Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
baustelac

#101 Re: Viza za Njemacku

Post by baustelac »

maja1985 wrote:Zdravo ljudi!
Dobila sam radni ugovor s klinikom u Njemackoj.
Obrazovanje sam stekla u Bosni (visoka zdravstvena). Predala sam za vizu, medjutim rekli su mi da sam proces
traje od 1-3. U medjuvremenu, moj poslodavac se obavezao da ce rijesiti radnu dozvolu.
Konkretno me zanima, kakve su sanse da ce mi uopste odobriti vizu s obzirom da su svi dokumenti koje su oni
zahtijevali bili uredni i uzeti u razmatranje. Da li je neko pokusao nesto slicno?
Svaki komentar je dobro dosao. Hvala :)
Zdravo Majo. Licno iskustvo od prije tacno sedam godina, prosao sam slicnu proceduru kao i ti. I meni je bilo receno 1-3 mjeseca i poslije mjesec dana kad sam poceo zvati ambasadu, svaki puta sam dobio odgovor da nije gotovo i da to traje. Na kraju sam dobio i odgovr sto si vise dosadan javit cemo ti se. Tek poslije dva mjeseca kada je moj poslodavac pisao ambasadi dobio je odgovor da je moja viza izdata jos u maju. I ponovo kad sam dobio telefonski ambasadu receno mi je da nije gotovo!?. Nakon sto sam rekao da imam informaciju da je gotovo onda je pogledala i rekla vidi stvarno gotovo :evil: .
Vremenski okvir je bio ovako, predao sam pred 1. maj, viza je bila zavrsena oko 15. maja a ja sam sjedio negdje do 10. jula i zivkao da bi svaki puta dobio odgovor da nije gotovo.
Da li je tvoj posao vezan za doskolovanje ili je u pitanju samo posao?. Ako je ovo drugo, onda moze i duze da traje jer je potrebna dozvola od Arbeitsamta. Moja preporuka je da se javis poslodavcu i da se poslodavac pobrine za kontakt sa ambasadom u sarajevu jer vrlo lako ti se moze desiti situacija slicna kao meni da se igras gluvih telefona a da je viza vec tu.
illuminated

#102 Re: Viza za Njemacku

Post by illuminated »

maja1985 wrote:
illuminated wrote:
maja1985 wrote:Zdravo ljudi!
Dobila sam radni ugovor s klinikom u Njemackoj.
Obrazovanje sam stekla u Bosni (visoka zdravstvena). Predala sam za vizu, medjutim rekli su mi da sam proces
traje od 1-3. U medjuvremenu, moj poslodavac se obavezao da ce rijesiti radnu dozvolu.
Konkretno me zanima, kakve su sanse da ce mi uopste odobriti vizu s obzirom da su svi dokumenti koje su oni
zahtijevali bili uredni i uzeti u razmatranje. Da li je neko pokusao nesto slicno?
Svaki komentar je dobro dosao. Hvala :)
najbolje je da tvoj poslodavac malo tamo nazove, svako malo, da pita, dokle su papiri...da ih malo pritisne.
ako se to ne radi onda su prilicno spori i onda ce biti 3 mjeseca...onda i oni vide da toj klinici stvarno trebas i odobre...
a sanse su ti dobre....poznat mi je taj osjecaj iscekivanja..nezgodno je...ali bice ok.
koji je grad?
Nadam se, iscekivanje ubija svaku nadu a ne mogu nista da ucinim :x niti znam ljude koji su vec uspjeli na ovakvom putu :cry: a grad je u Bayern-u, pozz
kako neznas..evo sad si upoznala troje, ja, vox i baustelac...ja neznam nikoga ko nije uspio :D

uglavnom, kao sto smo rekli..zvati ih...peglati, pritiskati...
ameli79

#103 Re: Viza za Njemacku

Post by ameli79 »

cao raja,

evo ja slucajno naidjoh na ovu stranicu.

Ja sam se vjencala ima par mjeseci sa nijemcem kojeg znam od prije. Nazalost neki dan mi je stigla obavijest da sam odbijena iz razloga sto misle da je brak "fiktivan"

Bili smo na ispitivanju i sve je proslo ok, a sad ipak ovakav odgovor :(

On radi, ima kucu i ispunjava sve uslove.

