i gotovo svaki karavan napravljen na bazi hatchbacka, kao sto su Opel Astra karavan, Ford Focus karavan itd.
Trovolumen je dakle sedan tj. sve ono sto ima onaj klasicni limuzinski oblik...
Svaki od ovih karoserijskih oblika mozes imati u svakoj klasi, tako da nemoj da te to zbunjuje.
U klasi gradskih auta (ili superminies kako ih britanci zovu) najcesce su hatchback izvedbe (Fiat Punto, Opel Corsa, Renault Clio, Mini, VW Polo) ali i u toj klasi mozes imati njihove sedan izvedenice (Fiat Linea, Renault Thalia itd.), kao sto imas i monovolumena kao sto je prvi Renault Twingo.
U klasi tzv. kompakta opet je najcesci hatchback (Golf, Megane, Astra...) iako na osnovu njih imas i sedan izvedenice kao sto su Jetta, Megane Sedan itd.
U visoj srednjoj klasi je vec mix gdje recimo imas Renault Lagunu koja je u sustini hatchback (ima 5 vrata i dvovolumenska je karoserija), a s druge strane imas recimo BMW serije 3 koji je klasicni sedan tj. trovolumen. Opet, karavan na osnovi BMWa serije 3 ce logicno biti dvovolumen jer nema jasne pregrade izmedju putnickog i pritljaznog prostora. Jel ti ovo jasno?
U visoj klasi dominiraju sedan tj. trovolumenske varijante, Mercedes E-klasa, BMW serije 5 itd., ali ce opet njihovi karavani biti sta? Aj pogodi... ako pogodis, shvatio si...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#103 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
OK, OK sve mi je jasno, ali opet ovi monovolumeni i ne bas. Ti si vjerovatno sve dobro objasnio, ali zaista meni ne ide pod kais ovaj monovolumen. Vjerovatno i zbog tog kako monovolumen moze biti veci od recime dvovolumena ili trovolumena. Takodjer kad spomiljes Mercedes E, pa sta je onda Mercedes S, onda bi to trebalo biti cetverevolumen ili ne? ili recimo SUV Mercedes ima M ili G klasa, koji i gdje spada? Ovo su samo logicna pitanja koja se pomeni sama namecu, ali opet nemora biti tako.
Sedan mali ili veliki opet razumijem, karavan takodjer kao o u ovim primjerima:

Yaris Sedan i Hatchback, opet mali sedan za razliku od Mercedes C, E ili S klase

Mazda 3 Karavan koji je opet mali karavan

Saab 95 Karavan, veliki
No da se vratimo na monovolumen sto mene zbunjuje su ovi modeli i njihove velicine:

Chrysler Town and Country sa 7 putnika/minivan

Honda Odyssey 7 putnika/minivan

Volkswagen Routan 7 putnika

Mazda 5 sa 5 putnika opet se moze zvati donekle minivan

Kia Rondo

Toyota Matrix
Ima jos primjera monovolumena ali eto sad imas neku predstavu sta ja smatram monovolumenom. Eh sad, po meni, zar je moguce da su ovo sve monovolumeni a sa razlicitim velicinama
te kako se mogu zvati monovolumeni, pogotovo prva tri koja su sa 7 putnika, i ako su veci od recimo Volva S40 koji eto ispada sad da je trovolumen? Pa uvjek je tri vise od mono/jedan jel' de?? Ja bih ga (S40) radije zvao onda samo sedanom.
Do sad meni je sve bilo logicno u auto industriji a sad citajuci ovaj forum o monovolumenu sve mi nema smisla kad se govori o njima.
Sedan mali ili veliki opet razumijem, karavan takodjer kao o u ovim primjerima:

Yaris Sedan i Hatchback, opet mali sedan za razliku od Mercedes C, E ili S klase

Mazda 3 Karavan koji je opet mali karavan

Saab 95 Karavan, veliki
No da se vratimo na monovolumen sto mene zbunjuje su ovi modeli i njihove velicine:

