sen555 wrote:Moram reći da mi je žao što u školi nisam učila ćirilicu, ja sam ratna generacija, kad je rat počeo i ja sam pošla u školu, a svi znamo kakvo je stanje vladalo u ratu, od toga da je ćirilica "četničko" pismo do izjava da je svako ko pije alkohol četnik ( takve i slične izjave sam redovno slušala od tzv. nastavnika sa sumnjivim diplomama, da nije bilo rata nikad muslimani ne bi bili... ), ali nikad nisu uspjeli da me nagovore da svog tatu zovem "babo" a ne tata ( jer je "tata" četničko ) tako nisu uspjeli ni da me odvrate od tih tzv. srpskih stvari. Sad kad sam odrasla postaje mi jasno u kakvoj smo zabludi bili. Bojim se da ako se opet zaratuje ovi novi muslimanski pokreti što se kao gliste poslije kiše šire Bosnom, nametnuli bi nam arapsko pismo kao naše Bošnjačko, muslimansko. Zahvaljujući upravo tim "muslimanima" imala sam mnogo poteškoća u srednjoj školi i na početku studiranja, jer su neke veoma bitne knjige štampane samo na ćirilici, a da su oni studirali kako treba bila bi im jasna važnost ćirilice za nas Bošnjake...
Ma sta mi kazes. Evo i ja sam ratna generacija pa smo ucili cirilicu i to pod cetnickim granatama u podrumima i po stanovima. U zivotu nisam cuo da je "tata" cetnicki naziv niti da je moguce nekoga nagovoriti kako da roditelje zove. Ko bi ti ba nametno arapsko pismo, cemu te gluposti. Te price obicno s Pala dolaze. Da se opet zarati- ne daj Boze jezik i pismo bi ti zadnji na pameti bili. Tako da...
Vaznost cirilice jedino moze biti sto neko ranije rece u boljem poznavanju neprijatelja. Bas me zanima sta ce sljedeca tema biti. Sekunda nam fali da i cetnici postanu urbani. Stotinka.