Koji je slijedeci korak? Ima li neko savjeta, advokata ili slicno.

Zahvalna na svakoj pomoci :(

ameli
vox-populi

#104 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

ameli79 wrote:cao raja,

evo ja slucajno naidjoh na ovu stranicu.

Ja sam se vjencala ima par mjeseci sa nijemcem kojeg znam od prije. Nazalost neki dan mi je stigla obavijest da sam odbijena iz razloga sto misle da je brak "fiktivan"

Bili smo na ispitivanju i sve je proslo ok, a sad ipak ovakav odgovor :(

On radi, ima kucu i ispunjava sve uslove.

Koji je slijedeci korak? Ima li neko savjeta, advokata ili slicno.

Zahvalna na svakoj pomoci :(
ameli
Slijedeci korak je definitivno advokat. I njega treba angazovati tvoj muz. Odakle ti je stigla odbijenica? Na tu adresu treba biti upucena zalba advokata, a ako zalba bude odbijena, onda treba tuziti sluzbu koja ti je odbila vizu. U principu, jako je tesko dokazati da li je brak fiktivan ili ne. Ako ste na odvojenim intervjuima dali suprotne odgovore onda ce biti tesko isposlovati vizu za tebe. Ali ako ste se od ranije znali i ako je brak stvaran a ne zbog papira, onda ce te uz advokata sigurno dobiti proces.

Sretno.
ameli79

#105 Re: Viza za Njemacku

Post by ameli79 »

Hvala na odgovoru

Odbijenica je stigla iz Ambasade u Sarajevu. Da li ima rok za zalbu? Na odbijenici nista ne pise.
vox-populi

#106 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

ameli79 wrote:Hvala na odgovoru

Odbijenica je stigla iz Ambasade u Sarajevu. Da li ima rok za zalbu? Na odbijenici nista ne pise.
Rok za zalbu ne bi trebao postojati. Najbolje je da tvoj muz uputi zalbu uredu za strance u opstini u kojoj zivi u Njemackoj. Vrlo lako se moze desiti da je ambasada odbila vizu bez savjetovanja sa uredom za strance. Ne bi bilo prvi put.
ameli79

#107 Re: Viza za Njemacku

Post by ameli79 »

Muz je bio u opstini za strance i rekli su mu da treba zalbu uputiti u Berlin jer je tamo glavni ured za strance. Navodno da treba poslati u Sarajevo pa ce oni dalje proslijediti za Berlin. Tuzba kosta 1500 eura + troskovi advokata.
vox-populi

#108 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

ameli79 wrote:Muz je bio u opstini za strance i rekli su mu da treba zalbu uputiti u Berlin jer je tamo glavni ured za strance. Navodno da treba poslati u Sarajevo pa ce oni dalje proslijediti za Berlin. Tuzba kosta 1500 eura + troskovi advokata.
Da, na to ces se morati pripremiti. Sudski proces je jako skup. Ali na kraju, ako pobjedite u parnici (a sigurno hocete), dobicete novac nazad.
ameli79

#109 Re: Viza za Njemacku

Post by ameli79 »

hvala ti na savjetima!

pozz
Iluzy

#110 Re: Viza za Njemacku

Post by Iluzy »

Eh ovako, u petak ako Bog da treba da predam za vizu u njemackoj ambasadi... student sam , i prikupila sam sve potrebne papire, garantno pisemo imam, poslao mi je otac od vjerenika... e sad ne znam jel pametno da trazim vizu na 3 mjeseca??? posto sam student, ne znam dal ce mi odobriti vizu bas na 3 mjeseca...
molim vas ako neko zna kako to sve ide neka mi da savjet na koliko da trazim vizu, na 3 mjeseca ili manje...
vox-populi

