Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
za Bosnu! wrote:Pa sto ga covjece i ti toliko mrzis? Pa sta izmisljas vise
fino e pitam jeli to zabranjeno imat kucu u Turskoj ili skolat djecu? Pa oni su sa dva tri telefonska razgovora sredili kauciju za Ganica, otvar avrata koja hoce u Turskoj, sa Amerikom ima dobar odnos i uticaj. Po svjetu rade za Bosnu uvjek sto je najbitnije
Ne mrzim ja njega, nit mrzim Lagumdžiju, Bakira Izetbegovića il šaju.... jebe mi se za Ganića, da je kako treba ova država ga je trebala uhapsiti zbog kriminala, malverzacija oko nekretnina u centru Sarajeva i zbog još koječega... Što se tiče vrata, Amerike i ostalih trica koje se plasiraju u javnosti vidi pod dva entiteta, stanje u BiH, makro ekonomska i mikro ekonomska stabilnost, vidi pod nezaposleni , izbjeglice i interno raseljeni.... onda vidi pod Deytonski mirovni sporazum... kad ti krenu suze na oči kao meni recimo, vidi pod Makedonija, Crna gora i Kosovo.... kad se smire strasti i presahnu dnevnice daj barem jedno dobru stvar nađi koju je taj izdajnik uradio za ovu državu... sem što je glumio trgovačkog putnika po Maleziji i Kazahstanu....
Ova generacija lopova i izdajnika treba da se makne, to su svi likovi koji se vrte po naslovnicama i TV najavama... neki u penziju a većina u zatvore !
Svi kadrovi koji nisu uspjeli prvo izbjeći rat, poslije toga koji su činili kardinalne greške tokom agresije, a potom koji su bili dijelom malverzacija bilo kojih oblika a vezano za novac od donacija ili za novac namijenjen za odbranu BiH trebaju da se maknu. Maknuti treba i sve kadrove koji vrte jednu te istu šuplju o nacionalnim ugroženostima i sličnim tricama.... nama trebaju novi ljudi za novo vrijeme, a pod tim sigurno ne mislim na Fahrudina R. koji je jedan obični ratni profiter koji je radio sve po zakonu tadašnjih i sadašnjih elita....
Kad kažem novi ljudi oni mogu doći i iz postojećih stranaka ali trebaju imati novu logiku i novi koncept, novu energiju i viziju ove zemlje barem u narednih deset godina....
Bakterije u izvorištu Vrelo Bosne je tamo donijela politika u vidu govneta (govana) negdje na Bjelašnici... da se može uzimati DNK-a analiza od amebe il paramecijusa... možda bi vidjeli da je Meliha Alić kriva... ili neko drugi od njenih kolega i kolegica...
Politika na kojoj se poslije rata zasnivao razvoj FBiH... glasila je da se pojača razvoj uz ceste po 15 metara sa svake strane gdje to teren dozvoljava..., ako znamo da 15. metara od ceste zemlja je u vlasništvu "države" te da se tamo ne smije graditi objekat stalnog karaktera... o čemu mi onda pričamo ?
Pustite se šuplje o nacionalnoj slobodi, sve se to samo na keš svodi, gdje su interesi Bošnjaka u zagađenju Vrela Bosne, čiji su to interesi u stvari ? Možda interesi porodica uzoritih... Izetbegovića, Čengića,Brankovića, Bičakčića, Pirivatra, Akšamija, Alića i drugih.. interesi za čistim profitom, a nama bakterije... !
Vode li gore pobrojani i mnogi drugi djecu na Vrelo Bosne.. il su se već navikli na Bečeve. Parize, Milana, Londone, brisele... i ostale metropole istinske gdje im djeca studiraju i obučavaju se da zasjednu na pozicije svojih očeva, svekara, punaca i ostalih....
NJima je njhova politika donijela stomake, podbradke, limuzine, vikendice, kravate, zlatne satove, karijere, novac, stanove i kuće, vozače, švalerke i švalere..., a nama... upitamo li se ikad šta je nama donijela politika koja nas tobože štiti... odnosno koja štiti naše nacionalne interese.... ??? Ta politika je nama donijela... 20 najtežih godina u svojoj vijeri i na svojoj zemlji, patnju, jad, bijedu, kokuzluk, lažna obećanja, pad životnog standarda u svakom njegovom pogledu... i evo donijela nam je bakterije na izvorištu Vrelo Bosne.....
