Ћирилица је наше писмо

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Ћирилица је наше писмо и треба се учити и практиковати!

Наравно, ко не зна ћирилицу, није писмен.
292
80%
Ћирилица није наше писмо и не треба се учити.
73
20%

Total votes: 365

bos

#101 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by bos »

sen555 wrote:Moram reći da mi je žao što u školi nisam učila ćirilicu, ja sam ratna generacija, kad je rat počeo i ja sam pošla u školu, a svi znamo kakvo je stanje vladalo u ratu, od toga da je ćirilica "četničko" pismo do izjava da je svako ko pije alkohol četnik ( takve i slične izjave sam redovno slušala od tzv. nastavnika sa sumnjivim diplomama, da nije bilo rata nikad muslimani ne bi bili... ), ali nikad nisu uspjeli da me nagovore da svog tatu zovem "babo" a ne tata ( jer je "tata" četničko ) tako nisu uspjeli ni da me odvrate od tih tzv. srpskih stvari. Sad kad sam odrasla postaje mi jasno u kakvoj smo zabludi bili. Bojim se da ako se opet zaratuje ovi novi muslimanski pokreti što se kao gliste poslije kiše šire Bosnom, nametnuli bi nam arapsko pismo kao naše Bošnjačko, muslimansko. Zahvaljujući upravo tim "muslimanima" imala sam mnogo poteškoća u srednjoj školi i na početku studiranja, jer su neke veoma bitne knjige štampane samo na ćirilici, a da su oni studirali kako treba bila bi im jasna važnost ćirilice za nas Bošnjake...

Ma sta mi kazes. Evo i ja sam ratna generacija pa smo ucili cirilicu i to pod cetnickim granatama u podrumima i po stanovima. U zivotu nisam cuo da je "tata" cetnicki naziv niti da je moguce nekoga nagovoriti kako da roditelje zove. Ko bi ti ba nametno arapsko pismo, cemu te gluposti. Te price obicno s Pala dolaze. Da se opet zarati- ne daj Boze jezik i pismo bi ti zadnji na pameti bili. Tako da...

Vaznost cirilice jedino moze biti sto neko ranije rece u boljem poznavanju neprijatelja. Bas me zanima sta ce sljedeca tema biti. Sekunda nam fali da i cetnici postanu urbani. Stotinka. :-)
kinu

#102 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by kinu »

Erzsebet wrote:
Pa sve se može i bez škole naučiti, nije u tome poenta. Valjda je bitno da u školi učimo najbitnije stvari. Meni je, recimo, strašno krivo što se u školama obraća više pažnje na matematiku, nego na jezike. Iako sam bio među boljim u Drugoj gimnaziji, kad sam završio školu, više nikad tu matematiku nisam upotrijebio, a njemački, engleski i drugi jezici su mi itekako trebali.

Tako mi nije jasno ni za ćirilicu, kako je moguće da je ljudi ne znaju i ne žele učiti, a to je službeno, naše pismo. Sve i da nije službeno tako, mislim da bismo je morali znati.
mislim da malo brkaš pojmove

najbitnije stvari- po čemu bi to ćirilica bila najbitnija ( možda po tome što su imena gradova i putokazi u PC-u napisani istom )

naše pismo- jel košto je BiH naša a PC nije naša

već sam među prvima napisao da ćirilicu znam i drago mi je što je znam ali ne smatram da je toliko bitna i da bez nje ne bih mogao preživjeti
nikakvo nametanje bilo čega ne može uroditi plodom, to stvara samo averziju kod ljudi
chuchumbamayumbe

#103 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by chuchumbamayumbe »

armin071 wrote:
Erzsebet wrote:
armin071 wrote: Sve to treba da bude na dobrovoljnoj bazi a ne na silu... Ko zeli da ga zna moze ga nauciti i bez skole....

Pa sve se može i bez škole naučiti, nije u tome poenta. Valjda je bitno da u školi učimo najbitnije stvari. Meni je, recimo, strašno krivo što se u školama obraća više pažnje na matematiku, nego na jezike. Iako sam bio među boljim u Drugoj gimnaziji, kad sam završio školu, više nikad tu matematiku nisam upotrijebio, a njemački, engleski i drugi jezici su mi itekako trebali.