#111 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

Iluzy wrote:Eh ovako, u petak ako Bog da treba da predam za vizu u njemackoj ambasadi... student sam , i prikupila sam sve potrebne papire, garantno pisemo imam, poslao mi je otac od vjerenika... e sad ne znam jel pametno da trazim vizu na 3 mjeseca??? posto sam student, ne znam dal ce mi odobriti vizu bas na 3 mjeseca...
molim vas ako neko zna kako to sve ide neka mi da savjet na koliko da trazim vizu, na 3 mjeseca ili manje...
Ako ti je prva viza onda bolje na kraci period. Ako bas hoces da ostanes 3 puna mjeseca, imas jaku garanciju i nisi nikada odbijena za vizu, onda mozda mozes traziti i na 3 mjeseca.
Iluzy

#112 Re: Viza za Njemacku

Post by Iluzy »

vox-populi wrote:
Iluzy wrote:Eh ovako, u petak ako Bog da treba da predam za vizu u njemackoj ambasadi... student sam , i prikupila sam sve potrebne papire, garantno pisemo imam, poslao mi je otac od vjerenika... e sad ne znam jel pametno da trazim vizu na 3 mjeseca??? posto sam student, ne znam dal ce mi odobriti vizu bas na 3 mjeseca...
Ako ti je prva viza onda bolje na kraci period. Ako bas hoces da ostanes 3 puna mjeseca, imas jaku garanciju i nisi nikada odbijena za vizu, onda mozda mozes traziti i na 3 mjeseca.

Prva mi je viza, i rado bi ostala 3 mjeseca u njemackoj, jer mi tamo zivi vjerenik... a garantno pismo mi salje otac od vjerenika i on snosi sve troskove vezane za ta 3 mjeseca koja bi provela tamo...
Sad ne znam sta da radim, u dilemi sam velikoj :sad:
vox-populi

#113 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

Znaju li u ambasadi da ides kod vjerenika, odnosno da ti je vjerenikov otac garant? Malo su osjetljivi na to, mada ne mora znaciti da ce te odbiti. Ako namjeravas ostati 3 mjeseca i ako imas garanciju na tri mjeseca, onda trazi 3 mjeseca. Ambasada te u svakom slucaju moze odbiti ali to se moze desiti i ako trazis samo mjesec dana. Mada, ako nemas prijasnjih odbijenica i ako imas sve potrebne papire za vizu, ne bi te trebali odbiti.
Iluzy

#114 Re: Viza za Njemacku

Post by Iluzy »

Znaju da mi salje njegov otac garantno, i da idem kod vjerenika... vec sam predala papire, i svi su bili uredni. U cetvrtak ako Bog da idem po pasos pa cemo vidjeti... ja se opet nadam pozitivnom ishodu s obzirom da sam redovan student, mozda mi i to pomogne, ne znam...
turisticarka

#115 Re: Viza za Njemacku

Post by turisticarka »

Lijep pozdrav,
Cijelih 2h provedoh citajuci sve ovdje napisao vezano za dobijanje tur.vize. Ali me jos ponesto ineteresuje. Naime ja sam prestala da radim zakljucno sa 31.8. ove godine(znaci nezaposlena) ali bi u 10. mjesecu trebala ici u Njemacku u posjetu prijateljima. E sad sto mene ineteresuje, ja sam dobila od tog prijatelja garatno pismo, pise formal obligation, pocetak bi trebao biti 25.9.2010. i dali su mu na 6 sedmica. On garantuje za mene, ima veliku kucu, svoj posao...
Malo sam zbunjena vezano za dokumente, sto ja trebam predati za vizu u Sa.? Jer za nezaposlene ne pise nista na njihovom portalu? I da jos nesto da li se sa njigove stranice mogu skinuti oni dokumenti(obrazac za sengen,dodatak)i popuniti i predati ili to moram kada dodjem u ambasadu? Jer ne zivam u Sa. I mislila sam zakazati termin telefonski,jel to OK?
Ako neko zna, zahvalna bi mu bila bas bas :) ovako sam sva :-) i prestrasena jer je ovo prva viza :-D
keno_freiburg

#116 Re: Viza za Njemacku

Post by keno_freiburg »

