Pocetak zivota u USA

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#101 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Nosferatu »

Ma pusti bolan Cesku seljanku iz Brna ili Libereca, takve smo mi guzili po Jadranu za tri paradajza, sace ona analizirati Ameriku, sto ne rece - kad si ti bila, jesi li bila na ulici spavala, jel te nisu platili posteno, jesu te zajebali i jel ti trebalo sto zdravstvo a da ti nije imao ko pomoci, to ti nama reci.

Od 300.000 Bosanaca koji su dosli prije 10 godina, ne spava niko na ulici, osim ljudi koji nemaju familija ili su ih se familije odrekle a oni imaju ili adikcije na horse ili su mentalno bolesni ljudi. Takve su Amerikanci u svojim cesljanjima eliminirali prije ulaska u Ameriku jer su trazili ljude mlade, zdrave, a ako ne to, radno sposobne i starije familije koje ce doci i pomoci jedni druge.

Sto se tice pitanja Stefi Cvek. Prvo, trebas znati gdje dolazis u Ameriku jer pitanja zdravstva variraju. Drugo, svugdje postoje mjesta koja nude pomoc ljudima bez insuranca. To su besplatne klinike a u drzavama gdje imaju programi, imaju programi za koje se moras kvalificirati bazirano na tome koliko zaradis i mozes dobiti besplatno drzavno zdravstveno osiguranje. Gdje ja zivim, sva djeca su osigurana do 18 godine bez obzira na to da li im roditelji rade ili ne. Svi zatvorenici su osigurani. Indijancima cak Amerika placa zdravstvo svima, iako se i oni zale da potrose. Ono sto jeste problem nije da ti neko napise recept i nije problem naci jeftinije ljekove, problem je kad moras imati operaciju. Tj. kad se desi nesto iznenada. Svi penzioneri u Americi imaju besplatno zdravstvo do 65 godine i to se zove Medicare. Svi invalidi imaju besplatno zdravstvo i to se zove Medicaid, na kojem su i sve trudnice koje nemaju osiguranje meni se cini 3 mjeseca dok nisu zavrsile s trudnocom. Neke cekaju dok ne dobiju Medicaid pa imaju operacije i svu drugu njegu. Svi vojni veterani imaju prava na vojne bolnice ali ih ne koriste ako imaju bolji insurance. I na kraju, kad dobijes posao, potpises premiju s osiguravajucim drustvom koje ti kaze koliki je co-pay npr. odse doktoru, oni sve plate a ti platis $20-50 dollara. Za hospitalizaciju ti platis prvih npr. $1000, a oni ostatak. Milioni ljudi imaju racune koji nisu isplaceni i zive. Ganjaju ih bolnice ali ne mogu naplatiti, i to se onda pokusava tretirati kao write-off tj. izuzme se iz poreza drzavi tolika suma. Niti jedna drzavna bolnica a to je svaka koja je pri drzavnom univerzitetu, ne moze odbiti ti ljecnicku skrb. Nisam siguran ni da li privatne bolnice mogu, oni najcesce ako bi dosla, i morala biti hospitalizirana, hospitaliziraju te, stabiliziraju i nadju ambulantna kola da te prebace u bolnicu koja je javna/drzavna i gdje takvi ljudi idu. Do sada je u Nebrasci cak, bio obicaj da roditelji koji ne zele svoju djecu, mogu ih dovesti i ostaviti u bolnici. Neka od ove djece su bila bebe u pelenama, a ljudi su dolazili iz svih krajeva Amerika (od Meksika pa nadalje). Tako da te price su istina, ali ti moras shvatiti da Amerika ima i najbolje zdravstvo na svijetu, ovdje dolazi CIJELI SVIJET da radi istrazivanja medicinska, pare ogromne se uvaljuju u to, marketing ogroman je, korporacije farmaceutske trose milijarde da bi se neki novi ljek formulirao, dakle - u poredenju s jadnom BiH, u Americi postoji toliko nacina. Treba samo ne biti idiot, kao neki kojima kompanija dadne vise para ali ne plati im insurance zdravstveni. Ovdje je zdravstvo privilegija. I ako ti neces, i hoces da imas $200-300 vise svaki mjesec, ne moras. Ali onda uzimas odredjene rizike plus, svi troskovi ti budu iz dzepa kad odes. Neki tako zive i to preferiraju. Npr. privatnici koji imaju male biznise svoje i vise vole par hiljada godisnje nego da imaju zdravstveno osiguranje.