Tako mi nije jasno ni za ćirilicu, kako je moguće da je ljudi ne znaju i ne žele učiti, a to je službeno, naše pismo. Sve i da nije službeno tako, mislim da bismo je morali znati.
Isto tako mome ocu kao i hiljadama iz njegove generacije nije jasno sto su od svih svjetskih jezika bas morali da uce bas ruski koji im maltene ni u Rusiji nije vise neophodan. Tako i cirilica je pismo koje mozes a i ne moras da znas. Naravno bogatsvo je znati sto vise jezika i pisama a sad ima ljudi kojima to i nije neka prednost ne treba ih odmah praviti "nacionalistima" ili "antisrbima"... Da je normalno ljudi bi to sami trazili da nauce a ovako....
Tvoj otac zna za parolu, a i ti si vjerovatno čuo, da nam je u to doba bilo draže rusko govno nego američka pita, tako da bi to bio odgovor na nejasnoće vezane za generaciju tvoga oca.
Da li je normalno da djeca danas ne znaju tablicu množenja, iako se to od njih traži. Dakle, argumenat "da je normalno ljudi bi to sami tražili da nauče" ne stoji. Naši ljudi nisu u stanju da nauče da ne bacaju smeće preko balkona i neka osnovna pravila bontona i kulture, a ovdje se govori o učenju pisma, pisma kojim se većina naših djedova potpisivala, ma koje vjeroispovijesti (to je sada druga priča, ali eto, spomenuh onako usput).
Daleko od toga što su ti što ne žele znati ćirilicu antisrbi ili nacionalisti, dapače, idu na ruku njima.
Niko nikome ovdje ne nameće ćirilicu, daleko od toga, ali oba pisma treba da budu ravnopravna.
Ako se u FBiH koristi samo latinica, a ćirilica omalovažava kao pismo, i potiskuje, sta to može biti kao naš argumenat kada kažemo da su u RS-u i brojevi na ćirilici? Ništa, očito je da smo tu na istom nivou.
Erzsebet

#104 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Erzsebet »

najbitnije stvari- po čemu bi to ćirilica bila najbitnija ( možda po tome što su imena gradova i putokazi u PC-u napisani istom )

već sam među prvima napisao da ćirilicu znam i drago mi je što je znam ali ne smatram da je toliko bitna i da bez nje ne bih mogao preživjeti
nikakvo nametanje bilo čega ne može uroditi plodom, to stvara samo averziju kod ljudi
BiH je naša, a i RS je naša, koja je samo dio BiH. Najnormalnije odem na Jahorinu, u Banjaluku, Trebinje i bilo gdje drugo gdje mi se ide, jer je to moja zemlja.
Ćirilica je, po mom mišljenju, vrlo bitna, jer nam može mnogo koristiti. Knjige i knjige su napisane tim pismom, časopisi poput Politikinog Zabavnika takođe. Eh sad, ako ti te knjige i npr. Politikin Zabavnik ne smatraš vrijednošću, to je onda druga priča.
IHAVEDREAM

#105 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by IHAVEDREAM »

Gospodo moja draga,
Sa jako puno paznje pratim ovu temu jer me zadivljuje stanje svijesti vecine od nas.Koliko se samo dekadencije nagomilalo u dusama nasim prostim, pa se cesto zapitam koliko je uopste svrsishodan bilo kakav dijalog koji bi nas izdigao na neke vise kulturne nivoe.Sa koliko zuci i energije nastojimo da unistimo ono sto su nasi predci stvarali i cime su se ponosili stoljecima prije nas.
Dok pisem ove redove ,pogled mi odluta na stare fotografije mog djeda koji je sluzio Austrijsku vojsku u Gracu,i razglednice koje je on slao svojoj porodici sa Solunskog Fronta.Takodje fotografije djeda moga muza,koji je bio na Pijavi.
Gospodo moja,ta dva covjeka su se perfektno sluzila sa obadva pisma,a o ljepoti izrazavanje i kaligrafije(lijepog pisanja)mnogi od nas mogu samo sanjati.
Ja licno,sluzim se sa 4 svjetska jezika(ukljucujuci svoj maternji) i ne mogu da dozvolim da taj nivo kulture koji su posjedovali moji predci,neko sa lakocom degradira zbog vlastite dekadencije.
upsala