Živile nacionalne stranke i kadrovi u njima .... !!!!
Sve stranke koje su na vlasti od rata do sada najvise zele dvi stvari; 1. Da pokradu sve sto se moze pokrast. 2. Da narod kojeg 'predstavljaju' ima sto vecu moc unutar BiH. Prvi cilj je ostvariv, sto su vladajuce stranke potvrdile u bezbroj primjera. Drugi cilj je sasvim legitiman, ALI JE U DRZAVI KAO STO JE BiH GOTOVO PA SIGURNO NEOSTVARIV. Iako narodi u BiH to ne zele priznat (neki cak zavaravaju sami sebe), vecina zeli da 'njihovi' politicari vode glavnu rijec u BiH i da njihov narod bude dominantan. To je jedan od razloga zbog cega pojedini gradjani glasaju za iste, iako su svjesni njihovog nemorala i lopovluka. Dakle, ti ljudi vjeruju da jedino oni mogu ostvarit 'visi interes'. Drugu grupu ljudi sacinjavaju nepismeni krkani, koji kukaju 3.5 godine i onda u pola godine budu obmanuti na najjeftinije moguce fore. Trecu grupu cine oni koji se smatraju 'pametnim', pa ne izlaze na izbore, jer misle da nemaju kome dati glas, sto dovodi do toga da krkani i nacionalisti (javni i tajni) biraju ove lopove koji nam nista dobro nisu donjeli. Nedavno je bio problem sa zenickim rudarima. Koliko sam uspjeo shvatit, rudnik je plate isplacivo po manjem koeficijentu, kao i PIO uostalom . Cuo sam neke price o tome kako je rudnik na razno razne (podle i ljigave) nacine zavrto ruke rudarima i prislio ih da se odreknu oko 80% novca koji su im duzni isplatit. Nekoliko ljudi koji to nije prihvatilo, ugnjetava se na razno razne nacine. Neki rudari koji su to potpisali, bili su na TVeu i osudjivali nekolicinu ovih sto to nisu potpisali. Kaze lik 'Moj otac je radio ovdje, ja radim ovdje i nadam se da ce i moj sin radit ovdje. Rudnik je meni puno dao, i ja sam duzan da im sada izadjem u susret. Ovi sto nisu htjeli potpisat zele da se rudnik ugasi. Mi necemo kopat za njih, jer jedino tako mozemo osigurat naknadu koju oni potrazuju.'. Ovakav je mentalni sklop vecine gradjana BiH i zbog toga smo duboko u blatu. Kako taj covjek nije dao ovakvu izjavu 'Moj otac je dao puno ovom rudniku, ja sam dao puno ovom rudnik, a sutra ce isto radit i moj sin. Ja i moje radne kolege smo donjeli milijarde maraka ovoj drzavi, a oni nam ne daju ni ono malo sirotinje, nego nam i to zakidaju. Necemo odustat od nastojanja da dobijemo pare koje smo krvavo zaradili'. Malo ko ovako razmislja, svi misle da oni nesto dobijaju na lijepe oci, a ne znaju da su ustvari oni dali puno puno vise nego sto im se vratilo. Ipak, rudari su bili prisiljeni na taj cin, jer je vecini ta plata jedini izvor prihoda, mnogi su u kreditima itd itd. Da nisu pristali, dobijali bi neprestane udarce ispod pojasa, a to ti 'mali ljudi' ne bi mogli prezivit. Problem je u tome sto ti ljudi znaju da je rudnik 'u rukama' SDA. Taj glavonja sto ih je pokro i na kraju ponizio je obicni izvrsitelj koji dobija komande od nekog mnogo bitnijeg SDA clana, koji ne zeli da se kompromituje, pa gurne neku 'budalu' koja ce to obavit za njega i na kraju dobro naplatit. Stavljam glavu na panj da ce vecina rudara glasat za SDA, iako znaju do cega su ih doveli. Elektro privreda je 'u rukama' SZBiH. Svaki covjek u BiH zna da se u tu firmu ne mozes zaposlit ako nekoj lopovcini ne platis 10 do 20 000 KM. Narod ce opet glasat za tu stranku. SVAKA stranka koja je na vlasti radi ovako, samo je razlika ko vecu moc ima. Veca moc - veca kradja. Onda nam dodju prvomajski protesti, koji su trebali politicarima poslat poruku o nezdovoljstvu gradjana. Na tim protestima se okupi mizeran broj ljudi. Jednim nevalja