Ove price ove Ceske fuflice treba ignorisati. Njena najveca frustracija je sto je dosla u Ameriku a niko se nije okrenuo za njom, pricati o skolovanju - a vidi se da je djevojka ne moze 2 suvisle misli da poveze, ja sam pojeo govno izvinjavam se landlordu ja sam mislio da imam s kim ovdje upustiti se u diskusiju a ono neko dijete koje su poslali Cesi u Ameriku mjesto da je studij zavrsila u Pragu ili negdje u Njemackoj, ona se latila cigara, pilsnera i posla sa Srbijom. Istina je medjutim da je tesko doci mlad i sam, tu mozda prednost i imaju stariji, kao ovi od npr 30 godina. I sto se skolovanja tice, ja nikad u Ameriku ne bih dosao na fakultet ali bi na post-diplomski. Fakulteti ovdje koji uzmu stranca nisu kalibra a kao i sve drugo, skolovanje je biznis u Americi, diplomu ce ti dati svako ali pitanje je koliko ta vrijedi, zbog toga, trebas uvijek gledati da ides na najbolji studij koji mozes za te pare. A sve rang liste postoje. Ovim koji dolaze tek, najvaznije je samo polako. Imate prava na zajmove, ako ces studirati sljedecih 10 godina mozes ali moras sve da vratis. Najbitnije je ne uljetati ni u kakve dugorocne stvari odmah na pocetku, kao npr. doktorat, magisterij, prvo vidi gdje si i kako to fercera, malo Engleski, malo Amerika, malo prodji i obidji, jer jednom kad postanes dio sistema i rintas, imaces mnogo manje vremena za to, onda nadjes ljude iz struke koja te interesuje i pitas ih kako i sta, od 10, pomoci ce ti par njih, ostalo moras sam. Jednom kad skontas kako pare da zaradis, sve drugo u Americi ima i mozes. A mozes i da biras koliko ces da raids, u Americi je sve bagatela, samo je stanovanje skupo, ali ako je stan u Sarajevu 100.000 maraka tj. $70.000 a plata prosjecna 700-1000 maraka, onda je Amerika i za to nista jer ovdje mozes da stanujes gdje je najskuplje i mozes da ides u Ghetto, gdje kuca kosta $20.000, ali valja u njoj zivjeti navece. Sve cijene u Americi su duplo jeftnije od EU, a mogu se uproediti sa cijenama u BiH, osim naravno izlazaka vani. U Americi za pare koliko kosta polovan automobil u BiH mozes kupiti jos bolje. Za cijenu koliko kosta kompjuter u BiH mozes uzeti jos bolji. Mozes kupiti sve ovo na kredit ali trebas i da vratis jer ti je neko dao pare. Za 200-300 dollara mozes iz Seattla otici u Boston ili na Floridu ili u Californiju, a to je kao iz BiH da odes u Grcku, Italiju ili u Cesku. Dakle, ogromna je mobilnost. Ali, ovdje ne trebaju djeca koja misle da je Hollywood, a vise niko to ne misli, jednostavno zna se sta je Amerika, trebaju radnici i ljudi koji ce poceti s malo, i kojima nije nista prihvatiti se bilo kojeg posla, vazno je da te nece niko zajebati ukoliko radis bices placen posteno a sa dollarom u novcaniku svako je gospodin pod svojom kapom.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#102 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

Taj Ron P. jeste kako ti kazes lijevo nastrojeni Republikanac, ali je on samo karika u lancu koji se zovu Republikanci. U predsjednickoj kampanji mi se svidio sto je zahtjevao zatvaranje zatvora na Guantamo. Ali sam ipak ostao Donkey. On zastupa zajedno sa Neal Boorts i Saxby Chambiss, ako zans ko je, flat tax nekih 23-28% za sve, ukidanje IRS, i ociglednu ukidanje FED. Po meni, to sto ona zastupa je jos samo veca podjela u drustvu na Bogate vs Siromasni, i ja ne dajem glas za takvo nesto!
BTW New York Exchange je njegov moto, i ukidanjem Feda i Irs, nebi bilo nikakve kontraole nad bogatim. Ma koliko oni vikali protiv Governmenta, Government je neophodan za kontrolu nad bahatim, bezosjecajnim fat cats of WallStreeta, koji samo gledaju da sto manje taxe plate. Dakle, Ameriku su opljackali iznutra, pa sad hoce jos, Ron Paul & Co. Republicans
jefferson