#106 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by upsala »

Kod svakog od nas treba da prevlada želja za što većim znanjem,što više znamo to je bolje.Smatram da bi svako sa ovih prostora trebao da zna oba pisma(odnosno ćirilicu,jer se poradzumjeva da svi znamo latinicu),jer za proučavanje ogromnog umnog bogatstva naših naroda(pretočenog u milione tekstova na oba pisma) VRIJEDI što više znati!
IHAVEDREAM

#107 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by IHAVEDREAM »

Moja djeca nicu bila dovoljno stara da imaju privilrgiju da nauce cirilicu u svojoj domovini,ali smo,moj surpug i ja nastojali da im uporedo sa upoznavanjem latinice,(anglosaksonske)i znakovnog jezika(za ljude koji imaju probleme sa sluhom i govorom)pokazemo i cirilicno pismo.Svojoj djeci sam u antikvarnici kupila Selimovicev roman "Dervisi smrt",cirilicno izdanje,da im pomognem da steknu naviku citanja cirilicnog pisma.
Nas sin nam je ,danas,jako zahvalan,jer kao student istorije mnogo se lakse snalazi sa nekim istorijskim dokumentima od svojih kolega.
SmislovS

#108 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by SmislovS »

Nadam se da ce fotke koje slijede doprinijeti konstruktivnoj raspravi na ovu temu.
Image
SmislovS

#109 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by SmislovS »

Valjda ovaj kamen nisu isklesali jucer pa nam podmetnuli. :lol:
Image
IHAVEDREAM

#110 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by IHAVEDREAM »

SmislovS wrote:Nadam se da ce fotke koje slijede doprinijeti konstruktivnoj raspravi na ovu temu.
Image
Postovani gospodine,
Mozemo mi postirati jako puno dokumenata za koje bi nam pojedinci trebali biti zahvalni iz edukativnih razloga,ali ja ipak mislim da se ne radi o edukativnoj isuficijenciji,vec o necemu sasvim drugom.
SmislovS

#111 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by SmislovS »

Jos samo ova fotka (koja je u direktnoj vezi sa temom na ovom postu) i vracamo se na diskusiju o ovoj temi.
Image
IHAVEDREAM

#112 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by IHAVEDREAM »

SmislovS wrote:Jos samo ova fotka (koja je u direktnoj vezi sa temom na ovom postu) i vracamo se na diskusiju o ovoj temi.
Image
Nazalost,svi oni koji se udostoje da komentarisu dokument koji si ti postavio,morali bi da posjeduju minimalno poznavanje obadava pisma,da bi iole shvatili sustinu postanog,i korelacije sa naslovom teme
SmislovS

#113 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by SmislovS »

IHAVEDREAM wrote:Moja djeca nicu bila dovoljno stara da imaju privilrgiju da nauce cirilicu u svojoj domovini,ali smo,moj surpug i ja nastojali da im uporedo sa upoznavanjem latinice,(anglosaksonske)i znakovnog jezika(za ljude koji imaju probleme sa sluhom i govorom)pokazemo i cirilicno pismo.Svojoj djeci sam u antikvarnici kupila Selimovicev roman "Dervisi smrt",cirilicno izdanje,da im pomognem da steknu naviku citanja cirilicnog pisma.
Nas sin nam je ,danas,jako zahvalan,jer kao student istorije mnogo se lakse snalazi sa nekim istorijskim dokumentima od svojih kolega.
Postovana gospodjo,
to sto ste vi ucinili da prosirite znanje svojoj djeci je za pohvalu i isto bi trebalo biti normalna stvar i teznja svih roditelja, ali na zalost nije tako.
Iz pojedinih reakcija na ovom postu, i na forumu uopce, vidljiva je neukost, prozeta primitivizmom, obojena nacionalizmom, opterecena predrasudama i uz to zadojena mrznjom.
Ali, nije sve tako crno.
Na svu srecu, u Sarajevu u osnovnim skolama se normalno uce oba pisma, sto smatram sasvim ispravnim, tako da nasa djeca nemaju problema sa tekstovima pisanim bilo kojim od ova dva pisma.