pokret 'Dosta' kao organizator, drugi se ne mogu odrec pica i klope, treci misle da se protestima nista ne moze postic, a cetvrti su zaposleni, primaju neku mizernu platu i uopste nisu zainteresovani za bilo kakvu aktivnost i bunt protiv vlasti. Zar je bitan pokret 'Dosta' u cijeloj prici? Ljudi pokusavaj izvuc narod iz hronicne letargije i pasivnosti... Ili oni nisu dobri u tome ili smo mi nepopravljivi. Pokret 'Dosta' je trebo biti sporedan u cijeloj prici, bilo je vazno pokazivanje bunta i otpora prema katastrofalnoj situaciji u drzavi. Izgleda da je Mujezinovic bio u pravu kada je reko u emisiji 'Odgovorite ljudima'; 'Ko kaze da je narod u BiH siromasan? Kako je siromasan kada vidim da se voze nova auta, kad vidim da ljudi iz samoposluga nose pune kese, KADA ZA NOVU GODINU (moze i 1 maj) RESTORANI BUDU PUNI.'. Ispade da je 1 maj pokazo da je covjek bio upravu. Ovi treci su direktni proizvod vlasti. Vlast ih je ubijedila da im je ovakav zivot sudjen i da se nista na bolje ne moze promjenit. Tim ljudima je usadjena apatija u cijelo njihovo bice. Cetvrti su najzalosniji u cijeloj prici. Oni imaju platice od 600, 700, 800 km i misle da je to vrh njihovog dostignuca. Te pare su dovoljne da covjek prezivi mjesec dana, a sebi nesto vise moze priustit uz najradikalnije stednje na hrani i odjeci. Kad sam jednog lika pito 'Sto ne ides na prvomajske proteste', on mi je odgovorio 'Sto cu se ja borit za ove sto ne rade, neka se bore za sebe.'. Dakle, covjek je zadovoljan sa svojom platom, on nema razloga za proteste. Sve i da mu je ta plata dovoljna, sutra moze ostat bez nje i ojadit zirante koje vjerovatno ima. Sve moguce anomalije u ovoj drzavi, vrast gura u plan nacionalistickim idejama, za koje i oni znaju da su potpuno neostvarive. SDA i SZBiH NE MOGU ukinuti ni RS ni entitetsko glasanje. I pored toga oni dobijaju izbore ISKLJUCIVO na tom dijelu kampanje. Prosto nevjerovatno, jedan od mnogih dokaza da smo mi drzava apsurda. Silajdzic i njegova stranka dobijaju izbore na paroli '100% BiH' i na izjavama o razno raznim ukidanjim. Kakva glupost. SNSD NE MOZE raspisat referendum i NE MOZE se odcjepit od BiH. SNSD dobija izbore pricom o referendumu o odcjepljenju. Kakva glupost. Dva HDZa NE MOGU osnovat treci entitet. Dva HDZa i pored toga dobijaju izbore na prici o trecem entitetu. Kakva glupost. Ovaj film se premotava svake dvi godine i narod uvijek zaboravi kako se zavrsio prosli film. Svaki put povjeruju da je ovaj film pisan po istinitom dogadjaju. Moje je misljenje da se protiv Dodika najbolje mogu borit NS ili LDS, a protiv Silajdzica Nova socijalisticka partija ili Caviceva DP. Nacionalisti jedni drugim ostre ostricu, dok je jedino liberalan i tolerantan covjek moze otupit. Sigurno je da Dodik i Silajdzic jedan drugom prave peone, a Dodik se na tome i javno zahvaljivo. Jedino liberalne stranke takvim likovima mogu oduzet peone i kod naroda i kod cijelog svijeta. Zbog toga sam misljenja da Dodiku puno vise odgovaraju Silajdzic i Tihic nego SDP. Razmislite zasto Dodik puno vise prezire SDP nego li SDA i SZBiH. Cesto se provlaci fraza kako je ovaj narod dobar i kako zasluzuje puno bolje. Ovaj narod je los i glup i ne zasluzuje bolje. Narod svake dvi godine pokazuje da se nije opametio i samim tim ne zasluzuje da mu bude bolje. Na stranu 'Ljudske vrijednosti' koje su sasvim narusene, ljudi gledaju samo svoj interes i gaze sve redom da ugrabe mrvicu moci, novca, slave... Razvuce posteno, ali moram negdje izbacit negativan naboj iz sebe, pa nek cita kome nije mrsko.