#103 Re: Pocetak zivota u USA

Post by jefferson »

Lucie wrote:vidim da znate samo vredjati vi veliki amerikanci. mogu samoreci da ste smesni. u americi cete izigravati velike bosance ispravljati me kako se ispravno bosanski izgovara sta i kako. pravi bosanac je u bosni, gradi bosnu i taj ce mahnuti rukom nad ovakim glupostima. Vredjajte cesku slobodno to me netankira. sta je bilo bilo je. ja zivim u onom sto je sada i u toj jadnoj ceskoj nema toliko nepismenih ljudi ko u vasoj bozanstvrnoj americi, tu nespava hiljade i hiljade ljudi u kartonskim kutijama, tu nema jad i bjeda, tu nisu bolestni ljudi ostavljani na ulicama jer nemaju zdrastveno. Neznam koga cete varati onim amerika je puna para. Crkavate ko crni od jutra do mraka zavlacite se velkom americkom bratu i samo molite boga da je jak dolar da mozete doci kuci glumiti bogatase. Zapravo ste jadnici koji mogu samo vredjati.

Kome odgovara amerika BUJRUM opet kazem meni NE. Ja volim slobodu i toga u americi nema.
Pa sta ti radis u Ceskoj dok drugi grade svoje drzave?
Ti pricas o americi kao ovakvoj ili onakvoj a kujes u zvijezde cesku i apriori iskljucujes svaku mogucnost diskusije. To sto se tebi svidja Ceska je tvoje pravo, kao sto je i moje pravo da mi se svidja amerika. Ti priocas o slobodama u Americi, a samo si posjetila ameriku. Ja kao stranac u americi imam vise nego jedan prosjecni amerikanac. Ja bosanac, musliman, imao sam placen undergrad (samo sam knjige placao) i placeno stanovanje. Isto tako i Master ali i platu kao assistant, a sad i PhD. Mozel meni to Ceska ponuditi? Evo ja trebam raditi disertaciju na temu centralne i istocne evrope (jos trebam to definisati) ali eto, mozel meni Ceska dati sve ovo pa da dodjem u Prag da radim disertaciju? Meni ovdje vec nude pare da idem u Cesku ili Poljsku da godinu, tebe pitam mozel mi to neko iz Ceske platiti?
ahuseino

#104 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:Taj Ron P. jeste kako ti kazes lijevo nastrojeni Republikanac, ali je on samo karika u lancu koji se zovu Republikanci. U predsjednickoj kampanji mi se svidio sto je zahtjevao zatvaranje zatvora na Guantamo. Ali sam ipak ostao Donkey. On zastupa zajedno sa Neal Boorts, flat tax nekih 23-28% za sve, ukidanje IRS, i ociglednu ukidanje FED. Po meni, to sto ona zastupa je jos samo veca podjela u drustvu na Bogate vs Siromasni, i ja ne dajem glas za takvo nesto!
BTW New York Exchange je njegov moto, i ukidanjem Feda i Irs, nebi bilo nikakve kontraole nad bogatim. Ma koliko oni vikali protiv Governmenta, Government je neophodan za kontrolu nad bahatim, bezosjecajnim fat cats of WallStreeta, koji samo gledaju da sto manje taxe plate. Dakle, Ameriku su opljackali iznutra, pa sad hoce jos, Ron Paul & Co. Republicans.

Ne moramo ulaziti u taxe i filozofske rasprave republikanaca i demokrata. Ovo se tiche samo Federalne Rezerve (kao sto Dennis Kucinich reche: "FED-eral Reserve is as federal as FEDEX).

Trebao bi malo da pretrazish literaturu o FED-u i da vidish sta je i kako... Odnosno kako izgleda put para/monete od postanka, preko presipanja iz shupljeg u prazno pa do nastanka nacionalnog duga.

Prvo to nije vladina agencija. Vlada samo naimenuje chairmena (veliko je pitanje ko ga stvarno postavlja). Drugo tajnoviti su, i uspjeli su da izganjaju da Freedom of Information Act na njih ne utiche, odnosno da oni moraju osloboditi rekorde sastanaka sa petogodishnjim zakashnjenjem (a i to izvrdavaju). Treche manipulishu cijenu zlata i mogu zaraditi stotine milijardi dolara u roku od nekoliko dana tako sto che napraviti nekoliko press releases. Chetvrto njima se placha interes na oko 50% javnog duga (znachi nekih 3.5 - 4 triliona dolara). Sve ovo nije bilo potrebno, jer je US Treasury mogla sama sebi stampati novac i ne plachati interes na to... itd... itd...

