primus-1 wrote:sta reci...
skorpioni su samo vrh ledenog brijega,istureni naivni i neuki pijuni,svjedoci jednog zlog vremena....
kao sto se moglo vidjeti prvo su isli na dehumanizaciju svojih zrtava,znaci ne ubijaju ljude"nego idu u boj protiv krvolocnih zvijeri"...to nisu moje rijeci nego onog popa negdje sredinom dokumentarca.lakse je ubiti zvijer,zivotinju nego covjeka.
pa legija na kladusi kada vice sta ce nam toliki paket,dovedi samo jednog a ostalo posalji na "deminiranje".
jer kako drukcije objasniti onog monstruma kada kaze "stani ne idite jos,ostala su mi jos tri metka,onaj bi mogo da prezivi"...
ili poruge kako smrde"....
zalosno ali takvi ljudi su medju nama,i mnogi nikad nece odgovarati,nego su sada privatnici,polticari,policajci,obicni vrijedni radni gradjani....
a u podrinju situacija je jos nadrealnija...
iskoristicu priliku pa ispricati svoj mucni kontakt dozivljaj ne znam kako bih ga nazvao sa posljeratnim podrinjem.
sa svojim jaranom koji je radio u jednoj humanitarnoj org. za pomoc podrinjcima isao sam da mu pomognem prevuc nek pomoc hranu stvari nebitno, onako izljudskih poriva,a i cist o da vidim kako je tamo,ono svojim ocima da se uvjerim u stradanje podrinjaca.i tako ti mi kod jedne nase zene,nane,nosimo joj pomoc,kad ona jadna zivi u supici od dasaka(sto je greska i nasih politicara),to je izmedju bratunca i srebrenice selo ne znam ime.
i napravi ona nama sok i poce svoju pricu o ratu koja je sama od sebe jedna tipicna tuzna ratna prica bez sretnog zavrsteka,.....(naime izugbila je sina i muza).
i sjedimo mi na nekoj klupici,i pokazuje ona nama crijep koji joj je ostao od stare kuce i temelje,i govori kako bi volila kad bi joj neko iz federacije pomogao u materijalu barem da izgradi ponovo kucu.
kaaaaaad dolazi traktor,na njemu tri srednjovjecna tipusa u smb jaknama i ni 5 ni 6,poceli tovarit njen crijep i na prikolicu.i sad ja nju pitam ono tiho ko su ti ovi?
kaze ona meni srbi iz susjednog sela,dodju tako zatreba im materijala pa oni dodju kod nas i kupe sta im treba(ovo je negdje 2001-2-ge otprilike bilo)
gledam ja u nju,pa u njih ,pa onom svom jaranu,ma mamicu im jarecu dvojica su moja,kad bi ih odrobijo.a za treceg cemo vec nesto skontat.
kaze nama ta zena,ej djeco draga sjedte tu smirom,lako je njih trojicu rastjerat mislis da mi ne bi sami u selu s njia zavrsili,ali onda dodju navece pjani,zapale nam sijeno pucaju u zrak urilcu prijete,i to sto nas ima da ce nas poklat.ja cudom se ne mogu nacudit.
i onda shvatim lako je meni iz topline svoje federacije nesto to njima prijetit,pa i razbit ih ali valja onom jadnom svijetu,pretezno zenama tu zivjet,navece u krevet leci i cekat kada ce se opet horde napiti i povampiriti.
a da zovnes policiju,cemu,kad su u policiji oni koji su ih 95 i masakrirali.
i onako mucna stomaka,opsovao sam sve nase patriote,politicare,hinje ,koji i dan danas dozvole da se nad tim jadnim svijetom izivljavaju,oni isti monstrumi koji su i 95
sijali zlo po podrinju,po bosni.bem ti nase politicare koji voze najnovije audije,nase neimare koji dizu nebodere da im i dubai pozavidi,a jadan svijet u kolibama zivi.
bem ti bosnu kad je ovo sebi dozvolila.bem ti mene,kad nisam imo petlju pa bar jednog rijesio muka.
tuga i zalost,muka u stomaku,bijes i ljutnja prvo na samog sebe pa onda i na sve nas koji smo to dopustili,koji to i dan danas dopustamo,generalno mi smo ko narod bosanci i hercegovci supci od ljudi,gledamo kako se drugi pate i ne priskacemo u pomoc jer"suti dobro je nisam ja u pitanju".to nas najvise hebe i neda nam naprijed.
zato gledajte,pamtite i ne zaboravite.
p.s a najveca laz cetnika da je srebrenica platila cijenu stradanja srba iz bratunca i okolnih sela. i tu su prvi poceli.
prvi dan rata ljude su vezane za stolice let lampama palili,muskarce odveli u os vuk karadzic i zvjerski ih mucili i ubijali.ko ne vjeruje,i dan danas moze otici tamo ii uvjeriti se iz prve ruke,postoje prezivjeli svjedoci,postoje mezari u njivama i bastama,stotina, hiljada neduznih.
po prirodi sam liberalnih shvatanja i ubjedjenja,ali ono sto su uradili tom neduznom narodu,od mene nikad zaborava ni oprosta nece dobiti.boze sacuvaj da optuzujem citav narod,ali i obicni gradjani u rs-u znali su sta se radi,ali ne haju,nije ih briga,oni bi najradije da se svev to zaboravi i da pocenmo iz pocetka.e pa ne moze,ne mora ni moc.zrtve nas opominju iz stotina masovnih grobnica,ne dajte da odemo u zaborav,ako zaboravite i vama se ovo isto moze desiti.
Dokle god postoji GTRS (genocidna tvorevina republika s.. / od sada koristim iskljucivo taj naziv), odgovornost je KOLEKTIVNA.
Je li pojedinac stvorio GTRS? Sta, sam Karadzic dosao i napravio? Ako je on sam kriv, i ako je proglasen ratnim zlocincem, kako to da GTRS i dalje postoji?
@primus.........svaka zast za tekst (samo sam ga citirao da se moze procitati, ako neko slucajno preskoci originalan post).