uvjek dobar gost wrote:
Da politika 1993 nije skliznula udesno upravo u Sarajevu, danas mi bi imali državu, imali bi sigurnost, imali bi stabilnost i mogućnost da planiramo dvije godine unaprijed svoj život,
Koje glup i nerealan zakljucak!
A sta da je Armija BiH izgubila rat, gdje bi onda bili?
Ovo sto si napisao nema veze s vezom niti je vazno ni relevantno za bilo sta.
Isto tako mnogi ce reci da je Tito dopustio demokratiju i izbore, agresije i genocida nikada ne bi bilo i mi bi danas bili u EU.
Ako vec zelis da popljujes tadasnje rukobodstvo, onda bas iznesi neki dostojan argument a ne nesto sto nema nikakvog smisla.
uvjek dobar gost wrote:
Da politika 1993 nije skliznula udesno upravo u Sarajevu, danas mi bi imali državu, imali bi sigurnost, imali bi stabilnost i mogućnost da planiramo dvije godine unaprijed svoj život,
Koje glup i nerealan zakljucak!
A sta da je Armija BiH izgubila rat, gdje bi onda bili?
Ovo sto si napisao nema veze s vezom niti je vazno ni relevantno za bilo sta.
Isto tako mnogi ce reci da je Tito dopustio demokratiju i izbore, agresije i genocida nikada ne bi bilo i mi bi danas bili u EU.
Ako vec zelis da popljujes tadasnje rukobodstvo, onda bas iznesi neki dostojan argument a ne nesto sto nema nikakvog smisla.
Možda tebi koji tipkaš za dnevnicu ovo nema smisla, no uzmi pročitaj par knjiga, popričaj malo sa ljudima... obiđi danas neka mjesta... i izvedi zaključak, ako misliš da ti ja citiram dijelove knjiga il da ti naodim svjedočenja ljudi... nit imam vremena nit više živaca... jer meni sve je odavno jasno..
Od kako je Reis Cerić reis i kako su doveli preko neprijateljskih linija oficire koje su postavili na logističke i druge pozicije u Armiji RBiH te "otjerali" sve koji nisu bili muhamedanci i otkako je prahmetli babo nacije rekao bolji su nam podobni nego sposobni..... mi ga duvamo i danas okreni se oko sebe... posljedice svega toga su očigledne svima onima koji misle svojom glavom ! Otiđi napi se vode sa Vrela Bosne... jer i to je posljedica 1993-će...... samo to tebi još izgleda nije jasno...
I nek su tvoji zaključci pametni gumeni moj dječače...
P.S
I da Armija RBiH je sve svoje bitke izgubila u miru, neke i u ratu zbog neobučenih oficira, manjka komunuikacije i koordinacije, samovolje razgoropađenih nadri komandanata i odsustva hrabrosti političkog vodstva onih koji se danas kite monopolom na odbranu... danas hrabri borci i prave patriote jedva preživljavaju i boluju od PTSP-a dok ih laže korumpirana i izdajnička vlast !