Ali kad je rijec o pismu, onda stoji pitanje da li je cirilica nase pismo (mozda i jeste a zaklinjemo se u latinicu), pogotovo ako gledate sa aspekta jednog autohtonog bosanskohercegovackog covjeka (ako tako nesto postoji) i u tom kontekstu sam i prilozio ove fotke, bez namjere da se upustam u raspravu na ovu temu iz dva razloga - jedan je sto je na ovu temu toliko toga receno a drugi sto smatram da ima pozvanijih i strucnijih (kojima je ovo fah) da o tome nesto kazu.
kinu

#115 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by kinu »

Erzsebet wrote:

BiH je naša, a i RS je naša, koja je samo dio BiH. Najnormalnije odem na Jahorinu, u Banjaluku, Trebinje i bilo gdje drugo gdje mi se ide, jer je to moja zemlja.
Ćirilica je, po mom mišljenju, vrlo bitna, jer nam može mnogo koristiti. Knjige i knjige su napisane tim pismom, časopisi poput Politikinog Zabavnika takođe. Eh sad, ako ti te knjige i npr. Politikin Zabavnik ne smatraš vrijednošću, to je onda druga priča.
Da RS je naša :lol: kažeš li tako i u Trebinju, BL ili na Jahorini kad odeš tamo :lol: pitaš li ljude koji tamo žive šta oni misle o tome :lol: idem i ja u RS možda i češće nego ti ( radim kao komercijalista pa sam non stop na cijelom terenu BiH ) i počesto sam sjedio ispod Dražine, Karadžićeve ili Mladićeve slike :x
ja nemam predrasuda o bilo čemu odrastao sam u staroj YU i operisan sam od nacionalizma , ali ne smatram da je vrijeme da se nešto nameće sad kad nije riješeno ni pitanje države kao takve ( barem u glavama većine ljudi ), opet ti ponavljam ja ćirilicu znam kao i latinicu i drago mi je Ruski jezik govorim tečno jer sam ga učio u školi a u Rusiji sam radio 2 godine, ali mi se isto tako gadi kad prođem Prijedor i uđem u Novi Grad umjesto u Bosanski Novi ili u Srpski Brod umjesto u Bosanski Brod................... :( :x
Dokle god naša BiH ne bude naša u srcima svih njenih stanovnika ova priča nema temelja :bih: :bih: :bih:
charvel.

#116 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by charvel. »

Ovo govorim striktno iz laickog ugla posmatranja jer nisam nikakav lingvista (ko sto nisu ni ostali na ovom forumu, siguran sam), al ja licno ne vidim argument a je cirilica nase (bosansko) pismo samo zato jer je Kulinova povelja pisana bosancicom. Bosancica (zovu je bosanska cirilica) ima male slicnosti sa danasnjom cirilicom, ali to uopste nisu ista pisma. Bosanski jezik je jezik Bosne i pisan je latinicom, dok je cirilica u BiH samo zaostavstina nametljive ex YU i danas je iskljucivo volja Srba. Bez njih, budimo realni, ne bi bilo cirilice u BiH.

I samo bi da istaknem da nisam protiv poznavanja cirilice, ali da nema smisla prikazivat je ko nesto neprocjenjivo i nase.

