ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dobar loš ja

#101 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by dobar loš ja »

Bihać,Unu.
legendo_moja

#102 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

Image

..dobro pa nema smeća.
VjecitiStudent

#103 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:Ko nije bio u Zemaljskom muzeju, nije posjetio ni Sarajevo, ni BiH.

Stranci se zaprepaste kada vide Imaret i Begovu halu pored Begove džamije i još kada im objasnim (Turistički vodič - dopunska djelatnost) da ta hala - wc radi od 1529./30. godine bez prestanka, te da smo u 16. vijeku imali robnu kuću (Dugi bezistan) i wellnes centre (Gazi-Husrefbegov hamam), vodu tekuću, pitku (Do Tašlihana-Hotel Evropa), da su gospoda Glodjo i kasnije Svrzo u 18. vijeku imali kuću u kojoj svaka soba ima kupatilo sa miješanjem tople i hladne vode (Jakuzzi), ostanu ti turisti zabezeknuti.

Sarajevska jevrejska djeca su iz Sarajevske Hagade učila da je zemlja sfernog oblika, a mnogo prije Kopernika, Galileja, Đordana Bruna,..

25% Jevreja iz BiH je preživljelo holokaust. Ko ih je spašavao? Ko se može time još pohvaliti u Evropi? Činjenica je da nikada nije bilo geta za Jevreje u Sarajevu, a vjerovatno ni u BiH?

-Kult komšiluka.
-Kult ispijanja kafe.
-Kult vode.
Sta ti je "kult vode"?
Kad je voda u pitanju, u BiH je moguce uociti samo kult bacanja smeca u vodu, koji je prisutan kod sva tri naroda podjednako, u svim dijelovima BiH i po tome smo, uz Crnu Goru, vjerovatno jedini u Evropi. :bih:
mostarac_2009

#104 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by mostarac_2009 »

fixer wrote:
mostarac_2009 wrote:Novi sam ovdje, ali primjetio sam na ovoj temi da dosta ima postova koji uopste nisu ni vezani za temu.

Ja imam osjecaj da svi ovi koji pisu negativno o BiH su ljudi koji ne vole ovu zemlju i ljudi koji pored BiH imaju neku drugu domovinu, ili ljudi koji zive od iluzije i snova da postoji ili ce postojati RS ili Herceg-Bosna kao drzava.
Neki ljudi ne razumiju da BiH jos nije rijesila donekle politicko pitanje, i da ovu zemlju unistavaju ljudi iznutra i iz vana.
Malo mi je glupo kad cujem kad neko govori "sto nema ovo" i "sto nema ono". Pa ova zemlja se jos dize iz pepela, dok je jos unistavaju. Kroz istoriju se dizala dosta puta iz pepela, ali nas opet nisu mogli unistiti. Sasvim je normalno da u ovakvim situacijama ce biti nelegalne gradnje itd..., i uostalom to sad i nije prioritet. Prioritet je da se uniste stetocine, uljezi, i imbecili ove zemlje koji je unistavaju.

LJUDI, MALO VEDRINE I OPTIMIZMA...
ja imam osjecaj da si ti zatupljen, pa se sve svodi na isto - ja, posto si ti zatupljen ne zelim da pricam s tobom, a ti, jer mislis da ja ne volim ovu bosnu, pa ne zelis da pricas sa mnom. :roll: i tu negdje realan problem prodje netaknut...
Care, pa ti jos nisi naucio da se na pocetku recenice stavlja veliko slovo :lol:
Sta ja tebi i ovi ostali onda imaju ista i govoriti kad ne znas ni citati i pisati, a kamoli razmisljati kao zrela osoba :? :-)
Molim te javi se na temu "prvi razred osnovne, magareca klupa" :thumbup:
I meni nema ljepse zemlje od BiH, a vidio sam pola svijeta :thumbup: :bih:
papacja

#105 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by papacja »

Šaner wrote:
besana wrote:E jebo te... sve neke primadone i prinčevi... šta serete ... eto ne treba ih nigdje voditi... odvedi ih kod Želje na ćevape i pored Begove... dosta mu ...! Kese? Eto kod "stranaca" nema kesa ... de ba, šta vam je više? Vrelo Bosne papanluk, ma nemoj? Hajte vi u Pariz kad vam je papanluk!!!!! :x Pa na Ajfelov toranj, e gore nema kesa.
Ja što ne mogu prenemaganja i nairendekora :roll:
mozda u parizu nema toliko kesa kao u nas ali su im se kerovi posrali na svakom cosku grada..