Suti i trpi wrote:Sve stranke koje su na vlasti od rata do sada najvise zele dvi stvari; 1. Da pokradu sve sto se moze pokrast. 2. Da narod kojeg 'predstavljaju' ima sto vecu moc unutar BiH. Prvi cilj je ostvariv, sto su vladajuce stranke potvrdile u bezbroj primjera. Drugi cilj je sasvim legitiman, ALI JE U DRZAVI KAO STO JE BiH GOTOVO PA SIGURNO NEOSTVARIV. Iako narodi u BiH to ne zele priznat (neki cak zavaravaju sami sebe), vecina zeli da 'njihovi' politicari vode glavnu rijec u BiH i da njihov narod bude dominantan. To je jedan od razloga zbog cega pojedini gradjani glasaju za iste, iako su svjesni njihovog nemorala i lopovluka. Dakle, ti ljudi vjeruju da jedino oni mogu ostvarit 'visi interes'. Drugu grupu ljudi sacinjavaju nepismeni krkani, koji kukaju 3.5 godine i onda u pola godine budu obmanuti na najjeftinije moguce fore. Trecu grupu cine oni koji se smatraju 'pametnim', pa ne izlaze na izbore, jer misle da nemaju kome dati glas, sto dovodi do toga da krkani i nacionalisti (javni i tajni) biraju ove lopove koji nam nista dobro nisu donjeli. Nedavno je bio problem sa zenickim rudarima. Koliko sam uspjeo shvatit, rudnik je plate isplacivo po manjem koeficijentu, kao i PIO uostalom . Cuo sam neke price o tome kako je rudnik na razno razne (podle i ljigave) nacine zavrto ruke rudarima i prislio ih da se odreknu oko 80% novca koji su im duzni isplatit. Nekoliko ljudi koji to nije prihvatilo, ugnjetava se na razno razne nacine. Neki rudari koji su to potpisali, bili su na TVeu i osudjivali nekolicinu ovih sto to nisu potpisali. Kaze lik 'Moj otac je radio ovdje, ja radim ovdje i nadam se da ce i moj sin radit ovdje. Rudnik je meni puno dao, i ja sam duzan da im sada izadjem u susret. Ovi sto nisu htjeli potpisat zele da se rudnik ugasi. Mi necemo kopat za njih, jer jedino tako mozemo osigurat naknadu koju oni potrazuju.'. Ovakav je mentalni sklop vecine gradjana BiH i zbog toga smo duboko u blatu. Kako taj covjek nije dao ovakvu izjavu 'Moj otac je dao puno ovom rudniku, ja sam dao puno ovom rudnik, a sutra ce isto radit i moj sin. Ja i moje radne kolege smo donjeli milijarde maraka ovoj drzavi, a oni nam ne daju ni ono malo sirotinje, nego nam i to zakidaju. Necemo odustat od nastojanja da dobijemo pare koje smo krvavo zaradili'. Malo ko ovako razmislja, svi misle da oni nesto dobijaju na lijepe oci, a ne znaju da su ustvari oni dali puno puno vise nego sto im se vratilo. Ipak, rudari su bili prisiljeni na taj cin, jer je vecini ta plata jedini izvor prihoda, mnogi su u kreditima itd itd. Da nisu pristali, dobijali bi neprestane udarce ispod pojasa, a to ti 'mali ljudi' ne bi mogli prezivit. Problem je u tome sto ti ljudi znaju da je rudnik 'u rukama' SDA. Taj glavonja sto ih je pokro i na kraju ponizio je obicni izvrsitelj koji dobija komande od nekog mnogo bitnijeg SDA clana, koji ne zeli da se kompromituje, pa gurne neku 'budalu' koja ce to obavit za njega i na kraju dobro naplatit. Stavljam glavu na panj da ce vecina rudara glasat za SDA, iako znaju do cega su ih doveli. Elektro privreda je 'u rukama' SZBiH. Svaki covjek u BiH zna da se u tu firmu ne mozes zaposlit ako nekoj lopovcini ne platis 10 do 20 000 KM. Narod ce opet glasat za tu stranku. SVAKA stranka koja je na vlasti radi ovako, samo je razlika ko vecu moc ima. Veca moc - veca kradja. Onda nam dodju prvomajski protesti, koji su trebali politicarima poslat poruku o nezdovoljstvu gradjana. Na tim protestima se okupi mizeran broj ljudi. Jednim nevalja pokret 'Dosta' kao organizator, drugi se ne mogu odrec pica i klope, treci misle da se protestima nista ne moze postic, a cetvrti su zaposleni, primaju neku mizernu platu i uopste nisu zainteresovani za bilo kakvu aktivnost i bunt protiv vlasti. Zar je bitan pokret 'Dosta' u cijeloj prici? Ljudi pokusavaj izvuc narod iz hronicne letargije i pasivnosti... Ili oni nisu dobri u tome ili smo mi nepopravljivi. Pokret 'Dosta' je trebo biti sporedan u cijeloj prici, bilo je vazno pokazivanje bunta i otpora prema katastrofalnoj situaciji u drzavi. Izgleda da je Mujezinovic bio u pravu kada je reko u emisiji 'Odgovorite ljudima'; 'Ko kaze da je narod u BiH siromasan? Kako je siromasan kada vidim da se voze nova auta, kad vidim da ljudi iz samoposluga nose pune kese, KADA ZA NOVU GODINU (moze i 1 maj) RESTORANI BUDU PUNI.'