I jos, da se osvrnem na vrlo lose postavljenu temu i anketu - cirilica nije nase pismo, ko ne poznaje cirilicu ne znaci da je i nepismen (mada jest siromasniji u znanju) i ne treba se praktikovat (mislim na medije i skolstvo).
kockica_kockica

#117 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by kockica_kockica »

e jesmo jadni i cemerni... :(

neki bi pisali samo latinicom.. pa pisite... samo je otuzno kad se nadjete u nekom drustvu preporucite knjigu koja je ono pravo dobra a onda vam osoba kaze "ja ne znam cirilicu" :-) kao da je njemacki jezik pa mu/joj treba prevod... :|
ne kazem da je trebamo sad koristiti svaki dan, ali bi je djeca trebala barem u skoli uciti kako treba... da se ne dovode u situaciju da dodju eto recimo u RS ili Srbiju i tamo ne znaju sta pise na tabli, a to se desavalo :lol: :lol: :-) da nije smijesno bilo bi fakat tuzno i zalosno :roll:

i da ne zaboravim RS je sastavni dio BiH ... i ko god ga ne priznaje kao sastavnog dijela BiH taj ne priznaje ni BiH :oops:
vee-jay

#118 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by vee-jay »

charvel. wrote:Ovo govorim striktno iz laickog ugla posmatranja jer nisam nikakav lingvista (ko sto nisu ni ostali na ovom forumu, siguran sam), al ja licno ne vidim argument a je cirilica nase (bosansko) pismo samo zato jer je Kulinova povelja pisana bosancicom. Bosancica (zovu je bosanska cirilica) ima male slicnosti sa danasnjom cirilicom, ali to uopste nisu ista pisma. Bosanski jezik je jezik Bosne i pisan je latinicom, dok je cirilica u BiH samo zaostavstina nametljive ex YU i danas je iskljucivo volja Srba. Bez njih, budimo realni, ne bi bilo cirilice u BiH.

I samo bi da istaknem da nisam protiv poznavanja cirilice, ali da nema smisla prikazivat je ko nesto neprocjenjivo i nase.

I jos, da se osvrnem na vrlo lose postavljenu temu i anketu - cirilica nije nase pismo, ko ne poznaje cirilicu ne znaci da je i nepismen (mada jest siromasniji u znanju) i ne treba se praktikovat (mislim na medije i skolstvo).
joooooj fenderu penderu. mi smo bosanci i hercegovci i cirilica jeste i (!) nase pismo. ti budi sta hoces da budes i nek tvoje bude ono sto si ti izmislio, napravio ili o cemu sanjas :-) . samo ne znam sta ti je onda nase: ljiljan, tufahija, sevdalinka?!?!? :-)

premalen smo mi narod da izmisljamo neke heroje, zato je bolje da volimo i da se divimo ovim raznolikostima na nasim prostorima (da li su ponudjeni ili prinudjeni je u potpunosti svejedno).

nego hajd' ti na gitaru pa udaraj G Am C Em, kad udaris taj ref jedno 1000 puta mozda ti padnu i rijeci na um pa skontas gdje se nalazis :D

:sax:
bosna123

#119 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by bosna123 »

Zaista je smijesno kada odrasli ljudi sricu cirilicu. Zasto bi se dovodili u tu situaciju? Ona je dio nase historije i kulture. Ako odete npr. na neki seminar u Srbiju, a to ce se vremenom sve cesce desavati, i dobijete materijal na cirilici... Zato nemojte ni sebe ni svoju djecu dovoditi u situaciju, da se sutra osjecaju hendikepirano. Ne mora to biti Srbija, recimo odete u Makedoniju ili Bugarsku?

Jelde da se osjecamo glupo pred onim kineskim pismom? Zasto ignorirati cirilicu, nema potrebe...
veljaca

#120 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by veljaca »

bosna123 wrote:Zaista je smijesno kada odrasli ljudi sricu cirilicu. Zasto bi se dovodili u tu situaciju? Ona je dio nase historije i kulture. Ako odete npr. na neki seminar u Srbiju, a to ce se vremenom sve cesce desavati, i dobijete materijal na cirilici... Zato nemojte ni sebe ni svoju djecu dovoditi u situaciju, da se sutra osjecaju hendikepirano. Ne mora to biti Srbija, recimo odete u Makedoniju ili Bugarsku?