Naravno da ne treba ukidati IRS niti taxe, ali FED nema nishta s tim, odnosno ima, trebash skupljati taxe da platish FEDu interes. A da FED neshto regulishe, ti je isto ko rechi da ti vuk stado chuva...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#105 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

ahuseino wrote:
corolla02 wrote:Taj Ron P. jeste kako ti kazes lijevo nastrojeni Republikanac, ali je on samo karika u lancu koji se zovu Republikanci. U predsjednickoj kampanji mi se svidio sto je zahtjevao zatvaranje zatvora na Guantamo. Ali sam ipak ostao Donkey. On zastupa zajedno sa Neal Boorts, flat tax nekih 23-28% za sve, ukidanje IRS, i ociglednu ukidanje FED. Po meni, to sto ona zastupa je jos samo veca podjela u drustvu na Bogate vs Siromasni, i ja ne dajem glas za takvo nesto!
BTW New York Exchange je njegov moto, i ukidanjem Feda i Irs, nebi bilo nikakve kontraole nad bogatim. Ma koliko oni vikali protiv Governmenta, Government je neophodan za kontrolu nad bahatim, bezosjecajnim fat cats of WallStreeta, koji samo gledaju da sto manje taxe plate. Dakle, Ameriku su opljackali iznutra, pa sad hoce jos, Ron Paul & Co. Republicans.

Ne moramo ulaziti u taxe i filozofske rasprave republikanaca i demokrata. Ovo se tiche samo Federalne Rezerve (kao sto Dennis Kucinich reche: "FED-eral Reserve is as federal as FEDEX).

Trebao bi malo da pretrazish literaturu o FED-u i da vidish sta je i kako... Odnosno kako izgleda put para/monete od postanka, preko presipanja iz shupljeg u prazno pa do nastanka nacionalnog duga.

Prvo to nije vladina agencija. Vlada samo naimenuje chairmena (veliko je pitanje ko ga stvarno postavlja). Drugo tajnoviti su, i uspjeli su da izganjaju da Freedom of Information Act na njih ne utiche, odnosno da oni moraju osloboditi rekorde sastanaka sa petogodishnjim zakashnjenjem (a i to izvrdavaju). Treche manipulishu cijenu zlata i mogu zaraditi stotine milijardi dolara u roku od nekoliko dana tako sto che napraviti nekoliko press releases. Chetvrto njima se placha interes na oko 50% javnog duga (znachi nekih 3.5 - 4 triliona dolara). Sve ovo nije bilo potrebno, jer je US Treasury mogla sama sebi stampati novac i ne plachati interes na to... itd... itd...

Naravno da ne treba ukidati IRS niti taxe, ali FED nema nishta s tim, odnosno ima, trebash skupljati taxe da platish FEDu interes. A da FED neshto regulishe, ti je isto ko rechi da ti vuk stado chuva...
Naravno, njih u FED-u sve Moskva postavlja!!!
:D
Samo da znas, nad FEDom, niko drugi nego samo the Government ima monopoli, odnosno oni koji su na vlasti pa bilo to Dem ili Rep!
Evo ti njihov website pa prelistaj:
http://www.federalreserve.gov/
P.S.
Izgleda ti volis monogo Google, i bas me interesuje kao to ranije nisi pronasao, pa tamo takodjer mozes pronaci razlike iznmedju, .com; .edu; .net; .gov; itd itd.
ahuseino

#106 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:
ahuseino wrote:

Naravno, njih u FED-u sve Moskva postavlja!!!
Samo da znas, nad FEDom, niko drugi nego samo the Government ima monopoli, odnosno oni koji su na vlasti pa bilo to Dem ili Rep!
Evo ti njihov website pa prelistaj:
http://www.federalreserve.gov/
P.S.
Izgleda ti volis monogo Google, i bas me interesuje kao to ranije nisi pronasao, pa tamo takodjer mozes pronaci razlike iznmedju, .com; .edu; .net; .gov; itd itd.
Izgleda da si bash neki balavac zeshchi.

Prvo, kao i o koledzima gore, malo znash o vladi. Ovo boldirano!! :shock: E, ba !!!! Jeli ti imash dva klikera, znash li chitat? Gdje si vidio da nova vlada bira novog chairmana federalne rezerve (to apropo "koji god da su na vlasti"). Haj' sad idi i uradi zadachu, pa se javi na temu kako se bira chairman...