1. skakavac
2. bascarsija
3. jahorina,igman,bjelasnica
4. ratni tunel
5. potocari
6. stari most
7. turbo folk kafane :D
8. vrelo bune kod mostara
9. medjugorje
10. stare tvrdjave u srednjoj bosni
...

...ma ima se dosta ponudit samo se to nas ne iskoristava
Džaba ti njima pričaš kada su oni puni negativnog naboja, kada ne umiju pronaći ljepotu. Kako neko ranije spomenu, eoma je važno da kada nešto nekome pokažete od kulturno-istorijskih spomenika da poznajete i priču vezano za taj objekat. Ako odete u Travnik i posjetite rodnu kuću Ive Andrića onda je red da onome kome pokazujete (strancu) ispričate priču i da zna zašto je to posjetio i koji je to značaj. Kada ga odvedete da posjeti kulu u Gradačcu, da to nije ono tipa "eto to je kula u Gradačcu i davno je napravljena, pa je zub vremena uništio i nemar ljudi", već da ljudima ispričate priču koja može trajati i sahatak, naravno kroz dijalog, jer će oni imati pitanja, a vi će te odgovarati, a stranca neće ni zanimati zašto ima eventualno kesa ili zašto rastinja ima iz zidova ili... Znači stvar je poznavanje značaja nekog objekta, ako pokazujemo kulturno istorijski objekat. Ako smo dovoljno pripremljni u Visokom možemo ostati dva dana i pokazivati strancima šta se sve ima pokazati (naravno bez srkleta, sa ugodnim ručkom i večerom). A o prirodnom i seoskom turizmu se također može uživati, kao što reče @besana, stranac neće primjetiti tu i tamo poneku kesu i konzervu, ako smo mi pozitivni i ako skupa s njima odajemo pozitivnu energiju. I da, kod mene je čaša uvijek i više od pola napunjena :thumbup:
pustopoljina

#106 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by pustopoljina »

ja bih tako rado da se put uz unsku prugu (grmusa) srbljani-bos.krupa zatvori za motorni saobracaj.(da se gornji put vec jednom zavrsi!!!). ne mogu oni dovoljno mreza staviti i podzida,koliko se tamo moze stijene odroniti...ali zimi-zapregom sa sankama,a ljeti fijakerima-ili biciklima...koja bi to milina bila! koja je to ljepota u svako godisnje doba-steta sto je cesta previse krivudva i uska da bi mogao rahat da razgledas-moras stalno paziti na saobracaj (kad vozis auto,ali u nekom fijakeru...mislim da bi to bilo predobro).a restorana na tom potezu vec ima-samo treba ostaviti one koji bi postovali rijeku...mjesto gdje se nalaze.
inace-u kladusi,ono sto je fikret babo sredio-stari grad muje hrnjice u vel.kladusi:).
ma ne znam...
gore,kod nas (bihac) odvedes nekog u sunce,zovnes kafu i tufahiju,posadis ga uz sami slap i gledas kako je covjek dirnut...
dirnut silinom i jednostavnoscu prizora.
ono sto meni licno nedostaje su malo bolji,moderniji muzeji/galerije/spomen-kuce...da ja ne moram znati svaki hepek i objasnjavati...da je to bolje prezentovano...tako da mozes nekom -osim prirode,koja ostavlja bez daha-posebno one sa zapada europe,gdje je sve pod konac-pokazati i nesto sto je njima mentalitetom blisko: kako su se stvari kod nas zbivale,koji su to bitni dogadjaji u nasoj istoriji...itd.itd. :skoljka:
VERNESA

#107 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VERNESA »

Izletište Kamenica kraj Zavidovića, sa prekrasnim krajolikom i vodopadima rijeke Gostović.
mostarac_2009

#108 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by mostarac_2009 »