Jelde da se osjecamo glupo pred onim kineskim pismom? Zasto ignorirati cirilicu, nema potrebe...
Pa naravno, ja odavno kazem - TREBA UCITI KINESKI - ko ga ne zna on je nepismen ....
charvel.

#121 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by charvel. »

vee-jay wrote:
charvel. wrote:Ovo govorim striktno iz laickog ugla posmatranja jer nisam nikakav lingvista (ko sto nisu ni ostali na ovom forumu, siguran sam), al ja licno ne vidim argument a je cirilica nase (bosansko) pismo samo zato jer je Kulinova povelja pisana bosancicom. Bosancica (zovu je bosanska cirilica) ima male slicnosti sa danasnjom cirilicom, ali to uopste nisu ista pisma. Bosanski jezik je jezik Bosne i pisan je latinicom, dok je cirilica u BiH samo zaostavstina nametljive ex YU i danas je iskljucivo volja Srba. Bez njih, budimo realni, ne bi bilo cirilice u BiH.

joooooj fenderu penderu. mi smo bosanci i hercegovci i cirilica jeste i (!) nase pismo. ti budi sta hoces da budes i nek tvoje bude ono sto si ti izmislio, napravio ili o cemu sanjas :-) . samo ne znam sta ti je onda nase: ljiljan, tufahija, sevdalinka?!?!? :-)

premalen smo mi narod da izmisljamo neke heroje, zato je bolje da volimo i da se divimo ovim raznolikostima na nasim prostorima (da li su ponudjeni ili prinudjeni je u potpunosti svejedno).

nego hajd' ti na gitaru pa udaraj G Am C Em, kad udaris taj ref jedno 1000 puta mozda ti padnu i rijeci na um pa skontas gdje se nalazis :D

Hej, sto me pogadjaju ovakvi ''diskutanti'', a da ti kazem sto mi je na umu dzaba bi fasovo ban, ionako osjecam da mi je blizu. Ovaj tvoj post je cista glupost i ne nosi nikakvu tezinu, i ako ces i dalje ovako molim te, u korist zdrave diskusije, ne pisi vise na ovom topicu. Unaprijed ti fala.
Nije ti nikakav argument ''joooooooj fenderu'', ''aaaaaaaaj penderu'', isto ko sto nikakav objektivan argument nije ni ''meni je ljepsa cirilica'', ili ''ja svom dijetu uzo knjigu na cirilici, i dijete naucilo i sad to voli'', ili ''moj djed je piso na cirilici, i to vrlo lijepo''. Hajde pokusaj bit objektivan pa obori moje i dokazi svoje tvrdnje, i prihvaticu ih i bit ti zahvalan za to.

Sto se tice djelica tvog posta koji ima smisla, da ti pomognem:
vee-jay wrote:samo ne znam sta ti je onda nase: ljiljan, tufahija, sevdalinka?!?!?
Nase je sve navedeno.

A sto se tice ovog tvog bisera...
vee-jay wrote: premalen smo mi narod da izmisljamo neke heroje, zato je bolje da volimo i da se divimo ovim raznolikostima na nasim prostorima (da li su ponudjeni ili prinudjeni je u potpunosti svejedno).
...ima jedna prikladna poslovica: If you don't stand for something, you'll fall for anything.
Nase je nase, i treba se znat sta je nase. Ne moze svacije bit nase i nase bit svacije. A cirilica nije nasa.
vee-jay

#122 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by vee-jay »

charvel. wrote: Sto se tice djelica tvog posta koji ima smisla, da ti pomognem:
vee-jay wrote:samo ne znam sta ti je onda nase: ljiljan, tufahija, sevdalinka?!?!?
Nase je sve navedeno.
blablabla, kazem ja G Am C Em...........

ONOLIKO KOLIKO SU LJILJANI, TUFAHIJA i SEVDALINKA NASI U NAJMANJU RUKU JE I CIRILICA NASA.