Chrysler Town and Country sa 7 putnika/minivan

Honda Odyssey 7 putnika/minivan

Volkswagen Routan 7 putnika

Mazda 5 sa 5 putnika opet se moze zvati donekle minivan
Kia Rondo

Toyota Matrix
Ima jos primjera monovolumena ali eto sad imas neku predstavu sta ja smatram monovolumenom. Eh sad, po meni, zar je moguce da su ovo sve monovolumeni a sa razlicitim velicinama
te kako se mogu zvati monovolumeni, pogotovo prva tri koja su sa 7 putnika, i ako su veci od recimo Volva S40 koji eto ispada sad da je trovolumen? Pa uvjek je tri vise od mono/jedan jel' de?? Ja bih ga (S40) radije zvao onda samo sedanom.
Do sad meni je sve bilo logicno u auto industriji a sad citajuci ovaj forum o monovolumenu sve mi nema smisla kad se govori o njima.
- slavkoimamodilera
#104 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Pasa hajmo pojednostavit:
Pravilo br. 1 - OBLIK KAROSERIJE NEMA VEZE SA VELICINOM
Pravilo br. 2 - OBLIK KAROSERIJE NEMA VEZE SA KLASOM
Pravilo br. 3 - OBLIK KAROSERIJE NEMA VEZE SA KAPACITETOM PUTNIKA NI PRTLJAGE
Pravilo br. 4 - SVAKI OBLIK SE MOZE NACI U SVAKOJ KLASI
Pravilo br. 5 - SVAKI OBLIK MOZE BITI SVAKAKVE VELICINE

Jel jasnije?
Pravilo br. 1 - OBLIK KAROSERIJE NEMA VEZE SA VELICINOM
Pravilo br. 2 - OBLIK KAROSERIJE NEMA VEZE SA KLASOM
Pravilo br. 3 - OBLIK KAROSERIJE NEMA VEZE SA KAPACITETOM PUTNIKA NI PRTLJAGE
Pravilo br. 4 - SVAKI OBLIK SE MOZE NACI U SVAKOJ KLASI
Pravilo br. 5 - SVAKI OBLIK MOZE BITI SVAKAKVE VELICINE

Jel jasnije?
- corolla02
#105 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Ma razumijem sta ti govoris:
Motor+Putnici+Prtljaznik=Trovolumen
[Motor+Putnici+Prtljaznik]=Monovolumen
OK, ali ova podjela/klasifikacija je skros gruba i sa propustima te po meni neprihvatljiva, jer recimo kad pricas preko telefona nekome laiku o autima, on nema predstave sta mu treba za zivot, posao, itd itd
Medjutim, mnogo preciznija i po meni prohvatljivija je podjela na karoseriju, snagu motora, velicinu tad se bolja slika stvara sta i kakvo auto ti je potrebno, npr, subkompact, compact klasa, karavan, hatchback, furgon, kamion itd itd...
U svakom slucaju hvalla za strpljenje i informaciju, sad shvatam sta je *volumen i nasta se on odnosi