VERNESA wrote:Izletište Kamenica kraj Zavidovića, sa prekrasnim krajolikom i vodopadima rijeke Gostović.
Tema je za citavu BiH, a ne samo lokalni turizam :roll:
VjecitiStudent

#109 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

pustopoljina wrote: gore,kod nas (bihac) odvedes nekog u sunce,zovnes kafu i tufahiju,posadis ga uz sami slap i gledas kako je covjek dirnut...
...
Mene je ova stambena zgrada uz slap na Uni fakat dirnula :(
http://www.ekoakcija.com/content/unisten-kostelski-slap
legendo_moja

#110 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

VjecitiStudent wrote:
pustopoljina wrote: gore,kod nas (bihac) odvedes nekog u sunce,zovnes kafu i tufahiju,posadis ga uz sami slap i gledas kako je covjek dirnut...
...
Nije stambena, ali jeste hotel/motel.

Lako je naprdjivati o ljepoti Une, slapovima, ovo ono. Mene svako ljeto duša zaboli kad vidim šta se dešava na mjestima na kojima sam odrastao, gdje je prije samo 4-5 godina bila nedirnuta priroda. Za 10 godina neće nas imati šta dirunuti.
VjecitiStudent

#111 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

legendo_moja wrote:
VjecitiStudent wrote:
...
Nije stambena, ali jeste hotel/motel.

Lako je naprdjivati o ljepoti Une, slapovima, ovo ono. Mene svako ljeto duša zaboli kad vidim šta se dešava na mjestima na kojima sam odrastao, gdje je prije samo 4-5 godina bila nedirnuta priroda. Za 10 godina neće nas imati šta dirunuti.
Motel-hotel iz kojeg ce kanalizacija drito u Unu i koji kao takav treba da privuce ekoloski osvijestene turiste?
Jel ovo pripada bihackoj opstini? Je li i ovo jos jedan u nizu uspjeha mladog nacelnika?
Banksy

#112 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Banksy »

papacja wrote:
stranca neće ni zanimati zašto ima eventualno kesa ili zašto rastinja ima iz zidova ili...
stranac neće primjetiti tu i tamo poneku kesu i konzervu, ako smo mi pozitivni i ako skupa s njima odajemo pozitivnu energiju.
koliko je ima, presipa se ta pozitivna energija ...

VjecitiStudent wrote: Prokosko jezero

Image

Navalite stranci ...
legendo_moja

#113 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

VjecitiStudent wrote: Jel ovo pripada bihackoj opstini? Je li i ovo jos jedan u nizu uspjeha mladog nacelnika?
To je na putu prema Cazinu, ali pripada bihaćkoj općini.

Taj dio toka rijeke Une ne pripada novoosnovanom NP, i to je čini mi se znak da se može graditi ko god i šta god. Ja bi lično radije da opale hidrocentralu tu od koje ćemo svi imati koristi, a ne ovako da je uništavaju natenane.
banjaluka078

#114 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by banjaluka078 »

'ebo te, ljudi ovdje cak spominju i pokazivanje nepostojecih piramida u Visokom, ali ne spominju nista na 49% teritorije BiH u manjem entitetu. To nije BiH? Ne biste odveli stranca/gosta tamo? Jedan post spominje staru dobojsku tvrdjavu i etno selo Stanisic. To je sve?
legendo_moja

#115 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

banjaluka078 wrote:'ebo te, ljudi ovdje cak spominju i pokazivanje nepostojecih piramida u Visokom, ali ne spominju nista na 49% teritorije BiH u manjem entitetu. To nije BiH? Ne biste odveli stranca/gosta tamo? Jedan post spominje staru dobojsku tvrdjavu i etno selo Stanisic. To je sve?
Prije jedno 5-6 godina neki moji poznanici odu na Kozaru/Mrakovicu, i tamo ih dočeka baja sa kalašnjikovom i rašćera ih. Jel još uvijek tako?
banjaluka078

