POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
colt

#101 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by colt »

Upucen je samo prijedlog u parlamentu za mogucnost uvodjenja ove varijante oporezivanja.Ne mora znaciti da ce ovo proci . .
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#102 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by pici »

pa ljudi moji jestel vi slijepi...pa prošla godina je bila sa preko 4 milijarde KM-ova i to cistog prihoda.....jedan od primjera je da su se basnoslovne svote novca davale iz razvojne banke raznim tajkunima sa kamatom od 5% a sada uvode poreze na sve,smanjuje se kupovna moc samim tim i prihodi,trazi se od MMf-a krediti od 12% kamate :shock: koje cemo vracati svi mi....pa ljudi moji jestel vi zaista slijepi.... :shock:
nikad_izvini

#103 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by nikad_izvini »

Neka, neka. Bošnjo je neviđeno glupo stvorenje. Očekujem uskoro prodaju Bjelašnice, Igmana, SVIH izvora vode, šuma i rijeka :skoljka: :skoljka: Sreća pa smo u Europi, da nismo :-) :roll:
pOZz

#104 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by pOZz »

Brankoviću, svaka čast. :thumbup:

Ovo je ozbiljno, da ne može ozbiljnije. 8-)
don vito

#105 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by don vito »

nikad_izvini wrote:Neka, neka. Bošnjo je neviđeno glupo stvorenje. Očekujem uskoro prodaju Bjelašnice, Igmana, SVIH izvora vode, šuma i rijeka :skoljka: :skoljka: Sreća pa smo u Europi, da nismo :-) :roll:
Sebi sam rekao da necu dozvoliti da mi Brankovic podigne pritisak, ali to djubre i SDA-ovska klika oko njega toliko su bezobrazni da bi iz cipela izbacili i covjeka najboljih zivaca. Veceras na Dnevniku opravdava oporezivanje toplog obroka i prijevoza "ujednacavanjem sa RS-om" gdje je zaista oporezovana bruto-zarada. Ali ne kaze djubre, niti ga pitaju njegovi podanici (konzumenti ABA3A, Expressa, Hayata, Grand Produkcije, Kuce debele mame i ostalih gluposti) sto se ne ujednace doprinosi na bruto zaradu koji su u RS-u 50 posto, u Federaciji skoro 70 posto. Prije nekoliko mjeseci su povecanje plata u Parlamentu Federacije pravdali "ujednacavanjem sa parlamentarcima Skupstine RS". Kada treba jebati raju novim porezima ili povecavati plate politicarima, onda se prati RS, kada treba ujednaciti doprinose na platu, onda qrac. Sada se bagra u nase ime zeli zaduziti kod komercijalnih banaka i to ne za razvojne projekte, otvaranje novih radnih mjesta, niti u gradnju infrastrukture nego za socijalu i javnu potrosnju. I stoka suti i trpi. :x :x
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#106 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by ladyblue18 »

colt wrote:Upucen je samo prijedlog u parlamentu za mogucnost uvodjenja ove varijante oporezivanja.Ne mora znaciti da ce ovo proci . .
jok, eto smilovat ce se, pa ce na prvo mjesto staviti narod a ne svoje guzice :lol: :oops:
nikad_izvini

#107 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by nikad_izvini »

don vito wrote:
nikad_izvini wrote:Neka, neka. Bošnjo je neviđeno glupo stvorenje. Očekujem uskoro prodaju Bjelašnice, Igmana, SVIH izvora vode, šuma i rijeka :skoljka: :skoljka: Sreća pa smo u Europi, da nismo :-) :roll:
Sebi sam rekao da necu dozvoliti da mi Brankovic podigne pritisak, ali to djubre i SDA-ovska klika oko njega toliko su bezobrazni da bi iz cipela izbacili i covjeka najboljih zivaca. Veceras na Dnevniku opravdava oporezivanje toplog obroka i prijevoza "ujednacavanjem sa RS-om" gdje je zaista oporezovana bruto-zarada. Ali ne kaze djubre, niti ga pitaju njegovi podanici (konzumenti ABA3A, Expressa, Hayata, Grand Produkcije, Kuce debele mame i ostalih gluposti) sto se ne ujednace doprinosi na bruto zaradu koji su u RS-u 50 posto, u Federaciji skoro 70 posto. Prije nekoliko mjeseci su povecanje plata u Parlamentu Federacije pravdali "ujednacavanjem sa parlamentarcima Skupstine RS". Kada treba jebati raju novim porezima ili povecavati plate politicarima, onda se prati RS, kada treba ujednaciti doprinose na platu, onda qrac. Sada se bagra u nase ime zeli zaduziti kod komercijalnih banaka i to ne za razvojne projekte, otvaranje novih radnih mjesta, niti u gradnju infrastrukture nego za socijalu i javnu potrosnju. I stoka suti i trpi. :x :x
Zaboravio si vrlo bitan podatak da napomeneš. Stoka glasa za njih. Eto, neka crkne onda, šta da radim. Ovdje samo javni linč pomaže, možda.
Kruler