Drugo, bash ti hvala za ovaj neiscrpan izvor informacije... ja nisam nigdje mogao nachi tu adresu. Pobogu brate kako je nadjoste?

Treche.... ---- Moskva ???? :zoka: :zoka: :zoka:

Chetvrto, ne glasaj, ne potpisuj ovu peticiju, i ne javljaj se vishe po ovom pitanju. Morash josh puuuunnno stolice zagrijat da bi o ovome (a izgleda i o svemu) mogao raspravljati.

Ovo sada postaje totalno off topic, pa nechemo vishe...

P.S. Ostavljam ovaj tvoj quotation u mom postu kao svjedodzbu tvoje nachitanosti...
corolla02

#107 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

Da, vidim vrli gospodine, cim ti neko kontru slozi, odmah.....znas vec! Zivis u Americi i radis dugo vjerujem koliko i ja ili cak i vise, a nisi spoznao elementarni monetarni system koji radi ovdje.
U potpunosti si u krivu ako kazes da je FED i Vlada nesto potpuno odvojeno!
Zao mi je za svu tvoju nauku koju si stekao ovamo, besplatno ili ne, koja sad trpi!
Samo da znas da Greenspana i Bernakea, samo i samo the Government postavlja, kao i sve ostale poluge Amerike, Supreme Court, Military itd itd. A razlika je jedino u tome ili su Dem ili Rep na vlasti, pa samim tim vlada ima vise ili manje utjecaja na takvu odluku!
A vi koji cete zaradjivavati, vidim milione ovdje, cete lajati i dalje na Drzavu i na sve njene institucije, jer ona je ta jedina koja vam moze sloziti taxe i tim smanjiti profite, vas bogatih. Ti meni zvucis potpuno isto kao i Bush, McChain, ili jedan Hukabee, koje kad pitas o monetarnom sistemu, blehnu.....
Ipak, budi ti meni toplo pozdravljen i zivi u iliziju, jer ocigledno je to tvoj izbor!
Caos.
ahuseino

#108 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:Da, vidim vrli gospodine, cim ti neko kontru slozi, odmah.....znas vec! Zivis u Americi i radis dugo vjerujem koliko i ja ili cak i vise, a nisi spoznao elementarni monetarni system koji radi ovdje.
Zao mi je za svu tvoju nauku koju si stekao ovamo, besplatno ili ne, koja sad trpi!
Samo da znas da Greenspana i Bernakea, samo i samo the Government postavlja, kao i sve ostale poluge Amerike, Supreme Court, Military itd itd. A razlika je jedino u tome ili su Dem ili Rep na vlasti, pa samim tim vlada ima vise ili manje utjecaja na takvu odluku!
A vi koji cete zaradjivavati, vidim milione ovdje, cete lajati i dalje na Drzavu i na sve njene institucije, jer ona je ta jedina koja vam moze sloziti taxe i tim smanjiti profite, vas bogatih. Ti meni zvucis potpuno isto kao i Bush, McChain, ili jedan Hukabee, koje kad pitas o monetarnom sistemu, blehnu.....
Ipak, budi ti meni toplo pozdravljen i zivi u iliziju, jer ocigledno je to tvoj izbor!
Caos.

... zalosno.

Neshta on k'o ovlash zna, prechuo u hajskulu na civics proshle godine, pa prosipa ovuda... "meni slozio", pokaz'o mi gdje FED-ov sajt :wink: hvala ti za to. :thumbup:

I 'vakvi glasaju... iako je za Obamu... ali brate nije trebalo da moze.

Idi nazad na chas, bolje ti je da uchish. Valjda che ti jednom i uchi u gavu.

Reci ti nama ponovo, sta znachi kad ti neko kaze "zavrshio sam koledz"; jel dvogodishnji ili chetverogodishnji? :D
corolla02

#109 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

ahuseino wrote:
corolla02 wrote:Da, vidim vrli gospodine, cim ti neko kontru slozi, odmah.....znas vec! Zivis u Americi i radis dugo vjerujem koliko i ja ili cak i vise, a nisi spoznao elementarni monetarni system koji radi ovdje.
Caos.

... zalosno.

Neshta on k'o ovlash zna, prechuo u hajskulu na civics proshle godine, pa prosipa ovuda... "meni slozio", pokaz'o mi gdje FED-ov sajt :wink: hvala ti za to. :thumbup:

I 'vakvi glasaju... iako je za Obamu... ali brate nije trebalo da moze.