#116 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by banjaluka078 »

legendo_moja wrote:
Prije jedno 5-6 godina neki moji poznanici odu na Kozaru/Mrakovicu, i tamo ih dočeka baja sa kalašnjikovom i rašćera ih. Jel još uvijek tako?
Nikad cula za bilo sta slicno, a cesto vodim goste tamo, s dugim zadrzavanjem u Omarskoj i Kozarcu. Ne svidja mi se sto je muzej na Mrakovici pretvoren u muzej o stradanju (samo) Srba, ali zato je tu pratnja da "koriguje" pricu.
bosanska rijec

#117 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by bosanska rijec »

Da imam prije svega, vremena , koliko imamo prirodnih ljepota pa to obici, bilo bi super. Ne znam da li je iko bio na izletistima ispod Konjuha pa se peo na tu planinu. I dok se popnete na planinu usput se nagledate prirodnih ljepota. Od rijeke i potocica, drvenih malih mostica, vegatacija predivna i prava vazdusna banja. Bila sam nekoliko puta u proljece kad su tek kacunci nicali, u ljeto i u jesen , zaista ne znam kad je bilo ljepse. Jos kad bi se zaustavila ona sjeca drveca ,cini mi se previse i u tom dijelu stvara ruznu sliku. Na nisickoj visoravni je takodje prelijepo pa onda Vlasic je predivan ali na toj planini sam bila samo kad je snijeg i zima , a voljela bih otici i kad su druga god. doba. Suvisno je pisati o Uni ili neretvi, o krajolik oko tih rijeka.Most u mostaru je prelijep i sredjeno je u tom dijelu, ali sam primjetila da se ostatak grada nesto bas i ne sredjuje.Blagaj i tekija su u tom dijelu zemlje takodje na svoj nacin lijepi , bila i odusevila se slapovima na Kravici a isto tako iznenadjena zapustenom okolinom. Bila sam u istocnoj Bosni u Srebrenici priroda je takodje fenomenalna. Kad sam otisla u Visoko radi piramida i odusevila sam se tim krajem i zelenilom. Isto zdrava i lijepa priroda je u Fojnici i na Prokoskom jezeru. Prirodom sam bila odusevljena i u istocnoj Bosni, Srebrenica i neka mjesta oko Zvornika i rijeke Drine, pa se spustali preko Snjeznickog jezera kod TEocaka. Puno pozitivnog sam cula o prirodnim ljepotama i planinama iznad Sarajeva@ Papacija Kula u Gradacu je prelijepa i poodavno restaurirana . Imamo prirodne ljepote jos da se dovoljno ulaze i to sacuva, i jos stosta preuredi, doradili ... bili bi prava turisticka zemlja. Al ne mozes ti na sve stici i pravu stvar uraditi, kako vec neko rece ovdje, kad je dva ruse a jedan gradi , umjesto da se sve ovi potencijali iskoriste, oni se bave "precim" stvarima.
papacja

#118 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by papacja »

banjaluka078 wrote:'ebo te, ljudi ovdje cak spominju i pokazivanje nepostojecih piramida u Visokom, ali ne spominju nista na 49% teritorije BiH u manjem entitetu. To nije BiH? Ne biste odveli stranca/gosta tamo? Jedan post spominje staru dobojsku tvrdjavu i etno selo Stanisic. To je sve?
Već sam spomenuo dobojsku tvrđavu, a ima i banja u Tesliću, Perućica, Višegrad, a ima se sigurno šta pokazati u Trebinju... :bih:,
venividivici

#119 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by venividivici »

pustopoljina wrote:ja bih tako rado da se put uz unsku prugu (grmusa) srbljani-bos.krupa zatvori za motorni saobracaj.(da se gornji put vec jednom zavrsi!!!). ne mogu oni dovoljno mreza staviti i podzida,koliko se tamo moze stijene odroniti...ali zimi-zapregom sa sankama,a ljeti fijakerima-ili biciklima...koja bi to milina bila! koja je to ljepota u svako godisnje doba-steta sto je cesta previse krivudva i uska da bi mogao rahat da razgledas-moras stalno paziti na saobracaj (kad vozis auto,ali u nekom fijakeru...mislim da bi to bilo predobro).a restorana na tom potezu vec ima-samo treba ostaviti one koji bi postovali rijeku...mjesto gdje se nalaze.
inace-u kladusi,ono sto je fikret babo sredio-stari grad muje hrnjice u vel.kladusi:).
ma ne znam...
gore,kod nas (bihac) odvedes nekog u sunce,zovnes kafu i tufahiju,posadis ga uz sami slap i gledas kako je covjek dirnut...
ono sto meni licno nedostaje su malo bolji,moderniji muzeji/galerije/spomen-kuce...da ja ne moram znati svaki hepek i objasnjavati...da je to bolje prezentovano...tako da mozes nekom -osim prirode,koja ostavlja bez daha-posebno one sa zapada europe,gdje je sve pod konac-pokazati i nesto sto je njima mentalitetom blisko: kako su se stvari kod nas zbivale,koji su to bitni dogadjaji u nasoj istoriji...itd.itd. :skoljka:
prijavljujem se kao apsolutni istomišljenik, pogotovo za prvi dio posta :thumbup: :thumbup:
legendo_moja

