Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Pietje_Bel

#101 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Pietje_Bel »

zuka.ba wrote:
ovaj prevod ti je sto se tice avara kao vladajuce klase,katastrofalan....

die Gepiden und die Awaren ein ständiges Unsicherheitsfaktor
...tacan prevod glasi:
"gepidi i Avari stalni faktor nestabilnosti"
U pravu si. Nisam dobro procitao. Ja sam ovo na brzaka preveo i procitao sam Unsicherheit kao "Uberheit" ili "Uberheidsfaktor" a "Overheid" na Holandskom znaci "vlada". Vrlo je moguce da Uberheit na Njemackom ne znaci nista a i na Holanskom "Onzekerheid" znaci "nesigurnost". Inace mogu razumijeti 99% njemackog iako neznam mnogo rijeci ali iz konteksta skontam. Pricati mi je vec mnogo teze.

Sve u svemu, koliko ja znam, Iliri su bili "okupirani" Avarima. Ili drugim rijecima: oni nisu imali svoju drzavu vec su zivijeli u Avarskoj carevini kagnatu ili kako se to vec zove. Onda su dosli Slaveni: Srbi i Hrvati i drugi; i otjrali Avare te preuzeli oranice, tvrdave, gradove i starosijedioce: raju; a ta raja je bilo to Romanizirano (i "Avarizirano"?) stanovnistvo Ilirske krvi.

Mnogi objektivni istoricari kao sto je Nada Klaicka, misle da je geografija Bosanskog teritorija dopustila da u Bosanskim planinama, ili u srcu Bosne, se sacuva ta Avarska struktura vlasti. Nema dokaza da su Srbi ili Hrvati naselili srednju Bosnu. Bosna se prvi put spominje 958. godine kao mala planinska zemljica "horion Bosnona" sa nekoliko gradova u njoj : Desnik i Katar ako se ne varam. Najvjerovatnije da Slaveni tu nisu uspijeli da nametnu svoju vlast i zbog toga je se Bosna pocela samostalno da se razvija kao jedna ne-Srpska i ne Hrvatska zemlja.
bosna123

#102 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by bosna123 »

Horion Bosona spominje se 958. g u djelu Konstantina Porfirogenita "De administrande imperio" ("O upravljanju drzavom"). Kaze da je smjestena oko gornjeg i srednjeg toka rijeke Bosne, i u njenom podrucju se nalaze dva veca grada Katera i Desnek.
Pietje_Bel

#103 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Pietje_Bel »

bosna123 wrote:Horion Bosona spominje se 958. g u djelu Konstantina Porfirogenita "De administrande imperio" ("O upravljanju drzavom"). Kaze da je smjestena oko gornjeg i srednjeg toka rijeke Bosne, i u njenom podrucju se nalaze dva veca grada Katera i Desnek.
Da to je tako. Znaci ako je Bosna tada bila horion onda je onda morala imati i svoje granice, inace nebi bila horion. Drugim rijecima: Bosna je bila mala planisnka zemlja sa svojim vladarom i sa svojim drzavnim aparatom. Evo kako Marko Vega crta tu izvornu Bosnu; izvorna Bosna je u sredini, obojena u roze:

Image
BHCluster

#104 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by BHCluster »

Genetska mapa Balkana (To jeste naš komad Balkana)
Image
Pietje_Bel

#105 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Pietje_Bel »

BHCluster wrote:Genetska mapa Balkana (To jeste naš komad Balkana)
Image
Svaka cast za ovo!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
osa

#106 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by osa »

hrvatska i bih skoro isto, jesmo li hrvati ili bošnjaci pitanje je sad.
BHCluster

#107 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by BHCluster »

osa wrote:hrvatska i bih skoro isto, jesmo li hrvati ili bošnjaci pitanje je sad.
Trazis reakciju?
Pa mi smo ti u ocima stranaca Bosanci i Hercegovci, u ocima nasih politicara budale, a vode nas u ustavu kao Bosnjake, Srbe i Hrvate...
Hrast

#108 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Hrast »

osa wrote:hrvatska i bih skoro isto, jesmo li hrvati ili bošnjaci pitanje je sad.
Hrvatobosnjani ili Bosnjanohrvacani.
chockolino

#109 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by chockolino »