OK, ali ova podjela/klasifikacija je skros gruba i sa propustima te po meni neprihvatljiva, jer recimo kad pricas preko telefona nekome laiku o autima, on nema predstave sta mu treba za zivot, posao, itd itd
Medjutim, mnogo preciznija i po meni prohvatljivija je podjela na karoseriju, snagu motora, velicinu tad se bolja slika stvara sta i kakvo auto ti je potrebno, npr, subkompact, compact klasa, karavan, hatchback, furgon, kamion itd itd...
U svakom slucaju hvalla za strpljenje i informaciju, sad shvatam sta je *volumen i nasta se on odnosi
- madner
#106 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Kralju, sahu komplikatoru.
Slavko ti je objasnio sta to znaci. Auto moze biti subcompact monovolumen, nije to ili jedno ili drugo
Meni je samo jasno da je tebi prekomplikovano, ali nemoj covjeka vise tusit.
Slavko ti je objasnio sta to znaci. Auto moze biti subcompact monovolumen, nije to ili jedno ili drugo
Meni je samo jasno da je tebi prekomplikovano, ali nemoj covjeka vise tusit.
-
jefferson
#107 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
corolla02 wrote:Ma razumijem sta ti govoris:
-
Lesli Eldridž
#108 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Ma pojam "klasa" je toliko rastegljiv da je podjela auta na klase besmislena. Bitna je veličina auta. Širina je jako bitna jer utiče na prostranost i da li može nazad da sjedi 3 ljudi komotno ili skučeno. Imate tako aute koje neki svrstavaju u tzv. kompakte, ali su širi od "gornje srednje klase", pogotovo ako su različitog godišta. Tako da pojam klasa ne znači ama baš ništa... Npr. Passat generacije od 1996 do 2001, ako sam pogodio zadnju godinu proizvodnje je uži i to znatno od Forda Fokusa iz 2006 ili Golfa A5. Ina još primjera gdje su klase nespojive sa zdravim razumom. 
- beco
#109 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Joj strah me pitati štaje BMW X6 ili onaj GT na osnovu serije 5!
¨hahaha
- Bullet Tooth Tony
#110 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
SAV - Sports Activity Vehicle ko ce to sad nacrtatibeco wrote:Joj strah me pitati štaje BMW X6 ili onaj GT na osnovu serije 5!¨hahaha
- chuchumbamayumbe
#111 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Kangoo 4x4 i riješio si sve brige!

- beco
#112 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
X5 i X3 su SAV, ali BMWX6???? 
-
ado-šampion
#113 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Koliko ja znam, X3 i X5 su SUV (Sports Utility Vehicle) a X6 je SAV (Sports Activity Vehicle).beco wrote:X5 i X3 su SAV, ali BMWX6????
- corolla02
#114 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Da, X6 je SAV kako neko vec rece gore i inace auto prvo svoje vrste na marketu. Ocekuje se da Land Rover izadje sa svojim tog tipa autom uskoro. Inace pojednostavimo, X6 je coupe-crossover i kao takav dosta slican X3 ili X5 koji su takodjer crossoveri SUV. Ako ga uporedimo sa X5 onda to izgleda ovako:
X6 je u crnim linijama dok X6 u blijedim linijama

X6 je i duzi i nizi i siri u odnosu nas X5, ali ne mnogo. Inace treba spomenuti da X6 se radi sa dva motora koja su opet jaca od ona dva u X5 ali je registrovan za samo 4 putnika za lazliku od X5 koji je registrovan za 5.
Pa ko voli nek izvoli;