Idi nazad na chas, bolje ti je da uchish. Valjda che ti jednom i uchi u gavu.

Reci ti nama ponovo, sta znachi kad ti neko kaze "zavrshio sam koledz"; jel dvogodishnji ili chetverogodishnji? :D
You're funny!
ljubav_aha

#110 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

Nosferatu,nije vazno ko je koga guzio,danas je drugacija prica :) danas se guzi sve i svasta :-) uporedi danas cesku i BiH :)
ljubav_aha

#111 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
Lucie wrote:vidim da znate samo vredjati vi veliki amerikanci. mogu samoreci da ste smesni. u americi cete izigravati velike bosance ispravljati me kako se ispravno bosanski izgovara sta i kako. pravi bosanac je u bosni, gradi bosnu i taj ce mahnuti rukom nad ovakim glupostima. Vredjajte cesku slobodno to me netankira. sta je bilo bilo je. ja zivim u onom sto je sada i u toj jadnoj ceskoj nema toliko nepismenih ljudi ko u vasoj bozanstvrnoj americi, tu nespava hiljade i hiljade ljudi u kartonskim kutijama, tu nema jad i bjeda, tu nisu bolestni ljudi ostavljani na ulicama jer nemaju zdrastveno. Neznam koga cete varati onim amerika je puna para. Crkavate ko crni od jutra do mraka zavlacite se velkom americkom bratu i samo molite boga da je jak dolar da mozete doci kuci glumiti bogatase. Zapravo ste jadnici koji mogu samo vredjati.

Kome odgovara amerika BUJRUM opet kazem meni NE. Ja volim slobodu i toga u americi nema.
Pa sta ti radis u Ceskoj dok drugi grade svoje drzave?
Ti pricas o americi kao ovakvoj ili onakvoj a kujes u zvijezde cesku i apriori iskljucujes svaku mogucnost diskusije. To sto se tebi svidja Ceska je tvoje pravo, kao sto je i moje pravo da mi se svidja amerika. Ti priocas o slobodama u Americi, a samo si posjetila ameriku. Ja kao stranac u americi imam vise nego jedan prosjecni amerikanac. Ja bosanac, musliman, imao sam placen undergrad (samo sam knjige placao) i placeno stanovanje. Isto tako i Master ali i platu kao assistant, a sad i PhD. Mozel meni to Ceska ponuditi? Evo ja trebam raditi disertaciju na temu centralne i istocne evrope (jos trebam to definisati) ali eto, mozel meni Ceska dati sve ovo pa da dodjem u Prag da radim disertaciju? Meni ovdje vec nude pare da idem u Cesku ili Poljsku da godinu, tebe pitam mozel mi to neko iz Ceske platiti?
he he he ;-)

cekam cesku lucie loo da nam isprica vic o rusima,pa to je glavna zanimacija i konverzacija medju cesima :lol:
mofo33

#112 Re: Pocetak zivota u USA

Post by mofo33 »

nadam se da ce Lucie otvoriti specijalnu temu o ceskoj :-) (mozda cu i ja jednu o francuskoj...)
samo da kazem kako mi je ponekad cudno shvatanje pojma slobode nekih osoba...
ja smatram slobodu upravo postovanje zakona,nisu zakone budale izmislile
cim predjes granicu zakona i reda, obavezno gazis slobodu nek druge osobe, mislim.
kad vlasnik psa pusti kakit' svog psa sred trotoara,njemu je to sloboda, nekome drugome mozda pogibija (ako se oklizne) :lol:
Lucie,sterilizovanje zivotinja nije kriminal nego odgovornost vlasnika prema drustvu

Lucie, zdravstveno osiguranje jeste trtljavina u usa,nego sam vidjela ljude koji su osgurani po licnom izboru, a ne po obavezi kao
u evropi gdje je zdravstveno osiguranje obavezno i nimalo nije dzaba (ko tvrdi da jeste, neka samo pogleda detaljno svoju platnu listu, pa ce shvatiti)
a zivota pod kartonima ima isto tako, jer neki ne zele zivjeti drugacije nego od socijalne pomoci...
ono, jedni rade za druge, ubijamo se za parazite i njihova "sloboda" nam na nos izlazi

Lucie, sjedi u ceskoj, ne idi vise u usa, dodji malo u francusku da vidis kako klosari,psi,macke, itd zive u punoj slobodi (a ljudima pun K tih istih!)
mofo33