#108 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Kruler »

Jedva po koja vjest na internetu, ali djeluje kao da je tačno. Oporezivanje toplog obroka preko 8KM na dan. Biće interesantno vidjeti "pozitivne" poslijedice na ekonomiju ove zemlje nakon što SVI poslodavci smanje isti na 8KM.

Kao logičnu poslijedicu ovog poteza vidim:

1. Smanjenje ličnih primanja zaposlenih kojima su poslodavci isplaćivali visoke tople obroke kako bi mogli isplatiti koliko toliko pristojne plaće a izbjeći porez. Ovo uključuje i privatne i državne pravne subjekte.
2. Smanjenje ličnih primanja direktno utiče na kupovnu moć. Dakle, kupuje se manje.
3. Kupovna moć utiče na količinu poreza prikupljenog iz PDV-a. Manje priliva novca od istog.

Sve u svemu, država ne dobija ništa dodatno u kasu. Zapravo, ovaj potez bi mogao dovesi do smanjenja priliva novca od poreza. Ovo 40-tak procenata zaposlenog stanovništva (ne pričam o sivoj ekonomiji jer to nisu porezni obveznici) također je na gubitku.

Pozitivna stvar. Kada pronađem kojim "genijalcima" je ovo palo na pamet, moći ću objasniti ljudima tačno zašto da ne glasaju za njih. Inteligencija ovih "stručnjaka" daje nadu u budućnost.
Gospoda Ministarka

#109 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Gospoda Ministarka »

Falcon wrote:Republika Srpska ukida ovaj Zakon, a FBiH eto ide u korak
Sta ovo znaci?
Da li ce se oporezivat ili ne?
alphonse kauders

#110 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by alphonse kauders »

a) FBIH

Poslan prijedlog na razmatranje, ništa nije dalje urađeno po tom pitanju. Zasad sve po starom 2% od prosječne mjesečne plate u FBiH.

b) RS

Ukinut porez na topli obrok ali samo na onaj kojeg priprema neka kantina za radnike, i to do određenog iznosa (čini mi se oko 70-ak maraka mjesečno). Topli obrok u RS-u se i dalje oporezuje normalno sa 8%.

Pozdrav.
alphonse kauders

#111 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by alphonse kauders »

Evo svima obavještenje - Od 15.7. počinje oporezivanje svakog toplog obroka isplaćenog iznad visine od 1% prosječne plate u FBiH (Sl. novine FBiH 52/16).

Također, porcenat za regres je smanjen sa 70% na 50%.

Ako pretpostavimo da će svi privatnici isplaćivati isključivo poresko dopustivi topli obrok - ovo će značiti smanjenje isplate za 180 KM po radniku (za one koji su primali 2% od plate - tj. oko 360 KM mjesečno).

Sjajno.
insomnia78

#112 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by insomnia78 »

TO je svakako glupost

S moje sokoćalo
Tomahawk11
Globalni moderator

#113 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Tomahawk11 »

Kod mene kazu da ce firma snositi porez na TO.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#114 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Slo Burner »

Plata za mjesec manja za 70,00 km u odnosu na prosli.