Pozdrav!
Ovako ukratko da opisem o cemu se radi od 2006. god. sam u Njemackoj dosao sam kao student ovdje i poceo studirati Ekonomiju nakon 3 Semestra sam uvidio da to nije ono sto zelim, posto sam zavrsio Elektrotehnicku Skolu u Sarajevu uspio sam se prebaciti na Beachelor Informatiku isto na Uni-u. Medjutim ni ovo nije islo onako kako sam zamisljao i najvjerovatnije cu izgubiti pravo skolovanja jer nisam polozio neke ispite u roku tako da mi krajem Oktobra prijeti izbacivanje s fakulteta a samim tim gubim i status studenta. Uporedo sa studijima radim sve vrijeme kao Teilzeit (20 sati/sedmicno) ali stalno zaposlen sa neogranicenim radnim ugovorom u jednoj njemackoj firmi i time i osiguravam boravak ovdje sto se finansija tice, a s druge strane imam i garanciju od rodjaka koji garantuje za mene. Ono sto me zanima jeste koje mogucnosti imam i da ostanem ovdje iako izgubim status studenta tj. koliko ce biti toleranti u Ausländeramtu s mojim slucajem da pronadjem nesto sto mi lezi tipa ausbildunga nekog ili studija nekog na FH ili slicno. S obzirom da imam stalni posao i da sam osiguran imam garanciju od rodjaka a to je ono najvaznije sto oni traze postavljam sebi pitanje da li ce mi dati neku prelaznu vizu ili neki slican boravak dok nesto novo ne nadjem ili cu morati napustiti Njemacku pa opet sve ponovo ganjati.
Da li neko ima slicna iskustva ili mozda neki savjet kome da se obratim da li da odem u Ausländeramt i predocim svoj slucaj jer mi viza istice krajem Oktobra i krajnije je vrijeme da nesto pocnem ciniti po tom pitanju.
Unaprijed hvala.
vox-populi

#117 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

keno_freiburg wrote:Pozdrav!
Ovako ukratko da opisem o cemu se radi od 2006. god. sam u Njemackoj dosao sam kao student ovdje i poceo studirati Ekonomiju nakon 3 Semestra sam uvidio da to nije ono sto zelim, posto sam zavrsio Elektrotehnicku Skolu u Sarajevu uspio sam se prebaciti na Beachelor Informatiku isto na Uni-u. Medjutim ni ovo nije islo onako kako sam zamisljao i najvjerovatnije cu izgubiti pravo skolovanja jer nisam polozio neke ispite u roku tako da mi krajem Oktobra prijeti izbacivanje s fakulteta a samim tim gubim i status studenta. Uporedo sa studijima radim sve vrijeme kao Teilzeit (20 sati/sedmicno) ali stalno zaposlen sa neogranicenim radnim ugovorom u jednoj njemackoj firmi i time i osiguravam boravak ovdje sto se finansija tice, a s druge strane imam i garanciju od rodjaka koji garantuje za mene. Ono sto me zanima jeste koje mogucnosti imam i da ostanem ovdje iako izgubim status studenta tj. koliko ce biti toleranti u Ausländeramtu s mojim slucajem da pronadjem nesto sto mi lezi tipa ausbildunga nekog ili studija nekog na FH ili slicno. S obzirom da imam stalni posao i da sam osiguran imam garanciju od rodjaka a to je ono najvaznije sto oni traze postavljam sebi pitanje da li ce mi dati neku prelaznu vizu ili neki slican boravak dok nesto novo ne nadjem ili cu morati napustiti Njemacku pa opet sve ponovo ganjati.
Da li neko ima slicna iskustva ili mozda neki savjet kome da se obratim da li da odem u Ausländeramt i predocim svoj slucaj jer mi viza istice krajem Oktobra i krajnije je vrijeme da nesto pocnem ciniti po tom pitanju.
Unaprijed hvala.
Boravak na osnovu studentske vize i boravak na osnovu radne vize su dvije razlicite stvari. Kada ti istekne status studenta, boravak neces moci automatski produziti na osnovu posla. Ono sto mozes uraditi je da razgovaras sa firmom gdje radis i da vidis da li mozes dobiti puno radno vrijeme, ugovor i sve sto uz to ide. Na osnovu toga ces MOZDA moci dobiti novu boravisnu dozvolu bez da ides nazad u BiH i trazis novu nacionalnu vizu. Najbolje ti je da porazgovaras i sa Ausländeramt-om i vidis kakve su ti opcije.