#113 Re: Pocetak zivota u USA

Post by mofo33 »

landlord wrote:@Lucie - ajd molim te da ne kvaris temu sa tim komentarima. Ovde nije uopste bitno svidja li se nekome Amerika ili ne.. niti bil ti ili neko peti ni deseti zivio tamo ili ne bi. Ja sam pokrenuo temu jer sam dobio iseljenicku vizu i zelio sam da mi se ljudi javi i pomognu sa svojim iskustvima kako se snaci tamo, a ne trebam li ili ne trebam ici i sl. Stoga, molim te nemoj vise u off topic sa tim stvarima. Nadam se da ce ova tema ostati i kao pomoc i drugim ljudima koji budu selili u USA, pa bilo to samo privremeno na studije ili trajno.

Hvala.
tebi (i drugima koji idu) ponovo zelim srecu :)
samo se nemoj plasiti zavrnut' rukave i sve ce biti ok, mislim.
moja prijateljica je bila novinarka, spikerka u bivsoj Jugi, pocetak u usa joj je bio pranje sudja,
5 godina poslije je postala vlasnik tog istog bara sred nju jorka :thumbup:
udri, jarane, ne sanjaj mnogo, zavrni rukave i radi
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#114 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ladyblue18 »

@mofo33-svaka ti je zlatna :wink:
landlord

#115 Re: Pocetak zivota u USA

Post by landlord »

Poz,

evo da se javim iz USA. Stigao sam ovde u nedelju navece. Poslije dosta dugog puta do zapadne obale, dolazenje sebi od jetlega, evo me da samo da se zahvalim svima koji su mi dali sve savjete i koji su mi puno pomogli..

Uskoro se javim sa jos utisaka..
corolla02

#116 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

landlord wrote:Poz,

evo da se javim iz USA. Stigao sam ovde u nedelju navece. Poslije dosta dugog puta do zapadne obale, dolazenje sebi od jetlega, evo me da samo da se zahvalim svima koji su mi dali sve savjete i koji su mi puno pomogli..

Uskoro se javim sa jos utisaka..
Super, cestitam za dolazak, nadam se da je sve u putu proteklo OK, te da si zadovoljan novom sredinom... i naravno sta ti je zapalo za oko kao prvo ovamo i gdje si vec dozivio kulturni sok?
:thumbup:
Javi se...
landlord

#117 Re: Pocetak zivota u USA

Post by landlord »

Ono sto mi je zapalo za oko je predivna priroda, i jezera. Sve je naravno ogromno.. itd.
Culture shock.. pa nemam pojma sta da ti kazem? jos nista od toga mi se niej desilo.

Ja sam ovde jos uvijek kao turista pa ne mogu donositi neke zakljucke. Za sada mi je fenomenalno.. Vidjet cemo za par dana dok stigne SSN i kad krenem u potragu za poslovima. Do tada uzivanje na jezerima i sl.

poz
ljubav_aha

#118 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

landlord,dobro dosao u nasu mahalu :)
zeleni zub.

#119 Re: Pocetak zivota u USA

Post by zeleni zub. »

jednom sam izasao van grada....tamo su bile neke shupe....i zahrdjala auta na cesti...ljudi su me cudno gledali....i nisu me razumjeli....morao sam sve dvaput da govorim....
mofo33

#120 Re: Pocetak zivota u USA

Post by mofo33 »

zeleni zub. wrote:jednom sam izasao van grada....tamo su bile neke shupe....i zahrdjala auta na cesti...ljudi su me cudno gledali....i nisu me razumjeli....morao sam sve dvaput da govorim....
da nisi slucajno pao u Sutku u Domu za vjesanje?
:mrgreen:
Lippenbekenntnis

#121 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Lippenbekenntnis »

ja ameriku poznajem samo preko tv-a..nadam se da cu i ja jednoga dana vidjeti to sve uzivo..

naravno sve najbolje ovima koji su tek zapoceli.. :)
rajvosa^

#122 Re: Pocetak zivota u USA

Post by rajvosa^ »

ljubav_aha wrote:Nosferatu,nije vazno ko je koga guzio,danas je drugacija prica :) danas se guzi sve i svasta :-) uporedi danas cesku i BiH :)
:-) :shock: jesi vulgarna :D
fakat