#120 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

banjaluka078 wrote:
legendo_moja wrote:
Nikad cula za bilo sta slicno, a cesto vodim goste tamo, s dugim zadrzavanjem u Omarskoj i Kozarcu. Ne svidja mi se sto je muzej na Mrakovici pretvoren u muzej o stradanju (samo) Srba, ali zato je tu pratnja da "koriguje" pricu.
Ja već odavno imam želju da odem gore malo na kampovanje/hajking, relativno mi je blizu, a ono što je najbolje jeste da nije minirano, tako da možeš šetati van puteva cijelom šumom. Ali nakon što sam čuo ovu priču, ...

Što se tiče ostalih destinacija u RS, meni je najinteresantnija Sutjeska, Maglić, Perućica..
legendo_moja

#121 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

venividivici wrote:
pustopoljina wrote:ja bih tako rado da se put uz unsku prugu (grmusa) srbljani-bos.krupa zatvori za motorni saobracaj.(da se gornji put vec jednom zavrsi!!!). ne mogu oni dovoljno mreza staviti i podzida,koliko se tamo moze stijene odroniti...ali zimi-zapregom sa sankama,a ljeti fijakerima-ili biciklima...koja bi to milina bila! koja je to ljepota u svako godisnje doba-steta sto je cesta previse krivudva i uska da bi mogao rahat da razgledas-moras stalno paziti na saobracaj (kad vozis auto,ali u nekom fijakeru...mislim da bi to bilo predobro).a restorana na tom potezu vec ima-samo treba ostaviti one koji bi postovali rijeku...mjesto gdje se nalaze.
ma ne znam...
prijavljujem se kao apsolutni istomišljenik, pogotovo za prvi dio posta :thumbup: :thumbup:
Koliko ja znam to je i najavljeno čim se završi put gore preko platoa. Samo čini mi se da se do tad neće imati šta vidjeti tim putem.
sen555

#124 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by sen555 »

vidim da u većini postova predlažete turističke lokacije iz fbih, a šta je sa prirodnim ljepotama u rs??? pa ljudi, shvatite da je to još uvijek NAŠE! koliko od vas je posjetilo poslijerata npr. zelengoru? ili višegrad? ili zvorničko jezero? istočna bosna je izuzetno bogata prirodnim ljepotama, a kad ih ni mi ne posjećujemo kako da imamo obraza to predložiti strancima? :roll:
mostarac_2009

#125 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by mostarac_2009 »

Banjaluka078,

Super slike! To je to sto mi imamo toliko ljepota u BiH a i ne znamo za to...ili makar nazalost mnogi nisu svjesni toga...
A to sto kazes za Mostar da ostali dijelovi Mostara nisu toliko sredjeno...moras znati cinjenicu da je Mostar u ratu bio podjeljen na istocni i zapadni Mostar, a istocni dio je bio sravnat sa zemljom. Nazalost politika sa zapada jos koci u mnogi stvarima pa se zato Mostar donekle jos nije obnovio.
A moram spomenuti da je Mostar prije rata bio jedan od najcistijih gradova u bivsoj YU.
I moram napomenuti da Mostar pored Starog Mosta ima jos dosta starina i ljepota za obici, a isto tako i okolo Mostara toliko ima starina, a da ne govorim o cistom nebu i prelijepim predjelima. :bih:
Post Reply