. Ispade da je 1 maj pokazo da je covjek bio upravu. Ovi treci su direktni proizvod vlasti. Vlast ih je ubijedila da im je ovakav zivot sudjen i da se nista na bolje ne moze promjenit. Tim ljudima je usadjena apatija u cijelo njihovo bice. Cetvrti su najzalosniji u cijeloj prici. Oni imaju platice od 600, 700, 800 km i misle da je to vrh njihovog dostignuca. Te pare su dovoljne da covjek prezivi mjesec dana, a sebi nesto vise moze priustit uz najradikalnije stednje na hrani i odjeci. Kad sam jednog lika pito 'Sto ne ides na prvomajske proteste', on mi je odgovorio 'Sto cu se ja borit za ove sto ne rade, neka se bore za sebe.'. Dakle, covjek je zadovoljan sa svojom platom, on nema razloga za proteste. Sve i da mu je ta plata dovoljna, sutra moze ostat bez nje i ojadit zirante koje vjerovatno ima. Sve moguce anomalije u ovoj drzavi, vrast gura u plan nacionalistickim idejama, za koje i oni znaju da su potpuno neostvarive. SDA i SZBiH NE MOGU ukinuti ni RS ni entitetsko glasanje. I pored toga oni dobijaju izbore ISKLJUCIVO na tom dijelu kampanje. Prosto nevjerovatno, jedan od mnogih dokaza da smo mi drzava apsurda. Silajdzic i njegova stranka dobijaju izbore na paroli '100% BiH' i na izjavama o razno raznim ukidanjim. Kakva glupost. SNSD NE MOZE raspisat referendum i NE MOZE se odcjepit od BiH. SNSD dobija izbore pricom o referendumu o odcjepljenju. Kakva glupost. Dva HDZa NE MOGU osnovat treci entitet. Dva HDZa i pored toga dobijaju izbore na prici o trecem entitetu. Kakva glupost. Ovaj film se premotava svake dvi godine i narod uvijek zaboravi kako se zavrsio prosli film. Svaki put povjeruju da je ovaj film pisan po istinitom dogadjaju. Moje je misljenje da se protiv Dodika najbolje mogu borit NS ili LDS, a protiv Silajdzica Nova socijalisticka partija ili Caviceva DP. Nacionalisti jedni drugim ostre ostricu, dok je jedino liberalan i tolerantan covjek moze otupit. Sigurno je da Dodik i Silajdzic jedan drugom prave peone, a Dodik se na tome i javno zahvaljivo. Jedino liberalne stranke takvim likovima mogu oduzet peone i kod naroda i kod cijelog svijeta. Zbog toga sam misljenja da Dodiku puno vise odgovaraju Silajdzic i Tihic nego SDP. Razmislite zasto Dodik puno vise prezire SDP nego li SDA i SZBiH. Cesto se provlaci fraza kako je ovaj narod dobar i kako zasluzuje puno bolje. Ovaj narod je los i glup i ne zasluzuje bolje. Narod svake dvi godine pokazuje da se nije opametio i samim tim ne zasluzuje da mu bude bolje. Na stranu 'Ljudske vrijednosti' koje su sasvim narusene, ljudi gledaju samo svoj interes i gaze sve redom da ugrabe mrvicu moci, novca, slave... Razvuce posteno, ali moram negdje izbacit negativan naboj iz sebe, pa nek cita kome nije mrsko.
Tako nekako, samo dodao bih vjerske zajednice i institucije koje rade u prilog nacionalistima (čitaj nacistima) i obrazovni sistem (obrazovni sistemi) koji kao da školuju buduće vojnike koji će se boriti za svoje voždove,banove, paše i junoše... odnosno kako bi zaštitili njihov kriminal i svu obmanu koju prosipaju od 1990. godine... pored toga svakako treba spomenuti da ni (za sada) lažnoj opoziciji maslo nije za Ramazana...
Obrazovanje , komunikacija, putovanje, moral i rad..... uz odsjecanje glave zmiji... to nama jedino može u kratkom vremenu pomoći !
uvjek dobar gost wrote:
Obrazovanje , komunikacija, putovanje, moral i rad..... uz odsjecanje glave zmiji... to nama jedino može u kratkom vremenu pomoći !