:bih: :bih: :bih:
Innovation

#115 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Innovation »

alphonse kauders wrote: Također, porcenat za regres je smanjen sa 70% na 50%.
Na sta je bilo prije 70 %, a na sta se odnosi ovih sadasnjih 50 %? :roll:

Zar nije sada svima isti regres?
Roccohljup

#116 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Roccohljup »

bili je ili 70% tvoje prosječne plate u zadnja 3 mjeseca ili 70% prosječne plate u FBIH, sta god da je povoljnije z atebe. Sad je svima 50% prosječne u FbIH i to je oko 420KM.
kike-tike

#117 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by kike-tike »

Regres je bio u visini prosjecne mjesecne neto plate u FBIH u posljednja tri mjeseca ili 70% neto plate zaposlenika -šta je povoljnije. Nije bilo 70%-70%
Innovation

#118 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Innovation »

Roccohljup wrote:bili je ili 70% tvoje prosječne plate u zadnja 3 mjeseca
Tacno, zato su neki imali po 2000 KM i vise regres.
Roccohljup

#119 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Roccohljup »

kike-tike wrote:Regres je bio u visini prosjecne mjesecne neto plate u FBIH u posljednja tri mjeseca ili 70% neto plate zaposlenika -šta je povoljnije. Nije bilo 70%-70%
U pravu si, do mene je.
gidra

#120 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by gidra »

Roccohljup wrote:bili je ili 70% tvoje prosječne plate u zadnja 3 mjeseca ili 70% prosječne plate u FBIH, sta god da je povoljnije z atebe. Sad je svima 50% prosječne u FbIH i to je oko 420KM.
može li se ovaj član zakona proširiti granskim kolektivnim ugovorom ili pravilnikom firme?
Kikibombona

#121 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Kikibombona »

Slo Burner wrote:Plata za mjesec manja za 70,00 km u odnosu na prosli.

I kod mene isto! :thumbup: :bih: :bih: :D

Sreca regres nesto ranije bio, pa nije otkinulo, vec sljedeci mjesec hoce ako budem do te mjere nesposoban da se ne ispalim vanka! :D :D

Nisam budzetlija, da podvucem. :D

Privatnicima ovo super doslo, da perfidno srezu plate. Znaju i oni da je nezaposlenost ogromna pa koriste situaciju. :-D Sasvim ocekivano i logicno u kapitalistickom vremenu koje zivimo.

Al' zanimljivo je da sekunde nisam iznerviran, cak mi je sve ovo postalo smijesno. Najveci sok bih dozivio da se desi nesto pozitivno. Ovako samo karaj preostale budale koje su ostale u ovoj nakazi od drzave. :izet: 8-)
Slo Burner

#122 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Slo Burner »

Kikibombona wrote:
Slo Burner wrote:Plata za mjesec manja za 70,00 km u odnosu na prosli.

I kod mene isto! :thumbup: :bih: :bih: :D

Sreca regres nesto ranije bio, pa nije otkinulo, vec sljedeci mjesec hoce ako budem do te mjere nesposoban da se ne ispalim vanka! :D :D

Nisam budzetlija, da podvucem. :D

Privatnicima ovo super doslo, da perfidno srezu plate. Znaju i oni da je nezaposlenost ogromna pa koriste situaciju. :-D Sasvim ocekivano i logicno u kapitalistickom vremenu koje zivimo.

Al' zanimljivo je da sekunde nisam iznerviran, cak mi je sve ovo postalo smijesno. Najveci sok bih dozivio da se desi nesto pozitivno. Ovako samo karaj preostale budale koje su ostale u ovoj nakazi od drzave. :izet: 8-)
U firmi u kojoj radim se i dalje misli da je regres dio šasije :D
Kikibombona

#123 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Kikibombona »

Slo Burner wrote:U firmi u kojoj radim se i dalje misli da je regres dio šasije :D
:mrgreen: :lol: :lol: :thumbup:

Al' kakvo ubijanje majko mila! :D

Evo, sada sam izracunao, kada se uracunaju sva odbijanja, sljedece godine sam u minusu 2 000km. MashAllah! :D :D
Slo Burner

#124 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Slo Burner »

Kikibombona wrote:
Slo Burner wrote:U firmi u kojoj radim se i dalje misli da je regres dio šasije :D
:mrgreen: :lol: :lol: :thumbup:

Al' kakvo ubijanje majko mila! :D

Evo, sada sam izracunao, kada se uracunaju sva odbijanja, sljedece godine sam u minusu 2 000km. MashAllah! :D :D
Nema veze, nek je nas bosnjaka najvise, za ovo cemo lako :D
Kikibombona

#125 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Kikibombona »

Slo Burner wrote:
Nema veze, nek je nas bosnjaka najvise, za ovo cemo lako :D
Ja se izjasnih kao Bosanac. Poraz dozivih. Cak ni u popisu utjehu ne mogu naci.

Zato neka Bosnjaci glabaju rezultate popisa kada glad udari, a ti Kiki, ti ostajes bez icega! :D
Post Reply