U pravu si. Nisam dobro procitao. Ja sam ovo na brzaka preveo i procitao sam Unsicherheit kao "Uberheit" ili "Uberheidsfaktor" a "Overheid" na Holandskom znaci "vlada". Vrlo je moguce da Uberheit na Njemackom ne znaci nista a i na Holanskom "Onzekerheid" znaci "nesigurnost". Inace mogu razumijeti 99% njemackog iako neznam mnogo rijeci ali iz konteksta skontam. Pricati mi je vec mnogo teze.zuka.ba wrote:
ovaj prevod ti je sto se tice avara kao vladajuce klase,katastrofalan....
die Gepiden und die Awaren ein ständiges Unsicherheitsfaktor
...tacan prevod glasi:
"gepidi i Avari stalni faktor nestabilnosti"
Sve u svemu, koliko ja znam, Iliri su bili "okupirani" Avarima. Ili drugim rijecima: oni nisu imali svoju drzavu vec su zivijeli u Avarskoj carevini kagnatu ili kako se to vec zove. Onda su dosli Slaveni: Srbi i Hrvati i drugi; i otjrali Avare te preuzeli oranice, tvrdave, gradove i starosijedioce: raju; a ta raja je bilo to Romanizirano (i "Avarizirano"?) stanovnistvo Ilirske krvi.
Mnogi objektivni istoricari kao sto je Nada Klaicka, misle da je geografija Bosanskog teritorija dopustila da u Bosanskim planinama, ili u srcu Bosne, se sacuva ta Avarska struktura vlasti. Nema dokaza da su Srbi ili Hrvati naselili srednju Bosnu. Bosna se prvi put spominje 958. godine kao mala planinska zemljica "horion Bosnona" sa nekoliko gradova u njoj : Desnik i Katar ako se ne varam. Najvjerovatnije da Slaveni tu nisu uspijeli da nametnu svoju vlast i zbog toga je se Bosna pocela samostalno da se razvija kao jedna ne-Srpska i ne Hrvatska zemlja.