Upravo to. Da smo obrazovani, sigurno nebi imali ovakvu vlast. 'Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje'.
Nestabilnost je politički kreirana,... usljed iste malo je stranih ulaganja, premalo novih radnih mjesta (sem za kasama i pultovima prodajnim), a sve više nezaposlenih...
Hvala nacionalnim braniocima, hvala njima čuvarima torova....
Hvala Harisu, Dodiku, Tihiću, Ljubiću, Čoviću...Zlaji i svim ostalima....
Hvala vam !
"Rasmussen je izrazio nadu da će BiH uskoro "izvršiti prenos vojne imovine s entitetskog na državni nivo", što je uslov za pristupanje Akcionom planu za članstvo (MAP), objavljeno je na internet stranici NATO-a."
Hvala Harisu, Dodiku, Tihiću, Ljubiću, Čoviću...Zlaji i svim ostalima....
Hvala vam !
"Rasmussen je izrazio nadu da će BiH uskoro "izvršiti prenos vojne imovine s entitetskog na državni nivo", što je uslov za pristupanje Akcionom planu za članstvo (MAP), objavljeno je na internet stranici NATO-a."
imovina je izgleda ipak entitetska...
Biće ona državna, kad budemo imali državnike a ne politikante... do tada... možemo seruckati il možemo zagalamiti.... sve je do nas... mislim znamo koji put trebamo da pređemo ostaje upitnik koliko nam vremena potrebno je ..?
Šuti se u ovoj zemlji o zagađenjima, o trovanjima, o fekalijama... šuti se o benzolu, sumporu, o prašini i čađi...
nemojte misliti da je podforum ekologija za ovu temu, ako sad baš prvi put je čitate... ne sve to je politika... gledali ili ne 60 Minuta te šta god mislili o pomenutoj političkoj emisiji... tamo jedino nekad možete čuti nešto što istinom se zvati može...
Dosta prijatelja i poznanika imam u Zenici... svi su jedinstveni i kažu da stanje je grozno, kad riječ je o zagađenju zraka, vode i tla... o tome nema ništa u medijima... zvali smo, slali smo materijale... uzorke čak.. i nikom ništa... ta vijest jednostavno nije tada bila sexi jer kancerogena oboljenja.... hmmm ima li šta zanimljivije... bebe koje se rađaju mrtve... ima li šta krvavije.. zagađenje vode je toliko da ribe krepaju... ma dajte budite maštovitiji to i nije neka vijest... u Sarajevu živim.. već više od trideset godina i nikad koliko ja pamtim naravno nije bilo ovoliko čađi i prašine u mom stanu... zidovi u mom haustoru nisu bili crnji skoro nikad... sem ono poslije opsade..... imam još neke raje u Mostaru i ostalim gradovima... svi mi se žale na rijeke i zrak... prašinu, čađ i generalno na stanje u prirodi.. no sve to nije vijest...
Šta je vijest... jeli vijest da Vas i nas lažu oni koji se kunu u nardone interese u nacionalne boje ... lažu nas dok usvajaju zakone na našu štetu, dok ih se jebe za zdravlje djece, trudnica, radnika... ma svih nas.. i da sve to je politika jer mi nećemo da se bavimo njom... ona se bavi nama... u svakom pogledu i segmentu našeg života.. u glavnom na nas koji nismo u talu ta politika se odnosi sa posljedicama...
Lažu nas, kradu nas, namjerno stvaraju klimu straha i nepovjerenja jer oni samo tako znaju da funkcionišu.. nebi se oni ni isticali da je stanje stabilno... i da sve je oko nas uređeno tada oni ne bi bili zvijezde...
Često pitam se ... gdje dno je, koliko nam treba da zagalamili bi, pitam se promišlja li iko o djeci maloj o njihovoj perspektivi, o tome da će i ta mala djeca biti taoce mržnje, gluposti, neznanja, lopovluka i dogmi.... Zar to fakat želimo svojoj djeci, zar ih želimo osuditi na život na ovaj dvadesetogodišnji način... na logiku nezamjeranja... na profesore u srednjim školama koji su ujedno i dileri, na onečišćenu zemlju, zrak i vodu...? Osuditi ih na podjele u kojima su dobri samo naši, a loši samo njihovi, bez da pri tome ima veze što nas ovi naši neki najviše kradu...