Ako dobijes ugovor na puno radno vrijeme, najgore sto se moze desiti je da te vrate u BiH da izvadis novu nacionalnu vizu na osnovu koje ces dobiti boravak.
nova_korisnica

#118 Re: Viza za Njemacku

Post by nova_korisnica »

ima li ko da je u skorije vrijeme dobio odbijenicu???
Zaya

#119 Re: Viza za Njemacku

Post by Zaya »

keno_freiburg wrote:Pozdrav!
Ono sto me zanima jeste koje mogucnosti imam i da ostanem ovdje iako izgubim status studenta tj. koliko ce biti toleranti u Ausländeramtu s mojim slucajem da pronadjem nesto sto mi lezi tipa ausbildunga nekog ili studija nekog na FH ili slicno.
Znam djevojku iz Vijetnam, studirala Psihologiju - nije uspjelo, pa Ekonomiju - isto nista, pa se prebacila na FH, sa vizom nije imala nikakvih problema, sve bilo ok, ali to sve zavisi kako su raspolozeni u Ausländeramt-u. Sretno!
-irina-

#120 Re: Viza za Njemacku

Post by -irina- »

pozz ljudi..
i ja imam nekoliko pitanja pa da mi neko pomogne ako zna ili je imao slican slucaj
ove godine zavrasavam 4.razred gimnazije u bihacu..posto ovdje nema neki veliki izbor fakulteta, ja sam odlucila pokusati otici studirati u njemacku,tamo imam dosta clanova porodicce..
prije nekoliko dana sam saznala da cu tamo morati ici jos 1 razred gimnazije da bi mi oni priznali ove 4 godine gimnazije, nezz je li to zaista tako?.. Isto tako sam saznala da cu morati polagati ispit poznavanja njemackog jezika prije dobivanja studentske vize,ni za to nisam sigurna 100%? i sta mi je sve potrebno da bih otisla na taj nacin tamo?? :? :roll:
vox-populi

#121 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

-irina- wrote:pozz ljudi..
i ja imam nekoliko pitanja pa da mi neko pomogne ako zna ili je imao slican slucaj
ove godine zavrasavam 4.razred gimnazije u bihacu..posto ovdje nema neki veliki izbor fakulteta, ja sam odlucila pokusati otici studirati u njemacku,tamo imam dosta clanova porodicce..
prije nekoliko dana sam saznala da cu tamo morati ici jos 1 razred gimnazije da bi mi oni priznali ove 4 godine gimnazije, nezz je li to zaista tako?.. Isto tako sam saznala da cu morati polagati ispit poznavanja njemackog jezika prije dobivanja studentske vize,ni za to nisam sigurna 100%? i sta mi je sve potrebno da bih otisla na taj nacin tamo?? :? :roll:
Moguce je da ces morati ici jos jedan razred. Diplome nekih gimnazija iz BiH su potpuno priznate (Abitur nivo), sa nekim gimnazijama se mora ici jos godina dok neke nisu nikako priznate.

Pogledaj ovdje:
http://wiki.bildungsserver.de/index.php/Hauptseite

Ta dodatna godina je tzv. Studienkolleg koji ustvari i nije losa stvar. Malo se usavrsi jezik, malo se upozna zivot u DE.

Njemacki ces u svakom slucaju morati polagati. Za studij na visokoskolskim ustanovama (Uni, FH) ti treba nivo C1. Ako to nemas, ne mozes upisati fakultet.

Vizu mozes dobiti i bez polaganja njemackog jezika ali u tom slucaju moras upisati kurs jezika.

Otprilike to ide ovako:

da bi dobila studentsku vizu, moras u njemackoj ambasadi u Sarajevu aplicirati za nacionalnu vizu. Za nacionalnu vizu ti treba dokaz o upisanom fakultetu i dokaz o finansijskim sredstvima.
Ako ne mozes upisati fakultet zbog nepoznavanja njemackog jezika, mozes upisati kurs jezika i na osnovu toga traziti nacionalnu vizu. I u ovom slucaju ti treba dokaz o finansijskoj sposobnosti.

Finansijska sposobnost znaci da imas na raspolaganju oko 600€ mjesecno za period za koji trazis vizu (najduze godina dana).