Zasto je nama vaznije sta zakljuci neka svicarska firma u odnosu na ono sto uradi znanstvena elita u koju se ubrajaju i vrhunski naucnici iz nase zemlje? Ja se ne bih detaljnije upustala u bespredmetne rasprave koje se vode na ovoj temi, ali mislim da je "zili" objavio skoro kompletan rad koji je nedavno objavio i jedan od najrespektabilnijh naucnih casopisa u svijetu "Science", pa savjetujem svekolikom auditoriju da se vise drzi onoga sto je dokazala i potvrdila zvanicna nauka, a ne neka firma sa upitnim motivima (i mozda isto tako upitnim kredibilitetom). Rezultati do kojih su nasi i svjetski naucnici dosli ce napraviti definitivan preokret u ljudskoj povijesti i najvecih broj teorija kojima smo uceni padaju u vodu.
osa

#110 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by osa »

BHCluster wrote:
Trazis reakciju?
Pa mi smo ti u ocima stranaca Bosanci i Hercegovci, u ocima nasih politicara budale, a vode nas u ustavu kao Bosnjake, Srbe i Hrvate...
ma kakva reakcija, samo konstatiram viđeno.
BHCluster

#111 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
Trazis reakciju?
ma kakva reakcija, samo konstatiram viđeno.
Pa ako uzmes u obzir da su Dalmatinci i Slavonci starosjedioci a Hrvati tek dosli kasnije i asimilirali ove navedene onda nemamo nikakve veze sa Hrvatima. Ali smo genetski povezani sa Dalmatincima i Slavoncima starim Ilirskim plemenima.
Van Halen

#112 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Van Halen »

Svi smo mi Iliri sa ubačenim elementima bljedolikih svijetle kose :D
osa

#113 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by osa »

quote="osa"]
BHCluster wrote:
Trazis reakciju?
ma kakva reakcija, samo konstatiram viđeno.[/quote]

Pa ako uzmes u obzir da su Dalmatinci i Slavonci starosjedioci a Hrvati tek dosli kasnije i asimilirali ove navedene onda nemamo nikakve veze sa Hrvatima. Ali smo genetski povezani sa Dalmatincima i Slavoncima starim Ilirskim plemenima.[/quote]

sva plemena dakle asimilirali osim ilirskog plemena bošnjaka, žilavo pleme nema šta.
BHCluster

#114 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by BHCluster »

sva plemena dakle asimilirali osim ilirskog plemena bošnjaka, žilavo pleme nema šta.

To sto stanovnici Bosne u to vrijeme nisu bili asimilirani je mozda zbog nepristupacnosti terena a ne neke zilavosti. I nebih rekao da su se tada zvali Bosnjaci. A demi reci sto si ti zapeo za Bošnjake, pa zar nemozes gledati historiju prostora u kojem zivis bes povezivanja sa danjasnom nacionanom politikom ili retorikom.
Pietje_Bel

#115 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:

Nije postojalo takvo pleme. Imali smo samo Ilire koji su bili autohtoni stanovnici balkana. Onda su dosli Slaveni i po-Slavenili te Ilire, koji su by the way vec bili romanizirani u velikim dijelovima balkana. Samo u Albaniji ostajU ne-Slavenizirana Ilirska plemena.

Hrvatsko plemensko ime se u Bosni u istoriji nije zapisalo niti Srpsko. U Srbiji smo imali spomen Srba u svemu i svacemu kao i Hrvata u Hrvatskoj, prije nego sto je doslo do raskidanja plemesnkog drustva i uspostavljanja klasicnih feudalnih drzava. Imali smo u Dalmaciji spomen Hrvata. Sam Kulin Ban u povelji "Kulina Bana" spominje kneza Krvasa. Ali u Bosni se to ime nikada nije zapisalo.

Vec 958. godine se prvi put spominje Bosna kao mala zemljica. To je dakle mnogo stotina godina prije Austrije, Holandije, Skotske, Portugala, Ceske, Litvanije, Estonije i mnogo drugih zemalja. Pogledajmo samo Euroatlas. On vazi kao najpouzadniji za Evropu:

958. godina:
Image

1100. godina:
Image

1200. godina:
Image

1300. godina:
Image

1400. godina:
Image

1500. godina:
Image
osa

#116 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by osa »

slabe ti ove karte moj pietje, pa od 1102 godine hrvatsko kraljevstvo ne postoji, nego je dio zemalja krune svetog stjepana.
Hrast

#117 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Hrast »

Ove karte su odlicne...barem sto se tice ostalih djelova Evrope. Npr. razvoj Osmankog carstva, tacno se u tanane vidi kad je koji anatolski emirat pao pod osmansku vlast.