Ako ti to ne vidis ili ne zelis da vidis, onda je to tvoja sramota. Ali kao sto rece: budi mi silan i dobro mi stoj....... ili G Am C Em... :thumbup:

Ja :run:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#123 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by mIRCerka »

charvel. wrote:
vee-jay wrote:

Hej, sto me pogadjaju ovakvi ''diskutanti'', a da ti kazem sto mi je na umu dzaba bi fasovo ban, ionako osjecam da mi je blizu. Ovaj tvoj post je cista glupost i ne nosi nikakvu tezinu, i ako ces i dalje ovako molim te, u korist zdrave diskusije, ne pisi vise na ovom topicu. Unaprijed ti fala.
Nije ti nikakav argument ''joooooooj fenderu'', ''aaaaaaaaj penderu'', isto ko sto nikakav objektivan argument nije ni ''meni je ljepsa cirilica'', ili ''ja svom dijetu uzo knjigu na cirilici, i dijete naucilo i sad to voli'', ili ''moj djed je piso na cirilici, i to vrlo lijepo''. Hajde pokusaj bit objektivan pa obori moje i dokazi svoje tvrdnje, i prihvaticu ih i bit ti zahvalan za to.

Sto se tice djelica tvog posta koji ima smisla, da ti pomognem:
Nase je sve navedeno.

A sto se tice ovog tvog bisera...
vee-jay wrote: premalen smo mi narod da izmisljamo neke heroje, zato je bolje da volimo i da se divimo ovim raznolikostima na nasim prostorima (da li su ponudjeni ili prinudjeni je u potpunosti svejedno).
...ima jedna prikladna poslovica: If you don't stand for something, you'll fall for anything.
Nase je nase, i treba se znat sta je nase. Ne moze svacije bit nase i nase bit svacije. A cirilica nije nasa.
Cirilica jeste nasa, a ti slobodno chupaj kosu s glave objasnjavajuci da nije.
Bosancica
Image

Cirilica
Image
charvel.

#124 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by charvel. »

mIRCerka wrote:Cirilica jeste nasa, a ti slobodno chupaj kosu s glave objasnjavajuci da nije.
Bosancica
Image

Cirilica
Image
Pa ovo ti samo ide u korist moje tvrdnje da cirilica nije nasa. Bosancica jeste nasa, ali cirilica nije. Bosancica nije cirilica, iako je zovu i bosanska cirilica. Slicni, al ne isti. Posto poznajes cirilicu, uzmi i citaj Kulinovu povelju onda, pa vidi je li isto. Isto ko kad bi ja reko da je ta tvoja kucna macka sa avatara leopard. A nije, imaju slicnosti ali nisu isto.

Ovo je isto ko kad bi ja govorio da su srpski i hrvatski jezik ustvari bosanski jezici, u smislu da su autohtoni bosanski jezici, ponikli zajedno u Bosni i zajedno se tu razvijali. To je sasavo. To sto su sad zvanicni (i jezici, i cirilica) u BiH nije odraz neke jezicke evolucije, vec politickih previranja. Tom nekom ''evolucijom'' bosanski je preso na latinicu.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#125 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by mIRCerka »

charvel, macka sa mog avatara je sibirski leopard.
Dalje, cirilica jeste NASA, ali se sad pitam, ciji si ti?
Mi, Bosanci/Hercegovci , cirilicu smatramo jednakom latinici, ali je latinica u dosta vecoj upotrebi. Komsije Hrvati nece ni da cuju za cirilicu kao ni za cinjenicu da je Hrvatska ipak BALKAN a ne zapadna evropa, pa ti oni bas i nisu neko mjerilo.
U jednom od tvojih postova si napisao da ti ne smeta sto djeca uce cirilicu jer "treba ponzavat neprijatelja". Neukost je najveci neprijatelj sto nasa djeca imaju, i u skolama u Federaciji se cirilica uci JEDNU SKOLSKU GODINU i to cini mi se u trecem razredu. I vise se ne koristi. Osim u udzbenicima. a onda MLADJI nastavnici bukvalno preskacu lekcije biologije, istorije ili geografije koje su u udzbenicima napisane cirilicom jer ni oni ni djeca ne znaju to citati.
Post Reply