Recimo da hoces da upises jezicki kurs u trajanju od 6 mjeseci. Moras prvo uplatiti kurs, od njih uzeti potvrdu o upisu. Dalje, moras otvoriti racun u njemackoj banci i na njega uplatiti 6x600€ = 3600€. Taj racun moras zatvoriti sa opcijom da ti se mjesecno isplacjuje 600€. Uzmes izvod sa tog racuna i potvrdu o upisanom kursu i uz jos standardne papire apliciras za nacionalnu vizu. Kada dobijes nacionalnu vizu, ona ti vazi 3 mjeseca tokom kojih moras traziti boravisnu dozvolu. Za boravisnu dozvolu ti treba adresa, dakle moras negdje iznajmiti stan. Sa ugovor za stan i nacionalnom vizom vrlo lako se dobije boravisna dozvola.

Boravisna dozvola se vrlo lako produzuje. Sve sto ti treba je razlog daljeg ostanka u Njemackoj (kurs ili studij) te finansije.

Recimo, nakon 6 mjeseci kursa, uspjela si upisati fakultet. Od fakulteta ti treba dokaz o upisu. I opet ti treba oko 600€ mjesecno, ovaj put na godinu dana (7200€) na zatvorenom racunu. Na osnovo ovoga ti se boravisna dozvola produzava na godinu dana.

Ako nemas ovaj novac, neko mora garantovati za tebe. Osoba koja garantuje za tebe mora imati dovoljno visoka primanja. Na primjer: ako osoba koja nije u braku i nema djece zeli da garantuje za tebe, mora imati tolika primanja da nakon sto se od plate odbije stanarina, 365€ zivotnih troskova te eventualni krediti, ostane 600€ na raspolaganju.

Dok imas studentski status, mozes raditi do 20 sati sedmicno. Do 800€ plate mjesecno ne placas skoro nikakave poreze. Studentsko zdravstveno osiguranje kosta oko 70€ mjesecno. Jednosoban stan u Minhenu (najskuplji grad za zivjeti) sa rezijama kosta oko 400€, soba u WG-u kosta izmedju 250 i 350€. Mjesecna karta za centar grada kosta 45€. Za hranu i ostale mjesecne troskove ti treba oko 200€.

Eto ukratko. Ako ti jos sta treba pitaj.
-irina-

#122 Re: Viza za Njemacku

Post by -irina- »

posto sam razgovarala sa svojom prof. njemackog jezika, ona tvrdi da ja do kraja skolske godine mogu usavrsiti njemacki jezik (iako ona tvrdi da za tu vizu je potreban njemacki jezik do B1)

tamo kada bih otisla, ne bih morala iznajmiti stan, jer imam tetku koja je u penziji, stalnoj, ali muz radi i ima dobra primanja (imaju djecu, 2) i imala bih njihovu finacijsku garanciju...

Kad bih uspjela usavrsiti njemacki, te poloziti na Goethe Institutu i dobiti garanciju, trebam li ovdje polagati prijemni na nekom fakultetu..? Saznala sam da medju zahtjevima za studentsku vizu trebam imati index, tj. dokaz da sam ovdje vec polozila prijemni..na osnovu cega da treazim studentsku vizu kad bih htjela prvo otici tamo , pa onda upisati fakultet..sry zbog ovako puno pitanja, ali ne znam kome da se obratim za pomoc :?
vox-populi

#123 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

-irina- wrote:posto sam razgovarala sa svojom prof. njemackog jezika, ona tvrdi da ja do kraja skolske godine mogu usavrsiti njemacki jezik (iako ona tvrdi da za tu vizu je potreban njemacki jezik do B1)

tamo kada bih otisla, ne bih morala iznajmiti stan, jer imam tetku koja je u penziji, stalnoj, ali muz radi i ima dobra primanja (imaju djecu, 2) i imala bih njihovu finacijsku garanciju...