X6 je u crnim linijama dok X6 u blijedim linijama

X6 je i duzi i nizi i siri u odnosu nas X5, ali ne mnogo. Inace treba spomenuti da X6 se radi sa dva motora koja su opet jaca od ona dva u X5 ali je registrovan za samo 4 putnika za lazliku od X5 koji je registrovan za 5.
Pa ko voli nek izvoli;
- beco
#115 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
SAV je BMW oznaka za SUV, a X6 definitivno nije SUV, on je najviše crossover, a opet malo baca na kupe! Ok a šta bi bio BMW GP ili GT, onaj na bazi serije 5 koji lići na karavan serije 5, a opet lići na X6
-
ado-šampion
#116 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Mislim da nisi u pravu. SAV je oznaka koju je BMW uveo sa X6. X5 je SUV isto kao što je SUV i ML, Cayenne, Touareg... Oni (BMW) su tvrdili da su sa X5-icom uveli SAV, ali nigdje veze, ne uvodi se klasa koja već postoji. A X6 već može biti SAV. Mada u BMW-u sada X5 zovu SAV, a X6 SAC (Sports Activity Coupe)... Preseravanje...beco wrote:SAV je BMW oznaka za SUV, a X6 definitivno nije SUV, on je najviše crossover, a opet malo baca na kupe! Ok a šta bi bio BMW GP ili GT, onaj na bazi serije 5 koji lići na karavan serije 5, a opet lići na X6
- beco
#117 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Ma normalno da BMW nije uveo sa SAV ništa novo, ali kad plačaš 20k eura za kola više od ostalih, normalno je da oni hoće nešto posebno da naprave. Međutim ono što mene kod X6 nervira, što se spominju njegove neke kvazi terenske osobine, najviše sto bih ja rekao da se radi o crossoveru, jer mislim da je X6 nesposobniji i od SUV-a.
- corolla02
#118 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Da, BMW nema pravog SUV (terenac-off road) pa se zato sluze ovim finesama. Inace pravi SUV su se poceli koristiti masovno s pocetka 80tih, i to na americkom trzistu posebno, medjutim radi svoje nerentabilnosti, neudobnosti, i prekomjerne potrosnje goriva gotovo da su iscezli kod svih proizvodjaca.
Onda s pocetka 2000, novi tipovi SUV se pojavljuju, koji se zovu crossoveri SUV koji su bazirani su na platvormi nekog malog/sedana, ali su zadrzali skoljuku SUV. Manje trose goriva, udobnija voznja, i sami proizvodjaci generalno nepreporucuju off road aktivnosti za razliku od starih SUV.
Neki primjeri crossovera SUV: X3, X5, RAV4, RX, XC90 itd itd.
Onda s pocetka 2000, novi tipovi SUV se pojavljuju, koji se zovu crossoveri SUV koji su bazirani su na platvormi nekog malog/sedana, ali su zadrzali skoljuku SUV. Manje trose goriva, udobnija voznja, i sami proizvodjaci generalno nepreporucuju off road aktivnosti za razliku od starih SUV.
- beco
#119 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
corolla02 wrote:Da, BMW nema pravog SUV (terenac-off road) pa se zato sluze ovim finesama. Inace pravi SUV su se poceli koristiti masovno s pocetka 80tih, i to na americkom trzistu posebno, medjutim radi svoje nerentabilnosti, neudobnosti, i prekomjerne potrosnje goriva gotovo da su iscezli kod svih proizvodjaca.
E ako su X3, X5, RAV4, RX, XC90, crossoveri šta bi onda bio BMW X6, VW Tiguan, Audi Q5 i Nissan qashqai
Jer danas baš na Ferhadiji gledam Audi Q5 i nisam vjerovao kolipacni klirens ima
Last edited by beco on 08/04/2009 19:53, edited 1 time in total.
- corolla02
#121 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Ovaj X6 je nesto novo i sam BMW ga zove SAV. Eh, sad posto je to vozilo prvog tog tipa, treba pricekati sta ce ostali proizvodjaci izbaciti i kakav ce se naziv uopste usvojiti od strane svih njih. Imaj na umu da se auto industrija svakog momenta razvija i izbacuje nesto novo, pa tako neki naziv koji imas danas lahko moze biti modifikovan u buducnosti.beco wrote:corolla02 wrote:Da, BMW nema pravog SUV (terenac-off road) pa se zato sluze ovim finesama. Inace pravi SUV su se poceli koristiti masovno s pocetka 80tih, i to na americkom trzistu posebno, medjutim radi svoje nerentabilnosti, neudobnosti, i prekomjerne potrosnje goriva gotovo da su iscezli kod svih proizvodjaca.
E ako su X3, X5, RAV4, RX, XC90, crossoveri šta bi onda bio BMW X6, VW Tiguan, Audi Q5 i Nissan qashqai![]()
![]()