Sto se Hrvatske tice, da, bila je u sastavu Ugarske, ali se tada ipak govorilo, barem nominalno, o "Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu".
Pietje_Bel

#118 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:slabe ti ove karte moj pietje, pa od 1102 godine hrvatsko kraljevstvo ne postoji, nego je dio zemalja krune svetog stjepana.
Nije istina. Hrvatska je bila formalno u uniji sa Madarskom. U praksi je Hrvatska bila vasalna drzava Madarske ali na papiru je znaci bila u uniji i to joj je bio pravni status. Madarski kraljevi su se posebno trebali kruniti sa Hrvatskom krunom. To nije bio slucaj sa drugim pokrajinama Madarsko-Hrvatskog kraljevstva. Hrvatska je bila jedinstven slucaj.
osa

#119 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:
osa wrote:slabe ti ove karte moj pietje, pa od 1102 godine hrvatsko kraljevstvo ne postoji, nego je dio zemalja krune svetog stjepana.
Nije istina. Hrvatska je bila formalno u uniji sa Madarskom. U praksi je Hrvatska bila vasalna drzava Madarske ali na papiru je znaci bila u uniji i to joj je bio pravni status. Madarski kraljevi su se posebno trebali kruniti sa Hrvatskom krunom. To nije bio slucaj sa drugim pokrajinama Madarsko-Hrvatskog kraljevstva. Hrvatska je bila jedinstven slucaj.
znam ja to pietje, zar sumnjaš, samo htjedoh da ti to napišeš, jer kad bošnjak to napiše ima veću težinu.
Pietje_Bel

#120 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:
znam ja to pietje, zar sumnjaš, samo htjedoh da ti to napišeš, jer kad bošnjak to napiše ima veću težinu.

Vidis onu predzadnju kartu. To su povijesne granice BiH. Ako Bog da, u buducnosti bi nam trebali vratiti nase Bosansko primorije od Istre do Herceg Novog, osim Splita. Bilo bi fer. Sta mislis? :-)
osa

#121 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by osa »

quote="osa"]
Pietje_Bel wrote:
znam ja to pietje, zar sumnjaš, samo htjedoh da ti to napišeš, jer kad bošnjak to napiše ima veću težinu.[/quote]

Vidis onu predzadnju kartu. To su povijesne granice BiH. Ako Bog da, u buducnosti bi nam trebali vratiti nase Bosansko primorije od Istre do Herceg Novog, osim Splita. Bilo bi fer. Sta mislis? :-)[/quote]

lijepo kažeš"ako bog da", trebam li ti reći kako porođu oni koji se pouzdavaju i čekaju na navedenog ili to i sam znaš, a primorje je i sada bosansko, pogotovo ovaj dio oko makarske, svakog ljeta, kud ćeš više , zimi tamo i tako nije nešto.
Pietje_Bel

#122 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:quote="osa"]
Pietje_Bel wrote:

Vidis onu predzadnju kartu. To su povijesne granice BiH. Ako Bog da, u buducnosti bi nam trebali vratiti nase Bosansko primorije od Istre do Herceg Novog, osim Splita. Bilo bi fer. Sta mislis? :-)[/quote]

lijepo kažeš"ako bog da", trebam li ti reći kako porođu oni koji se pouzdavaju i čekaju na navedenog ili to i sam znaš, a primorje je i sada bosansko, pogotovo ovaj dio oko makarske, svakog ljeta, kud ćeš više , zimi tamo i tako nije nešto.[/quote]

Ma znam da je Makarska nasa ali bilo bi fer da za pocetak to stavimo na papir brate. :lol:

"Da se Tvrtkov bajrak vije nebi bilo Dalmacije i bila bi ravna gora na tri juzna Bosanska mora.... " :lol:

Valja li ovaj? A ovako je original:

:( :roll:
osa

#123 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by osa »

ma ne treba papir, ljudi se države za riječ, ionako ti je genetski, narod koji nastanjuje krajeve u dalmaciji, dalmatinskoj zagori i zap. hercegovini negdje od ivan planine vjerojatno identičan,
generator

#124 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by generator »

Gdje nesta profesor ajde priznaćemo da smo porijeklom kako ti odlučiš[
piupiu

#125 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by piupiu »

tataratira wrote:
Pietje_Bel wrote: Kakvi bolan Slaveni? :D

Iliri. muslimani i katolici, Bosnjaci Ilirske krvi... :D
Jelde?
krv nije boza :lol: