popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
-
sharloakrobata
#101 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Zaboravih da ukažem na jednu još tužniju podjelu među Bošnjacima. Podjela po političkoj pripadnosti - SDA je bošnjačka, a SDP bosanska stranka. Ne znam kako stoje ovi Silajdžićevi? Jesu ono Bošnjaci ili su Bosanci/Hercegovci?
-
Ponekad s'proljeca
#102 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ja ipak mislim da smo mi narod koji ce nestati, jer kad vidim da ljudi i nakon rata pameti nisu dosli i nisu spoznali istorijski naziv nacije.
Pa Ilija Garasanin cetnik pocetnik, jos u svom nacertaniju naziva Bosnjaci, pa sta vam treba drugo za dokazivati ako te je neprijatelj zvao jos u to doba tim imenom.
Madzari, Austrijanci, Francuzi, Albanci, Turci su sacuvali naziv nase nacije a nasi pretci i mi se stidimo iste.
Pa Ilija Garasanin cetnik pocetnik, jos u svom nacertaniju naziva Bosnjaci, pa sta vam treba drugo za dokazivati ako te je neprijatelj zvao jos u to doba tim imenom.
Madzari, Austrijanci, Francuzi, Albanci, Turci su sacuvali naziv nase nacije a nasi pretci i mi se stidimo iste.
- Prozor
#103 Re: Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH
znamo tosharloakrobata wrote:Stanje "lud zbunjenog..." može opisati situaciju u jednom od 3 konstitutivna naroda. Druga 2 naroda nemaju nikakvih problema prilikom nacionalnog izjašnjavnaja svojih pripadnika.cyprus wrote:Još jednom da se osvrnem na nacionalno izjašnjavanje - jedni naciju poistovjećuju sa državom, drugi sa narodom, a ima i onih kojima je država = narod, a to sve je jasan dokaz da je situacija oko nacionalnog izjašnjavanja je.o lud zbunjenog. To uostalom dokazuju u teme posvećene ovoj problematici na ovom forumu.
Dakle, BEZ NACIONALNOG IZJAŠNJAVANJA!!!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#104 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
tobejarabbi, kakva je to ljubav, valjda prvoCompact wrote:Izjasniću se kao musliman, bosanac, pitar!
Zeljovac, bosanac, pa musliman...
-
mIRCerka
#105 Re: Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH
bice ko i prosli put...u ratu...
1. Bosnjak
2. Hrvat
3. Srbin
4. ostali (muslimani, bosanci, hercegovci, romi, jevreji,...)
1. Bosnjak
2. Hrvat
3. Srbin
4. ostali (muslimani, bosanci, hercegovci, romi, jevreji,...)
- zgembo_sa
#106 Re: Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH
Pa majku mu jel se taj popis treba provesti samo da bi se znalo ko je srbin, ko hrvat, a ko bosnjak??? Trebaju li nam ikakve druge informacije?!
Hello? Anyone?
Hello? Anyone?
-
mIRCerka
#107 Re: Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH
Ne, ne trebaju. godista i spol dobijaju od cipsa.zgembo_sa wrote:Pa majku mu jel se taj popis treba provesti samo da bi se znalo ko je srbin, ko hrvat, a ko bosnjak??? Trebaju li nam ikakve druge informacije?!
Hello? Anyone?
- slavkoimamodilera
#108 Re: Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH
Ne... to je dokaz da nasi ljudi ne vole citati knjige i da je to preveliko opterecenje... nacija, narod, drzava, ma haj bogati sta komplikujes, sve je to isto...cyprus wrote:Još jednom da se osvrnem na nacionalno izjašnjavanje - jedni naciju poistovjećuju sa državom, drugi sa narodom, a ima i onih kojima je država = narod, a to sve je jasan dokaz da je situacija oko nacionalnog izjašnjavanja je.o lud zbunjenog.
- zgembo_sa
#109 Re: Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH
Boga mi na zadnjem popisu je bila jedna masa pitanja i bas je trebalo zasjest sa anketarom, pa napravit kaficu pa lagano proci kroz sve. To o cemu vi pricate uopste nije bit popisa, to je jedno totalno nebitno pitanje i to kazu i relevantne evropske institucije za statistiku. Po vama da nije tog pitanja ne bi se imalo sta pitat na tom popisu...
-
mIRCerka
#110 Re: Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH
na zadnjem popisu bjese...zgembo_sa wrote:Boga mi na zadnjem popisu je bila jedna masa pitanja i bas je trebalo zasjest sa anketarom, pa napravit kaficu pa lagano proci kroz sve. To o cemu vi pricate uopste nije bit popisa, to je jedno totalno nebitno pitanje i to kazu i relevantne evropske institucije za statistiku. Po vama da nije tog pitanja ne bi se imalo sta pitat na tom popisu...
ime prezime spol godiste yanimanje nacionalnost...
sjecam se toga, iako sam imala 11 godina, jer je moja komsinica rekla da joj je tata POPRAVLJAC...
- zgembo_sa
#111 Re: Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH
E slabo se onda sjecas, ali razumljivo, bila si mala. Evo kako je to stvarno izgledalo...mIRCerka wrote:na zadnjem popisu bjese...zgembo_sa wrote:Boga mi na zadnjem popisu je bila jedna masa pitanja i bas je trebalo zasjest sa anketarom, pa napravit kaficu pa lagano proci kroz sve. To o cemu vi pricate uopste nije bit popisa, to je jedno totalno nebitno pitanje i to kazu i relevantne evropske institucije za statistiku. Po vama da nije tog pitanja ne bi se imalo sta pitat na tom popisu...
ime prezime spol godiste yanimanje nacionalnost...
sjecam se toga, iako sam imala 11 godina, jer je moja komsinica rekla da joj je tata POPRAVLJAC...
https://international.ipums.org/interna ... l_1991.pdf
-
elSaik
#112 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
I to nešto tužno? Tužnije je što su sve srpske stranke samo to - srpske, čiste od bilo kojih drugih naroda, ali to nije sada ni tema.sharloakrobata wrote:Zaboravih da ukažem na jednu još tužniju podjelu među Bošnjacima. Podjela po političkoj pripadnosti - SDA je bošnjačka, a SDP bosanska stranka. Ne znam kako stoje ovi Silajdžićevi? Jesu ono Bošnjaci ili su Bosanci/Hercegovci?
- zgembo_sa
#113 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ja ankete i komedije 
Jesi li mogao jos neku kategoriju za bosnjake smisliti, osim ovih 5
Jesi li mogao jos neku kategoriju za bosnjake smisliti, osim ovih 5
- karanana
#114 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Alaha mi, dovoljno mi je bilo samo pogledati opcije u anketi da odmah skontam ko je postavio temu i dao opcije. Eto, Alaha mi.
Cuj "Bosnjak", nije muslimanskog backgrounda?!!!
Cuj "Bosnjak", nije muslimanskog backgrounda?!!!
- Ateista
#115 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Bosnjak danas podrazumijeva musliman, a izbacivanje opcije Bosanac automatski iskljucuje mogucnost religijski neopredjeljenih ljudi, jer se iz nekog razloga izjednacava:
Bosnjak = musliman
Hrvat = katolik
Srbin = pravoslavac
Ovo je nidje veze, religija nema veze sa narodom, zasto neko ne bi mogao biti Srbin i musliman - to podrazumijeva da recimo zivi u srbiji a da je islamske vjeroispovijesti, a takvih ima. Isto tako, ovi srbi i hrvati iz Bosne se tako izjasnjavaju na osnovu religijske pripadnosti, opet izjednacavanje necega sto ne mora imati veze, a svi bismo trebali biti bosanci tazlicitih vjeroispovijesti.
Izraz bosnjak je na silu izmisljen kako bi se i uz muslimane vezala neka nacionalnost jer bosanac zvuci previse neutralno.
Bosnjak = musliman
Hrvat = katolik
Srbin = pravoslavac
Ovo je nidje veze, religija nema veze sa narodom, zasto neko ne bi mogao biti Srbin i musliman - to podrazumijeva da recimo zivi u srbiji a da je islamske vjeroispovijesti, a takvih ima. Isto tako, ovi srbi i hrvati iz Bosne se tako izjasnjavaju na osnovu religijske pripadnosti, opet izjednacavanje necega sto ne mora imati veze, a svi bismo trebali biti bosanci tazlicitih vjeroispovijesti.
Izraz bosnjak je na silu izmisljen kako bi se i uz muslimane vezala neka nacionalnost jer bosanac zvuci previse neutralno.
-
elSaik
#116 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Čuj na silu izmišljen.Ateista wrote:
- 101power
#117 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
ja cu se izjasnit kao seljacina
- sixpack
#118 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
ne zadovoljavas potrebne uvjete jos nazalost decko...101power wrote:ja cu se izjasnit kao seljacina
- 101power
#119 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
daj mi neki savjet ,kako cu zadovoljit???
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- sixpack
#121 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
za pocetak izvadi rodni list sa mjestom rodjena Gorazde recimo..101power wrote:daj mi neki savjet ,kako cu zadovoljit???
- 101power
#122 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
ma nemogu tamo,sve su mi tamo neprijatelji,probacu iz rogatice ,tamo imam prijatelja...
- hepek071
#123 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ja 20011. godineupisujem Rom. Boljr biti priznata manjina nego priznata većina u ovoj zemlji
- sixpack
#124 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
nema ti druge.samo tako mozes postat ono sto zelis registrovani seljak..znam da si iz stare piljarske porodice tu ste od 72.101power wrote:ma nemogu tamo,sve su mi tamo neprijatelji,probacu iz rogatice ,tamo imam prijatelja...
- kinu
#125 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Đe si zbavio eliksir dugovječnosti?hepek071 wrote:Ja 20011. godineupisujem Rom. Boljr biti priznata manjina nego priznata većina u ovoj zemlji
P.S. pošalji na P.P. nemoj svima reć
A što se tiče ostalog slažem se ako budem ostali baš ću se nekako usrano osjećat