Sto se tice ostaih ovih tvojih auta gore navedenii, na znam za Nissan, jer taj model nisam ni cuo ni vidio, ali ostali su sigurno Crossoveri, iz reda SUV 100%
Barem sad za sad, sudeci po danasnjim standardima
- corolla02
#122 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Vidis, taj Q5 je baziran na platformi A4, pa je tako malehni i spada u Crossover SUVbeco wrote:corolla02 wrote:Da, BMW nema pravog SUV (terenac-off road) pa se zato sluze ovim finesama. Inace pravi SUV su se poceli koristiti masovno s pocetka 80tih, i to na americkom trzistu posebno, medjutim radi svoje nerentabilnosti, neudobnosti, i prekomjerne potrosnje goriva gotovo da su iscezli kod svih proizvodjaca.
E ako su X3, X5, RAV4, RX, XC90, crossoveri šta bi onda bio BMW X6, VW Tiguan, Audi Q5 i Nissan qashqai![]()
![]()
Jer danas baš na Ferhadiji gledam Audi Q5 i nisam vjerovao kolipacni klirens imaKontam može li ovo na trotuar se popeti!?!
Znaci A4 u krupnom izdanju!
-
zgonic
#123 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
da budem posten dobio 2 djete otisao u nedjelju na pijacu (scenic nije ni bio ni u kakvoj igri da ga kupim) i setajuci vidim scenica i lik trazi za njega 14500 KM do registracije pitam ja njega da se mijenjamo da mu ja dam skodu i doplatim, on ni habera (dobra skoda na market.ba osla za 3 dana). dodjem kuci odem na autopijaca.ba i nadjem takvo auto u mostaru za 13900 nazovem lika i pitam za zamjenu kaze moze. Ja u medjuvremenu nadjem musteriju za skodu njega pitam koja je zadnja za kes on 13300 i ja kazem eto me da vidim auto. sve iskombinovao za 3 dana, prodao skodu noc prije i bio jedan dan bez auta.adnan.BIH wrote:Koliko si zadovoljan sa snagom istog, s obzirom na veličinu vozila ? Komfornost ? Imaš li šta preporučiti - neka auto kuća, i sl. Gledao sam na autopijaca.ba i ima tih kombinacija benzin/plin u ponudi. Može li se u toku vožnje mijenjati resurs ? Što više napišeš - to bolje.zgonic wrote:Zdravo, malo sam pregledao sta ste pisali (nasao sam se u istoj situaciji, dobio 2 dijete a skoda fabia postala premala), da ne duljim imao sam dvojbu izmedju zafire i scenica, kupio scenica kraj 2005 godiste ugradjen tvornicki plin (odmah otisao i napravio mali i veliki servis i sa svim tim registrovan na mene auto me izasao 14650 KM ). Presao do sada sa njim 2000 kilometara i prezadovoljan (potrosnja 11 l plina i 8,5 l benzina po gradu). Je.dva cekam ljeto i odlazak na more da ga probam na duzoj relaciji![]()
hvala unaprijed.
A sto se tice gasa ovo kod mene je tvornicka verzija i sve je automatsko ima dugme kod volana i kod mene je stalno na gasu okrenuto (pali na benzin i cim upali mijenja na gas sve sam to odradi, na njegovom kompjuteru pise stanje rezorvoara kada je na gasu onda gasni rezorvoar pokazuje a kada je na benzinu onda benzinski rezervoar pokazuje). POsto je tvornica ugradila plin stavila je sve senzore i u gasni rezervoar ali sto se gasa tice puno mi preciznije pokazuje koliko mi je km ostalo da predjem sa gasom nego sa benzinom i isto tako mi pokazuje puno tacnije i prosjecnu potrosnju sa gasom:)
ako hoces posalji mi na zgonic @ gmail.com svoj broj mobilnog pa cu te spojit sa ovim likom sto je meni prodao (ero je lik i sve mi je posteno reko vezano za auto)
a vuce sto se tice puno je bjesniji na benzin nego na plin a meni je i plin extra brz posle skode 1.2 12v
-
jefferson
#124 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Otkad je SUV pravi terenac?corolla02 wrote:Da, BMW nema pravog SUV (terenac-off road) pa se zato sluze ovim finesama. Inace pravi SUV su se poceli koristiti masovno s pocetka 80tih, i to na americkom trzistu posebno, medjutim radi svoje nerentabilnosti, neudobnosti, i prekomjerne potrosnje goriva gotovo da su iscezli kod svih proizvodjaca.
- corolla02
#125 Re: Porodično auto - šta kupiti ?
Pa sta ti mislis?jefferson wrote:Otkad je SUV pravi terenac?corolla02 wrote:Da, BMW nema pravog SUV (terenac-off road) pa se zato sluze ovim finesama. Inace pravi SUV su se poceli koristiti masovno s pocetka 80tih, i to na americkom trzistu posebno, medjutim radi svoje nerentabilnosti, neudobnosti, i prekomjerne potrosnje goriva gotovo da su iscezli kod svih proizvodjaca.