#123 Re: Pocetak zivota u USA

Post by fakat »

ja mogu samo savjete davati o hrani, tu sam glavni...za pocetka preporucujem Moby Dick lanac (iranski kebab), obavezno, pa onda Subway (golemi sendvici), preskoci Starbucks jer je papreno skup, probaj jednom u zivotu cisto da znas kako izgleda pa onda prekrizi, vec kafu uzimaj u 7/11 granapima (ustedjeces za godinu dana pola karte za Bosnu), od azijske hrane probaj vijetnamske supe (Pho), pizze ovdje preskoci, probaj "burritos dos manos" u Baha Fresh (latinski ultra-sendvici), dalje za vegetarijance - obavezno trazi falafel u blisko-istocnim prodavnicama(ima u Moby Dick - bezmesne okruglice, mljac!), zatim itd, itd

So se tice ozbiljnih tema, tu sam talasika...
dina_m

#124 Re: Pocetak zivota u USA

Post by dina_m »

Ovo nije bash idelano vrijeme da zapcnes zivot u USA, al` sto je tu je. Nisam citala sto su ti drugi preporucili, ali evo sto cu ja:

Uvijk prati reklamne novine koje ce ti stizati u postansko sanduce ili mozda jednom-dvaput sedmicno pred vrata, jer uz pomoc njih bit ces informisan o snizenjima, a stizat ce ti i kuponi. Sto se tice prodavnice za prehranu, preporucila bih ti Publix,kvalitetno, cisto i svake sedmice drugi prozivodi na snizenju, ukoliko ga ima gore. Inace iako ti nestizu reklmne novine uvijk mozes otici na websajt prodavnice u kojoj ces kupovati i provjeriti weakly add. Pitaj prijatelje, ili pitaj u prodavnici, da li se mozes registrovati kod njih pa da ti salju kupone. Ja, iz prodavnice gdje se odijevam, dobijam kupone dva puta mjesecno - na $50 potrosenih $20 offa, tako da se za $30 extra obucem. Prati sezonska snizenja, tako ces mnogo ustedjeti.
Rspitaj se da li tu imate Sam`a club, Casco ili restoran depot, tu se placa godisnje clanarina [u Samsu clubu kosta $40] ali jako se isplati kupovati kod njih.
Ne nasjedaj na reklame s televizije, i nikad ne narucuj ono sto oni reklamiraju. jer kad tad to isto ce doci u prodavnice a ti ces se uvijeriti koliko su oni na tv-u preuvelicavali. Da ne kazem lagali. Prije nego sto podpises neki papir obrati paznju na sitna slova i na poledjinu, jer tu obicno pise ono najbitnije, sto ti saznas kaznije, kad si vec potpisao i kad je kasno.
Zaapamti da se mozes goditi kad budes kupovao namjestaj, kad budes uzimao telefone i sl. Pazi da na vrijeme sve racune placas, jer svi imaju late fee charge. I ovo cu ti reci, pazi sta klikas na internetu, pornografija zna kostati $20 po minuti,a ti za to saznas tek kad ti dodje racun za nett. Znam mnoge koji su morali platiti po $500 a i po $1000 internet mjesecno.
Konobarima i frizerima se obazvezno ostavlja tipa. Takodje onim sto dostavljaju hranu, namjestaj i sl. Za elekroniku ti je najbolji Best buy. Kod njih mozes platiti odmah a mozes u roku od godine, dvije il tri [ zavisno od toga koliko si robe uzeo] bezkamatno.
Pazi na prehranu, prve godine se mnogi ugoje tako da se vise nikad u normalu ne vrate.
landlord

#125 Re: Pocetak zivota u USA

Post by landlord »

Dino,

puno hvala na savjetima..
Neke od tih stvari sam vec skuzio i pokazali su mi mjesta gdje se sta uzima..
Sto se tice garderobe, meni je ovde sve jako jeftino, pogotovo neke markirane stvari koje su u Sarajevu bile cijelo bogatstvo, ovde su tipa od 20 do 40 dollara.

Bio sam vec u Costco i bas je super. Hranu kupujem u jednoj lokalnoj prodavnici Huckleberry's Natural Market, neke stvari su malo skuplje nego u drugim prodavnicama, ali je sve organic.. i super okusa. Do sada nisam ni jednom otisao u Mc donalds ili slicnu radnju i nemam namjeru. Jos sam uspio iygubiti par kila..:)

Sto se tice pornjave, imam dosta kanala na kablovskoj tako da internet nije potreban..:)
Post Reply