Kad bih uspjela usavrsiti njemacki, te poloziti na Goethe Institutu i dobiti garanciju, trebam li ovdje polagati prijemni na nekom fakultetu..? Saznala sam da medju zahtjevima za studentsku vizu trebam imati index, tj. dokaz da sam ovdje vec polozila prijemni..na osnovu cega da treazim studentsku vizu kad bih htjela prvo otici tamo , pa onda upisati fakultet..sry zbog ovako puno pitanja, ali ne znam kome da se obratim za pomoc :?
Vidi, za studiranje u Njemackoj kao strankinja, moras imati polozen C1 a ne B1. B1 ti je potreban ako zelis stalnu boravisnu dozvolu. Ovo znam iz iskustva jer sam licno htio studirati ovdje i nisam mogao jer nemam C1 polozen.

Sto se stana tice, to je super, troskovi ce ti se znatno smanjiti. Ako ti tetka i njen muz imaju dovoljna primanja da ti mogu dati garanciju, onda je sve skoro pa idealno. Najbolje im reci da odu u Ausländersamt i raspitaju se tacno da li ti oni kao porodica mogu biti garant, odnosno da li su im primanja dovoljno visoka.

Sto se indexa tice, to nije tacno. Ako zelis nakon srednje skole studirati u Njemackoj, naravno da ti ne treba index iz BiH. Treba ti Abitur ili ekvivalent istom. Dakle, diploma zavrsene gimnazije koja je priznata u Njemackoj. Ako to nemas, onda moras ici na Studeinkolleg, ali ti za to ne treba index. Sta zelis studirati? Da li vec znas na kojem univerzitetu? Ako to znas, onda ti je najbolje da posaljes email univerzitetu i raspitas se kakvi su uslovi. Ako ti je diploma iz srednje skole priznata, onda mozes ovdje upisati univerzitet i na osnovu te upisnice i finansijske garancije traziti studentsku vizu. Imas dovoljno vremena jer mislim da je upis tek u junu.

EDIT: Uci njemacki, uzimaj dodatne casove i slicno. Ali ako ne polozis C1, nemoj se obeshrabriti, dodji ovdje i upisi Studienkolleg. To znaci da ces pravi studij poceti tek godinu kasnije ali to uopste nije losa stvar. Studienkolleg nije naporan, imaces dosta vremena za sebe, upoznaces ljude i zemlju, generalno ce ti biti lakse studirati kasnije.
http://www.studienkollegs.de/de/ Evo procitaj malo o cijelom procesu.
Iluzy

#124 Re: Viza za Njemacku

Post by Iluzy »

Pisala sam vec na ovu temu i evo me sad opet... udala sam se prije 3 mjeseca, muz mi zivi u njemackoj, da bi mogla predati papire za spajanje porodice bio je uslov da polozim njemacki, tako da sam 2 mjeseca isla na kurs i uspijesno sam sve to zavrsila... naravno odma sam predala papire u ambasadu i rekli su mi da taj proces moze potrajati od mjesec dana do 3 mjeseca s obzirom da moze trajati i manje od mjesec dana a duze od 3 mjeseca, kao sve to zavisi od slucaja...
E sad... od 15 decembra ce se moci putovati, mene interesuje da li cu ja moci otici u njemacku kod muza onako malo u posjetu dok ovi ovdje obradjuju te papire???
U pasosu mi stoji pecat da sam predala papire u ambasadu... zvala sam ih da pitam i ona zena kaze u sustini da ja nemam nikakvu zabranu ulaska u njemacku, taj pecat samo znaci da sam predala papire, mogli bi me na granici jedino pitati sta je to...

Ne znam da li neko ima mozda jos neke informacije o tome... nekako mi je bas glupo sjediti u sarajevu i cekati da me pozovu iz ambasade, mogla bi otici u njemacku i tamo cekati da me pozovu i da se ja onda odazovem.

Zna li neko ima li jos nekih uslova uslaska u njemacku osim sto moras imati biometrijski pasos? Da li ce se jos nesto provjeravati na granici?
vox-populi

#125 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

Ako imas biometrijski pasos mozes bez problema doci. To sto imas u pasosu je pecat koji dokazuje da si aplicirala za nacionalnu vizu, ne turisticku. Za tu vizu bi morala aplicirati sve da si se udala i poslije 15. decembra. Dakle, ako imas novi pasos, bez problema mozes putovati.
Post Reply