Zar mi fakat nemamo u sebi čojstva, junaštva, poštenja, tolerancije, mudrosti, promućurnosti... zar nema u nama mrva dostojanstva i odvažnosti.... jebote pa dvije decenije naših života skoro prohujale su u nekom vremenu u kom smo više u rupi no na zemlji... u nekom vremenu obmana, zabluda... i licemjerstva...straha i budalaštine !
Zar u startu osuditi ćemo svoje dijete na korupciju, na davanje guzice za posao, na kraći život, na promišljanje o odlasku iz BiH... fakat kakvi to roditelji žive u BiH... kakvi su to ljudi koji spremni su djeci dati savijet da se pakuju i idu jer nema ovdje nafake ni perspektive a pri tome glasaju za neke kao svoje po navici, po rutini, pu uputstvu iz crkve il džamije..... ? Jebote pa gdje je tu logika..... gdje to još ima.... da zemlja lagano klizi ka dnu već skoro idvije decenije a nikako to dno da se dotakne jer ljudi nisu jednostavno spremni da pogledaju istini u oči.... !
Šta treba još da nam se desi.... uvijek sam promišljao da mi nismo ovakvi... da se to nekom drugo desiti može ali ne nama.. jer mi smo vaki i naki.., a u stvari većih miševa nema na planeti... većih neradnika i površnijih ljudi....
Busamo se u prsa prvim tramvajem, prvom kafanom, vodovodom.... il čim već, a sve to smo pod noge bacili sami svojom šutnjom... svojom logikom nezamjeranja i kvazi odobravanja... pa kameni spavači jedan je život nije ih pet ili devet... zar spremni smo fakat još koju generaciju prinijeti na žrtvu totemima i lopovina na vlasti.... ??
Šta još treba da se desi.... ???
Normalnom je i išaret dosta da shvatio bi gdje i šta..., a nama život pored nas prolazi.. a mi se furamo da smo centar svijeta..... da nije tragično bilo bi smiješno... i jeste smijao sam se nekad Top Listi Nadrealista a danas živim u njenom centru i više mi nije smiješno... od muke bih najrađe plakao....
Kamora... kažu da je u ovom trenu organizacija koja godišnje obrće najviše novaca, njihova centrala je Napulj... grad sa dugom istorijom i grad koji je u svakom pogledu velik... smatraju ga domovinom pizze.. sam taj grad nastao je nekad između VII i VI vijeka prije nove ere.... e sve bi bilo u redu u tom gradu da ga u svakom pogledu ne kontroliše gore navedena organizacija.... Kamora... već dvadeset godina recimo zadužena je kamora za odvoz i zbrinjavanje otpada.... ulice Napulja ili nekih njegovih dijelova znaju biti zatrpane smećem, čak sa vremena na vrijeme pojavljuju se priče kako se u nekim dijelovima grada i njegove okolice koju nastanjuje oko 4,2 miliona ljudi ,nalaze deponije medicinskog i drugih otpada koji su loši za zdravlje ljudi.... ! Pored ovoga kaže se da dnevna zarada od droge prelazi nekoliko stotina hiljada eura... pored toga reketarenje je prisutno i ubiranje novaca od iznajmljivanja nelegalno napravljenih kuća koje su napravljene novcem kojem se ne može ući u trag, odnosno novac je to nastao na nelegalan način. Na ulicama Napulja... nekad su kombinovane patrole vojske i policije... česti su kontrolni punktovi... a broj ubistava zna se popeti na preko 1000 ljudi u godinu dana..pored svega ovoga novinare i građanske aktiviste koji progovore o problemu Kamore.. prati policija 24sata dnevno..... jeli Vam se ovo sve čini poznatim...?
Ko kontroliše naše živote u BiH, ko zagađuje naša izvorišta, ko hajruje od nelegalne gradnje ko izdaje zgrade pod zakup... ko je ko ovdje u svtari....ko se igra ljudskim sudbinama..?
Ne treba nama Kamora mi imamo politički sistem u BiH koji je zasnovan na segregaciji, na diskriminaciji... koji favorizira naše i njihove i Vaše.... samo ja imam problem ne mogu da dokučim koji su to moji....