-irina- wrote:pozz ljudi..
i ja imam nekoliko pitanja pa da mi neko pomogne ako zna ili je imao slican slucaj
ove godine zavrasavam 4.razred gimnazije u bihacu..posto ovdje nema neki veliki izbor fakulteta, ja sam odlucila pokusati otici studirati u njemacku,tamo imam dosta clanova porodicce..
prije nekoliko dana sam saznala da cu tamo morati ici jos 1 razred gimnazije da bi mi oni priznali ove 4 godine gimnazije, nezz je li to zaista tako?.. Isto tako sam saznala da cu morati polagati ispit poznavanja njemackog jezika prije dobivanja studentske vize,ni za to nisam sigurna 100%? i sta mi je sve potrebno da bih otisla na taj nacin tamo??

Moguce je da ces morati ici jos jedan razred. Diplome nekih gimnazija iz BiH su potpuno priznate (Abitur nivo), sa nekim gimnazijama se mora ici jos godina dok neke nisu nikako priznate.
Pogledaj ovdje:
http://wiki.bildungsserver.de/index.php/Hauptseite
Ta dodatna godina je tzv. Studienkolleg koji ustvari i nije losa stvar. Malo se usavrsi jezik, malo se upozna zivot u DE.
Njemacki ces u svakom slucaju morati polagati. Za studij na visokoskolskim ustanovama (Uni, FH) ti treba nivo C1. Ako to nemas, ne mozes upisati fakultet.
Vizu mozes dobiti i bez polaganja njemackog jezika ali u tom slucaju moras upisati kurs jezika.
Otprilike to ide ovako:
da bi dobila studentsku vizu, moras u njemackoj ambasadi u Sarajevu aplicirati za nacionalnu vizu. Za nacionalnu vizu ti treba dokaz o upisanom fakultetu i dokaz o finansijskim sredstvima.
Ako ne mozes upisati fakultet zbog nepoznavanja njemackog jezika, mozes upisati kurs jezika i na osnovu toga traziti nacionalnu vizu. I u ovom slucaju ti treba dokaz o finansijskoj sposobnosti.
Finansijska sposobnost znaci da imas na raspolaganju oko 600€ mjesecno za period za koji trazis vizu (najduze godina dana).
Recimo da hoces da upises jezicki kurs u trajanju od 6 mjeseci. Moras prvo uplatiti kurs, od njih uzeti potvrdu o upisu. Dalje, moras otvoriti racun u njemackoj banci i na njega uplatiti 6x600€ = 3600€. Taj racun moras zatvoriti sa opcijom da ti se mjesecno isplacjuje 600€. Uzmes izvod sa tog racuna i potvrdu o upisanom kursu i uz jos standardne papire apliciras za nacionalnu vizu. Kada dobijes nacionalnu vizu, ona ti vazi 3 mjeseca tokom kojih moras traziti boravisnu dozvolu. Za boravisnu dozvolu ti treba adresa, dakle moras negdje iznajmiti stan. Sa ugovor za stan i nacionalnom vizom vrlo lako se dobije boravisna dozvola.
Boravisna dozvola se vrlo lako produzuje. Sve sto ti treba je razlog daljeg ostanka u Njemackoj (kurs ili studij) te finansije.
Recimo, nakon 6 mjeseci kursa, uspjela si upisati fakultet. Od fakulteta ti treba dokaz o upisu. I opet ti treba oko 600€ mjesecno, ovaj put na godinu dana (7200€) na zatvorenom racunu. Na osnovo ovoga ti se boravisna dozvola produzava na godinu dana.
Ako nemas ovaj novac, neko mora garantovati za tebe. Osoba koja garantuje za tebe mora imati dovoljno visoka primanja. Na primjer: ako osoba koja nije u braku i nema djece zeli da garantuje za tebe, mora imati tolika primanja da nakon sto se od plate odbije stanarina, 365€ zivotnih troskova te eventualni krediti, ostane 600€ na raspolaganju.
Dok imas studentski status, mozes raditi do 20 sati sedmicno. Do 800€ plate mjesecno ne placas skoro nikakave poreze. Studentsko zdravstveno osiguranje kosta oko 70€ mjesecno. Jednosoban stan u Minhenu (najskuplji grad za zivjeti) sa rezijama kosta oko 400€, soba u WG-u kosta izmedju 250 i 350€. Mjesecna karta za centar grada kosta 45€. Za hranu i ostale mjesecne troskove ti treba oko 200€.
Eto ukratko. Ako ti jos sta treba pitaj.